Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Potrebuje Európa NATO?

V súčasnosti oceňujem krok nášho ministra obrany (i keď sa s krokmi liberálov stotožňujem veľmi málo) znížiť náš prispevok na NATO takmer o polovicu. Na zaklade toho, ze sa zaujímam o bezpečnostnú a obrannú politiku (obranná funkcia je totiž základnou funkciou každého štátu presne tak ako garantovať základné práva a slobody) či už nášho štátu alebo v celosvetovom meradle som stále viac  toho názoru, že NATO potrebuje nás a nie my NATO.

Hlavným garantom svetovej bezpečnosti od konca  druhej svetovej vojny je NATO. O tom prečo vzniklo sa asi ťažko naučíme v škole, z vlastnej skúsenosti viem, že nás naučili maximálne rok vzniku a počet členov. To, čo obsahuje Washingtonská zmluva, čo je jej nosnou časťou, prečo vôbec vzniklo, je v podmienkach nášho školstva odkázané na samoštúdium, pričom učitelia radi  používajú formulku na školstvo nie sú peniaze, ale stále viac je problémom skôr kvalita ako kvantita, veď už podľa zloženia študentov na Pedagogickej fakulte sa dá povedať, že tí najlepší tam namierené zrovna nemajú a fakulta je skôr poistkou v prípade ak uchádzača nikde nezoberú, tak tam skončí a nie je výnimkou, že tam končia absolventi učňoviek.. Ako piše pán Mgr. Urban (Močenok, Hájske) pre SME (učiteľ a pravidelný prispievateľ SME, mala som možnosť ho poznať osobne, vynikajúci pedagóg), niektorí absolventi vysokých skôl by boli lepší s lopatou v ruke....

Po druhej svetovej vojne nastal rozpor medzi USA, Európou a Sovietskym zväzom čo s Nemeckom. NATO (vzniklo na obranu pred možnou agresiou porazeného Nemecka) chcelo začleniť Nemecko do svojich radov. Uz vtedy sa Francúzsko nestotožnilo s myslienkami NATO a vystúpilo z vojenskej zložky (česť generálovi de Gaullovi, že už vtedy myslel na Európu a odmietal vmiešavanie NATO do európskej politiky, čo sa nedá povedať o Veľkej Británii). Sovietsky zväz zareagoval vznikom Varšavskej zmluvy a tak vyvrcholila Studená vojna. Po jej zaniku  sa začalo NATO rozširovať na východ, čím sa začalo Rusko cítiť ohrozené. Rozpad Sovietskeho zväzu NATO nahralo do karát a začalo rozširovať svoj vplyv. Clinton získaval postsocialistické krajiny do sféry svojho vplyvu, ktoré  poslušne reagovali na jeho výzvu vstúpiť do NATO. Myslím si, že nie postsocialistické krajiny potrebovali NATO, ale NATO potrebovalo ich kvôli strategickej polohe blízko k Rusku, aj keď samozrejme USA verejne deklarovali (a doteraz tak klamú), že svetová bezpečnosť bez Ruska ako spojenca nie je možná. NATO v  roku 1999 za Clintona v rámci jeho slávnej doktríny zbombardovalo Juhosláviu a naša vláda schválila prelety lietadiel NATO. Útok bol podľa môjho názoru nelegálny, ale legitímny. Podľa článku 5 Washingtonskej zmluvy, ktorá je zmluvným základom NATO, môže NATO (i samostatne členské štáty) reagovať iba v prípade útoku na členskú krajinu. USA si však pravidlá stanovila inak, propagoval aktívnu úlohu NATO aj mimo hraníc členských krajín, čo sa využilo v prípade Juhoslávie a teraz i v Afganistane ( kde sa navyšovali počty vojakov v rámci „demokratizácie“ tejto krajiny, ktorej Ústava z r.2003 – v ich letopocte r.1382 je síce demokratická a Európska únia štedro finančne podporuje tieto operácie).

 To, že NATO od roku 1999 môže takpovediac zasiahnuť kdekoľvek, sa nepáči Rusku a určite ani Číne a Iránu. V tom je ten problém. Navonok síce deklarujú, že mier nie je možný bez spolupráce Ruska, ale v skutočnosti skôr prebieha ďalšia studená vojna ako boj o moc medzi veľmocami. USA si spojenectvom s navonok miništátikmi (napr. Južná Kórea) obkolesujú Rusko a Ćínu, ktorá im šliape na päty a drží americkú ekonomiku.  Také konanie USA (NATO)  by mohlo ohroziť európske štáty, ktoré majú reálne nízku možnosť obrany. Netreba zabúdať, keď potrebovali „pomoc“ európske krajiny, ktoré viedli koloniálne vojny ( Británia, Francúzsko, Belgicko, Holandsko), NATO (=USA) sa odvolalo na čl. 5 Zmluvy, že zasiahnuť nemusia a aj sa tak stalo. NATO zasahuje všade tam, kde im to vyhovuje a iba tam kde majú strategické ciele.

Čo sa týka Európy, tak v obrane sme na tom biedne (nerátam garanciu NATO nad našou bezpečnosťou). Máme dve jadrové veľmoci (Británia a Francúzsko) a európsku obranu žiadnu (nerátam humanitné mierové úlohy v rámci EÚ a pár vojačikov Západoeurópskej únie, ktorá bola začlenená Lisabonskou zmluvou do EÚ), nie sme schopní v prípade útoku žiadnej akcie bez záruky NATO. Svoj podiel má na tom Veľká Británia, ktorá už za čias Churchila stála za chrbtom Európe. Za jedinú rozumnú krajinu, ktorej záležalo na európskej obrane považujem Francúzsko, nebyť ich osudnej chyby ako vojna v Alžírsku, kto vie, ako by to vyzeralo s našou európskou bezpečnostnou politikou a kto vie ako aj bude vyzerať, ak prezidentské voľby vo Francúzsku budúci rok vyhrá Marine Le Pen (odporúčam veľmi slušný rozhovor v SME z 8. júna 2011).

Záruka, že sa za nás postaví (USA) v prípade ozbrojeného konfliktu v rámci Európy, je neistá, skutočnosť, že bude provokovať svet ( Čína, Severná Kórea, Irán ) je reálna. Ide im o moc, o nerastné suroviny, o hegemóniu. USA si dokonca vyhradili právo preventívnych vojenských útokov. Chcú pod zámienkou šírenia demokracie získať  hegemóniu vo svete, aby Amerika určovala smer vývoja svetovej politiky ( i keď vo svojej Bezpečnostnej stratégie uvádzajú a deklarujú , že nemôžu byť jediným aktérom a  svetová bezpečnosť si vyžaduje spoluprácu). Európa by sa mala pridŕžať „francúzskeho“ resp. „nemeckého“ modelu európskej bezpečnosti a to tak, aby sama bola schopná a hlavne mala vojenské spôsobilosti čeliť  prípadným ozbrojeným útokom bez čakania na pomoc USA.

 EÚ do budúcnosti musí nahradiť silu Aliancie v  „našej európskej“ bezpečnostnej architektúre a vytlačiť NATO z európskych štruktúr. Jednoznačným oponentom je Veľká Británia, ktorá dostatočne „brzdí“ proces utvorenia obrany Európy. Už Churchil sa vyjadril, že Británia neleží v Európe, ale pri Európe. Blair tento výrok „dotvoril“ prítomnosťou britských jednotiek v Iraku po boku amerických. Británia bola aj bude pätolízačom Spojených štátov a vždy bude preferovať úlohu Aliancie v rámci európskej bezpečnosti. Deklarovaním európskej bezpečnostnej a obrannej politiky v Lisabonskej zmluve, ktorá je odvarom neúspešnej Ústavnej zmluvy, sa problém kontinentu, ktorý ma dve jadrové veľmoci a takmer žiadnu európsku obranu, nevyrieši. NATO takáto situácia vyhovuje, nemá záujem a je proti tomu, aby spôsobilosti EÚ konkurovali Aliancii. Dokazom je  summit v St. Malo v r. 1998, kde  NATO chcelo presadiť, aby mohla EÚ zasahovať iba v takom prípade, kde by zásah schválila Severoatlantická rada!!!


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
demagog | 24-08-2011 19:54:54
Pri kazdej velkej investicii sa zvazuje bezpecnostna situacia v krajine - kto by investoval v roku 2000 do Srbska alebo do ineho potencionalneho bojiska?

Je rozdiel vo vnimani Ciny (jadrova velmoc so silnou armadou) a porevolucneho Slovenska - kym CR alebo Madarsko v NATO boli, Slovensko nebolo - a investori nevedeli, ci nebude zo SR druhe Bielorusko. To zvysovalo riziko natolko, ze sa sem proste neoplatilo investovat.
Registrovaný Igor Lehocký Igor Lehocký | 24-08-2011 18:39:08
...NATO je všeobecná záruka investícií...Možno by stálo za úvahu popremýšľať, ako je to s investíciami v komunistickej Číne, ktorá sa pomaly stáva ekonomickou veľmocou a dobré by bolo vedieť, že agentúry, ktoré akože hodnotia štáty EÚ resp. celého sveta a určujú jednotlivé (samozrejme fiktívne) ratingy aj USA, sú práve z USA. Nie je to celé na smiech?
demagog | 24-08-2011 17:08:36
Jedna z najvacsich chyb Slovenska a Vladimira Meciara - ak by sme v 1998 vstupili spolu s CR, HU a PL do NATO, mohli sme mat omnoho viac investicii - pretoze NATO je vseobecna zaruka investicii, ktora zavazi pri vybere krajiny do ktorej sa bude investovat. Zial, SR dava NATO velmi malo. Otazka mala byt polozena inac - ci nas NATO potrebuje - lebo my ho potrebujeme velmi.
ADELA | 24-08-2011 15:37:46
Takto som sa nikdy nato nepozerala,teda,nikdo nas o tom neoboznamil,ani mi sami,myslim,že takto zrozumitelne to mal niekdo vysvetlit našim politikom o čo tu vlastne išlo,ked robili za nas životne rozhodnutia,palec hore pani doktorka.Vecne a zrozumitelne vysvetlene nam,ktori sme to všetko brali trocha inak,ale špatne .Prečo nam pravdivo a vecne nedavali media taketo informacie? zamer?
anonym | 19-08-2011 17:44:25
No a čúl čo s tým? Voláko títo veci nikeho nezaujímajú.
pozorovateľ | 18-08-2011 18:57:00
1 s hviezdičkou

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign