Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Nie na pobavenie, ale na zamyslenie

Eva KošťányováDátum24. 04. 2010 12:42:23TémaBezpečnosť
 Ilustr. foto autora p. Valentoviča

Nemám rada sobotňajšie nákupy. Ale keď musíš, tak musíš. Dnes, okolo pol desiatej ráno prichádzam autom na parkovisko pri Kauflande. Zarazilo ma parkovanie tmavošedého hatchbacku vyrobeného niekedy v 80-tych rokoch 20.storočia. Auto parkovalo pri služobných vstupoch zamestnancov, asi päť metrov od rohu budovy, kde je hlavný vchod do Kauflandu. V aute sedel vodič. V prvom momente mi prebehlo hlavou: kks, je tu "milion" parkovacích miest, a on stojí práve tam, kde najviac prekáža. Prešla som okolo, zatočila doľava a našla si miesto na zaparkovanie. Vystupujem z auta, práve som zamykala, keď počujem z vedľajšieho príjazdového pruhu zúfalý detský krik, plný strachu: tatááááá, tatááááá. Otočím sa. Asi 6-7 ročné dieťa beží čo mu sily stačili, za ním v slušnom atletickom behu starší pán. Už-už dieťa dobiehal. V tom sa na vyššie spomínanom aute otvorili zadné dvere, dieťa do neho v momente naskočilo, a myslím, že ešte malo jednu nohu von z auta, keď vodič v zlomku sekundy vyštartoval z miesta so zrýchlením, pripomínajúcom štart pretekárskych áut na závodoch v časovkách. Aj s patričným zvukovým efektom. Na parkovisku zostal pán, ktorý dieťa naháňal. Pre pohľady prítomných ľudí, plných nevyslovených otázok, poskytol stručné a jasné vysvetlenie dôvodu svojho konania. Dieťa mu /alebo žene, ktorá s ním bola pri jeho aute/ ukradlo kabelku. Okrem peňazí tam boli všetky osobné doklady. Samozrejme, že všetci, ktorí sme boli svedkami tejto udalosti, ktorá trvala pár sekúnd, sme sa cítili úplne bezmocní. Jediné, čím sme mohli v tej chvíli pomôcť poškodenému bolo, že sme mu povedali EČ vozidla. BA 885 CE. Išiel na políciu. Po príchode domov som si vyhľadala na internete podľa čísla, že dané vozidlo nie je poistené. Nejdem riešiť, k akému etniku patril poškodený a k akému zlodej. /Pomenovanie zlodej sa mi zdá príliš jemné/. Uvedomila som si, čo všetko sa vlastne mohlo stať. Čo by sa stalo, keby cez cestu na parkovisku práve prechádzali ľudia? Bola to neskutočná náhoda, že cesta bola práve voľná. Aký dopad na psychiku dieťaťa má tento zážitok? Z jeho kriku bolo jasné, že prežíva panický strach. Ako môže dospelý človek - mal okolo 30 rokov - nútiť malé dieťa páchať závažnú trestnú činnosť? Čo z tohoto dieťaťa vyrastie? Akú má budúcnosť? Čo môžeme pre neho spraviť? Čo spravia kompetentné štátne a samosprávne inštitúcie? Čo spravíš Ty, milý čitateľ? Ja som napísala aspoň tento článok. Na záver chcem poprosiť diskutujúcich, zdržte sa rasistických, xenofóbnych a protizákonných komentárov. Ide o DIEŤA. /som presvedčená, že nielen o jedno/. Pekný víkend všetkým PS: Poznám minimálne troch očitých svedkov udalosti pre prípad, že by bola treba ich výpoveď.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
pre Annu | 26-04-2010 19:32:45
Zavolať na č. 158 alebo 159 môžete aj anonymne. Jednoducho sa nedajte prinútiť k tomu, aby ste povedali svoje meno. Podstatou nahlásenia je povedať čo a kde sa pácha a nie je podstatné, kto to oznamuje.
Igor Lehocky | 26-04-2010 15:52:21
V každom prípade je potrebné ohlásiť buď na 159, alebo 158 takéto udalosti hneď, tým skôr, keď to podozrenie je silnejšie v prípadoch ako tento spred Kauflandu! Maloletý nemôže byť trestne zodpovedný, to je známa vec, ale ten dospelý, ktorý sedel v aute a čakal je ten čo kradol a na krádež použil maloleté dieťa ako "nástroj" na spáchanie trestného činu a v takýchto prípadoch sa dospelý trestnej zodpovednosti nezbaví.
Anna | 26-04-2010 11:25:34
Mám taký pocit, že aj parkovisko pri Cauflande je monitorované kamerami, keďže kamarát zastal na mieste pre postihnutých a boli pri ňom do 5 minút, ževraj ho videla na kamere:) tak ako to, že takéto veci nevidieť? Pán Majko sama veľakrát rozmýšľam čo by som robila keby vykrádali mojich susedov, zavolám políciu? Nedozvie sa to zlodej, pri prepopjenosti polície na takýchto ľudí? Nevykradne o týždeň mňa? Neurobí niečo horšie? Bohužiaľ neviem ako by som sa sama zachovala, verím, že čestne a tak, aby som sa nemusela sama pred sebou hanbiť, ale ľahké to nie je, zvlášť keď máte rodinu a chcete v tomto meste žiť, čo viete asi sám, Preto ja osobne pre vás *yes* za aktivity, ktoré vyvíjate.
Miloš Majko | 25-04-2010 19:52:21
Myslim si, ze mate pravdu. Situacia sa zhorsuje, pachatelia su drzejsi, vynaliezavsi a nemaju problem riskovat ublizenie vacsiemu mnozstvu nahodne sa na mieste vyskytujucich ludi a to za cim dalej, tym menej penazi. Nevyhnutne je jednoducho prichytit pri cine. Ked sa vsak naskytne ta vhodna konstelacia hviezd, odvahy v spojeni s nahodou - co si myslite, co sa dotycnym stane?
anonymus | 25-04-2010 19:34:10
chcel by som sa spýtať, čo by som mohol spraviť, ak by sa mi túto podarenú rodinku podarilo chytiť pri krádeži, aby som z toho nemal problém?..sa bojím že by som sa moc neovládol a mal z toho väčší problém ja, ako zlodej...takéto veci sa stávajú bežne a myslím, že aj v budúcnosti sa budú opakovať až to príde do bodu kedy možno okradnú niekoho nepravého a akcia vyvolá reakciu...dneska už strach sa aj vyjadriť nejak na ich adresu lebo hneď je z toho prú.er, a nie ešte použiť nejaké účinnejšie prostriedky na zadržanie zlodeja...
jaaa | 25-04-2010 17:40:29
je to tak ked idem okolo romskej osady s auto cakam kedy mi za jazdy zmyznu kolesa ...neuveritelne a drzo sa kradnu veci nejsom rasista ale to co cigan spravi bieleho by nenapadlo... *loony* *loony*
shelley | 25-04-2010 13:11:57
Ja tomuto všetkému už prestávam rozumieť. V tomto našom Kocúrkove nemáme tak skoro nádej na spravodlivosť, lebo keď sú aj páchatelia zadržaní, sudca ich pustí a kolo sa začína odznova, polícia opäť môže nastúpiť. Stav nášho súdnictva: čo Vám príde na um, keď počujete toto slovné spojenie? Príklad : Róbert Okoličányi....a veľa ďalších kriminálnikov, ktorí chodia po slobode. Zákony (alebo kto? ) chránia páchateľov, a nie bežných neviných občanov. A tak nech sa nikto nečuduje, že občania nemajú záujem o veci verejné....je to smutné, ale je to tak.
m | 25-04-2010 12:29:40
zakony su stavane dobre len problem je chytit pachatelov..z druhej strany zas chapem ze policia nemoze byt vsade..to su vsetko individualne veci
kiwi | 25-04-2010 11:39:32
Pre Človek *yes* *yes* *yes* *yes* *yes* *yes*
Johnny | 25-04-2010 11:05:25
Škoda že to dieťa nikto nechytil po tej krádeži a tomu dospelému jednu nepritoto, podobné veci v človeku vyvolávajú chuť pomstiť sa tým ľuďom.. ale pokiaľ nebolo auto kradnuté tak páchateľa nájdu (myslím dospelého), a ja by som bol za trest smrti ;)
anonym | 24-04-2010 19:09:08
Vyšetrovanie určite bude pokračovať a "rodinka" sa aktuálne nachádza pred ďalším (dnes možno 20. v poradí) nákupným centrom a zažíva adrenalínový víkend.
filip | 24-04-2010 17:18:59
pre Človek 24-04-2010 16:55 *yes* *yes* *yes*
Eva Košťányová | 24-04-2010 17:15:21
To Marek Sladký: Ten dotyčný dospelý sa dopustil odrazu viacerých priestupkov a závažných tr. činov: keď začneme vyratúvať od státia v zákaze, cez všeobecné ohrozenie chodcov, navádzanie na trestný čin dokonca maloletej, alebo možno jemu zverenej maloletej osoby, spolupáchateľstvo pri krádeži, tak neviem. Právnici by to možno vedeli spočítať. Ja tiež nie som rasista a poznám xy romskych rodín, ktoré si veľmi potrpia na svojom mene, na výchove svojich detí, na ich vzdelaní. Ale nie sú zo Serede. A akosi to moje podvedomie funguje rovnako ako u Človeka. Rada by som sa dozvedela, ako bude pokračovať vyšetrovanie.
Človek | 24-04-2010 16:55:41
Privítal by som väčší vplyv Islamu na Slovensko, Ale iba v jednom: za dokázanú krádež okamžite z miesta činu do basy. Ale do takej, aby sa jej zlodej bál.(Denne 12-hodinová práca v kameňolome a podobne). My ideme do Európy cez ľudské práva basistov a sociálne neprispôsobivých občanov.Týmto smerom, v dlhšom časovom horizonte, cesta určite nevedie. Týmto smerom to môže na Slovensku skončiť v štýle Divokého západu.Keď spravodlivosť nie je schopný zariadiť štát, bude zariadená alternatívnymi spôsobmi. To je pud sebazáchovy spoločnosti ako celku. Snažím sa nebyť rasista, ale vysvetlí mi tu nejaký psychológ, prečo prvé slová od mojich cigánskych spoluobčanov ktoré si z detstva pamätám boli "dilino gádžo"? A prečo moje podvedomie funguje tak, že keď zbadám napr. v hypermarkete Cigána (nie Černocha, Vietnamca, Číňana, alebo Eskimáka), tak hneď kontrolujem, či ešte mám peňaženku?
Marek Sladký | 24-04-2010 16:42:20
v prvom rade by mali zmenit zakon. ak je podozrenie, ze dieta je vyuzivane na trestnu cinnost dospelym clovekom, tak by mali potrestat dospeleho tak, ako by to on sam vykonal (samozrejme aj dieta). myslim ze by si to "mozno" rozmysleli, ak by im vzali este aj vsetky davky ktore dostavaju od statu. treba na nich velky bic a maly dvor.
Katarína Jakubcová | 24-04-2010 13:59:51
Tak toto je naozaj neskutočné. :-X
anonym | 24-04-2010 13:46:25
Zlodej si prilezitost najde. Urcite by sa zislo viac hliadok, uz len preto, aby sa na prijazd hliadky nemuselo dlho cakat. Policajti nemozu byt vsade. Vela zalezi aj na ludoch, ako a co si vsimnu a hlavne ako zareaguju. Ked sa kazdy bude starat len sam o seba, nic sa nezmeni. Podobne pripady ako tu bol popisany sa vyskytuju vsade na Slovensku. Sered nie je jedine mesto. Evidentne sa im dari a vychadza im to.
salan | 24-04-2010 13:32:18
toto je naozaj sila co sa robi u Vas v Seredi..Mam tam rodinu a casto navstevujem Sered a pocul som bohuzial same negativne veci.. Mozno ze je chyba aj v tom ze tam mate iba jednu hliadku policie..myslim ze to nestihaju lebo pokial viem tak v Seredi je napad trestnej cinnosti naozaj vysoko :-X v sali su denne minimalne 2 a obacas 3 hliadky statnych policajtov a jedna hliadka mestkej policie a pritom sme skoro rovnako velke mesta .. tak nechapem preco niesu aj u vas minimalne 2.. verim ak by bol v meste vacsi pohyb policajtov tak by sa mozno takyto zlodejickovia zlakli.. je to iba moj nazor
anonym | 24-04-2010 12:55:13
Netreba tvrdsie zakony ani tresty. Naco by nam tu bol tvrdsi zakon ked zlodeja a ani toho kto ho navadza nikto nikdy nechyti? Staci vyuzivat to co nam zakony ponukaju.
tt | 24-04-2010 12:51:26
treba tvrdsie zakony a tresty tu sa vam zlodeji smeju priamo do oci.

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign