Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

OľaNO: Zistenia, ku ktorým sme sa dopracovali počas Tour de Roma

TS/RPA  - "V osadách sme sa presvedčili, že za stav, ktorý sme videli, nie je zodpovedný nikto iný ako politici. Politici dlhých 22 rokov svoju neschopnosť kryjú uplácaním ľudí v osadách sociálnymi dávkami. Sociálny systém Rómovia nezneužívajú, Rómovia len využívajú systém, ktorý nastavili politici. V skutočnosti sociálnu odkázanosť ľudí zneužívajú dlhé roky politici, samospráva, tretí sektor, úžerníci, exekútori, dodávatelia služieb či realizátori pofidérnych projektov na získanie a udržanie si moci alebo vlastné obohatenie," uvádza sa v tlačovej správe, ktorú médiám poskytla Eva Surovková, asistentka OĽaNO.

OĽaNO v uplynulých dňoch predstavili súbor zistení, ku ktorým dospeli počas putovania po. rómskych osadách - tzv. Tour de Roma. To realizovali v dňoch 16.–20. 7. 2012 vo vybraných lokalitách, kde žijú Rómovia. Okrem iného navštívili aj jarovnice a Lunik IX. Na základe svojich zistení pripravujú poslanci Igor Matovič a Peter Pollák rozsiahly komplex riešení, o ktorých chcú najprv diskutovať s predstaviteľmi strany SMER-SD v záujme získania podpory na ich realizáciu. Alojz Hlina predstavil na svojom brífingu svoj návrh riešenia. "Považujeme však za dôležité oznámiť, že jeho návrh síce rešpektujeme, ale sa s ním nestotožňujeme," uvádza Surovková v tlačovej správe.

 

Zistenia:

1) Nepodchytením výchovy dieťaťa od počiatku nechávame deti nezodpovedných a neschopných rodičov behať do siedmych rokov po ulici. Takéto dieťa skončí spravidla v špeciálnej triede či škole, kde štát za vzdelávanie zbytočne platí 2,5krát vyššiu sumu za dieťa ako v škole normálnej. Také dieťa nakoniec nezíska ani výučný list, ani prácu a naveky zostáva závislé na sociálnom systéme. Ako príklad môžeme uviesť fakt, že  tento rok na Luníku IX nastúpi do prvého ročníka 400 detí a do deviatej len 6.

2) Nastavením sociálneho systému finančne motivujemedeti zo sociálne odkázaných rodín, aby okamžite po ukončení povinnej školskej dochádzky školu opustili a začali radšej poberať sociálne dávky, lebo je to pre rodinu finančne výhodnejšie.

3) V jednej chvíli vyžadujeme na pomocnú prácu asistenta učiteľa v rómskych komunitách VŠ vzdelanie, avšak starosta a poslanci, ktorí rozhodujú o osude tisícok ľudí, nemusia mať skončenú ani ZŠ.

4) Vzdelávací, sociálny a právny systém, ktorý nechráni učiteľa pred agresívnym a vulgárnym správaním indivíduí, je chorý a spôsobuje výraznú demotiváciu kvalitných učiteľov učiť deti z problémových rodín.

5) Kým pracujúci rodič nedostáva za dochádzku do školy svojho dieťaťa ani euro, sociálne odkázaný dostane 17 eur mesačne, ktoré nie sú účelovo viazané, ktoré rodič môže ľubovoľne použiť a zvyčajne aj použije.

6) Systém, ktorý umožňuje v hotovosti vyplácať nezodpovedným rodičom príspevok pri narodení dieťaťa bez viazanosti na konkrétny účel, je zvrátený. Takýto príspevok nezodpovední rodičia nepoužijú na pokrytie potrieb dieťaťa, ale len potrieb svojich vlastných.

7) Jednorazová mesačná výplata sociálnych dávok, ktorú nezodpovední rodičia môžu ľubovoľne použiť, napr. na alkohol či automaty, spôsobuje stav, že mnohé deti z takýchto rodín podstatnú časť mesiaca hladujú.

8) Systém spoločného posudzovania osôb v rodinefinančne motivuje sociálne odkázaných rodičov, aby neuzatvárali manželský zväzok a takto mali zabezpečenú vyššiu sociálnu dávku.

9) Súčasný právny stav umožňuje, aby sociálne odkázaný človek mohol de facto beztrestne páchať ľubovoľný počet priestupkov, keďže nemá na zaplatenie pokút. Inak povedané, sociálne odkázaní ľudia majú na Slovensku de facto priestupkovú imunitu.

10) Nastavenie systému aktivačných prác a malých obecných služieb, ktoré ich organizáciu ponecháva na samosprávu, spôsobuje, že tieto práce sú vykonávané poväčšine len formálne a predstavitelia samosprávy ich väčšinou využívajú na upevnenie svojej moci a de facto kupovanie si voličov za peniaze štátu.

11) Pri súčasnej miere nezamestnanosti a nastavení daňového a odvodového systému je len ilúziou si myslieť, že akýkoľvek podnikateľ príjme do práce Róma z osady, ak sa o voľné pracovné miesto zároveň zaujímajú stovky nerómskych nezamestnaných.

12) Sociálny systém nerobí žiadny rozdiel medzi ľuďmi z komunity, ktorí sa snažia žiť poctivo, majú záujem o prácu, starajú sa o svoje deti, dodržujú zákony a tými, ktorí konajú pravý opak. Všetkých týchto ľudí systém dáva do jedného vreca a pristupuje k nim ako ku kusom, ktorým treba len mesačne prideliť dávku.

13) Politici dlhodobým uplácaním sociálne odkázaných ľudí len kryjú svoju neschopnosť vytvoriť systém, ktorý by sociálne odkázaným ľuďom umožnil získať prácu. Tým zároveň politici v spoločnosti upevňujú presvedčenie, že všetci sociálne odkázaní ľudia o prácu nestoja. To môžeme vyvrátiť vlastnou skúsenosťou, kde sme sa počas Tour de Roma nestretli s človekom, ktorý by pýtal vyššie sociálne dávky, ale stretli sme stovky ľudí, ktorí od nás pýtali prácu, akúkoľvek.

14) Aj napriek tomu, že politici na papieri vykázali obrovské množstvo peňazí, ktoré vraj mali prísť do rómskych osád, videli sme tisícky ľudí, ktorí žijú v neľudských podmienkach, bez práce a akejkoľvek perspektívy, mnohokrát na priestore menšom ako 1m2 obytnej plochy na jedného človeka.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
gulak | 06-08-2012 08:11:42
Usmevný článok-na cigánov platí,len staré známe-malý dvor a veľký bič-každý den vidíme v Seredi-ako sa spuchnutí cigani vyvaľuju na lavičkách-.....násť ročné cigane už maju kopec detí-za 20rokov bude Sered čierne miesto a matovič a spol-to je hrstka populistov-každý kráľ mal svojho šaša-u nás to možme trošku zmeniť-každý parlament má svojho šaša-OLaNO
Registrovaný Martin Blasko Martin Blasko | 04-08-2012 16:13:07
Sak presne o to islo,...zviditelnit sa a troska dostat tu ich stranu do podvedomia ludi,.....zaroven pritom turne aj prezentovat nejaky ten program.:-) :-) :-) Aj Lisic chodil po slovensku s viziou a tvrdil ze chodi prezentovat stranu,pritom len robil prieskum ci by o tu jeho viziu bol nejaky zaujem,..... :-)
pre Igor Lehocký | 04-08-2012 15:58:03
Toto nazývaš poctivou prácou poslanca NR SR? Ved tieto zistenia vie slovenský národ už dlhé dlhočizné roky!Poctivou prácou by som nazval nejaké radikálne riešenie zo strany Matoviča a Hlinu tohoto stavu!Oni len poukazujú na všetko na čo ludia nadávajú ale riešenia sme sa nedočkali žiadneho!! Takže prácu poslanca si nepredstavujem ako prácu nejakého štatistu ktorý niečo skonštatuje ohodnotí ako zlé a NERIEšI!Na budúci rok to isté môže urobiť niektorý iný dobrodruh z parlamentu a bude za hviezdu!SMUTNé že sa necháme učičíkať takýmitovýkonmi poslancov!
anonym | 03-08-2012 10:46:56
toto je uz roky rokuce a nejaky matovic to nezrusi.romovia maju viac rozumu a vedia viac paragrafov a viac ako nasi poslanci, ty maju ine starosti aby si nezrusily to, ze mozu sedet jeden aj na tropch stolickach tam hladajte, chybajucepeniaze a nie na chudobe.
Peter Klokner | 02-08-2012 18:34:29
Pekne zosumarizované informácie ktoré vieme už niekoľko rokov. Mne tam chýba niečo úplne iné. Miesto kempu mohli dotyční radšej do dôsledku spracovať anylýzu, kto a ako je zodpovedný za to, že v dôvodových správach a pripomienkových konaniach k legislatívnym úpravám ktoré tento nenormálny stav navodili sa takýto vývoj nebral do úvahy. Sú iba dve možnosti a to populizmus predkladateľov alebo ich neschopnosť.
Na druhej strane sa zamýšľam nad tým, prečo neprešla Kaníkova novela ktorá časť týchto deformácií chcela odstrániť. Akési hlúpe argumenty sa aj od socialistov objavili ale toť pán poslanec sa vtedy akosi neráčil. Dôvod mi je záhadou ak teraz odrazu tak akčne a hlavne .... opäť zbytočne ako to ja vidím. Veď kto by si chcel rozhádzať tretinu voličskej základne, no nie?
tiez obcan | 02-08-2012 14:43:56
je mi z toho smutno, az do placu. z tej nemohucnosti a neschopnosti nieco s tym urobit.
Igor Lehocký | 02-08-2012 11:26:58
K tej správe nie je čo dodať. Tomuto sa hovorí poctivá práca poslanca NR SR. K tomu, čo zistili je potrebné iba dodať: aj toto je výsledok práce všetkých, ktorí sa vystriedali v laviciach NR SR, zlodejov a podvodníkov, ktorí po každých voľbách, vždy a nezlomne zostavovali "vládu odborníkov". Kto v tejto krajine ešte poberá 3500,-Eur mesačne za to, že klame všade a na každom kroku a má imaginárne povinnosti, ktoré ešte aj obchádza? Iba politik Slovenskej republiky na úrovni vlády tejto skorumpovanej krajiny a poslanec NR SR.
Registrovaný Ivan Sklenár Ivan Sklenár | 02-08-2012 09:03:01
Doteraz som nepočul a ani nečítal tak presne a výstižne pomenovanie tejto problematiky, než ako to urobili Matovičovci. Čo myslíte, akú podporu nájdu v SMERE a u ostatných politikov?

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign