Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Niekoľko slov o slovách

Na známom blogu.sme.sk rezonuje v ostatných dvoch týždňoch téma zákona o vlastenectve. Ani jediný príspevok tento zákon nechváli. Drvivá väčšina diskutujúcich tvrdí, že vlastenectvo je pocit a pocity nemožno dať príkazom. Teda ani zákonom. Svätá pravda. Druhým dychom hovoria, že sa cítia ako vlastenci, lebo majú radi túto zem. Pamätáte sa? „To je zem naša, daná Slovanom od Boha!“ Jedným z atribútov štátu je jazyk. Ako sa teda darí slovenčine na území SR? Dovolím si povedať, že mizerne. Nebudem teraz kritizovať stupeň ovládania gramatiky diskutérov. Mohli by sa vyhovoriť na to, že slovenská gramatika je ťažká. Možno je. V porovnaní s nárečím niektorého papuánskeho kmeňa určite. Každý jazyk sa vyvíja a zákonite aj preberá niektoré slová z iných jazykov. Lenže automatické používanie cudzích slov namiesto vlastných pôsobí ako penicilínové preparáty v brojleroch. Znižujú prirodzenú imunitu užívateľa. V našom prípade znižujú slovnú zásobu slovenčiny. Za výkladom jednej predajne s bagetami svieti nápis „OPEN“. Že je otvorené zistí aj Steve Wonder. Tú lákavú vôňu nemožno nepostrehnúť. Napriek tomu anglická verzia nášho „OTVORENÉ“ bezpečne informuje všetkých Angličanov, ktorí denne v húfoch prechádzajú po ulici SNP, že môžu vstúpiť. Vlastenci môžu byť spokojní a s nimi aj všetci Mexičania. Ak by ste sa spýtali stovky ľudí, či sa cítia vlastencami, tak 99% opýtaných odpovie určite kladne. Ak by ste ich ale požiadali, aby Vám pomenovali konkrétne denné prejavy osobného vzťahu k vlasti, tak si tých 99 % opýtaných určite nespomenie na úctu k vlastnému jazyku. Prečo asi? Nuž preto, lebo potreba úcty k slovenčine je to, čo si žiaľ ani len náhodou neuvedomujeme. A vďaka tomu sme si zvykli na dennú devastáciu vlastného jazyka. Skúste sa započúvať do verbálnych prejavov vo svojom okolí. Je tam toľko zbytočnej špiny a obsahového odpadu ako cigaretových nedopalkov na autobusovom nástupišti, ktoré každé ráno zametá známa trojka. Poznám ľudí, ktorých reč je dvojnásobne dlhšia iba vďaka balastu slov „v podstate“, „proste“, „vlastne“, „takže“ , „ako“. Prítomný čas - „vidíme sa“ bez hanby použijú namiesto budúceho „uvidíme sa“ a všetko, čo sa dá vykonať pokojne „prevádzajú“ ako kozu cez lávku. Nie, to nie je noblesa ani žargón. To je zhovädilosť. To je preberací podpis na certifikáte o nespôsobilosti plnohodnotne komunikovať v rodnom jazyku. Takže milí vlastenci, ja som chcel vlastne ako v podstate povedať proste iba toto.

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Ľubomír Veselický | 18-03-2010 09:23:45
Isté je jedno. Ak by systém automaticky vymazával všetky príspevky s hrubkami, tak by sa počet diskutujúcich znížil veľmi výrazne.
anonym | 16-03-2010 13:52:15
ozaj nam uz chybal len jazykovy zakon, nic ine *no*
anonym | 16-03-2010 12:59:32
tak pan Lehocky, uz mam na vas jasny nazor
anonym | 16-03-2010 11:37:46
Otázne je, či je potrebné žiadať od šesť-sedemročných detí, aby niečo hovorili o vlastenectve. V tom veku si ešte môžu užívať autíčka a bábiky. Ja osobne nepociťujem absenciu vlasteneckého zákona z čias môjho detstva. Nemám pocit, že by som bol o niečo ukrátený.
Igor Lehocky | 16-03-2010 11:00:37
Nie je celkom vhodné trepať kade čo o vlasteneckom zákone, zhadzovať predkladateľov, špiniť to, čo by malo byť vlastné každému jednému človeku, občanovi SR. V podstate každá jedna ľudská činnosť, každá jedna, je regulovaná zákonmi, to je asi potrebné si uvedomiť. Je dosť hlúpe, a v tomto prípade zvlášť,keď sa kritizuje niečo, čo má v určitom slova zmysle stmeliť národ slovenský. Šesť, alebo sedem ročný prváčik by asi nevedel napísať nič o vlastenectve, tak skúsme nechať pôsobiť tento zákon na ľudí od útleho dectva, či v nich hymna a ostatné symboly štátnosti niečo zanechajú do budúcna Ja som o tom presvedčený, že tento zákon bol potrebný a že bude mať na začínajúcich školáčikov priaznivý vplyv a jeho význam sa časom potvrdí priaznivo na generácii mladých ľudí.
Marek Olša | 15-03-2010 14:20:13
15-03-2010 10:23 Každý máme čo zlepšovať. Ja viem hymnu, niekto pravopis a další niečo iné.
pre Houmless | 15-03-2010 10:23:12
Milý Houmless, čo takto začať uplatňovať vlastenectvo v praxi a pre začiatok sa naučiť - aspoň trošku - základy pravopisu našej rodnej, materinskej reči?
Peter Klokner | 15-03-2010 10:16:16
Pozrel som si neplánovane nedeľný pokus o diskusiu (v skutočnosti to bol iba demagogický monológ) v relácii Na telo. Ak by po vzore STV2 bol v rohu vysielaný preklad pre nepočujúcich, verím tomu, že pri rečnení pána Pašku by nastali infarktové stavy ako pre "tlmočníka" tak aj pre nepočujúcich. Jeho plamenné myšlienkové pochody ale hlavne verbálny prejav zatienil aj moje spomienky na prejavy súdruha Remeka po návrate z kozmu. Kto videl a sledoval oboje určite vie na čo narážam. Už len pre to čo som videl v nedeľu budem naozaj radšej počúvať občana maďarskej národnosti aj s jeho neopakovateľnou slovenčinou ako "ehmkajúceho" a "mmmmmmkajúceho" predsedu NR SR. Spoluobčan ma totiž keď nič iné aspoň rozosmeje, kdežto predseda NR SR v konečnom dôsledku rozhoduje o tejto krajine. Ak pán Paška konštatuje že za vlastenecký zákon ruku nezdvihol tak potom je asi niekde chyba.
Houmless | 14-03-2010 22:25:03
čo už narobíme, každý sme inak vyhovaní a preto každý uznávame iné hodnoty.
nick | 14-03-2010 21:52:18
Aby mohol byť občan krajiny vlastencom, musí mať aj pocit hrdosti, že do nej patrí, že je jej súčasťou. Hrdý nie iba na krásnu krajinu a jej históriu, ale aj na život, ktorý v nej jej obyvatelia žijú, na pomery, ktoré v nej vládnu. Na čo môžu byť občania tejto krajiny hrdí za posledných 20 rokov, v ktorých vyrástla celá nová generácia? A nepíšem to vôbec rád...
Houmless | 14-03-2010 20:22:19
áno ten názor som veru aj ja "nepočul", ale videl na stránke TvSme.sk :-) :-)
Ľubomír Veselický | 14-03-2010 20:03:22
Houmless! Chlape! Ty tuším ignoruješ Trianon. V Galante je štatisticky iba necelých 40 % občanov maďarskej národnosti. Pomer národnosti v Galantskom parlamente nepoznám, ale divil by som sa, keby bol obodobný. A to je tiež o pocite vlastenectva. Na konto našej hymny som počul názor, že deti by ju aj celkom radi na začiatku týždňa spievali, ale iba vtedy, keby mala aspoň 2O sloh. Lebo vtedy by mohli prespievať celú prvnú vyučovaciu hodinu. :-)
Houmless | 14-03-2010 18:30:10
*yes* Vlastenectvo, pri tomto slove mi hneď napadne národná hymna. Text ovládam od prvej chvíle čo sme sa ho v škole učili, i keď stále rozmýšlam nad významom tíchto slov... 50% dospelej populácie tohto mesta nepozná slová našej hymni, čo je na zaplakanie, kedže Sereď je hranicou pred našimi maďarskými priateľmi.
xy | 14-03-2010 18:10:50
... zvedavý ... (prd-on)
xy | 14-03-2010 18:09:41
Vlastenectvo sa rodí zo vzťahu k ľuďom vo svojom okolí, k mestu a jeho histórii (ak nejakú má a je na čo byť hrdý...). Je to vzťah k uliciam a domom, okoliu, prírode, ktoré vám pripomínajú vaše detstvo, dospievanie a emocionálne chvíle života. Vlastenectvo je inak láska k domovu. Tá sa prejavuje na spôsobe správania sa k ľuďom žijúcim v tom istom meste alebo dedine, k ľuďom v tom istom štáte. Bol by som veľmi zvedaví, ako by dopadol test "lásky" k mestu Sereď. Najmä odpovede na otázky, čo máš na svojom meste rád, alebo najradšej, resp. koho a prečo.
Ľubomír Veselický | 14-03-2010 12:25:12
Miro! Existujú veci, ktoré prekračujú rámec mesta, ale týkajú sa ho. Preto na tejto stránke otváram aj takéto otázky. Chcem, aby sa každý v rámci svojich možností zamyslel, či sa na problém vykašle, alebo sa sám vo svojom vnútri naštartuje pozitívnym smerom. Máte pravdu, že občas som radikálny. Komplikované problémy vyžadujú radikálne riešenie. To máte ako s otvorenou zlomeninou. Laik na ňu bude fúkať a ľutovať postihnutého. Lekár záchranár urobí nevyhnutné úkony bez ohľadu na to, či pacient v danej chvíli bude trpieť alebo nie.
Miro Motyčák | 14-03-2010 11:46:17
Velmi pekne vyjadrene vlastenectvo ;) http://tv.sme.sk/v/14420/memorandum-naroda-slovenskeho-pre-rok-2010.html Mimochodom, mam pocit, ze sa pán Veselický nejak rozbehol za posledne dni. A je to dobre. Aj ked su vase nazory casto radikalne, je fajn vidiet, ze sa s nami o ne podelite ;)
kaya | 14-03-2010 10:45:37
jednoznacne-palec hore!!!nikto ziadnym zakonom nemoze ucit k vlastenectvu!vlastenectvo je pocit cloveka -spolupatricnost-k rodnej zemi,jazyku,kulture.mame byt hrdi na nasu vlast,ze sme slovaci.ale zaroven nam ti,co nam nasilu vnucuju tento pocit,nase vlastenectvo v nas zabijaju.ved co nam ,ako slovakom, este v nasej vlasti patri?sme sebavedomy narod?ved namiesto toho,aby podporovali podnikanie nasich ludi,tu nastahovali vselijakych cudzich,ktori v nas vlastenectvo silne potlacaju.na hanbu-nasi vlastenci-su zamestnani u pristahovalcov,namiesto toho,aby boli hrdi vlastenecki podnikatelia,su zamestnanci, za minimalne mzdy,zdierani u korejcanov,a podobnych tiezpodnikatelov u nas,v nasej milovanej vlasti.ziju z ruky do ust,pretoze si musia vo svojej vlasti zarabat na zivobytie u cudzich!!!nemalo by to byt naopak?aby nas hrdy slovensky lud podnikal a zamestnaval cudzincov??tak ako je to v okolitych demokratickych statoch?to je moj pohlad na problem.tych pohladov moze byt neurekom.nadovsetko milujem slobodu,slobodnu volbu a nie ,aby ma niekto zakonom tlacil do toho,ze SOM SLOVAK.ano,som milujem tuto krajinu,milujem nas jazyk,nase zvyky...
niko | 13-03-2010 19:58:23
Nie je to vobec ziadna nuda,ale svata pravda-bohuzial. Urcite niesom jediny,komu tato amerikanizacia lezie pekne na nervy. Chapem dobu v ktorej zijem,ale nechapem preco sa bezne napisy pisu v anglictine,pokial viem, ked sme liezli do riti Rusom,nebol na kazdom obchode vycapeny rusky nazov. A jedna pravda je ,ze pocuvat mladu generaciu chce silny zaludok,lebo tieto chudatka uz po slovensky ani nevedia. Pravda ,nutit niekoho zakonom aby bol vlastenec,mi tiez nepripada najspravnejsie,lebo kazdy vie cim je a kedy ma byt na svoju vlast aj hrdy-takze pan Veselicky,nie palec dolu ,ale *yes* *yes* *yes*
Ľubomír Veselický | 13-03-2010 18:15:07
Na pochopenie niektorých textov je treba viac, než iba poznať písmená. Inak je to fakt nuda. Všetko sa ale dá naučiť. Učiteľ národov J.A.Komenský to nazýval cestou od jednoduchého k zložitejšiemu. Na začiatok Vám preto odporúčam čítanie správ o počasí.
fun club Ľubomír Veselický | 13-03-2010 17:50:01
ako keby to pisal jehovista .nuda. palec dolu *no*

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign