Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 20. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Paragrafy (nielen) z ulice

Diabol a kňaz

V istom krajskom meste do výšin neba sa týči jezuitský kostol. Je mohutný, priestorove veľký, veľkolepý a krásny aj historicky a umelecky vzácny sochami svätých. Nájde v ňom útechu azda každá ubolená duša, ktorá verí v existenciu, dobro a pomoc Pána Boha. V tomto chráme Božom vidieť predovšetkým členov katolíckej mníšskej rehole – kňazov. Bývajú v zadnej časti kostolného areálu: v Dome Rehole Spoločnosti Ježišovej. S jedným z nich, 44-ročným kňazom, ináč aj inžinierom a ekonómom Spoločnosti, Kamilom Širokým, sa jedného dňa zoznámil, po skončení modlitieb v kostole, neznámy muž. Bol ním 30-ročný Juraj Zelený. Statočného, poctivého a dobromyseľného kňaza v sutane, ktorý sa tu oddával Bohu, požiadal po krátkom zoznámení o pomoc.

Chcel sa radikálne zmeniť

Juraj bol a ešte aj je slobodný muž. Raz mal strechu nad hlavou v meste u svojej matky, kde bol zaevidovaný na trvalý pobyt, raz u svojej sestry, kde mal prechodný pobyt. Ale ešte častejšie chodil po svete ako bezdomovec. Bol veľmi nešťastný. Žiadnu lepšiu školu nevychodil a nedarilo sa mu ani v zamestnaní. Ostal bez práce. Dal sa však na pijatiku a drogy. Peňazí nebolo.

Ctihodný kňaz si spomína:

„Muž ma v kostole oslovil ako prvý. Predstavil sa mi a pripomenul, že je hlboko veriaci. Dali sme sa do rozhovoru. S plačom, na kolenách a so zopnutými rukami mi povedal, že svoj život chce radikálne zmeniť. Dojímavo mi rozprával o svojom ťažkom rozpoložení. Už nebude piť a ani užívať drogy. V televízii vraj videl, že v obci Žakov je zriadený dom pre bývalých narkomanov, bezdomovcov a sociálne prípady. Tam chce ísť, ale nemá peniaze na cestu.“

Kňaz mu dal na cestu peniaze. Pomerne veľkú čiastku, aby sa táto kôpka nešťastia mohla najesť a čosi poriadne si obliecť. Spokojný bol kňaz i Juraj. Srdečne sa rozlúčili so želaním dobrého zdravia a veľkého kopca šťastia v ďalšom živote. Juraj sa vydal na zbožnú cestu radikálnej  zmeny..

Opakovaná návšteva

O niekoľko dní cengal kňazovi zvonček. Keď prišiel ku dverám, uvidel Juraja.

„Stalo sa niečo?“ – spýtal sa.

„Veru, stalo. Dôstojný pán, do Žakoviec ma neprijali. Dom je obsadený do posledného miesta,“ – božekal Juraj a pokračoval:

„Strašne som chorý. Keď nebudem užívať lieky, asi zomriem. Musím sa liečiť sám, lebo z tých drog a alkoholu sa človek bez pomoci len tak ľahko nedostane.“

Kňaz mu to uznal. Dal mu peniaze na liečenie. Tento raz však mal už isté pochybnosti, aj keď Juraj vyzeral tak, že sa nedožije ani nasledujúceho dňa. Dal mu podpísať potvrdenie o pôžičke.

Ani nie o týždeň navštívil Juraj svojho dobrodinca kňaza znova:

„Lekári mi povedali, že musím ísť na operáciu, inak umriem.“

Kňaz súhlasil, človeku treba pomôcť. Nechce mať jeho smrť na svedomí.

„Budú ma operovať na rakovinu hrubého čreva,“- žialil Juraj a div kňazovi nezačal bozkávať od vďačnosti za záchranu života ruky.

Juraj peniaze dostal, ale už len na potvrdenku o pôžičke a dátume vrátenia peňazí.

Pôžičku Juraj nevracal, nemal z čoho, a preto prišiel už o týždeň za žičlivým kňazom do krajského mesta opäť. Ako inak, prosiť o ďalšiu finančnú sociálnu výpomoc.

Peniaze na zdravie nezabrali

Návštev Juraja za kňazom bolo toľko, že ani jeden a ani druhý „účastník finančných príspevkov“ si to presne nepamätá.

Juraj tvrdil:

„Ničoho sa nemusíte báť. Mám sestru vo Viedni a tá má manžela úspešného podnikateľa. Odtiaľ peniaze určite, dôstojný pán, dostanete, niet sa čoho obávať.“

Opäť peniaze a potvrdenka.

Potom mal kňaz telefonát:

„Tu je Jurajova sestra z Viedne. Pán dôstojný? Jurajovi určite pomôžeme. Peniaze dostanete čoskoro, nemusíte sa ničoho obávať...“

A Juraj opäť prišiel. Zasa dostal peniaze.

Keď kňazovi zatelefonoval primár z Banskej Bystrice, že Juraja budú už-už operovať, ctihodný kňaz sa takmer potešil.

Dal Jurajovi znova peniaze.

Od 10. 02. 2005 do 10. 04. 2005 to bolo 305.500 korún, čo teraz znamená 10.240,32 eur. A dodajme, že nešlo o kňazove osobné peniaze, ale o peniaze Rehole Domu Spoločnosti Ježišovej. Na to nemal dobrý a dobrosrdečný kňaz nijaké právo. Svoju právomoc v Spoločnosti naivne prekročil.

Hotelové transakcie

Juraj, vystupujúc ako podnikateľ, po kňazovej výpomoci navštevoval rôzne hotely. Dobre tam spával, či lepšie povedané, mulatoval a nechýbali ani slečny narkomanky. Ušlo sa mu aj na kúpu značkových oblečení. Ostal z neho, skrátka, veľký frajer. Za peniaze Rehole Domu Spoločnosti Ježišovej. V obci Žákov nikdy nebol a ani tam ísť nemienil. Hneď po kňazovej výpomoci si kúpil drogy a pichal si ich do žily. A pil ako dúha. Nebol zničený od viery v Pána Boha, ale od drog, pijatiky a narkomaniek. Jedna z nich, na Jurajovo naliehanie a za drogy, zatelefonovala z telefónnej búdky kňazovi a predstavila sa ako Jurajova sestra z Viedne. Ďalší narkoman sa zasa predstavil kňazovi ako primár z Banskej Bystrice. Kňaz, žiaľ, tomu uveril. Ako neskôr aj sám povedal, to ho upevnilo vo viere, že všetko je v najlepšom poriadku. Zrejme to inak ani nemôže byť, keď sa ctihodný, Bohu slúžiaci kňaz stretne s prefíkaným diablom, podvodníkom. Tu často strácajú súdnosť a opatrnosť aj vysokoškolsky vzdelaní ľudia. Podvodníci vedia také finty, o ktorých by sa normálnym ľuďom ani nesnívalo.

Kto je vlastne Juraj?

Okrem iného Juraj vypovedal:

„Pravdaže som kňaza navštevoval. Žiadal som ho o peniaze a aj mi ich dával. No a čo? Myslel som si, že ide o dary nešťastným veriacim, ktoré netreba vrátiť. Keď som podpisoval potvrdenky  o pôžičke, vedel som, že ich nemám z čoho vrátiť. Ale mama i sestra, ktoré žijú na Slovensku, mi sľúbili, že ma vyplatia z dedičského podielu z bytu matky. Veď ja peniaze kňazovi vrátim, ale momentálne nemám z čoho...“

Ešte zabudol povedať, že sa nechystal ani na žiadnu operáciu rakoviny hrubého čreva. Túto chorobu si vymyslel pri klamaní kňaza preto, že na ňu zomrel Jurajov otec. Nič iné mu vtedy na um neprišlo.

Juraj bol už štyrikrát súdne trestaný. Ešte pred podvodom kňaza ho odsúdili na Okresnom súde v Piešťanoch pre desať trestných skutkov, najmä pre rôzne krádeže a porušovanie domovej slobody. Odsúdili ho na tri roky odňatia slobody nepodmienečne. Potom páchal delikty znova. Podvody a krádeže. Hotový diabol.

Ďalší okresný súd ho odsúdil pre podvod a krádež na súhrnný trest odňatia slobody v trvaní štyroch rokov a šesť mesiacov. Pre výkon trestu ho zaradil do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Musí, či mal by nahradiť škodu Reholi Domu Spoločnosti Ježišovej v sume 10.240,32 eur a ďalšie škody, ktoré utrpeli iní poškodení.

 

(Nabudúce: Opilecká tragédia)

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign