Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Pred 25 rokmi ma do Hainburgu zobral otec. Dnes som tam zobral ja svojho syna, aby sme pochopili význam pozdravu "Ahoj Európa"

Miloš MajkoDátum10. 12. 2014 13:47:14Téma17. november 1989
200

Písal sa 10. december 1989 a ja som bol obdobne ako 10 - 100 000 ďalších ľudí prekvapený zmenami, ktoré čiastočne už nastali, no hlavne nastať mohli, nielen v našich životoch, ale v celej krajine. Bolo iba niekoľko dní od dnes už symbolického 17. novembra 89.

Presne pred 25 rokmi bol ešte studenší deň, ako je dnes. Vlastne to bol jeden z najstudenších ak nie úplne najstudenší deň toho roka. Teplota klesala na -12 či -13 stupňov. Ani tieto podmienky nás však neodradili od cesty do Bratislavy vlakom a následne dlhého pochodu do rakúskeho Hainburgu. Električkou sme sa z hlavnej stanice priviezli k mostu SNP a tam začal náš pochod za slobodu, demokraciu a možnosť voľne sa pohybovať po svete. Pešo sme prešli most SNP a spolu s otcom a desiatkami tisíc ďalších ľudí sme sa vybrali po Viedenskej ceste na hraničný prechod Berg. Tí, ktorí ho poznáte iba z dnešných dní patríte medzi šťastných ľudí. Nemali ste totiť možnosť na vlastné oči vidieť a zažiť ostnaté drôty od Dunaja lemujúce celú západnú hranicu vtedajšej Československej socialistickej republiky. Nemali ste možnosť vidieť pohraničiarov a vojakov ozbrojených samopalmi, protitankové zátarasy a dokonale - zdôrazňujem úplne dokonale stráženú colnicu umožňujúcu prechod zo socialistického a totalitného Československa na slobodný západ.

Približovaním sa k štátnej hranici sme netušili, ako sa dostaneme za ňu. Pamätal som si z roku 1985 (moja prvá a dovtedy jediná cesta z Československa na západ) čo všetko predchádzalo tomu, aby sa človek vôbec na samotnú colnicu dostal. Bola to skutočne nepreniknuteľná hranica so závorami a opatreniami neumožňujúcimi ilegálny prechod na druhú stranu. Ani v tento historický deň nechýbali vojaci a pohraničiari. Bolo nás však veľa a bez akejkoľvek kontroly sme "nadvihli rampy" a kráčali za slobodou. Bol to dlhý a skutočne vyčerpávajúci pochod presne po tej istej ceste, po ktorej jazdíme autami aj dnes. Oproti súčasnosti však bol rozdiel aj v rozvinutosti prihraničnej oblasti z rakúskej strany, nakoľko aj tu bol tento región viacmenej koncom "civilizovaného sveta".

Po ceste sme prechádzali ulicami, kde boli na súkromných pozemkoch otvorené brány, vo dvoroch stolíky s várnicami a horúcim čajom, ktorý pre nás pripravili domáci. Vítali nás obyčajní ľudia a vítali nás naozaj srdečne. Po dlhých kilometroch sme uzimení prišli na pole vedľa Hainburgu a to na miesto asi 30 metrov od vody. Dokonalá organizácia stretnutia rakúskou stranou nás ohromila. Veľké stany Červeného kríža, opätovne horúci čaj, rakúska Polícia, sanitky, pracovníci Červeného kríža a vo vzduchu vrtuľníky - na naše pomery niečo úplne neslýchané. Na improvizovanom pódium vyhotovenom z traktorovej vlečky nad logami Verejnosti proti násiliu následne stál Milan Kňažko, Ján Budaj a starosta Viedne Helmut Zilk. Vypočuli sme si pár slov, načo Ján Budaj zvolal dnes už historický pozdrav "AHOJ EURÓPA".

Doprostredu Dunaja priplávala výletná loď, z ktorej sa ozvali tóny piesne známej vtedy a dodnes. "Bratříčku nevzlykej" spieval osobne Karel Kryl. Práve týmto úplne dokonalým gestom hudbou spojil pravý a ľavý breh Dunaja, teda desaťtisíce ľudí pri Devíne spolu s takmer dvesto tisícmi ľudí v Hainburgu do jednej dovtedy nepredstaviteľnej sily, ktorá pre nás Slovákov urobila 10. december 1989 ďalším významným dňom našej histórie. 

Som rád, že som spolu s mojim otcom mohol byť pri tom.

Domov sme sa opätovne vrátili pešo celí premrznutí. Pre tých, ktorí oných 34 km pri -13-tich stupňoch celzia nezvládli, došli nielen rakúske ale aj slovenské sanitky a večer dokonca niekoľko autobusov bratislavskej MHD. My sme to zvládli a po ceste späť sme sa stretali so šťastnými ľuďmi, ktorí v budúcnosti Slovenska videli prosperitu západu, slobodu slova a cestovania. Videli novú nádej.

Dnes uplynulo štvrťstoročie od 10. decembra 1989. Presne na identické miesto ako pred 25.- timi rokmi som sa išiel pozrieť s Jánom Budajom a spomíňať. Tak, ako mňa niekedy na toto miesto zobral môj otec, ja som zobral svojho syna. Je pravda, že my sme išli spoločne a autom, no verím, že rozprávanie Jána Budaja a oná symbolika bude aj môjmu dieťaťu pripomínať aspoň z časti to, prečo jeho otec a dedko pred štvrťstoročím pochod do Hainburgu urobili a čo vlastne tie historické slová vypovedané Jánom Budajom z traktorovej vlečky pri pohľade na Dunaj a slovenský Devín pre náš národ znamenali a trvale znamenať budú.

Preto ešte raz pán Budaj, srdečná vďaka.

 


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Foto: (C) Monika a Miloš Majko
200
Autor: Foto: (C) Monika a Miloš Majko
200
Autor: Foto: (C) Monika a Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200 Ján Budaj, Denis a Milos Majko - Hainburg, Deň ľudských práv, 10.december 2014
Autor: Foto: (C) Monika a Miloš Majko
Popis: Ján Budaj, Denis a Milos Majko - Hainburg, Deň ľudských práv, 10.december 2014
200
Autor: Foto: (C) Monika a Miloš Majko
200
Autor: Foto: (C) Monika a Miloš Majko


Skryť všetky fotografie

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 12-03-2015 00:29:17
Material v Hospodarskych novinach:

http://style.hnonline.sk/vikend-140/stare-skodovky-a-kolony-na-cestach-den-ked-sme-objavili-rakusko-639123

Odvolavka na SOL.
občan | 20-12-2014 23:24:37
máte pravdu, mesto by sa malo v prvom rade starať kto je na poste riaditeľa lebo je zriaďovateľ, ale očividne im to už minimálne tri roky netrhá žily, po morálnej stránke by už mohli nový poslanci urobiť rozhodnutie či sa stým stotožňujú alebo im je to úplne jedno, lebo vždy v marci sa to tu rieši a nakoniec to zapadá prachom času.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 20-12-2014 16:51:27
občan | 20-12-2014 15:38:56 | - blizi sa vyrocie svieckovej manifestacie - zverejnenie nie je zlozite, ale nie je to iba o zverejneni.

Minulost riaditela ZS mala zaujimat clenov komieise, ktora ho volila a vedenie mesta - Mesto Sered je zriadovatelom ZS.

Pripadne moze vadit rodicom deti navstevujucich ZS.

V oboch pripadoch je to vystupeni a konani konkretnych ludi tam, kde to ma v danu chvilu zmysel.

Ja neriesim ziadne osobne veci s nikym - za medium vsak mam zaujem vystupovat profesionalne.
občan | 20-12-2014 15:38:56
p.Majko aj Vy máte materiály o jednom najväčšom eštébakovi nášho mesta o p.Čomajovi a stále ste ich nezverejnili, on je riaditeľom ZŠ a nikomu z mesta to nevadí a ten dôchodok bude mať istotne lepší ako polovica dôchodcov v seredi a možno aj na slovensku, a pekne si to do dôchodku odkrúti na tej škole smeje sa slušným ľudom do očí.
Matúšeková | 20-12-2014 13:46:43
KOMENTÁR PORUŠIL PRAVIDLÁ DISKUSIE
Príspevok svojim obsahom bol v rozpore s pravidlami diskusie, prípadne porušoval legislatívu platnú v SR a EÚ. Administrátorom portálu bol vymenený za tento oznam a uložený do archívu.
Matúšeková | 20-12-2014 13:46:37
KOMENTÁR PORUŠIL PRAVIDLÁ DISKUSIE
Príspevok svojim obsahom bol v rozpore s pravidlami diskusie, prípadne porušoval legislatívu platnú v SR a EÚ. Administrátorom portálu bol vymenený za tento oznam a uložený do archívu.
gulak | 14-12-2014 16:45:10
Hrdinovia boli tí,čo zomreli rukou okupantov,preto tí,čo ich sem pozvali si zaslúžia to isté...nevedel som,že ešte aj v dnešnej dobe sa nájdu ľudia,čo obhajujú vlastizradcov..a eštebáci pozatvárali,umučili a zabili dosť nevinných ľudí..tak aké prečo ich nepotrestať..historiu si treba pripomínať a nie ju bagatelizovať...a Ty si,čo...
pre gulak | 13-12-2014 20:12:00
Spravne gulak,zastrelit,obesit,umucit,a ked nie inak aspon zavriet,to je ono.Si proste hrdina!!!!
gulak | 12-12-2014 16:37:42
Všetko to spôsobila..zamatová,pardon skôr..ukradnutá..revolúcia..namiesto toho,aby sa pozývatelia Rusov..vlastizradcovia odsúdili na smrť,aby sa komunisti..od okresných tajomníkov hore..pozatvárali do basy,takisto mali ísť bručať všetci eštebáci(teraz majú väčšie dôchodky,ako normálni ľud...sa kričali..pridrbané heslá...MY nie sme,ako oni..a pod. a tak táto čvarga,sa časom spamätala..spolčila sa s tzv.disidentami a začali vytvárať zákony,ktoré umožnili..legálne rozkradnúť celé Slovensko...začal to Mečiar a potom další politici sa vždy zdokonalili a robili to menej okato..a na základe týchto špinavostí,zlodejstva...dnes obyčajní ľudia právom hovoria,že za komančov sa žilo lepšie..
anonym | 11-12-2014 12:24:13
velka vdaka pan budaj radsej ste mal ostat v kotolne.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 11-12-2014 01:06:06
Dakujem za link, no poznam tie materialy.

Mam vsak rad vlastne. Moje fotografie z pochodu do Hainburgu 10. 12. 1989 som uverejnil pri prilezitosti 20. vyrocia a to tu:

http://www.seredonline.sk/clanky/sloboda-stoji-za-to-videorozhovor-s-janom-budajom/
nemo | 10-12-2014 23:57:41
Tu možno nájsť spomienky Ladislava Snopka na pochod Ahoj Európa: http://www.pametnaroda.cz/witness/clip/id/3549/clip/11897
pod záložkou fotogaléria je aj viacero pekných fotiek

Koncom decembra 1989 sa potom uskutočnil menej známy Pochod slobody (organizátori sa inšpirovali práve pochodom Ahoj Európa) v Moravskom sv. Jáne. Zúčastnilo sa ho približne 15 tisíc ľudí, ktorí pochodovali niekoľko kilometrov k rieke Morave, do dovtedy zakázaného pohraničného pásma. Tam sa stretli s obyvateľmi susedných obcí z Rakúska. Tiež pekná a symbolická akcia. Spomína na ňu p. Jozef Chrena (jeden z organizátorov): http://www.pametnaroda.cz/witness/clip/id/3769

Inak portál pametnaroda.cz ponúka viac ako dvetisíc príbehov pamätníkov 20. storočia z rôznych krajín. Sú tam aj príbehy mnohých Slovákov. Zväčša sú to otrasné osudy ľudí, prenasledovaných štátnou mocou za, pre nás už dnes našťastie prirodzené veci.
Robo Horvath | 10-12-2014 21:48:29
Ani si to neuvedomujeme ale nasa nevedomost a naivita z nas urobila zadok EU. Ale v prvom rade je to nasa chyba lebo sme si nechali a este stale nechavame rozkradnut republiku od politikov ktorych sme si volili a namiesto toho aby sme ich sudili a zatvarali ich este stale aj volime v domneni ze ako nam chcu pomoct k prosperite a lepsiemu zivotu. Vdaka nasej sprostosti sme si nechali rozkradnut nasu buducnost. Mali sme len jednu a jedinecnu sancu a nechali sme si ju rozkradnut. Je to smutna realita ktoru nechceme vnimat ako skutocnost.
obcan | 10-12-2014 19:40:54
Komunizmus bol chorý, ale kapitalizmus nie je nič sväté. Možno sa niekomu môže zdať, že teraz si môžeme viac dovoliť, čo sa týka matérie, ale je to len pocit, keďže tento fakt je založený na vývine technológií a zintenzívnení výroby, inak sa neustále zväčšujú rozdiely medzi bohatými a chudobnými. Málo boháčov vlastní obrovské majetky a ostatní ľudia stále len chudobnejú a chudobnejú. Nakoniec sa vrátime do stredoveku, keď bol Kráľ, ktorý vlastnil celú krajinu a mohol si robiť, čo len chcel.
Sergej | 10-12-2014 19:40:07
Pan Majko prezil som 80te 90te roky ale poviem vam ze vtedy som sa mal ovela lepsie ako teraz a vsetko som aj pozitivnejsie bral. Nepaci sa mi tento svet...
Registrovaný Monika Majková Monika Majková | 10-12-2014 16:33:57
AKTUALIZOVANÉ - vložené video
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 10-12-2014 16:03:36
anonym | 10-12-2014 15:22:02 | - srdecna vdaka, vazim si to, ze sme prave my, kto ma exkluzivny material s protagonistom nobembra ´89 Janom Budajom.

I ked to pravdepodobne ludia tak nevnimaju, jedna sa o skutocne historicke materialy. Obdobne tomu je s rozhovorom s A.Srholcom, M.Knazkom a J. Budajom na jednom mieste, ktory mame v archive.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 10-12-2014 15:59:09
ach jaj | 10-12-2014 15:20:52 | - sucasny stav u vacsiny populacie nesposobil Jan Budaj a uz uplne nie ja, ci moj syn.

Ako Budaj, tak ja sme mali pred 25 rokmi ine predstavy o tom, ako budeme oslavovat stvrt storocnicu. Zial, ti, ktori to sposobili do Hainburgu nesli, nie su ani medzi beznymi ludmi a ani na namestiach.
Neriesia ziadne slobodne media opacne, tie slobodne skupuju.

To, ze si ludia nechaju zo sebou robit vsetko, je vecou a chybou ludi.

Ja v ramci svojich moznosti robim pre demokraciu a slobodu slova maximim, co robit mozem.

Budte aj Vy ti, ktori podporuju nase projekty a mozno o 5 rokov budeme v Hainburgu oslavovat. Nie, nezmenime svet a ani celu krajinu. Su vsak veci nas vsetkych, ktore ak zmenime, budeme mat sancu aspon v urcitej casti spolocnosti zit ako ludia...
anonym | 10-12-2014 15:22:02
palec hore :)
ach jaj | 10-12-2014 15:20:52
Nuž škoda že vás tam bolo tak málo.Mali ste zobrať tie státisíce nezamestnaných,zamestnaných za minimálnu mzdu, bezdomovcov, dochodcov atd a ukázať im ako sa žije v Rakusku a ako u nás po 25 rokoch slobodného kapitalizmu.Obrovský rozdiel stále zostal,ak sa nezvačšil.No u nás vedieme aspoň v tom že máme obchody otvorené aj v nedelu lebo cez týžden tie peniaze čo zarobíme nestihneme ani minuť.No a ešte možem napísať slobodne svoj názor,alebo ani nie,veď uvidím reakciu.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign