Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Premiestnenie pamätníka obetiam 1. Svet. vojny

62

 

Dnes by som rád završil predstavovanie návrhov, na ktorých som sa podielal v rámci výzvy vedenia mesta na Premiestnenie pamätníka obetiam 1. Svetovej vojny. Na tomto návrhnu som spolupracoval s p. Ivanom Sklenárom, ktorý bol aj hlavným iniciátorom záchrany daného pamätníka.

 

 

Premiestnenie pamätníka obetiam 1. Svet. vojny

 

Miesto: Námestie Republiky, za cestou, vpravo od chodníka vedúceho od hlavného vchodu starej budovy MsÚ smerom ku OD Jednota . Viď geometrický náčrtok č. 1

 

Dôvod premiestnenia: V súčasnosti sa pamätník nachádza na ul. Čepenská pred domom Rybárskeho zväzu. Pôvodne bol postavený a odhalený na dnešnom Námestí Slobody dňa 28.10.1936 z vďaky obyvateľov mesta Sereď, ako spomienka na padlých občanov nášho mesta v 1. Svetovej vojne. Zároveň to bolo vzdanie úcty aktu, ktorý predchádzal vzniku samostatného Česko-Slovenského štátu. Z politických dôvodov bol postupne dvakrát premiestnený. Jeho história je viac spojená s názvom Námestia Republiky ako s miestom, kde bol prvý krát inštalovaný. Toto miesto navrhujeme aj preto, lebo na svojom pôvodnom mieste už stojí iný pomník a v projekte revitalizácie Námestia Slobody sa preň nenašlo miesto. V súčasnosti je v technicky veľmi zlom stave a vyžaduje si sanáciu.

 

Technické požiadavky: Na spomenutej ploche pred starou budovou MsÚ treba vybudovať nosný základ cca 2x2 m a okolie o rozlohe 4,5x4,5 m vydláždiť

 

Odhadované náklady:

-        Demontážne práce a preprava dielov pomníka na pracovisko        500,- €

-        Umelecké sanačné práce (štyri tabule s plastickými výjavmi)       2500,- €

-        Inštalácia na nové miesto                                           1000,- €

-        Príprava podstavca a okolia                                         2000,- €     

-        Dlažba                                                              1000,- €

Odhadované náklady celkom:                                             7000,- €             

 

Prílohy:č.1 Situačný geometrický plán, č.2 Vizuálny pohľad od OD Jednota, č.3  Vizuálny pohľad od starej budovy MsÚ smerom ku OD Jednota       

 

Návrh predkladajú: Ing.arch. Motyčák Miroslav, Sereď, Ing. Sklenár Ivan, Sereď       


Fotogaléria k článku:

62 Textová časť.
Autor: Miro Motyčák
Popis: Textová časť.
62 Situácia M 1:200
Autor: Miro Motyčák
Popis: Situácia M 1:200
62 Situácia M 1:100
Autor: Miro Motyčák
Popis: Situácia M 1:100

Zobraziť všetky fotografie
62 Návrh - vizualizácia.
Autor: Miro Motyčák
Popis: Návrh - vizualizácia.
62 Návrh - vizualizácia.
Autor: Miro Motyčák
Popis: Návrh - vizualizácia.

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Miloš Sidor Miloš Sidor | 14-03-2012 11:02:09
len pre pobavenie : Miro, choď vrátiť diplom a žiadaj opravnú skúšku zo Sereďskej histórie ! Ale okamžite! :)
Ivan Sklenár | 13-03-2012 20:19:34
Miro, nestihol som zareagovať na pána "13-03-2012 17:55:33", ktorý by sa mohol aj predstaviť aspoň nikom, ale vyriešil si to elegantna aj sám.
Neznámemu anonymovi "13-03-2012 17:55:33" : obaja sme zareagovali spoločne na výzvu a snažili sa aj niečo urobiť, čo však nepovažujeme za nemenné, ak sa ukáže že iné riešenie je lepšie.Pre Vaše upokojenie: To, že náš spoločný návrh bol vyhodnotený ako najlepšie riešenie, ešte neznamená, že musí byť aj v tej podobe realizovaný. Stále máte možnosť podať v tejto veci rozklad u vyhlasovateľa výzvy.
Registrovaný Miro Motyčák Miro Motyčák | 13-03-2012 18:42:48
@mily neznamy:

Neviem, kedy sme si potykali, ale tak dobre. Ty radsej poriadne citaj prispevky p.Sklenara a potom mi mozes davat rady o mojom sluchu:)

Ivan Sklenár | 29-09-2011 14:54:09
Pre anonym 14:37 : Najlepšie si pamätá fotografia a tá hovorí o tom, že jeho pôvodné miesto bolo, ako píšem, tam kde je dnes pomník osloboditeľom mesta Sereď, druhé : neviem, viem iba z rozprávania že bol premiestnený, tretie: už na konci 50-tich rokov bol na mieste kde je dnes parkovacia plocha pri PROGRESE (za trafikou) a posledné miesto je Čepenská ul. Súhlasím s Vami, že týmto otázkam by sa malo venovať viac času aj na hodinách dejepisu.

Neviem, preco tu svoj nazor povazujes za jedinu pravdu a pritom to nepodlozis ziadnym argumentom, len recami o serbloch. Ved si sa mohol zapojit do sutaze a predostriet svoje argumenty a kedze si presvedceny o ich spravnosti, urcite by si vyhral. A neviem, preco mas pocit, ze ja som nejaky presuvac pomnikov. Bola vyhlasena sutaz a s p. Sklenarom sme predostreli podla nas najlepsie realisticke miesto. Obom sa nam to zdalo asi najlepsie miesto. P.Sklenar vypracoval textovu cast a ja tu technicku. Ked sa ti to nepaci, s tym uz nic nenarobim. A pokial myslis takych "nadsencov", co namiesto cinov len komentuju anonymne na nete, tak sa o potrapenie mojej hlavicky bat nemusis. ;)
pre Miro Motyčák | 13-03-2012 17:55:33
druhy krat poriadne pocuvaj p.SKLENARA. lebo ten ti urcite nepovedal ze spominany pomnik bol presunuty k progresu...
tam bol uplne uplne iny pomnik.
kriky pred MSU su ovela lepsie ako pomnik , ktory tam nepatri.
pomnik co je v malom parku tam patri v nezmenenej podobe ako rit na serbel...
ale skoda hovorit niekomu , ked ani nevie pre aku pricinu a preco a kde boli pomniky osadene. namiesto toho aby si nasiel nejake miesto pre pamatnik stale tu places ze v malom parku nemoze byt a preto ho supnes na jedine mozne miesto ktore je historicky rezervovane pre legionara ( popripade mariansky stlp...) ja som len zvedavy kam ho budes presuvat potom , ked sa naozaj najdu nadsenci co to dotiahnu dokonca. to si zapotis hlavicku najst vhodne miesto ze?

ty ako architekt by si mal mat kontakty na socharov umelcov a podobnych ludi , tak zisti kolko by stalo vytesanie repliky
Registrovaný Miro Motyčák Miro Motyčák | 12-03-2012 22:26:13
@neviem,neviem:
Rad by som podotkol, ze ten text som nepisal ja, kedze tato tema je srdcovou zalezitostou pana Sklenara. Ja som zabezpecoval vypracovanie tych technickych casti navrhu. Ale osobne vnimam to miesto, asi ako najvhodnejsie v meste. Tiez by som radsej videl na povodnom mieste namiestu "kosaku a kladiva", ale realita je ina, ako idelane riesenie. Co sa tyka nasho navrhovaneho miesta, taktiez viem o tom, ze tam bol socha legionara. Legionar tam bol preto, lebo je to miesto kompozicne vhodne na umiestnenie nejakej sochy, pomniku, alebo inej dominanty. Legionar, tam vsak uz dlhe roky NIEJE. A pokial budu v Seredi ludia, ktori ked je treba sa ozvat su ticho a ozyvaju sa po funuse, tak si Legionar bude dalej odpocivat, pred MsU budu kriky a Pamatnik obetiam 1.svet vojny bude rozpadnuty.
Teraz trochu k tej historii. Od pana Sklenara viem, ze pomnik bol odhaleny 28.októbra 1936 (cize sa prvej republiky), vyhotoveny z penazi Seredanov. Jeho prve miesto bolo na dnesnom Namesti slobody, nasledne bol premiestneny niekam inam(to si uz presne napamatam) , odtial putoval do priestoru dnesneho parkoviska pred Progresom a nakoniec pred rybarsky dom.
Ci radsej sme ho mali supnut medzi stromy k Hubertu, a cakat kym sa ten tajomny NIEKTO rozhybe a vyrobi repliku Legionara. Tomu moze verit bude velky optimista, alebo naivka.
neviem neviem | 12-03-2012 21:17:31
pre: Ivan Sklenár: co bolo , a preco nebolo nad tym netreba rozmyslat. vo vasom pripade prevladol nazor , ze je jedno kam sa premiestni, hlavne ze sa premiestni aj ked na totalne nezmyselne miesto...
pre: pre neviem neviem | 12-03-2012 19:55:23
neboj ja viem kde bol povodne pomnik. ale dookola sa tu omiela , ze nebola vola ho dat do maleho parku.preto sa pre neho hlada miesto. osobne si myslim ze tvoje navrhnute je uz velmi prehustene a neponuka tak otvorenie novej (mini) oddychovej zony-posedenia ako napriklad moje....
ale konecne tu padol aj treti navrh a niekto iny sa zapojil.
.
ps: chcel by som sa spytat Mira Motycaka , ked pise ze pamatnik bol dvakrat premiestneny , tak prve miesto je maly park a bol premiestneny na cepensku ulicu, a druhy krat bol kam premiestneny?
a ako je pamatnik spojeny z nazvom namestie republiky? ktora republika sa tym mysli? SR? CSSR? CSR? prva CSR , druha CSR alebo tretia CSR?
Ivan Sklenár | 12-03-2012 20:38:41
Jednou z mojich pripomienok ku štúdii CMZ, ešte pred vypracovaním realizačného projektu, bol návrh na jeho zakomponovanie na jedno z miest kde sa bude vstupovať na upravenú plochu parku. Ale zaoberať sa s touto pripomienkou nebola prejavená žiadna vôľa a už vôbec nie, na ňu odpovedať. Čo sa v slušnej spoločnosti očakáva ako samozrejmá vec. Preto som napísal list p. primátorovi, na ktorý reagoval na moje potešenie, vypísaním výzvy na podávanie návrhov. Vôbec nič nemám proti tomu, ak sa nájde pre pomník vhodnejšie miesto aj so zdôvodnením. Za dôležité ale považujem, že je tu vôľa s tým niečo robiť a hlavne sanovať ho. Lebo o pár rokov sa nám rozpadne pred očami. Nechápem len, prečo nižšie uvedené komentáre neboli predložené v rámci výzvy ako samostatné návrhy.
pre neviem neviem | 12-03-2012 19:55:23
To miesto je tiez historicky nespravne pre tento pamatnik, pokial mame byt presny. Preco ten pamatnik nehcete dat blizsie k miestu kde bol predtym. Preco nebol zakomponovany do navrhu revitalizacie Nam. Slobody? Mne osobne by sa pacil v priestore pri Autobusovej stanici, pri krizovatke kde je Orange.
neviem neviem | 12-03-2012 18:58:58
opat mi to neda, a opytam sa este raz, to sa bude tento pomnik opat stahovat spred mestkeho uradu ked sa niekto rozhodne obnovit legionara a osadit ho na povodne miesto? a to iste plati aj pre mariansky stlp !!!!
nebudme zase prispaty v tejto seredi a nepremiestnujme pomnik tam kam historicky patri uplne nieco ine.
.
Michal Irsák st: viete vy vobec kde patri súsoši Sv. Trojice ? k vstupu do zamockeho parku !
.
pametnik obetiam v 1.s.v.o ktorom je tu rec by som presunul na volne miesto ( od kostola ku polovicke huberta)
(ano, uz som to tu spominal a opakujem sa)
.
moj graficky navrh: http://i42.tinypic.com/2nvxlza.jpg
pre predstavu to postacuje :))
Obcan | 12-03-2012 15:48:18
Napad premiestnit pamatnik je dobry,lebo terajsie miesto je ,,od ruky,,
Ale pri pohlade na buduce umiestnenie mi tam proste nepasuje.
Proste je to ten prvy dojem...
Mozno je to tym,ze je to v priestore velkeho ruchu,nepripada mi to ako miesto,kde sa ludia mozu zastavit a porozmyslat.
Viem,je tazke najst dobre miesto, v parku uz je jeden pamatnik, v rekonstruovanom je tiez...
Mozno lepsie miesto by bolo naozaj pri Progrese v parciku...
Iniciativu vitam,kritizovat nechcem,kedze sam neviem vhodne miesto,len som chcel napisat,ze mi proste na toto nove miesto nepasuje.
Jaroslav Matejička ml. | 12-03-2012 13:53:04
A kedy sa s tým začne? Je to super nápad.
Michal Irsák st. | 12-03-2012 13:01:57
Konečne rozumný návrh! Miesto kde sa pamätník navrhuje osadiť si priam pýta postavenie takejto stavby, pomníka, alebo súsošia. Ako poslanec zastupiteľstva som ešte v predošlom volebnom období inicioval pasportizáciu všetkých pamätníkov, súsoší či iných stavieb s takýmto charakterom nachádzajúcich sa na území Mesta Sereď. Bola vytvorená komisia pre tento účel, ktorej som bol členom. Žiaľ pod vedením vtedajšieho primátora mesta sa stretla iba jeden krát. Ďalej sa už nepokračovalo. Neskôr, a to aj na základe ponuky rímskokatolíckej cirkvi, konkrétne vtedajšieho dekana farnosti mons. Mgr. Jána Bučeka, ktorý ponúkol mestu nové osadenie súsoši Sv. Trojice / nachádza sa v kostolnej záhrade, čelom proti kostolu vľavo /, došlo ešte k ďalším rokovaniam, avšak k novému osadeniu nedošlo. Najmä pre námietky pamiatkárov, že je potrené vec riešiť komlexne v celom meste a vyriešiť všetky podobné pamätníky či iné súsošia. Netvrdím, že riešenie prekládky súsošia Sv. Trojice by bolo úplne ideálne a to vzhľadom na názov námestia, ale dalo sa uvažovať aj o tejto zmene.Iné mestá / Trnava, Banská Štiavnica/ majú podobné osadenia týchto súsoší. Podľa môjho názoru by tento projekt tiež bol na mieste. Teším sa však i tomuto predkladanému projektu,a ako poslec ho určite podporím. Bude však treba uvažovať aj čo s daľšími takýmito pomníkmi, sochami a pod. Pokúsim sa preto iniciovať k tejto otázke znovuzriadene komisie, ktorá by bola zložená z ľudí, ktorí by mohli do tejto otázky hovorit. Musí predsa všetkým ísť o pekné, úhľadné a ja historiou pretkané Mesto Sereď. JUDr. Michal Irsák poslanec MsZ v Seredi.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign