Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Otec mu je bratom a matka zároveň babkou

Pavol KurbelDátum06. 03. 2015 21:13:19TémaNa zamyslenie...

Otec mu je bratom a matka zároveň babkou

0

Veľká Británia 6. marca 2015 (HSP/TP/Foto: TASR-Daniel Veselský)

 

Mladý muž zatúžil po dieťati bez ženy

Ilustračné fotoIlustračné foto

Vo Veľkej Británii sa narodilo dieťa, ktoré má v súčasnosti 7 mesiacov a ktoré nikdy nespozná svoju biologickú matku. Jeho biologický otec je mu zároveň bratom a jeho babka je v podstate jeho matkou. Najvyšší súd v Británii toto všetko umožnil po prvýkrát tým, že schválil mladému mužovi umelé oplodnenie in-vitro (v skúmavke) spojením jeho spermie a darovaného vajíčka od neznámej ženy, následne vložiť embryo do tela jeho vlastnej matky a dieťa si neskôr adoptovať. 

Prípad vyšiel vo viacerých britských denníkoch. Mladý muž má len 25 rokov a žije sám. Už dlhšie túžil zaobstarať si nejaké dieťa. Našiel si totiž prácu a usadil sa. Nakoľko však nemal ženskú partnerku, snažili sa v rodine spoločne nájsť riešenie a zapojiť do tejto akcie nejakú príbuznú, ktorá by mu dieťa vynosila. Príbuzná, na ktorú padla voľba a ktorá sa spočiatku podujala na úlohu surogačnej matky (náhradnej matky počas tehotenstva), sa neskôr stiahla kvôli zdravotným problémom. Následne padla voľba na vlastnú matku.

 

Naozaj už všetko môže byť legálne?

Po tom, čo žene tento nápad schválil aj jej manžel, vybrala sa so synom na kliniku, ktorá je oficiálne uznaná štátnymi autoritami HFEA. Napriek tomu, že prenájom maternice je ešte stále vo Veľkej Británii ilegálny, klinika umožnila túto procedúru a žene implantovali do maternice embryo "vyprodukované" so spermiou jej vlastného syna. Podľa britských zákonov žena, ktorá porodí dieťa, je aj jeho legálnou matkou. Nakoľko jej manžel umožnil túto procedúru, on je považovaný za legálneho otca dieťaťa. Aj v prípadoch surogačného materstva v rámci rodiny nie je povolené automaticky priradiť dieťa len biologickému otcovi.

 

Sociálka súhlasila

Sudkyňa však napriek tomu umožnil mladému mužovi adoptovať si dieťa, ktoré biologicky je sčasti jeho synom a v podstate je tiež jeho bratom. K tejto adopcii sa súhlasne vyjadrila aj sociálna kuratela slovami, že "adopcia v tomto prípade posilní rodinné puto, ktoré už teraz spája dieťa s otcom". Dieťa pravdepodobne bude mať v živote zmätok, pretože jeho babka je zároveň jeho matkou a jeho brat je jeho otcom. Podľa sudkyne však nejestvuje žiadne nebezpečenstvo, pretože "otec si je vedomý, že dieťa bude raz chcieť vedieť, ako prišlo na svet". Sudkyňa tiež vyjadrila svoj subjektívny pocit, že otec "využije pri tom bezpečné vzťahové väzby vlastnej rodinnej štruktúry, aby pomohol dieťaťu pochopiť, že bolo veľmi, veľmi chcené". Na základe tohto sú si všetci zainteresovaní istí, že "potreby dieťaťa budú naplnené". 

 

S najväčšou pravdepodobnosťou dieťa bude mať emočné problémy

Nie je jasné, aké potreby dieťaťa mali sudca a sociálna kuratela na mysli. Podľa autorky Jill Kirbyovej, ktorá sa venuje téme rodiny, "ak HFEA bude túto procedúru považovať za legálnu, je nevyhnutná okamžitá revízia zákona". Podľa výskumníčky v oblasti rodiny Patricie Morganovej "toto dieťa bude mať v hlave veľký zmätok. Už teraz je všetkým jasné, že čím viac odtrhávame detí od oboch biologických rodičov, tým viac škôd na nich páchame." Politik z frakcie labouristov Robert Fiello túto udalosť komentoval slovami: "Tento prípad spôsobí veľa problémov. Moje najväčšie obavy sú z možného poškodenia emočného vývoja dieťaťa, ktoré sa rokmi na dieťa nabalia počas toho, ako sa bude snažiť pochopiť rodinné vzťahy a nebude vedieť, ku komu má ako priľnúť."

mk


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
anonym | 07-03-2015 16:09:30
Mozno keby sa oholil(a), tak si niekoho najde. Ohava 😄
Toto je tiež nechutnosť | 07-03-2015 14:11:14
http://zivot.azet.sk/clanok/19690/bradata-vitazka-eurovizie-je-nestastna-opustena-conchita-wurst-hlada-novu-lasku?utm_source=cas.sk&utm_medium=zona-hp&utm_content=box-%C4%8Das.sk-hp&utm_campaign=cross#
anonym | 07-03-2015 12:45:44
Keby matka mala dieťa so svojím synom normálnym spôsobom, považovalo by sa to za incest. Keďže jej vajíčko bolo oplodnené synovou spermiou in vitro, už je to všetko OK, aj podľa všetkých múdrych súdov. Och, ľudstvo, kam sa to uberáme! Aspoň vidno na praktickom príklade, aké nebezpečné je uzákonenie \"prenájmu maternice\" A pravdepodobne toto bude aj spôsob, akým si budú mocť registrované homosexuálne páry \"zabezpečiť\" dieťa. Je to vývoj, ale smerujúci k úpadku civilizácie!
ľudstvo je jednoducho nepoučiteľné | 07-03-2015 08:25:44
Edward Gibbon byl jeden z nejvýznamnějších britských historiků nejen 18. století. Zabýval se hlavně dějinami Římské říše a jeho dílo Úpadek a pád Římské říše patří dodnes ke klasickým pracím. Jde navíc o velmi aktuální dílo i v naší současnosti. Při jejich přečtení nám to může hodně silně připomínat současnost u nás, v rámci EU, ale vlastně celosvětovou současnost. Přestože příčiny úpadku společnosti napsal před více jak 225 lety, připomíná nám to dnešek a nejen v Česku ...

britsky-historik-gibbon-popsal-duvody-padu-rimske-rise-nepripominaji-vam-hlavni-priciny-tehdejsiho-upadku-dnesni-soucasnost-a-nejen-cesko2
britsky-historik-gibbon-popsal-duvody-padu-rimske-rise-nepripominaji-vam-hlavni-priciny-tehdejsiho-upadku-dnesni-soucasnost-a-nejen-cesko2
britsky-historik-gibbon-popsal-duvody-padu-rimske-rise-nepripominaji-vam-hlavni-priciny-tehdejsiho-upadku-dnesni-soucasnost-a-nejen-cesko2
britsky-historik-gibbon-popsal-duvody-padu-rimske-rise-nepripominaji-vam-hlavni-priciny-tehdejsiho-upadku-dnesni-soucasnost-a-nejen-cesko2

Edward Gibbon (1737 – 1794) byl jeden z nejvýznamnějších britských historiků nejen 18. století. Zabýval se hlavně dějinami Římské říše a jeho hlavní dílo Úpadek a pád Římské říše patří dodnes ke klasickým pracím. Narodil se v Londýně v zámožné rodině, měl slabé zdraví a už v sedmi letech ztratil matku. Roku 1752 odešel studovat do Oxfordu, kde především neuvěřitelně mnoho přečetl a pod vlivem spisů francouzských jezuitů a zejména teologa, biskupa a spisovatele Jacques-Bénigne Bosseuata (1627 – 1704, dvorní kazatel krále Ludvíka XIV.) přestoupil roku 1753 na katolictví.

To způsobilo skandál, musel Oxford opustit a otec jej poslal do švýcarské Lausanne ke kalvinistickému faráři, který dosáhl jeho návrat k protestantismu. Ve skutečnosti se však s křesťanstvím úplně rozešel a patřil pak k jeho velkým kritikům. V Lausanne opět hojně četl, hlavně antické a francouzské autory, a setkal se také s francouzským racionalismem. Roku 1757 mu jeho otec zakázal plánovaný sňatek se S. Curchaudovou a o rok později se vrátil zpátky do Anglie (nakonec zůstal po celý život svobodný).

Pak sloužil krátkou dobu v místní milici a věnoval se opět četbě. Také tehdy napsal své první literární práce. Roku 1763 se v Paříži setkal s Denisem Diderotem (1713 – 1784, vědec a encyklopedista, napsal 28 svazků). Velká dojem však na něho však udělala Itálie a hlavně Řím. Odtud také jeho rozhodnutí, že sepíše dějiny úpadku Římské říše. Až po smrti otce se vrátil roku 1770 do Londýna a jako šlechtic se zúčastnil i několika zasedání britského parlamentu. Hlavně se však věnoval své práci kolem dějin Starověkého Říma. Roku 1776 vyšel jeho první díl Úpadku a pádu Římské říše, který vyvolal senzaci a současně silné polemiky. Do roku 1788 pak vyšlo všech 6 svazků (v originále - The Decline and Fall of the Roman Empire) a historik Gibbon se stal známým a slavným mužem. Žil pak ještě krátce zase ve Švýcarsku, až rok po návratu do Anglie roku 1794 zemřel.

Úpadek a pád Římské říše – podle něho se hlavní příčinou úpadku Říma stala postupná ztráta občanských hodnot obyvatel a jejich zpohodlnění. Dříve stmelující povinnosti jako obranu státu byly přenechány žoldnéřům barbarského původu, kterých postupně přibývalo, až získali nad Římany převahu. Na pádu Říma se prý podílelo i křesťanství, které klade důraz na posmrtný život a posílilo nezájem o aktuální světské dění, opomenout nelze ani vpád Germánů. Úpadek byl ještě hlubší ve východní části říše (pro niž Gibbon zavedl název „byzantská\"), která podle něho už nemá s Římem nic společného. Jisté sympatie však měl pro středověkou říši. Jeho skeptické názory se silně rozšířily a dodnes ovlivňují obecné povědomí nejen o Starověkém Římě, zejména v anglicky mluvících zemích. Mimo tyto země se jiní historici k jeho dílu staví někdy až kriticky. (použito z Wikipedie)

Ve svém díle \"Úpadek a pád římské říše\" popsal hlavní příčiny úpadku tehdejšího římského impéria. Jde skutečně o velmi aktuální dílo i v naší dnešní současnosti. Při jejich přečtení nám to může hodně silně připomínat současnost u nás, v rámci EU, ale vlastně celosvětovou současnost.

Možná se k něčemu podobnému dnes i my přibližujeme. Co říkáte ...? Co to jen připomíná ...?

1. Valná většina obyvatel preferuje zábavu před prací.

2. Tradiční role otců jako živitelů rodiny je zpochybňována, množí se rozvrácené vztahy a svobodně žijící matky bez otců.

3. Senioři jsou zanedbávání. Lidé pečují o domácí mazlíčky více než o svoje staré rodiče.

4. Literatura a umění se stávají bezduchými. Vytváří se planá zábava za každou cenu. Takzvaná umělecká díla jsou ošklivá, nevkusná, nic neříkající, ale přesto za ně bohatí zaplatí horentní sumy.

5. Čestná vojenská služba vlasti je odmítána, zpochybňována, vysmívána a posléze zákonem zrušena. Armádu tvoří nájemní žoldnéři.

6. Lidé pilně pracující jsou zesměšňováni a jako vzor se staví prázdní pokrytci, populisté, pochybní umělci a takzvané celebrity.

7. Daňové zatížení obyvatelstva stále roste a stát přerozděluje neúměrně vysoké částky. Lidé se nebojí nepracovat, protože stát se o ně vždy nějak postará.

8. Úroveň vzdělání rapidně klesá.

9. Státní dluh roste do nikdy nesplatitelné výše.

10. Přestává se vyrábět a pěstovat, protože výroba doma je moc drahá a potraviny a výrobky se dovážejí ze satelitních zemí.

11. Kdo se dostal do pozice, kde může ze státního krást, většinou tak činí. Postižitelnost těchto zločinů je velmi malá.

12. Početí a výchova dětí je vnímáno jako obtěžující a dětí se rodí stále méně.

13. Léty osvědčené mechanizmy, chránící poctivé před podvodníky, náhle selhávají.

14. Veřejné funkce se stávají předmětem kořisti, zisku, udělují se za úplatky, a kdo je získal, chce z nich kořistit, aby se mu vložený úplatek několikanásobně vrátil.

15. Staletími předků prověřené hodnoty - jako je čest, smysl pro povinnost, zodpovědnost, nadšení pro práci, pro dobročinnost, zápal pro věci veřejné, jsou vysmívány a zesměšňovány.

16. Šíří se cynismus.

17. Šíří se plýtvání, nestřídmost, znevažování znalostí, dovednosti a poctivé práce.

18. Do země přichází velké množství cizinců.

19. Politikové nadbíhají iluzi, která si vynucuje zábavu a státní podpory (chléb a hry)

20. Občané stále na všechno nadávají.

A tyto příčiny a důvody pádu jedné z evropských civilizací popsal autor před více jak 225 lety. No řekněte, neplatí to dodnes ... ? A neplatí to i u nás ...?
dolu vodou? | 06-03-2015 22:55:32
toto sa rúti dolu vysokým vodopádom a je práve v polceste...
anonym | 06-03-2015 21:43:58
Pomalicky, ale isto sa to ruti dole vodou. Pre takychto zvratencov sa najdu sposoby ako im vyhoviet a prisposobia sa im postupne zakony. A este sa bude argumentovat tym, dieta bolo velmi, velmi chcene.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign