Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Slovenský Pavarotti

Štefan HubinákDátum16. 12. 2012 14:28:30Témaobec Pata
451

 

Slovenský  Pavarotti

„Hudobní kritici ho prirovnávajú k nezabudnuteľnému speváckemu mágovi Karolovi  Duchoňovi. Poslucháči na jeho koncertoch plačú od dojatia, alebo šťastia. Rómske piesne totiž spieva zo srdca ako nikto iný. V Českej republike, kde už má takmer domovskú scénu,ho uvádzajú ako slovenského Pavarottiho, alebo Bocelliho.“ Takto sa píše na jednom českom spravodajskom servery o Ľubošovi Virágovi, rodákovi z Paty.

  Ľuboš sa narodil v roku 1955. Mal iba necelých sedem rokov, keď začala na oblohe svietiť jeho spevácka hviezdička. Bol bonusovým  číslom  na každom spoločenskom podujatí v obci, lebo spieval pieseň o prvom kozmonautovi, ktorý obletel svet  vo vesmírnych výškach mjr. Gagarinovi. Odvtedy mu zostala aj chlapčenská prezývka Gagarin. Vtedy sa písal rok 1961.

  Rodičia chceli mať z neho zámočníka, k hudbe ho nikdy neviedli, aj napriek tomu, že hudobný sluch mal. Keďže vyrastal u babky, nebol pre neho problém  utiecť z domu tam, kde hrala hudba. Dôkazom jeho nadania je aj skutočnosť, že stačilo mu vypočuť nejakú skladbu raz a už ju vedel zahrať.

  Už ako trinásťročný začal hrať na base a bicích, neskôr bol spoluzakladateľom  hudobnej skupiny  ZENIT. Boli takí dobrí, že hrávali aj v rádiu. No, ako každý mladý chlapec, chcel  zažiť niečo nové – adrenalínové. Preto zobral gitaru a v šľapkách s 200 korunami /vypožičanými/ sa vybral do Nemecka, kde v Berlíne naberal prvé zahraničné skúsenosti. Potom nasledovali ďalšie európske štáty, spoznal veľa dobrých a slávnych hudobníkov, no čo bolo podstatné svet začal spoznávať jeho.

  Lenže nastal menší problém. Ľuboš sa veľmi skoro oženil / mal 17 rokov/, rodina potrebovala peniaze. Hudba a večerné umývanie riadov po hoteloch vynášali málo financií, tak musel niečo vymyslieť. Popri hudbe teda pracoval ako „buldozérista“, natierač fasád, neskôr si založil prepravnú firmu. Zamestnával niekoľko vodičov a sám brázdil na kamióne európske cesty.

 Medzičasom vystriedal  rôzne orchestre, ale spoluprácu neodmietal nikomu i keď si mohol vyberať. Veľmi dobre sa mu spolupracovalo s Ivanom Krajíčkom v Repete, s veľkým medzinárodným orchestrom zloženým z najlepších hudobníkov Švajčiarska a Nemecka,

Bol sólistom dnes už neexistujúceho Big band rádi Bratislava, sólistom 55 členného orchestra Zlaté husle, Fantasy orchestra, orchestrov Čarovné a Diabolské husle /Cigánsky diabli/, ba čo viac, stál pri zrode viacerých zoskupení. Ľuboš Virág nevystupuje len s rómskymi orchestrami, ale aj so sólistami svetových mien , s opernou divou  Máriou Eliášovou /album Fantastica Italiana/, Janou Kocianovou / Idem domov/, Martinom Babjakom, Petrom Dvorským, Karlom  Gottom,  Antonom  Gondolánom , či Jiřím Stivínom, alebo  Ottom Weiterom v Šláger TV. Je skoro nemožné vymenovať všetkých. Treba však ešte spomenúť albumy Najkrajšie rómske piesne, a Načo pôjdem domov, ale i najnovší album, ktorý sa momentálne predáva v USA a je od  skupiny V.I.P.Gypsy, ktorej je Ľuboš zakladateľom. V neposlednom rade sa môže pochváliť štyrmi zlatými platňami, ale ešte zlatejšími vnúčencami, ktoré už v niekoľkých klipoch s ním účinkovali.

  Ale to je už vec ďalšej kapitoly, ktorá bude obsahovať viac konkrétnych údajov a bude súčasťou  knihy, ktorú začína Ľuboš Virág písať. Napríklad aj taký údaj, že hudobnú školu „nevidel“ ani zvonka, notovú osnovu sa začal učiť až na vojenskej základnej službe, kde ako muzikant samouk predčil aj konzervatoristov.....

  Čo  dodať nakoniec ? Snáď  iba to , že Ľuboš Virág kedysi sníval o vlastnom nahrávacom štúdiu, dnes ho má v mieste bydliska v Šoporni, kde ho navštevuje a spolupracuje s ním tá najlepšia hudobná elita zo Slovenska i zo zahraničia. Nikdy  netajil odkiaľ pochádza, naopak, každému hrdo vysvetľuje, kde je neveľká dedina Pata, jeho rodisko.

My, rodáci mu teda poprajme, aby tá jeho spevácka hviezdička, ktorá vyšla na nebi v roku 1961, svietila čo najdlhšie.                                                                                   Štefan Hubinák


Fotogaléria k článku:

451  Na koncerte s K. Gottom a S. Sklovskou
Autor: archív Ľuboša Virága
Popis: Na koncerte s K. Gottom a S. Sklovskou

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci
Registrovaný Šedá Eminencia Šedá Eminencia | 23-12-2012 21:52:10
Hm, - tak toto je ukážka "typického plateného" článku; - pardón - vlastne "KÚPENÉHO" ..; - keď neznámy hudobník, - či už začínajúci alebo ( z nezáujmu ) "umierajúci" - potrebuje na seba upozorniť, či regionálne zaujať;
- slovom namútiť trochu vody okolo svojej osoby, čo sa bežne používa resp. používalo pri pokuse naštartovať akú-takú vlastnú kariéru.

- Presne tak ako spravil p. Virág, keď si zhruba pred 12-15 rokmi ( u nemenovaného žurnalistu ) objednal a zaplatil "originál" tohto článku, ktorý následne vyšiel v istom celo-republikovom spoločensko-kultúrnom časopise.

... Ostáva mi len tipovať akým spôsobom bol "motivovaný" autor tohto článku, - alebo veriť v jeho naivitu na tému "rodáckej spolupatričnosti", ale celkom iste spojenú s absolútnou nekvalifikovanosťou písať odborné publikácie z hudobného prostredia.

Vety ako:

... "notovú osnovu sa začal učiť až na vojenskej základnej službe, kde ako muzikant samouk predčil aj konzervatoristov....."

. . . „Hudobní kritici ho prirovnávajú k nezabudnuteľnému speváckemu mágovi Karolovi Duchoňovi. Poslucháči na jeho koncertoch plačú od dojatia, alebo šťastia.

. . . V Českej republike, kde už má takmer domovskú scénu,ho uvádzajú ako slovenského Pavarottiho, alebo Bocelliho.“

- zjavne svedčia o absolútnej dezorientácii autora v prostredí hudobnej brandže.

- Naviac:
. . . Vety . . . :

". . . Dôkazom jeho nadania je aj skutočnosť, že stačilo mu vypočuť nejakú skladbu raz a už ju vedel zahrať."

". . . Čo dodať nakoniec ? Snáď iba to , že Ľuboš Virág kedysi sníval o vlastnom nahrávacom štúdiu, dnes ho má v mieste bydliska v Šoporni, kde ho navštevuje a spolupracuje s ním tá najlepšia hudobná elita zo Slovenska i zo zahraničia. "

- sú dôkazom veľmi povrchného až sterilného kontaktu autora s osobou prezentovanou ako Ľ. VIRÁG.
Registrovaný Štefan Hubinák Štefan Hubinák | 16-12-2012 21:39:42
Pán sused, možno Vás maželka nepustí ďalej, ako do záhrady a nakŕmiť hydinu a nosí Vám z obchodu fľaškové pivo. Ale zaujímajte sa aspoň trošku o kultúru a nie špehovať susedov cez plot.
Registrovaný Jarmila Tomášková Jarmila Tomášková | 16-12-2012 21:29:18
p.Hubinak,vdaka za ten clanok.Lubo Virag je dobry spevak a nech si hovori kto chce,co chce,je len dobre,ze sa mozeme pochvali aj niecim inym,ako su drogove afery v nasom meste a okoli.
Registrovaný Štefan Hubinák Štefan Hubinák | 16-12-2012 21:22:39
Verím, že na Slovensku je viacero velikánov, ale ja som to písal z pohľadu, že je to náš rodák, prečítajte si, čo o ňom píšu v čechách, podľa mňa je to super spevách vo svojich žánroch.
Registrovaný poslucháč poslucháč | 16-12-2012 20:21:06
Tento článok si mohol pisatel odpustiť myslím že na Slovensku máme iných velikánov a nie toto....
Registrovaný anonym anonym | 16-12-2012 19:15:56
Pán Hubinák, nechcem krivdiť Vám ani pánovi Virágovi, ani nikoho uraziť, ale z toho, čo ste napísali, som bol priam šokovaný, lebo ja pána Virága poznám ako človeka, ktorý sa povyšuje nad ostatných, opičí sa v oblečení po Pavarottim a viac chodí po putikách, hoci by sa mal naučiť aspoň noty. Želám mu veľa úspechov, ale mal by popri podľa Vás exkluzívnom talente diaľkovo navštevovať päťročný kurz spoločenského správania. Len dodávam, že v okolí jeho bydliska ho poznáme tak, že sa vnucuje, aby vôbec mohol niekde so svojím svetovým talentom vystúpiť. Ale že by mal až také obrovské úspechy ako píšete, to teda ťažko.
Pata | 16-12-2012 18:24:19
pan Hubinak myslim si ze meno Slovensky Pavarotti by si zasluzil asi niekto iny, ako p. Virag....
sused | 16-12-2012 17:22:58
Pán Hubinák je asi srandista.

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign