Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Rusi sa z tragédie v Černobyle nepoučili. Pravdu nehovoria ani pri ďalšej havárii, pri ktorej unikla pre ľudí a životné prostredie nebezpečná radiácia.

Miloš MajkoDátum13. 08. 2019 14:00:21TémaAktuálne témy

Úroveň radiácie v Severodvinsku v oblasti Bieleho mora kde minulý týždeň ruská armáda vykonala pravdepodobne test s jadrovým pohonom niekoľkonásobne prekročila maximálnu prípustnú normu a ľudia bývajúci v oblasti vykúpili jódové tablety. Je smutné, že ani 33 rokov po zatiaľ najväčšej tragédii jadrovej elektrárni Černobyľ sa predstavitelia ruskej vlády nepoučili z chýb minulosti, ale evidentne ich opakujú. Najskôr priznali dvoch mŕtvych, následne ruská štátna jadrová agentúra ROSATOM priznala, že pri explózii zomrelo 5 ľudí. Správy však hovoria o 7 obetiach a ruská vláda len neochotne priznáva závažnosť havárie a podstatne zvýšenú úroveň radiácie.

Na základe momentálne známych faktov je zrejmé, že reakcia štátnych orgánov je viacmenej identická ako v prípade Černobyľu, no vláda akoby zabudla, že doba pokročila a odrezať šírenie informácií v súčasnej dobe hlavne v takto závažných prípadoch prakticky nie je možné. A to ani v Rusku, ktorému v minulosti prvé náznaky otvorenosti a slobody slova priniesla až Gorbačovova "Glasnosť".

V prípade nukleárnych havárií a úniku radiácie vždy boli, sú a v budúcnosti aj zostanú najdôležitejšími kroky vykonané v prvých hodinách od havárie. A je jedno, či radiácia pochádza z civilného jadrového zariadenia alebo z vojenského.

V súčasnej situácii už je treba len dúfať, že kompetentné orgány Ruskej federácie čo najskôr situáciu a svoj postoj k ďalšej atómovej tragédii zvážia a následky sa pokúsia minimalizovať tak, aby čo najmenej ublížili nielen v zahraničí ale aj domácim obyvateľom.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Pre obyvatel | 22-08-2019 08:29:03
O čom tu je reč,o nešťastí na Sibíri,prestali merať radioaktivitu?prestali!O čo Ti vlastne ide? Vieš ,čo sa tam stalo? nevieš,len sa predpokladá.Odkial vieš,čo Američania urobili za pokus? Lebo to uverejnili a keď Ti tak strašne vadí demokracia,tak sa presťahuj do štátu,ktorý si vyberieš,lebo v demokracii to môžeš!!Nikto tu nič nemá proti Ruskému národu,ale proti diktaturskemu aparátu,ktorý vládne už koľko rokov?.
Obyvatel | 22-08-2019 07:15:39
Zmluva ktoru znefunkcnilo usa este ani nezapadla prachom a to najdemokratickejsie a najhumanistickejsie usa uz testuje rakety ktore zamoria celu eu a aj sk
Pre Rusa Hanto | 22-08-2019 05:16:40
Milý pane, neviem z akých zdrojov čerpáte Vy, tú svoju Ruskú propagandu, ale tiež neuvádzate zdroje. A prebrali to hádam všetky relevantné media včera tak si to o zastavení meraní dohladajte.

Mimochodom, kde ja obhajujem Američanov? Iba som napísal, o čom sa tu rozpráva, to Vy ste sem úplne nelogicky pritiahol jadrovú energetiku a začali ste točiť o nej zatiaľ čo ostatní diskutujúci hovorili o raketách na jadrový pohon. Ako reakciu ste vy dali ódu na Sovietsky zväz, pardon Rusko. Myslím, že ďalšia diskusia s Vami nemá žiadny význam, ukázali ste aký ste zaujatý. Keď nechápete, že akékoľvek jadrové zbrane by sa nemali ani len testovať a keď už to niekto robí a dosere to, tak namiesto toho aby to priznal to zatĺka, ťažko vám niečo vysvetlím.
Nepreferujem USA ani Rusko ale keď ste tu začal tie klasické bláboly ako Irak a približovanie sa NATO tak sa patrí povedať aj B. Zistite si ktorá veľmoc v 80.tych rokoch napadla Afghanistan, pripomeňte si Čečensko, Gruzínsko, nedávnu Ukrajinu. Alebo tie stovky až tisíce narušení vzdušného priestoru ruskými lietadlami (zaujímavé, že naopak sa to nedeje). Ale ja viem vy máte svojho favorita, narozdiel od mňa.
Aby som sa vrátil k pôvodnej téme, konkrétne k raketám s jadrovým pohonom, stojím si za tým, že v tejto konkrétnej technológií majú Američania viac rozumu a správajú sa evidentne zodpovednejšie ako Rusko. A zdá sa, že celkovo čo sa týka prístupu k jadrovým zbraniam aj jadrovej energetike...
Pre Pre pána Hanto | 21-08-2019 072241 | 22-08-2019 01:25:04
Neviem z akých zdrojov vychádzate, pretože ich neuvádzate ( len neviem že sa za svoje zdroje hanbíte, alebo varíte z vody, no nepredpokladám to u Vás, skôr si myslím že ste sa napojili na zdroj ,, Kushnar“), ale ak sa mýlim tak sa Vám vopred ospravedlňujem..
Čo sa týka jadrového ( rádioaktívneho) zamorenia a čakáte nejaké logické vysvetlenie z poza prizmy
,,Oni Rusi“ to robia, tak som tu uviedol dosť zdrojov aj s pánom Sklenárom, tragédií od zhodenia bômb až po tragédií v jadrových elektrárňach. To zamorenie sa týka NÁS všetkých!!!
Čo sa týka ruských zbraňových systémov, ktoré testujú na svojom území pretože sa cítia byť v ohrození ( stále približovanie vojsk k hraniciam dnes už ruskej federácii a to už od dôb Napoleonových vojen) a to sa jedná len o získanie nerastného bohatstva nachádzajúceho sa na území
dnešného ruska, (Západná civilizácia spotrebúva čoraz väčšie zdroje našej planéty viacnásobne ako, iné krajiny a za týchto podmienok si vyžierame doslovne vyžierame planétu a zdroje nie sú nekonečné). Tak sa nečudujte že na svojom území si vyvíjajú zbraňové systémy ktoré ich ochránia od predmetného akože .. preventívneho úderu“ na základe vymysleného ohrozenia. /napr: Gladio ,
alebo jadrové zbrane v iraku a pod. kde zahynulo miliónny mužov žien a detí.../ a to len aby si ochránili vlastné zdroje pred cudzími dobyvateľmi.
Ak sú podľa Vás Tí naši ochrancovia demekracie: ,, A ano tí zlí američania už v 60. tých rokoch mali toľko rozumu aby túto slepú zbrojársku vetvu nechali tak...to znamenalo ochrániť sa od radiácie??? Na svojom území??? A na cudzom území?
Tak ako je možné že tieto vaše humanistické ikony boli schopné používať strely a bomby s obohateným uránom v 90 rokoch v srbsku ? A tak zamorili časti , kde doteraz majú problémy. A muníciu ktorú nevystrieľali zhodili do jadranu?
Radiácia sa týka nás všetkých, teba aj mňa, tak ako mať právo dýchať čistý vzduch a piť čistú vodu, bez vysokých hodnôt radiácie a iných znečistení.
Zopakujem len že dostali sme z technosférickej oblasti technológiu
ktorej celkom nerozumieme, a z morálneho hľadiska už vôbec nie...
Zataľ len toľko.
Vložil Hanto
re.obyvatel | 21-08-2019 10:27:30
Zas dalsie rusotrollovanie čo to má spoločne s tym že rusi su v raketach s jadrovym pohonom zaostaly 50rokov a mentalne este zaostalejsi.Uz tu chyba len ten najsilnejsi argument...ale americani zabijaju cernochov a maju nadvahu.
inakšie to nebude | 21-08-2019 10:22:02
Tieto preteky v trolovaní niektorých diskutujúcich asi nikto nezastaví. Ale ani netreba. S takými, čo nadobudli vzdelanie U Holicu to inak nebude! A netreba ich brať vážne.
obyvatel | 21-08-2019 09:53:28
ale no tak, vsetko zlo je rusko a vsetko blaho a dobro je usa, ze? Uz vam to dobre hrabe z tej zapadnej propagandy.Tu je realita , ktoru si trepa pozorne pozriet a hlavne zaver.

https://gloria.tv/video/y2uQTfT7YaaS3hbSfNfW9vR9u
rusotroll hanto | 21-08-2019 09:45:04
rusotroll hanto ty musiš byt za to plateny alebo si stašne tupy ?cocot!
Halo | 21-08-2019 08:58:31
Ja už ozaj neviem a nepochopím logiku niektorých ľudí,ktorí neustále porovnávajú a pretekaju sa v tom,kto lepšie zahubi túto planétu,či Rusi,alebo Američania.Momentalne,ani nevieme,čo sa na Sibíri stalo,prečo asi?Každý zatĺka,ale Rusko zaprie všetko,ale pretože je to diktatúra a veľmoc k tomu,tak môže zatĺkať večne.A to je ten rozdiel.Kolko by toho asi mohli zatajit demokratické krajiny,keby už to došlo až tak daleko,že sa musí evakuovať obyvateľstvo.
Pre pána Hanto | 21-08-2019 07:22:41
Tytu píšeš o hruškách a oni o jablkách. Reč je o raketách na jadrový pohon. Už dúfam rozumieš. Jadrové elektrárne sú trošku niečo iné. Len pre tvoju predstavu, raketa s jadrovým pohonom a aj len konvenčnou hlavicou zasviní miesto dopadu na roky. V Rusku si to práve nechtiac testujú. A ano tí zlí američania už v 60. tých rokoch mali toľko rozumu aby túto slepú zbrojársku vetvu nechali tak. Ale Rus musí byť stále prvý, aj v tom ako dojebať túto planétu.
PS Štyri ruské stanice, ktoré odosielajú údaje o radiacii zapojené do Organizácie pre kontrolu úplného zákazu jadrových skúšok prestali posielať dáta. Lebo je to vraj dobrovoľné. A všetky sú z okolia Severodvinsku. Tak čakám na logické vysvetlenie, že to nie je klasické ruské zatĺkanie.
Pre pána sklenára | 20-08-2019 23:38:23
Je zaujímavé že Všetky tieto útočné názory nie sú schopný podporiť akýmkoľvek relevantným nevyvrátiteľným zazdrojovaným argumentom z ktorého by sme padli na prdel a museli uznať že to čo tvrdia sa javí ako pravdivá informácia, bez polemiky!
Tak by som sa snažil otrepať mu o hlavu nejakú tú americkú haváriu napr:

,,Američaia túto technologiu zamietli už v šedesiatych rokoch, protože je to riskantné svinstvo?"

https://nanias.blog.sme.sk/c/489478/jadrova-energia-havaria-na-2-bloku-je-three-mile-island-usa.html
Skutočne zamietli túto technológiu v šesťdesiatych rokoch??? Alebo pisateľ je svojou mysľou ukotvený v šesťdesiatich rokoch minulého storočia! Je to z ich biblického plátku SME.

Nuž a ten ,,káder“ si vôbec neuvedomuje, že keď možno prišiel na svet alebo bol ešte len plánovaný, tak Česko ako aj Slovensko teda československo preberalo poviem tak učene: ,,KNOW HOW“ teda technológie pre jadrovú energetiku ( t.z. jadrový výskum a vývoj
jadrovej fyziky v celom komplexe so zaučením odborníkov do danej problematiky)
práve a len výlučne od vtedajšieho sovietskeho zväzu).

Zatiaľ to je všetko.
Vložil Hanto.

P.S.:
„Člověk nemůže nikdy dělat víc, než je mu dovoleno člověčenstvím. Míň může dělat vždycky. A jak jste si všimli, to s úspěchem probíhá. Ale přemýšlet, a to dá práci, umí jen část lidstva. Ona část, ona tenoučká vrstva, která válčí s lidskou hloupostí.“ — Jan Werich

Zdroj: https://citaty.net/autori/jan-werich/citaty-o-hlouposti/
Pre Sklenar | 20-08-2019 16:56:00
To su kecy ako na skoleniach LUDOVYCH MILICII,nakonec má presvecite ze ruska radioaktivita je neskodna.
Pre Sklenar | 20-08-2019 16:41:16
Bozechran,,atómové bomby v Japonsku,bolo svinstvo,ale vojna medzi Japonskou a USA nebola u v konci.kazdy jede účastník v tejto vojne by ani sekundu nerozmýšľal a použil by ju.Vojna sa skončila až po druhej bombe.To sa nedá zrovnávať s elektrárňami.
Ivan Sklenár | 20-08-2019 15:12:51
Andrej | 20-08-2019 10:35:04
"Američaia túto technologiu zamietli už v šedesiatych rokoch, protože je to riskantné svinstvo?"
A dve jadrové pumy zvrhnuté na civilné obyvateľstvo v Hirošime a Nagasaki prakticky tri mesiace po ukončení 2. svetovej vojny bolo čo? Také niečo po tejto udalosti neurobil až dodnes nikto! VIVA Yankees!!

"káder pre ivan sklenar | 20-08-2019 10:57:04
aj keby na chleba nebolo tak tu budete obhajovat rusko a jeho preslapy. A zlachcovat este aj cernobyl. Klamat, zatlkat, a zastrasovat to je ruska mentalita v praxi."

Ja nie som Rus, iba sa na rozdiel od teba sa vo veci trochu aj vyznám. Z Tvojho príspevku je mi jasné, že dožadovať sa od Teba akéhokoľvek relevantného argumentu je zbytočné.
turbo | 20-08-2019 11:54:14
pokial islo o havariu jednoho z najmodernejsich zbranovych systemov (strela s plochou drahou letu s jadrovym pohonom a neobmedzenym dosahom), tak sa bude mlzit a zatlkat a rovnako by postupovalo USA alebo Israel
káder pre ivan sklenar | 20-08-2019 10:57:04
aj keby na chleba nebolo tak tu budete obhajovat rusko a jeho preslapy. A zlachcovat este aj cernobyl.Klamat, zatlkat, a zastrasovat to je ruska mentalita v praxi.
Andrej | 20-08-2019 10:35:04
Američaia túto technologiu zamietli už v šedesiatych rokoch, protože je to riskantné svinstvo?

To by odpovedalo, rusáci se k americkým technologiám z roku 1960 sice pomali blížia, ale mentalitou jsou hlboko pred rokom 1960.
Pre Ivan Sklenár | 18-08-2019 143633 | 20-08-2019 00:00:42
Vidím že pracujete vo fachu JE a Vaše hodnotenie je čisto profesionálne. Dotkli ste sa faktoru ľudského zlyhania. Neodporujem, súhlasím. Keď som videl tento dokument z ľudského hľadiska ma veľmi mrazilo toto poznanie: Dostali sme z technosférickej oblasti technológiu
ktorej celkom nerozumieme, a z morálneho hľadiska už vôbec nie. Možno vzniesť pochybnosť čo tu pletiem morálku. Ale o to tu práve ide! Keď sa nezhodnocuje rýchlosti zavádzania technológií na ktoré ľudstvo ešte nedospelo SA ZAVÁDZA a my v skutočnosti NEVIEME aké dopady to pre nás má.(odbočka napr.: 5G siete).
A to nehovorím o debilizácii nášho školstva, keď škola dostáva peniaze za skončeného študenta, ale už žiadny záujem ako sa uplatnil v našej spoločnosti (platíme to z daní).
Tí lepší idú von a nič nevracajú a tí horší tu zostávajú a plnia úlohu ,,MANAGEROV“
ktorý si strážia svoj šesťmiestny plat cenený viac ako svoju odbornosť.

V tomto prípade by som chcel byť len skeptik, ale bohužiaľ je to REALITA.

Vložil Hanto.
kokso | 19-08-2019 13:53:05
Halo | 19-08-2019 09:01:54
ale už ho prekonal "anonym | 19-08-2019 11:12:05"
anonym | 19-08-2019 11:12:05
K Rusku ak jeho atómovému vedeckému pokroku mám takú dôveru ako k Dankovej inteligencii.
Halo | 19-08-2019 09:01:54
Pre Vilo,toto bol ten najlepší prispevok,čo som tu čítal.
Vilo | 18-08-2019 23:48:20
Už od čias Černobyľu sa predsa vie, že ruská rádioaktivita neškodí.
bleer | 18-08-2019 23:36:17
Tony bleer neožobrocoval na kost vlastnE obyvatelstvo ako svietsky rusi svojich a svoje okolie este im pustia aj oziarenia.
Anonym | 18-08-2019 22:24:31
Tony Blair predsa nie je Rus a klamal. Urob si v tom poriadok.
anonym | 18-08-2019 20:34:34
Klamať a mlžit - to je základný charakter ruské moci. Vždy to tak bolo a vždy to tak bude.
Vlado | 18-08-2019 16:55:29
Miloš Majko | 14-08-2019 18:48:18
Ale Miloš, veď ty vieš veľmi dobre, kto s tým začal. George W. Bush spolu s jeho večným anglickým mopslíkom Tonym Blairom, ktorý neskôr priznal, že klamal. Irak v tej dobe už žiadne ZHM nevlastnil, čo potvrdili aj zbrojní inšpektori z OSN. Ale, napriek tomu sa stále treba pchať USA do riti. Len zopakujem, na základe klamstva zaútočili na suverénnu krajinu a zlikvidovali jej vodcu. Nech bol aký bol, ale v krajine existoval systém. Teraz je tam bordel, denne tam zomierajú desiatky civilistov, ale to nevadí, lebo iracká ropa už tečie do správnych tankerov. Tak je vlastne všetko all right, že? Ešte šťastie, že Slovensko žiadne extra veľké zásoby ropy nemá, lebo zrejme by sme už aj my boli pre USA "nebezpečnou krajinou". I keď u nás je toľko riťolezcov, že by sme im ju asi dali aj grátis a ešte im poďakovali, že tam Slováci môžu drieť za almužny.
Vlado | 18-08-2019 16:49:26
pre Miloš Majko | 14-08-2019 22:49:50
Miloš, ak zverejní nejakú informáciu Ruská federácia, tak je to automaticky dôvod ju spochybňovať? I keď chápem, je to tak aj u nás. Kým na jednej strane sú niektoré média osočované ako tvorcovia hoaxov a dezinformácií, na druhej strane sú tu plátky ako DenníkN, Sme a pod, ktoré sú velebené doslova ako ochranci demokracie a zverejňujú zaručene 150% pravdivé informácie :-) Nechápem, ak sa stane niečo hocikde vo svete, prežije to 5 min. slávy a finito. No nedajboh ak sa to týka Ruska. Rozmazávať, očierňovať, osierať, a to do nemoty a dokolečka dokola.
Ivan Sklenár | 18-08-2019 14:36:33
Hanto 17-08-2019 23:00:02

Dobre spracovaný dokument, bez tendencie niečo zveličiť bez jasného úmyslu poškodiť. V porovnaní udalostí vo Fukušima z 11.3.2011 a v Černobyle z apríla 1986 oproti ostatným, považujem asi za dve najhoršie v histórii jadrovej energetiky.Analyzovaním udalostí v obidvoch elektrárňach možno prísť k záverom, zjednodušene povedané, že kým na Černobyľskej udalosti sa podieľal výhradne ľudský a aj politický vplyv (nebolo myslitelné, aby nedodržali nábeh bloku v danom termíne, 1000 MWe v sieti nie je zanedbateľná hodnota), vo Fukušima to bol čiste ľudský faktor a to od vypracovania projektu. Záložný zdroj "ľahol popolom" vinou jeho nesprávneho umiestnenia v elektrárni. Rozprával som sa s niektorými kolegami, ktorí v rámci svojej funkcie pracovne navštívili niektoré JE aj v Japonsku. Všetko tam majú perfekcionistické. A dotiahli to až tak ďaleko, že narušiť nejaké zabehnuté spoločenské pravidlá a rešpekt v postavení voči šéfovi znamená radšej sa utiahnuť do úzadia, skloniť hlavu a vystrúhať úklon, ako niečo namietať voči rozhodnutiu šéfa!!
Dnes už nikto nezdokumentuje aké a koľko kritických námietok voči riešeniam v projekte odznelo. Ako veci sledujem aj u nás, tento "šéfovský syndróm" naberá na intenzite aj u nás a nemám v tomto prípade na mysli problematiku JE.
Pred asi týždňom sa mi objavil v pošte mail, ktorý naznačuje, skôr dokumentuje, čo znamená byť šéfom v SE pod vedením ENELU! A každý kto zacíti aj z našich managérov už dobre vysoko postavených s ročným príjmom so šesťmiestnou sumou, čo to pre neho znamená byť tam kde je, si svoje postavenie stráži viac ako svoju odbornosť.
Stačí, ak zacitujem jedného exkolegu z EMO, "ešte stále sa nachádzame vo fáze, kedy sa bloky EMO34 dajú dotiahnuť do úspešného konca". Ja čím ďalej, tým mám viac pochybností o reálnosti jeho tvrdenia.
Pre Ivan Sklenár | 14-08-2019 221829 | 17-08-2019 23:00:02
Možno by sme mohli porovnávať čo a za akých okolností došlo k takýmto tragédiám, ale myslím si že máme len chabé informácie. K týmto otázkam by mala byť vyvolaná diskusia
s odborníkmi, vedcami a nami neinformovanou verejnosťou, preto že sa to týka Nás všetkých.
Keď som vzhliadol dokument na ::::::!
Ale o tom sa nevedú diskusie:
https://www.youtube.com/watch?v=AY6I7LQhwmI
Vložil Hanto.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 14-08-2019 22:49:50
Ivan Sklenár | 14-08-2019 22:18:29 | - otazka je, co je realne mozne povazovat za OVERENE informacie, kedze ide o udalost v Ruskej federacii, pri Bielom mori a ma sa jednat o zbran.

Podla novych informacii, doslo dokonca k vybuchu de facto na malom jadrovom reaktore.

Informacie inak zverejnili Rusi. Sice nie vlada - ta ako pri Cernobyle pravdu nehovori, ale jeden z vedcov, ktori si pravdepodobne zavaznost havarie uvedomuju. Teda znovu asi obdobne, ako pri Cernobyle.
Obyvatel | 14-08-2019 22:35:46
https://magazin.aktualne.cz/televize/cernobyl-je-americka-propaganda-pisi-v-rusku-natoci-vlastni/r~2eb5d79c88fc11e998d70cc47ab5f122/
Ivan Sklenár | 14-08-2019 22:18:29
Pre lepšiu orientáciu k tejto tragickej udalosti ešte dopĺňam že:
Od r.1991 zaviedla Medzinárodná Agentúra pre Atómovú Energiu (MAAE) medzinárodne platnú stupnicu INES (International Nuclear and Radiological Event Scale) pre hodnotenie závažnosti udalostí na zariadeniach pracujúcich s využitím jadrovej energie v JE, ktorá sa neskôr rozšírila aj na udalosti spôsobené zdrojmi ionizujúceho žiarenia a manipulácie s nimi a to nie len v JE. Táto stupnica má škálu 0 až 7. Presné rozlíšenie úrovne jednotlivých stupňov je možné zistiť tu: https://www.ujd.gov.sk/files/KKC/INES-SK.pdf Pre predstavu siedmy stupeň predstavovala havária v Černobyle(1986), Fukushima(2011). Podľa tejto dnes jedine platnej stupnice v Severodvinsku mohlo ísť o udalosť s č. 3 Ja som zareagoval na správy (zaručene neoverené), ktoré sa objavili v médiách a ktoré prevzal aj autor článku M.M. Mnou už kritizovaný extrémisticko-konšpiratívny denník SME trpiaci rusofóbiou, aj po niekoľkých dňoch, kedy informácie o udalosti sa už nemenili, priniesli škandalózne obvinenie ako o druhej najväčšej havárii (hneď po Černobyle).Len poznamenám, že informáciu o udalosti poskytol Rosatom v priebehu niekoľko málo hodín a neskôr iba upresnil počet obetí. Podľa medzinárodného dohovoru sú podľa pravidiel MAAE jednotlivé členské krajiny povinné poskytovať ostatným členským krajinám známe informácie o udalosti. Členmi MAAE sú o.i. aj SR ale tiež aj RF. Hoci som sa v mojej vyše 40 r. praxi v tomto obore nevenoval odborne radiačnej bezpečnosti, ale som ju musel „iba“ dodržiavať, dá sa táto udalosť hodnotiť z dostupných informácií podľa INES ako č.3 (Černobyl 7).
Z čoho by bulvár žil, ak nie zo senzácie?
Obyvatel | 14-08-2019 19:52:41
A co ked ta havaria v cernobyle bola cielena sabotaz organizovana prave zapadnou spravodajskou sluzbou
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 14-08-2019 18:48:18
Anonym | 14-08-2019 18:43:49 | - odkial mali tie media informacie?
Anonym | 14-08-2019 18:43:49
Este dobre, ze zapadne media nam hovorili pravdu o zbraniach hromadneho nicenia v Iraku.
anonym | 14-08-2019 18:37:52
pokiaľ si pamätám, tak pri havárii Fukušimi tiež neprichádzali informácie hneď a nebolo príliš pravdivé, takže nielen Rusko je problém
anonym má 100% pravdu | 14-08-2019 16:07:41
teraz nám len treba dúfať, že vietor tú rádioaktivitu zase neprinesie až k nám ....aby sa potom tie trubky nenaľakali
PS&Spolu | 14-08-2019 14:50:28
anonym | 14-08-2019 12:04:32:
Priateľu na čom frčíš? Že by "Trubke" došli drogy? Alebo si sa s ním pohneval?
anonym | 14-08-2019 12:04:32
Tito rusaci, jedna vacsia trapnost za druhou. Co vypustia z huby, to loz. Priemerna dlzka zivota taka, ze vacsina ludi sa ani dochodku nedozije.

A na co siahnu, to po$eru. Nevedia nic, len kradnut a drancovat planetu. Keby nemali ropu & plyn, tak uz ani neexistuju.

Aspon ze kapitan stoziar plgr ich adoruje. To ze ambicioznejsi ludia odtial utekaju kade lahsie si asi nevsimol, nakolko ked je strceny v putinovej zadnici az po topanky tak nema dobry vyhlad...
Anonym | 13-08-2019 18:12:25
Nuž čo. Trapas.
Ivan Sklenár | 13-08-2019 17:29:47
Dňa 8.8.19 niekedy okolo 15°° až 16°° SELČ, kedy sa stala udalosť (zrejme na vojenskom polygóne) sa až po dátum zverejnenia tohto článku od M.M. nezmenilo takmer nič podstatné, čo priniesli rôzne tlačové agentúry. Ak to zosumarizujem, tak
Okolo poludnia m.č. došlo neďaleko mesta Severodvinsk RF, pri skúškach k explózii pohonnej jednotky vojenskej rakety, ktorej súčasťou boli rádioizotopy dodnes neznámeho rádioaktívneho materiálu. Tie mávajú zväčša kratší polčas rozpadu ako základný prvok. Nie je to však pevné pravidlo. To dáva čiastočne odpoveď na vyjadrenie úradov mesta Severodvinsk, že úroveň zvýšenej radiácie zakrátko opadla.
- TREND 8.8.15°° (Podľa úradov v neďalekom meste Severodvinsk zaznamenali po výbuchu zvýšenie úrovne rádioaktivity nad bežný priemer. Podľa hovorkyne miestneho magistrátu sa tak stalo nakrátko okolo poludnia a situácia sa už medzičasom normalizovala.
- Nastal súbeh niekoľkých faktorov Rosatom dnes vysvetlil meškanie v oznámení úmrtia svojich pracovníkov tým, že sa testy konali na morskej platforme, z ktorej výbuch zrazil expertov do mora. "Pátralo sa po nich tak dlho, kým bola nádej, že by mohli byť nažive. Až potom sme oznámili smrť piatich pracovníkov, ktorí mali na starosti práce súvisiace s rádioizotopovým zdrojom energie v rakete," uviedol Rosatom podľa agentúry TASS. Dodal, že pri testoch nastal súbeh niekoľkých faktorov, "čo sa pri skúškach nových technológií stáva často", ale že si pracovníci boli rizika vedomí
A čo priniesol extrémistický konšpiračný denník SME pardon, podľa niektorých mienkotorný, štyri dni po udalosti (12.8. 15:39 h) : „SEVERODVINSK, BRATISLAVA. Radiácia trojnásobne prekročila prípustnú normu a ľudia začali horúčkovito zháňať jód.
Keď ruskou vojenskou základňou v Bielom mori na severe európskej časti Ruska vo štvrtok otriasol výbuch, tamojšie úrady podrobnosti najprv tajili. Ďalšie správy hovorili najmenej o dvoch mŕtvych. Ruská štátna jadrová agentúra Rosatom neskôr oznámila, že pri explózii zomrelo päť ľudí.
Denník New York Times v pondelok informoval už o siedmich obetiach na životoch....
Západné médiá nehodu označujú za druhé najväčšie jadrové nešťastie na území bývalého Sovietskeho zväzu, hneď po Černobyle“
Čo dodať? Ani v jednom prípade podľa agentúrnych správ nebola uvedená úroveň zvýšenej radiacie a ani to kde bola táto zvýšená hodnota nameraná. Ak by tomu bolo tak na mieste udalosti, tak potom so vzdialenosťou od miesta udalosti, táto kvadraticky klesá. Ak bola nameraná v ovzduší, (možno sa len oprávnene domnievať) tak všetko závisí od veľkosti zdroja, ale hlavne od poveternostných podmienok). Informácia o zhánke po jódových tabletkách je taký amatérsky bluf. Tie sa používajú pri úniku rádioaktívnych látok z reaktora, kde až polovica všetkých RA látok vzniknutých štiepnou reakciou, tvorí rádioaktívny izotop jódu I 131. Aké RA do ovzdušia unikli, môžu povedať len odobraté vzorky a vedomosť o akú nukleárnu reakciu išlo. Toto je priestor „ako vyšitý“ pre novinárov, ktorý tento incident vyhodnotili hneď ako druhý najväčší po Černobyle! Ten predovšetkým a výlučne závisí od množstva štiepneho materiálu, ktorý bol použitý pri skúške. Mám dostatok info ( a dajú sa dohľadať na nete) že v Rusku (ale nie len tam, napr. prišlo v r. 2016 (2017?) ku jadrovej havárii s únikom ra látok do ovzdušia vo Francúzkej JE situovanej na pobreží Atlantiku. A SME o nej ku podivu nič nepísali.
Odpoveď | 13-08-2019 15:10:46
Píšete z vlastných informácií alebo len na základe bulvárnych médií ktoré konšpirujú ?
Včera bol článok NYTimes a dáko to nesedí čo tu písete. Počas havárie v meste bol zvukový alarm a vyhlásené nebezpečenstvo.
Zvýšená Radiácia trvala len niekoľko minút.
A nakoniec novinár dodal že Amerika stále tají že pri japonskom pobreží stratilo atómovú bombu.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign