Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Odpovede MsÚ Marekovi Tóthovi

Miloš MajkoDátum30. 07. 2012 22:09:39TémaRedakčná pošta

Ešte v máji sme uverejnili otázky  Mareka  Tótha vedeniu mesta. Pred niekoľkými dňami nám Marek preposlal odpovede, ktoré obdržal od prednostu  MsÚ. Pre ozrejmenie uverejňujeme aj otázky  Mareka  Tótha a aj odpovede, ktoré sme obdržali v redakčnej pošte.

- - -

Vyberáme z redakčnej pošty - SMS, akosi je všetko zrazu inak...

12. 05. 2012 19:05:21TémaRedakčná pošta |

Nie každý občan mesta sleduje dianie na a okolo  Mestského úradu pozorne. A ak ho aj sleduje, nie všetkému automaticky musí rozumieť.

Verejná kontrola nad prácou volených zástupcov občanov  samotnými občanmi - voličmi je nevyhnutná. A je potrebná.  Preto je dobre, ak sa kontroly ujmú ľudia, ktorí problematike rozumejú.   Mgr. Marek Tóth nám zaslal kópiu listu, v ktorom vedeniu mesta položil niekoľko otázok týkajúcich sa  spoločnosti s r.o.  SMS, ktorú založilo mesto  Sereď. Jej založenie vedenie mesta odôvodňovalo šetrením finančných prostriedkov. Nepochybne tomu tak aj je. Je však idea naplnená a nepribúdajú aktivity v tejto  spoločnosti, ktoré by v budúcnosti mohli byť nejakým spôsobom aj problematické? Je to len otázka. Vzhľadom na to, že sa jedná o spoločnosť  Mesta  Sereď, teda de facto nás všetkých, určite oprávnená.

- - -

Pekny den prajem

Zaujimalo by ma par informacii ohladne SMS (Sprava majetku mesta Sered).
 
Povodne sa tvrdilo, ze SMS bude obchodna spolocnost zalozena iba na ucel odpoctu DPH za energie a pod. v priestoroch, ktore bude maj v symbolickom najme od mesta Sered. Aktualna situacia sa vsak trochu zmenila. Momentalne ma SMS znacny majetok (budovu Sokolovne) a niekolko zamestnancov. 
Nie je obava, ze ak ma SMS majetok v zakl. imani a v buducnosti pride k nejakemu sporu medzi SMS a tretou osobou a tento spor by SMS prehrala, rucila by za svoje zavazky aj tymto majetkom (teda Sokolovnou)? Alebo je v tom nejaky "skryty" zamer? Vykreslim situaciu trochu "pritiahnutu za vlasy". Ak by mala povedzme o 2 roky SMS spor s TJ Lokomotiva Sered a SMS by tento spor prehrala, rucila by aj svojim majetkom za zavazky a teda aj budovou Sokolovne a mohlo by sa v extremnom pripade stat, ze TJ Lokomotiva sa dostane k "novej" Sokolovni bez nejakeho velkeho vkladu a investicie... (samozrejme, ze ide o velmi extremnu situaciu, ktora ale na Slovensku nie je nemozna).
 
Dalsia vec v suvislosti s SMS su zamestnanci. Kedze povodny zamer bol, ze SMS bude mat iba konatela a ziadnych zamestnancov je velmi zvlastne, ze aktualne ma zamestnancov hned niekolko. V tejto suvislosti ma zaujima, kolko zamestnancov ma SMS. Zname je, ze zamestnancami SMS su aj zamestnanci mesta Sered (MsU Sered). Ak teda pracuju u dvoch zamestnavatelov, musia mat aj dve mzdy (podla zakona aspon minimalnu mzdu). Samozrejme, ze ak ma zamestnanec mzdu, musi aj pre zamestnavatela pracovat. A teda otazka je, ak pracuje takyto zamestnanec "pre mesto" 8h, kedy pracuje pre SMS? Alebo pracuje "pre mesto" iba 4h denne a 4h pre SMS? 
 
Tieto informacie ma zaujimaju najma preto, ze cela situacia okolo SMS je znacne zamotana a zahmlena. Je prinajmensom zvlastne, ak sa deklaruje nejaky zamer a postupne sa zvrtne (zvrhne) na nieco absolutne odlisne. 
Otazky tykajuce sa samotnej "haly" Sokolovne poslem neskor. 
Odpovede, reps. objasnenie veci poprosim poslat e-mailom.
S pozdravom
 
Mgr. Marek Toth, Sered

- - -

Prinášame odpovede  vedenia  MsÚ tak, ktoré nám  ich  preposlal  Marek  Tóth:

Dňa 11. mája 2012 18:27, Ing. Tibor Krajčovič - prednosta, Mestský úrad Sereď napísal(-a):

    pán Tóth - ako sme spolu volali - posielam Vám aj písomnú odpoveď - ku ktorej sa dostávam až teraz. Je mi jedno kam to zverejníte či na čo to použijete - nečakal som na žiadnych iných poradcov či iných kolegov a píšem Vám ihneď po tom, ako sme zverejnili ďalšie verejné obstarávanie elektronickou aukciou: Úprava nádvoria bývalej ZŠ na ul. Garbiarska v Seredi - zatrávnená dlažba.

    Zamestnanci v SMS sú pracovníci, ktorí prešli z Domu kultúry a to 1 + 1 údržbári a požiarnici technici ako aj 5 upratovačiek - dokonca o jednu menej ako bolo pôvodne v DK, kde sme vzali jedného človeka, ktorí riadi celú údržbu a chodí po nájomníkoch a rieši ich problémy v súvislosti s nájmom nám zverených priestorov, vybavuje papiere mimo mesta a momentálne nám sprevádza požiarnu kontrolu, čo sme dostali. Cieľom bolo odbremeniť riaditeľa DK od údržby budov, lebo po celé roky to tak aj potom vyzeralo, že v akom stave máme priestory DK a kina Nova, o ktoré sa treba neustále starať.

    Ocenil to aj riaditeľ DK, ktorý sa teraz môže starať len a len o kultúrne podujatia. Ďalšími - ale už len percentuálnymi zamestnancami sú zamestnanci MsÚ či Domu kultúry: právnik, pokladníčka a zároveň recepčná, pracovník ver.obstarávania + účtovníčka-personalistka a konečne posledným na plný úväzok správca štadióna - ten bol doteraz platený z ŠKF a peniaze na to išli z Mesta.

    Predsa SMS ako obchodná spoločnosť musí mať týchto údržbárov a upratovačky a celkom 1,0 ostatných THP pracovníkov, aby vedela zabezpečiť chod budov ako aj ekonómku čo to bude evidovať a mesačne vystavovať faktúry a robiť mzdy, právničku čo bude robiť právne zmluvy, ktorých bolo neúrekom a zároveň kontroluje splatnosť nájomného + recepčnú, ktorá vykonáva spolu so zamestnancom verejné obstarávanie ako aj poštu a pokladňu. Len napríklad na cyklotrasu bolo 22 záujemcov a skenovať pre nich materiály a odpovede bolo roboty ako na kostole. Teraz ide von parkovisko na Garbiarskej, onedlho Sokolovňa, po nej umelý trávnik na štadióne. Ten čo vie, čo je robiť agendu v takejto firme si isto vie uvedomiť, že to sa nedá bez zamestnancov. Čiže suma sumárov máme 9 ľudí na údržbu a z poskladaných čiastkových úväzkov akoby 1 človeka na papierovanie.

        K jednotlivým dátumom bol v SMS takýto počet zamestnancov:

    31.12.2011 - 0

    31.1.2012 - 1

    29.2.2012 - 1,25

    31.3.2012 - 9

    30.4.2012 - 10  

        Čo by sa stalo, keby buchla elektráreň Jasl. Bohunice ako elektráreň v Japonsku?...je asi zbytočné na toto polemizovať, lebo ja nemienim odpoveď na úvahy čo ak by sa stalo. No stalo by sa vo Vašom prípade to, že AŠK by dostala späť len a len to, čo do SMS či Mesta predala - ale tomu ani v AŠK nik neverí.  v Sokolovni Mesto malo aj svoj podiel, ktorý nám chátral. Stále mám pocit, že ak tu niečo chce niekto renovovať resp. inak sa o majetok starať - je to stále niekomu divné. Ak prebädzam ľudí z pasivity na úrade - som drzý a arogantný, ak žiadam aby sa o mestský majetok staralo dôsledne - ide na mňa niekto z utópiami. Viete čo je tu bežné a nie neštandartné v Seredi? Čakať - že ako sa to samé vyvinie...   

    SMS stále nemá žiadny majetok - Sokolovňa nebola ešte zapísaná - hoc vklad už bol zaslaný na kataster. Je nepochopiteľné, aby mesto prenajímalo Sokolovňu SMS a tá potom nájomcom ako aj stále pýtala súhlasy na jednotlivé kroky atď. Takto je to stále v majetku Mesta a jej organizácií (SMS) a SMS môže priamo fakturovať nájom nájomníkom. Vynechali sme jeden medzičlánok. Pokiaľ viem od p.Pastuchovej - leg.-právna komisia, kde ste členom aj Vy, to schválila.   

    Prikladám aj niečo z posledného MsZ, kde bez ľudí - zamestnancov SMS predsa nemôžeme robiť údržbu nám zverených budov a hlavne zlepšiť ich stav. Príďte sa pozrieť a porovnať to so stavom spred polroka. Budete vítaný.

        Správa o hospodárení Správy majetku Sereď s.r.o. (SMS) za rok 2011   

    SMS bola zapísaná do obchodného registra okresného súdu Trnava ku dňu 1.1.2012 so základným imaním 5.000 €, ktoré bolo splatené 23.11.2011 v plnej výške.   

    Náklady SMS boli za rok 2011 vo výške 4,98 €, čo predstavovali bankové poplatky k bežnému účtu. Výnosy v roku 2011 neboli žiadne.   

    Plány do roku 2014 a spôsoby financovania činnosti SMS   

    Výhľad hospodárenia na rok 2012...resp. do roku 2014   

    V roku 2012 príspevky na činnosť SMS budú použité na úhradu výdavkov spoločnosti súvisiacich so zabezpečením chodu nehnuteľností jej zverenými a to nasledovne:   

    Príspevok na činnosť DK:        60.000

    Príspevok na činnosť ŠKF:      15.000

    Príspevok na činnosť DC:          4.150

    Spolu                                      79.150   

    Za uvedené prostriedky sa budú prevažne platiť energie na nehnuteľnosti, resp. drobné rekonštrukčné práce a maľovanie. Už teraz bol urobený nový prechod k novým kancelárskym miestnostiam, všetko sa vymaľovalo – 4 miestnosti v DK, resp. kine Nova a vypratali sa nepotrebné veci v budove DK a kine Nova. Osadila sa nová svetelná tabuľa v kine Nova. Na základe zmlúv o príspevku na činnosť budú všetky príspevky vyúčtované na Mesto vždy najneskôr do konca januára nasledujúceho roku.   

    Od 1.6.chceme spustiť na podnet riaditeľa DK p. Čavojského kníhkupectvo, ktoré tu v Seredi absentuje. Bude umiestnené v Mestskej knižnici.   

    Z investičných akcií plánovaných na rok 2012, ktoré budú riešené vkladom Mesta do SMS:

        Výstavba cyklotrasy
        Dostavba Sokolovne
        Výstavba umelohmotného trávniku na futbalovom štadióne
        Oprava kúrenia v priestoroch ŠKF
        Výstavba parkoviska na Garbiarskej ulici       

    V rokoch 2012-14 by sme radi prestavali kinosálu v kine Nova na viacúčelovú sálu, použiteľnú aj na divadelné prestavenia a radi by sme zakúpili digitálnu premietačku lebo súčasná premietacia technika neumožňuje premietať najnovšie filmy svetovej kinematografie, ktoré sú už len v digitálnej podobe. Nezakúpením premietačky znemožníme činnosť kina v Meste. V tomto roku by sme radi pripravili aspoň projektovú dokumentáciu na obe investície. Získame tak jednu viacúčelovú sálu a ušetríme na prevádzku starej sály. Otázne tak ostáva ďalšie využitie starej divadelnej sály v DK.

        Podľa výsledkov hospodárenia Mesta a od toho sa odvíjajúcich príspevkov na činnosť SMS – bude aj v ďalších rokoch pokračovať rekonštrukcia budov zverených do správy SMS.
    
    Tibor Krajčovič
    prednosta MsÚ Sereď


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pre pre 10:30:50 | 31-07-2012 11:07:32
ved presne to urobili nevedeli to tak oslovili odbornika, je jedno ci je pravnik, alebo ekonom (na obidvoch sa v pekle vari voda:)
seredcan | 31-07-2012 10:57:18
to predtým bol odkaz pre anonym
seredcan | 31-07-2012 10:56:07
no teraz ste skutočne objavil Ameriku . Tak nech nie su zamestnane pravnicky na MU a teda nech sa služby právnika objednávajú.
pre 10:30:50 | 31-07-2012 10:50:50
"právnici špecializovaní na tvorbu s.r.o." - človeče,založiť eseróčku dokáže aj šikovný ekonóm resp.daňový poradca,na to nemusí byť nikto JUDr.,a keď to niekto nevie,nech sa nehrabe robiť to na čo nemá !!!
anonym | 31-07-2012 10:30:50
su tam 2, ziadne tri, styri, pat ... a len tak pre info sms + mesto tento rok cca 550 zmluv a to nie su jedine veci co maju na starosti. co sa tyka tych sluzieb pravnika, tak pokial viem pravnici su takisto specializovani, niektori na verejnu spravu niektori na tvorbu s.r.o., niektori na obciansko pravne spory, isteze existuju aj odbornici na vsetko ... Judr. Vsevedko Truhlik promovany Sladkovicovo, ale tych tak nejak nikto nedokaze vyuzit, su az prilis dobri :)
seredčan | 31-07-2012 08:32:35
síce pekne rozpísané, ale mna predsa len veľmi zaujíma ten post právničky.Aj na meste sú zamestnané minimálne 2 alebo 3 právničky a potom som sa dočítal, že boli objednané služby právnika úplne cudzieho. Nie je tých právnikov nejak veľa? mne sa to tiež celé nejak nezdá.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign