Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Peniaze útulku áno, či nie? *anketa*

Miloš MajkoDátum26. 09. 2010 19:08:51TémaÚtulok
24
V predchádzajúcom článku venovanom pozemku pre Útulok pre týrané a túlavé zvieratá, sa za dva dni rozvinula zaujímavá diskusia. Predstavou nás, ktorí sa snažíme tento projekt rozbehnúť, je prvotne zabezpečiť jeho financovanie občanmi mesta prostredníctvom poplatkov - daní odovzdávaných MsÚ vo forme poplatkov za psov. Považujeme za amorálne tvrdiť, že niet peňazí na pomoc týraným zvieratám, ktorých utrpenie väčšinou spôsobuje človek a zároveň peniaze vyberané za psov od občanov míňať na iný účel, ako na pomoc týmto zvieratám. Ide ročne o nemalú finančnú čiastku, ktorá nakumulovaná môže byť vhodným odrazovým mostíkom pre vznik útulku. Jednoznačne zastávame názor, že peniaze vybrané za psov, patria naspäť do kolobehu záchrany tam, kde je nevyhnutná. Svoj názor na vec môžete vyjadriť v ankete.

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Jozef | 13-01-2011 10:10:57
re: anonym 13-01-2011 00:59 a aky mas problem zalozit OZ na ochranu tyranych zien a deti? pre ostatnych odporcov: ked Vas, alebo Vase dieta napadne na ulici tulavy pes, budete prvi, kto sa bude stazovat preco s tym mesto, alebo niekto iny nic nerobi. Ak bude utulok, tulavy psy sa stanu minulostou.Samo ze nie vsetky. A pre zvedeveho este nieco: Ty si myslis, ze pes na dvore, ktory je cely zivot uviazany na retazi je stastnejsi ako pes o ktoreho sa v cinziaku vzorne staraju? Tym sa nechcem dotknut zodpovednych majitelov z dvorov.
zvedavý | 13-01-2011 04:56:48
a plne súhlasím -anonym 13.01.2011 00:59
zvedavý | 13-01-2011 04:53:22
spoločnosť je chorá, keď povyšuje psov nad človeka.Pes patrí len na dvor, nie aby bol týraný na činžiakoch, a všetci okolo trpeli k vôli nemu-osobná skúsenosť.
anonym | 13-01-2011 00:59:14
pre tyrane zeny a deti mame malo "utulkov"nie to este pre psov.v seredi nemame dolezitejsie veci,tak sa nehrajme na svajciarsko.ak budeme mat klzisko, krytu halu,krasnu pesiu zonu co uz ma hocijaka dedina potom mozeme rozmyslat nad rozmarom ako je utulok.alebo zvierata su prednejsie ako ludia a nase deti?
Karolína | 12-01-2011 17:53:30
Súhlasím s občianskym združením Tulák
Romana | 08-01-2011 23:33:56
Psík je najlepší priateľ človeka..a na ulici sa ocitne z veľkej časti práve vinou človeka. Kto iný by im mal podať pomocnú ruku a pomáhať? Oni sami to nedokážu..zato nás ale dokážu odmeniť veľkou láskou a vernosťou :) zaslúžia si druhú šancu!
difero | 13-12-2010 15:54:18
Pani ,nie som Seredan ale pracujem tu a ak sa točí niečo okolo psíkov tak sa ma to hned dotkne ,som členom Agility klubu v Poprade,a mam spustu priatelov medzi psíčkarmi.Jedneho Krasavca mám aj doma a prajem vam aby vas tak vytal niekto doma ako mna moj psík,aj napriek nočnej hodine ked pridem domov.Pre toto sa oplati zachranovat či už tulakov alebo tyranych psikov.Jeden pan tu hned vypočítal kolko to bude stat,takto to nefunguje400Eur na jedneho toto by skrachovalo hned na začiatku.Too sa musí robit z laskou k zvieratam a nie pre peniaze,asi po praci alebo potom mat kopec sponzorov.Prajem vam aby sa to podarilo vybudovat a prevadzkovat.Ja som tiež zopar psíkov mal doma kym sa nenašiel novy majitel aj som oslovil regionalnu TV a ta pomohla.Prajem vela zdravia a šťastia a všetko dobré v novom roku2011 všetkým ludom dobrej vôle.
Robo Horvat | 04-10-2010 16:00:30
Milos ,prezentovane umysly a rozsah to je sice pekne ale co z toho ked nie su peniaze.Nechcem krivdit Bazalkovy ale ja v tom vidim pre neho len isty a dlhodoby zarobok,lebo zadarmo ako dobrovolnik to robit nebude.Ja uz som veterinarom za ten cas co sa staram o psikov dal tisice eur a to nehovorim o horšich pripadoch kde cena za liecbu dost stupa,lebo este aj za utratenie treba platit.A ak sa tam nazbiera sto zvierat a to sa nazbiera do roka,tak este len potom to zacne o peniazoch.Ver tomu,ze trochu do toho vidim a preto navrhujem realnejsiu moznost.Ja nepochybujem o tvojich skusenostiach ale aj ine riesenie moze napomoct danemu stavu.
Miloš Majko | 04-10-2010 00:17:40
Boli stretnutia na MsU, rokovania, na ktorych boli jasne prezentovane umysly a rozsah utulku.
Robo Horvat | 03-10-2010 23:39:04
Milos,ake pozadie.Vsetky clanky o utulku si vzdy rad precitam ale neviem ci mi nieco uslo.Ale ja to vnimam tak,ako pisem .
František Ferdič | 03-10-2010 21:28:15
nie,nikto ma nenahneval.Táto diskusia bola *yes* . Nepochádzam,nebývam v Seredi,nepoznám Váš problém ale dúfam,že ho vyriešite k spokojnosti väčšiny kde budú prevažovať viac kladné argumenty.
Miloš Majko | 03-10-2010 16:19:19
Robo, mylis sa. Kazdy rozumny navrh a prispevok je fajn a moze pomoct. Ale trvam na tom, ze ak chce diskutujuci hovorit k veci, musi poznat pozadie. Inakj hovori vseobecne a nema ponatia o tom, kde a v akej rovine sa momentalne nachadza problem, o ktorom sa diskutuje. Nasledne sa stava to, ze vela energie vynalozenej k dobru vci, moze vyjst nazmar. Netreba zabudat, ze media malu silu ovplyvnovat ako k dobremu, tak k zlemu. Inak povedane, oboznam sa s problemom a predpokladam, ze Tvoj nazor bude zmeneny. Ale to musis chciet sam.
Robo Horvat | 03-10-2010 15:55:23
Pan Lehocky,ja nemam problem prispiet pre dobro veci a ak bude treba tak aj financne.Ferdica som ja dufam nenahneval,nebolo to mojim cielom.Utulok vidim ako utopiu a moc velku zataz pre mesto a podto sa ja nechcem pricinit a preto navrhujem ine riesenie pre dobro veci pre psikov a vecsiu motivaciu a spokojnost nasich obyvatelov,ale ked vidim ze o to niet zaujem, tak potom niet ocom .A este mam pocit,ze Milos nieje moc nadšeny z mojich prispevkov v jeho novinach.Takze asi tak.
Igor Lehocky | 03-10-2010 10:50:44
Pan Horvat, uz dalej neprispejete, ked prajete vela uspechov? Myslim si, ze v prvom rade je potrebne dat dohromady ludi, ktori maju skusenosti v tejto praci, ktori maju znalosti o psoch, o prevadzke utulku, lebo v konecnom dosledku to bude o financiach, ako uz je zvykom a pravidlom c.1. Pan Ferdic sa nejak odmlcal, aj ked po niektorych prispevkoch na jeho adresu by som sa necudoval, ze ho presla chut vyjadrovat sa k veci.
Robo Horvat | 01-10-2010 22:05:52
OK a prajem vela uspechov. *yes*
Miloš Majko | 01-10-2010 15:10:58
Nie, nehnevam sa - diskutujeme a to je dobre. Faktom vsak zostane, ze vsetci diskutujuci mali a maju moznost zucastnovat sa sedeni ohladom utulku. Keby tak urobili, diskutovali by ovela vecnejsie a hlavne - vedeli by k comu. Dalej by vedeli, ze mne na chrbate neostane nic - nedokaze takyto projekt realizovat a takat jeden clovek. Vedeli by, o akom rozsahu utulku hovorime, ake ma mat priority, ako predpokladame rozsirovanie utulku do buducnosti a s akymi nakladmi pocitame. Stacilo by prestudovat si jednotlive clanky v novinach, diskusie pod nimi a aj samotny text peticie. Ja som nastastie jednym z tych dvoch ludi OZ, ktori realne vedia akym zavazkom utulok je. A po 19 rokoch podnikania aj po stranke menezerskej a financnej. Vzdy je potrebne problem vidiet komplexne a nie iba domnievat sa a z domnienok tvorit zavery.
Robo Horvat | 01-10-2010 14:28:42
Milos, mojim cielom nieje zavadzat verejnost a dufam,ze sa na mna nehnevas.Ale v danom case a fin.moznostiach to nevidim moc realne.Ja sa vzdy pustam do takeho projektu,naco viem ze mam a ze ho zvladnem.V pripade utulku neviem ci si na svoj chrbat neberies moc velku zataz a zodpovednost a kde sa moze stat,ze to ostane len na tebe.A preto prepac ale ja nie som momentalne moc zastancom utulku a skor hladam a navrhujem realnejsie riesenie pre dobro danej situacie a stavu.
Miloš Majko | 01-10-2010 11:22:55
Mrzi ma, ze diskutujete o niecom uplne inom, ako o realne prezentovanom zamre, ako by nas utulok vyzerat mal, k comu by mal sluzit prioritne a v akom rozsahu. Kazdy diskutujuci mal moznost zucastnit sa vsetkych rokovani - neurobil tak nikto, no cas na zavadzanie verejnosti za pocitacom ma. Nie, toto nie je cesta spravnym smerom...
tibi | 01-10-2010 08:07:36
p.Horvat a p.Ferdič obom patrí *yes*
sova | 30-09-2010 23:17:42
Pre: František Ferdič: No fuj! Deliť psíkov na PP a bez PP - nebol váš predok Hitler? Veď vy ste rasista! Vari môže za to psík, že komu a prečo sa narodil? Aj vami ospevovaná sučka s PP sa môže "zabehnúť" a na tie malé tvory potom preto má byť iný meter?
Robo Horvat | 30-09-2010 23:15:33
Moj nazor je,ze Sered je moc male a financne nic moc mesto nato, aby utiahlo utulok.Na sponzorov a darcov sa moc nespoliehajte,lebo skoro vsetci maju finančny problem.A ak ma utulok dopadnut tak,ako som videl v Blave na tusim Roznavskej za takym parovodom,tak to bolo bozie utrpenie a nie utulok.Asi 100 psov vo svorke v dazdi v zime a blate no hotova katastrofa. Krajske a okresne mesta ktore vobec maju utulok, maju obrovske financne problemy aby to utiahli.Treba sa na to pozerat realne.Mala a chudobna Sered to jednoducho neutiahne a ani MvDr Bozalka tam nebude zadarmo robit veterinarnu starostlivost a vakcinaciu. Preto sa tu snazim vam vysvetlit, aspon nejaku realnu cestu co by mohla veci napomoct.A nie je to ani tak o peniazoch.Len sa skuste nad mojim navrhom zamysliet. Treba sa skusit poradit s poslancami ci by neboli nakloneni aspon takemuto rieseniu.Mesto by to skoro nic nestalo a vzdy sa to da zmenit.
andrea | 30-09-2010 21:31:12
PENIAZE ÚTULKU---ÁNO. ÁNO. ÁNO . Niekde je predsa cesta, ktorá vedie k úspechu. Tak to bolo aj v Trnave...Aj s tými všetkými bojmi pre a proti. Ľudia, ktorí chcú pomôcť , nech sa nakontaktujú na pána Miloša Majka a MvDr. Bozalku. To je to najmenej- opýtať sa na možnosť ako pomôcť....
Igor Lehocky | 30-09-2010 21:16:55
Pan Horvat, evidentne sa v tejto problematike vyznate, aspon podla toho co ste zatial napisal. Pre mna laika je mozno vo vasich prispevkoch az privela odbornych nazorov na nejake PP psov, cistokrvnosti a ostatnych privilegii, ktore by asi mal mat top psik, ale je mi jasne, ze mate na vec iny pohlad ako napr. ja. Myslim si, ze kto ma rad zviera, psa, macku, zaobstara si ho s umyslom, aby mu sprijemnil volne chvile, pripadne aby plnil aj "ochrancu" pribytku, to je ale ciste moj pohlad opakujem laika, v plemenach vacsiny psov sa nevyznam, preto ja mam kriteria jednoduche: paci sa mi, nepaci sa mi, do bytu ano, na strazenie nie. Myslim si ale, ze kazdy psik ma svoju povahu a je len na jeho majitelovi, aby v nom objavil prednosti. Keby ste s panom Ferdicom dali dohromady myslienky, asi by sa dali vyuzit v tejto veci aj pre snahu o zriadenie utulku v Seredi. Realne, pragmaticky, pre aj proti, velkost utulku, kapacita, naklady a potom uz iba cas by ukazal, kde su predstavy od reality. Co vy na to obaja?
Robo Horvat | 30-09-2010 17:49:32
Ved otom je to a dufam, ze si to zastancovia utulku dobre precitaju a uvedomia,ze do coho sa chcu pustit. Tie rocne naklady su tam okolo 80 ticic eur a plus vybudovanie utulku,co bude mozno tiez tolko. A tie nezaplatene faktury veterinarom nebudu asi 3,2 eura ale 3200 eur.Takze utulok vidim mooooc nerealne. A moj navrh by bol aspon nieco v prospech psikov a mne to je jedno ci s PP alebo bez.
František Ferdič | 30-09-2010 16:38:15
pozrite si tento útulok.Asi jediný na slovensku kde dajú verejnosti na známosť kam išli "dotácie". http://www.utulok-piestany.sk/main.php?s=4&open=18 .
František Ferdič | 30-09-2010 16:14:43
napriek dodržaniu hygieny sme sa viacerý nakazili a liečili vrátane psov.Nemám záujem tu nikoho strašiť,opísal som len skúsenosti.Ak ste chovateľ ako opisujete poznáte "problematiku" chovu jedincov s PP čo nasvedčujú výstavy a titul šampiónov ktoré ste absolvovali. Takže nie len ja ale aj Vy chováte jedincov s PP a tým pádom úľavy by sa týkali aj Vašich jedincov. ;-) Ale dostali sme sa ku chovu ako takému čo nie je predmetom článku,dokonca ani daňový systém psov ale (ne)zriadenie útulku pre psov. Môj názor na útulok poznáte.Je to môj názor a berte ho tak ako je alebo nechajte tak.
Robo Horvat | 30-09-2010 15:20:54
re: Ferdič, pokial dodrzujes zaklady hygieny (neolizuješ sa zo psom,pravidelne po kontakte zo psom treba umyt ruky)a pokial psa pravidelne vakcinujes a odcervujes,netreba tu strasit ludi.Samozrejme neake to riziko je vzdy,ele to je od kazdeho zvierata. Uz som pochopil preco ulavu na poplatku na psikov s PP a skuskou,lebo takeho chovas ty ! Neponosuj sa, ze o tom HOVNO viem,lebo mozno o tom viem viac ako ty.Mozno som sa zucastnil viac vystav narodnych a medzinarodnych ako si ty nevies ani len predstavit.A az odchovas šampionov zo svojho chovu ako ja, tak potom sa tu môzes nad niekym ponosovat.Ale to je nepodstatne pre tuto debatu.
František Ferdič | 30-09-2010 10:47:04
re Robo Horvath-pohybujem sa aj v športovej/služobnej kynológii,mám vlastného jedinca-momentálne pred uchovneným,chodím aj do zahraničia so psom a nemôžem si DOVOLIŤ byť roznášačom-šíriteľom chorôb,parazít.Veľa kynológov s ktorými som v kontakte,stretnem(e) robia kynológiu na tzv.vyššej úrovni (napr.reprezentácie,služobná kynológia) a nie hranie sa so psíkom na dvore.Moje zviera a nie len moje zviera je pod stálym veterinárnym dohľadom.Tu nejdú ani o moje financie ale aj o financie a hlavne ZDRAVIE jedincov ostatných kynológov!!! Parazity-zažil som na vlastnej koži keď sa nám 16 služobných jedincov NAKAZILO od zvierat z ÚTULKU nakoľko ich chodili venčiť do blízkosti cvičiska.Na psov KARANTÉNA, dosť nákladné liečenie a všetci sme povinne museli ísť na lekárske vyšetrenia nakoľko sa tam nachádzali parazity,ktoré s radosťou prehádzajú na človeka.Patril som medzi tých,ktorý bol nakazený,dokonca jeden parazit sa dostal aj na moju dcéru,žral som tabletky,schudol som pár kíl,nechutenstvo,zvracanie,ďalšie lekárske vyšetrenia,odbery... . Možno Ti krivdím ale HOVNO vieš čo to znamená a aký sajrajt si môžeš dovliecť domov! Mne to za to nestojí,moje zdravie,zdravie mojich blízkych a ďalších jedincov kynológov je prednejší ako ten psík z útulku. Z útulku sa dostávame k chovateľstvu :-).Tak skúsme. Jedinci bez PP,rodokmeňa,čistokrvný BPP.Čo vedie ľudí k tomuto činu?! PENIAZE.Ako som spomínal kde je dopyt je ponuka.Sú lacnejší,nepochybne,lebo nemusia NIČ spľňať akurát sa narodiť a vydržať do 6-8týždňov veku kým budú na odber alebo pôjdu do VÝKUPU. Argument budúceho majiteľa: -však ja to nechcem na chov (neskôr nechá suku pripustiť a vyrobí ďalších "bastardíkov") -však ja s tým nechcem chodiť na výstavy a neviem čo -však ja to chcem len na záhradu -však ja to chcem deťom -však ... VŠAK po nejakom čase: -prečo tomu psovi chýba až 9 zubov -prečo ten pes má len jedno vajce -prečo má takú čudnú srsť -prečo má také svetlé oko -prečo sa nepodobá danému štandardu -PREČO,no asi prečo :-P Jedinci s PP,čiže z preukazom pôvodu,čiže s rodokmeňom.Nemôžem hovoriť,ani nechcem hovoriť,obhajovať, všetkých chovateľov s PP nakoľko sú zmrdi aj medzi nimi. U jedinca s PP sa dá všetko vydokladovať do písmena. Odchov,zaobstaranie si psíka s PP je VŽDY LOTÉRIA a BUDE VŽDY LOTÉRIA či bude spľňať požadovaný štandard.Na to sú neskôr rôzne,výstavy,bonitácie,skúšky kde sa posúdi či ten jedinec splňa požadovaný štandrad a či sa MOŽE UCHOVNIŤ (rôzne plemená,rôzne podmienky podľa klubov).Na šteňa Vám ŽIADNY chovateľ nedá ZÁRUKU že bude v štandarde ale jedine záruku že to šteňa čo kupujete je ZDRAVÉ,dobre živené,zaočkované,odčervené,tetované/čipované,s očkovacím preukazom a z preukazom pôvodu(zasiela sa aj dodatočne poštou/administratíva).Keď ho beriete do zahraničia tak sa vystavuje EXPORTNÝ RODOKMEŇ aby ste ho mohli prihlásiť v danom štáte-chovateľskom klube. POCTIVÝ chovateľ ak predáva staršieho jedinca ktoré už má viditeľné nežiadúce,vyraďujúce znaky plemena Vás UPOZORNÍ o týchto skutočnostiach a spravidla tieto jedince idú za symbolickú cenu.Dokonca existujú chovatelia,ktorí takéto jedince UTRÁCAJÚ aby NIEKTO v budúcnosti nevyrábal BASTARDOV na bežiacom páse a neo.ebával neznalých ľudí,začiatočníkov,amatérov atď.Je to kruté ale je to tak. Človek sa nechá dobehnúť pri rôznej kúpe ale čo mu v tom bráni aby si našiel potrebné informácie na príslušných miestach (chovatelia,kluby,výstavy,bonitácie,poradcovia chovu,kynologické kluby,INTERNET,... ??? !!! K útulku ešte len toľko.Schvaľujem útulok ale len zo všetkým čo k tomu patrí.Pravda bude vyžadovať VŽDY financie,ale bude kde umiestniť týraného psíka,nebudú v okolí tuláci,bude kde hľadať zabehnutého psíka a možnosť jeho návratu domov,bude to miesto ktoré môže spolupracovať so zahraničím pri hľadaní domova pre opustené jedince. Len PROSÍM NEZALOŽTE útulok kde sa bude hromadiť nespočetné množstvo jedincov v nevhodných podmienkach,bez patričnej stravy,veterinárneho dozoru,... . Videl som útulky kde to už hraničilo s týraním zvierat. POD SVETLOM BÝVA NAVAČŠIA TMA !!!
Robo Horvat | 29-09-2010 15:10:01
Pan Lehocky dobre ste si precitali clanky pana Ferdiča? Lebo mna jeho članky nepresvedcili vôbec a v nicom.A najviac ma dorazilo kde napisal "Pravda z útulku som nezobral ani jedno zviera lebo keď som videl v akých sú zúbožených podmienkach,bez veterinárnej starostlivosti,choré,plné parazít. Nie.Takéto jedince zobrať domov je veľké riziko už len z dôvodu "roznášania nákazy" vo svojom okolí a následné nemalé finančné výdavky za lieky a veterinára." Ked ma pomôct psikovy z utulku tak racej nie aby nemal vydavky. Toto uz ani nebudem racej komentovat. Ale k veci.Ten kto chce psa ukradnut cielene, vie dat cip aj odstranit.K tomu plateniu dani.Tak ako neplatia dane za vyrobu steniat chovatelia bez PP, tak neplatia ani co vyrabaju stenata s PP.A to maju vyšší zisk za stenata s PP a nesu svoje velke riziko voci danovemu uradu.Ale to je kazdeho osobna vec.Mne to je jedno ci ma psik PP alebo nie,ale podstatne je to,ze toje zive zviera ktore nam je casto krat oporou a pomocnik a treba mu v ramci realnych moznosti pomôct. Pre radost a samotu staci vecsinou jeden psik.Ten kto chova 2 a viac to chova s umyslom si aj neaku tu koronu prilepsit a teda nech aj platia. Ale pan Ferdič nenapisal to, ze niektori vychcani chovatelia co vyrabaju stenata s PP predaju za velke peniaze steniatko s PP ktore nema dobry chrup, (predkus,podkus, atd.)novemu neskusenemu majitelovi,ktoreho tento psik je vyradeni z vystavy a z bonitacie,co je podmienkou pre psika aby bol uchovneny do registrovaneho chovu a teda aby mohol plodit alebo rodit steniatka s PP. V konecnom dôsledku aj chovatelia s PP prispeli k stavu o akom tu pise pan Ferdič. A na zaver si myslim,ze poplatok za psika je nespravodlivy a neopodstatneny.Ved neplatia chvatelia koni,oviec,kôz,krav,svin, atd. a tie zvierata daleko viac smrdia,plynuju a teda znecistuju okolie a zivotne prostredie. :-)
Igor Lehocky | 29-09-2010 08:33:44
Pan Ferdic, pekne ste to napisal, vidiet ze sa vyznate. Bodaj by kazdy z prispievatelov pisal podobne ako vy, malo by to inu uroven k niektorym clankom. *yes*
Robo Horvat | 28-09-2010 22:35:56
Ja som len navrhol moznost co mozno mohlo prejst cez poslancov a mesto by to nezatazilo a prinieslo by to vecsiu spokojnost nasich obyvatelov a hlavne aspon nieco pre psikov.Na zaciatok urcite lepsie ako nic. Utulkom vykopete pre mesto a nasich obyvatelov velku financnu jamu.ktora sa neda zasypat a stale bude pytat peniaze. Prosim vas nelietajte v oblakoch a drzte sa realnych moznosti.
Tri bodky | 28-09-2010 19:46:50
Nechcem tu na nikoho útočiť,ale priznajte sa... zachránil niekto z vás už aspoň jedného psíka? Ja osobne, zachranujem,tým sa tu nechcem nejak machrovať alebo čo,ale pokiaľ nemáme v našom meste útulok,tak skúste psíka odfotiť,hodiť bud na Facebook,a zatiaľ ho niekam dočasne prichýliť,ja osobne mám teraz hlavu plnú psov,a neviem čo už mám skôr spraviť ...
František Ferdič | 28-09-2010 17:03:39
re Robo Horvath: ako sa produkujú jedinci bez PP?! Nerátam neidentifikovateľných bastardíkov,nechcené krytie? Stačí si otvoriť inzeráty kde sú mraky ponúk "čistokrvný,otec/matka/rodičia s PP" len zo záhadných okolností štence už nemajú PP od výmyslu sveta.Ak niekto vyrába na jedincoch s PP bezpapierové jedince už porušuje chovný predpis,ak je majiteľom chovateľskej stanice pod hrozbou sankcie.Takáto veľkovýroba bez PP by mohla zaujímať aj daňové úrady za neodvedené dane z príjmu.Koľko bezpapierákov sa vyprodukuje za rok na slovensku??? :-D Doteraz sa jedinci tetovali/ešte niektoré tetujú ale prechádza sa na čipovanie.Doteraz vydanie PP+tetovanie vychádza na jedného jedinca cca 10€ v závislosti od plemena/chovateľských klubov.Určité náklady pri bezhlavom množení odpadávajú.Rozdiel niečo cieľavedome sa snažiť odchovať alebo bezhlavo množiť.Strach z čipovania majú hlavne taký ktorých by vedeli identifikovať vrátane z krádeží jedincov atď. Dane systém.Existujú štáty kde platíte miestnu daň za psa a ešte k tomu platíte daň tzv.VÚC čiže za jedno zviera máte vyrúbené 2 dane v nemalej sume. Mal som 6 najdúchov /kaukazský ovčiak,2xdoberman,jazvečík,anglický seter,nemecký ovčiak/ z ktorých jeden doberman bol s PP a dal sa vypátrať majiteľ,anglický seter po 3 týždňoch našiel pôvodného majiteľa a ostatný jedinci našli nový domov asi do 1/2 roka.Pravda z útulku som nezobral ani jedno zviera lebo keď som videl v akých sú zúbožených podmienkach,bez veterinárnej starostlivosti,choré,plné parazít. Nie.Takéto jedince zobrať domov je veľké riziko už len z dôvodu "roznášania nákazy" vo svojom okolí a následné nemalé finančné výdavky za lieky a veterinára.A to nehovorím o psinke,parvoviróze,kotercovom kašli,... . Ak útulok tak na úrovni zo všetkým čo k tomu patrí poprípade karanténna stanica kde po určitom čase keď sa nebude dať umiestniť tak sa jedinci utratia.Kruté na Vaše žalúdky?!Ja viem,chudák pes za to nemôže len ten jebnu.ý človek ktorí sa pričinil aby uzrel svetlo sveta z rôznych pohnútok. Prečo všetci rovnako.Lebo aj z RD chodia jedinci na "prechádzku" a majitelia sú rôzny.Aj majiteľ z bytovky pozbiera po svojom psovi pritom používa vlastné sáčky a použije vlastný kontajner.Aký je v tom teraz rozdiel?! Ja tiež nezbieram po svojom psovi mimo zastavanú oblasť, to by aj bača mohol zbierať ak niekde preženie svoje stádo alebo poľovníci po vysokej zvery,diviakoch :-) . Ak odmyslím s tebou uvádzanú selekciu na PP-budiš.Ale jedinec so skúškou u mňa VŽDY bude viac nakoľko sa mu niekto aspoň venoval,dal si tú námahu niečo ho naučiť a možno sa aj sám niečo naučil.Veľké percento jedincov sú "samorosty" ktoré vyrastajú bez potrebnej výchovy a výcviku čo na "dedine" býva samozrejmosť a na sídliskách takýchto jedincov nemôžete odopnúť z vôdzky,nie sú socializovaní,... . Počas terajšej dovolenky som bol ubytovaný v jednej malebnej slovenskej dedine kde o 3 domy ďalej na fare mali nemeckého ovčiaka.Jediné čo mal bola búda pochybných rozmerov,uviazaný na cca 4m reťazi.Na každé šuchnutie reagoval štekaním a strhával so sebou väčšinu psov z okolia.Doslova som ľutoval obyvateľov okolia,psa nevynímajúc.Starosta takémuto majiteľovi by mal vyrúbiť 10násobnú daň a o to horšie ešte k tomu farárovi(vodu káže,víno pije). Nebolo ďaleko od týrania zvierat keby sa o neho nestarala jedna dobrá duša zo susedstva. re Jozef 28-09-2010 12:46-mačky sú kapitola sama o sebe ktoré by sa povinne mali sterilizovať.Môj dedo robil selekciu mačeniec hneď po ich narodení.Nechal si pár kusov ostatné utratil.Toto praktizovala väčšina dediny.
Robo Horvat | 28-09-2010 14:20:34
pan Ferdič tento clanok vnimam ako lobistický za chovatelov co produkuju psov s PP ale o nic menej akurat za vecsie peniaze.Ale kseft je kseft. Ale preco sa stale snazime cloveka do niecoho nutiť.Ved vsetci nechcu mat draheho psa s PP alebo skuskou a cipom.Ved niekto ma ledva na zivot napr. starsi ludia. Psika potrebuju koli samote a ochrane majetku.Ked bude cipovanie zadarmo tak prosim.Ale nie ze niekto chce zarobit na cipovani tak to presadi a bude kseft ved to niekto zaplati. pan Ferdič staci ist od hradze k cvicaku na koleno a tiez je to tam same hovno a vecsinou tam chodia vasi chovatelia psikov s PP a skuskou a mozno aj cipom a hovien je tam ako hub po dazdi, no ale budis nie je to centrum. Ide o to ze tiez nezbieraju. Okolite obce asi neprispeju ani cent,nato sa asi neda moc spoliehat. Rovnaky poplatok na RD a činžiaku je nezmysel a poriadny. Preco ten co ma psika na RD a venci ho na svojom pozemku a samozrejme ze si to aj cisti, ma platit rovnako ako ten co venci v centre mesta a kde mu mesto da aj sacky,nadoby a robi zanho udrzbu,teda ak robi. Len tu neselektujme,ze ten kto ma psika s PP alebo skuskou je nieco viac. pan Ferdič, kolko psikov si si zobral uz z utulku domov? Lebo ja za tie roky uz troch. A pre 22:26 viem si predstavit aj to,ze kto si zoberie aj dvoch psikov z utulku by tiez neplatil,ale chcelo by to potvrdenie a foto z utulku alebo MP,aby sa to nezacalo zneuzivat.Ostatne je uz len tvoja spekulacia.
Jozef | 28-09-2010 12:46:39
.... a co mnaukaci? Alebo s mackami sa nepocita? F.F. skvele. *yes*
František Ferdič | 28-09-2010 12:38:58
dodatok (bol som so psom trocha si zacvičiť): v minulosti určité obce/MČ mali zabehnutý systém tzv.bonusu.Platil si poctivo daň za psa obec uhradila vakcináciu besnoty jedinca.Každý jedinec bol raz ročne očkovaný proti besnote a zo spoločenského hľadiska vieme aká zákerná besnota je.V súčasnosti nepoznám obec,ktorá by mala zavedený bonusový systém vrátane výhod ktoré som spomenul (okrem penzistov) a za svoju daň za psa dala niečo späť okrem odpratávania hovien po nespratníkoch-mestá. Nie je tu žiadna motivácia,chýba tu systém a dokonca aj zákon č.282/2002 Z.z stojí za hovno,ktorý v komplexnosti chov,držanie psov moc nerieši je ďeravý a nadväzujúce VZN sú rozdielne,poprípade sú po právnej stránke nezmysel. Súčasný systém každého majiteľa,chovateľa motivuje len k jedinému: Ako obísť VZN a nezmyselnú,nespravodlivú daň za psa. Útulok má zmysel.Už len z chovateľského hľadiska ak mi zabehne jedinec prvé kde ho môžem hľadať,kde môže byť,bude poctivo vedený útulok odkiaľ podľa identifikácie môžu vyzvať majiteľa,že kde je pes.Rád zaplatím "nálezné" 50€ / alebo v krmive / za svojho kamaráta,spoločníka,strážneho psa,chovného jedinca,kamaráta deťom ... . Systém treba postaviť motivačne a nie trestať,že mám psa. takýto je môj názor a máte právo s ním nesúhlasiť,nikomu ho nevnucujem.
Miloš Majko | 28-09-2010 11:31:10
Feri, tyrani a tulavi havovia dakuju za Tvoj prispevok.
František Ferdič | 28-09-2010 09:47:09
re Robo Horvat: v databáze už som,dokonca aj spravujem databázu a k čipovaniu sa dostanem možno neskôr. Zákon č.282/2002 Z.z. a k tomu nadväzujúce VZN miest a obcí.Záleží veľa ako (ne)dokonale vedia poslanci MZ ušiť vhodné VZN aby nebolo v rozpore so zákonom ale prínosom.Zákon bol šitý zase len poslanecky amatérsky. Čipovanie je zatiaľ jediná možná cesta k presnému označeniu jedinca (okrem tetovania,vypaľovania) a zároveň identifikácia majiteľa (čítačka,databáza).Čipovanie je bezbolestné a je možné vykonať v šteňacom veku,je NEPRENOSNÉ,nedá sa stratiť a je doživotné. Poplatok za psa: členiť podľa druhu plemena nezmysel,či je v RD alebo bytovke nezmysel,jednotný poplatok a z neho výhody,výnimky ... ktoré budú pre majiteľa len veľké +. - zľava na jedinca s PP-rodokmeňom / vyrábajú sa bez PP-rodokmeňa jedinci ako na bežiacom páse za pár šupiek,tam kde je dopyt je aj ponuka,neskôr končia (možno) na ulici,jedinci sa nedajú vystopovať,identifikovať,majitelia ľahšie sa zbavujú psov bastardíkov ako s PP. - zľava na jedinca s vykonanou skúškou (národná,medzinárodná) / majiteľ sa aspoň niečo naučí okolo svojho jedinca a jedinec taktiež. - možná zľava pre člena miestneho kynologického klubu / členským poplatkom podpora miestneho kynologického klubu,je vhodné miesto na psychické a fyzické zaťaženie jedinca,vhodné miesto na socializáciu jedinca,vhodné miesto na relax,spoznanie ďalších majiteľov, ... . - za každého ďalšieho jedinca navýšenie poplatku 25-50% / s možnosťou uplatnenia výhod. Útulok ak by mal dostatok financií sa dá zvládnuť spoločným spravovaním viacej obcí kde sa môžu umiestniť "tuláci" z dotknutých oblastí. Vhodný oplotený pozemok patričnej veľkosti,elektrika,kanalizácia/septik,zamestnanci,karanténna časť,veterinárny dohľad,krmivo,veľkosť kotercov,výbehu,sterilizácia jedincov,utrácanie jedincov.Miesto kde sa dá vyzdvihnúť tulák alebo nájsť mu nový domov. Sereď,Galanta,Sládkovičovo,Veľká-Malá Mača,Abrahám,Hoste,Majcichov a ďalšie obce v spádovej časti by sa spoločnými silami mohli podieľať na útulku. A koľko stojí jedinec mesto? Nič.Financie sú vyhodené na odpratávanie hovien,ktoré nespratný majitelia nie sú schopný pozbierať.Doslova ich chceme vychovávať,dokonca im dávame aj sáčky do stojanov a nakoniec to hovno nie a nie zobrať.Keby pes vedel možno sám by to hovno zahodil do koša.
pre Robo Horvat 27-09-2010 22:26 | 28-09-2010 07:21:05
Tvoj návrh z 27-09-2010 15:51 očipovať a následne zaradiť do databázy pána Ferdiča sa mi nepozdáva. To si chcel počuť? :-P Teraz vážnejšie - citujem tvoje návrhy: "Na RD za 1 psika neplatit nic,aby bola motivácia prichýliť psika z ulice.". V poriadku, súhlasím. "Za 2 a viac platit normalne ako doteraz.". Nesúhlasím. Ak má niekto dvoch a viac psov, vyšmarí ich na ulicu, aby mu zostal iba jeden a nebude musieť za neho platiť. "Takto bude vecsia sanca pre psika z ulice sa dostat do RD ked ludia budu vediet ze zanho nemusia platit.". Súhlasím čiastočne. Ak už bude mať niekto jedného psa, za ktorého by neplatil, viacej havov si už nepriberie, aby nemusel za nich platiť. Ďalej to už nerozoberám. P.S. Vymením izbového psa za dvojizbového. Tu by si aký poplatok vyrubil? :-*
Milay | 28-09-2010 06:49:30
Mám pocit,že v Seredi keď vznikne nejaká myšlienka alebo nápad,tak sa v zárodku objavia hlasy proti.Tak sa nečudujme,že Sereď je taká,aká je.Je zaujímavé,že v iných mestách útuly fungujú,aj keď určite majú aj problémy,ale fungujú.Ja osobne som za útulok,a aj za to aby peniaze vybrané na daniach za psov boli použité na tento útulok.Dobré by bolo ako poukázal jeden pisateľ osloviť zástupcov mesta Galanta o podporu,respektíve o spoluprácu či spoločný útulok.Útulkom by sa zabránilo voľne pobehujúcim psom po meste a samorozmnočovaniu a týraniu psov.
Robo Horvat | 27-09-2010 22:26:46
Mna len zaujima ci sa niekomu z vas pozdava moj navrh z 15:51 alebo ci tu budeme len kecat tak naprazdno.
anonym | 27-09-2010 20:18:16
Johny,úplne s vami súhlasím,Psov je plná rit ktorá pobehuje po ulici a všade hovno.Koca sa to dva krát do roka a útulky sú prázdne.Male deti sa ich boja a maju aj z toho traumu na celý život.Som proti tyraniu psov a Ludia by sa mali spamätať. *yes*
anonym | 27-09-2010 17:25:40
Aha. To ale nie je OD jednota. Stále je to progres. Jednota tam má len predajňu no nie je majiteľom budovy. Ale to je v podstate jedno. Hlavne že sa kontrolovalo. Mohli by páni z MP prísť aj na garbiarsku ul., tu by to pre nich bola doslova zlatá baňa :)
oliv | 27-09-2010 17:20:10
Byvaly pomnik Kubaca.OD Jednota-byvaly OD PROGRES :)
anonym | 27-09-2010 17:17:35
neviem kde je pri OD Jednota park. ale verím Vám :) ... Teraz by som svoj predošlí príspevok radšej zmazal :-X
oliv anonym 27-09-2010 17:09 | 27-09-2010 17:13:39
Na TV krea sa tetno tyzden odvysielala kontrola psickarov v Seredi.Konkretne park pri obchodnom dome Jednota.
anonym | 27-09-2010 17:09:42
častejšie kontroly ? v seredi žiadne niesu. tak ako som nevidel nikoho upratovať nevidel som ani pokutovať :). preto by som skôr napísal treba KONEČNE začať KONTROLOVAŤ !!!
oliv | 27-09-2010 17:04:18
Preto by bolo na mieste keby sa kontrolovali majitelia psov,a ak sa zisti,ze neprace po psikovi-pokuta. Treba len castejsie kontroly.
anonym | 27-09-2010 17:04:08
Inak ja osobne psa nemám. no ak by som mal tak by som po ňom určite hovná nezbieral. s radosťou by som zaplatil ročný poplatok a potom sa pozeral z okna ak po sídlisku chodí dáka upratovacia čata a vysáva hovienka :) pre občana: neverím že váš pes nikdy nebol mimo vášho dvoru a nikdy nevykonal potrebu inde ako na vašom dvore. preto si myslím že platenie poplatkov za psa pre RD je na mieste. ak ale váš pes naozaj nikdy nebol vonku tak mi ho je úprimne ľúto.
Miloš Majko | 27-09-2010 17:03:17
Som rad, ze ste k Vasmu prispevku prilozili aj druhu cast.
anonym | 27-09-2010 16:57:58
pravo zasahovať do danej problematiky vám neupieram. vyjadril som len svoj názor. a stále si myslím že v súčastnosti by bolo vhodné tie financie použiť na upratanie psích výkalov a nie na budovanie útulku. ak bude v meste prevaha psíčkarov ktorý po svojom psíkovi odpracú, nebude musieť po nich upratovať mesto, až potom môžeme uvažovať o tom aby sa tie financie použili inde. Napríklad na útulok. Trpkov realitou ale je že mesto v súčastnosti dané financie nepoužíva ani na upratovanie ani na financovanie útulku.
Ľubomír Veselický | 27-09-2010 16:56:45
Miloš! Moje vyjadrenie smerovalo k posúdeniu terajších finančných možností. Som za to, aby útulok vznikol. Súčasne ale tvrdím, že musíme hľadať zdroje. Tie o ktorých vieme, nie sú dostačujúce.
občan | 27-09-2010 16:53:54
A ja za čo platím v rod. dome. Pes si behá po dvore, serie mi po dvore, von na ulicu vôbec nechodí. Nikto mi po ňom neodpratáva, keď idem kosiť trávu musím si sám pozbierať hovienka, za psa platím a nechcem, aby moje peniaze išli na útulok, ale na čistenie verejných priestranstiev, čo poslúži nám všetkým
oliv pre: anonym 27-09-2010 16:29 | 27-09-2010 16:39:39
Ja sa nehnevam.Je pravda,ze vela psickarov po psoch neprace. Ale to neznamena,ze ked ste nikoho nevideli zbierat psie hovienka,ze to nikto nerobi. Pokial platim za psa mam pravo zasahovat do rozhodnutia kam tie peniaze pojdu.Potom za co platim ak po spovi pracem?Ved na krmivo mi nik neprispieva ,sacky tak tiez platim zo svojho.
anonym | 27-09-2010 16:29:56
pre oliv: nehnevajte sa no ja som ešte nikdy nikoho v tomto meste nevidel odpratať po svojom psíkovi hovno. v zime je na snehu krásne vidieť ako to v tomto meste chodí. je mi naozaj ľúto človeka ktorý v mesiacoch keď nieje sneh prejde cez trávnik, podla mňa je prakticky nemožné prejsť po trávniku bez toho aby človek nestúpi do hovna. Preto je na mieste aby vyzbierané peniaze boli použité na čistenie verejných priestranstiev ktoré znečistili práve psíkovia. Ja naozaj nie som povinný obchádzať alebo preskakovať hovná po vašich miláčikoch.
Robo Horvat | 27-09-2010 15:51:33
pan Ferdič daj sa ty ocipovat a potom ta dam do databazy.Ked zavediete cipovanie na ulici skonci este viac psikov.Ved teraz nechcu alebo si to mozno nemozu dovolit platit.A tvoj pes s rodokmenom alebo skuskou naserie menej na chodnikoch ako ten co je bez PP a skusky na RD a kde si to majitel RD aj pozbiera a nepusta psa von do mesta,tak preco ma platit rovnako.Ved na toho psika co je chovany na RD mesto nema apsolutne ziadne naklady. K spokojnosti obcanov nasho mesta to vidim asi takto: Na RD za 1 psika neplatit nic,aby bola motivácia prichýliť psika z ulice.Za 2 a viac platit normalne ako doteraz.Takto bude vecsia sanca pre psika z ulice sa dostat do RD ked ludia budu vediet ze zanho nemusia platit. Na činziakoch za 1 psika platit polovicu ako doteraz. Za 2 a viac platit normalne ako doteraz. Podmienkou aby to fungovalo by bola dôslednejsia kontrola zo strany mesta a aj obcanov nasho mesta.Obcania najlepsie vedia ktory psik je vo vchode nacierno alebo len sem tam na navsteve. Niekedy menej znamena viac a tento model by mozno priniesol menej psikov na ulici,pre mesto ziadne vydavky na utulok a v konecnom dôsledku po vecsej kontrole aj viac penazi do rozpoctu mesta.A to samozrejme vecsia spokojnost obcanov nasho mesta. Pani poslanci skuste sa zamysliet nad tymto modelom, ktory sa da odskusat na rok ci dva a potom sa posudi jeho efektivnost. Nic nas to nebude stat,len treba chciet.
oliv pre: anonym 27-09-2010 14:09 | 27-09-2010 15:31:52
a ako k tomu prideme my, majitelia psov co pracu po svojom psovi?Ja mam psa ,nasla som ho na ulici a platim za nho riadne ako je dane zakonom.Mesto mi za poplatok neda nic.Ja chcem aby poplatok za mojho psa siel na utulok.
Johnny | 27-09-2010 14:35:05
anonym 27-09-2010 13:56 Nie, ani na tej tráve kde sa hrajú naše deti sa to nedá tolerovať. nech im kydajú doma v obývačke na koberec.. :-)
anonym | 27-09-2010 14:09:34
zabudol som napísať že nesúhlasím s tým aby sa tie financie použili na psí útulok. mali by byť použité na čistenie verejných priestranstiev ktoré znečistili práve psíkovia a na vybudovanie a udržiavanie riadneho a verejne prístupného cvičiska pre psov.
anonym | 27-09-2010 13:56:41
Veru veru, 9165 € je žalostne málo na to koľko ľudí vydávam každý deň pod svojimi oknami so psom. Malo by sa to začať poriadne kontrolovať a financií vyzbieraných za psa bude viac než dosť. Tiež by nebolo na škodu ak by sa mestský policajti občas prešli po sídlisku a dohliadli na to či majitelia upratujú po svojich psíkoch. Ešte keď vykoná pes potrebu niekde na tráve a majiteľ to neodprace tak sa to dá tolerovať, no vážne ma už nebaví obchádzať psie hovná ktoré sú uprostred chodníka. By ma zaujímalo či MP vôbec niekedy niekomu naparila za to pokutu.
František Ferdič | 27-09-2010 13:53:09
nedotiahnuté všade: -chov jedinca zabezpečiť tak aby sa nemohol dostať mimo chovný priestor,neúplné,nedostatočné oplotenia pozemkov,vstupných brán ... . -identifikácia zvieraťa,známky ktoré sa vydávajú dajú použiť aj inde,sú prenosné a môžem na jedno prihlásené zviera chovať aj 5.Zaviesť povinné čipovanie každého jedinca,databáza jedincov ... . -poplatky za psa,daň za psa,celoplošne jednotný poplatok či je chovaný v RD alebo bytovke.Určité "úľavy" výhody pre jedincov s rodokmeňom, s absolvovanou skúškou podľa národného,medzinárodného skúšobného poriadku. -určité percento z poplatkov za psa by sa malo vrátiť späť pre "psov" ako ohraničený,označený voľný výbeh (videl som vo Viedni),podpora miestneho,mestského kynologického klubu vhodným priestorom (rozloha cca.1ha),vybavením. http://www.nemecky-ovciak.sk/gen/cviciskatrnava/ Útulok: vyžaduje v základe dodržanie určitých hygienických noriem,veterinárny dohľad,očkovacie látky a pod.,krmivo,náklady na elektriku a vodu,minimálne 3 zamestnanci nakoľko musí byť dohľad 24hod aby sa vystriedali,veľkosť kotercov,výbehov,karanténny priestor,podpora sterilizácie jedincov,hľadanie nového domova pre jedincov,poprípade po určitom čase utrácanie. Samotné mesto/obec ťažko bude znášať náklady ale skôr ak sa spojí viac obcí v blízkosti a budú znášať náklady spoločne pričom si musia určiť pravidlá hry,dohodnúť sa (je to reálne?). Na záver: odmietam tzv.zbrojenie voči "bojovým plemenám" nakoľko ako bude/je vychovaný,vycvičený jedinec záleží od chovateľa,držiteľa,majiteľa a nie na veľkosti,vzhľade ... určitého plemena.
anonym | 27-09-2010 12:26:33
Psov je v Seredi a Čepeňoch dosť, len výška vybraných poplatkov je malá. Ak si spravíte prechádzku zistíte, že vmnohých dvoroch je nie lenm jeden pes ale aj traja a platí sa za jedného. A to nehovorím o psíkoch chovaných v činžiakoch. Na ten počet koľko ich je, len žalostne málo občanov činžiakov platí za psa. Poplatok v činžiaku je vyšší a schovávajú sa za to, že pes je svokrov,dcérin, otcov, matkin a platí sa zaňho v ich rod. dome, čo nie je pravda. Kontroľuje to niekto?
niko | 27-09-2010 11:41:32
p.klokner- *yes* suhlasim co ste tu napisal,ja len dodam, ze by mohli mat urcitu ,,vyhodu,, napr. ludia ,ktori si zoberu psov ,,z ulice,, tzv. orechov a riadne sa o nich staraju (lebo nemusia a nesleduju tym zarobkovu cinnost...) k utulku: napad to v principe nieje zly,lebo v poslednom case si vsimam, ze nejako pribudli tulavi psikovia na uliciach-neviem cim to moze byt... problem bude z financovanim ( hlavne v Seredi, lebo najlepsie je ked -to ,,niekto,, spravi a zaplati, len nech som to neni ja ) ;-) mal som moznost vidiet ako funguju ine utulky v okoli a maju naozaj obrovske problemy,lebo verejnosti je tato otazka bohuzial cudzia... napr. Nitriansky utulok spolupracuje z Rakusanmi, robia co mozu, ale problemy su velke. Nebyt velkeho odhodlania ludi ,ktori prevadzkuju utulok-neviem,neviem .... takze by bolo dobre rozmyslat do buducna nad spolupracou s inymi organizaciami a ,,odbytom,, zvierat,lebo sa budu v utulku len kumulovat... dakujem.
Peter Klokner | 27-09-2010 10:18:01
Mám dvoch psov, ktorým spolu je bežná igelitka priveľká. Napriek tomu niekoľko pripomienok. 1. K daniam za psov. Platím ich rovnako ako tí, ktorí chovajú v porovnaní s nami "obludy". Keď už aj za autá sa platí podľa kubatúry, zaslúžili by si chovatelia spravodlivejší systém. 2. Pri prechádzke stretávam "tiežmajiteľov", ktorí sa netrápia platením dane. Kde je podstata takého konania ? Páni poslanci, porozmýšľajte, buďte dôslednejší keď ste za to platení a odmeňovaní. Tých 9165 Euro je tak vďaka minimálnej a nedôslednej kontrole zodpovedných iba časť toho, čo sa môže (vlastne musí) ročne vybrať. 3. Kritizoval som v minulosti, že mesto nemá ani toľko slušnosti, aby časť z tých "psích" financií vyčlenilo na úpravu a vyčlenenie plôch pre zvieratká (nanešťastie aj tie za ktorých majitelia neplatia). Už len preto, že na rozdiel od inej skupiny iných tvorov sú pre mesto väčším ekonomickým prínosom ako iná, absolútne neproduktívna skupina bytostí, neoprávnene chránená viac ako vtákopysk. Situácia sa našťastie zlepšila, no myslím si, že použiť všetky poplatky na útulok je nesprávne. Doplatia na to tí, ktorí sa o svojich psov starajú. Riešenie? Spravidla aj jednoduché. A hlavne zákonite až po "funuse". Keďže zákony sa menia ťažko, máme inštitút VZN. Lenže to by naše zastupiteľstvo nesmelo mať obvyklý sociálno-socialistický syndróm a miernu priposratosť z toho, že nepopulárny čin ohrozí niekomu istú "poslaneckú" stoličku a hlavne popularitu. Nezodpovednosť majiteľov či chovateľov tkvie v benevolencii a anonymite. Denne nám Sereďou blúdia možno desiatky psích tulákov a ja osobne už viem, že volanie na MsP je absolútna zbytočnosť a skôr sranda. Tak čo bráni prijať VZN, ktorým sa dopracujeme k stavu, že identifikácia psíka bude v meste povinná, jej absencia pokutovaná tak aby sa neoplatila a všetky oprávnené náklady na prípadný "zásah" voči psiemu tulákovi sa majiteľovi zosobnia ? Čipovanie by mohlo byť podľa mňa samozrejmosťou a tiež cestou k čiastočnej náprave žalostného stavu. Že sú to pre majiteľa náklady ? No a čo ? Aj auto si kúpim iba vtedy, keď mám na poistku a na palivo, či nie ? A zároveň predídem pindom konštatovaním, že ak majú aj "odkázaní" a asociáli na dvojlitre rôznych značiek, sú v tieto podmienky plniť. Len by to niekto musel chcieť dosiahnuť, však ? Ak sa naozaj rozhodneme, že útulok bude realitou, premýšľajme potom predovšetkým nad tým, ako náklady naň čo najviac zefektívniť. A lenivosť či strach prijať nepopulárne opatrenie speje k jedinému, že myšlienka na tej lenivosti a benevolencii skrachuje. A nepomôže ani odhodlanie a nadšenie niekoľkých jedincov.
napad | 27-09-2010 09:35:44
Mna napadlo preco neoslovit Galantu? Dohoda medzi Seredou a Galantou, ze ideme pol na pol. Galanta utulok nema a ten seredsky by podla mna urcite podporila ak by tam bola zaruka, ze by bola GA v "spadovej" oblasti.
Robo Horvat | 27-09-2010 09:08:24
pan Veselicky mate pravdu a suhlasim s vasim nazorom a len dodam,ze na vybudovanie skromneho utulku bude mozno 50 000 eur malo. Z desiatych psov tu bude 200 z celeho okolia a co potom? Ja som tu pred casom pisal ako skusobny model co by mohlo fungovat mesto by to nestalo vela penazi.A da sa to skusit na rok alebo dva a potom sa to da posudit ci to ma vyznam alebo nie.
občan | 27-09-2010 08:24:10
Realizáciu útilku treba zvážiť po všetkých stránkach. Keď eufória zo zriadenia útulku opadne nastane realita, útulok začne chátrať, pretože stroskotá na peniazoch. Veď poplatok za psov je najslabším príjmom mesta, ďaleko to s jeho výškou nedotiahnete, akurát po roku k zániku.
Johnny | 27-09-2010 07:08:18
Môj názor: ja som nikdy žiadne zviera netýral a ani nebudem, vždy som ich mal rád a aj budem, častokrát viac ako niektorých ľudí. Ak by boli všetci takýto, útulky by netrebalo.. áno, realita je iná a zrejme by do tých útulkov trebalo zavrieť majiteľov tých zvierat, a dať im hladovku na pár dní..
Miloš Majko | 26-09-2010 21:42:45
Tato anketa nic nezmeni. Iba da ludom moznost vyjadrit nazor, kam si zelaju umiestit peniaze, ktore platia za psov. Ci napriklad do dalsieho pracovno organizacneho auditu ci studie nadstavby MsU, ktore znovu kludne niekto objedna a zaplatiu z nasich penazi i ked ich nikdy nepouzije, alebo tyranym zvieratam. To je vsetko. Odporucam pozriet video ktore som bol natocit s odbornikom na danu problematiku - realny pohlad na utulok: "Každé zviera ti otvorí okno do iného sveta..." http://www.seredonline.sk/index.php?sekcia=clanky&clid=1270721701
Miloš Majko | 26-09-2010 21:35:49
Lubos, keby sme o tom neprerozpravali hodiny - necudoval by som sa Tvojmu prispevku. Sam vies, ze ja som realista a vidim do toho velmi, velmi hlboko, preto ktorky realne, pomale a systematicke. Ty si tu vykreslil nieco, co mi silne pripomina firmu - utulok nikdy firmou nebude, nikdy nebude zarobkom a vzdy bol a bude obetou a niecim, co bude peniaze iba papat, nie vyrabat. Nie sme samovrahovia a vieme, co je realne. Ak by sme to nevedeli, uz by neuspesny pokus bol za nami. Ja vidim problem inde. V stovkach ludi, ktori nemaju problem verbalne podporit hocico, no nasledne su schopni iba pytat sa, ako to je daleko. Vidim problem v ludoch, ktori za najvacsiu pomoc v zivote trpiacemu zvieratu povazuju to, ze zdvihnu telefon a oznamia to tretej osobe a ocakavaju, ze ta sa o zviera postara. Nie, nie je to tak dobe. Utulok bude a zo zaciatku mu na chod peniaze z poplatkov za psov postacovat budu. Pretoze jeho vzniku bude predchadzat vysvetlovanie, co je utulok a na co sluzi. Kapacitne bude vyslovene obmedzeny a zo zaciatku sa pocita iva so zvieratami tyranymi. Je to proces na niekolko rokov a upozornujem, v civilizovanej spolocnosti ide o potrebu realnu a realizacia takehoto zariadenia skorej ci neskorej je nevyhnutna. Je vsak potrebne neprecenit svoje sily a moznosti. A vela, vela ludi musi z verbalnej podpory prejst do podpory realnej. Poznam sikovne dievca, ktore je seredankou a pravidelne sa spyta, kedy bude utulok v Seredi. Zaroven prizna, ze sustavne pomaha vsetkym utulkom na okoli. Moja odpoved uz rok je, a nadalej bude - ak nezacne riesit utulok nas, tak nebude nikdy. Zato inym sa bude darit stale lepsie a lepsie. Pretoze prave na tych dobrovolnikoch to moze postupovat vo vyvoji dopredu. Zaklady vsak su potrebne z mesta. Teda od nas vsetkych.
seredan | 26-09-2010 21:25:28
presne ako som hovoril a potvrdil to aj p. Veselicky. Financie su velky problem pri takychto projektoch. Ani snaha ludi, ani ich dobrosrdecnost nenahradia peniaze, ktore su pre utulky potrebne. Jednoducho dneska je doba taka, ze vsetko daco stoji. A zial utulok stoji pomerne dost. A pre kamionistu myslim ze ak by sa aj v ankete vyjadrili ludia ze su za to, aby boli peniaze poukazane na utulok, tak pochybujem ze mesto by ich automaticky aj uvolnilo. Ako som pisal tie peniaze sa zidu aj inde ako v utulku.
kamionista | 26-09-2010 20:49:35
pre pana Majka-aky bude dalši predpokladany krok ak by bola tato anketa zo strany občanov uspešna?
Ľubomír Veselický | 26-09-2010 20:39:44
Páni a dámy, dosť bolo humoru! Aká je realita? V roku 2009 bolo na poplatkoch za psa vybraných celkom 9 165 Eur. Pán Lehocký veľmi presne pomenoval jeden z výdavkov. Ľudí, ktorí sa budú o zvieratá starať. 24 hodín denne. Nech náklady na ich mzdu budú iba 400 Eur na jedného. Reálne treba na 24 hodinovú prevádzku štyroch ľudí. To nehovorím o ich nároku na dovolenku, vtedy to bude znamenať platiť prácu nadčas. 400 x 4 ľudia to je 1 600 Eur mesačne. Za rok je to 19 200 Eur. Iba mzdy! Kde sú odvody, náklady na energie, zverolekára, krmivo, vodu? Záver. Poplatky za psov nestačia ani na polovicu nákladov na mzdy ošetrovateľov. Tak sa zobuďme a nehovorme o tom ako tieto poplatky postačia. Nepostačia ani na začiatku. Na dobrovoľnícku aktivitu by som nespoliehal. Možno iba ak by išlo o poprechádzanie sa s tými zatknutými z kotercov raz za týždeň. Aj to iba vtedy, ak bude pekné počasie.
Igor Lehocky | 26-09-2010 20:22:01
Utulok pre opustene zvierata si bude vyzadovat nielen financie, ale aj zapalenych ludi pre starostlivost o tieto zvieratka, sviatok, piatok, sobota, nedela, bez velkych oci na odmenu. Ale nie je to nemozne, verim, ze je vela najma mladych ludi,ktori by to robili s laskou.
seredan | 26-09-2010 20:10:17
a este myslim ze mesto sa nezriekne penazi vybranich na poplatkoch za psov. Ako sa uz pisalo, nie je to zanedbatelna ciastka.
seredan | 26-09-2010 20:08:40
Peniaze vybrane na poplatkoch mozno postacia zo zaciatku, ale pochybujem ze v buductnosti budu stacit na chod utulku. Hlavne ak sa utulok zaplni. O tom ze bude rychlo plny nepochybuje asi nikto. Ved tulavych psov je tu vela. Je to slachetny ciel urobit utulok pre psy, ale malo by sa najskor vyriesit jeho financovanie. A mesto ho urcite financovat nebude, su dolezitejsie veci kam treba dat peniaze. Verim tomu ze sa to dako dotiahne do konca, len mam obavy, aby to po pol roku nestroskotalo na financovani a utulok sa nezrusil.

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign