Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

RegioJet definitívne vyhral spor o licenciu. Ministerstvo dopravy potvrdilo, že Bratislavský aj Nitriansky samosprávny kraj porušili zákon

159 ilustračné foto

RegioJet |MM|   Jednoznačné víťazstvo spoločnosti RegioJet v boji o autobusovú licenciu na linke Bratislava – Banská Bystrica. Ministerstvo dopravy vo všetkých bodoch vyhovelo odvolaniu RegioJetu proti rozhodnutiu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) neudeliť RegioJetu licenciu. Ministerskí úradníci skritizovali okrem iného aj to, že do licenčného konania neoprávnene a nad rámec svojich právomocí zasiahlo mesto Nitra a tiež komerční dopravcovia. Ministerstvo svojím rozhodnutím potvrdilo, že jediný, kto postupoval presne v súlade so zákonmi Slovenskej republiky, bol Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Ten v januári 2015 licenciu spoločnosti RegioJet vydal a následne čelil trestnému oznámeniu, že porušil zákon.

To, že ministerstvo dopravy na 100 percent vyhovelo nášmu odvolaniu, vnímame ako obrovské víťazstvo,“reaguje na rozhodnutie ministerstva dopravy majiteľ spoločnosti RegioJet Radim Jančura.

Sme jasní víťazi sporu so županmi Belicom a Frešom a primátorom Dvončom. Porušili slovenské zákony, konali zjavne klientelisticky a tiež šli proti verejnému záujmu                  a potrebám svojich obyvateľov. Preto ich znovu vyzývam, aby opustili verejný priestor. Pokiaľ tak neučinia do Valentína 14.2 2015, použijem všetky prostriedky, aby niesli nielen politickú, ale i trestnoprávnu zodpovednosť za nezákonné správanie sa od ich vstupu        do politiky,“dodáva Radim Jančura.

"Vyzývam týmto občanov, aby mi naďalej prinášali podnety na nezákonné konanie týchto politikov, hlavne v oblasti klientelizmu a korupcie. Už teraz mám dokumenty, ktoré môžu viesť k obžalobe dvoch z troch týchto politikov," vraví Radim Jančura.

 

Radim Jančura, majitel společnosti RegioJet

 

- - -

 

Prečítajte si podrobnosti k rozhodnutiu Ministerstva dopravy

Ministerstvo dopravy potvrdilo, že BSK v konaní niekoľkokrát závažne pochybil, na čo vo svojom odvolaní spoločnosť RegioJet upozorňovala. K zrušeniu rozhodnutia a na nové prejednanie konania ministerstvo pristúpilo z nasledujúcich dôvodov:

 

1) v prípade udeľovania licencie pre diaľkovú autobusovú dopravu je nesúhlasné stanovisko mesta irelevantné - pre Nitriansky samosprávný kraj (NSK) aj BSK bol napriek tomu nesúhlas Nitry hlavným dôvodom zamietnutia licencie. Takúto prax ministerstvo dopravy odmieta.

            „Mesto Nitra je príslušný dopravný správny orgán iba v mestskej doprave a nie               na udelenie dopravnej licencie pre pravidelnú diaľkovú autobusovú dopravu. (…)        Skutočnosť uvádzaná mestom Nitra, kde sa odvolávajú na platný plán dopravnej       obslužnosti, ktorý nedefinuje potrebu navýšenia obslužnosti územia, je prekročením        právomoci mesta Nitra ako dopravného správneho orgánu, pretože (…) tento plán        mesto Nitra zostavuje iba pre mestskú dopravu a pre autobusové linky vykonávané vo verejnom záujme,“ uvádza sa v rozhodnutí ministerstva dopravy (viď Príloha:           bod 4, str. 9).

2) nesúhlasné stanovisko dotknutého dopravného správneho orgánu musí byť podložené podrobnou analýzou - mesto Nitra a Nitriansky samosprávny kraj odmietli vydať licenciu svojvoľne bez toho, že by sa ich nesúhlas opieral o relevantné a odôvodnené argumenty. Tým porušili slovenské zákony.

            „V prípade nesúhlasu ostatných dopravných správných orgánov z dôvodu, že ide          o súbeh s dotovanou linkou na základe zmluvy o službách, dopravný správný orgán           by si mal vyžiadať od dotknutých dopravných správných orgánov podrobnú            analýzu, že by schválienie autobusovej linky závažne ovplyvnilo životaschopnosť      inej linky (…). Nesúhlasné stanovisko nemôže byť vydané na ľubovôli dopravného           správneho orgánu, ale na základe podrobnej analýzy,“ upozorňuje vo svojom             rozhodnutí ministerstvo (viď Príloha: bod 5, str. 9).

3) stanoviská komerčných dopravcov sú v licenčnom konaní neprípustná - NSK priložil k svojmu zamietavému stanovisku tiež vyjadrenie Doprava Arriva Nitra a Viliam Turan Turancar napriek tomu, že na riadenie nesmú mať komerční dopravcovia žiadny vplyv.

            „Rozhodnutie o udeleni dopravnej licencie sa preto nemôže opierať o názory iných       dopravcov, ktorí v podnikateľskom prostredí nebudú nikdy súhlasiť so zavedenm        konkurenčnej linky,“ uvádí v rozhodnutí ministerstvo dopravy(viď Príloha: bod 2, str.        8).

4) BSK nerozhodol konanie v zákonných lehotách (tj. do 30 dní, vo výnimočných prípadoch do 60 dní) a tým porušil jednu zo zásad správneho konania - konkrétne zásadu rýchlosti konania (viď Príloha: bod 6, str. 9-10).

5) BSK nedal spoločnosti RegioJet možnosť vyjadriť sa k nesúhlasu NSK, k spôsobu získania podkladov a prípadne navrhnúť ich doplnenie - tým došlo k porušeniu práv spoločnosti RegioJet (viď Príloha: bod 7, str. 10).

6) BSK sa v odôvodnení rozhodnutia, v ktorom vydaní licencie zamietol, vôbec nevyrovnal s námietkami spoločnosti RegioJet - tým došlo k porušeniu práv spoločnosti RegioJet (viď

 

Príloha: bod 8, str. 10-11).

7) procesné pochybenia BSK pri určení účastníkov konania - BSK označil Trnavský samosprávny kraj, Nitriansky samosprávny kraj a Banskobystrický samosprávny kraj ako účastníkov konania. Zo zákona je však účastníkom konania iba žiadateľ o licenciu, v tomto prípade RegioJet  (viď Príloha: bod 3, str. 8).

8) procesné pochybenia BSK pri začatí správneho konania - podľa zákona mal BSK dotknuté kraje len požiadať o stanovisko k udeleniu licencie, nie im oznamovať začatí správneho konania í (viď Príloha: bod 1, str. 7).

 

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 11-02-2015 17:18:39
dodatok samozrejme | 11-02-2015 16:31:39 | - prave o tom to je, ze zupa NEMA moznost licenciu v pripade akym bol RegioJet NEUDELIT licenciu.

Nejde o dotovanu linku, nebola poziadavka na prepravu na uzemi kraja, takze licenciu BOLA ZUPA UDELIT POVINNA.
dodatok samozrejme | 11-02-2015 16:31:39
Neriesim tu skutocnost,ci to bolo spravne neudelit licenciu.
samozrejme | 11-02-2015 15:56:22
Peter,my tu mozme klasifikovat,co je trestny cin alebo nie do aleluja.Na tom vobec nezalezi,dolezite je ,ci to tak vidia prislusne miesta.Presovsky kraj mu tiez najnovsie nedal licenciu,to nikto nekomentuje.Podajte trestne oznamenie.
Peter pre samozrejme | 11-02-2015 15:29:21
V zmysle zakona o slobodnom podnikani a ak nejde o dotovanu dopravu je povinny vydat licenciu ziadatelovi VUC!Toto nebolo zlyhanie jednotlivca ako mevedomost ale zamerne konanie v prospech niekkoho(existujuceho prepravcu)Jednoduche nie?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 11-02-2015 12:55:27
pre pana Majka | 11-02-2015 12:46:29 | - legislativa je zial postavena tak, ze voleny funkcionar je takmer nepostihnutelny. Ne je to vsak len o trestnopravnej zodpovednosti, ale napr. aj o hmotne. Ak sa R.Jancura totiz rozhodne uplatnit napr. nahradu strat, nuz, to bude kolotoc... ;-)

Nemam vzdy pravdu a vyvoj ukazal, ze "cim menej" ju budem mat, tym bude samosprava lepsie fungovat. Zial, su veci, v ktorych sa nezvyknem mylit, pretoze som nad nimi a nie som do nich zainteresovany. Takze moj pohlad je neutrazlny a preto si mozem dovolit pisat nazor prave z tohto pohladu. Nemusim sa totiz nikomu cpat do konecnika.

Co sa tyka mena, neuviedol som ho.
pre pana Majka | 11-02-2015 12:46:29
Je to uz podruhy krat,ked davate tu moznost vyjadrit sa inak ako pod svojim menom tak toho vyuzijem,ked sa chcem podpisat tak sa podpisem!Aj ja viem co chcem a co pisem ,nielen Vy.Inak v stanovisku MD, stoji pochybenie pri udelovani licencie,a to je daleko od trestneho cinu,keby to bol trestny cin musela by prokuratura konat,ale kedze Vy mate vzdy pravdu tak pre mna za mna trestny cin,nech sa ludia aj dalej rozculuju,zupan nejde hned do basy.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 11-02-2015 11:45:49
samozrejme | 11-02-2015 10:13:01 | - myslim si, ze u Vas v Nemecku plati nieco obdobne ako u nas na Slovensku:

Organy statnej moci mozu konat len v sulade so zakonmi krajiny a v rozsahu, ktory ustanovi zakon. Akekolvek konanie nad ramec zakona je nepripustne.

Spolocnost uchadzajuca sa o licenciu sa domahala vylucne konania v sulade so zakonom a zial, konal tak iba BBSK.

Jancura osobe upozornoval volenych zastupcov a aj uradnikov na ich povinnosti. Nemozu sa teda vyhovorit ani na neznalost, aj ked ani ta by neospravedlnila ich konanie.

Viete, bol som pritomny s kamerou na niektorych "rokovaniach" - skor by som povedal pri ignorovani opravnenych poziadaviek firmy - obcana.

Myslim si, ze aj predmetnych volenych funkcionarov prekvapil netradicny pristup Radima Jancuru na poukazanie nepravosti, ktore sa u nas pomerne bezne deju. Oni voleni zastupcovia a uradnici su jednoducho zvyknuti na to, ze ludia nemaju na to energiu, peniaze a ani "gule" ist proti nim, kedze obcan si vsetko musi financovat zo svojho, kdezto voleni funkcionari "svoj boj" financuju z verejnych financnych zdrojov.

Mam osobne skusenosti a viem presne o com je rec. Ale aj tam nizsie sice potroske, no veci naberaju iny spad. Mozno to chce este nejaky ten mesiac, ale aj kompetentni zodpovedni na dozorujucich organoch si uvedomie, kde je konecna a za aku hranicu uz nieje mozne ist napriek kontaktom, lobizmu a pod.

Ak nie, nuz tak to potrva dlhsie a doplatia na to v konecnom dosledku aj oni. Ak by tato zaklada evolucne teoria potvrdena praxou nefungovala, tak by sa prestala vyvyjat spolocnost. Lebo vsetko ostatne je krokom spat.
samozrejme | 11-02-2015 10:13:01
Zupa moze udelit licenciu a nemusi,ked sa dotycny odvola a dostane pravdu,kde tam vidite trestny cin,korupcia je trestny cin a to musia zupe dokazat,je uz podane trestne oznamenie?Dnes som cital,ze Regio jet nedostal licenciu ani na vychode Slovenska?/Tiez trestny cin?Mneje tato situacia fuk,ale pri kazdom pripade takto dramatizovat a prehanat,ten jeden chce hned revoluciu ten druhy zase odsudzuje politikov,viete nic nie je homogenne,kazda jedna skupina sa sklada z jedincov,ktori chybuju.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 11-02-2015 09:58:07
Snad len otazka - nezakonne konanie je co?
samozrejme | 11-02-2015 09:48:25
Ze nikto neporusil zakon,aspon co sa tyka udelenia licencie.Ked Vas vyhodia z roboty a vzapeti vyhrate pracovny sud,tiez nikto neobvini Vasho zamestnavatela ze porusil zakon v ponati,ze spachal trestny cin
shelley | 11-02-2015 00:29:52
Ministerstvo dopravy a takéto zrazu spravodlivé? Aha, ale veď voľby sa blížia....tak preto, to nie je z ich vlastnej
hlavy, preceda prikázal....
Ju a hele | 10-02-2015 15:38:43
Nikto neporusil zakon,nikto nic nepovedal,len to bolo vsetko zle zostrihane a vytrhnute z kontextuVec je vybavena a Dvonca potrestaju preradenim na vyssiu funkciu!Staci?
Obcan | 10-02-2015 14:35:08
Mna by len zaujimalo ze ked teda niekto porusil zakon-lebo zjavne nemozu mat obe strany pravdu,jedna musela jednat protizakonne,kto za to ponesie zodpovednost.
Ked uz sme pri tych zakonoch,staci sa pozriet hned vedla do Soporne,tam mali tiez starostu co jednal stale v sulade zo zakonom a druhi zase vraveli ze protizakonne.
Mna by len zaujimalo ze ked uz sud povie ze niekto jednal protizakonne,tak ci si aj oblecie to pruhovane pyzamo a zaplati aj skody sposobene vo funkciach.
A je jedno ci sa jedna o neakeho starostu dedinky,alebo primatora mesta,ci zupana.
Podstatne je aby bol dodrziavany zakon a ti co ho nechcu dodrziavat by mali chodit na pobyty smer Leopoldov.
Inak gratulujem Jancurovi,dufam ze sa ale neda zlakat na politiku a bude nadalej robit to co vie-teda podnikat k spokojnosti oboch stran-jeho a hlavne cestujucich.
Čo sa to deje? | 10-02-2015 12:10:22
teda jednoznačne súdruhovia Dvonč a Belica prekročili svoje právomoci. Teda dopustili sa trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa.???? Samozrejme budú sa hľadať klučky že nie, že to je veľké nedorozumenie a svoju moc budú ďalej zneužívať. Všade inde vo svete by dnes ráno tí páni vo funkciách skončili a rýchlo sa porúčali. Všade vo svete. Len nie na Slovensku. Slováci, už sa zobudíte???? Alebo Vám toto nevadí a nedajbože vyhovuje????

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign