Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Starosta Šintavy po zastupiteľstve ušiel pred otázkami občanov. Z čoho má strach?

Miloš MajkoDátum29. 05. 2016 17:56:39Témaobec Šintava
200

Od pamätného minuloročného obecného zastupiteľstva v Šintave sa toho zmenilo hodne. Viditeľne už na prvý pohľad, ale aj zákulisne. Viditeľne došlo k skráteniu zastupiteľstieva a tým menšiemu počtu "hádok" poslancov pred občanmi - spôsobili to stretnutia poslancov pred samotným zastupiteľstvom, kde si väčšinu problematických vecí dokážu vykonzultovať, ale na druhej strane sa aj takpovediac bez občanov dohodnúť (možno aj na spôsobe hlasovania). Zmenilo sa tiež verejné vystupovanie poslancov, ale zčasti aj samotného starostu. Predsalen možnosť dôkladného videnia samého seba na natočenom a publikovanom videozázname a džavot pripomínajúci dohadovanie sa na trhu, nemusí byť príjemné poznanie pre každého. Pravdepodobne zasiahli aj "blízky a náhodní okoloidúci", ktorí svoje názory na volených zástupcov a spôsob konania OZ vyjadrili nielen v diskusii na SOL, ale asi aj pri osobných stretnutiach s nimi. V celku teda možno hodnotiť súčasné rokovanie ako posun, teda z toho vizuálneho hľadiska. Ako je tomu kvalitatívne?

Iba nedávno na obecnom zastupiteľstve poslanci OZ buď úmyselne alebo nevedome či z neznalosti problematiky pravdepodobne prehliadli niekoho (zjavne predkladateľa) zámer eliminovať veľa krát nepríjemné a na rovinu položené otázky občanov, hlavne starostovi a tak odsúhlasili de facto zrušenie, po roky zaužívanej diskusie občanov počas zastupiteľstva a túto presunuli až na časť po jeho skončení. Kritizoval som tento krok myslím si že dostatočne intenzívne ešte v časoch návrhu, ale aj po jeho schválení. Vyjadrenie napríklad poslanca Šimulčíka bolo v štýle "uvidíme ako sa to osvedčí, poslanci a starosta pred občanmi predsa utekať nebudú".

Nedá mi dnes nepoložiť ako všetkým poslancom OZ, ale aj špeciálne Jánovi Šimulčíkovi otázku: Veríte tomu aj dnes a ste si istí, že ešte niekedy starosta pri takto koncipovanom rokovacom poriadku na otázky občanov počká? Vážení poslanci, Vy ste svojim rozhodnutím dobrovoľne zrušili dlhoročnú tradíciu zaužívanú v obci, síce neuloženú priamo zákonom, ale v každom prípade logickú a pochopiteľnú. Všetko v obci totiž platí občan. Vrátane platu starostu, úradníkov, Vašich odmien ale aj peňazí, o ktorých využití Vy rozhodujete. Takže jediným Vaším rozhodnutím ste z občana - Vášho voliča urobili novodobého otroka, ktorému prostredníctvom VZN-niek nakladáte povinnosti a najelementárnejšie právo kontrolovať Vás ste mu významným spôsobom obmedzili. O toto Vám išlo?

Zatial na poslednom  rokovaní  OZ  (vlastne po jeho skončení)  pán starosta obce Holička bravúrne ukázal občanom čo si o nich myslí a vám, poslancom, čo ste mu schválili. Nanútene si vypočul oprávnenú kritiku obyvateľky Korcovej a pred otázkami ostatných obyvateľov obce a občanov utiekol ako malý chlapec, ktorému kamaráti chcú zobrať obľúbenú hračku.

Nezodpovedaných otázok zostalo viac. Vidiac do problematiky si dovolím povedať, že veľa. Poslankyne a poslanci  OZ v Šintave, dnes je už len na vás, či si uvedomíte, čo ste svojim rozhodnutím spôsobili a či evidentnú chybu vo vzťahu k otvorenej samospráve napravíte vrátením diskusie do riadneho rokovania obecného zastupiteľstva. Nemusíte. Kludne zostante bábkami na špagátiku tých, ktorí vás použijú dokonca aj na eliminovanie otázok a oprávnených požiadaviek  vlastných voličov...

Poznámka na záver: Zákon explicitne neprikazuje diskusiu s občanmi mať vloženú priamo v rokovaní obecného zastupiteľstva. Zákon ale ani neráta s volenými zástupcami, ktorí úmyselne a vedome porušujú zákony, ignorujú otázky a oprávnené požiadavky občanov a dokonca utekajú z budovy úradu pred otázkami vlastných voličov a médií. Zákonodarca dosť pravdepodobne vychádzal z logického predpokladu, že aj v tých najvyostrenejších situaciách u volených zástupcov zohrá úlohu minimálne pud sebazáchovy a že pochopia, kde je hranica, za ktorú jednoducho nie je morálne a etické ísť. Hranica, za ktorú si proste volený zástupca platený občanmi ísť nedovolí.  Aký je stav v Šintave, rád nechám na uvážení čitateľov...

Obec je funkčná, keď si svoje povinnosti voči občanom plnia volení zástupcovia, ktorými sú poslanci OZ a starosta.

Citácia zo zákona  369:

§ 10
Základné ustanovenie
(1) Orgánmi obce sú

a) obecné zastupiteľstvo,
b) starosta obce (ďalej len "starosta").

Na to, aby mohla byť samospráva funkčná, je nevyhnutná diskusia s občanmi. Ono samospráva tu totiž je pre občanov, nie opačne. Zákon nám teda definuje, kto je orgánmi obce. Sú dva. V Šintave jeden orgán pred komunikáciou s občanmi ušiel...

 


Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
naivka | 02-06-2016 11:49:06
Nas pan starosta si len vychutnava demokraciu. Neutocte nam na neho. Ved v dalsich volbach aj tak s prehladom vyhra a potom vam vsetkym ukaze. Zas a znova.
Pre normálny clovek | 30-05-2016 23:09:59
Ked tu uz spomínaš ze poslanec je proti pánovi holickovi tak si spomeň aj na to co robil a co hovoril pán holicka ked starostom bol pán jurcaga. Pán holicka mal celu dobu Primitívne poznámky, nikdy z ničím nesúhlasil a za každú cenu sa snažil protirečiť a najsmutnejšie co hláska to tuposť!! Pán simulcik aspoň hovorí k veci a trefne. Ako sa hovorí.... Bozie mlyny melu pomaly ale iste.... Tak nech sa teraz nezaťažuje
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 30-05-2016 17:45:24
Priatelia, to nie je o SOL alebo o mne. Pytat by sa mali obyvatelia obce - ide v prvom rade o Vase peniaze, Vase cesty, komfort Vasich deti v MS ci ZS.

Mna Sintava zaujima presne ako kazda ina obec z pohladu otvorenej samospravy a konania volenych zastupcov. Mne je starosta (ci poslanci) ukradnuty.

Uz na OZ niekedy pred pol rokom som verejne starostovi povedal, ze som chcel skoncit s nahravanim - moze nastupit niektory obcan - priestor na uverejnenie ma k dispozicii.
Aktivny starosta ale na mna podal trestne oznamenie. To nebolo rozumne - nikdy som tieto veci nebral osobne, lebo by som sa zblaznil. Niekto to ale jednoducho nedokaze...
občan | 30-05-2016 17:25:24
normalny clovek | 30-05-2016 16:54:32
niektorí majú pekný vzor v národnej rade, ako sa hovorí ryba smrdí od hlavy. To čo vy navrhujete je nerealizovateľné, nakoľko pán novinár má slobodu slova, ja s myslím, že zmeniť sa musíme všetci a každý musí začať u seba.
Kamilka | 30-05-2016 17:18:28
pan Majko urazky idu od jeho uz len malo sympatizantov.a to su taky ako on. tak hlavu hore a co sa zacalo nech sa dotiahne do konca. vela elanu pan Majko.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 30-05-2016 17:11:31
normalny clovek sa predsa nezamysla nad tym, ci sa pyta Jozko, Misko, Anicka ci Majko, ale co a koho sa pyta. A normalnemu cloveku je aspon divne, preco ten, komu je ZAKONOM PRIKAZANE ODPOVEDAT namiesto jednoduchej odpovede uteka.

Ale mozno sa mylim, mozno sme vsetci blbi a utekajuci panko spúolu s Vami je ten, kto je priam vyvoleny urcit nam vsetkym, akobudeme zit a sebe, ako si vylozi zakony. ;-)
normalny clovek | 30-05-2016 16:54:32
občan| 30-5-2016 15:01:42
V prvom rade, aby sa tento ustipacny clovek prestal miesat do veci, do ktorych ho nic. A niektori ludia sa vedia len stazovat a nic s tym nerobi. Najvacsou chybou, je vztah poslancov, ktori chcu starostovi dokazat jeho nedostatky, namiesto pomoci a riesenia problemov. A je smutne, ze ho niekto dokaze spomenut aj v clanku, ktory sa ho vobec netyka. Asi tak...
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 30-05-2016 16:47:48
občan | 30-05-2016 15:01:42 | - cesta je jednoducha. OTVORENA SAMOSPRAVA, zverejnovanie vsetkych dokumentov, KOMUNIKACIA VOLENYCH ZASTUPCOV S OBCANMI.

Nechce to vela. Staci pochopit elementarne zaklady riadenia spolocnosti - starosta a poslanci su tu na to, aby zastupovali zaujmy vacsiny obyvatelov a uradnici, aby volenym zastupcom a obcanom robili nevyhnutny servis. Na to obcan pol roka robi na stat. Zjednodusene - nie sme tu my obcania pre starostu ci primatora, ale opacne, on tu je pre nas. My sme de facto ich zamestnavatelom.

Ziadne nadavky, invektivy a osocovanie nepomoze - akurat ma utvrdi v tom, ze ideme spravnym smerom.
Staci si uvedomit, ze ja mam moznosti na podpasove utoky ovela vacsie a neznizim sa k ich pouzitiu. Brzdite teda hormony, nemam chut mazat diskusne prispevky.
pre majka | 30-05-2016 16:25:22
Majko ty debilny j*bko co sa j*bes vsade kam sa len da. Si jak rakovina a kazdemu len vadis
občan | 30-05-2016 15:01:42
normalny clovek | 30-05-2016 14:17:32
Aký je Váš návrh na zlepšenie situácie v obci ? Keď tak dobre poznáte pomery v obci .
Karma | 30-05-2016 14:36:01
Pán starosta sa do tejto situácie dostal sám!!! svojim klamanim, osočovaním druhých, hraním sa na všemocného a neohrozitelneho!!! robenim si co sa mu zapáčilo ....
normalny clovek | 30-05-2016 14:17:32
Ludia, ktori su zmanipulovani recami, nie tajtrlika Holicku, ale Majka, nepomoze im ani kamenom do hlavy!! Velmi sa budem cudovat, kto pojde do tejto dediny plnej \"uzasnych\" ludi, kandidovat za starostu. Musel by to byt dobry idiot aby zniesol takych idiotnych ludi ako vy! A Majko, urcite nemate taky super zivot aby ste mohli kritizovat druhych. A pokial viem, vola sa to tu Sered online a nie Sintava online. Pekny den. PS: skor ako tento komentar vymazetr si ho aspon precitajte.
občan | 30-05-2016 08:01:29
Prosím neurážať a diskutovať vecne ...
Vďaka...
Jana | 30-05-2016 07:56:04
to je mile slovo nanho...
Obyvateľka | 30-05-2016 06:49:22
Tajtrlik.... Takýto človek nemal a nema čo hľadať na takejto pozícii.
jANKO | 29-05-2016 21:31:03
no Mirec velmi biedne vyzeras...
Janka | 29-05-2016 20:16:08
No pani Miklosikova kope za pana starostu ocividne. A na kazdom zastupitelstve tam sklebi usta.trapne
retardery | 29-05-2016 19:17:43
sú nehospodárne nakladanie s finačnými prostriedkami obce a mala by sa tým zaoberať kontrolórka obce, ako sa mohli dať na starú rozbitú a neodvodnenú cestu stavebné asfaltové spomaľovače , či ich ako drobnú stavbu chválila stavebná komisia a stavebný úrad .

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign