Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Problém s legálnou likvidáciou odpadu podľa objemu občanmi stále trvá. Hovorca Veselický nedvíha telefón - čo robí primátor Tomčányi?

200

Sereď / Trnava  |   Napriek verejnej kritike a poukázaniu na závažný problém dlhodobo neriešený vedením mesta Sereď, reakcia vedenia mesta ani úradníkov sa nekonala. Problémy s legálnou likvidáciou odpadov tvorených v prenajímaných domoch a bytoch ale sú denno dennou realitou pravdepodobne stoviek nehnuteľností v meste. A následne obyvateľov činžiakov bojujúcich s preplnenými veľkoobjemovými odpadovými nádobami. No a nakoniec obyvatelov mesta denne chodiacich okolo stanovíšť s preplnenými a smrdiacimi nádobami plných odpadkov, z ktorých značné množstvo malo skončiť práve legálnou likvidáciou tvorcu / vlastníka nenhuteľnosti, ktorej užívatelia odpad tvoria.

Primátor mesta Ing. Martin Tomčányi ako vidieť zo záznamu posledného rokovania MsZ evidentne rieši inú problematiku vo vzťahu k vlastníkom nehnuteľností a to hneď verejne prezentovanými vyhláseniami, ako hrdo významne obmedzí práva vlastníkov garantované im nielen bežnými zákonmi platnými v Slovenskej republike, ale dokonca aj Ústavou SR. O tom ale v samostatnom článku.

Už v predchádzajúcom článku publikovanom pod titulom  "Vedenie mesta hovorí o obavách z množstva odpadu tvoreného zamestnancami z tretích krajín. Legálnu likvidáciu ale prakticky neumožňuje" sme jasne a zrozumiteľne písali, že legálna likvidácia odpadov v objemovom množstve tvorených v meste pre fyzické osoby možná nie je.

Z dostupných informácií žiaľ aj dnes musíme konštatovať, že situácia je nezmenená. Po telefonáte s pracovníčkou príslušného odboru MsÚ vieme o posunutí problému vyššie, úspešnosť nielen odovzdanej, ale aj prijatej informácie a spôsob riešenia zodpovedným štatutárom mesta Tomčányim však posúdiť nedokážeme, keďže jeho hovorca Bc. Ľubomír Veselický  povinnosti vyplývajúce mu z funkcie si dlhodobo neplní a ani počas pracovnej doby služobný mobilný telefón nedvíha.

Dnes sme opätovne legálne zlikvidovali odpad namiesto v Seredi v krajskom meste Trnava. Už takmer desiaty krát. Verejne sa pýtam - dokedy? Dokedy bude  občan majúci záujem  odpad legálne tvorený v Seredi (pre neschopnosť primátora riešiť problém) nútený legálne likvidovať v Trnave?

 


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 20-02-2019 09:59:05
Racionálny | 20-02-2019 05:59:06 | - uz som nie raz napisal, ze vsetko je OK, ak je dodrziavany zakon/ny a s nimi suvisiace predpisy.

System je znefunkcneny v momente, ked si jedinec majuci moc od obcanov (nie od Boha) povie, ze bude konat protizakonne a dokonca odignoruje Ustavu SR. To nastane situacia, ktora uz tak lahka nieje.

Zakon ale pozna obranne mechanizmy aj v tychto pripadoch. Snad budu "fungovat"...
Racionálny | 20-02-2019 05:59:06
Pre Miloša: Veľmi dobre zhrnuté. Hľadá sa tu tiež podľa mňa imaginárny problém. Pritom reálny problém je v prvom článku. Pán Majko tam napísal, že on nechce odpad od cudzincov hádzať do nádoby, ktorú má pre svoju rodinu. Pritom z VZN o odpade je jasné, že niečo ako nádoba pre rodinu (Majkovcov) neexistuje. Nádoba sa viaže na adresu/nehnuteľnosť. A na každých 6 nahlásených obyvateľov dostanú jednu 120l nádobu. Celý problém teda vznikol z dôvodu, že niekto segreguje odpad na základe pôvodcu v rovnakej nehnuteľnosti.
Chápem, že niekto môže vidieť problém v tom, že ako fyzická osoba nemám možnosť likvidovať komunálny odpad aj vo väčšom množstve za jednorazovú úhradu. No to už vidím ako čisto komerčný nástroj jednotlivých skládkovacích/odvozových firiem. Inak čudujem sa, že na meste neskrutili trochu VZN a nepredali odplatne vrecia určené na "akcie", nie je to síce semanticky správne no dalo sa to využiť.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 19-02-2019 23:09:17
pre Milosa | 19-02-2019 22:54:34 | - mas pravdu na 100%. Problemom nie su cudzinci.
pre Milosa | 19-02-2019 22:54:34
Chybaju tu smajlici. V dobrom - skus na to pozriet z inej stranky veci. Ja nemam cas ani chut citat nedokoncene sagy s nejasnym zaverom a ziadnym riesenim, takze asi nevydrzim, ak to nezverejnis v nasledujucej hodinke. V clankoch si velmi zostarol Milos, udernost, zapletka a zaver ziaden. Problem je identifikovany uz davno. A nie su nim cudzinci.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 19-02-2019 22:45:07
pre Milosa | 19-02-2019 22:39:59 | - vydrz.

V tom, co si vyberiem sa mylis. Nevyberam si. A nielen ja. Zial...
pre Milosa | 19-02-2019 22:39:59
Ked to vsetko poznas, tak preco neurobis napravu so svojimi najomnikmi? Su registrovani na MsU? Pokial viem (a viem znova z vlastnej skusenosti), v nasom meste mozem likvidovat odpad bezplatne aj taky, za ktory v okolitych mestach obyvatelia platia. Legalne. Na zbernom dvore. Problem je v tom, ze odpad pred tvojim domom vyprodukovany cudzincami v tvojom dome nie je tvoj odpad. Mozes ho kritizovat (rovnako ako sneh pred domom), mozes o tom pisat siahodlhe clanky a hladat problem v inych ludoch, alebo mozes zobrat zodpovednost do vlastnych ruka a uplatnit spolocensky tlak a urcitu sudrznost a dotlacit cudzincov na MsU a prihlasit ich na pobyt (a popritom odpratat sneh spred svojho domu). Taktiez sa mozes skrabkat na pravom uchu lavou rukou ponad hlavu a pravy ukazovakom ukazovat okolo seba, kto iny co neurobil. Ja viem, ktoru moznost si vyberies. Pravidla a zakony su potrebne, ale nevyhybajme sa spolocenskej zodpovednosti. Uz je jej v ludoch menej nez stromov v Karpatoch...
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 19-02-2019 22:26:09
pre Milosa | 19-02-2019 22:13:26 | - vsetko, co si napisal (resp. skopiroval) ovladam uplne presne.

Problem je ale inde. O tom bude samostatny clanok. Tema a jej zavaznost si to vyzaduju.

Ten predchadzajuci clanok je tu: http://www.seredonline.sk/clanky/vedenie-mesta-hovori-o-obavach-z-mnozstva-odpadu-tvoreneho-zamestnancami-z-tretich-krajin-legalnu-likvidaciu-ale-prakticky-neumoznuje/
pre Milosa | 19-02-2019 22:13:26
Dalsi clanok s rovnakou temou, ale nevidim, kde mas problem. Staci, aby cudzinci riadne dodrzali svoje povinnosti a mal by si mat po probleme. Cudzinec ma povinnost nahlasit miesto pobytu atd na cudzineckej policii. Na zaklade povolenia od cudzineckej policie ma cudzinec povinnost prihlasit sa na pobyt na mestskom urade (prechodny, ci trvaly) za predpokladu, ze sa tu zdrzi viac ako 90 dni. Na zaklade prihlasenia na pobyt na meste mu vznika povinnost platit za komunalny odpad. S prihliadnutim na pocet ubytovanych dostanes dalsiu nadobu na komunalny odpad. A hey presto - problem neexistuje. Problem vznika a mas ho iba vtedy, ked nedodrzujes a nehlasis vsetko to, co mas. Citujem nemenovane internetove zdroje:

Dôležitou povinnosťou cudzincov je ohlásiť miesto pobytu na Slovensku na príslušnom oddelení cudzineckej polície. Táto povinnosť sa vzťahuje na všetky kategórie cudzincov, či už majú udelený pobyt alebo sa na Slovensku nachádzajú v rámci vízového alebo bezvízového styku. Občania Únie alebo ich rodinní príslušníci sú povinní ohlásiť pobyt najneskôr do 10 pracovných dní a štátni príslušníci tretích krajín do 3 pracovných dní odo dňa vstupu na územie SR vyplnením úradného tlačiva o hlásení pobytu.

A este:
Prechodný pobyt je pobyt občana mimo miesta trvalého pobytu, kde sa občan dočasne zdržiava, ak má trvať viac ako 90 dní.
Prechodný pobyt je tiež pobyt občana trvalo žijúceho v zahraničí, ktorý má na území Slovenskej republiky trvať viac ako 90 dní.
Občan hlási ohlasovni v mieste prechodného pobytu do desiatich dní od ubytovania začiatok, miesto a predpokladanú dobu prechodného pobytu.

A tiez:
Poplatok sa platí za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktoré vznikajú na území obce, okrem elektroodpadov, použitých batérií a akumulátorov pochádzajúcich od fyzických osôb a biologicky rozložiteľného kuchynského a reštauračného odpadu.

Poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady sa platí v zmysle Zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov a podľa Všeobecne záväzného nariadenía (ďalej len „VZN“) mesta Sereď č. 8/2014 o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších nariadení.

1) Poplatok platí poplatník, ktorým je:
fyzická osoba, ktorá má v meste Sereď trvalý pobyt alebo prechodný pobyt alebo ktorá je na území mesta Sereď oprávnená užívať alebo užíva byt, nebytový priestor, pozemnú stavbu alebo jej časť, alebo objekt, ktorý nie je stavbou, alebo záhradu, vinicu, ovocný sad, trvalý trávny porast na iný účel ako na podnikanie, pozemok v zastavanom území mesta okrem lesného pozemku a pozemku, ktorý je evidovaný v katastri nehnuteľností ako vodná plocha (ďalej len „nehnuteľnosť“),
právnická osoba, ktorá je oprávnená užívať alebo užíva nehnuteľnosť nachádzajúcu sa v meste Sereď na iný účel ako na podnikanie,
podnikateľ, ktorý je oprávnený užívať alebo užíva nehnuteľnosť nachádzajúcu sa v meste Sereď na účel podnikania.

Zijem s dvomi "cudzincami", nemali sme absolutne ziaden problem s odvozom odpadov. Avsak splnili sme si povinnosti cudzinca... Komunalny odpad je zodpovednostou tvojich najomnikov, nie tvoja. Alebo prevadzkujes kratkodobe ubytovanie pre turistov?
colorman | 16-02-2019 16:01:51
čo tu teraz plačete | 16-02-2019 13:41:32 však si to poriadne prečítaj. Veď je ochotný si priplatiť za likvidáciu ich odpadkov ale mesto je v tomto probléme impotentné.
Majdan | 16-02-2019 15:02:48
Tych 20 ukrajincov co byvaju v dome oproti kasarnam tak ti si ako platia za odpad? A je to vobec nahlasena ubytovna?
čo tu teraz plačete | 16-02-2019 13:41:32
ubytovali ste si tu cudzincov aj keď väčšina z obyvateľov s tým nesúhlasila, tak sa teraz o nich a ich odpadky aj postarajte, to nie je len o vyberaní nájomného alebo si myslíte že my čo si platíme za odvoz odpadu budeme platiť aj za vašich nájomníkov?
Colorman | 16-02-2019 10:32:43
xyzwww - ty si nejaký riťolez. Skús si prečítať ešte raz a ako vraví mytolog pomaly a pozorne článok a potom si pozorne precitaj ako odveci si odpísal. A zanedbanie svojich povinností obhajujes tak sa nečuduj že takto vyzerá aj náš štát
xyzwww | 16-02-2019 07:06:37
Ste všetci múdri ako rádia, závidíte primátorovi, ale možnosť byť primátorom mal každý, prečo tam nie ste vy? Alebo Ty? Snáď by ste lepšie riadili toto mesto? A odpady? Triedime my, triedite vy, triedia oni a smetiarske autá vám to aj tak zoberú ako oni chcú, všetko do jedného...aký to má význam? Sedieť doma na zadku s nohami vyloženými na stolíku pred televízorom, alebo pred PC a kydať na všetkých, je to najľahšie......že Miloš?........a ostatní........
obyvatel | 15-02-2019 21:16:02
Musis si na urade zaevidovat identitu ako rom cize cigan a potom sa o ten tvoj odpad postara mesto a este k tomu aj zadarmo. Tak ako napriklad na cukrovarskej ked im zadarmo odvazaju odpad este aj kontajnerom z ktoreho nasledne vyskakovali potkany po celom meste pri odvoze. Chcel by som vediet kde sa da pozriet na faktury za tento odvoz a sluzbu koru im mesto robi. Doteraz som nevidel fakuru za tu vodu a dalsie veci ktore sa neplatia, respektívne ich platia ale vsetci obyvatelia
názor | 15-02-2019 14:46:06
Ale na tom majú podiel aj samotní ľudia. Do veľkoobjemových kontajnerov pridelené obytným domom, nám nosia ľudia vo vreciach z rodinných domov, z obytných domov pre ktorých nie je určený, lebo sa im nechce chodiť k tým, ktoré sú im učené. Do kontajneru na plasty dávajú nepostláčané fľaše, do ohradky dávajú umyvadlá... pri rekonštrukcii bytov, atď. Hoci sa má triediť odpad, hádžu ho kam chcú. Niektorí ľudia sa chovajú horšie ako prasatá.
Daňoví poplatník | 15-02-2019 14:08:21
šak mu to daj na úrade pred dvere ze svoju adresu a odkazom aby ci poslal za tútok lividaciu poštovú poukážku!!!

Je náš sluha, tak nech nám slúži,aby sme boli šeci zdraví.

Nech si ten Tomčányi nehraje na pána, ket je sčúl NÁŠ SLUHA. On asi neví čo sa robí neposlušnému sluhovi?
Pavol Kurbel | 15-02-2019 13:37:03
Zaujímavý a veľmi kreatívny nápad. Po jeho zrealizovaní by sa ľady určite pohli.
Registrovaný Marek Sladký Marek Sladký | 15-02-2019 11:49:03
Asi by bolo najlepšie ten odpad priniesť priamo pred MsÚ alebo priamo k domu štatutárov mesta aby začali riešiť tento problém. Týmto aspoň ušetríš finančné náklady za odvoz do TT

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign