Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Nočné havrany sa udomácňujú aj na Slovensku

Miloš MajkoDátum14. 06. 2011 21:38:57TémaBezpečné mesto
200

Už tri roky sa aj prostredníctvom novín snažíme verejnosti prezentovať názor, že  bezpečnosť vo svojom meste vo veľkej miere môže ovplyvniť každý z nás. Sú občania, ktorí i keby boli priamymi svedkami evidentne protiprávneho konania či ubližovania nevinnému, udalosť by na políciu neohlásili a protiprávnemu konaniu by nezabránili. Môže za to nielen nevšímavosť, ale aj  zlé skúsenosti z pozície svedka či obavy o bezpečnosť svoju vlastnú či bezpečnosť svojich blízkych. Alebo jednoducho prirodzený ľudský strach. Keď je však niekomu ubližované, či niekto je okrádaný, je trestuhodné byť nevšímavými. Dnes sa krivda deje susedovi, zajtra sa môže mne. Preto ak nie je jedinec schopný zasiahnuť sám, je normálne, že vec oznámi polícii.

Vo svete jestvuje viacej projektov, ktoré občanov v rámci prevencie zapájajú do kontroly verejného poriadku v meste a to najmä jeho častiach, kde sa cez víkendy vo zvýšenej miere baví mládež. Jeden z projektov sa nazýva  Nočné havrany. Projekt funguje napríklad v Starej Turej a rozbieha sa aj v iných mestách. V Seredi ho do praxe chcel už  asi pred siedmimi rokmi zaviesť náčelník  Mestskej polície. Žiaľ, vtedy sa s kladným ohlasom u poslancov MsZ a vtedajšieho primátora mesta  nestretol.

Dnes je situácia iná, pri triezvom pohľade dopredu a snáď aj troške predvídania zo strany vtedajších predstaviteľov mesta možno dnes nemusela byť až taká zlá. Či ešte  Mgr. M. Klenovič  nad podobnou aktivitou uvažuje, sa ho spýtame už tento týždeň.

Zatiaľ odporúčame k nahliadnutiu článok:  "Víkendové ulice Šiah budú strážiť nočné havrany"  

http://levice.sme.sk/c/5934974/vikendove-ulice-siah-budu-strazit-nocne-havrany.html


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
anonym | 25-06-2011 10:09:52
Ministerstvo vnútra by malo prijať opatrenia, aby príslušníci obecných polícií odsúdení za úmyselné trestné činy nemohli ďalej pôsobiť v ich radoch. Vzhľadom k tomu, že na SVK je veľa prípadov takýchto príslušníkov MsP, je potrebné k tomuto kroku pristúpiť. Pripravovaná právna úprava by prispela k vyčisteniu poriadkových útvarov obce od takýchto ľudí. Súčasná právna úprava je v tomto smere nonsens. Je to len na primátoroch miest, aby vyšli s návrhom na odvolanie náčelníka MsP a následne na poslancoch, ktorí o tom rozhodnú. V niektorých mestách to zjavne nikomu neprekáža.
pre anonym | 20-06-2011 08:22:09 | 20-06-2011 18:25:38
Zase sa potvrdilo, že zákony treba vedieť čítať. Správne tvrdíš, že príslušníkom obecnej polície sa môže stať len bezúhonná osoba. Čo z toho vyplýva? Že v čase vzniku pracovného pomeru musí byť osoba bezúhonná. Zákon však nerieši situáciu, keď k právoplatnému odsúdeniu prišlo v priebehu pracovného pomeru. Zákon to nerieši, je to otázka etiky. Odvolať náčelníka môže obecné zastupiteľstvo na návrh starostu. Ak to im nevadí, je to ich vizitka.
Igor Lehocký | 20-06-2011 11:45:07
Myslím,že po prečítaní príspevku "Sereďanky" je aj mlčanie veľavravné. Napadá ma iba jedno to Slovenské, keď je cap záhradníkom...Capkovi je to jedno, v záhrade je mu hej, len v prípade vlastníka záhrady si každý asi zaťuká na čelo, ale to už je tá otrepaná slovenská povaha, ktorá má svoju výpovednú hodnotu o vyspelosti národa.
Tak to je naozaj hanba! | 20-06-2011 08:33:57
Ako môže osoba právoplatne odsúdená za úmyselný násilný trestný čin zastávať funkciu náčrlníka mestskej polície. Pán primátor, vyjadrite sa k veci.

Oľga Zubrecká


anonym | 20-06-2011 08:22:09
Hanba mesta Sereď

Sereď – malebné mestečko na pravom brehu rieky Váh. Sme hrdí na svoje mesto a s radosťou sa podieľame na jeho rozvoji. Bojujeme zo všetkých síl proti bezpráviu, za zákonnosť a bezpečnosť nášho mesta. Sereď – na Slovensku, vďaka článkom publikovanými v denníku SME, sa meno nášho mesta podvedome spája s mafiou a problémami so štátnou políciou. To však nie je všetko.
Milí spoluobčania,
v našom meste máme ešte jednu veľkú hanbu, o ktorej mnohí vedia, v tichosti ju komentujú ako doslova nehoráznosť, ale väčšina mlčí a nikto nezakročí.
O čo sa jedná? No predsa o osobu náčelníka Mestskej polície mesta Sereď pána Klenovica.
Podľa Zákona o obecnej polícii je zriaďovateľom obec a je v kompetencii obce vymenovanie náčelníka mestskej polície. V zmysle citovaného zákona sa príslušníkom obecnej polície môže stať len bezúhonná osoba, staršia ako 21 rokov, ktorá je telesne, duševne a odborne spôsobilá na plnenie úloh obecnej polície. To hovorí zákona. Ale aká je skutočnosť? Na čele Mestskej polície v Seredi je človek právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin a to trestný čin ublíženia na zdraví, ktorý spáchal ako verejný činitel – teda príslušník mestskej polície. Tento čin spáchal úmyselne na občanovi nášho mesta asi pred 4 rokmi a pán Klenovic o tom verejne hovorí. Čo na túto skutočnosť hovoria kompetentní zriaďovatelia? Čo na to predstavitelia Serede? Nepadá táto hanba na ich hlavy? Ako dodržiavajú Zákon o obecnej polícii, ktorý ukladá zriaďovateľovi, aby do 31.marca každého roka zaslal ministerstvu správu o činnosti obecnej polície za predchádzajúci kalendárny rok.Z akého dôvodu sa do správy nedostala informácia o úmyselnej trestnej činnosti pána Klenovica?
Milí spoluobčania, prosím vyjadrite sa k popísaným skutočnostiam, napíšte aj o ďalších nezákonnostech, o kterých Vy viete, a ktoré nikto nerieši.

Sereďanka

Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 17-06-2011 08:43:32
Nikdy som nemal problem zavolat na MP ci PZ a zasadne sa vzdy predstavujem. Zaroven vsak vzdy pockam, ako vec hliadka vyriesi. Ak v minulosti postupovala povedzme nevhodne, okamzite som situaciu riesil s nadriadenym hliadky. Tento postup povazujem za seriozny, vhodny a akceptovatelny pre vsetky strany.

A ma niekto strach ohlasit protipravne konanie policii, dopusta sa zasadnej chyby a de facto podporuje pachatela v dalsej protipravnej cinnosti. Zaroven sa moze povazovat za spoluvinnika. Nestoji otazka, ci sa nieco podobne prihodi jemu, ale kedy sa to stane a s akymi nasledkami ci skodami to skonci.

Cudujeme sa, preco su niektore napr. severske krajiny vyspele, preco v USA je kriminalita iba v urcitych castiach miest (nie v tych civilizovanych), preco su Japonci v urovni zivota tam, kde su. Skuste sa v uvedenych (a mnohych dalsich) len ponevierat po ulici medzi rodinnymi domami ci staci posobit podozrivo. A nasledne pochopite. Dve ci tri policajne hliadky na oznam obcanov su pri Vas do par minut. Kontrola dokladov a v dobrom pripade slusne upozornenie, ze nie je vhodne, aby ste sa v danej oblasti pohybovali.

Chapem anonyma, ktory nechape... Len budem rad, ked sa pocet nechapavych bude drasticky znizovat a vysledkom bude standard, ktory z inych krajin robi krajiny moderne, kde ich obyvatelom naozaj zalezi na tom, kde a ako ziju.
pre parkujuceho na trave | 17-06-2011 06:52:31
Statie na trave je zakazane. To, ci tam je trava, alebo nie, sa neposudzuje iba podla vzhladu povrchu, ale podla katastralnej mapy a zakresleneho typu pozemku - zatravnena plocha.

Ak by tebe niekto povedal, ze hlada v trave take 4 miesta bez porastu, na ktorych necha kolesa a moze parkovat aj v mestskom parku, nepovedal by si mu ze je idiot?

Mestska policia je lepsi vynalez ako dovoz pizze. Vidim nieco, co by ma normalne rozculilo - zavolam 159 a kludne mozem ist dalej, oni to uz vybavia. Ludia, nebojte sa tam volat, oni vam neodhryznu z nosa ani vas nebudu hladat - dostanu informaciu, preveria ju a vysetria. Bojujte za svoje prava - ved mestsky pozemok je vlastne z casti vas.
nevyspaty | 16-06-2011 19:53:18
ludia sa ozaj boja volat policiu.Je taky problem aby policia kontrolovala dodrziavanie zaverecnej a nocneho kludu hlavne na terasach ktore su pod oknami bytov bez toho aby ludia volali policajtov?
anonym | 15-06-2011 20:52:04
Mýliš sa. Kým som tam začal parkovať ja, vtedy tam už tráva nebola. Ja totiž na tráve zásadne neparkujem.
anonym | 15-06-2011 19:45:27
Mily anonym to, ze tam nesrastie trava este neznamena, ze si tam mozes parkovat hore dole ako sa ti zachce. Ved skus si tipnut preco tam ta trava uz nerastie, asi kvoli takym ako si ty.
anonym | 15-06-2011 18:48:36
Ľudia sa boja zavolať na políciu a keď aj zavolajú, tak "to stojí za to". Minule nejaký (ani neviem ako takého človeka nazvať) zavolal na mňa policajtov, že parkujem na tráve. Skutočnosť bola tá, že som síce parkoval na mieste, kde pôvodne tráva bola, ale nezostalo po nej už ani stopy. Ešte aj policajti tú trávu hľadali... Inak tam stáva nejaké auto každý boží deň, iba to moje niekomu vadilo.
Erich | 15-06-2011 16:22:03
No nočné straky a nočné vlky v Seredi pôsobia už roky.

Problém je v tom, že ľudia sa boja zavolať na políciu. Zaznamenáva napr. mestská polícia tel. čísla, z ktorých občan hlási podozrenie? Zrejme sa ľudia obávajú toho, že niekto nahlási "bonzáka". Ale bez toho sa situácia nezlepší, lebo policajnej hliadke musí pomôcť občan.
anonym | 15-06-2011 14:40:32
:D :D :D :D na smiech :D

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign