Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

"Som presvedčený o tom, že sme vybrali dobré osvetlenie" - verejne vyhlásil prednosta Krajčovič pred 3 rokmi..

200

Sereď   |  Už pred tromi rokmi sme sa primátora mesta  Ing. Martina Tomčányiho písomne pýtali na funkčnosť osvetlenia, ktoré mesto realizovalo za cca  800 000 Eur. Odpovede žial nezaslal primátor mesta  Tomčányi, ale úradník Krajčovič.

Primátor Tomčányi doteraz neodpovedal ani na otázku: "- Povazuje primator mesta osvetlenie mesta po vymene osvetlovacich telies za dostatocne?". Nie je to po prvý raz - vlastne primátor Tomčányi ignoruje otázky občanov štandardne a tak následne pred tými "menej znalými veci a zodpovednosti" vyzerá ako neustále neprávom atakovaný obetný "baránok", ktorý nikdy za nič nemôže. Opak je však pravdou. Za mesto, použitie finančných prostriedkov, chod úradu a úradníkov  zodpovedá primátor a štatutár mesta ako volená funkcia. Úradník zpravidla nesie zodpovednosť v súlade so zákonníkom práce a teda do výšky troch mesačných platov. A nie je voleným zástupcom občanov, preto jeho zodpovednosť je len voči zamestnávateľovi a tým nie je priamo občan.

Pre objektivitu sme dnes kontaktovali prednostu telefonicky s otázkou, či stále stojí za výrokom:   "Som presvedčený o tom, že sme vybrali dobré osvetlenie" z pred troch rokov. Prednosta Krajčovič komunikoval podráždene, pýtal sa či vieme, prečo svetlo nesvietilo, či sú časti mesta kde nesvietilo veľkou alebo malou časťou mesta a pod. No na otázku predetného výroku odpovedal jednoznačne - áno, stojí za svojim výrokom. Mrzí nás, že prednosta opätovne situáciu a odpovede na otázky nezvládol a telefón ukončil zložením počas slušnej a korektnej komunikácie a ich kladenia.

Telefonicky sme sa teda pokúsili spojiť s primátorom mesta  Martinom Tomčányim a jeho zástupcom Ľubomírom Veselickým. Ani jeden z nich počas pracovnej doby telefón nedvíhal.

Opätovne je teda na občanoch, aby sa primátora mesta Tomčányiho pýtali a pýtali a vyžadovali vyvodenie zodpovednosti voči konkrétnym osobám za nefunkčnosť osvetlenia. Alebo majú aj inú možnosť. Môžu mu dať pokoj a ďalej sa podkýňať po tme po neosvetlených uliciach napriek 800 000 Eurovej investícii  mesta do verejného osvetlenia. 

 

Komunikácia ohľadom osvetlenia z pred troch rokov:

Dnes doobeda (August 19, 2015 9:57 AM) som teda vedeniu mesta zaslal nasledovný e-mail:

From: Milos Majko [mailto:majko@majko.sk]
Sent: Wednesday, August 19, 2015 9:57 AM
To: 'primator@sered.sk'
Cc: info@sered.sk; podatelna@sered.sk
Subject: ziadost v sulade so zakonom 211/2000 Z.z.

Primator mesta Sered  Ing. Martin Tomcanyi,

za posledne tyzdne bola ako v diskusiach tak v osobnych rozhovoroch  zaznamenana enormne zvysena nespokojnost obyvatelov mesta s ucinkom osvetlenia verejnych priestorov. Obyvatelia sa stazuju na nedostatocne presvetlenie hlavne chodnikov.

V poslednych tyzdnoch doslo k vyraznym vypadkom osvetlenia na viacerych uliciach v meste a v poslednych dvoch dnoch podla ohlasov obyvatelov dokonca osvetlenie vypadlo v znacnej casti mesta uplne.

V sulade so zakonom  211/2000 Z.z.  Vas ziadam zverejnit nasledovne informacie:

- Kto konkretne (ziadam uviest meno, priezvisko a funkciu na MsU pripadne v inej organizacii)  navrhoval osvetlenie, vyberal typy osvetlovacich telies, ktore su pre podmienky mesta  Sered najvhodnejsie
- V akom casovom intervale (odkedy dokedy datumovo) pred zakupenim osvetlenia boli navrhnute typy lamp testovane  a konkretne kde v meste a v akom pocte lamp
- Kolko druhov/typov osvetlovacich telies bolo v meste pred zakupenim sucasnych v praxi testovanych/odskusanych?
- Kedy – ziadam uviest datum – budu obcanmi zaplatene osvetlovacie telesa funkcne
- Povazuje primator mesta osvetlenie mesta po vymene osvetlovacich telies za dostatocne?

Odpovede na otazky polozene v sulade so zakonom  211/2000 Z.z. ziadam v zakonnej lehote zaslat e-mailom na adresu:  majko@majko.sk.

Dakujem.

Milos Majko
Trnavska 53, 926 01  Sered
Kontakt: 0907 277 777

Tu je odpoveď na položené otázky:

Dobrý deň p. Majko & p. Tóthová,

Do jedného mailu som zhrnul Vaše otázky a požiadavky z 211-ky, nakoľko Vaše otázky sa prekrývajú a chcem Vám dať čo najskôr odpoveď. Ak by ste potrebovali niečo viac – ozvite sa prosím.

      18.10.2013 nám bol odovzdaný spracovaný Audit verejného osvetlenia mesta Sereď. Projektanti: Doc.Ing.Dionýz Gašparovský, Phd., Ing. Peter Janiga, PhD, Ing. Linda Lieskovská. Počas rokov 2012-2014 boli uskutočnené stretnutia vedenia mesta a odborných útvarov s viac ako 20 spoločnosťami vyrábajúcimi či predávajúcimi LED svietidlá, resp. zabezpečujúci správu verejného osvetlenia. Hľadali sme optimálny model využiteľný v Seredi – a podľa neho sme v roku 2015 uskutočnili verejné obstarávanie. V súčasnosti víťaz súťaže realizuje výmenu svietidiel ako aj iné práce zo súťaže.

      Na MsZ (myslím, že v r.2012) bola prezentácia spoločnosti Beluna. Bol pristavený vzorový autobus pred budovou gymnázia s ukážkami svietidiel a produktmi OMS spoločnosti a navštívil som ja ako aj primátor asi 10 obcí, kde sa menili svietidlá  za LEDky. Najmä návštevy v meste Senec, ktoré ako prvé vykonalo takúto rozsiahlu výmenu svietidiel. Okrem toho na Pekárskej ulici bolo nainštalovaných 6ks LEDiek na skúšku na viac ako 1 rok. Podľa týchto stretnutí a Auditu + skúšky LEDiek boli vybrané ukazovatele na výber svietidiel – samozrejme všetko podľa STN normy. Zodpovedá a vyberal prednosta Tibor Krajčovič. Konzultoval s p. Daminovcami, ktorí majú spoločnosť LEDky a sídlo v Seredi a zúčastnili sa tiež tejto súťaže.

Prebehlo verejné obstarávanie – kde okrem výmeny 1.390 svietidiel sme požadovali aj výmenu rozvádzačov s výzbrojou a ističmi + najmä servis na 10 rokov. My vlastne im odovzdáme sústavu verejného osvetlenia do prenesenej správy a oni sa budú o to starať za podmienok:

1. Zabezpečenie riadnej prevádzky sústavy verejného osvetlenia počas trvania zmluvy vrátane osvetľovacích

sústav, ktoré nebudú menené.

2. Zabezpečovanie kontroly sústavy verejného osvetlenia.

3. Zabezpečovanie údržby sústavy verejného osvetlenia.

4. Zabezpečovanie revízií v zmysle platných právnych predpisov.

5. Odstraňovanie porúch verejného osvetlenia

· do 60 minút od prijatia oznámenia o poruche zahájiť práce a pokračovať v nepretržitom odstránení

poruchy, pri ktorej môže dôjsť k ohrozeniu zdravia, alebo života elektrickým prúdom;

· do 60 minút od prijatia oznámenia o poruche zahájiť práce a pokračovať v nepretržitom odstraňovaní

poruchy, ktorá má za následok výpadok osvetlenia mesta v rozsahu väčšom ako 10% svetelných bodov;

· do 60 minút od prijatia oznámenia o poruche zahájiť práce a do 24 hodín odstrániť výpadok osvetlenia

celej ulice, námestia;

· do 5 kalendárnych dní odo dňa prijatia oznámenia o káblovej poruche meracím zariadením zamerať

vzniknutú káblovú poruchu, do 48 hodín zabezpečiť provizórne vzdušné prepojenie káblovej poruchy a

najneskôr do 7 dní začať práce na odstránenie káblovej poruchy o najneskôr do 3 dní po odstránení

káblovej poruchy zdemontovať provizórne vzdušné prepojenie káblovej poruchy;

· najneskôr do 5 kalendárnych dní odo dňa prijatia oznámenia o bodovom výpadku osvetlenia (1 svetelné

miesto) začať práce a nepretržite pokračovať v odstraňovaní poruchy svetelného miesta;

· najneskôr do 7 kalendárnych dní odstrániť poruchy na sieti verejného osvetlenia zavinené treťou osobou

alebo poveternostnými vplyvmi.

      Výmena verejného osvetlenia je pri takom množstve svietidiel veľmi náročná lebo sa nejedná iba o výmenu samotných svietidiel ale aj o výmenu rozvádzačov verejného osvetlenia a stožiarových výzbrojí. Pri výmene verejného osvetlenia sa postupuje najskôr výmenou starých svetiel za nové potom nasledujú spomínané stožiarové svorkovnice a nakoniec rozvádzače. Nakoľko svorkovnice a rozvádzače sú dimenzované na staré svietidlá, dochádza k výpadkom. LED osvetlenie má nižší výkon ale pri zapínaní svietidla vznikajú vysoké nábehové prúdy, ktoré spôsobujú vypnutie ističov.

      Druhým problémom sú stožiarové svorkovnice ktoré sú osadené v starých stožiaroch s ochrannými päticami(betónové, sklo – laminátové) vo veľmi zlom stave a ich demontáž a opätovná montáž je časovo zdĺhavá.

      Posledný problém s ktorým sa sme sa stretli a máme podozrenie, že niekto úmyselne vytvoril skrat v stožiaroch, lebo sme pracovníci spoločnosti našli už novo vymenené stožiarové svorkovnice, ktoré boli rozbité.

      Verím, že obyvatelia mesta budú trpezliví a nakoniec po rekonštrukcií bude všetko v poriadku a ľudia budú spokojní ako v iných mestách a obciach.

My nevieme pred súťažou, ktorá spoločnosť vyhrá aby sme zabezpečili odskúšanie svietidiel na dlhšiu dobu. Odskúšanie je aj v priebehu realizácie tejto výmeny. Vychádzali sme zo skúšobných svietidiel nainštalovaných na Pekárskej ulici. V súčasnosti je uskutočnená len výmena osvetľovacích telies a časti výložníkov (toto je už hotovo) a prebieha výmena rozvádzačov s výzbrojou. Tieto majú v sebe už aj poistky na zabránenie skratu a aby nevypadli ističe. Zmluva s dodávateľom je nastavená tak, že najneskôr do 20.11.2015 nám vykonajú všetky tieto práce a najmä porealizačné merania a revízie. Podľa dnes overených správ – výmena rozvádzačov by mala byť ukončená do konca tohto mesiaca. Aj víťazná spoločnosť to chce čo najskorej urobiť, aby sme im mesačne po dobu 10 rokov mohli platiť 1/120 z celej sumy.

Rozsah optimalizácie infraštruktúry verejného osvetlenia

· výmena 1 390 ks pôvodných svietidiel za nové LED svietidlá s výzbrojou

· výmena výložníkov, v dĺžkach podľa potreby, v počte minimálne 150 ks

· kompletná výmena 29 ks RVO za nové, s výzbrojou vrátane základov a montáže so selektivitou istenia vo

výzbroji

· porealizačné merania osvetlenosti,

· porealizačné zameranie optimalizovanej sústavy verejného osvetlenia

· vykonanie skúšobnej prevádzky

· vypracovanie revíznych správ

Po ukončení všetkých prác budú nasledovať merania a revízie. Okrem toho sme sa bavili s víťaznou spoločnosťou aj o presvietení korún stromov a odstránení starých výložníkov, ktoré sú nad elektrickým vedením. Som presvedčený o tom, že sme vybrali dobré osvetlenie a po jeho odovzdaní do užívania to ocenia aj obyvatelia mesta či náhodne prechádzajúci ľudia.

Čo sa týka úspory na verejnom osvetlení. Uvidíme o rok. Nejedná sa tu len o ekonomické ukazovatele – úsporu na spotrebe elektrickej energie – no ide aj o lepší vzhľad a najmä druh svietenia. Je to biele jasné svetlo. Nezanedbateľným faktorom bol narastajúci servis ceny súčasného osvetlenia. Teraz nám servis bude robiť spoločnosť po dobu 10 rokov – čo je už v cene obstarania výmeny svietidiel. Zoberme si prvú prezentáciu spoločnosti Beluna, kde nám len výmenu svietidiel ponúkali na MsZ za sumu okolo 1,2 mil € bez DPH a hradilo by sa to z úspory po dobu 8-9 rokov – z čoho boli poslanci i ja nadšení. Tak teraz je to za 707tis € bez DPH a v cene okrem toho aj rozvádzače s výzbrojou a servis a nutné revízie po dobu 10 rokov

So želaním pekného dňa...

Tibor Krajčovič

prednosta MÚ Sereď  www.sered.sk

- - -

Článok vrátane diskusie nájdete tu: http://www.seredonline.sk/clanky/som-presvedceny-o-tom-ze-sme-vybrali-dobre-osvetlenie-pise-tibor-krajcovic/

Všetky články na tému nefunkčného či poruchového verejného osvetlenia v Seredi nájdete tu: http://www.seredonline.sk/kauza-verejne-osvetlenie-cenaporuchovost/


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pre odkaz | 26-11-2018 07:18:02
Na toto môžeš zabudnúť. Tečie hnedá voda, lebo sa napúšťajú bazény, aj v zime, svetlá nesvietia, lebo ich poškodzujú virtuálny záškodníci. Uvidíme, čo sa ešte dozvieme. :-D
Odkaz | 24-11-2018 10:07:52
Pan Krajcovic,
okrem pekneho dna ,
si zelame bezpecnu noc v nasom meste vysvietenu bezporuchovymi svietidlami
dotaz | 24-11-2018 09:37:45
Kto vie, akej firme to dali urobiť? Vyberali najlacnejšiu, aby sa ušetrilo na odmeny? Alebo zobrali čo nikto nechcel, so zľavou? Naťahuje sa čas, nikto nič nerieši, prejde záručná doba a život pôjde ďalej. Tento systém, že pracovník musí chodiť tam niečo urobiť mi pripadá tak, ako keď sa chodilo v mestách zapaľovať plynové lampy.
Obcan | 22-11-2018 19:12:01
Prednosta je taraj! Ked ma niekto zazmluvneny seris, preco to riesi zamestnanec uradu? To bolo v zmluve, ze nahadzovat istice bude zamestnanec uradu?
Vlado | 22-11-2018 12:10:04
pre Anonym | 22-11-2018 11:05:55
Nuž po 3 rokoch sa dá povedať, že máme super úsporné osvetlenie, lebo aj po 3 rokoch je každú noc min. 1 ulica po tme. Zodpovednosť ale nenesie nikto. Občas sa pýtam, či na seredskom Msú aj slová ako zodpovendosť, povinnosť voči občanom, služba verejnosti aj poznajú? Niekto by im mal zakúpiť slovník cudzích slov, ak je to pre nich neznámy pojem. I keď, buďme realisti, na 4 roky si ich ľudia zase zvolili, takže ďalšie 4 roky stagnácie pre toto aj tak už zaspaté mesto.
Jozef | 22-11-2018 11:27:34
P.S. tym sa nechcem dotknut Petra, ale postavit servis na chlapovi, co uz ma pevnu prac. dobu u mesta?
Jozef | 22-11-2018 11:19:38
mne sa viac paci tato:
"Pracovník, zisťujúci dôvod poruchy, je inštruovaný a aj ohodnotený servisnou službou. A som rád, že je to zároveň aj pracovník mesta. Poskytli sme mu všetky kľúče od rozvádzačov. Sme takto lepšie informovaní o stave osvetlenia. A pracovníkovi sa takto zvýši aj jeho vedomosť a zručnosť."

servis za tie prachy, a on je rad, ze tam postavil ucna, ktory si potrebuje zvysovat zrucnost.
ccc, mrkva v zime?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 22-11-2018 11:10:51
Anonym | 22-11-2018 11:02:48 | - v clanku pan prednosta napisal aj toto:

"Veď to je akoby ste šli do obchodu. Kúpili ste si bicykel a teraz sa sťažujete, že prečo ten bicykel aj sám nešliape za Vás..."

Dalsia otazka teda bude, si sa za 848 000 Eur nejadna o drahy bicykel.
Anonym | 22-11-2018 11:05:55
p. Majko nic v zlom ale ved prednedavnom p. Tothova pisala clanok o osvetleni. Mala tam rozhovor s prednostom. Vsetko vysvetlil aj to preco nahadzuje svetla zamestnanec mesta. Preco bola vybrata ta firma ktora bola. Doplnte si to medzi clanky hore. Aby ludia mali uceleny pohlad nielen ten Vas. tu je clanok http://www.seredonline.sk/clanky/preco-dochadza-k-vypadkom-verejneho-osvetlenia-v-seredi-a-na-dalsie-otazky-odpovedal-prednosta-msu-tibor-krajcovic/

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign