Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Paragrafy (nielen) z ulice

Oči pre plač

Skutočne je len málo ľudí a domácností, kde by nemali každý deň nejakú aktuálnu tlač, alebo televízor, či rádio. Je teda všeobecne ba až notoricky známe, že žijú medzi čestnými ľuďmi aj podvodníci, zlodeji i vrahovia, kdejakí prefíkanci, surovci, nenažranci, darebáci, opilci... Nehľadia na nič iné, len ako sa vyhnúť normálnej robote a zarábať si peniaze nekalým spôsobom. A žiaľ, to sa deje deň čo deň. Možno o tom počuť v rozhlase, vidieť v televízii a dočítať sa v novinách. Lenže sa nevedia z toho poučiť ani tí, ktorí sa dostali za porušenie zákonov za mreže, ale ani tí, ktorí žijú na slobode a nedávajú si pozor.

Šokovaná babička

Noc odovzdala svoju moc ránu. Po matnom svite začalo svoje lúče ukazovať slniečko. Osemdesiatročná starenka Helena sa zobudila do pekného dňa. Len čo sa obliekla a naraňajkovala, ozval sa pri vchodových dverách zvonček. Ktosi cengal. Bývala v Trnave na ulici B. Smetanu v trojizbovom byte na druhom poschodí obyčajného činžiaka. Deti boli už dospelé a bývali v Bratislave. V Trnave žila sama. Bola spokojná a na nič sa nesťažovala. Nijakú návštevu však teraz nečakala. Keď zvedavá otvorila dvere, stál za nimi neznámy muž. Povedal:

„Vážená pani. Som pracovník poisťovne Apollo a prišiel som za vami kvôli vášmu manželovi.“

To ju udivilo, veď manžel zomrel ešte pred dvadsiatimi rokmi. Hneď mu to aj povedala. On sa však nedal a pokračoval:

„Váš manžel krátko pred svojou smrťou uzatvoril s našou poisťovňou životnú poistku na stotisíc korún. Patria vám z nej výhody a preto som prišiel...“

Pozvala ho do bytu. Nič jej nebolo podozrivé, pretože ešte pred niekoľkými dňami tu boli z poisťovne a mala s nimi uzatvoriť nejakú zmluvu či poistku na bývanie a byt.

„Dostanete stotisíc korún, lebo už patria vám, babička. Od jeho smrti, teda manželovej, narástli úroky...“ a rozprával a rozprával do nemoty. Starenka len počúvala, nechcelo sa jej veriť vlastným ušiam, ba aj sa začínala tešiť.

„Musíte, či mali by ste mi zaplatiť kolok. Potom vám už naša poisťovňa všetko ostatné vybaví a pošle peniaze,“ ubezpečoval starenku muž. Neskôr policajtom vypovedala, že neznámy muž bol vysoký asi 165 centimetrov, bol štíhly, mal tmavšie, mierne vlnité vlasy, pôsobil inteligentným dojmom, bol slušne oblečený, mal tmavomodrý oblek a rozprával pekne po slovensky.

Ale to už predbiehame.

Ponúkla ho kávičkou

Muž sedel v obývacej miestnosti. Hneď po jeho príchode odišla do spálne a zo skrine vybrala peniaze na kolok. Priniesla ich mužovi v obývačke. Ten ešte stále rozprával o výhodách poistenia. Ponúkla ho kávou. Keď vypil, rozlúčil sa a pokojne odišiel.

Starenka už nevie ani ako, ale spomenula si na peňaženku, ktorú mala v obývačke. S očami takmer až na čele od údivu, zistila, že peňaženky niet. Ten neznámy muž jej ju ukradol, keď bola v spálni pre peniaze na kolok. V peňaženke mala tritisíc eur odložených na svoj pohreb. Svoje celoživotné úspory.

Myslela, že zošalie. Bežala do poisťovne, z jednej do druhej. Nikde muža, ktorý bol u nej, nepoznali a nijaké nároky na peniaze v poisťovni ani nemala.

Plakala, nohy sa jej od bolesti podlamovali. Ťažko dýchala, vzdychala a božekala. Už nemá peniaze ani na svoj pohreb. Ktovie, asi ju musia pochovať za štátne peniaze kdesi pod múr cintorína.

Neznámy muž bol všetkým naozaj neznámy. Vyparil sa ako gáfor aj s ukradnutými peniazmi a starenku nechal svojmu osudu.

Pekný vtáčik

Až o niekoľko rokov polícia neznámeho muža lapila. Ako, to sa čitateľ dozvie až na záver tohto prípadu. Išlo o dvadsaťšesťročného Milana zo Žiliny. A čuduj sa svete, bol absolventom Hotelovej školy v Piešťanoch, vyučený čašník. Ešte lepšie ako čašníkovi sa mu darilo klamať staršie ženy, ale rozdiel nerobil ani s inými navštívenými osobami. Aby sme poznali jeho profil ešte lepšie, prezradíme, že toho podvodníka už predtým, čo vykonal v Trnave, poznali na Okresných súdoch v Bánovciach nad Bebravou, Topoľčanoch, Trenčíne i Trnave. Všade ho odsúdili za trestné činy proti majetku.

Okradnutie starenky v Trnave bola pre neho len malina. Iba v Piešťanoch má na svedomí viac ako štyridsať prípadov! Prichádzal nečakane do bytov rôznych občanov, špeciálne však za staršími vdovami a predstavoval sa ako pracovník poisťovne, potom ako pracovník plynární a elektrární, ako záujemca o susedov byt, alebo prišiel vrátiť preplatky za energie. Zručne vystihol odkiaľ presne ľudia berú peniaze, potom ich poprosil o nejakú službu a medzitým ich okrádal. Bral peňaženky, zlaté predmety, rôzne doklady a nepohrdol ani ukradnutými vecami z kabátov, zavesených záster, šuplíkov. V Trnave takto okradol dvadsaťtri ľudí. Podobne uspel aj v samotnom meste Topoľčany. Nikde nemal najmenšej zábrany. Navštívení ľudia mu verili a nikoho ani len nenapadlo, aby si jeho totožnosť nejakým spôsobom skontroloval.

Podvodník a zlodej si žil ako v raji.

Na istej svadbe, kde bol ako hosť, však okradli aj jeho. Niekto mu šlohol peňaženku. Bežal na políciu a krádež oznámil. Na polícii mali na neho zatykač. Hľadalo ho viacero súdov na Slovensku. Z polície sa už domov nevrátil.

Za chladné múry

Okresný súd v Trnave odsúdil Milana na súhrnný trest odňatia slobody v trvaní osem rokov a dva mesiace. Pre výkon uloženého trestu ho zaradil do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia a mal by nahradiť aj spôsobenú škodu, ktorú je problém čo do výšky aj vyčísliť.

V rozsudku sa okrem iného uvádza, že Milan sa dopustil viac ako šesťdesiat krádeží a podvodov na celom Slovensku za situácií, ktoré sa javia na prvý pohľad ťažko pochopiteľné. Zrejme sa tu hmlisto naznačuje, v reči obyčajnej, akí boli poškodení ľudia hlúpi, nepozorní nechali sa klamať ako malé deti.

Ktosi na chodbe súdu poznamenal, že Milan navštevoval aj cintoríny, kde zisťoval, kto a kedy umrel a na pomníku videl, kto po nebohom ostal nažive, lebo tam bolo len meno a priezvisko, ale deň úmrtia ešte nie. Potom pozostalého ako prefíkaný fičúr navštívil a okradol. A vraj, ten kto sa ešte nepoučil, tak mu treba. Somárovi.

Ťažko povedať, ťažko komentovať.

 

(Nabudúce: Okrádali starenky)

 

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign