Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Stále viac ľudí akoby plakalo za starým režimom zožierajúcim aj Československo do roku 1989.

Miloš MajkoDátum10. 08. 2017 22:04:54TémaTak to vidím ja...

Stále viac ľudí ako by plakalo za starým režimom zožierajúcim aj  Československo do roku 1989. Hovoria, vlastne hlavne píšu vo svojich statusoch na sociálnych sieťach, ako bolo pred revolúciou dobre, aké sociálne istoty ľudia mali a ako neskutočne nám tí na tribúnach pred viac ako štvrť storočím ublížili.

Až komicky pôsobí, keď práve tie socializmus a diktát jednej strany najospevujúcejšie komentáre čítam na sociálnej sieti vytvorenej kapitalistom,  napísané na technike, ktorá by bez zmeny režimu pre bežných ľudí dostupná jednoducho byť nemohla a v legislatívnom prostredí vôbec umožňujúcom  svoje názory pubikovať verejne a pri aspoň elementárnom pude sebazáchovy aj beztrestne.

Pomerne značnú časť svojho života som prežil práve v socializme a tak netvrdím, že niektoré vymoženosti  existovali. Napríklad lacné bývanie, relatívne lacné autá vyrobené v krajinách bývalého „Sovietskeho bloku“ – aj tie ale na poradovník tak, ako napr. cement, tehly, vápno, toaletný papier či mandarinky a kubánske pomaranče. Ale tie len pred Vianocami.  Spomeniem aj bezúročné mladomanželské pôžičky a napríklad aj zdravotníctvo fakt zadara.  Pozor! Pre objektivitu musím uviesť aj fakt, že úroveň ako bývania, tak cestovania v rámci soc bloku a zdravotníctva bola  zodpovedajúca cene. Teda v porovnaní so západnými krajinami – otrasná.

Už teraz som si istý, že veľa ľudí hľadajúc argumenty proti protestuje. Prosím, skúste si spomenúť na úroveň bývalej  socialistickej  NDR a kapitalistickej NSR. Navštívil som osobne niekoľko krát ako pred revolúciou, tak NSR ešte pred zjednotením  Nemecka, takže si môžem dovoliť písať tak, ako píšem.  Nemcov stálo vyrovnávanie životnej úrovne po zjednotení krajín miliardy DM a úplne sa im rozdiely odstrániť nepodarilo vlastne doteraz.

Úrovni života v Čaučeskovom Rumunsku  a Živkovovom Bulharsku sa budem venovať v inom článku.

Komunisti a súčasní podporovatelia tejto zvrátenej ideológie zabúdajú, že v porovnávaní vytŕhajú z kontextu to, čo im vyhovuje a opomínajú to, čo im umožňuje vôbec niečo porovnávať.  Alebo si snáď myslia, že sloboda slova a demokracia sú zlúčiteľné s minulým komunistickým režimom?

 Veľa ľudí dnes nadáva na ponovembrový vývoj aj na Slovensku a tvrdí, že demokraciu nemáme. Zároveň však neváhajú hrdo vyhlásiť, že voliť nechodia a na tomto „zločineckom“ systéme sa podieľať nebudú. Pýtam sa ich teda – nie je demokracia o zodpovednosti jednotlivca a vláde väčšiny ľudí? A nie je systém postavený na dobrovolnosti a to nielen pri voľbe, ale aj opačne, teda pri vzdaní sa práva voliť v prospech iných?

Iba nedávno som mal debatu s niekoľkými mladými ľuďmi, ktorí tvrdili, že voliť nechodia a fakt na to boli hrdí. Keď som sa ich spýtal, či by podľa nich boli voľby platné (extrémne) vtedy, kedy by prišlo hypoteticky voliť  iba  150 kandidátov do NR SR    a každý by zvolil sám seba, nechápali. Na tomto príklade pochopili, že voľby sú dôležitým prvkom demokracie  a že každý hlas od roku  1989 je dôležitý.  

A ešte niečo je dôležité. Pri voľbách myslieť a hodnotiť každého kandidáta, ktorému volič dá hlas individuálne a na základe jeho postojov a konania nie len v predvolebnom období, ale počas aspoň 20 rokov dozadu.

Áno, socializmus sa môže zdať lepším zriadením, no len pre tých, ktorí nie sú schopní alebo ochotní akceptovať   svoju mieru zodpovednosti nad svojim životom  a vývojom spoločnosti. Môžu a nepochybujem o tom, že aj budú velebiť ľudia, ktorí sú radi, keď za nich rozhodujú a za rozhodovanie berú zodpovednosť iní. Ja k nim však našťastie nepatrím...

 

 

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 12-08-2017 20:54:54
Aby sme nebanovali, do akeho sveta sme priviedli na svet svoje deti...
obyvatel 1 | 12-08-2017 20:06:48
pre s.i.n. | 12-08-2017 16:40:13 priatelu ja mam tento plan na riadenie a obsadenie vsetkeho co sa da uz davno nacitaný a pre mna je to uplne jasne naplnanie tohoto zvrateneho smerovania ktore zerie vsetko co mu stoji v ceste. Treba to zastavit lebo nasa buducnost pride o vsetko a to doslovne.
s.i.n. | 12-08-2017 16:40:13
obyvatel 1 | 12-08-2017 12:35:51, daj si do vyhladávača heslo Kalergi resp. Kalergiho plán, venuj tomu trochu času a zkonfrontuj to so skutočnosťou. Ak sa v tom trochu rozhľadíš, pochopíš, že ten \"skurvený, zdegerovaný kapitalizmus\" má trochu staršie a hlbšie korene. A že v podstate to s kapitalizmom, ako sme toto spoločenské zriadenie poznali ešte pred 10 - 15 rokmi, nemá takmer nič spoločné! Inak, tak precízna krajina, akou bolo Nemecko v tom čase, sa mohla zmeniť len tak? Alebo je to riadený \"poriadok\" presne podľa návodu vo vyššie uvedenom hesle. My sme na tom ešte relatívne dobre. Len dokedy. Aby to tak nebolo, sme už základy položili v podobe nového zákona proti extrémizmu. Prajem dobré čítanie!
obyvatel 1 | 12-08-2017 12:35:51
Myslim si ze toto su dostatocne dokazy smerovania tohoto skurveneho zdegenerovaneho kapitalizmu riadeneho aj cez politikov a jeho zajtrajsku cize buducnosti.
http://www.mojevideo.sk/video/2af9d/kdo_znicil_svedsko_(proslov_svedskych_demokrat_).htmlhttp://www.mojevideo.sk/video/2af9d/kdo_znicil_svedsko_(proslov_svedskych_demokrat_).html
http://www.mojevideo.sk/video/2af9f/skryta_kamera_v_berline_a_zivot_s_migrantmi.html?utm_source=related_player

Tak ***** politici toto je to co chceme aby o chvíľu bolo v tomto state a nasledne meste?!
tomáš | 12-08-2017 12:12:46
Celý ten slávny komunistický projekt bol v každom ohľade tak stupídny, že stupídnejší už byť nemohol, a preto sa jednoducho vo svojej stupidite zrútil. Tá slávna proletárska revolúcia síce vyvlastnila starú \"panujúcu triedu\", ale sama nastolila panstvo novej triedy a celý socializmus zredukovala na apológiu jej moci. A preto komunistický projekt padol až s koncom despotickej moci komunistickej strany. Z toho dôvodu bol tento systém totalitný. V socializme sa preto dalo prežívať len za cenu určitého pokrivenia. Prežívať, nie plnohodnotne žiť. A v tej beznádeji a pustote si fúra ľudí našla náhradu zmyslu v chatách a záhradkách a s tým si vystačili (mnohí v podstate až dodnes). V zmysle hesla: my vám zabezpečíme určitý falošný blahobyt, ale do politiky sa nám nemontujte. Toto všetko (a ešte ďaleko viac) malo však strašné následky na duši. Po páde prehnitého režimu sme sa domnievali, že postkomunizmus vypĺňa iba čas medzi komunizmom a demokraciou západného typu. No náš postkomunizmus akosi k rozvinutej demokracii dodnes nedospel. Zato sa však pretavil do bizarných politicko-ekonomických väzieb. A tak vďakabohu už nie sme v komunizme, ale bohužiaľ nie sme ani v demokracii. Iba ak v akejsi pseudodemokracii. Mám obavy, že súčasnosť nadobúda rysy akejsi neo-normalizácie, kedy tú novú normalizáciu (rozumej zmierenie sa so životom v otroctve a lži) si vieme robiť sami - nepotrebujeme k tomu už žiadneho sovietskeho vojaka. Po dlhom a pasívnom zotrvávaní v ponížení a lži v starom režime, sa mnohí ľudia správajú ako oslobodení otroci t.j. využívajú prvú príležitosť na splnenie najprízemnejších túžob, avšak bez sprievodnej schopnosti s nadobudnutou slobodou narábať (mnohí sa zasekli iba na využívaní jej výdobytkov). Z komunizmu sme skočili tým pádom rovnými nohami do konzum-izmu a materializmu, a teda našli sme si nové zlaté teľa, ktorému sa treba klaňať. Zdá sa, že je to v mnohých ohľadoch zákernejšie ako otvorená represia, lebo je to dobrovoľné otroctvo zmanipulovaných. Štát udržiava kontrolu nad svojimi občanmi prostredníctvom nových, rafinovanejších metód propagandy, napĺňa ich, ním umelo vytvorené, potreby a robí ich \"šťastnejšími\" (veď kto by hundral, keď sa povozí vo vlaku zadarmo).
A aby som nekritizoval večne len veci minulé, tak kapitalizmus sa ukázal ako efektívny pri vytváraní bohatstva, ale vo svojej zvrhlej, vykorisťujúcej podobe, nevytvára žiadne efektívne mechanizmy, ktoré by zabezpečili spravodlivú spoločenskú distribúciu tohto bohatstva. Dohľad, ktorý praktikuje dnešný spotrebiteľský trh, je založený na manipulácii s voľbou prostredníctvom lákania a zvádzania, a jeho hlavným rysom je dobrovoľná či dokonca nadšená spolupráca manipulovaných. Mediálny svet stále viac nadobúda charakter riadenej masovej zábavy. Všetky zotročenia modernej spoločnosti, ktoré neponúkajú nič iné ako prácu, peniaze a zábavu sú prezentované ich obetiam ako oslobodenie, čo má však katastrofálne následky porovnateľné s tými komunistickými, a ktoré už dnes vidieť (aspoň ja to tak vnímam) v akomsi všeobecnom občianskom znecitlivení. Tak sa človek stáva dobrovoľným otrokom, kolieskom zasadeným do necitlivého stroja, v ktorom má cenu len tak dlho, dokiaľ vyrába, v ktorom medzitým stratí všetky ostatné svoje city, vlastnosti a napokon i ostražitosť. Domnievam sa, že kto chce tento stav prekonať, musí byť nezávislý na onom zlatom teľati, musí prestať myslieť sebecky a začať rozmýšľať v rovine spoločného dobra (od najnižšej úrovne). Pán Majko máte moje nepodstatné uznanie za vašu ostražitú službu tejto obci.
Aby som to zhrnul, zdá sa, že sme sa dostali z blata do kaluže, ale ani na okamih som dodnes neoľutoval, že sme sa vymanili z toho starého, prázdneho, frázovitého, nevkusného, falošného, stupídneho komunistického režimu.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 12-08-2017 12:03:31
obyvatel 1 | 12-08-2017 11:55:17 | - smutne je, ze to funguje nielen medzi statmi, a vo vysokej politike, ale aj v tej najnizsej.

Znovu tu ale mame problem v ludoch, ktori sa nedokazu zomknut a spolocne postavit na odpor.

Takmer kazdy ma totiz nejake vazby na tych, ktori to tu likviduju, minimalne vie, ze maju moc mu uskodit.

Raz ale musia ludia prekonat tu pomyslenu ciaru a postavit sa zlu nehladiac na nic okolo seba, lebo ich zlo s nenasytni chrapuni pokoria uplne.

V state, ale aj v meste ci na dedine.

Z glogalneho hladiska jedinec alebo mala skupinka ludi nedokaze nic. V state to nieje o nic lepsie. Ale v meste a na dedine detto, to je mozne pomerne lahko.

Staci sa pozriet na negativne priklady. Takze by to islo aj opacne...
anonym | 12-08-2017 12:02:00
A ten príspevok nebol mierený na Vás, ale na tých červených pred r. 89 a prospechárov. Vás k nim nezaraďujem.
pre p. Majka | 12-08-2017 11:59:42
Pán Majko, je mi to ľúto, ale ja osobne som odmietol aj \"kariéru\" v SZM a na červenú knižku som vďaka veku ešte ani nemal nárok. Ďakujem za otázku, ale uznajte, ak som ten príspevok napísal, tak som ho myslel vážne a nie aby som od seba odvracal pozornosť. Pozdravujem na Balkán.
anonym | 12-08-2017 11:56:57
A ešte niečo. Systém bol samozrejme zlý, ale veľa bežných a každodenných vecí v živote boli na lepšej úrovni ako teraz.
obyvatel 1 | 12-08-2017 11:55:17
Problem je v tom ze tento skurveny zdegenerovany kapitalisticky system uz nedokaze reagovat na sebareflexiu napravy a co je este horsie pre ludstvo ze svojou chamtivostou ktora prerastla do glabalneho rozsahu uz nedovoli existenciu alebo rozvoj ineho mozno aj prosperujucejsieho systemu pre ludstvo. A cielene nici akykolvek nazor,osobu,skupinu,obec,mesto ci štát, proste kohokolvek kto by sa pokusil nasmerovat na inu rozvojovu cestu. Opakujuca historia to len potvrdzuje a aktualne je toho prikladom napr. taka Venezuela. https://aktualne.atlas.sk/tychto-18-krajin-ma-najvacsie-zasoby-nerastnych-surovin-na-svete/ekonomika/trendy/ Tento skurveny kapitalisticky system zovrel Venezuelu do hospodarskeho a ekonomickeho krču aby tejto skoro najbohacsej krajine na nerastne suroviny zabranil akeho kolvek vlastneho systemoveho rozvoja. A to sa bude diat az pokial Venezuelu nezlomia a nasledne nevydrancuju a neskupia. Tento chory skurveny kapitalisticky system sa snazi ovladnut uplne vsetko a vsade. A uz je tak prerasteny a zakoreneny, ze nikomu nedovoli sebaurcenie. A pokial sa niekto zoprie tak ho skratka ekonomicky a obchodne zruinujú. A to iste caka ktory kolvek stat ktory by uvazoval o nejakej vlastnej ceste sebaurcenia a je sucastou EU spolku. Tento skurveny zdegenerovany kapitalisticky system ekonomicky zruinuje kazdeho kto sa mu vzoprie.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 12-08-2017 11:55:05
anonym | 12-08-2017 11:45:04 | - suhlasim, mate pravdu. Urcite tu je hodne prevracacov kabatov. Nie je to spravne a preto je ferove ludom ukazat, pravdu.

Moje meno poznate. Skusme to s Vasim. Neoatrite medzi dych, ktorí maju cervenu knizku v supliku pre pripad, ze by ju bolo znovu treba?
anonym | 12-08-2017 11:45:04
Koľkí z vás mali červené knižky pred r. 89 a teraz strašne nadávate ako bolo zle. Farizeji. V našej rodine sme červené knižky nepoznali na rozdiel od vás niektorých prospechárov, ale žasnem ako dokážete strašne nadávať na to čo bolo pred r. 1989. Svine falošné.
s.i.n. | 12-08-2017 05:47:44
pre s.i.n. | 11-08-2017 23:09:07
Akosi vám uniklo to podstatné, čo som napísal. A síce, že ste za tých posledných vyše 20 r. podporovali pohrobkov komunizmu, pardon, \"len\" socializmu, ktorí to dotiahli do dnešnej podoby. Áno, je pravda, vtedy bohatli a kradli len len tí najvyšší stranícki funkcionári a takmer nič sa nedostalo von na verejnosť. Bez známosti o vás nikde ani pes neštekol. Pamätám si toho dosť. Mnou také nostalgické spomienky moc nepohnú.
A je tu predsa ešte iná možnosť. Čo tak Kuba, Venezuela alebo Severná, rozumej ľudovodemokratická, Korea?! Aj mi sme predsa mali ľudovodemokratické zriadenie, ako ho majú dnes tam.
pre s.i.n. | 11-08-2017 23:09:07
Iste vaša mama za tých 500,-Sk kúpila viac, ako by kúpila teraz. Dnes, keď ide žena ráno do obchodu tam nechá viac ako 20€, pritom nesie polopráznu tašku. Boli v tom čase bezdomovci, mrzli ľudia v zime na uliciach, platilo sa lekárom za objednanie,museli ste takmer od polnoci stáť pred poliklinikou, aby ste sa dostali napr.orthopedovi, aké boli odvody zo mzdy, platili sa len dane, žiadne iné odvody neboli? Teraz viac ako polovicu výplaty máte strhnuté na rôzne odvody. Dalo by sa vypočítavať nespočetne mnoho vecí, ale prečo sa tu omiela ako sa muselo stáť na poradovník na autá? To je životne dôležitá vec, bez ktorej sa nedá žiť? Sú dôležitejšie veci, ktoré zaťažujú bežných ľudí, okrem zbohatlíkov.
s.i.n. | 11-08-2017 21:40:07
Je zábavné a zároveň tragikomické čítať tie nostalgické komentáre. Každý si tu bezbolestne vylieva svoju frustráciu zo svojho položenia, v akom sa nachádza. Stačí ohliadnuť sa späť za tých 27 r. a hľadať seba samého, ako som sa správal v tomto období. Koho som podporil vo voľbách. Mali sme tu tri volebné obdobia, v ktorých bačoval Mečiar, a teraz má mandát na tretie obdobie Fico. Dokonalý klon Mečiara. Spolu je to 22 z necelých 27 r. po zmene režimu. Kto im to dal mandát? Nostalgici, nepatríte medzi nich aj vy?! Je pravda, že mnohé veci tu fungovali na princípe sebestačnosti. Kto rozbil a bez mandátu, ČSFR? Napísal som fungovali. Ale ako? Že všetci mali prácu? A čo za ňu dostali? Prečo mäso u mäsiara, obkladačky do kúpelne, texasky (dnes v nich chodí každý robotník po stavbe) alebo taký Trabant či Škodovka boli podpultový tovar. Prečo ojazdené auto sa dalo kúpiť drahšie ako rovnaké nové (samozrejme na poradovník)?? V akých vlakoch sme to cestovali za prácou? Spravodlivosť? Je pravdou, že domôcť sa spravodlivého rozsudku dnes je z veľkej časti lotéria. Ale bolo tomu inakšie aj pred 89-tym? Najmä ak sa niekto dostal do sporu s niekým, kto nosil vo vrecku stranícku knižku. Koľko bolo zaznamenaných pokusov o ilegálne prekročenie zo Západu ku nám? Tie neúspešné opačným smerom zväčša končili v base v neľudských podmienkach a prepadnutím majetku. Pravda je aj to, že so spravodlivosťou to dnes nie je o moc lepšie. Ale koľko sudcov poplatných starému režimu po zmene spoločenských pomerov muselo odísť zo svojich pozícií? Ani JEDEN! A kto ich chránil? No tí, komu ste odovzdali bez rozmýšľania svoj hlas, alebo ste jednoducho nešli k voľbám.
Pamätám si toho dosť na to, aby som vedel posúdiť, ako sa mali ľudia dobre vtedy a ako sa majú dnes. Vyrastal som v podmienkach, kedy v sedemdesiatych rokoch dostávala mama 500,- Kčs aj so sirotským dokopy. Za tým mi má byť ľúto?? NIE, ďakujem, súdruhovia nostalgici!
Lubo | 11-08-2017 13:53:40
Demokracia a kto sa chcel do toho nasho socialistickeho raja dostat? Pred kym nas chranili?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 11-08-2017 12:47:29
demokracia 2 | 11-08-2017 12:28:14 | - zla identifikacia - tou \"havetou\" sme v minulosti pre tych bohatych boli my...
demokracia 2 | 11-08-2017 12:33:38
tych zlych veci pred ´89 bolo urcite menej ako tych dobrych.
Zastavam nazor, ze nie vsetko sa malo znicit, stacilo len nieco usmernit, ale aj k tomu pride, resp. uz prichadza len s tym rozdielom, ze to vymysleli nasi spasitelia zo zapadu.
napr. dualne vzdelavanie
demokracia 2 | 11-08-2017 12:30:41
dnes si ludia rite neutru ani novinami, lebo na ne nemaju
...a ti co maju - tabletom to ide tazsie
demokracia 2 | 11-08-2017 12:28:14
ostnante droty nebranili len utekom z krajiny ale aj opacne - chranili pred tou havedou co sa tu dnes pohybuje po uliciach
demokracia 2 | 11-08-2017 12:26:56
darceky si z roboty bral len ten, co kradne aj dnes
zlate casy | 11-08-2017 10:50:43
nad tymto vyrokom sa vzdy pousmejem.
preco? zamyslite sa nad vyrokom.
len si spomente, ze napriklad o 20 rokov si poviete /o tejto dobe/ stare zlate casy :)
len ludia budu hlupejsi a hlupejsi.
lubo | 11-08-2017 10:25:10
presne, zlate casy, ked si si z prace mohol zobrat sem tam nejaky darcek, pretoze vsetko patrilo všetkým. A ludia sa mali super, mohli sa pozerat na ostnante draty, mohli kupovat v tuzexe za bony, mohli vyjdrovat slobodne co si mysleli, mohli študovať keď rodičia neboli vstúpení, mohli si utierať rite novinamy, mohli jest jednu mandarinku keď mali známosti, mohli sa pozerať ako tu krásne rastie nový kopček pri niklovke, nebudem už radšej pokračovať, lebo už som nostalgický a tečie mi slza po mojom líčku. Poviem len jedno, teraz sme sa tu mohli mať úplne super parádne ako napríklad v Podnestersku, alebo Severnej Korei a namiesto toho, tu vypisujeme tieto kapitalistické žvásty na internete, ktorý sem prišiel z imperialistického západu! pfuj
demokracia 2 | 11-08-2017 10:24:48
...pracoval kazdy lebo musel a za pracu dostal mzdu - bez meskania a bez ponizovania (kolko zarobil tolko dostal)
...kto chcel existovat, musel chodit do prace, aby zarobil peniaze na byvanie, stravu, oblecenie, dovolenku a pod...
...robili resp. do prace museli chodit aj inokozci, aby mali peniaze
...dnes takyto a nielen inokozci do prace nechodia a peniaze maju. Odkial asi?
...no predsa zarobi na nich ten co pracuje (davky) alebo zakonite musi kradnut a odrbavat niekoho a nieco (dedicov velkych majetkov je v tomto pripade velmi malo)
...to je to zaco bojujeme od ´89 -)))
gulak | 11-08-2017 10:10:22
Kto pracoval za socializmu(myslím tým,že skutočne pracoval,nie,že sa zašíval v kancelarii) a teraz pracuje,za nejakých 500 až 600 EUR..tak sa mu netreba čudovať jeho tvrdeniu,že za socíku sa mal lepšie
JANČINA, František a ko. ZÁPADOSLOVENSKÝ KRAJ, nositeľ Radu republiky. Tridsať rokov socialistickej výstavby Západoslovenského kraja. Vydavateľstvo Obzor, n.p., Bratislava. 1977. 160 s. | 11-08-2017 09:14:51
Výstavba západoslovenského kraja za tzv. reálneho socializmu a normalizácie cez oficiálne čísla a štatistiky:

novomanželské pôžičky so štátnym príspevkom pri narodení dieťaťa v roku 1975 využilo 18 000 mladých ľudí
v roku 1975 sa narodilo o 5862 viac detí ako v roku 1971
do užívania sa odovzdalo 54 objektov v školstve, 15 v zdravotníctve a 5 v sociálnej starostlivosti
vo všetkých formách bytovej výstavby sa postavilo 68 200 bytov

pribudli nové vodovody a na vodovodnú sieť sa napojilo 631 000 obyvateľov
televízor v tej dobe malo 80-90% domácností, elektrickú práčku 80-83%, chladničku 85% a vysávač každá druhá domácnosť
v podnikoch a družstvách na Západnom Slovensku vtedy pracovalo 100 tisíc odborníkov s vysokoškolským a stredoškolským vzdelaním. Od roku 1970 sa ich počet zvýšil o viac ako 15 tisíc ľudí.
investície v kraji, v rokoch 1949 až 1960 dosiahli 3,5 mld Kč (dvojnásobok pred 2. svetovou vojnou), priemyselná výroka do roku 1970 vzrástla o 45%, výroba výrobných prostriedkov sa zvýšila o 139%, spotrebných predmetov o 75%
do prevádzky sa uviedlo 20 priemyselných závodov: Calex v Zlatých Moravciach, Slovenské energetické strojárne v Tlmačoch, Elektrokarbon v Topoľčanoch, Tesla vo Vrábľoch, zrekonštruovali sa Merina v Trenčíne, Chirana v Starej Turej, Elektrosvit v Nových Zámkoch, Slovenská armatúrka v Myjave a Slovenský hodváb v Senici
počet pracovníkov v stavebníctve sa do roku 1970 zvýšil o 12%
fond pracovného času sa využíval na 90,2% (1970), 92,2 (1975), výkony vzrástli o 50%
v železničnej doprave nakládka a prekládka tovarov vzrástla z 33,2 na 41,6 ton, teda asi o 25%
vo výrobných družstvách dosiahli výkony v roku 1960 313,7 mil Kčs a v roku 1975 na 1248,2 mil. Kčs
priemerná mesačná mzda v družstevných podnikoch dosiahla v rokoch 1975 – 1958 Kčs
v rokoch 1949 až 1953 sa investovalo 12,5 mil Kčs do nových priemyselných závodov – vzniklo ich 125 v oblastiach potravinárstva, stavebníctva, hydrocentrály, elektrárne, strojárstva a priemyslu. Do roku 1960 to bolo ďalších 83 priemyselných závodov
v rámci akcie Z za roky 1971-75 sa investovalo 2,6 miliardy Kčs – vybudovali sa kultúrne domy a osvetové zariadenia (219), štadióny (425), kúpaliská (48), detské ihriská (622), požiarne zbrojnice (177),
v oblasti rozvoja a vedy pôsobilo v roku 1970 okolo 9000 pracovníkov
vyrobený tovar sa exportoval do Juhoslávie, Švajčiarska, Grécka, Egypta, PĽR, MĽR, Rakúska, Talianska, Iraku…
príjmy obyvateľstva v roku 1975 (26,6 mld. Kčs) boli štyrikrát vyššie ako v roku 1961. Platy vzrástli priemerne každým rokom do roku 1967 o 6,5 percenta a do roku 1970 o 7,3 %

pri indexe reálnych životných nákladov bol rast reálnych príjmov zhodný s rastom nominálnych peňažných príjmov
priemerná mesačná mzda pracovníkov socialistického sektoru národného hospodárstva bez JRD roku 1975 bola 2200 Kčs., teda o 20% vyššia ako roku 1961
príjmy v JRD vzrástli od roku 1961 dvojnásobne
na dôchodkové a sociálne zabezpečenie sa v roku 1975 vyplatilo 5 mld. Kčs, o 35% viac ako v roku 1970
na rodinné prídavky išlo 860 milionov Kčs, čo je o 30% viac než v roku 1970
zvyšovali sa aj dávky pre práceneschopných z 50 na 60 až 90% mzdy
manželia po dožití roku svojho dieťaťa mali nárok na príspevok 2000 Kčs, na druhé až 4000 Kčs. Štátny príspevok na rok 1974 predstavoval 25 tisíc Kčs
v roku 1970 bolo v kraji 795 JRD a v kraji sa vyrobilo v roku 1975 7,5 mil ton obilnín, neskôr sa výroba zvýšila na 10,5 mil ton
počet jaslí v zdravotníctve vzrástol (1960) z 94 na 153, vzniklo 36 polikliník, 307 zdravotných stredísk, 166 lekárskych staníc, 14 poradní pre ženy a 194 poradní pre deti
v zdravotníctve v tej dobe pracovalo 25 767 ľudí (vzrast od roku 1970 do 75 o 16,7%)
vznikli 4 profesionálne divadlá, kiná s vyše 110 tisíc sedadlami, vznikli ľudové knižnice, kultúrno-výchovné zariadenia, družstevné kluby. V roku 1960 bolo na území kraja 694 osvetových domov a besied, v roku 1975 až 808. Kultúrnych podujatí sa zúčastnilo 1,9 milióna účastníkov, prednáškových cyklov 90 tisíc absolventov. Galérie v roku 1975 usporiadali 57 výstav, ktoré navštívilo 146 tisíc záujemcov. Múzeá v tom istom roku navštívilo 677 tisíc osôb. Astronomických krúžkov sa zúčastnilo 2000 mladých ľudí. Do kultúrnych pamiatok sa investovalo 12 miliónov korún
http://davdva.sk/sokojuca-pravda-o-tzv-normalizacii-ako-sa-mali-slovaci-v-roku-1975/
demokracia 2 | 11-08-2017 08:52:03
...nechem sa ani hadat ani hanobit Vase nazory (povacsine suhlasim), ale prosim, nehante ani Vy ludi, ktori maju iny nazor na svet z pred ´89

...niekedy v minulosti som pocul dobru myslienku:
\"je zaujimave, ze vsetci ludia na svete chcu mier a paradox je, ze sa ho snazia dosiahnut zbranami\" - to asi hovori za vsetko
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 11-08-2017 08:40:48
demokracia 2 | 11-08-2017 08:25:24 | - este ste zabudli do toho namotat migrantov, Krym a Donbas. A bolo by to takmer kompletne.

Nebudem reagovat na vsetko, moje nazory iste poznate.

Len dolezite - sloboda slova, demokracia a sloboda pohybu su mimoriadne dolezitymi prvkami, aby sa rozumny a mysliaci clovek dokazal zorientovat v spolocnosti a aby prezil bez utlaku a s hrdostou k ludskej bytosti neodmyslitelne patriacou.

Ak povazujete za normalne napisat: \"Su ludia aj jednoduchi, ktorych je potrebne aby riadili ludia inteligentni - inak nastane chaos, taky aky je teraz!\" - rozumiem, Vasmu zmyslaniu.

A mier na svete nikdy nebude. Keby ste vsak vyuzili moznosti cestovat, zistili by ste aj preco...
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 11-08-2017 08:30:20
co staci mladym? | 11-08-2017 07:17:17 | - nielen mladi ziad podlahli manipulacii a prijimaniu akychkolvek sprav z FB a to bez preverovania a zamyslenia sa nad ich zdrojom.

Je to jednoduche - informacia dodana priamo pod nos. Ze sa jedna o informaciu obsahu, ktory niekto cielene chce odovzdat konkretnemu cloveku a dokonca jej odovzdanie zaplati, adresat spravy uz neriesi.

FB je fajn ako socialna siet. Tak bol postaveny. Ze z neho uzivatelia robia nieco, co sice investorom (a nielen im)vyhovuje, no degeneruje doslovne narody, je pridanou hodnotou pre inych. Tych, ktorym sa masy ovladaju podstatne jednoduchsie.

A samozrejme, ze kazde upozornenie na tento fakt vyvolava negativne reakcie na viacerych stranach.

Dnes uz ani komunalni politici totiz nepotrebuju rozhladenych a spravy selektujucich obcanov. Mudri a rozmyslajuci obcania totiz velmi rychlo odhalia vsetky spinavosti, ktore za ich peniaze ludia pri moci robia.
demokracia 2 | 11-08-2017 08:25:24
trochu dost smiesny clanok
...ak pisete a potom napiste aj b:
-ako viete, ze keby pokracoval soc. system, by pocitace, internet a ine dnesne akoze vymozenosti neboli?!
-je to len o ludoch
-nemozete hovorit, ze ludia ktori zastavaju byvaly rezim su nezodpoveny a maju v pazi svoj zivot. Su ludia aj jednoduchi, ktorych je potrebne aby riadili ludia inteligentni - inak nastane chaos, taky aky je teraz!
-co sa skolstva a zdravotnictva tyka, CSSR bola ne min na rovnakej urovni ako na zapade (len si to uvedomeli kapitalisti priznat)
-ritolyzaci, ktori boli pred ´89 su aj teraz a presne ti, ohovarali a zatracovali soc. system, presne tak, ako to robia teraz - vid. clanky o Cine, Korei a pod..
-ked im nieco alebo niekto nevyhovuje a nelyze rite, tak ho zacnu ohovarat a pomalicky nicit - toto je ta demokracia???
-spomeniem aj prezidenta USA - to je akoze co? sedlak, ktory sa dostal k peniazom, neskor do politiky (aĺa Rusko na SK) a teraz chce riadit svet - no ndr...e mu to (s prepacenim)
-a na toto vsetko sa mame prizerat a tvarit sa, ze demokracia?!
-p.Majko, prosim Vas, pozrite sa na svet aj trochu inak, ako len cez vyhody cestovat
-vsetko je len o ludoch - pokial budu vladnut ludia, ktori za tym vidia len biznis, bude zle
-pokial si pani politici neporusia (soc.) zakony o vyhodach pre poslancov, dobre nebude
-opytam sa: preco ukazuju na zakony s pred ´89, ze su zle a pritom urcite (ktore im vyhovuju) nezrusia???!!!
Na zaver: neokydavajte ludi, ktori maju tiez vlastny nazor ako vy a myslia si, ze za sociku bolo viac dobreho ako zleho.
Dnes je to pre vacsinu ludi presne opacne!
Dakuejm za porozumenie.
Svetu mier!
co staci mladym? | 11-08-2017 07:17:17
internet, facebook, mobil a redbull.
ziadna praca, ziadna zodpovednost.
,,inteligenciu,, ziskaju z netu.
a ako to vidim ja?
degenerovana mladez bez vlastneho usudku, vychovane kapitalistickym mediom.
komu vyhovuje tento system?
mocepanom a tym, ktori ,,podnikatelskym,, sposobom ziskali statne zakazky, teda tym, co maju EURace.
xxxxxxxxxx | 11-08-2017 03:35:27
Stb pise co pise.neuveritelne.cisty stebak.trapne pan majko
demokracia | 11-08-2017 00:05:18
Chápem, že Vás trápi ako sa mladí ľudia nezodpovedne chovajú. Verte, aj mňa. Ale nemôže s Vami celkom súhlasiť o čom tu píšete. Pýtam sa: dostal sa každý skôr či neskôr k bytu, boli poskytnuté výhodné mladomanželské pôžičky, mal každý prácu, bolo dostatok miest v jasliach, alebo v školkach? Aké potraviny sme jedli? Že sme nemali pomaranče alebo banány, mali sme kvalitné naše ovocia, z našich sadov. Aké jablká jeme, navoskované, bez chuti. Všetko hnije. Mäso samá voda, ako aj v iných výrobkoch. Aká bola zdravotná staroslivosť? Stávalo sa, že by onkologickí pacienti nedostali liečbu? Ako bolo postarané o starých ľudí? Mladí vidia výhodu tohto systému v tom, že môžu cestovať do zahraničia. Aj vtedy mohli ako teraz, ak mali na to peniaze.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign