Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

"Pochod čertov" v Piešťanoch - vyjadrenie organizátora

Miloš MajkoDátum17. 12. 2017 15:42:14TémaAktuálne témy

Vážené dámy a páni, prekvapil nás na jednej strane obrovský záujem tisícov ľudí o akciu, rovnako však aj reakcie odporcov akcie a najmä dezinformácie, ktoré sa o akcií šíria.

Keďže veľká časť organizačného tímu sú rovnako veriaci ľudia, prekvapila nás dezinformácia, že sa jedná o zámerné šírenie zla a podobne. Iba pripomenieme, že od prvého ročníku Vianočných trhov podporujeme šírenie nielen ľudových folklórnych, ale najmä kresťanských tradícií – o čom svedčí napr. zorganizovanie prvej verejnej svätej polnočnej omše na námestí zorganizovanej na našu prosbu (nakoľko aj pápež František povedal, choďte von medzi ľudí a šírte slovo božie medzi ľudí) rovnako aj každoročné príhovory predstaviteľov cirkvi na našom podujatí.

Keď sme zvažovali akciu, preštudovali sme si históriu podujatia a jeho filozofiu. Predpokladali sme, že s podujatím nebude takmer žiadny problém keďže sa teší mimoriadnej obľube v celej Európe, napríklad aj v susedných kresťansky založených Čechách kde návštevnosť presiahne aj v malých mestečkách často 10 000-20 000 návštevníkov.  Nepredpokladali sme, že nevinné detinské divadielko môže vyvolať takú vlnu emócií, ktoré často nemajú racionálny základ, respektíve vyplývajú zo šírenia dezinformácií.

Niektoré z nich chceme vyvrátiť:

http://www.stnicholascenter.org/pages/italy/

V centre Kresťanstva, v Taliansku chodia Krampusovia v sprievode Mikuláša a Anjelov (ako môžete vidieť na fotografiách na stránke venovanej histórií sv. Mikuláša viď. link hore)  podobne to bude aj u nás.

Ďalší článok od prestížneho časopisu NATIONAL GEOGRAPHIC vysvetľuje históriu: https://news.nationalgeographic.com/news/2013/12/131217-krampus-christmas-santa-devil/


"The mythical Krampus is meant to whip children into being nice."

Mýtický Krampus má viesť deti k tomu aby boli dobré, v štýle ak nebudeš dobrý zoberie ťa čert, veta ktorou sa deťom už dlhé desaťročia vysvetľuje pojem medzi dobrom a zlom.

V článku sa ďalej píše „Krampus was created as a counterpart to kindly St. Nicholas, who rewarded children with sweets. Krampus, in contrast, would swat "wicked" children and take them away to his lair.“

V preklade: Krampus bol vytvorený ako protiklad Mikuláša, ktorý obdarováva dobré deti sladkosťami, zatiaľ čo Krampus berie zlé deti zo sebou. To sa uvádza v článku. Táto divadelná postavička teda nebola vytvorená na propagáciu zla, práve naopak – aby pred zlom odradzovala, strašila a ukázala im rozdiel medzi dobrom a zlom!

Samozrejme cieľom nie je strašiť tie najmenšie citlivé deti, rovnako ako s nimi nepozeráte televízne noviny, alebo akčné filmy. Krampus má pripomenúť aj nám dospelým aká škaredá a odvrátená je strana zla. Rovnako sú čerti a ich hrôzostrašné sochy zobrazení na mnohých významných kostoloch ako napríklad na svetoznámom Kolner Dome v Nemeckom Kolíne nad Rýnom, nie ako propagácia zla, práve naopak ako odstrašujúci príklad.

Čo sa týka histórie podujatia, realita je taká, že s veľkou pravdepodobnosťou sa jedná o zvyk, ktorý sa pred stáročiami vyskytoval aj na našom území, rovnako ako napr. pálenie Moreny. Dnes sa uskutočňuje v rôznych nielen Germánskych, ale aj Slovanských krajinách, Českej republike, Slovinsku, Chorvátsku a podobne a teší sa desaťtisícovým návštevnostiam.

Priatelia, chceme Vás porosiť, aby ste sústredili svoju pozornosť a energiu na skutočné zlo a problémy, ktoré sa dejú v dnešnom svete a v našej krajine, ktorých naozaj nie je málo a sú často prehliadané – nepovšimnuté či ignorované. Vo svete je mnoho vojen, konfliktov pri ktorých zbytočne zomierajú ľudia (a bohužiaľ zdrojom týchto konfliktov sú často iracionálne veci či boj medzi skupinami ľudí s odlišným svetonázorom či náboženstvom), áno aj im môžte pomôcť napríklad podporou neziskových organizácií v postihnutých krajinách. Väčšina svetových konfliktov však vzniká najmä nedostatkom porozumenia, tolerancie a mierumilovnej komunikácie. Tieto konflikty sú skutočným zlom proti ktorému treba naozaj bojovať. Nečakali sme také vypäté emócie kvôli obyčajnej z nášho pohľadu až detinskej tradícií, ktorá nikdy nemala oslavovať žiadne zlo ako sa mylne dezinformuje, práve naopak má pred ním odstrašiť. Čo sa týka informácie, že čerti môžu vystrašiť náhodných okoloidúcich, súčasťou pochodu budú aj zábrany, očakávame tisícovú návštevnosť a tak sa k čertom dostanú iba tí ktorí majú o podujatie skutočne záujem, cez dav ľudí ich z diaľky istotne nebude vidieť. Chápeme, že ľudia sú rôzni a každý má iný názor. Zatiaľ čo tisíce ľudí sa na podujatie tešia, iní by ho najradšej zakázali. Žijeme však v modernom svete, ktorý by sa mal zakladať na hodnotách slobody a tolerancie v štýle „ak niekomu niečo priamo neškodí a neporušuje zákon je to jeho slobodná vôľa a právo“. Ak začneme obmedzovať iné skupiny ľudí len kvôli osobnému názoru, sympatiám vytratia sa z našej spoločnosti hodnoty slobody, porozumenia a tolerancie čo môže prerásť až k rôznym formám utláčania či diktatúry. Chceli by sme Vás poprosiť, obe strany, prívržencov aj odporcom podujatia, aby ste medzi sebou našli toleranciu a pochopenie namiesto nekonečných a nezmyselných hádok na internete a aby sme trávili najkrajšie sviatky v roku v pokoji, mieri a harmónií. Prajeme Vám všetko dobré a krásne zasnežené Vianoce v kruhu rodiny.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Pre tomas | 20-12-2017 11:50:00
Ako si Vy dovolujete klasifikovať čo je pre ľudí užitočné a čo nie,čo majú robiť a čo nie,o čo sa majú zaujímať a o čo nie.Pre normálnych ľudí je čert len akási figúra,a nie stelesnenie zla.Stelesnenie zlá sú len ľudia a žiadny čert,alebo nejaká iná potvora.Je to proste normálna zábava pre ľudí.Kto tam chce ísť nech tam ide,kto nie nech zostane doma.
Martina | 19-12-2017 18:46:19
Akože prečo potom chodí Mikuláš vždy s Anjelom a s čertom? A neraz toto trio rozdáva sladkosti deťom aj v kostoloch...
Celé, voláké zlé... Toto sú tí istí čerti, len majú super kostymi 😉
tomáš | 18-12-2017 14:22:10
pán Majko, ak chceme čeliť cvokateniu ľudí v ťažkých časoch, je zlý začiatok, ak sami používame základné body ich vadnej argumentácie. Relativizmus nikdy nemôže byť základom slobodnej spoločnosti. Ani chlieb a hry nevytvoria zodpovedného a slušného občana.
Jozef | 18-12-2017 11:47:38
Sa z vás smejem.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 18-12-2017 11:32:05
Je to vecou nazoru jednotlivca a jeho slobodnej volby zucastit sa, alebo akciu ignorovat.
obyvatel 1 | 18-12-2017 11:24:09
Pre mna len pošahanost doby ale co ma viac zaujima je pozadie financovania takejto akcie kedze mesto to nefinancovalo ako akciu o ktoru by malo zaujem a vlastne aky to malo mat zmysel takato akcia. Ano aj na dedinach traduju rozne akcie ale na baze divadelnej a dobrovolnej pri com sa neplati sbs-kam a dalsim potrebnym nakladom okolo toho. Ako je fakt ze tato posahanost prilakala ludi do centra mesta co napomohlo mozno trosku financne trhovym predvianocnym stankarom ale to urcite nebolo cielom akcie takze nevidim to skutocne financovane pozadie a zmysel tejto akcie.
organizátor | 18-12-2017 10:52:08
nechať si sem vnášať gýčovú pochybnú kultúru, napriek stanovisku zákonne volených predstaviteľov mesta sa hovorí ako? Aké ďalšie akcie si v mene slobody a demokracie sem necháme privážať? Aký mala táto demonštrácia démonických monštier zmysel? Zábava, užitie si strachu, oslava, či relativizovanie a zosmiešňovanie zla? Smutné a tragické

Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 18-12-2017 10:11:06
Suhlasim, snazit sa zakazovat akciu pomaly 30 rokov po revolucii z uvedenych dovodov je chore.

Na akcii vcera bolo asi 10 000 ludi nielen z PN, ale aj zo sirokeho okolia.

Ak dnes niekto chce zakazat akciu takuto a bude mu vyhovene, zajtra zakaze inu, az zostanu len akcie, ktore on sam obcanom nadiktuje.

Tomu sa hovori cesta k totalite.
Peter Novak | 18-12-2017 08:20:55
Kriste pane....Neuveritelne, ake hluposti ludia riesia. Kazdy fanatizmus je chory. Ci katolicky, ateisticky, fasisticky, a neviem aky izmus... Na hlavu doba
gulak | 18-12-2017 08:17:29
Nechapem,čo je na tejto akcii uchylne..tieto pochody maju dlhoročnu tradiciu napr. v Rakusku..čiže podľa niektorých pisatelov,všetci,čo sa tejto akcii prizerali,su uchylaci..gratulujem
tomáš | 17-12-2017 21:44:09
vynikajúci komentár, ktorý formou irónie presne odhalil podstatu tejto nezmyselnej, úchylnej akcie. Moja vďaka neznámemu pisateľovi.
organizátor | 17-12-2017 20:35:06
Kratšia verzia tohoto vyjadrenia organizátorov s komentárom:

1. Organizovali sme už aj kresťanské akcie, tak nás nikto nemôže podozrievať zo šírenia zla, keď raz zorganizujeme aj jednu protikresťanskú:-)
2. Takéto \"podujatia\" sa už organizovali aj s susedných \"kresťansky\" založených Čechách:-)))) to bolo dobré, rovnako ako argumentácia, že to už bolo aj v iných kresťanských krajínách EU, napr. v Nemecku a Francúzsku:-). To je akože dôvod to ťahať aj k nám?
3. Krampus, ktorý predstavuje čerta, resp. diabla nie je divadelnou postavičkou vytvorenou ako protiklad \"Mikuláša\". Diabol je reálny a robiť si z neho folklórnu postavičku je tragický omyl
4. Krampus má dospelým pripomenúť aká škaredá a odvrátená je tvár zla - rozžiarené tváre rodičov s malými deťmi v náručí naozaj hovoria o tom, ako si práve uvedomujú čo je zlo a preto berú hneď zo sebou aj svoje ratolesti, lebo názorný príklad je najlepšia škola
5. Priatelia, vo svete je toľko väčších problémov, preto sme si mysleli, že nám tento úlet prejde nepovšimnutím
6. Ak nás začnete obmedzovať, môže to prerásť až k diktatúre:-)
7. Ale inak Vám prajeme harmonické a ničím nerušené Vianočné sviatky

Vaši organizátori:-)

P.S: Nabudúce zorganizujeme pochod zombíkov.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign