Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Paragrafy (nielen) z ulice

Z jarmoku na cintorín

Tridsaťročný Michal mal posledný trvalý pobyt v Dolných Lovčiciach. Absolvoval SOU strojárske a bol klampiarom. Ako to už  býva aj v iných prípadoch, manželstvo mu stroskotalo, takže do rubriky osobný  stav si píše, že je rozvedený. Druhý muž, o ktorom bude v tomto prípade ešte reč, sa nazýval Viliam a mal iba osemnásť rokov. Úspešne skončil SOU – odbor stavebnej výroby v Hlohovci, chvíľu oddychoval a hľadal si prácu. Keď sa dozvedel, že v Trnave je jarmok, rozlúčil sa doma s rodičmi a išiel sa zabaviť. V tom čase takto rozmýšľal aj Michal. Osud zrejme chcel, aby sa stretli ešte pred jarmokom v motoreste v Bučanoch.

Podgurážení na ceste

Michal a Viliam nezávisle od seba pili alkoholické nápoje. Čašníčka, ktorá mala vtedy službu, počula, ako Michal pozýva známych na Trnavský jarmok. Pred motorestom mal odstavený červený motocykel SUZUKI GSX. Keďže oboch poznala, odhovárala Vila, aby nikam nechodil. Nikto totiž okrem neho nechcel s opitým Michalom ísť, sadnúť si na motorku a uháňať z Bučian do Trnavy. Ale Vilo si sadol ako spolujazdec na motorku za šoférom Michalom. Ešte predtým mu nespokojná čašníčka dala bielu prilbu, veď mali vo výčape dve a ani nevie, kto ich tam nechal, či zabudol a už nemal o ne zatiaľ záujem. Samozrejme, prilbu mal aj Michal. Čiernu. Na plný plyn priam vyletel vo veľmi dobrej nálade zabaviť sa do  podniku Relax v Trnave. Všetci, ktorí ich videli, ako odišli smerom na Trnavu, krútili hlavami. V duchu dúfali, že sa im nič nestane.

Zatiaľ sa ani nič nestalo.

Znova pili

Do Trnavy prišli asi dve hodiny pred polnocou. Hoci po ceste išli veľkou rýchlosťou, nič sa im neprihodilo. Všetko bolo akože v poriadku, policajti neboli na cestách, starali sa o poriadok na jarmoku. Michal zaparkoval svoj motocykel pred podnikom Relax a niektorí okoloidúci si len tak náhodou všimli, že išlo o motorku červenej farby. Ba aj to, rovnako ako to videli mnohí i pri motoreste v Bučanoch, že Michal mal na hlave prilbu čiernej farby a Viliam bielej. Dokonca niektorí videli, čo má oblečené vodič motorky a čo jeho spolujazdec. Pravdaže, ešte na tom nikomu nezáležalo a ani nikto nevedel, či tento postreh bude potrebovať, alebo nie. Každý si hľadel svoje, veď bol jarmok a všade vládla dobrá nálada.

Michal nejedol, ale o to viac pil. Sám sa neskôr priznal, že vypil tri alebo štyri deci bieleho vína a kávu. Hral biliard. S Viliamom sa spoločne nezabávali, lebo každý si tam našiel svojich priateľov. Čo a koľko pil Vilo, už sa asi nikto nedozvie, možno, že to bolo zistené neskôr, ale teraz už to nie je podstatné. Isté je, že pil alkohol nielen v Bučanoch, ale aj tu.

Rozporuplný odchod

Obaja chalani sa rozhodli ísť domov. Bolo sychravo, cesta mokrá. A tmavá noc.

„Povedal som Vilovi, že sme pili alkohol a že zavolám taxík,“ vypovedal Michal. Pokračoval: „Vilo mi však povedal, že bude riadiť motorku on. Súhlasil som.“

Podľa Michala jazdil z Trnavy do Bučian Viliam. Michal sa ho len po ceste silne držal okolo pása a cestu nesledoval. A potom sa stalo niečo strašné. Na ceste vodič motorky v mierne ľavotočivej zákrute vyšiel mimo cesty, kde narazil do nivelizačného bodu - oceľového stĺpika.

Viliam bol na mieste mŕtvy. Ťažko zraneného Michala odviezla sanitka do nemocnice. Na motorke vznikla škoda veľkého rozsahu. Teda, mohli ju dať do šrotu.

„Je mi to nesmierne ľúto,“ hovoril Michal neskôr policajtom. „Ale ja za nič nemôžem, lebo šoféroval Viliam.“

Ibaže svedkovia hovorili celkom inak. Michal nepredpokladal, že v Trnave pred podnikom Relax bola policajná hliadka, ktorá monitorovala situáciu na trnavskom jarmoku. A tá si všimla, že ako šofér si na červenú SUZUKI GSX sadol muž v čiernej prilbe, teda Michal, a nie muž v bielej prilbe, Viliam. Ešte vedeli povedať presne podľa farby aj to, kto z týchto dvoch mužov mal čo na sebe oblečené. Ale svedkovia boli aj návštevníci z podniku Relax, ktorí sa vonku vetrali. Videli, ako šofér v čiernej prilbe na motorke odštartoval tak, že zadné koleso trhalo zem! Opitý šofér sa ešte ukazoval! Dokonca iní šoféri a na iných vozidlách potvrdili, že ich na ceste z Trnavy do Bučian predbiehal veľkou rýchlosťou... A opakovane, čašníci z motorestu Bučany svedčili, že bielu prilbu dali Viliamovi a že v čiernej prilbe odchádzal na svojom motocykli do Trnavy Michal.

Jednoznačne bolo preukázané, že Michal klamal a chcel vinu zvaliť na mŕtveho Viliama, ktorý už nemohol nič potvrdiť a ani vyvrátiť.

Šokovaní rodičia

Matka nebohého syna sa vyjadrila takto:

„Syn Vilko mal veľa kamarátov. Bavili ho ryby a futbal. Po skončení školy ešte nikde nepracoval, živil sa z toho, čo dostával odo mňa a otca. Vtedy nám povedal, že ide do Trnavy na jarmok. Dovolili sme mu to, veď bol chalan v najlepších rokoch. Keď som mu neskoršie večer telefonovala, čo robí a kde je, povedal, že všetko je v poriadku a baví sa na jarmoku v Trnave. Dve hodiny pred polnocou som si išla ľahnúť a zaspala som. Ale o piatej ráno prišiel k nám Vilkov spolužiak a povedal, že Vilo mal dopravnú nehodu.“

Šokovaní manželia ešte nevedeli, čo sa presne s ich synom stalo, a tak sa opýtali:

„Preboha, čo je s naším synom?“

Dostali strohú odpoveď:

„Vilko už nie je!“

Viliamovi rodičia nechceli tomu veriť, sadli si do auta a trielili na predpokladané miesto nehody. Tam zistili, že ich syn sa z toho sveta odobral navždy. Pritom ich syn nikdy na motorke nejazdil a ani to neskúšal. Iba mal v pláne, ak bude zarábať, nejakú motorku si kúpiť. Zatiaľ nemal ani vodičský preukaz. Aby teraz jazdil na silnej motorke, to je vylúčené!

Dajme ešte slovo svedkovi, šoférovi osobného auta, ktorý vtedy jazdil tiež z Trnavy smerom na Bučany:

„Naša rýchlosť autom bola deväťdesiat kilometrov za hodinu. Červený motocykel nás obiehal asi 120 až 130 kilometrovou rýchlosťou. Onedlho sme videli havarovanú motorku, jazdil som s kamarátom. Zastavil som auto a zapol svetlá smerom na pole, kde bola havária. Videli sme jedného zraneného a druhého mŕtveho...“

Súdny znalec určil rýchlosť motocykla od 139 do 159 kilometrov za hodinu. Jednoznačne išlo o neprimeranú rýchlosť, neprispôsobenie jazdy stavu cesty a podobne, to už by sme mali vedieť, o opitosti vodiča ani nehovoriac. Povolená rýchlosť tu bola deväťdesiat kilometrov za hodinu.

Opäť sa vyhováral

Michal hneď, ako bol obvinený pre prečin usmrtenia Viliama, si podal sťažnosť prokuratúre, lebo vraj je nevinný, keďže on motorku neriadil, ale ju riadil Viliam. Prokurátor mu sťažnosť zamietol. V zamietnutí sťažnosti okrem iného uviedol:

„Rozhodnutie o vznesení obvinenia nepredstavuje uznanie viny a bude vecou ďalšieho dokazovania, aby sa preverila prípadná obhajoba obvineného a ustálil skutkový stav. Podľa svedeckých výpovedí boli splnené zákonné podmienky na vznesenie obvinenia.“

Prokurátor mal pravdu. Napokon po dokazovaní vyniesol súd rozsudok s tým, že Michal je vinný pre prečin usmrtenia a poslal ho do ústavu na výkon trestu na štyri roky nepodmienečne, pričom nebude môcť riadiť motorové vozidlá všetkého druhu tri roky a musí nahradiť aj škodu, ktorá vznikla usmrtením mladého chlapca Viliama.

 

(Nabudúce: Nepolepšiteľný zlodej)


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign