Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Prečo je rodinkárstvo a klientelizmus škodlivý a nebezpečný?

Miloš MajkoDátum22. 04. 2017 21:10:24TémaTak to vidím ja...
200

Väčšina ľudí si už zvykla na to, že na obecných, mestských úradoch či všeobecne v komunálnej a štátnej sfére  je rodinkárstvo a klientelizmus bežným javom. S rovnakými menami zamestnancov a s bližším či vzdialenejším príbuzenským vzťahom sa stretávame nielen priamo na úradoch, ale aj v organizáciách, v ktorých je obec alebo mesto zriaďovatelom. Syn starosta, otec kurič, kamoši obsadia o pozície riaditeľa základnej školy až po pracovníkov úradu. Či prednosta úradu a blízka jeho rodina šéfuje jednému z odborov na úrade. Alebo rodina, z ktorej priamo či nepriamo je každý jej člen vrátane detí závislý na primátorovi. V mestskej eseročke, základnej škole či firme ktorú vlastní ako inak rodina primátora. To, že podniká v mestskej nehnuteľnosti, už veľmi pripomínať asi ani netreba. Alebo prepojenie viacerých úradov v okolí a zamestnanie si rodinných príslušníkov navzájom. Metód sa nájde veľa. Hlavne, ak napríklad primátor má takmer tridsať ročné skúsenosti a dôležité informácie týkajúce sa nielen vedenia samosprávy a dostatok silných pák nevyhnutných k ovládaniu ľudí a ich osudov nielen v meste, ale cez ďalších a ďalších kamarátov aj v regióne.

Prečo je rodinkárstvo a klienteliznmus škodlivý?

Štátna správa a úradníci aj v samosprávach by mali byť odborníkmi a nemali by riešiť, kto je kedy "pri moci". Malo by im byť úplne jedno, či je primátorom v meste Jano, Jožo, alebo ktokoľvek iný. Mali by si byť vedomí toho, že ich neplatí volený zástupca občanov, ale samotní občania. Úradnik by mal pre občana robiť rovnako kvalitne a bez rozdielu, či je občan prívržencom momentálneho voleného vedenia  mesta či obce -  situácia sa totiž mení, no kvalitne si prácu vykonávajúcich úradníkov by sa zmeny  na volených postoch dotýkať rozhodne nemali. Žiaľ, nie je tomu tak. Práve výmeny na úradníckych postoch hneď po voľbách nie sú ničím výnimočným. Aj v našom blízkom okolí.

Nastáva teda dosadzovanie "svojich" ľudí do úradníckych funkcií a nezriedka prichádza k už spomenutému zamestnávaniu rodinných príslušníkov. Takýmto konaním prichádza k prehlbovaniu závislosti zamestnanca - úradníka na konkrétnom volenom zástupcovi a jeho loajalita nie voči občanom, ktorí ho platia a ktorým má slúžiť a poskytovať servis, ale konkrétnej volenej osobe. Čím je na jednom úrade alebo v organizáciách spadajúcich pod úrad zamestnaných viac rodinných príslušníkov, tým väčšia závislosť tentokrát už rodiny na konkrétnom človeku vo funkcii vzniká. A tým viac úradníkov a iných zamestnancov je náchylných priamo sa nechať ovplyvňovať v rozhodnutiach, ktoré by mali byť vykonávané na báze odbornosti a nie z donútenia, či minimálne snahy zapáčiť sa svojmu "chlebodarcovi". Áno, práve tu nastáva zlom, kedy úradník podvedome zabúda, komu má slúžiť.

Niektorí úradníci  sú ochotní a schopní dokonca  niekedy možno aj proaktívne podľahnúť yneužívaniu moci a razítka voči nepohodlným občanom pre vedenie samosprávy postupom hraničiacim so šikanou, alebo priamo aj protizákonným konaním.  Niekoľko prípadov máme zdokumentovaných a podložených dôkazmi aj v našom médiu. Občania perzekuovaní úradníkmi  (občanovi je jedno z akého motívu)  sa dostávajú do situácie, kedy si zo svojich daní vlastne platia šikanu a protizákonné konanie voči sebe. Brániť sa ale musia za svoje peniaze a samospráva voči nim zaplatí advokátov zase len z ich peňazí. Že vás to nikdy nenapadlo? Tak asi patríte medzi tých "šťastlivcov", ktorí už len svojou existenciou nie sú pre volených zástupcov a ich konanie reálnou hrozbou. V praxi to znamená, že každý sa vzoprie až vtedy, keď sa ho problém dotýka osobne. Nie je to neskoro? Nie je načase zatočiť s klientelizmom, korupciou, rodinkárstvom a zneužívaním informácií volenými zástupcami a úradníkmi vo svoj prospech a v prospech úzkej skupiny ľudí a firiem ešte vtedy, keď  to je možné? S jedlom totiž rastie chuť. Tak hovorí porekadlo a ľudové múdrosti zvyčajne neklamú.

Riešenie? Za žiadnych okolností nedopustiť (aj legislatívne) stav, kedy je na samospráve, štátnej správe a všeobecne na verejných finančných zdrojoch závislých viac rodinných príslušníkov a už vôbec  celá rodina.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
ja ti neviem | 24-04-2017 19:21:20
Napíšeš pravdu o pojednávaní a niekto tu pení a volaco vypisuje na iných. Trhá ťa? Pravda ti nevonia?
To fakt? | 24-04-2017 16:44:29
Psychos, fetoš,vykrádač skol tu volaco vypisuje na iných? Adrianko začni od seba a neber si život ako za mladi ked ti nerobili po voli!!
veru kráti | 24-04-2017 13:10:39
30.05.2017 o 08.30 hod. miestnosť P7 ...
Skús nezabudnúť :)
rodinkárstvo Šoporňa | 24-04-2017 10:35:14
Pozdravujeme starostovu rodinu hlavne jeho taticka Pištu čo ho upratal doskoly a celu rodinnú a kamosovsku bandu. Čas sa vam tam kráti.
pre nad vecou | 24-04-2017 09:51:49
reklamu nepotrebuje. Ma ju dostatocnu vlastnou zasluhou. Kde je pravda, nie je ohovora.
nad vecou | 24-04-2017 08:16:39
Zdá sa že súčasní mocipani z uradu nemajú padne argumenty na veľké rodinkárstvo na urade a v škole i v obecných zákazkách. Je logické že vykypeli ked sa im to tu vyhodilo na oči a v dedine si to občania naplno uvedomili a tak vyťahujú staré témy. Keby aspoň pravdivé? Ale len machobludy a ohováranie bývalého. Tak pokračujte v jeho reklame a vo svojej bezmocnosti aj so svojou rodinkou a kamarátmi. Na viac ani nemáte.
korupciu? | 23-04-2017 20:40:56
Spomeň si na čiernu stavbu (dom smútku) a o koľko si ju predražil.
A píšeš o korupcii?
Rýchlo zabúdaš a pravda ti nevonia.
Ešte aj neoprávnene vyplácanú mzdu...
No, fuj!
pomahacovi | 23-04-2017 17:35:31
Petrasko a tebe podobný. Už nie si policajt tak si nemýl pojmy a dojmy! Šopornani vedia čo majú najbližšie spravit- nevolit takých ludi ako sú teraz na urade pri moci a v škole! Nevoliť rodinkarov a korupciu!!
pre zamysli sa | 23-04-2017 16:57:17
Zamysli sa, že ak by bola pravda čo píšeš, mal by som možno aj tých 5 rokov krát 10 :)

Vyzerá to tak, že pravda ti nevonia, tak len špiníš.

Nepotrebujem sa vyhrážať. Je to len v tvojej hlave, len som ťa upozornil na jeden skutočný fakt v zmysle TZ.

Píš pravdu! A ak si myslíš, že v tvojej ,,pravde,, je pravda, podaj podnet na prešetrenie OČvTK.

Inak si v prdely. Lebo ja byť tým, ktorých spomínaš, už dávno by išiel podnet v podobe trestného oznámenia.

A to je vyhrážanie? Sa zamysli :)
zamysli sa | 23-04-2017 14:20:11
kolko si toho natáral s Machom a naohovaral s rodinu a kamošmi za posledne roky. To máš aj na 5 rokov krát desať minimálne! Pravda ti nevona??! Tak vyhrážky?? To ti nepomoze.
zamysli sa nad tým, čo píšeš. | 23-04-2017 13:37:12
Verbálne útoky na internetových diskusiách môžu viesť až k trestnému stíhaniu a odňatiu slobody, pokiaľ výroky napĺňajú podstatu trestného činu ohovárania, trestných činov extrémizmu, či porušenia dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy.

To jest:
Ohováranie, podľa §373 Trestného zákona, ktorého by sa páchateľ dopustil tým, že o Vás oznámil nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť Vašu vážnosť u spoluobčanov, poškodiť Vás v zamestnaní, v podnikaní, narušiť Vaše rodinné vzťahy alebo spôsobiť Vám inú vážnu ujmu. Ak bol spáchaný verejne, t.j. prostredníctvom facebooku (použitím počítačovej siete), jedná sa o kvalifikovanú skutkovú podstatu ( trest odňatia slobody 1-5 rokov)

Postačí ti to tak?
rodinkarstvo | 23-04-2017 12:50:06
Stano Rosypal je platený poslanec v Šoporni. Jeho mamu tam na urade zamestnal Macho po volbach. Macho tam zamestnal Stana Rosypala svagrinu Katku,švagra Andrea,druhu svagrinu Michaelu.Macho to urobit musel pretože Rosypal mu požičal peniaze na stavbu haciendy ktorú Macho stavia na hornom konci dediny a na úplatok na ústavnom sude! Haciendu mu staval Miro Krajca- Macho mu vela nevyplatil preto mu dáva všetky obecne zákazky a urobil z Krajcovej švagrinej riaditelku základnej školy.Co na toto napíšeš starosta a Marianko Petráš?
Šopornan Seredanovi | 23-04-2017 11:04:48
U nás v Šoporni sa to netýka žial jedného človeka alebo sekretárky. U nás je to už rodinkársky kolos na urade aj v škole! Úplne arogantne a okato zo strany starostu! Toto sme fakt nechceli!
Seredan | 23-04-2017 10:52:10
Pokial clovek si dosadi naprikald na miesto svojej rekretarky svoju rodinu tak na tom nic zle nevidím. Lespie sa pracuje s clovekom ktoremu doverujem ako niekomu cudziemu.

Naleteli sme im??? | 23-04-2017 10:18:29
Ako si mohol sám sebe naletieť?
Veď ty si volil seba a ešte aj hlasovacie lístky si ukradol. A či to bola šaška :)

P.S.: Pisateľ jeden a ten istý!
Rovnaký štýl, rovnaké nezmyselné a vymyslené teórie, ...
Ešte si nenapísal udanie?
Načo čakáš?
Lebo?
Asi preto, že sám tomu čo píšeš neveríš :)
Je to len tvoje zbožné želanie.
miroslav | 23-04-2017 10:08:24
tak vam treba este budete plakat za vlcekom.vsetci ste verily klamarovy.
miroslav | 23-04-2017 10:07:58
tak vam treba este budete plakat za vlcekom.vsetci ste verily klamarovy.
Šopornan | 23-04-2017 09:12:07
V Šoporni učebnicový príklad rodinkarstva. Pri moci zopár ludi z rodiny a kamaratov starostu Macha,zastupcu Petráša,poslanca Rosypala a rodiny Kovalových. Sú zamestnaný na obecnom urade,v škole,vo futbale,u rybárov,v matici atď! Nás bežných obcanov potrebovali len pri volbach a pri nechutnej kampani proti bývalému starostovi! Naleteli sme im. Im išlo len o seba ako sa dobre zamestnať na urade či v škole a mat dobrý plat a výhody. Na ostatných používajú exekútora či policajtov cez kamery. Šikanu!
presne tak | 23-04-2017 05:21:09
V Šoporni na urade a v škole. Dokonca aj v organizáciach- u rybárov, hasičov,.....Starosta Macho si hned po nástupe do funkcie zamestnal otca Štefana a po čase ho presunul za kuriča do školy. Tam len mudruje a robi zle našim detom, bije ich a šikanuje, natiera plot a klucky s vazelinu a tak. Ďalej na škole dosadil Kabrhelovú za raditelku čo chodí každý týžden na hlavu doktorovi. Vymenili ucitelov i upratuvacky a vyhodili dlhoročného skolnika Čutríka! Na urade Macho do mesaca dobrovolne nasilu vyhodil všetky úradnícky až na jednu čo je z rodiny Belúchovú. Vyhodené úradnícky tam boli vacsina za troch starostov a bolo dobre. Len Macho mosel hned zamestnat dalších z rodiny a kamaratov za prednostu Galu, za úradnícku Galovu-Búranová atď. Dalej Kovalu a Kovalovu do školy za ekonómku kde predtým pred 10 rokmi robila tunel a doslova ušla z roboty!! Takto fungujú doteraz a peniaze idu na velke odmeny a veci čo si berú domov!! Využívajú ich rodiny obecne auta, naradi, opravujú sa im na obci auta, poskytuje sa ta drahé lóve obecný právnik! A ked sa nekdo pýta na robotu tak majú sto vyhovorek jak sa to nedá a ešte šikanujú ked niekdo volaco kritizuje.?! Zákazky stavebné a podobne všetko ide rodine a kamosovi dosadenej raditelky- Krajčovi Mirovi často bez sutaze alebo dodatočne dorobia a kontrolórka zakryje! Za je tiež z rodiny Kovalovych!!! Akcie športové a kultúrne sú pre rodinu Rosypalovych a Stanička Lipovského!! Prepira sa to často cez Večierku na Šalskej ulici cez ženu a švagra starostu Macha. Ekonomiku na urade často rieši starostova žena Lucia a ešte si bere dokumenty z uradu domov! Rodinkárstvo jak vyšité!!

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign