Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 20. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Protokol NKÚ v obci Šoporňa

565

Na základe žiadostí viacerých čitateľov a občanov Šoporne zverejňujem protokol.

Zároveň týmto chcem vyvrátiť všetky dohady čo tu vznikajú, kto je za čo zodpovedný, kto koná respektíve nekoná, čo bolo porušené, čo je a čo nie je pravda. V prvom rade chcem poukázať na to, že v protokole sa nespomínajú menej závažné pochybenia zákona, tak ako sa obhajuje starosta, ale jasné porušenia zákonov, schodok v hospodárení oproti rozpočtu viac ako 101 000 eur (viac ako 3 000 000 korún), prekročenie rozpočtových položiek o viac ako 69 000 euro (zaujímavé je, že toto prokuratúra nezistila), porušenia pri realizácii viacerých zákaziek, opráv a priamych zadaní (taktiež prokuratúra bez odozvy), porušenie info zákona (nezverejňovanie faktúr ...) a iné. Toto všetko bolo bez rozhodnutia zastupiteľstva (zase prokuratúra - všetko OK). Vyhodenie kontrolórky je tiež preukázané ako jednoznačné porušenie zákona zo strany starostu.

Po prečítaní protokolu si skúste nájsť odpovede na svoje otázky a môžete si vytvoriť objektívne závery. Nikto nie je dokonalý, ani ja, ani ostatní poslanci, ani starosta ...., ale jedna vec je najdôležitejšia - chceme aby sa takto hospodárilo aj naďalej? Nič sa neurobilo a prečerpalo sa o 3 milióny viac oproti rozpočtu? Ako je to možné? To sa pýtam aj ja a tu je odpoveď - všetko na čo poukazujete (inforea, počítače, právnici ... a mnoho iných, ale to je známe). Otázka znie "Čo s tým"?  Na vysvetlenie, toto všetko je v kompetencii starostu a žiadny poslanec ani zastupiteľstvo nemá v kompetencii a ani nemôže prikázať starostovi zrušiť tieto zmluvy. On rozhoduje o peniazoch a je mu jedno, čo zastupiteľstvo chce, veď keď poruší zákon o obecnom zriadení, tak sankcia neexistuje. Toto je dôvod prečo nemáme rozpočet, toto je dôvod, prečo ho on tak veľmi chce. Nie na rozvoj obce, ale na prísun peňazí, s ktorými by nakladal podobne ako v roku 2011 a nato sme tam ešte mi, aby sme to nedopustili.

A čo ďalej? Táto otázka sa už rieši, po právnej analýze sa budú realizovať potrebné kroky a prezradím iba toľko, že ako obecné zastupiteľstvo si nemôžeme odhlasovať právnika na zastupovanie, ale platíme si ho ako bežný občan z vlastných zdrojov a podpory viacerých darcov. Tak mi vysvetlite - keď dávame z vlastných prostriedkov tam, kde niekto míňa obecné, to znamená, že nič nerobíme, že nám nezáleží na obci, že len vykrikujeme? Podľa mňa nie, ale to si premyslite sami, či by ste tiež takto verejne išli s kožou na trh. Udania, anonymy, ohovárania. Ale to je na inú debatu. 


Priložené súbory k článku:



Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
dnes | 01-10-2012 19:16:27
TASR uverejnila stanovisko poslankyne Scipovej, ohľadom vyjadrenia starostu, čitajte www.teraz.sk/ regiony,posledne 4 riadky vyjadrenia starostu sú rovnaké, nič sa nestalo, poslanci si vymylajú, mam vazne pochybnosti o niekoho zdravotnom stave, ale ze uplne vážne.
komentár | 30-09-2012 21:44:21
Neznižujme sa k takýmto praktikám, ktoré sú jemu podobné. Pre získanie popularity a pre s palcové titulky pre TASR, bol by schopný sa aj sám na vidly napichnúť, len aby ukázal, aký je On chudáčik - prechudáčik.
zvedavý | 30-09-2012 21:28:39
berte čapice a vidly a žente ho jak zdutú kozu ,inak si s ním nedáte rady-človek dostatočne zrelý na ústavnú liečbu v mene zákonných predpisov ktorými sa ohána......
anonym | 30-09-2012 19:04:49
Záver kontroly NKU jednoznačne poukazuje na starostove praktiky, ktoré prevádzal od l. dňa nástupu do funkcie:
- finančné hospodárenie - predražené zákazky u firiem / firma econit-odborné poradenstvá v účtovníctve - výsledok účtovania katastrofálny, firma inforea - za prvé 3 mesiace 2011 uhradené faktúry už za vyše 5000 tis. eur, obecné noviny - predražené, kotolňa na základnej škole /ktorá nebola zatiaľ predmetom kontroly NKU/, na tieto všetky nedostatky poslanci stále poukazovali, ale ON sa iba smial.
- nevykonal fyzickú inventúru
- výsledok hospodárenia za rok 2011 - schodok 101 tisíc eur,
ON za nič nemôže. Asi hospodáril bývalý starosta ešte aj v r. 2011, podpisoval objednávky a príkazy na úhrady
- podávanie anonymov na poslancov a občanov, ktorí majú iný názor ako starosta, ich zamestnávateľom, rôznym inštitúciám /životné prostredie, sociálna poisťovňa, daňový úrad, atď.. to je tá správna forma komunikácie starostu?
- je toho oveľa viac, ak by mal morálnu zodpovednosť odstúpi.
- ON vyhlasuje, že bude kandidovať aj nasledujúce volebné obdobie
Registrovaný Adrián Macho, poslanec OZ v Šoporni Adrián Macho, poslanec OZ v Šoporni | 30-09-2012 15:18:17
Pre anonym 1

V poslednej dobe dosť často odpisujem na anonymy, ale poďme k veci. Keby ste boli na zastupiteľstve, tak by ste vedeli, že som všetkých vyzval, že kto má záujem, tak mu pošlem protokol a jasne sme povedali aj to, že prečo sme ho do zastupiteľstva nezverejnili. A mimochodom, je to verejná listina a stačilo aj Vám napísať na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám na NKÚ a mali by ste ho už dávno. Aj keď som ho zverejnil na požiadanie diskutujúcich, neznamená to, že žiadosť pána Majka je zbytočná.

K príspevku - 29-09-2012 21:07:28 - toto zatiaľ nie je na verejnú diskusiu, ale pri osobnom stretnutí Vám to veľmi rád vysvetlím.
anonym 1 | 30-09-2012 11:59:33
mňa by zaujímalo, že koľkokrát sa tu občania pýtali na protokol NKÚ, prečo ste ho teda p. Macho nezverejnili keď ste ten protokol mali ? Prečo ste protokol uverejnili, až potom ako si ho p. Majko vyžiadal ? ( teraz už si ho vlastne žiadal zbytočne )
komentár | 30-09-2012 10:58:10
Obec má právnika, ktorý istým spôsobom dohliada na zákonnosť. Čo je to za právnika, ktorý namiesto toho aby chránil, tak škodí? Ak osobne starostovi radí, nemôže sa posudzovať ako spolupáchateľ? Tým, že nekoná v prospech obce sa budeme len prizerať, ako spoločne kujú zákernosti a porušujú zákon?
V danom prípade vyhlásenia referenda vieme dobre, ako by referendum dopadlo. Nehovoriac o tom, že mnohým je totálne u prdele, či starosta koná zákonne, čestne - aj tak ho budú voliť, lebo majú IQ-kakarka. Nechcem urážať spoluobčanov, voľby sú slobodné rozhodnutie, ale . . .
pre dana | 30-09-2012 07:49:00
to by ste sa načakali, ale zverejniť by to mal ,tak či tak, bol o to požiadany p. Majkom, tak uvidíme ako sa k tomu postaví,

pre JA: schodkový rozpočet možno ma celá republika, ibaže u nás to zariadil sám pan starosta, k prekročeniu došlo z jeho pričinenia, tak to je snád rozdiel, ale vaše zhodnotenie je ozaj hodné sopornana, tak ako to napísal jeden prispievatel, zaslúzime si takého starostu, aký sme, netrápi vás čo robí s dedinou, namiesto toho tu písete somariny o schodkových rozpočtoch aj ostatných, vela stastia,
dana | 30-09-2012 07:33:04
čakala som, že protokol kontroly nkú bude na žiadosť p.Majka zverejnený starostom Šoporne a nie poslancom
otazka | 29-09-2012 22:58:23
Co znamena ta horibilna suma pre sportovy klub???
JA--- | 29-09-2012 22:30:00
schodkovy rozpocet ma asi kazde mesto a aj samotna republika :D
Vladimír Špánik(ZOMOS) | 29-09-2012 22:10:52
Vzhľadom k situácii v Šoporni sa už určite dá hovoriť o vhodnosti vyhlásenia miestneho referenda v zmysle §13a zákona o obecnom zriadení podľa písm.a)odst.3 písm. a)
kde je pod č.2 uvedené:
- hrubo alebo opakovane zanedbáva povinnosti starostu, porušuje Ústavu Slovenskej republiky, ústavné zákony, zákony a ostatné všeobecne záväzné právne predpisy,

V prípade,že zastupiteľstvo rozhodne v tomto zmysle o vyhlásení referenda o odvolaní starostu, mali by byť tieto porušenia jasne preukázateľné pred prípadným súdnym prejednávaním takéhoto uznesenia zastupiteľstva.
Je viac ako isté,že charakterový exot akým sa bezosporu starosta Šoporne javí, využije aj zneužije všetky možnosti ktoré mu zákon dovolí a vzhľadom k tomu čo doteraz predvádza, treba počítať aj z nefér postupmi, aké už raz aj predviedol pri prvom referende.Z týchto dôvodov si myslím,že právna pomoc pri posúdení dôvodov na referendum je namieste aj keď nedokáže zabezpečiť bezproblémový priebeh referenda pri súčasnej úrovni legislatívy v samospráve a obmedzí sa len na zdôvodnenie zákonnosti vyhlásenia referenda.
dôchodca | 29-09-2012 21:47:57
Po prečítaní protokolu a podla videa zo zasadnutia OZ,kde hodnotil protokol ON . .všetci sú vinovatí,len ON nie. Štatutár za nič nemôže hlavne,že berie nadštandartný plat. . a začo??? Za schodkový rozpočet???
pre Adrian | 29-09-2012 21:07:28
podporujem Vás a držím palce, ale trocha nechápem, prečo platíte právnika (viem, že nie za obecné)- prečo nevyužijete to referendum?? Rýchle a lacné, s okamžitým účinkom...
Martin | 29-09-2012 19:54:10
podla protokolu s tym bol Vlcek oboznameny koncom jula...
a ten clovek sa bude bez hanby buchat do prs...
na jeho mieste by sa mal vsetkym ospravedlnit, sklopit hlavu, postavit sa do rohu so spicatou capickou a v tichosti plakat...

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign