Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Paragrafy (nielen) z ulice

Okrádali starenky

Skúsenosti ukázali, že podomový obchod je nebezpečný. Hlavne pre ženy v staršom veku, ktoré si užívajú pokojnú jeseň života a sú také naivné, že si púšťajú do bytu i celkom neznáme osoby. Potom sa veľmi čudujú, keď im nečakaná návšteva ukradne i peniaze, ktoré mali slúžiť na pohreb. A to by mohli byť ešte rady, že nedošlo k vážnemu prepadnutiu a ublíženiu na zdraví. Dve Slovenky z Komárna, tridsaťšesťročná Tamara a dvadsaťosemročná Soňa, sa vybrali do Českej republiky, aby nikým nepoznané mohli staršie ženy beztrestne okrádať. Sprevádzal ich svojim autom asi štyridsaťročný muž, ktorého meno neprezradili.

Nepochopiteľné tipovanie

Tieto zlodejky si vytipovali najskôr osemdesiatosemročnú pani Adelu. Išli naisto. Vedeli, že starká je vdova, býva sama a starí ľudia sú už ako malé deti.. Dajú sa oklamať raz-dva. Odkiaľ však Slovenky brali takéto tipy, to sa asi už nikdy nedozvieme. Autom sa dostali do dedinky Štědrá v okrese Karlove Vary. Auto si zastavili pred domom starenky a dve zlodejky zacengali. Ich partner sedel v aute a striehol, či je na okolí čistý vzduch.

Starenka otvorila dvere a bola zvedavá, čo nečakaná návšteva chce.

„Predávame deky. Babička, veľmi lacno. Kúpte, neobanujete. Iba za 1 500 korún,“ ponúkali svoj tovar neznáme a hrkútali ako najlepšie hrdličky, vychvaľujúc kvalitu tovaru do neba.

Babička odolávala, ale neodolala. Ženy sa nedali, priam ju ohurovali. Nakoniec išla do izby a zo skrine priniesla peniaze. Vyplatila, zobrala si dve deky a dúfala, že návšteva odíde.

Neodišla. Deky ležali na gauči v kuchyni a zlodejky uvažovali, ako sa rýchle dostať do skrine v obývačke. Soňa tam bleskurýchle vbehla a Tamara babičku zdržiavala v kuchyni. Keď domáca pani videla, čo sa robí, snažila sa ísť aj ona do obývačky, aby tú drzú ženu vyhnala. Ale Tamara si stala medzi dvere do obývačky a bránila panej domu, aby išla ďalej.

Volanie o pomoc

Nakoniec sa domácej predsa len podarilo prekĺznuť vedľa Tamary ale zabrániť krádežisa jej nepodarilo. Soňa „šmajzla“ zo skrine 6 000 korún. Starenka začala volať o pomoc. Soňa k nej pribehla, objala ju zozadu okolo tela a ústa jej zakrývala rukou. Vzápätí nebol problém aj s úlovkom zmiznúť, nech si starká robí, čo chce. Nasadli do naštartovaného auta a zmizli na ceste do neznáma. Stará žena si určite nepomôže, nech si len doma sedí a plače. Aj tak onedlho už umrie a obec jej vystrojí pohreb zadarmo. Mýlili sa. Babička sa spamätala a požiadala susedov o pomoc. Tí zavolali políciu. Ibaže si nikto nevšimol poznávaciu značku auta a babička mohla povedať len to, ako sa celý prípad odohral a že išlo o Slovenky, ktoré si čosi zamrmlali po cigánsky.

Onedlho v Osvinove

Zlodejky pomerne dobrý úlovok v obci Štědrá neuspokojil. Tešiac sa na ďalšie zbojníctvo, zaparkovali pred domom šesťdesiatosemročnej starenky v obci Osvinov, tiež v okrese Karlove Vary.

„Ponúkame veľmi kvalitné a lacné deky,“ začali spievať otrepanú pesničku. „Predáme dve za 2 000 korún. Keď nekúpite, budete veľmi ľutovať. Ale vy ste múdra žena a kúpite. Pozrite...“ a vypuklo ďalšie hrdličkovanie a ohlupovanie. Domáca pani váhala, ale predávajúce boli neoblomné ako skaly. Nakoniec išla do skrine a prišla s obálkou peňazí v ruke. Bez váhania vytrhli babke obálku z rúk. Bolo v nej 7 000 korún. Z bojového poľa ešte stačili ukradnúť aj bankovku v hodnote 200 korún, ktorá ležala na kredenci. Trojica sa rýchle vyparila. Keď babička vyšla celá bez seba na ulicu, po aute nebolo ani stopy. Ničomníci zmizli a nechali starkú svojmu osudu.

Zlodeji si zrejme povedali, že na dnes by to stačilo a zastavili sa na občerstvenie v hoteli. Dobre sa najedli a napili a po cigánsky hodnotili celú situáciu. Boli spokojní, čoby aj nie. Osud iných ich zaujímal tak, ako vlaňajší sneh.

Neboli neviditeľní

Partia, dve sestry a šofér, boli na tisíc percent presvedčení, že ich nikto pri krádeži a lúpeži nevidel a že sa im nič preto nemôže zlé stať. Mýlili sa. Niekto ich predsa len videl a počul. Nie síce pri zbojníctve, ale v hoteli. A dobre vedel i po cigánsky. Práve preto už z hotela len tak nasucho neodišli. Zadržali ich policajti. Zmizol iba šofér.

Po vyšetrovaní, dokazovaní a obžalobe, odsúdil Okresný súd v Karlových Varoch obe ženy, zlodejky, pre trestný čin lúpeže a krádeže na trest odňatia slobody každú v trvaní dvoch rokov, pričom im výkon trestu odložil na skúšobnú dobu v trvaní päť rokov. Uložil im aj trest vyhostenia z územia Českej republiky na dobu desať rokov. Spôsobenú škodu uhradili.

Súd zdôraznil, že obe obžalované sa dopustili trestných činov voči starším dôverčivým osobám, ktoré nemali šancu nijako sa účinne brániť a po zistení, kde majú uložené peniaze, neváhali použiť ani násilie. Poškodené boli naviac odkázané jedine na dôchodok a okradnutie postihlo aj ich obživu. Obžalované neboli dotiaľ v Českej republike trestané, a preto dostali trest na spodnej hranici trestnej sadzby.

Kto vie, či to zlodejkám skutočne pomôže, ale starší ľudia by sa poučiť mohli. Veď v týchto časoch chodia po uliciach stovky podvodníkov, zlodejov i lupičov.

 

(Nabudúce: Modlitba pred vraždou?)

 

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign