Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Prečo je dôležité poznať počet cudzincov v meste

24

V priemyselnom parku v Seredi zaznamenávame príliv veľkých investorov, ktorí ponúkajú prácu niekoľko tisíckam ľudí.  Niektoré logistické centrá ako napr. Amazon či Lidl, sú schopné pojať až 1000 zamestnancov. Z tohto dôvodu v poslednom čase aj v Seredi pociťujeme príliv ľudí z tretích krajín, ktorí si v daných firmách už našli zamestnanie. Investori síce majú záujem o cudzincov, no otázka je kde budú  ubytovaní. Mať ich roztúsených po meste nie je najšťastnejšie riešenie.  Na druhej strane aj Srbi, ktorí sa momentálne v našom meste vyskytujú najviac, sú len ľudia, ktorí sem prišli za prácou a chcú slušne žiť. Nesmieme zabudnúť aj na fakt, že takisto aj tisícky Slovákov pracuje v zahraničí. V každom prípade tlak na zvýšenie ubytovacích kapacít  v Seredi narastá.

S touto problematikou som sa obrátila na zástupcu primátora mesta a hovorcu Ľubomíra Veselického.

Na rokovaní mestského zastupiteľstva 9. 11.2017 ste sa po neschválení niekoľkých návrhov na uskutočnenie zmien a doplnkov Územného plánu mesta vo faktickej poznámke vyjadrili doslova takto:

Ja len malú poznámku. Za cenu odmietnutia zmien územného plánu sme mesto vystavili riziku, že žiadne ubytovne v rámci Serede aj v zónach, kde nebolo ubytovanie aj v priemyselnej zóne, nebudú, a budeme ich mať načierno, a budú nedostupnými tvorcami odpadu. Dámy a páni, ja som hlasoval vo všetkých prípadoch za, možno, že sa mi skôr podarilo pochopiť zámer a znenie uznesenia, ale takto to už trikrát dopadlo. Tri návrhy neprešli. Ľutujem.

Mohli by ste svoje vyjadrenie spresniť, prípadne odôvodniť?

Dôvody pre to, aby sme ako poslanci mali  procesne pripraviť priestor pre postavenie ubytovní pre zahraničných pracovníkov sú tieto:

Ich príchodu do Serede a okolia nezabránime. Ak si niekto povie, že tu nechce žiadnych Srbov, „gratulujem“! Ostáva iba pri jeho chcení a tam aj účinok jeho vôle končí. Zahraniční robotníci tu už sú. Akurát nevieme, kde bývajú. Teda nevieme, či bývajú ôsmi v prenajatom v byte vlastníka, ktorý ako jediná osoba prihlásená v byte alebo dome  na trvalý pobyt  platí podľa Všeobecne záväzného nariadenia 8/2014  zo dňa 11.11.2014 o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady 0,05820 Eura za osobu a deň (ročne 21,24 €). Platí jeden, odpad tvoria ôsmi.     A teraz rátajme.

Poplatok za osobu a rok 21,24 eur, pri stovke nevidovaných tvorcov odpadu je to už  2 124 eur, ak ich bude 500, tak mesto nedostane 10 520 eur, ak tisíc(neznámo kde ubytovaných), tak v mestskej kase bude chýbať 21 040 eur. Otázka teraz znie, kto bude platiť náklady na zber, zvoz a likvidáciu odpadov, vytvorených prisťahovalcami za prácou? Mesto! Ak hodnota  faktúr za zber odvoz a likvidáciu odpadu bude vyššia ako poplatky za komunálne odpady vybrané od osôb v Seredi oficiálne prihlásených, tak rozdiel pôjde z podielových daní, teda občanov Serede prihlásených k trvalému pobytu.   Aj o toto išlo na rokovaní MsZ pri návrhoch na schválenie zmien a doplnkov k ÚPM.

O ktoré konkrétne lokality išlo pri predložených žiadostiach?

Boli to žiadosti spoločností SLOVATYS a SAJVA , spol. s.r.o., BRUTTO , s.r.o., VIVA SEREĎ, s.r.o. , ktoré sa týkali sa parciel na Niklovej ulici a spoločnosti REBOD SK ako vlastníka parciel pri Novom Majeri.  Pokiaľ by v uvedených lokalitách ubytovne vznikli, boli by v okrajových častiach mesta, ubytovaným by vyhovovali z pohľadu dostupnosti pracovísk, a nezaťažovali by požiadavkou na parkovacie miesta pri bytových domoch, ako vtedy, keď aktuálne sú a ešte aj budú rozptýlení v bytových domoch.

V čom vidíte príčinu dnešného stavu akútneho nedostatku ubytovacích kapacít ?

Príčinu vidím nekoordinovanom plánovaní rozvoja medzi subjektmi - štát, investori, mesto. V tomto prípade ťaháme za kratší koniec. Na možné problémy nepripravenosti územia z pohľadu ubytovacích kapacít sme investora upozorňovali už pred dvomi rokmi, keď kontúry obsadenia priemyselného parku začali nadobúdať konkrétne rozmery a bolo možné hovoriť aj o počte vytváraných pracovných miest. Po projektovom nadšení sme dospeli do štádia realizačného vytriezvenia  a tak ako to zvyčajne býva, problém bude musieť riešiť iba samospráva v spolupráci so záujemcami o výstavbu ubytovní. Preto si myslím, že sa k žiadostiam nateraz neúspešných žiadateľov o objednanie zmien a doplnkov k Územnému plánu mesta ešte vrátime.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

K problematike prílevu cudzincov do Serede a otázke ich ubytovania v meste nám svoje stanovisko zaslal aj poslanec MsZ Michal Hanus:

Začnem podobnými slovami, ako zvyčajne namieta pán viceprimátor, a to, že v prvom rade musíme myslieť a konať v záujme občanov mesta. Nie práve oni nám dali mandát? Investičný zámer súkromných vlastníkov vystavať ubytovne v meste Sereď v bývalej Niklovke neprešiel hlasovaním. Máme o tom opäť hlasovať? A prečo? Ja osobne tu vidím priestor na ovplyvňovanie poslancov a tlak na nich, aby svoje rozhodnutie zmenili v prospech súkromného investora. Prečo som hlasoval proti? Poukazovať na odpad a na ekonomickú stránku je len jedna strana mince. Ale domnievať sa, že ak súkromný investor postaví ubytovňu, je jedno na akom mieste v meste, ak sa v súčasnosti pohybuje cena za noc od 5 do 8€ na osobu, prestanú ziskuchtiví občania ubytovávať cudzích štátnych príslušníkov po domoch či bytoch je utópia. Na zastupiteľstve sme už mali možnosť hlasovať o zmene územného plánu, kde investor chcel postaviť ubytovňu v blízkosti logistického centra, v lokalite Nový Majer, no tento zámer hlasovaním neprešiel! Opakujem, ubytovňa na Novom Majeri. Taktiež sme mali možnosť počuť, že developerská spoločnosť nechce v novom priemyselnom parku uvoľniť pozemok na ubytovňu, nakoľko by sa jej sťažila možnosť obsadiť susedný pozemok. Má mesto Sereď a jeho obyvatelia doplácať na to, že novovzniknuté spoločnosti nemajú dostatok pracovnej sily a hľadajú ju v iných krajinách? Prečo má mesto Sereď riešiť otázku ubytovania pracovníkov súkromných firiem?

Treba sa na to pozrieť z dlhodobého hľadiska, ako prílev stoviek či tisíc cudzincov zmení charakter mesta Sereď a ovplyvní kvalitu bývania jeho obyvateľov. A nielen to. Nemali by sme sa v prvom rade zaujímať o občanov mesta a ich bezpečnosť? Myslím, že to bolo 22.11.2017, kedy sa konalo protestné zhromaždenie pracovníkov v priemyselnom parku. Na zhromaždení poukazovali na to, že ich z pracovných miest vytláčajú občania inej štátnej príslušnosti, na margo lacnej pracovnej sily prichádza k porušovaniu kolektívnej zmluvy. Zo strany cudzincov prišlo aj k napadnutiu nadriadených pracovníkov, nehovoriac o ich hygienických návykoch, keď zaznamenali, ako cudzinci vykonávali potrebu do smetných nádob a iné. A toto je len začiatok. Vie niekto povedať, koľko ubytovacích miest vznikne pri výstavbe tejto ubytovne? Stovky, tisíce? Ako pobyt cudzích štátnych príslušníkov vnímajú občania mesta? Naozaj chceme, aby sme sa o pár rokov báli pustiť svoje deti na ulicu? Príde čas, kedy sa títo občania etablujú a bude tu priestor pre nárast kriminality. Potom bude len otázkou času, kedy vznikne tzv. Balkánska cesta a prostredníctvom nej sem bude prúdiť ktokoľvek a bude narastať kriminalita v regióne, v meste. Sú bezpečnostné zložky mesta pripravené aj na to? Ak bude narastať počet obyvateľov, či už cudzincov, musí priamo úmerne rásť aj počet príslušníkov mestskej polície. A sme zase pri ekonomike. Domnievame sa, že postavíme ubytovňu na okraji mesta a ubytovaných tak budeme mať izolovaných na jednom mieste? Sú to ľudia. Potrebujú nakupovať, zabávať sa, budú chodiť na pošty, do bánk, ...

Ubytovanie je len začiatok. Treba myslieť na budúcnosť, na dlhodobé dôsledky, na ďalšie generácie. Sme poslancami MsZ a máme zákonné právo o tomto rozhodnúť. Ale nie morálne. Nemôže v tak závažnej veci rozhodnúť 19 ľudí. Už teraz sa ozývajú ohlasy ľudí, ktorí sa boja po zotmení púšťať svoje deti von, starších ľudí, ktorí majú obavu chodiť na nákup vo večerných hodinách. A počet prisťahovalcov sa zniekoľkonásobí. Ako poslanec mesta mám morálnu povinnosť sa starať o bezpečnosť občanov. Na prvom mieste musia byť naše hodnoty a nie „hasiť“ problém, ktorý nemá záujem riešiť samotný developer, a tak v konečnom dôsledku uškodiť a ohroziť občanov mesta. Spýtajme sa ich, ako vnímajú prítomnosť cudzincov a predpoklad, že ich počet v meste niekoľkonásobne vzrastie?


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 27-11-2017 04:37:05
Lubos, taktne si \"opomenul\", kto nesie za problem najvacsiu vinu. Ste to Vy poslanci a vedenie mesta. Mesto totiz povoluje podnikatelske zamery a tak ako hovorime, ze treba vidiet nielen vlastne zaujmy, musite predvidat do buducnosti a mali ste vediet, ze v tolkych firmach nebudu pracovat namiesto ludi holuby.
Takze uz pri vydavani uzemneho rozhodnutia ste hrubo zanedbali s tym suvisiace veci, ako aj napr. ubytovanie.

Dnes chcete rieist veci - ano, som za. Ale spolu s obcanmi. Je to v prvom rade ich vec.
Registrovaný Iveta Tóthová Iveta Tóthová | 26-11-2017 17:06:45
AKTUALIZÁCIA: pridané stanovisko poslanca MsZ Michala Hanusa

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign