Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Od úmrtia Alexandra Dubčeka uplynulo 25 rokov

Miloš MajkoDátum07. 11. 2017 23:35:57Téma17. november 1989

Dnes uplynulo  25 rokov od úmrtia jedného z najznámejších a zároveň najuznávanejších politikov  prednormalizačného obdobia   Alexandra Dubčeka. Dubček presadzoval tzv. "socializmus s ľudskou tvárou"  a v roku  1968 boli jeho snahy zastavené vpádom okupačných vojsk Varšavskej zmluvy do vtedajšieho Československa. Následne bol Alexander Dubček izolovaný od politického a spoločenského života a non stop bol sledovaný komunistickou  ŠTB.

So synom Alexandra Dubčeka Pavlom Dubčekom pripravujeme rozhovor v štúdiu  SOL.

 

RSDr. Alexander Dubček (* 27. november 1921, Uhrovec – † 7. november 1992, Praha) bol slovenský politik, štátnik a vrcholný predstaviteľ Pražskej jari. Od januára 1968 zastával funkciu prvého tajomníka ÚV KSČ, v ktorej začal praktizovať ideu „socializmu s ľudskou tvárou“. Tento reformný proces snažiaci sa o demokratizáciu komunistického režimu ukončila 21. augusta 1968 invázia piatich krajín Varšavskej zmluvy do ČSSR. V apríli 1969 Dubčeka vo funkcii prvého tajomníka ÚV KSČ nahradil Gustáv Husák, ktorý zaviedol tzv. normalizáciu. Po nežnej revolúcii sa Dubček opäť vracia do politického života ako predseda Federálneho zhromaždenia ČSFR a predseda SDSS.

Narodil sa roku 1921 v tom istom dome ako Ľudovít Štúr, v budove miestnej školy.

Jeho otec Štefan Dubček bol vyučený stolár, niekoľko rokov pracoval v USA, kde sa stal presvedčeným komunistom. V dvadsiatych rokoch bol jedným zo zakladateľov a funkcionárov KSČ. V Chicagu sa spoznal s matkou Alexandra Dubčeka, Pavlínou (rodená Kobydová). V Amerike sa prebíjala životom ako pomocnica v domácnostiach bohatých mešťanov, neskôr ako kuchárka. Pracovala v krajanských spolkoch i socialistickom robotníckom hnutí, ktoré si dávala do súladu s kresťanskými ideálmi. Po vzniku Československej republiky a narodení staršieho syna Júliusa (1919) sa v roku 1921 rozhodli pre návrat na Slovensko v nádeji že v novej vlasti začne vyhovujúcejší život. Avšak prvá povojnová hospodárska kríza značne schladila ich očakávania. S túžbou po sociálne spravodlivom živote sa odhodlali v roku 1925 so silne ľavicovo zameranými rodičmi, členmi esperantského družstva Interhelpo, do sovietskeho Kirgizska. Zvláštnou zhodou okolností tak Dubčekova rodina žila istý čas aj v USA aj v ZSSR.

Neskôr sa rodina presťahovala z Kirgizska do mesta Gorkij (dnes Nižný Novgorod, Rusko). Roku 1938 sa Dubčekovci vrátili na Slovensko. Alexander Dubček vstúpil v roku 1939 do vtedy ilegálnej KSS.

Vyučil sa za strojného zámočníka a pracoval v Dubnici nad Váhom. V roku 1944 sa spolu s bratom Júliusom so zbraňou v ruke zúčastnili Slovenského národného povstania. V boji bol dvakrát ranený, jeho brata zastrelila nemecká hliadka necelé štyri mesiace pred oslobodením. Po vojne pôsobil v rôznych politických funkciách v Trenčíne a Banskej Bystrici. Keďže dobre ovládal ruský jazyk, bol vyslaný do Moskvy aby tam v rokoch 1955 – 1958 študoval politické vedy. Dubčekov základný vnútorný zvrat k postojom reformného komunistického politika Nikitovi Chruščovovi nastal v 60. rokoch. Hlavnú úlohu tu zohrala jeho angažovanosť v práci straníckej rehabilitačnej komisie, kedy sa zoznámil s krutou skutočnosťou politických procesov prvej polovice 50. rokov. Išlo pri tom iba o procesy s komunistami.

V roku 1953 – 1955 vedúci tajomník Krajského výboru KSS v Banskej Bystrici.

Od roku 1962 obsadil miesto vedúceho tajomníka Krajského výboru KSS v Bratislave. Od roku 1963 zastával post prvého tajomníka ÚV KSS. Na konci roku 1967 sa dostal do ostrej kontroverzie s nepopulárnym prezidentom ČSSR Antonínom Novotným, čo napokon vyústilo v jeho zvolenie za prvého tajomníka ÚV KSČ v januári 1968. V tejto funkcii presadzoval kroky k liberalizácii režimu. Tento proces je nazývaný Pražskou jarou. V januári 1968 si Dubček sadol na stoličku šéfa KSČ v Prahe. Ľudia, ktorí sa s ním dostali do kontaktu, o Dubčekovi hovorili ako o nekonfliktnom, priateľskom a usmievavom človeku, ktorý bol vhodným kompromisom medzi táborom reformistov a konzervatívnym krídlom KSČ. Bol predstaviteľom premien, ktoré vtedy pod tlakom verejnosti a udalostí bežali v spoločnosti aj samotnej KSČ už od polovice 60. rokov. Medzi 3. a 5. januárom 1968 plénum ÚV KSČ rozhodlo oddeliť funkcie prvého tajomníka ÚV KSČ a prezidenta republiky a zbavilo A. Novotného funkcie prvého tajomníka ÚV KSČ. Na menovaní jeho zástupcu sa však predsedníctvo nemohlo dohodnúť.

Ako kompromisné riešenie bol zvolený dovtedajší prvý tajomník ÚV KSS Alexander Dubček. Jednou z jeho hlavných úloh bolo čeliť útokom proti komunistickej strane a proti socializmu. 4. mája 1968 vedenie KS ZSSR pozvalo do Moskvy vedúcich predstaviteľov KSČ a vlády ČSSR na čele s prvým tajomníkom ÚV KSČ Alexandrom Dubčekom. Sovietski čelní predstavitelia sledovali obrodný proces v ČSSR s veľkou nevôľou, pretože sa obávali oslabenia pozícií socialistického bloku na zahraničnopolitickej scéne. Medzitým 29. máj1. júna Ústredný výbor KSČ rokoval o súčasnej situácii. A. Dubček konštatoval, že sa podarilo získať dôveru občanov v politiku KSČ. Česko-Slovenskí reformisti však nedokázali získať dôveru svojich sovietskych spojencov, ktorí začali od júla aktívne pripravovať vojenský zásah proti ČSSR.

V noci z 20. na 21. augusta vojská piatich štátov Varšavskej zmluvy bez vypovedania vojny vtrhli do ČSSR, obsadili jeho územie a zmocnili sa kontroly štátu. Sovietski vojaci zatkli a odvliekli A. Dubčeka, J. Smrkovského, O. Černíka a ďalších do Moskvy. Prezident ČSSR Ludvík Svoboda (spolu s delegáciou, ktorú tvorili G. Husák, M. Dzúr, B. Kučera, V. Biľak, A. Indra a J. Piller) odletel do Moskvy, kde žiadal, aby sa na rokovaniach zúčastnili Dubček a ostatní uväznení komunistickí predáci. Sovieti pustili iba Dubčeka, Smrkovského, Špačka a Šimona, ktorých z väzenia „v lesoch“ dopravili do Moskvy 24. augusta. Potom prepustili aj ďalších delegátov. Ale tajomník ÚV KSSZ Boris Ponomariov im jasne povedal, že sa budú môcť vrátiť domov iba po podpísaní Sovietmi pripraveného protokolu, či to bude trvať deň, týždeň, dva týždne alebo i mesiac. 27. augusta sa Svoboda, Dubček, Černík, Smrkovský a Špaček smeli vrátiť do Prahy, po tom čo podpísali všetkých pätnásť Sovietmi diktovaných podmienok „Moskovského protokolu“, čo znamenalo ich úplnú kapituláciu.

Napriek porážke v Moskve sa Dubček z vysokej politiky dobrovoľne nestiahol, reformne orientovaní predstavitelia požadovali, aby vo funkcii zotrval a tlmil pripravované represálie konzervatívneho krídla v strane. Toto obdobie Dubčekovej kariéry je niekedy vnímané dosť kontroverzne. Dubčekovi kritici mu napríklad vyčítajú, že podpísal neslávne známy „obuškový zákon“. V skutočnosti však Dubček musel „obuškový zákon“ podpísať ako predseda Federálneho zhromaždenia. Sám sa pritom snažil robiť obštrukcie, ktorými chcel minimálne oddialiť prijatie „obuškového zákona“ a zmierniť jeho obsah. Ako poslanec za zákon nehlasoval. Bol tiež vo vysokých funkciách v čase upálenia sa Jana Palacha a následných mnohotisícových manifestáciách proti prítomnosti okupačných vojsk začiatkom roka 1969.

1. januára 1969 podľa zákona o česko-slovenskej federácii, ktorý bol pripravovaný už dlhšie pred vpádom intervenčných vojsk, vznikla Slovenská socialistická republika. 2. januára predsedníctvo SNR vymenovalo prvú vládu SSR na čele so Štefanom Sádovským. 17. apríla sa v Prahe zišlo plénum ÚV KSČ a zvolilo nové predsedníctvo. A. Dubčeka vo funkcii prvého tajomníka ÚV KSČ vystriedal Gustáv Husák. V apríli 1969 bol Dubček odvolaný z funkcie. Od apríla do októbra 1969 pôsobil ako predseda Federálneho zhromaždenia, potom krátko ako veľvyslanec v Turecku. Viacerí od neho očakávali, že využije túto funkciu na emigráciu do zahraničia, čo však neurobil. V roku 1970 bol vylúčený z KSS.

Napokon bol Dubček nútený sa z verejného života úplne stiahnuť. V domácom exile bol prinútený žiť takmer po celé dve desaťročia. V rokoch 1970 – 1985 pracoval za minimálnu mzdu pre podnik Západoslovenské štátne lesy v bratislavských Krasňanoch ako mechanizátor. Bol vylúčený zo všetkých spolkov a organizácií, dokonca aj z tých, v ktorých museli byť zamestnanci v tom čase povinne. Bola mu odňatá vojenská hodnosť aj cestovný pas. Bol zbavený členstva vo Zväze protifašistických bojovníkov, hoci od začiatku sa zapájal do bojov v SNP. Počas normalizácie bola proti nemu vedená zúrivá propagandistická kampaň. Napriek tomu sa A. Dubček svojho presvedčenia nevzdal. Písal obsiahle protestné listy Federálnemu zhromaždeniu, Slovenskej národnej rade, prokuratúre ale a ďalším inštitúciám. Podporoval aktivity Charty 77 hoci občiansku iniciatívu nepodpísal. Jeho postavenie sa výraznejšie zmenilo po nástupe k moci Michaila Gorbačova, aj keď stále musel žiť v stráženej izolácii.

Krátko pred nežnou revolúciou si ho opätovne začala všímať západná tlač a rozhlasové stanice. Začiatkom roku 1988 uverejnili s ním rozsiahly rozhovor noviny L' Unita, ktorý prevzali mnohé svetové agentúry. Vo Vatikáne ho prijal Ján Pavol II. [3]Po celé normalizačné obdobie bol sledovaný Štátnou bezpečnosťou pod kódovým menom „ESER“. Sledovaný bol aj jeho syn Peter. [4][5] V roku 1985 odišiel do dôchodku. [6] Na jar 1989 navštívil v Prahe Václava Havla po jeho prepustení z väzenia. V novembrových dňoch sa od začiatku zapájal do masových demonštrácií v Prahe i Bratislave, na ktorých skandovali heslá za jeho kandidatúru na funkciu prezidenta republiky. Nakoniec aktivistická skupina Občianského fóra presadila do tejto funkcie dramatika a disidenta Václava Havla.

Po Nežnej revolúcii sa do politiky vrátil, v rokoch 1989 – 1992 bol predsedom Federálneho zhromaždenia ČSFR, v roku 1992 sa stal predsedom Sociálnodemokratickej strany Slovenska. Koncom roka 1989 sa o ňom uvažovalo ako o možnom prezidentovi Česko-Slovenska. V česko-slovenskej otázke bol Dubček dôsledným zástancom federatívneho riešenia. 1. septembra 1992 utrpel vážnu dopravnú nehodu pri Humpolci, bol hospitalizovaný v pražskej nemocnici Na Homolce, kde 7. novembra zomrel. Pochovaný je na bratislavskom cintoríne Slávičie údolie.

Zdroj: Wikipedia


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
tomáš | 11-11-2017 11:47:53
Nuž Robo, váš názor sa asi utvára zo vzduchoprázdna najskôr nejakým zázračným spôsobom, ale nebudem si z vašej hlúposti robiť srandu, na každého robí dojem niečo iné. Pithart je uznávaná autorita a o.i. vynikajúci znalec moderných č-s. dejín, ktorý napísal celý rad významných analytických diel ako Osmašedesáty a Devětaosmdesáty (mimochodom oba tieto roky zažil najskôr ako 27ročný keď na protest vystúpil z KSČ a potom ako 48ročný priamy aktér udalostí, čiže Dubčeka „zažil“), ktoré patria k tomu najlepšiemu, čo sa v našich končinách o týchto zlomových udalostiach a ich aktéroch napísalo (keď neveríte, najprv si prečítajte). Takže nejaké vaše anonymné dehonestujúce rečičky vôbec nič neuberajú na výpovednej hodnote jeho slova, podopretého váhou jeho osobnosti a skúsenosti. Mimochodom dajte do pľacu nejaké svoje zdroje tých „stoviek odborníkov“, o ktoré sa opierate vy (predpokladám, že vás nebo nezoslalo rovno v stave osvietenia a tiež si musíte názor na isté historické udalosti či osobnosti utvoriť z naštudovania danej témy z nejakého zdroja), aby sme vedeli, o čo sa vlastne opiera napr. aj také vskutku svojvoľné tvrdenie, že ho „z duše nenávidel“. Tliapať dve natri je také detinské. O Dubčekovi som pomerne dosť debatoval aj s historikom Ferenčákom, aby som vedel že to nie je pravda. Áno, sú mi známe aj opačné názory aj štúdie, o ich existencii ma netreba informovať ani presviedčať. Ak však chceme pri hodnotení Dubčeka ostať triezvy a pochopiť kto bol Dubček v celom rozsahu, a teda prečo konal tak ako konal, je potrebné odhliadnuť od všetkých autorov, ktorí túto, nepochybne charizmatickú osobnosť nasvecujú práve iba z tej zvodnej, príťažlivej, lepšej strany a naopak sústrediť sa na tie jej miesta, ktoré nie sú tak často, či už úmyselne alebo neúmyselne, povšimnuté, lebo len tak má diskusia, nielen o Dubčekovi, nejaký zmysel. Nepotrebujeme Dubčeka ako modlu, ale potrebujeme sa z reálneho Dubčeka nejako poučiť. Preto by som bol pre budúcnosť rád, aby ste sa radšej sústredili na samotné argumenty, a nie na ich predkladateľa a napísali, s čím konkrétnym z napísaného (nech je autorom hocikto) nesúhlasíte a prečo. Lebo vaše argumenty „od veci“ vlastne žiadnymi argumentami nie sú a možno slúžia len k tomu, aby zakryli to, že vašimi zdrojmi sú rozprávky starých materí alebo šenkové taľafatky. Kto nevie diskutovať vecne, púšťa sa do očierňovania protivníkov. Skúste o tom porozmýšľať. No obávam sa, či od vás nechcem príliš.
Lubo pretože ste ma tak pekne nazvali, odpúšťam vám ten ironický podtext, už som si na vaše mindráky zvykol.
P.S.: O Havlovi inokedy, wifinu zatiaľ nerušte, aj keď ochudobnený by nikto nezostal.
Odpisovať mi nikto z menovaných nemusí, nestojím o to a mám dôležitejšie veci na práci.
anonym | 10-11-2017 08:48:17
Ešte nech napíše, že jeho najobľúbenejší politik je Havel a ruším wifinu, hahaha.
lubo | 10-11-2017 08:37:17
Tomáš, ty si kovaný kresťan katolík, je to cítiť z tvojich vyjadrení a z tvojej lásky k blížnemu!
Robo | 10-11-2017 05:47:15
Tomáš Ty nemáš svoj názor??? Prečo sem kopíruješ Pithartove vyjadrenia??? Na nete nájdeš názory stoviek historikov, politológov, ľudí čo s ním pracovali, ale Ty sem skopíruješ názor človeka, ktorý ho z duše nenávidel....
tomáš | 09-11-2017 21:57:33
Dubček vzbudzoval spontánnu dôveru ľudu - možno svojim civilným vystupovaním. Nerealisticky potom do neho premietali všetky svoje sny. Potom sa začal dostávať do klieští medzi Moskvou a verejnou mienkou doma. Tá sa neuspokojovala s demokratizáciou, chcela rovno demokraciou. Dubček však ponúkal iba demokratizáciu totality. Čo tým myslel? Nápravu niektorých minulých chýb? Reformní komunisti s tzv. ľudskou tvárou boli za demokratizáciu spoločnosti v pojatí reformných komunistov, nie však pre plnohodnotnú demokraciu! Dubček tým, že sľuboval na obe strany, nemohol dlho vydržať. Nielenže nemal stratégiu, kam majú liberalizačné zmeny viesť, ale úplne ignoroval hrozbu sovietskej armády, keď sa v 68 správal tak, akoby žiaden rok 1956 ani nebol. Po okupácii stále ešte mohol veľa zachrániť. Mohol na protest odísť, poprava mu už nehrozila. Namiesto toho krok po kroku ustupoval a vôbec nič nezískal. Nielenže to bolo potupné, ale aj celkom neplodné. Dubček nebol žiadny presvedčený reformátor, bol produktom oneskorenej krízy socializmu, ktorému prestávali veriť aj samotní jeho protagonisti. Mimochodom pred okupáciou 68 obhajoval rehabilitácie, keď však mal K-231 zrazu 30tisíc členov, rozbehol proti nemu ohováračskú kampaň. Študenti a robotníci mu ponúkali podporu generálnym štrajkom, ale on ho odmietal. Chcel reformovať, ale nemal odvahu ísť do úplných dôsledkov. Keby bol vtedy statočnejší, keby sa tak nezriekal kontaktov s rodiacou opozíciou, neboli by po novembri 89 ideály Pražskej jari tak ľahkovážne stratené. Keby sa v 68 stiahol z verejného života, mohol sa v dec.89 stať čs. prezidentom.
fakt 2 | 09-11-2017 19:54:55
A aby som nezabudol na dekana Škriputu. Iný ale podobný príbeh ako Dubček - človeka, ktorý sa v čase \"normalizácie\" svojim spôsobom postavil so strachom mainstreamu establišmentu. Možno odvahy za náprstok. To sú podľa mňa hrdinovia - nie Wilis, Stalone, Fico....
fakt | 09-11-2017 19:35:07
Tomáš súhlas,tak to vidím aj ja. Ale ako symbol odporu by som ho nezatracoval. A možno aj preto, že bol ako my - teda väčšina z nás.Obyčajný a veľmi pravdepodobne čistý človek.

obyvatel 1 | 09-11-2017 19:31:44
momentalne TV natacaju nieco o nom tak uvidime ako bude prezentova skutocnost jeho osobnosti ale kazdopadne daval nadej na zmenu k lepsiemu
Pre Tomas | 09-11-2017 19:24:47
Dubček bol symbol a nádej pre nás vtedy mladých. a,kde ste bol vy v tomto čase?Teraz ste múdry.
anonym | 09-11-2017 19:22:04
Tomas, napisal si len to co si uznal za vhodne, ale na komplexne posudenie osobnosti Dubceka by sa patrilo brat do uvahy viaceho faktov.
Robo | 09-11-2017 17:28:28
Ešte že tu máme takých odborníkov politológie ako Tomáš, ktorí to nám \"nevzdelaným\" všetko krásne vysvetlia....
Ty si určite absolvent vysokej v Sládkovičove??? :-)

Jozef | 09-11-2017 11:59:33
..nie je co dodat.
tomáš | 09-11-2017 09:29:18
kto bol Dubček? Je to osobnosť, ktorej význam je taký presymbolizovaný, že vôbec nie je jednoduché jednoznačne povedať, kto vlastne Dubček bol. Na základe svojich vedomostí tvrdím nasledujúce. V 50.rokoch verný, kovaný komunista v jeho najbrutálnejšej forme. V 1968 antilíder obrodného procesu, ktorý on neriadil, ale onen proces popoháňal jeho a v 1969 pokúšajúci sa zachrániť v začínajúcej normalizácii. Do prednovembrového kvasu vstúpil (ako to bolo pre neho príznačné) opäť rozpačito. V 1989 sa usiloval udržať sa v úlohe žijúceho symbolu šesťdesiatych rokov, prekvapený, že o \"socializmus s ľudskou tvárou\" už nie je záujem. Mentálne sa s komunistickou ideológiou i stranou nerozišiel. Netajil ambíciu vrátiť sa do strany po páde Husáka. Ale opakujem, jeho hodnotenie komplikuje chaotický vývoj doby, nejasnosť jeho názorov, ale i jeho tragické úmrtie.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign