Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ropovod cez Žitný ostrov.

Peter GašparíkDátum20. 05. 2010 11:32:53TémaKRIMI správy
Možno ste zaregistrovali túto informáciu o výstavbe ropovodu spájajúceho Slovensko a Rakúsko. Trasa ako zatiaľ jediná možná, by mala viesť cez Žitný ostrov. Práve Žitný ostrov je chránené krajinné územie a nachádzajú sa tu dve prírodné rezervácie. Toto územie je najväčšou zásobárňou pitnej vody na Slovensku a sídlia tu ohrozené druhy vodného vtáctva. Už len myšlienka vytvoriť v takomto prírodnom prostredí ropovod, nemohla vzniknúť v logicky-citlivo zmýšľajúcom ľudskom mozgu. Zase tu ide len o zisky a peniaze získané nepoctivou cestou. Osobne verím, že sa ten ropovod nikdy nevybuduje. Toto rozhodnutie stojí proti všetkým morálnym, logickým a duchovným hodnotám človeka. Pripájam linky, kde sú podrobnejšie informácie. Ak máte nejaké informácie, ktoré by mohli zaujať ohľadom tejto témy, prosím napíšte do komentárov. Ďakujem. http://www.bvsas.sk/section/570/Ropovod---aktualna-tema/default.aspx http://sk.wikipedia.org/wiki/%C5%BDitn%C3%BD_ostrov Peter Gašparík www.petogasparik.estranky.sk

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Miloš Majko | 20-05-2010 23:04:25
Pomerne hlboko vo vnutrozemi Tunisu asi 300 m od Alzirskych hranic sme sa rozpravali s domacimi. Spytal som sa chlapika, ktory si asi na somarikovi viezol asi 50 l bandasku vody, aku ma pre neho hodnotu. Ukazal na moj prsten a povedal - nevymenim. V civilizovanom Istanbule maju vazny problem s pitnou vodou a v Spanielsku prakticky kazde leto musia drasticky obmedzovat spotrebu vody - jednoducho jej niet. Nevymyslel som ziadne prevratne objavy - skorej pozeram, ako co a kde funguje. Vymysleli ini, no zatial neuspeli tak, ako by si zasluzili ako oni, tak priroda. Elektromobily su v zahranici rozsirenejsie ako si myslite. A tvrdite za za 100 rokov bude problem s vodou? Aby sme sa neprekvapili. Priroda je nevyspytatelna. Vyvoj jasne ukazal, ze co odbornici predpokladali ze sa stane za 100 rokov, stiha sa udiat za desat. Vyvoj ide nezadrzatelne dopredu. Netusime co bude vymyslene o 20 rokov tak, ako sme pred 20 rokmi netusili, ze dnes budu bezne mobily nadupanejsie ako vtedy najvykonnejsie pocitace. Vsetko je nahraditelne a je pravdou, ze aj pitna voda sa odsolovanim da dosiahnut aj z vody morskej. Armada dobre pozna dezinfekcne tablety, po ktorych sa bez rizika nakazy napijete aj z tyzdnovej ulicnej zakalenej kaluze. Otazkou je, ci sa pri piti pohara vody chcm citit ako terminator, alebo ako clovek...
JA | 20-05-2010 19:48:31
určite nebude, lebo o 100 rokov nebude žiadna ropa alebo len veľmi málo ropy. voda v studniach má rovnakú kvalitu ako pred 100 rokmi ibaže dnes máme rôzne smernice od "múdrych" úradníkov, ktoré nám zakazujú piť ju. a pán veselický, schválne, pozrite sa na mapu európy v atlase, nájdite si v nej trasy ropovodov a spočítajte cez koľké chránené územie sa tiahnu ;-)
Robo | 20-05-2010 19:18:43
To je pravda vody je zatial dost.Ale jej kvalita sa zhorsuje.Ved uz skoro kazda studna ma nevyhovujuce hodnoty. Tie kysle dazde co presakuju do pôdy to nic dobre nevesti. O 100 rokov bude cista nezavadna voda mozno drahsia ako ropa. Stavime sa? :-)
Ľubomír Veselický | 20-05-2010 18:57:17
V tomto prípade na zásadná otázka. Či je cez územie, ktoré je v rámci Európy unikátnym a obrovským zdrojom pitnej vody vhodné viesť ropovod, a či je možné vybudovať tento ropovod bezpečne tak, aby nikdy dotknutý zdroj vody nezlikvidoval. Je pravdou, že ak by som si mal vybrať, čím uhasím smäd, tak sa určite nenapijem ropy. Pre život je voda nenahraditeľná.
JA | 20-05-2010 18:45:57
jasné, a ešte k tomu dodajte, že ste sami vyvinuli nejakú novú revolučnú technológiu ale šejkovia Vám nedovolili ju aplikovať, tak o tom hovoríte z vlastnej skúsenosti. cestujete asi každý mesiac do strednej afriky a nosíte tam deťom vodu zo žitného ostrova v cisternách. jasné *yes* *yes* *yes* ja hovorím o tom, že vody je všade dosť a kde voda nie je tam ľudia nežijú. to je zákon prírody. na púšti ľudia nežijú. ani vo veľhorách. a ak žijú tak ich tam je málo. o tom sme sa učili ešte na ZŠ, myslím že na to človek nemusí mať skúsenosti. áno v chudobných oblastiach je nedostatok vody, ale nie preto,že by bola nedostupná, ale preto, že ľudia nemajú prostriedky na to aby si ju sprístupnili. to je dosť veľký rozdiel.
Miloš Majko | 20-05-2010 18:17:34
Ano, o nedostatku ako pitnej tak uzitkovej vody v urcitych krajinach sveta, tak o bohatstve niekolkych vyvolenych a aj o alternativnych pohonoch - z vlastnej skusenosti. Cestujem a zaujimam sa. Je rad na Vas.
Peter Gašparík | 20-05-2010 18:13:05
Pre JA. Verím, že človek JA pochopí a precíti, že táto komunikácia mu má aj niečo dať. Niečo nové mu otvoriť, nie len vyvracať názor iného alebo hovoriť o pozitívnych veciach negatívne. Mám pocit, že JA miesto by vety - Bolo to výborné jedlo- povedal - No, nebolo to zlé jedlo...- Tak isto sa učím aj ja z názorov človeka JA... To je na dnes odo mňa všetko pod tento článok. Vytvárajme spojenectvá, v tom je naša sila. *yes*
JA | 20-05-2010 17:37:33
a Vy hovoríte o šejkoch a alternatívnych pohonoch z vlastnej skúsenosti alebo z počutia?
Miloš Majko | 20-05-2010 17:18:00
JA - hovorite o vode, o jej dostatku na celom svete z osobnej skusenosti alebo z pocutia?
JA | 20-05-2010 16:43:31
a ďalšia vec, ja nespochybňujem význam vody, to by mohol len hlupák. ale nedramatizujme. vody je všade dosť. kde voda nie je, tam ľudia nežijú. v afrike deti neumierajú od smädu, ale od hladu. vodu si nájdu a ak ju nemajú idú žiť inde alebo im ju dovezú. umierajú aj na infekcie spôsobené znečistenou vodou. ale problémom nie je to, že voda nie je, ale to, že je znečistená. *loony*
JA | 20-05-2010 16:38:01
ste naivní. po prvé, menujte mi alternatívnu technológiu na pohon áut, ktorá má aspoň 50% účinnosť ako benzín. menujte mi iné zdroje ako ropa, z ktorých sa dajú vyrábať plasty. menujte mi iné zdroje ako ropa, z ktorých sa dajú vyrábať rozpúšťadlá pre priemysel. neviete. lebo také zdroje neexistujú. nové technológie nie sú v praxi nie preto že by to nejakí šejkovia nedovolili, ale preto že jednoducho nemajú šancu nahradiť vo veľkom súčasné. po druhé, ak by sme rozmýšľali ako Vy, tak by potom na svete nemohli existovať žiadne stavby, proste nič, lebo všetko je zásah do životného prostredia. pre vašu informáciu, voda sa z ropy nedá vyrobiť a jedlo v tabletkách je scifi ;-) Takže, ropovod je zbytočný podľa mňa. A mám na to správne dôvody. Vaše dôvody sú veľmi obmedzené a dajú sa ľahko vyvrátiť. Ak robíme správne veci z nesprávnych dôvodom, tak tieto veci sa stanú nesprávnymi.
Peter Gašparík | 20-05-2010 16:28:59
pán Majko - *yes* *yes* *yes* Áno ropa- obchod a voda- život. Základná rovnica.
Miloš Majko | 20-05-2010 16:21:28
JA - debata na samostatnu temu. Ale strucne. Firmy svetoveho mena davno vyvinuli auta na alternativne pohony. Zial, keby uspeli, sejkovia by nemohli mat zlate klucky a auta. Ropa = v prvom rade biznis. Voda = v prvom rade zivot. S ohladom na buduce generacie si myslim ze ja volim jasne - varianta 2.
Peter Gašparík | 20-05-2010 15:34:44
Pre JA. Tak sa človeče napi vody a napi sa ropy. Ako budeš reagovať? Sú už nové technológie na pohon áut, vzdialené od ropy z ktorých sa vyrábajú automobilové a iné palivá, no ropa a jej priemysel je monopol. Preto ak niekto príde s nápadom iným ako založeným na rope, je vytlačený, zlikvidovaný. Monopol určuje ceny. JA zamysli sa a skús uvažovať aj inak než striktne rozumovo. Na čo kalkulovať okolo vecí ako je ropovod v chránenom území? Ropu môžme zabezpečiť z iných ropovodov vedúcich na Slovensko. Bol by si dobrý politik, alebo diplomat, no pil by si vodu vyrobenú z ropy a jedlo z tabletky.... Ak by šiel ropovod cez Tvoj byt, či dom, napísal by si takúto odpoveď? Všetci sme na jednej lodi. Hej, máš v tom pravdu, že nemožno porovnávať ťažbu ropy v mori a ropovod v zemi. Prakticky je to ale to isté. Zásah do životného prostredia a ak sa Ti toto zdá ako uletené a hodené za hlavu, tak o chvíľu budeme dýchať kyslíkové bombičky na predaj, či tu chodiť v maskách. Veľmi oceňujem Tvoje postoje, viem, že sa snažíš pozerať na vec zo širokého spektra, no príliš veľa myslenia občas škodí. Je dobré zaujať k veci postoj z nadhľadu, no potom aj treba preniknúť do pohľadu iných a ísť do hĺbky. Vidíš nejaký pozitívny zmysel výstavby ropovodu cez chránené územie? Napísal si, že výstavba ropovodu je zbytočná, no z Tvojich slov cítiť silnú kritiku a sarkazmus. My nežijeme v Nórsku. Výstavba ropovodu na Žitnom ostrove je totožná s výstavbou ropovodu v Tatrách.... tak ako USA viedlo vojnu proti Afganistanu hlavne kvôli rope /Ladin bol len namotávka/, tak o chvíľu naozaj budu vojny pre vodu. Nezachráni nás ani ropa, ani peniaze, či čokoľvek iné. *loony*
Robo | 20-05-2010 15:29:03
Ani mne sa to moc nepozdava ta trasa cez ten zitny ostrov,lebo ak sa tam nahodou nieco pohnoji tak sa moze stat,ze namiesto relatívne lacnej vody a drahej ropy budeme mat vela rokov drahu ropu a este drahsiu vodu. ;-)
JA | 20-05-2010 15:00:47
a ak sa chcete vyjadrovať k tomu či má ropa právo mať vyššiu prioritu, odporúčam Vám aby ste šli študovať ropné právo do nórska a potom budeme môcť dať kvalifikovanú odpoveď ;-)
JA | 20-05-2010 14:53:19
tak keď to zoberieme globálne ropa je omnoho vzácnejšia surovina ako voda, takže z Vášho pohľadu má. ano o zásobách vody sa toho nahovorilo veľa, lenže pitnej vody je na Zemi omnoho viac ako ropy a okrem toho dnes dokážeme využívať aj slanú vodu. a zbytočne tu poukazujete na áziu či afriku, ak sa u nás nevybuduje ropovod tak to chudobné deti nezachráni, takže takýto pohľad na veci je úplne irelevantný. z Vášho pohľadu má teda ropovod zelenú. ak uvažujeme v širšom kontexte a nie len obmedzene, úzkoprso a s predsudkami tak je ropovod zbytočný.
Miloš Majko | 20-05-2010 13:46:20
Kto cestuje po svete a to najma do krajin Azie, Afriky a krajín tretieho sveta vie, ze u nas je najcennejsie, co clovek skutocne nevyhnutne potrebuje k zivotu. Je to kvalitna pitna voda. Je to mozno jedine skutocne bohatstvo, ktore nasa krajina ma. Kvalitne zdroje pitnej vody budu v buducnosti inymi zamienkami na vojny... Aj odbornici BP si este pred mesiacom boli isti neohrozitelnostou a dokonalostou svojho diela v Mexickom zalive. Dnes je z toho problem, ktory moze polozit firmu svetoveho mena na lopatky. Problem, ktory aj prave teraz zabija cennu floru a faunu v postihnutom Atlantiku a problem, ktory ekonomicky zrujinuje postihnutu oblast. V tychto pripadoch ide o veci, ktorym sa da zial iba predist. Ak nie je dostatok zdraveho rozumu na zaciatku, urcite niet dovodu, aby ho bolo dost na konci. Dnes je treba argumentovat preco - nie. O niekolko rokov je mozne, ze bute treba svetove mozgy na to, aby vyriesili ako ano - ako prezit...
Miloš Majko | 20-05-2010 14:44:31
Neriesim ci je potrebny alebo zbytocny, ale ci ma pravo pre cloveka mat vyssiu prioritu ako voda.
JA | 20-05-2010 14:08:57
nemôžeme porovnávať pasívny ropovod v zemi s aktívnou ťažbou ropy na mori, je to obrovský rozdiel. pochybujem že ktokoľvek z nás sa dokáže k tomuto kompetentne vyjadriť. na to treba odborníkov ktorí to vedia seriózne zhodnotiť a nie amatérov ako sme my ktorí čerpajú len zo svojich predsudkov. a k tej katastrofe: nešťastia sa stávajú. je to prirodzené a to človek neovplyvní. aj raketoplány, ktoré považujeme za totálnu špičku ľudskej technológie, môžu spadnúť z neba ako trieska (a aj padajú). vždy treba trochu riskovať, to ľudstvo posúva dopredu :) ale aj napriek tomu si myslím že ropovod cez žitný ostrov je zbytočný.
JA | 20-05-2010 13:14:54
ropu by chcel každý ale ropovod nechce nikto. treba platiť určité dane. okrem toho poškodenie ropovodu je len veľmi málo pravdepodobné. ja som za ak sa to spraví poriadne. na druhej strane budovanie ropovodu trvá dlho a ropa nemá veľkú perspektívu, približne v súčasnosti sme na vrchole ťažby, už to pôjde len dolu. radšej by som zainvestoval do výskumu nových zdrojov energie a látok vyrábaných z ropy.

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign