Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ostry varovny signal z atomovej elektrarne znamena okamzite konat !

Miloš MajkoDátum13. 03. 2009 02:56:55TémaIné
 Radioaktivita je neviditelna, no smrtelna... V krizovej situacii zavahanie jednotlivca  moze znamenat zivoty sisicov. Pravidla, predpisy a postupy musia byt dogmou a akakolvek benevolencia pri ich okamzitom a doslovnom plneni, je hazardom so zivotmi inych.

Ilustracny symbol
Blizkost mesta pri atomovej elektrarni moze mat pre zivot jeho obyvatelov aj tieniste stranky. V pripade realnej jadrovej havarie by kontaminacia okolia elektrarne a obyvatelov prilahlych dedin a miest mohla mat fatalne nasledky. Na vcasne varovanie obyvatelstva sluzi niekolko krat isteny komunikacny a signalny system, ktoreho symboly maju svoj vyznam. Vyslanie konkretneho signalu ma zabezpecit okamzitu reakciu kompetentnych organov a to za kazdych okolnosti. Pri prijati ostreho signalu nekonanie kompetentnej osoby, ptipadne jej oneskorene ci nespravne konanie moze sposobit to, ze predpokladany uspech zachrany obyvatelstva bude otazny a teda sustavne spoliehanie sa na uvahu - havaria je nepravdepodobna, urcite ide o poruchu - je viacej ako hazardom. Co mam na mysli, dostatocne zrozumitelne popisuje clanok portalu trnava.sme.sk pod titulom "Obce pri atomke dostali ostry signal"

Fotogaléria k článku:

 Mesto Sered patri do pasma bezprostredneho ohrozenia pripadnou havariou v Atomovej elektrarni Jaslovske Bohunice.
Popis: Mesto Sered patri do pasma bezprostredneho ohrozenia pripadnou havariou v Atomovej elektrarni Jaslovske Bohunice.

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Miloš Majko | 14-03-2009 23:43:27
Navsteva Cernobylu nema s clankom "Ostry varovny signal z atomovej elektrarne znamena okamzite konat !" nic spolocne. Nemozem suhlasit s tvrdenim "každý starosta z okolia Bohuníc vie, že ostrý signál "1" z V-1 nehrozí" - ak je system signal schopny vyslat a ak je system aktivny - muzi platit to, co je uz v nadpise clanku napisane - prijemca signalu musi okamzite konat!! Tragediou vsak je, ze signal na ostry poplach vyslany bol a niektori starostovia ho vobec nedostali. Tragediou zaroven je, ze ti, ktori ho dostali, nekonali. Zlyhal system. Zlyhali starostovia. Aj jedno aj druhe stoji obyvatelov miliardy korun. A nefunguje to. Ak chcete hladat paralelu medzi Cernobylom a popisanou situaciou ktora sa stala teraz a tu - tak jedine v tom, ze aj tu a aj tam prislo k zlyhaniu vsetkeho, co len zlyhat mohlo. O nasledkoch ako odbornik urcite viete ovela viacej ako my - amateri. Co si mame o spolahlivosti sucasneho systemu vcasneho varovania jadrovej elektrarne mysliet? Co si mame mysliet o inteligencii a tragikomickom chovani starostov, ktori jedini su o veciach informovani? Snad iba tolko: - ak system zlyhal teraz, mohol kedykolvek predtym - veriaci mozu dakovat Bohu, ze k havarii nedoslo - a co sa tyka volenych funkcionarov ? - nuz, mozno by sa volici mali zamysleit nad tym, do koho ruk vystavuju svoje zivoty. Aby sme raz neboli oblastou expedicii ako Cernobyl. P.S.: zastavam nazor, ze reakcie niektorych kompetentnych na ostry poplach vyhlaseny varovnym systemom Atomovej elektrarne Jaslovske Bohunice, su hodne podobne reakcii cvicenej opice - ani ta by pravdepodobne dostatocne nechapala zmysel potreby okamzite konat. Vysledky benevolentneho spravania sa kompetentnych denne pocitujeme na vlastnej kozi vsetci a to v mnohych oblastiach nasho zivota, ktory nam komplikuju.
Robert Rybársky | 13-03-2009 15:23:11
Tak teraz neviem ci tu mame jedneho alebo viacej odbornikov z VUJE co sa zapajaju diskusie :-) Hombre tak este raz a pozorne som si precital clanok v SME a citujem: „Nedostali sme nič. Čudoval som sa, pretože som sa o poruche neskôr dozvedel," povedal starosta Veľkých Kostolian Gilbert Liška Starosta Nižnej Jozef Mikuš tiež žiadnu správu o poplachu nedostal. „Neviem čo sa udialo," povedal. Na mobilný telefón mu mal prísť automatický telefonát. „Máme tu veľmi kolísavý signál. Už som to aj v elektrárni hovoril," uzavrel. „Nenapadlo ma, že by mohlo ísť o iný, ako cvičný signál," povedal starosta Ružindola Vladimír Púčik. Podobne zareagovali aj starostovia v Brestovanoch, či Špačinciach. a nakoniec este citacia z prispevku Hombreho: "Smutné na veci je, že tak zabezpečený systém varovania, ako je HADOS to umožnil" Myslim si ze to nepotrebuje ziadny komentar.
Hombre | 13-03-2009 14:46:41
Vymýšľať "čo ak" sa dá ešte veľa..Ak ste si vážení diskutujúci dobre prečítali ten článok v SME, tak vlastne starostovia, čo zaregistrovali signál konali tak, ako mali, teda ešte pred prijatím opatrení na evakuáciu sa spojili s pôvodcom signálu, kde však zistili že bol planý. Smutné na veci je, že tak zabezpečený systém varovania, ako je HADOS to umožnil. Tým znížil jeho dôveryhodnosť. Možno aj preto, že starostovia okolitých obcí poznajú stav na V-1, nekonali tak unáhlene, ako unáhlene píšu niektorí diskutujúci
Ja | 13-03-2009 14:34:03
Suhlasím z Milanom. Nedoťahujte sa tu, či vo V1 je palivo alebo nie je palivo, to teraz nie je dôležité. Ide o to, že tu bol poplach so stupňom "1" a nebola reakcia úmerná tomuto varovaniu. To že to bol planý poplach by sa ukazalo, ale už mali byť zmobilizovaní ľudia a občan by aspoň cítil a presvedčil by sa, že keď k niečomu naozaj dôjde, SME PRIRAVENÍ A VIEME ČO ROBIŤ. To že vo V1 nie je palivo nič neznamená. Čo ak príde teroristický útok, čo aj sem padne bomba, čo ak uniknú chemikálie z kamiona na dialnici, čo aj príde potopa, čo ak príde hlavne niečo veľmi rýchlo. Budeme vedieť reagovať? Alebo sa zachráni len ten, čo bude mať šťastie a nebude práve v Seredi? Nad týmto sa zamyslime a nie či je vo V1 palivo alebo nie. Bol poplach, malo sa adekvatne reagovať, inak ma to presviedča len o tom, že NIE SME na takéto čosi alebo na obdobnú rýchlo sa šíriacu hrozbu VOBEC PRIPRAVENY.
milan | 13-03-2009 14:13:53
Tu nejde ani tak o to ci je v vo V1ke palivo alebo nie je...Ide o to, ze bol vyhlaseny ostry poplach - "1" a nic sa nepohlo. Osobne si tuto evakuaciu neviem a ani nechcem predstavit, ale zrejme to svedci o akejsi nepripravenosti. Je fakt, ze zijeme nedaleko jadrovej elektrarne a informovanost je dost slaba. To, ze mame niekde v "kredenci" jodove tabletky nam zrejme moc nepomoze...takze???
Robert Rybársky | 13-03-2009 13:51:06
Pan Sklenar ja nie som odporcom jadrovej energetiky, ale poplach by sa nemal podla mojho nazoru podcenovat alebo zlahcovat. Ja nie som odbornik na tuto problematiku, ale pokial dobre viem tak jadrove palivo sa stale nachadza aj vo V-1. Opravte ma ak to nie je tak. Na zaver len tolko, ze ci cenime kazdy odborny nazor a budeme radi ak prispejete s informaciami z tejto oblasti.
Ivan | 13-03-2009 13:29:40
Nechcem byť chronickým diskutujúcim, ale nedá mi aby som prehliadol Váš príspevok. Z Vášho príspevku je vidno, ako ste "nad vecou". Čo nevyčistené môže spôsobiť a akú haváriu, ktorá by znamenala evakuáciu obyvateľov z okolitých obcí?? Pre Vašu informáciu, 1. blok JE V-1 je bez paliva už viac ako 12 mesiacov a na 2.bloku je palivo síce v reaktore, ale ten je silne "otrávený" bórom, takže keby aj niekto chcel tento uviezť do "kritického stavu" (rozumej oživiť ho), tak to sám a hneď nedokáže. Pre Vašu informáciu, na to treba viac ako 24 hod súčinnej práce operatívneho personálu. A mimochodom, za haváriu so stupňom varovania okolia "1" sa považuje nekontrolovaný únik Ra látok do životného prostredia (presnú definíciu nepoznám, ale jej význam je taký, ako som napísal). Tá v režime, v akom sa dnes nachádza 2. blok, nehrozí. Takže p.Peter, zostaňte pokojný a ak Vám môžem poradiť, menej čítajte SME. S pozdravom Ivan
Adam | 13-03-2009 13:12:51
Prd ľudia o poplachu a o tom čo maju robiť vedia. Keby aj fakt o niečo vážne išlo, myslím, že by sa nad tým nikto nevzrušoval a dobrú chvíľu by život išiel ďalej. By ma fakt zaujímalo ako by to dopadlo, keby k niečomu došlo. Tentoraz bol signal riadny ako mal byť a kto evakuoval? Kto niečo naozaj robil? Najprv sa rozmýšľalo, či to nie je len cvičný poplach a až potom ... inokedy takéto zaváhanie nás môže stáť to najcennejšie. Keď nabudúce bude tiež ostrý poplach, teda čakajme, že evakuacia hneď nebude, ale najprv sa budeme zamýšľať, či nejde o planý polach, či niečo nezlyhalo, ... hmmm ...
Igor | 13-03-2009 12:52:15
Keď prišlo k tragédii v Černobyle, bol som s priateľmi na hlavnom hrebeni Malej Fatry a vychutnával som fascinujúcu krásu slovenských prekrásnych hôr. Neuveriteľný paradox v porovnaní s udalosťami, ktoré zažili obyvatelia Černobyľu... Ktosi písal o NHS (Niklovka), ale nikto už neuviedol "konkrétnosti" súvisiace práve s NHS. Uverejnené fotografie zo súčasných ruín NHS, sú fascinujúce a zároveň varujúce, aj keď spôsobujú nostalgiu a negatívne pocity u mnohých ľudí, ktorí v NHS pracovali. Pokiaľ nie sú vyliečené staré rany, človek s nimi bude stále žiť (pokiaľ ich nelieči)... Domnievam sa, že : "Tragedia zvana Cernobyl, musi byt varovanim a vystrahou aj pre sucasnu mladu generaciu, ktorej ani nie az tak hlboka historia bezprostredne spätá s vlastnou krajinou, zial uz nic nehovori" a preto je dobré, opäť o tom "hovoriť. Celej "expedícii" držím *yes*
Peter | 13-03-2009 12:35:03
pán Sklenár, z vášho príspevku vyplýva, že podceňujete signál ktorý bol rozposlaný na všetky inštitúcie. Je zarážajúce, že polície, úrady obdržali ostrý signál o havárii v Bohuniciach. A vôbec neobstojí Vaša poznámka, že Bohunice sú odstavené. Ak sú aj odstavené tak určite vôbec nie sú vyčistené, v areály sa nachádzajú rôzne látky, ktoré môžu zapríčiniť haváriu. Ostrý signál znamená, že nastala havária takže toto by som nezľahčoval ako Vy.
Ivan Sklenár, Sereď | 13-03-2009 07:51:05
Tak sa mi zdá, že "seredonline" pracuje cieľavedome. Včera článok o "Expedícia Černobyl 2009" dnes zasa reakcia na zmätočný signál vyslaný z V-1, ktorá (ako už každý aj na Východnom Slovensku vie) je odstavená a teda každý starosta z okolia Bohuníc vie, že ostrý signál "1" z V-1 nehrozí. Problematiku okolo JE sledujem v médiách dosť pozorne, lebo na rozdiel od niektorých iných čitateľov-pisateľov poznám problematiku trochu z bližša. (Pracujem v tejto oblasti viac ako 30 r.)Celý článok v SME mal opäť oživiť nedôveru v prevádzkovanie JE v tomto regióne. Viac ma však udivuje, že autor tohto príspevku zabŕda do problematiky, ktorej zjavne nerozumie. Pán Majko, čo je cieľom zamýšľanej expedície do Černobyľu? Chcete priniesť odtiaľ niečo nové, čo ešte pred Vami tie desiatky expedícií neobjavili? Alebo sa chcete len vystaviť zbytočnej radiačnej záťaži, ktorá tam v skutočnosti je. Ale na to nepotrebujete cestovať viac ako 1000 km. Stačí ak si dáte urobiť 2-3 x Rtg. žalúdka alebo pľúc (za peniaze zdravotnej poisťovne) a ešte ušetríte na cestovnom na Ukrajinu a späť. P.S. Inak, oceňujem Váš veľký podiel na vytvorení a prevádzkovaní tohto média, ako protiváhy Seredským novinkam

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign