Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Postavme veci z hlavy na nohy a nedajme si uberať zo slobody.

Miloš MajkoDátum08. 04. 2014 12:26:49TémaTak to vidím ja...
200

Za posledné dni, som mal niekoľko telefonátov a osobných rozhovorov s ľudmi, ktorí mi viac menej dali rovnakú otázku - čo mám z toho, že sa nevzdám a  SOL držím stále v neutrálnej pozícii medzi občanmi a vedením mesta. Hovorili takmer identicky - SOL nemali radi starí poslanci ani noví, nevyhovovalo starému primátorovi a nevyhovuje ani novému.
Drahuš Ujlaky na dnešnom stretnutí občanov s vedením mesta to povedal nejako tak, že tam vládne napätá atmosféra. Áno, cítim ju aj ja. No vytvárajú ju hlavne predsudky a očakávanie otázky či kritiky s nevôľou, tolerovanie  SOL ako nejakého nutného zla, ktoré tu proste je.

SOL však nie je zlo, lebo potom by sme boli zlom všetci. A otázka či kritika nie je nešvárom, ktorý je potrebné vyhubiť. SOL je názorom a ten nie je zlý, alebo dobrý, je to názor. Niektorý je vytvorený z povrchného poznania veci, iný z úplného nepoznania, resp. bez akýchkoľvek podkladov. Záleží na jedincovi. A záleží aj na tom, či má občan umožnené vedomosti o probléme získať. Potom už ide iba o záujem.

Už s chronickou pravidelnosťou opakujem, že problémom súčasného vedenia mesta nie je to, že by mesto nenapredovalo (z veľkej miery vďaka predpripraveným projektom a finančným zdrojom z minulosti), ale v tom, že občania nie sú vopred a dostatočne o veciach informovaní. Presne, ako to napísal Vlado Herega:

"Poslanci a primátor by mali byť len úradníci na vykonávanie toho čo potrebujú občania. Zastupiteľstvo má nejaké návrhy na projekty a investície?Ok, prečo nie. Ale mali by to dať odhlasovať medzi ľudí, resp. ich aspoň včas a riadne informovať. O tom to je. Potom by sa eliminovali hneď dva problémy, nespokojnosť ľudí a riešenie akútnych problémov, ktoré akosi stále ostávajú nepovšimnuté. Namiesto toho sa potom stretávame s takýmito nezmyslami. O nás, bez nás."

Doba sa za ostatných 10 či 15 rokov zmenila, ze posledné štyri - závratne. Asi ťažko môžeme chcieť, aby si ľudia nejako intenziívnejšie uvedomili,  o čo viac informácií majú k dispozícii, o čo viac rozumu o slobode slova, demokracii, podvodoch v samosprávach, tunelovaní rozpočtov a rôznych iných veciach zrazu majú. Môžu za to hlavne médiá a neskromne si dovolím povedať, že v Seredi a regióne aj SOL.  Ludia prirodzene vyžadujú od volených funkcionárov viac  a sú ochotní za to aj zabojovať. Už došli na to, že aj veci na prvý pohľad nemožné, sa rozumným a koordinovaným postupom  viacerých, zrazu môžu stať možnými. 

Nerozmýšľali ste, prečo po podaní to trestného oznámenia minulý rok, zrazu nie sú poruchy na vodovodnom potrubí aj dva razy do týždňa? ;-)

Nie, nechcem rozoberať podrobnosti, chcem len poukázať na to, že ľudia začínajú byť naozaj nekompromisní v domáhaní sa svojich práv. Napríklad to nevpustenie občanov na komisiu, ktorá delila verejné financie. To je tá toľko deklarovaná transparentnosť?

Či napríklad iba nedávne vyhodenie dvoch občanov z verejného prerokovávania námietok voči územnému plánu. Niet totiž dôvodu, prečo by na prerokovávaní námietky jednej osoby vo veci týkajúcej sa tisícov, nemohli byť v miestnosti ďalší občania, ktorých sa vec týka. A niet ani zákonnej prekážky. Alebo snáď áno? V mene čoho a v mene koho? Nejde snáď o nás, občanov?

Parkovanie pred sporiteľňou. Za celý deň napriek množstvu príspevkov v diskusii, ani jeden z diskutujúcich neuviedol zákon, ktorý by zakazoval vodičovi cúvať do tejto cesty. Ja som fakt tomu venoval prakticky celý deň a konzultoval som to s viacerými odborníkmi. Ani jeden z nich nenašiel dôvod  k takémuto riešeniu. A oni fakt s mestom nemajú nič spoločné...

Už sme si žiaľ zvykli byť apaickí voči snáď všetkému okolo nás. Snažíme sa nevnímať politiku a to napriek tomu, že politici v podstate priamo rozhodujú o našom bytí či nebytí. Snažíme sa nevnímať množstvo zákonov, nariadení, úprav a predpisov napriek tomu, že nám denne komplikujú život. A snažíme sa vnímať iba to, čo sa nám páči napriek tomu, že nás priam likvidujú najmä veci, ktoré svojim spôsobom najradšej nevnímame a ignorujeme.

Denne sú naše práva okliešťované raz Národnou radou,  inokedy  VÚC, či mestskými poslancami. Denne sa niekto z nás snaží vytĺcť maximum, pre pozdvihnutie a zdôraznenie  vlastných  funkcií či inštitúcií, ktoré zo svojich daní živíme. My to tolerujeme, tým umožňujeme a následne nám zostáva miesto iba na už úplne zbytočné rozčuľovanie sa. A pritom je to iba na nás...


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Vladimír Herega | 10-04-2014 19:21:04
pre Igor | 10-04-2014 15:52:22
Krea a Seredské novinky píšu o dianí v meste, bezpochyby, dokonca niekoľkokrát o tom istom, len málokedy sa tam dostanú iné názory ako tie čo pomaly pripomínajú chválospev na našich zástupcov.Nič v zlom,ale Seredské novinky je plátok, ktoré má úbohú obsahovú náplň.Máte pravdu, ide o II. ligu, možno o pár rokov o I. ligu, a snad raz aj o extraligu.Lenže tým tempom ako sa v Seredi míňa na jedinú vec, nám čoskoro nebudú stačiť ani 3 rozpočty.Ale to nevadí, na štadión tuná bude vždy, to je jasné.Iné športy môžu zakapať, hlavne, že trávička bude zelená alebo možno aj umelá, za milion euro.Čo to je pre naše veľkomesto.A keď už spomínate Sokolovňu, peniaze na ňu sú v poriadku, ved sú to peniaze nás všetkých, len výnos z tej haly, resp. ten čo ho kasíruje, je už trošku divné, ked mesto má na 50 rokov povinnosť všetko cvakať ale kasírovať už nie.Ide o obyčajný princíp férovosti a transparentnosti.Ako môže niekto, kto má od občanov mandát na 4 roky, podpísať niečo na dlhšie?A čo sa týka odmien, tak to je už kapitola sama o sebe.
gulak | 10-04-2014 16:27:06
Toto mesto sa zadlžuje jedna radosť,som zvedavý,čo nastane až tá budovateľská bublina spľasne -a či je financovanie niektorých-hurá projektov v poriadku,to ukáže čas....
Igor | 10-04-2014 15:52:22
Neviem o čom píšete. Krea a Seredské novinky píšu o dianí v meste. Poslancov sme si zvolili sami, tak o čom píšeme ? Peniaze na dobudovanie Sokolovne a štadiónu sú v poriadku. V Seredi ide o II. ligu asi si to nevieme uvedomiť, ale to je tiež reprezentácia mesta ! a čo sa týka odmien pre poslancov ako to kritizoval pán Majko, že by sme poslancom mali schvalovať prémie mi občania, tak to sa mýli.To aj poslancom VUC ky a poslancom Národnej rady by mali schvalovať občania ? Pán Majko zobudťe sa !
Jozef | 08-04-2014 19:28:20
v prospech par kamosov.....
Udrzba skody Yeti pre mesto - AB -V.Tomcanyi.
Navysenie platu pre slecnu Bc. SN - oslava MsP.
A staci sa pozriet na faktury za stadion a sokolovnu.
treba pokracovat?
Jesen sa ruti...
A moj oblbeny bloger si postazuje aka je to nevdacna praca.
Samo, ze slecne Bc.
Registrovaný Vladimír Herega Vladimír Herega | 08-04-2014 18:45:35
Čo sa týka Serede, tak súhlasím.Seredské novinky a Krea, na ktoré sa všetci nemálo skladáme, nepovedia nič čo už každý nevie, samozrejme s chválospevmi na zastupiteľstvo.Čo sa príspevku týka, myslel som to všeobecne ako celú krajinu.Cenzúra, neinformovanosť občanov ako aj neustále ľudí strašiť zato, že si povieš svoj názor skončil s pádom býv. režimu.Bohužiaľ, niekto by bol rád, keby ostali strašiaky minulosti a výhody prítomnosti.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 08-04-2014 18:39:48
Vladimír Herega | 08-04-2014 18:30:35 | - Vlado, v tomto sa trosku mylis. Ta doba skoncila az prichodom SOL, kde sa ludia ucia pisat samostatne, vystupovat samostatne a pod svojim menom, kultivovane diskutovat a gde chapu, ze poslanci MsZ, viceprimator a primator mesta su tu pre nas, my si ich platime za servis, spravovanie veci verejnych a riadenie mesta.

Zial, niketori poslanci to prehliadaju, su zviknuti na dobu minulu a je im za nou smutno. Preto je iba na obcanoch, ako intenzivne im pripomenu, co je ich povinnostou a koho volu dostali od nas mandat naplnat.
Registrovaný Vladimír Herega Vladimír Herega | 08-04-2014 18:30:35
Žiaľ, páni poslanci, mestský aj tí v parlamente stále zabúdajú na veľmi podstatnú vec.Doba, kedy ľudia museli byť len ticho a nesmeli sa o ničom informovať skončila pred 25 rokmi.Jasné, nie je také ľahké vzdať sa výsad a výhod, kedy nikto nesmel nič a páni radný smeli všetko.Musia si uvedomiť, že aj keď nie práve v najlepšej forme ale máme Demokraciu - čo znamená vládu ľudu.Ľudia volia svojich zástupcov a oni by mali v prvom rade chrániť a hájiť ich práva a záujmy.Konať v ich prospech, nie v prospech pár kamošov a známych a preferovať okato rodinkárstvo.A ľudia si musia uvedomiť, že pánom na MSú ich platy nepadajú z neba ale z ich kapsy.Oni ich platia, preto majú právo povedať nahlas to a to sa nám nepáči, zmeňte to.No a keď je odpoveď stále rovnaká a nijaká zmena neprichádza, treba zmeniť tých, ktorých platíme.Sloboda prejavu a slobodný prístup k informáciám, sú dve veci, ktoré ľudia nadobudli s príchodom nového režimu.I keď to nie je nikomu z pánov úradníkov po chuti ale je to tak.
Ivan | 08-04-2014 13:50:03
Nie každý, kto býva v Seredi aj má prehľad ako to tu funguje. Zväčša len to, čo vidí na ulici. Ale ako sa ku tomu dospelo pre neho už nie je zaujímavé. Aj na jeho škodu. Treba povedať že to, čo sa tu dosť často pranieruje, teda maniere volených zástupcov, nie je celkom ojedinelé aj v iných obciach a myslím že aj v mestách. Stačí, ak si prečítate http://bratislava.sme.sk/c/7163110/pri-obnove-ulice-v-devinskej-novej-vsi-zabudli-na-dazd.html#storm-igal-3401 Nemá to až priveľa spoločných znakov s našou samosprávou?

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign