Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Prelomové rozhodnutie bratislavského súdu: Zabitie utečenca bolo trestným činom, rodina má právo na odškodné

ÚPN |MM|   Bratislava/Praha, 14. marec 2017. Okresný súd Bratislava I prelomovým rozhodnutím plne rehabilitoval Hartmuta Tautza, 18-ročného utečenca zabitého psami Pohraničnej stráže na hranici Československa s Rakúskom v roku 1986. Hartmutova rodina má právo na odškodné od Slovenskej republiky. Platforma európskej pamäti a svedomia víta rozhodnutie súdu ako prvé uznanie toho, že zabitie utečenca bolo trestným činom. Trestné stíhanie páchateľov musí nasledovať.

Počas 28 rokov od pádu komunizmu nebola dosiahnutá prakticky žiadna spravodlivosť za zabíjanie utečencov snažiacich sa utiecť cez Železnú oponu v bývalom Československu. Platforma európskej pamäti a svedomia v rámci projektu Justice 2.0 identifikovala zabíjanie civilistov utekajúcich na Západ počas komunizmu ako zločin proti ľudskosti. Platforma podala trestné oznámenia v Nemecku a Poľsku v prípadoch zabíjania nemeckých a poľských občanov na československých hraniciach.

Okresný súd Bratislava I vydal 13. marca prelomové rozhodnutie. Hartmut Tautz, 18-ročný utečenec z Východného Nemecka, ktorého ťažko zranili psy Pohraničnej stráže a bol ponechaný zomrieť, bol plne rehabilitovaný na základe zákona č. 119/1990 o súdnej rehabilitácii. Rodina následne od Slovenskej republiky dostane za jeho smrť finančné odškodné.

Tento úspech sa podaril vďaka obetavej práci JUDr. Lubomíra Müllera, advokáta zastupujúceho rodinu, ktorý neúnavne pracuje na rehabilitáciách ľudí nespravodlivo stíhaných počas komunizmu a vyhral už niekoľko stoviek podobných súdnych rozhodnutí. "Ide o prvé a precedentné rozhodnutie slovenského súdu, ktorým je vyjadrená morálna satisfakcia obeti Železnej opony," povedal Dr. Lubomír Müller.

"Ústav pamäti národa vníma rozhodnutie súdu ako prelomové. Konečne po mnohých desaťročiach sa dostalo trúchliacej rodine morálneho zadosťučinenia. V doterajšej praxi slovenskej justície je to mimoriadny úspech,"zhodnotil predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák.

"Teraz sa otvorili dvere pre všetky rodiny obetí Železnej opony, aby sa vybrali rovnakou cestou,"povedala riaditeľka Platformy Neela Winkelmannová.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
anonym | 18-03-2017 10:56:37
Tomáš, to je všetko v porádečku. Ale ak sa na to naozaj spoliehal, tak musel byť strašne naivný, aj keď sa tomu ani nedá veriť. Nevedel aká je realita na hraniciach? Snáď tam len nešiel s tým, že veď ja som v práve, tak môžem prejsť. Predsa každý kto sa podujal na prejdenie hraníc, vedel čo riskuje.
tomáš | 17-03-2017 21:30:31
Stále sa nerozumieme. Republika ktorá, aj napriek tomu, že sa zaviazala k určitým normám, bráni niekomu opustiť jej územie, sa dopúšťa štátneho terorizmu. Komunistický režim nemal právo brániť nikomu opustiť svoje územie pod hrozbou násilia, pretože tým porušoval základné ľudské práva. Práve z toho dôvodu, ktorý píšem, je ex post správne rozhodnutie súdu, že zabitie utečenca bolo a je trestným činom a táto morálna satisfakcia dala za pravdu hartmutovi tautzovi (nie komunistickému režimu), že mal právo opustiť republiku a mohol sa pritom spoliehať, že je v práve, pretože režim jeho práva jasne porušoval, čo potvrdil okresný súd. Čo z toho vyplýva je, že minulý režim bol zločinecký. Tu nejde o žiadne utešovanie ani slabé zadosťučinenie, ale o pravdu.
anonym | 17-03-2017 21:03:27
Tomas, tvoje keci su mladikovi prd platne. Napriek tomu, ze suhlasim s tym co pises. Ked vsak niekto sa podujal v tych casoch opustit republiku, urcite sa naspoliehal na to, ze CSSR ratifikovalo nejaky dohovor. Tam platilo nieco ine a kazdy, kto sa rozhodol opustit republiku s tym musel pocitat. Ked ta na priechode pre chodcov zrazi auto, pozostali sa budu utesovat tym, ze si mal prednost a zakon je na tvojej strane? Slabe zadostucinie...
tomáš | 17-03-2017 16:43:12
Pre komunistických pohrobkov, ktorí zdá sa nechcú pochopiť, ešte raz zopakujem: komunistický režim ratifikoval medzinárodné pakty a prihlásil sa k ich obsahu! Československo teda nedodržiavalo medzinárodné dohody, ktoré prijalo za svoje vlastné zákony! To, že schválené pakty boli v Československu len zdrapom papiera, vypovedá o štrukturálnej perfídnosti režimu, ktorý v ňom vládol, a preto nedbal ďalej hrubo porušovať práva, ktoré, ako aj z paktov vyplývalo, sú chápané ako nescudziteľné (teda nezávislé od akejkoľvek vôle ergo prirodzené) ako je právo na život, slobodu a budovanie osobného šťastia. Akým právom komunistický režim upieral tieto práva svojim občanom, keď sa k ich dodržiavaniu (nielen) v Helsinkách zaviazal? Mimochodom, okrem platných zákonov existujú určité „nepísané zákony“. Sú to zákony, o ktorých hovorí Antigona v Sofoklovej tragédii, keď vysvetľuje, prečo nemôže počúvnuť zákony, ktoré určuje štát. Rovnako aj dnes existujú takéto základné postuláty, ktoré tvoria základ nášho etického presvedčenia. A tie platia absolútne. Lebo legálne ešte nemusí byť aj legitímne. Štát môže byť efektívny aj vo vynucovaní nespravodlivých alebo dokonca hlúpych zákonov. Tak to bolo v komunistickom Československu, o ktorom tu je teraz reč. Legitimita zo sebou nesie uznanie od občanov. Tú komunistický režim nemal, pretože neumožňoval slobodné voľby a nepripúšťal otvorenú slobodnú diskusiu, iba vynútené prejavy súhlasu. Preto je dôležité, aby platné zákony boli v súlade s prirodzeným zákonom a ľudskou prirodzenosťou. A konanie podľa svedomia patrí k najautentickejším prejavom ľudskej dôstojnosti a prirodzenosti. Ak Hartmut Tautz chcel budovať svoje osobné šťastie mimo normalizačný režim, mal na to podľa prirodzeného zákona plné právo, navyše keď sa komunistickí pohlavári v Helsinkách oficiálne zaviazali základné ľudské práva dodržiavať. Kapiš to?!
Jozef | 17-03-2017 09:10:19
ale my tu debatujeme pod clankom o rehabilitáciách ľudí nespravodlivo stíhaných počas komunizmu.
A preto bola moja prva veta \"je hlupost porovnavat vojnu a hlboky mier, v 86.\"
toto je hroza | 17-03-2017 08:58:52
...OK.
Ale potom si pripomenme aj 199X - privatizaciu
Jozef | 17-03-2017 08:39:49
..len jeden datum: februar 1948
toto je hroza | 17-03-2017 08:17:09
pre: Jozef | 16-03-2017 12:05:37
Vazeny p. Jozef: a komu ti komanci asi ukradli peniaze na vystavbu skol, podnikov, kupelov a pod...??? nezavadzajte prosim - ako bol stat zadlzeny v ´89 a ako je teraz???
vyhadzov z roboty mohol mat len ten, kto sa silno priecil a tych bolo oproti normalne fungujucich obcanov minimum - takze dnes kricia iba neprisposobivi, ktorym nebude vyhovovat nikdy nic!
...a penazna mena - ukazujete na menu penazi? a co prechod na euro - to bolo to iste len v zelenom
takze poprosim, pozerajte sa na to aj z inej stranyk ako len z tej, co do nas momentalne media tlacia
anonym | 16-03-2017 15:16:54
Jozef, to je síce pravda stým medzinárodným paktom, ale pripadá mi to ako keď chodca na priechode pre chodcov, ktorý má na očiach klapky a na ušiach slúchadlá, zrazí auto. Budeme sa utešovať tým, že mal prednosť? Je mu to trt platné. Mal vedieť, mal predvídať, mal s tým počítať. Aj ten nešťastný mladík mal vedieť, počítať s tým a napriek tomu do rizika išiel. Čo mu to bolo platné? Mal sa spoliehať na realitu ktorá tam panovala a nie na to, že existuje nejaký pakt, ktorý bol v Československu len zdrapom papiera.
Jozef | 16-03-2017 13:16:43
a este:
V roku 1966 bol v OSN otvorený na podpis Medzinárodný pakt o občianskych a politických právach. Článok 12, odsek 2: „Každý môže slobodne opustiť ktorúkoľvek krajinu, aj svoju vlastnú.“ V mene Československej socialistickej republiky bol pakt podpísaný v New Yorku 7. októbra 1968 a 10. mája 1976 bol uverejnený vo vyhláške ministerstva zahraničných vecí č. 120/1976 Zb.
Jozef | 16-03-2017 12:17:08
ale, aby sme sa vratili k clanku
po 1948 sa v nasom zakone objavil § Neopravnene opustenie republiky(resp. pokus) a neuposluchnutie vyzvy na navrat, za co bola sadzba od 1 do 5 rokov. Po roku 61 znizili spodok na pol roka.
1 az 5 rokov. NIE VRAZDA za pomoci svorky psov, hlavne pokial sa nebranil zatknutiu utokom.
Jozef | 16-03-2017 12:05:37
V idealnej spolocnosti by to tak aj malo byt.
Ved si len zober - kradez majetkov, fabrik, roli... nazvana znarodnenie.
Penazna mena - dokradnutie penazi, ktore ludom este zostali.
Vyhadzovanie z prace, nemoznost studovat, cestovat, perzekucie za nazor......
Len prosim nespomen, ze ved komanci vybudovali mesta, skoly, nemocnice.... mali z coho, ved nakradli.
A este nieco - naucili zopar generacii nebyt za seba zodpovedni.
toto je hroza | 16-03-2017 11:56:16
podla v clanku spomenuteho rozsudku, pravdepodobne system do ´89 zlocinecky bol.
Podme teda odskodnit vsetkych obyvatelov SR resp. vsetkych ludi vo vychodnom bloku
Jozef | 16-03-2017 10:36:06
obyvatel
pozri si z. 255/1946, tzv. partizansky preukaz.
Jednalo sa o ucastnikov odboja, clenov spojeneckych armad atd. protifasist. boja. Stat tychto ludi istym sposobom odskodnil. A myslim, ze tak cca. 9 - 10 rokov naspat presiel zakon o mesacnom prispevku aj pozostalym.To boli vdovy, vdovci a od 2010 maju narok aj siroty.

pre - toto je...
ja si nemyslim, ze by to bola chyba. Pokial uzname, ze ten rezim bol zlocinecky,tak sa s tym treba vysporiadat.
toto je hroza | 16-03-2017 10:01:04
najvacsia chyba je ta, ze su ludia (vratane UPN), ktori stale bojuju proti komunist. rezimu - stale proti niecomu, co je uz za nami a nie za lepsi zajtrajsok!
Za 50 rokov mozno budu ludia, ktori budu bojovat proti terajsiemu systemu.
...a mozno aj skor...
obyvatel | 16-03-2017 09:21:41
Treba si uvedomit jeden fakt bez ohladu na to ze kazda doba prinasa svoje zverstva. Ako sa budeme pozerat a vyrovnavat s tym ked si uvedomime ze tento chlapec padol pri poruseni vtedajsieho zakona(sice absurdneho ale platneho v tej dobe) ked isiel za slobodou VLASTNEHO zivota a ako sa budeme pozerat a vyrovnavat s tým ak sa pozrieme na obete ktore padli napr. 2 svet. vojne ale bojovali za slobodu nas VSETKYCH a nie len svoju vlastnu. Toto je podstatny rozdiel.
Jozef | 16-03-2017 09:04:21
\"a kto urcuje medzinarodne zakony?\"
napr. VDĽP schvalila OSN uz v 48 roku.
ano, Ceskoslovensko sa zdrzalo, ale nik nebol proti.A kedze je to deklaracia, cim nie je pre nikoho zavazna, aj tak sa clenske staty zaviazili tieto prava dodrziavat.

a ci su zakony najspravnejsie? nie, nikdy nebudu pre kazdeho spravne. Ale su tu a ludstvo sa nimi riadi, alebo by sa malo. A pokial je zakon zly - tak ho treba zmenit. Aj na to mame mechanizmy.
toto je hroza | 16-03-2017 08:40:07
spytam sa: a kto urcuje medzinarodne zakony? su uplne tie najspravnejsie? a co s obetami vojen? ved aj to bolo v rozpore s medzinarodnymi zakonmi! co s obetami otrokarskej, feudalnej, kapitalistickej spolocnosti?!
tomáš | 15-03-2017 22:53:39
čo to tu anonym cynicky trepete? Máte výrazné medzery vo vedomostiach. Komunistický režim ČSSR obmedzením slobody vycestovania ľudí z vlastnej krajiny porušoval základné ľudské práva, ktoré sa sám, v osobe súdruha Husáka, zaviazal dodržiavať na helsinskej konferencii. Zákony ČSSR boli v praxi jasne v rozpore s medzinárodnými zákonmi, ktoré zaručovali slobodu pohybu a pobytu. Takéto komentáre ako ten váš sú nechutné a sú urážkou pamiatky všetkých obetí, ktoré zahynuli na hraniciach.
anonym | 15-03-2017 19:36:35
Porusil vtedajsie predpisy? Porusil. Skoda mladeho zivota, ale musel pocitat aj s takou moznostou.
Jozef | 15-03-2017 10:59:33
..je hlupost porovnavat vojnu a hlboky mier, v 86.
Ten clovek (a dalsi) nikoho nezabil, nic zle nespachal, teda okrem toho, ze chcel porusit vtadajsi zakon o hraniciach.
Nevedel, za nema sancu. Na hraniciach sa pouzivali psy, rozmiestneny v kotercoch po celej hranici. Vacsinou sa jednalo o psich surodencov (dvojice) o ktorych vedeli, ze budu utocnejsi.
Koterce sa automaticky otvorili pri naruseni pasma a utok zacal.
Chalan nedostal sancu na spravodlivy sud (v CSSR?), psy ho dotrhali, oskalpovali a napriek zraneniam mu nikto neposkytol lekarsku pomoc.
v 86. roku v case svetlych zajtrajskov.
UPN poskytol prokurature udaje o cca 42 usmrtenych na hranici, zatial.
toto je hroza | 15-03-2017 10:04:40
na zaciatok musim povedat, ze mi je luto kazdeho zbytocne vyhasnuteho zivota.
...ale: to potom podme vratit minulost a sudit sa so vsetkymi a vsetkym, ktori v minulosti zacali nieco zle, nieco co sa mne nepaci a kde som utrpel nejaku traumu alebo skodu - myslim tym napr. I. resp. II. svetovu vojnu!
Co s ludmi, ktori padli v boji?!
Myslim si, ze ked bola taka doba a bolo zakazane prechadzat hranice tam kde sa nemalo, resp. bez povolenia, mal to dodrziavat - inak porusil vtedy platne zakony, za co jednoducho tvrdo zaplatil.
...este jednoduchsie: co platilo v minulosti neplati dnes a opacne. Nemozeme predsa vsetko vracat spat - to je nerealne!

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign