Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

TEDx Košice 2014 - V papučiach.

Miro MotyčákDátum24. 08. 2014 17:33:59TémaKultúra a umenie
62

Formát TEDx vznikol v duchu motta „myšlienky hodné šírenia” ako program miestnych, samostatne organizovaných podujatí, ktoré umožňujú ľuďom stretnúť sa a spoločne zažiť atmosféru pripomínajúcu konferencie TED. Podujatia TEDx sú kombináciou premietaných videí TEDTalks a živých vystúpení rečníkov, ktorých účelom je podnietiť intenzívne diskusie a nadviazať vzťahy v malej skupine.

6.9. 2014 v Kasáne/Kulturpark môžte zažiť už 3. ročník konferencie TEDx Košice. Aj tento rok sme si pre Vás pripravili zaujímavých rečníkov, netradičné aktivity a samozrejme príležitosť naplno si užiť neopakovateľnú atmosféru dňa plného inšpiratívnych myšlienok a spoznať zaujímavých ľudí.

Tretí ročník konferencie TEDxKošice sa bude niesť v domáckej papučovej atmosfére. Chceme, aby ste sa u nás počas celého dňa cítili ako doma!

Už teraz sa môžete tešiť aj na nasledujúcich rečníkov.

Ženu, ktorá stráži záujmy občanov vtedy, keď si kompetentní zakrývajú oči. Zuzana Wienk. Zuzana Wienk založila v roku 2002 mimovládku Aliancia Fair-play, pretože verila, že politika potrebuje každodenného strážcu, aby sa nezvlčila. Spolu s kolegami odkrývajú prešľapy politikov i tunely, používajú pritom moderné technológie, delia sa o informacie s verejnosťou, oceňujú Biele vrany a bijú na poplach, keď je ohrozená spravodlivosť. Ako bývalá novinárka si uvedomuje silu komunikácie a citlivo vníma mocenské a finančné výhody korupčných sietí. Na TEDxKošice prezradí, ako môžu bojovníci proti korupcii vyrovnať svoju nevýhodu a účinne potláčať tento neduh starý ako ľudstvo. Inšpirácia totiž občas prichádza z nečakaných miest.

 

Peter Pristaš je odborník na genetiku a ekogenetiku organizmov. Vo svojej prednáške na TEDxKošice rozpovie príbeh tisícročnej vojny proti baktériám a z vedeckej perspektívy načrtne budúcnosť antibiotík. Peter Pristaš je úspešným absolventom odboru jadrová chémia na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. Hneď po skončení vysokej školy nastúpil na Ústav molekulárnej biológie SAV v Bratislave, kde sa venoval výskumu v oblasti genetiky antibiotík produkujúcich streptomycét. Po návrate do Michaloviec začal pôsobiť na Ústave fyziológie hospodárskych zvierat SAV v Košiciach, kde je v súčasnosti vedúcim Oddelenia genetiky mikroorganizmov. Odborne sa zaujíma o výskum v oblasti genetiky a ekogenetiky mikroorganizmov, najmä o šírenie génov v prirodzených mikrobiálnych ekosystémoch. Je autorom viac než 100 odborných článkov. Na TEDxKošice rozpovie príbeh vojny s najväčším počtom obetí, vojny ľudí proti baktériám a ozrejmí tak históriu, súčasnosť a budúcnosť antibiotík.

 

Ďalším rečníkom je Košičan Michal Gálik. U Miša sa spojila vášeň k cestovaniu s citom pre dokumentaristiku. Angažuje sa vo viacerých ochranárskych projektoch a aj prostredníctvom vlastných skúseností povzbudí publikum TEDxKošice ku citlivejšiemu vnímaniu globálnych problémov. Michal Gálik je rodený Košičan, ktorý absolvoval štúdium zoológie na Prírodovedeckej fakulte Karlovej Univerzity v Prahe. Počas štúdia sa začal amatérsky venovať dokumentárneho filmu. Vďaka tomuto koníčku a vášni pre cestovanie na vlastné oči videl ako sa z Bornea postupne stáva Zelená poušť, pomáhal so stavbou školy v Kamerune a s ďalšími českými ochranármi sa pokúšal zachrániť jedného z najohrozenejších vtákov na svete. V súčasnosti pripravuje svoj štvrtý film v spolupráci s pražskou Zoo o transporte divokých koní z Čiech do Mongolska. Uvedomuje si, že s globalizáciou prichádza aj globálna zodpovednosť a na TEDxKošice vysvetlí, prečo by sme nemali byť ľahostajní k problémom, od ktorých nás delia tisíce kilometrov.

 

Máriu Virčíkovú možno považovať za prvú dámu slovenskej robotiky. Zaoberá sa interakciou človeka a stroja, zameriava sa najmä na úroveň neverbálnej komunikácie. Počas TEDxKošice 2014 - V papučiach prezradí, čo ju naučili roboty o emóciách. Mária Virčíková robí výskum umelej inteligencie v oblasti interakcie človek-robot na Katedre kybernetiky a umelej inteligencie na Technickej univerzite v Košiciach. Zaoberá sa najmä prvkami neverbálnej komunikácie a pracuje na tom, aby stroj nebol iba nástrojom, ale čo najpríjemnejším a najprirodzenejším spoločníkom. V roku 2013 sa stala študentskou osobnosťou Slovenska pod záštitou prezidenta SR a časopis Forbes ju zaradil do rebríčka 30 pod 30. Prednášala na svetových univerzitách v Japonsku, Austrálii a po Európe. Dizertačnú prácu na tému Strojová empatia obhajuje v júni 2014 a leto strávi vo firme Google. Mária sa pravidelne zapája do vzdelávacieho projektu Noc Výskumníkov a ďalších aktivít, ktoré popularizujú vedu a robotiku. Publiku TEDxKošice prezradí, čo ju roboty naučili o emóciách.

 

Roman Vaněk, ulahodí všetkým, ktorí milujú kvalitné jedlo. Autor a hlavná hviezda Jídlo, s.r.o a Peklo na talíři majiteľom reštaurácií a ich návštevníkom na TEDxKošice prezradí univerzálne pravidlá ako (ne)prilákať hosťa. Roman Vaněk sa v 90. rokoch venoval dovozu obuvi a vína z Brazílie. Záujem o kulinárstvo v ňom driemal odmalička, na cestách ochutnal cudzokrajné špeciality, navštívil množstvo reštaurácií a mohol tak spoznávať a porovnávať. Priateľstvo s významnými šéfkuchármi mu pomohlo pochopiť základy profesionálnej gastronómie. Absolvoval kulinárske stáže doma a v zahraničí a svoju vášeň korunoval založením Pražského kulinářského institutu – najprestížnejšej českej školy kurzov varenia pre verejnosť a profesionálov. Roman Vaněk je znalcom surovín a veľkým strážcom ich kvality. Podieľal sa na televíznych produkciách „Ano šéfe“ a „Na nože!“. Je autorom a sprievodcom internetových relácií Jídlo, s.r.o a Peklo na talíři, ktoré má viac než 27 miliónov zhliadnutí a bolo ocenené na medzinárodnom filmovom festivale Life Sciences a získalo Křišťálovú lupu. Je autorom článkov, kuchárskych kníh, DVD a o gastronómii aj často prednáša. Zbiera jedálne lístky a staré kuchárske knihy, je ženatý a má dcéry Terezu a Kateřinu. Na TEDxKošice v prednáške „Jak “nepřilákat” hosta aneb otevřme oči“ predstaví gastronomické konštanty, ktoré sú nevyhnutné pre úspech podniku a s ktorými by sa mal oboznámiť reštauratér, ale aj hosť.

 

Pohrávate sa s myšlienkou založenia vlastnej firmy, no vždy vám na um príde iba milión dôvodov prečo tak neurobiť? Veríme, že Zuzka Krnáčová vás svojim príbehom inšpiruje. Zuzana Krnáčová patrí medzi mladých aktívnych ľudí, ktorí čas po práci venujú podnikateľským aktivitám. Spolu s kamarátmi založili firmu, v ktorej navrhujú a vyrábajú detský nábytok. Stretávajú sa vždy večer po práci, aby do domovov priniesli dizajn vyrobený na Slovensku. Táto “voľnočasová aktivita” priniesla ocenenia ako Podnikateľský nápad pre Bratislavu, Business Idea, či Mladý inovatívny podnikateľ. Zuzana v júni 2014 ukončila štúdium na Fakulte informatiky a informačných technológií STU v Bratislave, pochádza zo Žarnovice a má 25 rokov. Pracuje v spoločnosti Microsoft Slovakia ako Account technolgy strategist. Na TEDxKošice sa dozviete, čo motivuje človeka, aby popri práci vo veľkej korporácií venoval svoj voľný čas podnikaniu. Prezradí, ako sa dá zladiť tím pracujúcich ľudí a ako vytvoriť projekt, pre ktorý je radosť pracovať.

 

Daniela Heviera môžeme bez najmenšieho zaváhania označiť za experta na kreativitu. Obľúbený autor detí i dospelých na TEDxKošice vyvráti mýtus, že s kreativitou sa musíme narodiť. Mgr. Daniel Hevier, PhD. vyštudoval Filozofickú fakultu UK v Bratislave. Ako spisovateľ napísal približne 100 kníh, z ktorých viaceré vyšli aj v zahraničí. Venuje sa aj písaniu textov piesní, spolupracuje s divadlami, rozhlasom, televíziou, filmom.Je činný tiež ako výtvarník a interpret svojich piesní. Je priekopníkom tvorivého písania na Slovensku, odborníkom na kreatívne priemysly a konzultantom na inovácie a kreativitu. Vyvinul vlastnú metódu kreatívnosti a inovatívnosti, spolupracuje so školstvom i vrcholovým manažmentom viacerých firiem. Rozvíja start-upy, ako aj urbánnu kreativitu. Je presvedčený, že tvorivosti sa dá naučiť, že ju máme v istej miere všetci a že sa dá ďalej rozvíjať. A že kreativita bude strategickou surovinou na prežitie v XXI. storočí. S týmto presvedčením prichádza naTEDxKošice. Keďže patril medzi prvých rečníkov na 1. slovenskom TEDx-e, teší sa po rokoch na nové stretnutia.

 

Registrovať sa môžete prostredníctvom formulára: http://bit.ly/TEDxKE_registracia

http://www.tedxkosice.com/

 

 

 

 

 

 

 

 


Fotogaléria k článku:

62 Zuzana Wienk
Autor: Miro Motyčák
Popis: Zuzana Wienk
62 Peter Pristaš
Autor: Miro Motyčák
Popis: Peter Pristaš
62 Michal Gálik
Autor: Miro Motyčák
Popis: Michal Gálik

Zobraziť všetky fotografie
62 Mária Virčíková
Autor: Miro Motyčák
Popis: Mária Virčíková
62 Roman Vaněk
Autor: Miro Motyčák
Popis: Roman Vaněk
62 Zuzana Krnáčová
Autor: Miro Motyčák
Popis: Zuzana Krnáčová

62 Daniel Hevier
Autor: Miro Motyčák
Popis: Daniel Hevier

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign