Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Obézni Američania lámu rekordy aj v odborných štúdiách

Miloš MajkoDátum16. 07. 2012 18:00:54TémaIné
200

Časopis  BMC Public Health iba nedávno publikoval štúdiu zameranú na obezitu ľudí, ktorá začína najmä v USA  byť skutočným problémom. Štatistika  totiž potvrdila, že  severoameričania tvoriaci  iba  6 %  obyvateľov sveta  na sebe v nadváhe nesú kilogramy ako tretina celosvetovej populácie. Autori výskumu uvádzajú, že obyvateľstvo  Zeme ceľkovo váži asi  290 miliónov ton. Až  15 miliónov ton na sebe nosia ľudia obézni a ďalších asi  3,5 milióna ton ľudia s nadváhou.

Štúdia sa ďalej  podrobne zaoberá detailami týkajúcimi sa priemerných hmotností ľudí na jednotlivých kontinetoch a ich porovnávaním. Aj tu samozrejme že severoameričania vychádzajú napríklad oproti ázijcom ako vyslovený protiklad.

Štúdia ďalej uvádza, že jedlo skonzumované obéznymi Američanmi alebo Američanmi s nadváhou, by stačilo pre ďalších  viac ako   30 miliónov ľudí planéty.

Zaujímavosťou je aj údaj ktorý prezentuje, že ak by bolo v každej krajine žilo také percento obéznych ľudí ako v  USA, bolo by to tak, ako by na planéte žila až miliarda ľudí naviac.

Problémo nadváhy sú ochorenia, vyššia úmrtnosť  a nezanedbateľné sú aj prírodné zdroje, ktoré nemusia v budúcnosti stačiť na uživenie všetkých ľudí. Už dávno neplatí, že obézni ľudia sa majú dobre a stravujú sa zdravo.

Fotografia pochádza z  USA z pizzerie, v ktorej návštevník zaplatí jednorazový poplatok  a je toľko, koľko chce. Práve v takýchto zariadeniach je takto obéznych ľudí vidieť viac než dosť.

Foto: (C) Milos Majko


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Foto: (C) Milos Majko
200
Autor: Miloš Majko

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
preboha | 05-05-2015 08:48:06
ved to už len idiot môže tomu veriť, že MC sú nezávadné jedlá, a ked vidim celé rodiny s detmi jak tam chodia naobedy, tak o par rokov skončime jak tí sprostí americania, to už ozaj vsetko zlé preberáme od nich??
daj si | 05-05-2015 03:06:29
Len choď. Načo čakaš
onanym | 18-07-2012 23:02:24
Len jedna otazka pre tych "obrancov Mc." a inych fast foodov. To si robite srandu, alebo nazory na Mc. myslite vazne?! Vy si fakt myslite, ze to jedlo je nezavadne a vsetko je cerstve?! Tak potom ste naozaj bud naivni, alebo jednoducho ignorujete fakty..
McFan | 18-07-2012 12:32:45
Ani tej cerstvej bryndze zo salasa by som neveril. Uz niekolko krat sa stalo ze ovcu nakazil boreliozou kliest a samozrejme sa to prenieslo na jej mlieko a vyrobky z neho. Ak sa brynzda vobec alebo slabo nepasterizovala clovek moze aj zomriet. Vacsina bryndze na slovensku je aj tak z polska rovnako ako to maso na cigansku v polsku vodou mrazene (co je v EU mimo polska zakazane) a unas prebalovane.

Je skutocne velmi smutne ze Mcdonald na Slovensku je etalon hygieny a cistoty pricom vsade je symbolom podradneho jedla. Bud je teda Mcdonald taky dobry alebo ostatne restauracie a fastfoody su na tom otrasne. Tak ci tak ked mam moznost tak do Mcdonaldu chodim a chodim tam velmi rad. Navyse je to slovenskejsie jedlo ako ta ciganska z polska pretoze Mcdonald je zasobovany farmou Majcichov.
re.pre: slovenska hygiena | 18-07-2012 10:57:31
Nerozumiem co je na haluskach take zdraviu prospesne - ta masa bielej muky, zemiaky a specena slanina s obsahom karcinogenov ako pol skatulky cigariet? Jedine asi ked mas echt cerstvu bryndzu zo salasa (v BA, KE ci PO ich je na kazdom kroku kotel:-). Aku ma toto nutricnu hodnotu (muka+zemaky+slanina+bryndza zvacsa 90%z hypaku)? Nehovor mi, ze restiky dovazaju cerstvu bryndzu zo salasov z liptova.V McD's mas v kazdom jedle zeleninu a mas v ponuke aj kopu salatov. Navyse mas na letaku na tacke uvedene vsetky nutricne hodnoty.
Obcan | 18-07-2012 09:52:14
Hm,kazdy pise o chudnuti-vsade clanky ako chudnut,ale nikto nenapise ako pribrat...
Ja som rad za kazde deko :-)))
anonym | 18-07-2012 08:09:44
A vraj je tu chudoba. Polovica ľudí má zduté pupky.
Obezita postihuje viac ako polovicu ľudí na Slovensku | 18-07-2012 07:20:04
Obezita postihuje viac ako polovicu ľudí na Slovensku

Na základe aktuálnych informácií Ministerstva zdravotníctva SR trpí obezitou viac ako polovica Slovákov a Sloveniek. Podľa OECD sa Slovensko ocitlo na siedmom mieste v rebríčku obezity dospelých ...
anonym | 18-07-2012 06:45:04
Neviem prečo sa tu píše zrovna o tlstých amíkoch, keď ani Slovensko sa nedá v tomto smere zahanbiť :-) U nás je tiež dosť ľudí ako prasiat a keď vidím v obchodoch ako niektorí naládujú plné košíky mäsa, tak neviem či ich aj nemám ľutovať. Niektorí sa doslova žraním devastujú ako svine. Akoby ani nemali doma zrkadlo alebo možno už nemajú ani boha pri sebe. Ja jem preto aby som žil, ale niektorí žijú pre to, aby žrali.
bohu dik za mcdonalda | 18-07-2012 05:15:48
a cerpacie stanice pochadzajuce z imperialistickych krajin .... kam asi inak by sa siel clovek vo svete vymocit, vys*at, a niekedy aj najest ???
pre mino | 18-07-2012 00:10:17
Mino, co s atyka zdroja s tym s Vami suhlasim bez vyhradne. Ale mne ide o jedlo samotne ako take. Ze je kontrolovana cerstvost emulgator nevymaze. Navyse mam svoj nazor o tom vyhadzovani jedla po 15 minutach, ale to je na inu debatu o plytvanim jedlom.
Je to na Vas kde budete jest, ako aj na mne. Takze vsetko dobre Vam aj rodinam
mino | 17-07-2012 22:09:54
Tej ciganskej z jarmoku by som veril aj ja ak by nebola z jarmoku. Mate pravdu ze tam ide ciste maso - ale ma neznamy povod, jarmocny predavac ma co robit aby si zarobil na drahe miesto (staci jeden den burka a je v minuse) preto spekuluje. Myslite ze maso z minulotyzdnovych hodov kde prsalo vyhadzuje? A ze meni pravidelne olej? Ved sa pozrite do tych spinavych pekacov plnych prepaleneho (=cisty karcinogen z ktoreho je rakovina) oleja. Na rozdiel od McDonaldu v pondelok zmizne ani netusite z ktoreho mesta bol. McDonald ma jednotny sortiment pre celu Europu a teda ho kontroluju aj nemecki danski rakuski a britski hygienici ktory na rozdiel od nasich uplatky neberu. Poznam niekolko ludi co robili v McDonalde a kazdy mi potvrdil ze tam zakaznik nic stare nedostane. Hranolky po 15 minutach musia byt vyhodene a salat je zarucene cerstvy lebo ho nosia niekolkokrat denne. Videl si uz stankara aby vyhadzoval jedlo? Ak bude mat maly podvodnik s ciganskou aspon 10% hygieny McDonaldu tak si u neho aj nieco kupim. Ale ked ho vidim zamasteneho spinaveho a stanok s nulovou hygienov myslis ze to jedlo je skutocne prva trieda? Si naivny..
pre slovensky hygiena | 17-07-2012 21:13:56
Kolko emulgatorov, konzervacnych latok + farbiv a inej chemickej nahrady najdes v porcii bryndzovych halusiek a kolko v hamburgeri.
Je rozdiel ci je to prirodny zdroj alebo nie.
slovenska hygiena | 17-07-2012 18:24:20
Tak si to spocitajme a netrepme tu len tak do vzduchu. Vygooglene hodnoty:
Halusky s bryndzou a slaninou (1 porcia) - 8384 kJ, 115 g tuku
Big Mac menu - sendvic, zahradny salat, dressing - 2638 kJ, 37 g tuku
(Mnoho ludi ma utkvelu predstavu, ze nasa kuchyna je bohvieaka zdrava
Marián | 17-07-2012 00:43:28
Francúzska komédia "Krídelko alebo stehienko?"

Všetky Fas_tFoody je jedno kopyto. Ako to môže byť zdravé jedlo, keď tam nič nie je čerstvé? Predtým zomleté, rôznym spôsobom upravené, naškrobené a zakonzervované chémiou, nakoniec zmrazené... A je to jedno, či je to čízburger, hamburger, fartburger u Donald káčera, v Li dli, te scu či Co op. Už aj zrazených psov je menej. Alebo...? :)
pre mimo | 16-07-2012 23:12:15
Nehnevajte sa na mna, ale asi neviete co pisete. Na McDonald nedate dobustit lebo je to IN. Blbost, cerstve? hej, cerstvo zohriate, ale to maso bolo pomlete kedy, a zmrazene, rozmrazene, atd. Zelen ina dovezena odkial?
Verim ciganskej na jarmnoku uz len z jedneho dovodu, 100% je to maso a nie pomlete koze a maso to vidi tak 20%, ten vas Cheesburger alebo BigMac. A nie je to len McDonalds, ale aj King Burger, Sonic, Pizza Hut, WhataBurger, What-a-burger, Wendy´s, Jack In the Box, Chillit, Chedars atd atd. Je to neskutocne obrovsky business, obrovksy. Pozrite si ten film, je nenormalne aby bolo 45 len McDonaldov na mesto s 100000 ludmi. Same emulgatory.
Prave aj Vy ste sa stal obetou reklamy a modernej doby. Nevytikam Vam to, ale otvorte oci poriadnejsie.
Obezni ludia boli u nas aj pred tym, lebo nase jedla po druhej svetovej su bohatsie na tuky. Pozrite sa do historie, kedy tucnota u nas zacala. Drviva vacsina slovenska bola chudobna a jedla striedme jedla medzi tvrdou pracou. Obezita v takom mnozstve je civilizacna choroba, malo pohybu v praci v kancli, energeticky bohate jedla a hlavne za babku. K tomu cas na riadnu veceru az vecer. Sam som obetou, viem co vravim.
pre mino | 16-07-2012 23:04:15
k teme mcdonald a obezita by som odporučil tento dokument - http://www.youtube.com/watch?v=pmYr7Ubs5MU
... Co by se stalo, kdybyste nepozřeli nic jiného než stravu z rychlých občerstvení po dobu celého měsíce? Filmař Morgan Spurlock se vydá na takovou cestu a je to ta nejriskantnější pouť jeho života. Pravidla? Třicet dní nesmí jíst nic jiného než co je na nabídce McDonalds, stravovat se v tomto řetězci třikrát denně, musí si objednat vše co je v nabídce alespoň jednou a musí si dát XXL menu, pokud je k tomu vyzván ...
individum | 16-07-2012 22:04:52
je kazdeho osobna vec kde, za kolko, co , kedy zje, je a bude jest. kazdy si je sebe panom a urcuje svoj zivot.
zbytocne sa tu otom dohadovat a
tato sprava prebehla mediami uz 19.6.2012 ... co si myslim ze nieje aktualne spravodajstvo, ktorym sa pysi SOL v lavej reklamnej liste obrazovky...
mino | 16-07-2012 21:45:28
Ale no tak! Nakoniec to tu skonci tak ze McDonalds sposobuje obezitu na celom svete. Preco potom boli obezni ludia aj pred rokom 1989?

Napriek tomu ze McDonalds ma velmi zlu povest na jedlo z neho nedam dopustit! Jedine v McDonalde vzdy najdem cerstve chutne jedlo a urcite zdravsie cerstvejsie a hygienickejsie ako nejaka ciganska na jarmoku alebo rozne kebaby alebo hotdogy. Neverim ze by v McDonalde setrili na oleji vo fritezach a urcite ho menia tak ako maju. Ci sa toto da povedat o Anicke alebo Rakete je velmi otazne..
Milan | 16-07-2012 19:36:55
Presne tak. Ten film som videl a je to naozaj desive, co vsetko stvaraju potravinarske firmy, len aby zvysili svoj zisk. A okrem toho sa k tomu pridava aj blazena nevedomost priemernych Americanov, ktori si myslia, ze ked zjedia hamburger XXL s hranolkami XXL a zapiju to s Colou light XXL, ze ako sa dietne najedli. Minule som v TV sledoval relaciu o stravovacej revolucii na americkych skolach od Jamieho Olivera a uplne som onemel, ked tam oznamili, ze hranolky sa pocitaju v stravnej norme za zeleninu! A ze potom maju obezne uz deti na zakladkach.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 16-07-2012 19:31:43
Suhlasim s Vami. Na cestach sme jedli aj v cine - vyber perfektny a za tie prachy naozaj - restika nehrozi.
Pridavam aj foto kde pizzerky (bufetu) ktore su sietou v USA - iste poznate.
obezita v USA | 16-07-2012 18:50:37
Ano, je ich tu vela. Avsak nie je to ani tym ze by vela jedli, ale aj kvalita jedal je cim dalej horsia. Amici doma uz vobec nevaria, je pre nich pohodlnejsie ist na veceru alôebo sa zastavit na hamburger, najlepsie drive thru cestou domov z prace. Tieto jedla su lacne tym, ze su plne emulgatorov a strojovo oddelovaneho masa z 20%. Za riadny steak zaplatite 15 dolarov a viac, za combo menu pol libry hamburgeru so syrom, kola 1 liter a hranolky zaplatite 8 dolarov.
Pritom obchodne domy su neskutocne perfektne zasobene aj cerstvymi surovinami, ale domaci aj tak maju kosiky plne polotovarov a chladenych hotovych jedal.
Co sa tyka stravovania a la Buffet (spominana pizzerka je tiez buffet) zeriete kolko chcete. A zeru riadne, mozem potvrdit, aj ja som sa napratal, ved za tu cenu. Vzhladom na zdravoie som s tym skoncil.
Pozrite si filym Oversize me na youtube. Tu je k nemu trailer www.youtube.com/watch?v=I1Lkyb6SU5U kedze na cely film nemozem dat odkaz. Velky brat sa pozera

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign