Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Rýchla zdravotná pomoc vo Švajčiarsku

Miloš MajkoDátum07. 10. 2017 13:12:58TémaZáchranári

Volať vo Švajčiarsku rýchlu zdravotnú pomoc (Notruf 144) sa oplatí len v prípadoch, keď je paciet ohrozený na živote (infarkt, mozgová príhoda ai.). V prípade, že pacient na živote ohrozený nie je, ale je vážne chorý alebo zranený, dopravu do najbližšej nemocnice si väčšinou zabezpečuje sám. Auto, taxík, dokonca autobus, či MHD použije hlavne z dôvodu, že privolaním záchranárov si do značnej miery zaťažuje rozpočet.

Výjazd sanitky rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) je napríklad v kantóne St. Gallen spoplatnený paušálne 650 CHF. a za každý najazdený kilometer si ešte priplatíte 7 CHF., a to sa s pacientom ešte ani nepohlo.

Poplatky za výjazd sa v celom Švajčiarsku pohybujú od 500 CHF. do 700 CHF. a jazdné sa ráta buď po kilometroch alebo po minútach. Pri základnom zdravotnom poistení sa ako pacient na poplatkoch spolupodieľate 50%, ale celkové náklady pre RZP nesmú presiahnuť 5000 CHF. v jednom kalendárnom roku. V prípade, že pacient nie je ohrozený na živote, ale vo vážnom stave, tak RZP ho bude stáť tiež 50%, ale náklady na dopravu za jeden kalendárny rok nesmú presiahnuť 500 CHF. Ak sa dostanú cez túto hranicu, uhradiť musíte plnú sumu. Samozrejme si môžte RZP pripoistiť, a potom vykonávate úhradu iba do zazmluvnenej výšky, prípadne neplatíte nič. Keď sa už rozhodnete vytočiť číslo 144, tak sa skúste o situácii porozprávať s dispečerom, ktorý by mal správne vyhodnotiť, či je nutné poslať RZP. Zo zákona ste síce povinný v nebezpečenstve pomôcť, ale nezabudnite, že pri zlom vyhodnotení situácie, sa môžte dostať do problémov.

Do problémov sa dostala aj pani, ktorá z reštaurácie volala RZP k pacientke v epileptickom záchvate. Keďže nešlo o stav ohrozujúci život pacienta, faktúra bola síce poslaná pacientovi, ale ten ju odmietol zaplatiť a úhradu musela vykonať volajúca pani.

Sú situácie, keď je terén neprístupný alebo je nemocnica od miesta nehody príliš ďaleko. V takých prípadoch sa môže na záchranu použiť aj helikoptéra, ktorá stojí pacienta 90 CHF. za letovú minútu. Tu takisto platí, že základné zdravotné poistenie vám bude stačiť na 50% krytie nákladov, ale tiež iba do 5000 CHF. za jeden kaledárny rok.

Zdroj: www.tagblatt.ch, www.slovak.ch


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 09-10-2017 22:32:35
Erika k. | 09-10-2017 16:13:05 | - presne tak. A zakon plati rovnako pre kazdeho.

Tam moze byt aj priama demokracia a referenda. U nas si ludia zvykli tolerovat korupciu a klientelizmus vzdy, ked ide o ich samotnych a z volieb si dobry den. Nasledne pindaju anonymne na nete, ako nic nefunguje.

Slovaci nedospeli este ani na parlamentnu demokraciu, nieto na priamu.

Zneuzivanie RZP je u nas znamym problemom, no kompetentni sa tvaria, ze nejestvuje.
no ale toto.... | 09-10-2017 22:05:43
Vo Švajčiarsku zarobi bezný pristahovalec,emigrant z východu- Rumun Srb Slovák cca 4000 CHF. Švajčiar ktorý robí profesiu cca 6000 CHF. to znamená že ked u nás na našom krásnom Slovensku zarobíš 400E to je ako keby si zaplatil 65E.To vám vrta v hlave a pritom u lekára za všetko platíte. Mam takú skúsenost že ked spadne chlapec z bicykla vo Švajčiarsku alebo v Nemecku okamžite je tam Notruf. pekný den...
Erika k. | 09-10-2017 16:13:05
Súhlasím s Vami, avšak tvrdosť zákona tu musí byt, žije tu 186 národnosti. Len vďaka tomu, tu je najnizsia kriminalita na svete
s.i.n. | 09-10-2017 12:42:31
Zlatý komunizmus | 08-10-2017 21:04:52 Píšete že takýto nepríjemný zážitok máte viac ako jeden a to dokonca v prítomnosti spolucestujúcich. Z popísaného možno proti tomu urobiť dva kroky. Pri ceste do CH po prekročení hranice sa ihneď skontaktovať s pracovníkom našej ambasády (najlepšie osobne) a podľa možnosti využiť aj nejakého svedka, ak taký existuje. Pri ceste von z CH po návrate do SVK toto písomne nahlásiť na MZV SR a zastupiteľskom úrade CH v BA a uviezť to ako oficiálnu sťažnosť s uvedením max. dostupných detailných údajov (napr. identifikačné č. kontrolného orgánu, miesto a čas kedy sa tak stalo..). Patričné orgány sú povinné sa tým zaoberať. Ak tak neurobíte, budete škodiť len sebe a potenciálne iným občanom SVK. Z ohlasov na Váš príspevok usudzujem, že takúto skúsenosť máte iba Vy.
Lubo | 08-10-2017 22:58:31
Minuli rok om bol s osobnym autom 9 krat vo svajciarsku, policajnu kontrolu som tam nezazil ani raz a to jazdim do Zenevy cez cely Svajc.
anonym | 08-10-2017 22:05:35
Asi to v tom Švajci nebude take idealne ako si myslime. Minuly rok som tam bol tiez autom,taku skusenost som sice nemal, ale nemam dovod neverit diskutujucemu podo mnou. Vo Svajciarsku som totiz videl ine veci, pre ktore som rad, ze zijem na Slovensku.
Zlatý komunizmus | 08-10-2017 21:04:52
Táto krajina je celá akási zvláštna. Mám tu možnosť niekoľko krát mesačne vycestovať pracovne osobným vozidlom do tejto krajiny. Ak chcete zažiť na hraniciach, alebo pri policajnej kontrole ponižovanie akého sa nedopúšťali ani komunistické štátne orgány v našej republike v minulosti, tak na vstupe, alebo výstupe z tejto krajiny táto možnosť Vás spravidla neminie. Je zaujímavé, že vozidlá z Nemecka, Rakúska a iných západných krajín hoci v ných evidentne sedia osoby tmavej pleti, dovolím si tvrdiť aj migranti švajčiarske štátne bezpečnostné orgány nezaujímajú. V momente akonáhle zaregistrujú colné orgány osobné vozidlo so slovenskou ŠPZ Vás odstavia a podrobia dôkladnej aj osobnej kontrole bez uvedenia akéhokoľvek dôvodu. Niekoľko krát sa stalo, že Vás policajné orgány bezdôvodne na parkovisku vyzvú, aby ste ich nasledovali. Po príchode na policajnú stanicu Vás bez udania dôvodu podrobia odobratiu odtlačkov prstov a následne Vás po dôkladne osobnej kontrole a odobratia všetkých osobných vecí, ktoré máte pri sebe vrátane finančných prostriedkov, mobilných telefónov bez spísania akýchkoľvek zápisníc o odňatí vecí umiestnia do cely bez udania dôvodu. V prípade, že ste v spoločnosti spolucestujúcich, tak Vás do cely umiestnia tak, že Vás rozdelia, aby ste sa nemohli dorozumievať, pričom žiadne iné úkony s Vami nevykonávajú. Bez spísania akýchkoľvek zápisníc, potvrdenia o zaistení Vás prepustia buď na tvrdé naliehanie, aby Vám umožnili kontaktovať sa so slovenským zastupiteľským úradom, alebo z vlastného uváženia, že už stačilo. Nevydajú Vám na Vaše naliehanie žiadne potvrdenie o zadržaní ani Vám ústne neuvedú dôvod takéhoto postupu. Nanajvýš Vám uvedú, že na takýto postup majú zákonný nárok a viac sa s Vami nebavia. V prípade kontroly vozidla Vás postavia mimo vozidla, tak že nemáte možnosť sa tejto kontroly zúčastniť hoci vo vozidle máte nemalé finančné prostriedky, bankomatové karty a iné osobné veci. V prípade, že si veziete vo vozidle so sebou stravu na cestu, tak túto Vám znehodnotia spôsobom, že Vám ju rozbalia a porozkladajú po kapote auta, tak aby došlo k jej znehodnoteniu. V lete na rozpálených plechoch vozidla úmyselne Vašu potravu nechajú takto rozloženú aj hodinu. Na upozornenie, že príde k jej znehodnoteniu Vám úmyselne neumožnia bezdôvodne jej zbalenie. Prístup ako colných tak i policajných orgánov hodnotím už niekoľko rokov výslovne ako chrapúnsky, nadradení a ponižujúci hoci nemajú najmenší dôvod sa k Vám takto správať. Tak ako sa správajú k slovenským občanom sa nesprávali v minulosti ani komunistické bezpečnostné policajné a colné zložky.
anonym | 08-10-2017 20:42:31
Tento system keby bol u nas, tak by ho niektori vychvalovali len dovtedy, pokial by vdaka nemu nenarastol pocet exekucii. Potom by zas nadavali na stat, ze vdaka zlym zakonom narastaju exekucie. Ono to totiz s tym suvisi, ale treba tie suvislosti aj chapat.
obyvatel 1 | 08-10-2017 20:05:39
To ze to maju Svajciari az takto skurvene to neznamena ze to je dobre a ze to takto musi byt aj na Slovensku. Je uplne chore zmyslanie si mysliet ze ti co neplatia teraz a vezu sa na platicoch budu potom ked sa bude takto skurveno likvidacne platit tak prave oni budu platit. Znovu sa niekto bude len finacne nabalovat a doplati na to cely narod.
gulak | 08-10-2017 19:42:15
Treba to pravdivo pomenovat..väcsinou to zneuzivaju cigani..tak ako zneuzivaju nas socialny system..
Emana | 08-10-2017 19:21:13
pre obyvatela -Tí čo platili a platia do zdravotnej nedostanú ani takú starostlivosť, ako tí, ktorí sa popri nás vezú...O tom by vedeli rozprávať samotní záchranári.
nazor | 08-10-2017 18:42:48
ze to slovakom vadi. pre svajciarov jw to uz samozrejme a ak neprotestuju tak im to vyhovuje. potom som toho nazoru, ze ak to vyhovuje svajciarom, slovakom by to malo byt jedno. preto je slovenske zdravotnictvo 100 rokov za svajciarmi :)
obyvatel 1 | 08-10-2017 17:32:19
Staci jeden clanok ze bud budes platit alebo skap a uz sa tu najdu ludia co maju v hlave nacisto nasrate a este budu taketo platenie a zdieranie obhajovat. Ved si uvedomte ze uz platite do zdravtnej, nie malo a cely zivot budete a namiesto toho aby ste odsudili taketo zverstvo tak to este zacnete obhajovat. Je vidiet ze uz mate nacisto vymlety mozog v hlave
Tobi | 08-10-2017 14:45:48
Hoci nemozno porovnavat Śvajčiarsko
so Slovenskom
v zasade velmi spravne
Aspon male poplatky by zabranili zneuzivaniu RZP

Emana | 07-10-2017 20:05:00
Aspon nikto nezneužíva RZP.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign