Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Nesmieme byť spaľovňou rádioaktívneho odpadu pre celú Európu

Miloš MajkoDátum07. 02. 2018 19:40:31TémaAktuálne témy
200

🇸🇰 !! PODPORTE PETÍCIU !! 🌳☢️🌳

Tentokrát ide naozaj o veľa. Nechceme, aby sa na Slovensku spaľoval cudzí rádioaktívny odpad. Politici SMERu, SNS a MOSTu vystavujú ľudí zvýšenému riziku pôsobenia rádioaktivity. Ide o nezodpovedný hazard so zdravím obyvateľstva. Pri spaľovaní rádioaktívneho odpadu vzniká popolček, pri ktorom je veľmi tažké zábrániť jeho úniku do životného prostedia.

🇸🇰 Ochrana našich obyvateľov musí byť nadradená akýmkoľvek ekonomickým záujmom. Preto aj my podpisujeme petíciu proti spaľovaniu rádioaktívneho odpadu na Slovensku. Pridajte sa aj vy, ešte dnes!

 
Zdroj: FB
 

Politici SMERu, SNS a MOSTu chcú v tichosti nechať postaviť novú spaľovňu na rádioaktívny odpad dovážaný zo zahraničia. Vystavujú ľudí zvýšenému riziku pôsobenia rádioaktivity. Ide o nezodpovedný hazard so zdravím obyvateľov Slovenska.

Nesmieme byť spaľovňou rádioaktívneho odpadu pre celú Európu

Žiadame, aby bolo zákonom zakázané spaľovať na území Slovenska rádioaktívny odpad, ktorý sa nevyprodukoval u nás. Nechceme, aby sa pár vyvolených obohatilo na takomto biznise a ohrozovalo tak zdravie a bezpečnosť ľudí.

Riziká sú obrovské

Pri spaľovaní rádioaktívneho odpadu vzniká popolček, pri ktorom je veľmi tažké zábrániť jeho úniku do životného prostedia v prípade akejkoľvek nehody alebo problémoch s dopravou. Navyše radiačná monitorovacia sieť na Slovensku je v katastrofálnej kondícii, nie sme vôbec pripravení na mimoriadne udalosti tohto typu. Tiež odpad dovezený zo zahraničia má iné zloženie ako ten náš, a preto by sme museli vybudovať novú spaľovňu.

Našou povinnosťou je ochrániť Slovensko pred zamorením rádioaktívnym odpadom.

Ochrana našich obyvateľov Slovenska byť nadradená akýmkoľvek ekonomickým záujmom.

- - -

Petíciu môžete podporiť tu:

http://3.peticie.sk/

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Ivan Sklenár | 09-02-2018 09:22:49
\"Nazdar\" prepáč, ale akosi mi unikol tvoj príspevok z 8.2.18 Ak platí tvoja ponuka ktorú si zverejnil tu: Nazdar | 08-02-2018 17:47:37, rád položím u notára na stôl len desatinu toho, čo si ponúkol za predpokladu, že toľko isto položíš na stôl aj ty. A bude veľmi jednoduché rozhodnúť, do ktorého vrecka poputujú peniaze zo stávky. Notára si môžeš vybrať sám. Ja som identifikovateľný.

Tu je link na záznam z TB na túto tému: https://www.youtube.com/watch?v=jLZ8rsPuxbE

Netreba veľa uvažovať nad tým, odkiaľ čerpal informácie autor tohto článku.

Ivan Sklenár | 08-02-2018 21:43:20
tak tak | 08-02-2018 18:29:55 áno je to tak! Ideš na to správne! Existujúca spaľovňa má dostatočnú kapacitu aj s rezervou pre spracovanie odpadov z JE blokov v SR. Na to aby sa stavala ďalšia spaľovňa nevidím dôvod. Petíciu by som podporil aj keby ju vypísala ktorákoľvek zo súčasných koaličných strán. Slovensko sa nemôže stať krajinou profitujúcou na biznise (a je to potencionálne veľký biznis) spracovávania rádioaktívnych odpadov z cudzích krajín.
skutocnos | 08-02-2018 20:21:16
Ak to tak skutocne vsetko je tak samozrejme peticia je na mieste,takze ludia pripojte sa
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 08-02-2018 18:35:28
Vo vyzve je napisane toto:

\"Politici SMERu, SNS a MOSTu chcú v tichosti nechať postaviť novú spaľovňu na rádioaktívny odpad dovážaný zo zahraničia. Vystavujú ľudí zvýšenému riziku pôsobenia rádioaktivity. Ide o nezodpovedný hazard so zdravím obyvateľov Slovenska.

Nesmieme byť spaľovňou rádioaktívneho odpadu pre celú Európu
Žiadame, aby bolo zákonom zakázané spaľovať na území Slovenska rádioaktívny odpad, ktorý sa nevyprodukoval u nás. Nechceme, aby sa pár vyvolených obohatilo na takomto biznise a ohrozovalo tak zdravie a bezpečnosť ľudí.\"

Co este potrebuje priemerny obyvatel mesta k tomu, aby sa pripojil k peticii?
tak tak | 08-02-2018 18:29:55
Základné informácie by mali byť už v článku nie v diskusii.
Zdá sa, že dozimetre už pípajú, niektorých diskutujúcich už pár Sievertov zasiahlo .....ha ha ha ...bolo by to úsmevné keby to nebolo tak vážne.
A preto pozor pozor- kšefty voňajú aj štátnym firmám.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 08-02-2018 18:05:31
Este snad mala drobnost.

Nejedna sa o odpad, ktory na jar pri brigade deti zakladnej skoly vyzbierame popri Vahu. Ide o odpad kontaminovany radiaciou.

Papier aj ked osr*ty na zemi vidis a maximalne si zasvinis ruku - zpravidla potom nezomries, ci nedostanes rakovinu. Tu hovorime o odpade, ktory necitime, nevidime a ked sa dozvieme, ze sme kontaminovani (je kontaminovane zivotne prostredie), je NESKORO.

Preto som pisal o cestovani a osobnych poznaniach. Preto tvrdim, ze niekedy je mozno lepsie zit kludne v blazenej nevedomosti a dufat, ze nas vsetko zle obide...

Nie, neobide. Dokonca ani tupost jedincov sa nam nevyhne. V nej sa vsak mozeme rozhodnut, do akej miery si ju k sebe pripustime.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 08-02-2018 17:56:43
Vďaka p.Sklenár | 08-02-2018 17:34:02 | - z clanku, ktory som uverejnil, ste sa velmi neml co dozvediet. Nejde totiz o clanok, ale

o VYZVU na PODPISANIE PETICIE.

Pana Sklenara som poziadal, aby vec vysvetlil, pretoze aj ked to je asi nepochopitelne, nemozem za to, ze peticiu proti teraz riesenej novele zakona neurobil R.Fico, A.Danko, ci B. Bugar, ale OLaNO.

Preco tomu je tak, asi standardne mysliaci obcan pochopi.

Je smutne, ak napriek tomu, ze nam takpovediac \"za humnami\" okrem skladky karcinogenneho luzenca pravdepodobne pribudne spalovanie radioaktivneho odpadu z asi celej Europy, zopar ludi na tom bude zarabat stovky milionov a priemerny seredan je ticho a na reakciu sa zmoze dement \"Realita\", ktory akurat tak dokaze utocit na Matovica alebo mna.

Ano, zial, toto je realita...
Nazdar | 08-02-2018 17:47:37
Lojzo Dement Nazabudnuteľný. Ak máš aspoň 100 tisíc eura / ja to isté položím na stôl/ tak vsaď nato, že ten článok písal p. Sklenár. Takže napíš, kde sa stretneme, uzavrieme písomnú stávku a Majko poskytne identifikáciu. Ale len tak mimochodom, teraz fakt nepochybujem o tom, že Pinnelku potrebuješ. Sestrička ťa stále čakajú.
Vďaka p.Sklenár | 08-02-2018 17:34:02
Z článku p.Majka som sa nedozvedel nič. Ako by som aj mohol keď presnejšie sú invektívy voči diskutujúcich.
Preto vďaka za odborné vysvetlenie o čo ide.
Nazdar Realita | 08-02-2018 17:18:39
Už som s tebou nebol skoro dva roky. Dlho som Ťa hľadal. Bolo to náročné. Musel som prečítať tisícky idiotských príspevkov. Pravdu povediac slabota. Ale konečne som ťa našiel na SOL. Takže podľa dohody ťa čakám v Pezinku v blázninci. Veľmi sa na teba tešia sestričky, lekári a samozrejme pán prímar. Furt na teba spomínajú ako sa skutočného dementa. Určite ich nesklameš. Pozdravuje ťa tvoj kámoš Lojzo Idiot Nazabudnuteľný .
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 08-02-2018 15:46:30
Realita | 08-02-2018 13:36:52 | - si primitivny chudak, ale to som uz napisal.
Realita | 08-02-2018 13:36:52
Pozor Majko je nad clovek bo on cestuje a teda vie :D On bol aj v Cernobyle asi aj s Matovičom bo inak nie je mozne aby podržtaška takto sa mu vtierala a robila reklamu Matovičovi skoro v každom článku. rnJe jasné že Igor potrebuje takýchto podržtašky bo musí denne odjazdiť 500 km aj s mamou :D
NO ALE ZASA | 08-02-2018 13:18:06
Milos: Nechcem sa Reality zastavat, ale mozno chodi do toho Chorvatska zo svokrou ako ja a to potom veru nemas chut ist nikam inam, to mi ver... :(
Registrovaný Ivan Sklenár Ivan Sklenár | 07-02-2018 22:45:33
Vec je vážnejšia, ako to tu načrtol Realita | 07-02-2018 21:09:56. Som presvedčený že je to len z púhej nevedomosti a povedzme si pravdu, aj zaujatosti voči Matovičovi

O čo tu ide?
V areáli JE A-1 V-1, ktoré sú vo fáze vyraďovania je vybudovaná spaľovňa pre tzv. mäkké rádioaktívne odpady (RaO).
Je to kontaminovaný rádioaktívny spaliteľný odpad (osobné ochranné pomôcky, plasty, pracovný odev, respirátory..) obyčajne s nízkou úrovňou kontaminácie, ktorý už ale nemôže byť uvoľnený do ŽP. Ale medzi takýto odpad patria tiež aj horľavé živice, ktoré sú vysokorádioaktívne a používajú sa počas prevádzky reaktora na čistenie primárnej vody cirkulujúcej cez reaktor. Ich aktivita je už o niekoľko rádov väčšia ako spomenuté ochranné pomôcky
Za tým účelom bola v spomenutom areáli postavená spaľovňa, ktorá musí vyhovieť veľmi náročným bezpečnostným podmienkam.

Spálením akéhokoľvek spaliteľného odpadu vzniká popolček, s veľmi silnými rozptylovými vlastnosťami. Preto sa tento spracuje do formy odolnej voči prostrediu (bitumenácia, cementácia alebo vitrifikácia) Takto upravený sa v špeciálnych kontajneroch prepravuje a ukladá do dlhodobého úložiska RaO neďaleko JE Mochovce.

Vo všeobecnosti je známe, že neexistuje žiadne zariadenie, ktoré by pracovalo s účinnosťou 100% . Pri spaľovaní mäkkého odpadu vznikajú oxidy uhlíka, NOx-y, dioxíny,.. ktoré aj napriek kvalitným filtrom sa čiastočne dostávajú cez komín do ŽP. Tomu sa jednoducho zabrániť nedá.

Väčšina krajín, kde sa prevádzkujú JE si tieto odpady likviduje a uskladňuje na vlastnom území. Museli na to investovať nemalé prostriedky. Nie však všetky krajiny volia takýto postup. Jednou z nich je aj Taliansko, ktoré už roky hľadá po svojom okolí niekoho, kto by im tieto odpady z dlhodobo odstavenej JE Caorso zlikvidoval. Už sa zdalo, že to bude Rakúsko, ale pre veľký odpor verejnosti bola tomuto kšeftu vystavená STOPKA! Tak to skúšali u nás a zdá sa že pochodia https://www.webnoviny.sk/slovensko-pomoze-taliansku-s-likvidaciou-jadroveho-odpadu/ Pravda, ak si to obyvatelia nechajú lúbiť.

Nič na veci nemení ani to, že náš Atómový zákon takéto niečo pripúšťa s podmienkou, že privezená aktivita musí po prepracovaní byť aj odvezená späť.

Pri spracovávaní však dochádza ku expozícii pracovníkov, ku tvorbe sekundárneho RaO (voda, ktorá sa musí ďalej prepracovať,..)
Tu platí jednoduchá rovnica: nič nedovezieme, nikoho pracovným procesom neohrozíme a nezaťažíme si ani ŽP. A je jedno či málo alebo veľa. Nič je vždy menej ako málo!
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 07-02-2018 21:35:04
Realita | 07-02-2018 21:09:56 | - takto neskutocnu obmedzenost by som akceptoval, keby sme neboli na SEREDonline, ale napr. v Presov, Snina, ci Kosice online. Povedane inak, keby sa nas to BYTOSTNE netykalo.

Ked je vsak niekto vypatlany od prvopociatku a nedokaze byt nad vecou ani v tom, co ma realnu moznost zivotne prostredie kontaminovat na 500 ci 1000 rokov a zaobera sa Matovicom a nie samotnou vecou - je podla mna vhodny na liecenie.

... a je mi uplne fuk, kto si o mojom vyjadrovani voci takemuto idividuu co mysli ...

Keby panacik okrem Chorvatska isiel aj niekde inde, mozno by pochopil... - skoda hovorit...
tak tak | 07-02-2018 21:11:06
ešte tak vedieť o akú spaľovňu a kde vlastne ide ....
Realita | 07-02-2018 21:09:56
Matovič najskôr stretol srbov v nákupáku tak spravil 5 tlačoviek a nevišla tak to skusa na ludi hned s rádioaktivitou. To je ale šašmen

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign