Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Paragrafy (nielen) z ulice

Manželská vojna

V Zákone o rodine sa hneď v úvode uvádza, že „manželstvo je zväzkom muža a ženy. Spoločnosť tento jedinečný zväzok všestranne chráni a napomáha jeho dobru. Manžel a manželka sú si rovní v právach a povinnostiach. Hlavným účelom manželstva je založenie rodiny a riadna výchova detí...“ Žiaľ, často to v živote tak vôbec nie je. Štatistika uvádza, že na Slovensku sa rozvádza každé druhé manželstvo. Ibaže málokto si uvedomuje pri rozvode a najmä po ňom, že sú veľké patálie.

Musela sa vydávať

Len čo ostala dvadsaťpäťročná Bohdana tehotná, presvedčovala sa, že sa musí vydať. Veď akoby to na malej dedine vyzeralo, aby slobodné dievča chodilo s veľkým bruchom a ešte k tomu aj do kostola. Dedina, najmä staré babky, by si od klebiet zodrali jazyky. Preto hneď nástojila na frajerovi, s ktorým sa cumľovlala všade vo dne i v noci, aby sa pripravil na svadbu. Súhlasil. A krátko po sobáši sa nasťahovala manželka k nemu do nájomného bytu. Chvíľu ešte pracovala ako predavačka v miestnom obchode a potom sa jej narodil synček Martin. Ostala na materskej dovolenke. Manžel chodil pracovať ako robotník do fabriky v najbližšom meste. Zdalo sa, že všetko je v najlepšom poriadku. Keby však bola Bohdana vedela, že manžel bol opilec a v pijatike sa nebude skrývať, ale otvorene pokračovať, bola by zistila, že vydávať sa vôbec nemusela. Každý sa dostáva do manželstva dobrovoľne a nemôže ho nikto k tomu nútiť. Príčinou nie je ani tehotenstvo.

Preliaty pohár trpezlivosti

Bohdana si po krátkej dobe manželstva podala na súd návrh, aby súd vydal rozsudok, ktorým budú upravené práva a povinnosti rodičov k dieťaťu. Zdôvodnila to tým, že od manžela musela odísť k svojim rodičom i s dieťaťom. Rozhodne chce, aby dieťa bolo dané do osobnej starostlivosti jej a otca zaviazal na platenie výživného od času, kedy nežijú v spoločnej domácnosti. Odísť od manžela musela, nič iné jej neostávalo. Viac ako doma bol v šenku a pil ako dúha. Len čo prišiel domov, bol agresívny a svoju, kedysi drahú frajerku a neskôr manželku, bil, mlátil, ako kedysi sedliaci cepami žito na humne.

Manžel sa nedal. Dieťa bude jeho, ani keby sa čo robilo. On má byt a manželka nemá, lebo je u rodičov. Keď prišiel na súd, situácia sa zmenila. Manželka už porodila ďalšie dieťa. Súd musel túto situáciu brať do úvahy a rozhodovať aj o druhom dieťati. Nakoniec rozhodol tak, že deti zveril matke a otca zaviazal platiť výživné, dokonca aj zaostalé. Manžel sa išiel od hnevu rozpučiť. Ale, to ešte nebolo nič. Tu sa vlastne iba spor začal.

Rozvod manželstva

Nahnevaný manžel si podal návrh na súd o rozvod manželstva. Manželka len čumela, hoci sa to dalo očakávať. Asi sa ten somár zbláznil, veď čas by ukázal, či sa ešte polepší a či možno manželstvo akosi usporiadať. Ale, čo. Manžel vo svojom návrhu uviedol, že o manželku nemá ani najmenší záujem, lebo od neho odišla. Preto si našiel druhú ženu a s tou to mieni celkom vážne. Niet toho svätého, aby sa k terajšej manželke vrátil a zbytočne by sa o to snažil aj súd. Rozhodol sa pevne a neodvolateľne.

Nuž, je pravdou, že takého súdu na svete niet, ktorý by prinútil žiť dvoch ľudí spolu v manželstve, keď jeden z nich nechce a to z hocijakého dôvodu. V tomto smere sa dá súdne konanie iba preťahovať, ale koniec koncov musí skôr či neskôr manželstvo rozviesť.

Ibaže je tu jeden zádrhel. Manžel sa domáhal, aby súd obe deti zveril do osobnej starostlivosti po rozvode jemu a aby manželku zaviazal platiť na deti výživné. On je taký frajer, že potom sa bývalá manželka môže s deťmi stretávať kedy chce.

Pred súdnym znalcom

Určite súd chcel mať pri zverení detí do osobnej starostlivosti jednému z rodičov čisté svedomie a preto sa uzniesol, aby znalec vypracoval psychologický znalecký posudok, týkajúci sa zverenia detí a ich stretávania sa s rodičmi. Znalec to aj urobil. Matka detí vypovedala, že sa musela z domácnosti od manžela odsťahovať, lebo manžel často pil a vyvolával hádky. Pritom otec detí neprispieva na deti ani centom. O syna prejavuje aký-taký záujem, ale o druhé narodené dieťa, dcérku, už vôbec nie. Deti ani nenavštívil.

Otec tvrdil, že matka sa o deti riadne nestará, ba ani o domácnosť. Prvé dieťa, ešte keď spolu žili, nemalo opraté plienky, nebolo navarené, žena chodila za kamarátkami. On musel doma variť a keďže mal nervy, išiel si ich upokojiť do šenku. S manželkou sa pohádal, lebo kúpila starý nábytok a on chcel nový. S takouto ženou sa nedá žiť, lebo sa nezmení.

Manželka to popierala. Manžel klame. Nechodila za kamarátkami, ale k svojim rodičom prať bielizeň, lebo doma nemala práčku. Chodil opitý a fyzicky ju napádal. Hneď to skomentoval manžel: Vyhrážala sa mi, že deti dostane ona a ja ich už nikdy neuvidím! Koho by to nerozzúrilo? Manželka nechávala syna špinavého a nechala ho chodiť v roztrhaných šatách...

Človek si pomyslí, veď tí súdni znalci sa môžu aj zblázniť a ako sa dokážu dostať k záverom, aby objektívne posúdili jednotlivé prípady, to musí byt vo hviezdach. Veď ich klame jedna i druhá strana sporu. Je možno sa z toho vymotať, aj keď majú znalci vo svojom odbore vysoké školy...? Určite sa však vedia z toho dostať, rovnako ako sa z toho dostal aj znalec v tomto prípade. Z jeho vyjadrenia si urobil súd záver, že deti zverí do osobnej starostlivosti matke, otcovi určí výživné a rozhodne aj o styku detí s rodičmi.

Manželstvo súd rozviedol. Deti patrili matke, otec mal povinnosť platiť výživné, ale aj právo stretávať sa s deťmi.

Hrozila mu basa

Bývalý manžel sa rozhodol, že bývalej manželke nebude dávať na výživné detí nič. Tvrdil, že deti mu nechce dávať. Urobil pokus a poslal vyzdvihnúť deti k sebe na návštevu svojho otca. Tomu dal bývalej manželky otec päsťou po hube. Riešila to aj polícia.

Bývalá manželka to riešila dvomi spôsobmi. Najskôr si podala na súd návrh o zvýšenie výživného na deti. Súd jej vyhovel. Na súde ešte povedala, že bývalý manžel jej robí iba na truc, lebo skutočný záujem o deti neprejavuje.

Bývalého manžela zvýšenie ani trocha nerozhádzalo. Nech si súd a matka detí už robia, čo chcú. Odišiel sa so svojou frajerkou rekreovať a vrátil sa domov až po pol roku. A zasa sa opíjal nielen novou láskou, ale aj alkoholom v pohostinstvách.

Bohdana toho mala už plné zuby. Keď otec detí vôbec na výživné detí neprispieval, neostávalo jej nič iné, len ísť na políciu a žiadať o jeho potrestanie s tým, že ho to donúti dávať deťom na chleba, obuv a oblečenie. Otec detí ešte váhal a to dokonca aj po doručení uznesenia polície, že je stíhaný a zanedbávanie povinnej výživy. Spamätal sa, až keď sa dozvedel, že na prokuratúre sa rodí žaloba na súd...Rýchle utekal na poštu a dlžné výživné rýchlo zaplatil. Prokuratúra hneď trestné stíhanie zastavila. Ľudovo povedané, našej spoločnosti nejde o to, aby neplatičov výživného hneď zatvárala, ale aby platili výživné a plnili si svoje povinnosti.

Otcovi detí slučka na krk nepadla.

Netrápi ho ani svedomie, že vlastne pokazil život bývalej manželke, sebe, ale hlavne nevinným deťom. Niektorí ľudia vravia, že ho potrestá Pán Boh, iní zasa tvrdia, že Pán Boh má aj iné starosti.

(Nabudúce: Krutý fígeľ)

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Banto | 04-05-2012 09:35:03
Super pán Košťány, už sa tešíme na ďalší diel!

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign