Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Nepriateľ socializmu

Písal sa rok 1970. Vtedy ešte býval  Miloš Kučera v Bratislave. Keď Cestovná kancelária mládeže (CKM) organizovala zájazd do západných štátov, rozhodol sa ísť aj on. Mal dvadsaťosem rokov a bol plný chuti do života. V Slovnafte, kde pracoval na prevádzke farbenia polyetylénu, boli aj Angličania a od nich sa dosť zrozumiteľne naučil aj ich jazyku. To mu na zájazd, ktorý si zvolil, zatiaľ stačilo. Ibaže túžil ostať na Západe. To aj urobil. Čo nasledovalo doma, vedia si tí starší dosť dobre predstaviť. Pre mladých ľudí by to bolo dnes absolútne nepochopiteľné.

Ilegálne do Švajčiarska

Podarilo sa mu zamestnať sa vo firme Monitron. Medzitým ho súd doma v jeho neprítomnosti odsúdil na šestnásť mesiacov nepodmienečného trestu odňatia slobody a prepadnutie všetkého majetku v prospech štátu.

Pravdaže, to ho už nezaujímalo. V novom zamestnaní sa stal z neho slaboprúdar pri výrobe ovládacích skriniek pre chemický priemysel. Mal sa dobre, nič mu nechýbalo. Navyše si zvykol na tvrdú robotu, železnú disciplínu, dobre zarábal a mohol si povedať, kedy čo chcel, iniciatívne navrhoval nové prvky do výrobkov. Všetko bolo inak ako doma. To, ako sa ukáže neskôr, ho pre socialistickú spoločnosť pokazilo. Hoci bol presvedčený, že domov sa nikdy nebude môcť vrátiť a prísť aspoň na návštevu, mýlil sa. Osud rozhodoval inak.

Návrat domov

V roku 1978 mu v rodnej vlasti zomrel otec. Nevlastná matka ho prosila, aby sa vrátil domov, lebo sa cíti osamelá. Svoju prosbu mu vyjadrila v listoch viackrát. Rozmýšľal, čo urobiť, nové pomery v Československu už tak dobre nepoznal, možno, keď sa vráti, nebude to s ním za ilegálne opustenie domova až také zlé. V duši a srdci ho domov ťahalo, pravda, aj zvedavosť, ale sa aj bál. V Československu bol tvrdý režim a za nedovolené opustenie jeho hraníc sa prísne postihovalo. Kto však vie, možno sa čosi zlepšilo, veď rokmi sa život mení. Rozhodol sa, že to skúsi a pôjde domov. Ešte pred cestou späť mu na ambasáde v Berne vydali potvrdenie nahrádzajúce pas, podľa ktorého nebol zo Švajčiarska vyhostený, ale odchádza do Československa na vlastné želanie. Pas mu poslali na príslušný orgán Zboru národnej bezpečnosti /ZNB/. Veci si v kontajneri poslal Miloš domov. Na hraničný priechod prišiel vo svojom aute. A tu sa to už začalo. Miloš si spomína:

„Všetky veci som si musel pred československými colníkmi vyložiť z auta von. Dvaja civilisti ma odviedli do budovy na colnici a urobili mi osobnú prehliadku. Musel som sa vyzliecť donaha a boli tak precízni, že sa mi pozerali aj do zadku. Napokon si sadol jeden z civilov ku mne do auta a druhý išiel s ich autom pred nami. Pochopil som, že ide o príslušníkov štátnej tajnej bezpečnosti /ŠtB/. Išli sme do Bratislavy. Ten, ktorý sedel v aute so mnou, sa ma pýtal, ako sa mi páči Bratislava. Keď som videl tú nečistotu a všade heslá o slávnej Komunistickej strane Československa, zdalo sa mi to akési komické a v porovnaní so Švajčiarskom smiešne a absurdné. Vravel som, je tu všade špina a heslá, veď sa zahraniční hostia musia na tom smiať. Mám takú povahu, čo na srdci, to na jazyku. Akosi mi nedošlo, že nie som už vo Švajčiarsku, ale v Československu a na reči môžem doplatiť. Potom ma na ŠtB vypočúvali jedenásť hodín. Boli zvedaví, kedy som odišiel, či som bol v cudzineckej légii, s kým som sa stýkal a ak, čo som hovoril, či som pracoval, alebo spolupracoval s rádiom Slobodná Európa, skrátka, boli zvedaví na všetko. Čo som mohol povedať, veď som bol vo Švajčiarsku ako obyčajný robotník a politika ma zaujímala len ako bežného človeka...!“

Stále sledovaný

Miloša Kučeru odprevadili muži v civile do pol cesty, ale presne to nevie. Na vtedajšie pomery je veľmi pravdepodobné, že ho sledovali i potom. Ale presne to nevie. Viac ho  zaujímalo, že sa zvítal s matkou a bratmi. Matka ho upokojovala, aby sa ničoho nebál, veď má dobrú kvalifikáciu a práce bolo vtedy ešte dosť. Zdalo sa, že všetko bude dobré. Po miernych ťažkostiach si skutočne prácu aj našiel . Prijali ho v Tesle v Nových Zámkoch.

V októbri sa oženil, manželka pracovala na železničnej stanici v Nových Zámkoch. Dostali garsónku, tá však bola neskôr, keď manželka otehotnela, malá. Preto sa dožadoval väčšieho bytu. Opäť zabudol, že už nie je vo Švajčiarsku. Chodil po úradoch, leštil kľučky a čím takáto situácia trvala dlhšie, tým viac zvyšoval hlas. Svoju nespokojnosť vyjadroval aj pred svojimi spolupracovníkmi. Pritakával aj robotníkom, ktorí sa sťažovali na nedostatky, či už v Tesle, alebo v obchodoch, či inde.

Možno by si bol dával na jazyk väčší pozor, keby bol vedel, že ŠtB na neho nezabudla. Ukázalo sa, že jej pracovníci skutočne do Tesly chodili a na emigranta sa vypytovali, ako žije, čo a komu rozpráva. A prišli za ním aj osobne. Neostávalo mu nič iné, len napísať prezidentovi žiadosť o milosť, že niekedy utiekol na Západ. Na prekvapenie, milosť dostal. Ale mužov v civile sa ani teraz nezbavil.

Opäť si spomína

„Jedného dňa, keď som prišiel z práce domov, vidím na chodbe stáť dvoch uniformovaných príslušníkov ZNB. S úsmevom a zo srandy som sa ich spýtal, či prišli po mňa. Ukázali mi, aby som vošiel dnu. Otvorím a čo vidím? Šesť civilistov mi robilo domovú prehliadku! Korešpondenciu som si zobral do rúk a povedal som, že sú to moje súkromné veci a že ju nevydám. Jeden z civilistov ma silnejšie udrel do ramena. Vedel som, že si nepomôžem a nechal som ich robiť, čo chceli. Začalo sa aj veľké fotografovanie. Bolo mi do smiechu i hnevu. Fotografovali a prehliadali ešte aj digitálny budík a televíznu anténu, ktorú som si sám zhotovil . Asi si mysleli, že to môže byť vysielačka či kieho frasa,  neviem. Podozrievali ma ako agenta, špióna a títo ľudia zaobchádzali so mnou už ako s obžalovaným alebo odsúdeným.“

Zatknutý emigrant

Paráda dlho netrvala. Zatkli ho a vyhrážali sa, že za špionáž môže dostať aj trinásť rokov basy. Keď pri odchode z domu povedal svojej manželke po nemecky, aby odkázala matke, čo sa stalo, okríkli ho, čo má čo aké odkazy dávať. Asi boli presvedčení, že ide o heslo... V aute si ho civilisti posadili medzi seba. Keď mu dovolili fajčiť, spýtal sa, kde majú popolník. Odpovedali mu, aby klepal popol na zem. Komentoval to so slovami:

„Vy tu máte teda peknú kultúru v socializme!“

To považovali za provokáciu.

Dali ho do predbežnej väzby, tzv. jamy. Bola tam drevená pričňa, špinavé deky zapáchali, po stenách stopy po prstoch, ktorými si niekto po veľkej potrebe utieral zadok. Všetky osobné veci mu zobrali, ešte aj opasok, ako sa patrí. Pobyt, kombinovaný s výsluchmi, tu trval štyridsaťosem hodín. Nakoniec ho odviezli do väznice v Nitre.

Netrvalo dlho a prokurátor podával na Miloša Kučeru obžalobu, kde sa okrem iného uvádzalo:

„Obžalovaný od septembra 1982 až do zadržania pred svojimi spolupracovníkmi sústavne prednášal výroky znevažujúce socialistické spoločenské zriadenie Československej socialistickej republiky, predpovedajúc, že toto bude nahradené iným, pričom v tejto súvislosti verejne vychvaľoval kapitalistické zriadenie a poukazoval na jeho výhody oproti zriadeniu socialistickému s osobitným dôrazom na to, že dlhšiu dobu žil v kapitalistickej cudzine...“

Miloš Kučera musel v base čakať, až vyriekne konečný ortieľ súd. Ako sa k nemu správali vo väzbe, nechcel radšej ani hovoriť.

Konečne pred súdom

Okresný súd ho pre spomínané reči, právne povedané, podľa vtedajších pomerov, trestné skutky, odsúdil na trest odňatia slobody v trvaní šesť mesiacov s podmienečným odkladom výkonu trestu na tri roky. S tým však nebol spokojný okresný prokurátor, a preto sa odvolal na krajský súd. Vytýkal prvostupňovému súdu, že rozsudok je slabý, veľmi mierny, lebo útoky obžalovaného jednoznačne smerovali proti socialistickému spoločenskému zriadeniu. Súd vraj pochybil, keď neuložil obžalovanému nepodmienečný trest odňatia slobody.

Krajský súd síce konštatoval, že obžalovaný je dobrý pracovník, v mieste bydliska má dobrú povesť a za predchádzajúci čin nedovoleného opustenia republiky bol prezidentom omilostený, ale teraz uvedených trestných činov (poburovanie a dokonca aj výtržníctvo) sa dopustil. Odsúdil ho na stratu slobody na štyri mesiace.

Trest si Miloš Kučera odpykal, veď inej pomoci nebolo. Darmo sa bránil, že hovoril len o nedostatkoch v socializme, a nenadával na socializmus ako na zriadenie. Nič mu nepomohlo.

Predpoveď sa splnila

Po návrate z väzenia sa s prosbami a sťažnosťami obracal na všetky strany. Nemal zamestnanie, všade sa len vyhovárali a stratenú česť a pošliapanú ľudskú dôstojnosť mu nemal kto vrátiť.

Až prišla nežná či zamatová revolúcia. Vyšiel zákon o súdnych rehabilitáciách a súd všetky rozsudky  v prípade Miloša Kučeru zrušil. Hoci ho štát odškodnil, pocit krivdy ostal prenasledovanému človeku do smrti.

 

(Nabudúce: Provokatér či smoliar?)

 

 

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
celkom č. | 13-07-2014 16:31:10
Veľmi výstižné, ale napriek tomu si myslím, že niektoré veci sa musia pomenovať.Lebo inak bude Slovensko stále na jednom veľkom hnojisku.
Nepriateľ socializmu | 13-07-2014 12:51:21
sa volá článok,ktorý napísal veľmi blízky priateľ socializmu! To hovorí za všetko a netreba rozpisovať čo, ako, kde a kedy!
celkom č. | 12-07-2014 18:43:03
Nemám čo dodať. Napriek tomu chcem len jedno napísať, že ako mladý som v záujme mojej kariéry s vysokoškolským diplomom, prosím žiadnym politickým vstúpil do KSČ. Vediac, aké krivdy sa napáchali a dúfajúc, že nikdy sa nič už nezopakuje.Spoznal som aj také svine, ktoré svojich známych udávali len zato, že dali svojej deti pokrstiť len preto, aby mali pokoj so svokrou. Jasne som im povedal, či sa nehanbia byť skutočnými udavačmi a špinami. Na moje obrovské prekvapenie po revolúcii chodili po kolenách v kostole. Zase na druhej strane, keď tam mohli pobehovať extra boľševici ako Kováč, Šuster a iné nomeklatúrne svine a kádre UV KSS, tak tí o level nižie mali v nich svoj vzor. Pritom jedna vačšia svina ako druhá. Nechápem, prečo práve týchto politických zbehov a obracačov kabátov národ volil.
Veď aj v Seredi máme pár morálne čistých ľudí, ktorí niečo dokázali. Medzi takých patrí určite aj dirigent pán Karmažín. Takýto ľudia by si zasluhovali podstatne viac byť v médiach. A nie súdruh pán M.K. boľševický novinár.Bolo by načase, keby sa venoval len sám sebe.Mal písať samizdaty za nás boľševikov, dnes si ho budem vysoko vážiť. Podľa mňa naša spoločnosť potrebuje len jedno. Poriadnu a hlbokú morálnu očistu.Všetkých tých smradov od Fígeľa, Mečiara, Dzuringu konečne poslať do riti. Jeden z poslancov slávneho sereďského zastupiteľstva- teda čo viem ja bol do 18 rokov presvedčený katolík, miništrant, pánu Bohu oddaný.Zrazu otočka o 180 stupňov, vyznavač Marxa a Lenina, preto po učňovke Ročná robotnícka škola v Trnave a po nej nuž čo so súdruhom spravíme? Strana ho poslala vyštudovať právo, veď nikomu tým neublíži, rozsudky smrti aj tak nebude vynášať.......

Ako predseda nemenovaného Okresného súdu tvrdo razil Leninské princípy v súdnictve, až to kapánek prehnal, tak bol preložený na iný okresný súd. Po Sametovej revolúcii opäť v sebe objavil vieru v Pána Boha a začalo šúchanie kolien.Samozrejme v kostole, nie na OV KSS. Socializmus a legitimáciu KSS rýchlo hodil do rieky Váh a začal budovať demokraciu. A sedí aj v mestskom parlamente. Osobne si myslím, že v prípade nástupu hnedého moru na Slovensku by bol asi jeden z prvých, ktorý by si tú gardistickú uniformu navliekol na seba.Veď Sereď je známa tým, že býávalí komunisti pred vstupom do KSS nôtili Rež a rúb až do krve.... Jeden z nich sa tuším volal súdruh Paška. Starí Niklováci dobre vedia o koho ide. Veď čo, vietor sa opäť zmenil. Človek takýchto morálnych kvalít by sa v Rakúskom Bergu neohrial na poslaneckej stoličke ani 10 minúť. Jeho by tam totižto nikto nezvolil.Tu sa bude hrať na frajera. Proti takémuto hajzlovi a zradcovi nemám nič, pokiaľ svoju papuľu nebude vystavovať na verejnosti a bude si v pohode robiť svoju privátnu prax. Či už lekára, advokáta alebo čokoľvek iného. V takom prípade, ma ten človek vôbec nezaujíma a nech si robí, čo sa mu zachce, Ale zastávať verejné funkcie- to chce kus odvahy, arogancie a svinstva v jeho duši. Ak ju teda má.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 12-07-2014 17:06:19
celkom č. | 12-07-2014 16:23:53 | - plne sa s Vami stotoznujem, s komunistickou minulostou sme sa mali razne, raz a navzdy vysporiadat do roka od revolucie ´89.

Nestalo sa tak a preto nam dalej vladnu komunisti, na systeme profituju byvali estebaci a ich deti. Povedane inak - nestratili sa vtedy a nestratili sa ani dnes...

Za vysporiadanie sa s minulostou vsak nepovazujem prezlecenie kabata tak, ako to urobili tisice ludi, ktori sa dnes pri rozhovore o byvalom rezime tvaria ze fuuuj...

Po ´89 som byval v Galante. Nie som nabozne zamerany (moja tolerancia je vsak neskutocne siroka), no zaludok sa mi prevracal z ludi, ktorych som ako fotograf a novinar fotil pred ´89 na roznych akciach organizovanych stranou a nasledne som ich videl denne poctivo cupitat do kotola. Nie, to je pokrytectvo a s tymito ludmi sa mali vysporiadat aj samotni veriaci.

Su totiz ludia, ktori najskor boli komunistami, neskor HZDS, SNS, nasledne SMER. Proste su vsade, kde to momentalne sype, alebo aspon nieco prinesie.

Zle, zle a zle. To vsak musia dospiet bezni ludia do stadia, ze takumito zmrdmi opovrhnu.

Uznavam ludi, ktori komunistami boli a aj zostali. Boli Meciarovcami a nimi aj zostali.Narodovcami za hrob a aj nimi su. SMERakmi a nimi zostanu aj potom, kedy bude strana na tom tak, ako dnes SDKU ci HZDS.

Obzerajte sa okolo seba a pytajte sa kazdeho na jeho historiu. Aj nasich poslancov. Aj tych, ktori namiesto vyuzivania politickeho vplyvu trebarz aj protipolov tvrdia, ze oni len spajaju. Viem si predstavit spajanie - aj SOL spaja a spajat chce. Ale spojit ohen s vodou? Nieco proste zlikvidujete. V pripadoch niektorych jedincov dokonca pre vlastny prospech kludne aj obe. Ved bude nieco tretie...
celkom č. | 12-07-2014 16:23:53
Prvorade sa hral n a ochrancu práv plepsu. NAjmä s tými jeho úžasnými návštevami v Kačabare, putike X. cenovej skupiny. Napriek tomu Váš názor plne rešpektujem.Nik mu / pánovi novinárovi/ nekáže pracovať. Aj moja manželka bola veľmi vážne chorá a napriek tomu som jej nedovolil čerpať nemocenské dávky a invalidný dôchodok. To len preto, že som podnikal a bolo mi blbé od štátu brať takéto peniaze, keď som dosť zarábal. Zisťujem, že v tomto smere so m bol óber idiot. Na rozdiel od Vás si pán Majko myslím, že pokiaľ sa táto spoločnosť nezbaví našej boľševickej minulosti nikdy nič u nás nebude fungovať. A súdruh M.K. tliapal naše boľševické drísty.Nakoniec to skončí tak ako v Galante,kde bývalému náčelníkovi ŠtB v Galante v priestoroch kaštieľa odhalili ďakovnú tabuľu.Nakoniec ju zrušili a viete prečo.??? Bola umiestnená bez stavebného konania, čiže otcom mesta bývalý šéf ŠtB asi nevadil. V Seredi nás to určite len čaká. Takže vzdávajme úctu komunistickému novinárovi!!!! To priamo blahorečme súdruha Bacílka, Širokého a iných oddaných boľševikov.... Veď čo, komunisti ich vymazali z dejín pre ich svinstvá, sametová demokracia ich rehabilituje.Však sme v Slovenskej kapitalistickej republike.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 11-07-2014 22:27:35
Mira Kostanyho poznam od sociku. Pisal tak, ako pisali vsetci novinari okrem tych, ktori robili samizdaty.

Jedna vec sa mi na nom paci. Nehra sa na ineho, ako je. Hovori pravdu aj o minulosti a aj o sucasnosti. Nehanbi sa za minulost a napriek vaznej chorobe maka aj teraz a na rozdiel od mnohych inych NEOBRACA KABATY tak, ako by mu to pripaadne vyhovovalo. A to sa o vela ludoch povedat neda...
celkom č | 11-07-2014 19:52:04
zase sa socialistický novinár so straníckou knižkou KSS prezentuje ako najväčší demokrat. Už mi je z neho na grcanie... asi zabudol, ako sa správal a čo robil za nás komančov...
uprimne | 11-07-2014 13:11:26
Koľkí z vás prežili tie strašné utrpenia socialistického zriadenia,kde autor článku bol novinárom mládežníckeho socialistického zväzáckeho denníka?Niekde sa tu spomínalo že najhorší sú prevracači kabátov...........Tu je obrátené aj spodné prádlo s ponožkami aj špinou za nechtami.
antidiktátor | 10-07-2014 21:40:58
boľševik bol, je, aj zostane hovädom kým neskape, ale dovtedy svojou ideológiou nakazí ďalších tisíc hlupákov
celkom červený | 31-12-2013 17:50:47
Ale dá sa prirovnať a je ešte väčšia sviňa. Podľa môjho skromného názoru sa vola X6.
nech zije socializmus | 31-12-2013 16:01:45
Ludia na Slovensku sa nemali nikdy lepsie ako za socializmu
X6.. | 31-12-2013 09:43:49
komanči sú svine. Voľakedy podobnú vetu použila redaktorka českého rozhlasu Ester Kočičková. Zasadla rada pre rozhlasové a televízne vysielanie a rozhodla že komunisti nie sú prasce a že podobná veta už nesmie byť nikdy odvysielaná. Pani Ester sa na koniec ospravedlnila ale nie komunistom ale prascom. Také zviera nie je na svete čo by sa dalo prirovnať ku komunistom lebo by to bola urážka aj toho najodpornejšieho zvieraťa.
anonym | 31-12-2013 09:11:50
Najhoršie čo sa môže slovenskému podnikateľovi stať je to, že musí robiť sám na seba.
Je to na milú jarmilu | 31-12-2013 07:32:13
Dobre nám bolo už strašne dávno. Teraz je to na p.... maju sa dobre len vagabundi a osoby bez chrbtovej kosti. Na začiatku sa tu jeden típek dušuval, že nedokáže normálneho zamestanca zohnať. No za minimálnu mzdu sa ani nečudujem. Pri tom ešte niektorí za nich neplatia odvody. Potom hladaj normálneho zamestnanca, čo bude na teba robiť za min. mzdu a ty si budeš dovolenkovať kade-tade.
celkom červený | 30-12-2013 13:28:53
Veru to určite bývalý redaktor Hlasu ľudu oni náhodou nepredpokladal.Ale debata je myslím celkom vrúcna až priateľská odhliadnúc od tých pár fopá.Inak bez obáv, viem to napísať aj vo francúzštine.Ale vždy to skončí len pri tých voľbách.Koho si občania zvolia, toho tam majú. No a s tým patrne časť volených vagabundov počíta.A šimano neboj, osobne sa postarám o to, aby si každý deň dostával 4 krát viac stravných lístkov, aby si sa necítil ako v Belorusii.Alebo nechceš byť hlavným skladníkom v reštike?
Ja by som | 30-12-2013 11:44:14
vymazal zo zoznamu poslancov takmer všetkých na "k" Kyselý, Královič,Král, Karmažínová, Krajčová. Tie posledné dve častokrát ani nevedia o čom sa hlasuje.
Robo Horvath :) | 30-12-2013 09:35:01
Pan Kurbel nebýva vam na vracanie ked sedavate pri takejto kaste? :)
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 30-12-2013 00:38:19
Robo Horvath :( | 29-12-2013 23:50:21 | - komunistov fakt nemusim, no uplne najhorsi su prevracaci kabatov, ktori pre osobny prospech su schopni kludne aj kazde 4 roky ist so stranou, ktora momentalne "frci". To su ludia bez chrbtovej kosti a tvare. A je len na skodu, ze to volic neodhali a ked aj odhali, tak mu taketo chrapunstvo nic nehovori...

Od takychto ludi serioznost cakat netreba.
Robo Horvath :( | 29-12-2013 23:50:21
Pan Košťany pravdepodobne asi nepocital aka debata nastane pod jeho clankom. Ale najvecsia tragedia pre nas a nase mesto je to ze sme sa doteraz takmer štvrt storocie nedokazali vysporiadat az priliš velkymi priatelmi socializmu veducimi komunistami,SZMakmi,štbakmi a podobnou kastou a prave naopak este ich volime a oni sa dosadzaju do veducich funkcii ci dokonca riaditelov skôl nasich deti.
Toto je prava hrôza tohoto mesta ktoru nechceme stale vidiet .
Shimano | 29-12-2013 23:11:21
Ziadne eura nebudu ,mozno nejaky skapinajuci rubel a potravinove listky, celkom ako v Bielorusku tam to tiez vedie j@bnuty komunista.
celkom červený | 29-12-2013 19:40:38
Paťko omyl,vešať nebudem určite nikoho s výnimkou vrahov, Vlastne ani tých nebudeme môcť vešať, ale v Leopoldove a Ilave im vytvoríme také podmienky, že sa budú vešať sami. A bez pocty. Po druhé: neboj detské domovy prestanú trpieť núdzou, toľko tých nakradnutých víl zrekvírujeme že sa všetci budete len diviť. A predáme ich tým, ktorí preukážu pôvod svojich peňazi. A už máme peniažky aj na školstvo a zdravotníctvo. Zavedieme maximálne výšky platu v štátnej správe a v zastupiteľstvách, poslanci parlamentu dostanú max. 1000 eura a punk -tum. Ušetríme toľko peňazí, že Slovensko bude kvitnúť.No a s dôchodkami spravíme poriadky tiež.Ten, alebo za toho odvádzala súkromná firma sa ničoho obávať nemusí.Nuž ale Tí, ktorí v štátnom sektore zarábali neuveriteľné milióny môžu zabudnúť. Dôchodok sa im bude vypočítavať z platu poslancov parlamentu.A či to bude demokratické? Pre 90 % obyvateľov určite. A keďže bude z čoho brať, obratom v pohode pridáme dôchodcom, aby mali aspoň osamelí tých 450 Eura a mali záruku slušného života. Lebo z tých 220-230 EUR čo väčšina dôchodcov poberá to dokáže vyžiť len JUDr. Robert Fico, MUDr. Pavol Paška a fakt nechcem vymenovať celý smer, SDKÚ a inú čvargu.
nech zije socializmus | 29-12-2013 19:20:40

Nech si hovori kto sce co sce za socializmu bolo urcite lepsi ako teraz!!!
pato | 29-12-2013 16:28:56
No čo, obyvateľov SR je aj tak priveľa, takže keď sa boľševik dostane k reálnej moci, tak hneď začne s riadenou genocídou. Najprv obesia tých s inými názormi, potom sa začnú vešať navzájom. A bude koniec nezamestnanosti v SR, pretože znovu nastane jav, že "nejsou lidi"
celkom červený | 29-12-2013 14:28:41
No ale zase to tak až strašne z tým vychvaľovaním socializmu nemožno preháňať. Lebo sa nám bližšie pozrú na zúbky a pár kazov tam Sametodemokrati určite nájdu. A to napriek tomu, že do r. 1989 boli najpažraveší a najsebeckejší komouši. Teraz s posvetením slobodných / mňa asi jebne/ volieb pokračujú ďalej. Takže veľa humoru aj v roku 2014.
nech zije socializmus | 29-12-2013 13:57:50
Nech si hovori kto sce co sce, za socializmu bolo urcite lepsi ako teraz!!!
od skutočne červený | 29-12-2013 13:32:44
Ale problém je ten, že väčšina skutočných voličov im verí. Ale napíšme si skutočne pravdu. pri účasti 30 percent oprávnených voličov nech tá Smerácka chrapač získa aj 51 percent, tak v skutočnosti ich volí len cca 15% oprávnených voličov. A podľa mňa aj skutočných baranov. Lenže potom na druhej strane je nutné otvorene priznať, že Tí ostatní /ne/voliči sú ešte väčší barani a degéni, lebo voliť jednoducho neišli a ani nepôjdu, lebo sú pohodlní.Takže Ficova banda a spol. si bude užívať doživotne. A skončí to len vtedy, keď sa ľudia zobudia.
Česť práci.
anonym | 29-12-2013 13:22:40
Zlozenie priaznivcov a volicov komunistov ,hzds ,smeru su 30% ojebabravaci, zlodeji, hajzli. 70% primitivi s nizsim vzdelanim.
preSudr.Fico PrD. | 29-12-2013 12:38:43
Neberiem Vám názor,ale už vieme prečo je naša republika tam kde je!Lebo umožnuje dementom ako Vy verejne publikovať dehonestujúce a urážlivé slová,ktoré sú na hranici demencie!Asi Vám neumožnuje Vaše vzdelanie trocha kultivovaného vyjadrenia názoru a nemáte potuchy čo znamenajú skratky za a pred menom!Ak chcete kritizovať ,nech sa páči ale ak nemáte vyšší titul ako p.Fico tak nemáte právo na takéto vyjadrenie!Ale tie skratky vo Vašom nicku sú vyjadrením Vášho vzdelania a mentálnej kapacity!
SUDr. Fico PrD. | 29-12-2013 11:15:54
Fico kandiduje za prezidenta len preto lebo prezident nie je STIHATELNY a moze davat amnestie a tym urobit zo zlocinca bezuhonneho cloveka. Zaujimave ze kandidaturu oznamil 2 dni po tom ako zomrel jeho blizky spolupracovnik a JEDINY SVEDOK Gorily Frantisek Hatar.
od skutočne červený | 29-12-2013 10:29:39
No čítajte súdruhovia demokrati, ten Fico je plodom Vašeho demokratického politického systému.Až sa mi chce z tej Vašej demokracie plakať. Prečo sa Vy súdruhovia demokrati tak strašne bojíte novej revolúcie? Asi preto, že by odhalila tú strašnú pravdu. Že za 23 rokov Vašej vlády Ste napáchali tisíc krát viacej svinstiev ako boľševici od 48 do 89 roku.
Po Maňkovom vreci zemiakov dozrel čas na vrecko Hranol-čekov zn. Fico.
28. december 2013 08:39, Prečítané 1 335x, pavolkaplan, Nezaradené

Strach Fica, starousadlíka v politike so sociálnodemokratickou imitáciou a novozbohatlíka bez škrupúľ, je tu. Prichádza v čase, kedy sa jeho osobné zlyhania pri riadení štátu stávajú pravidlom. Spolu s poznaním postoja verejnej mienky a rozmeru nedôvery k jeho sľubom. Normou nebezpečne ohrozujúcou záujem vlastníkov neštandardnej strany Smer-SD do tej mieri, že ho hodili cez palubu. Po súdruhovi Maňkovi aj Fico, ako druhé vrece hranolčekov. Aj s tým známym výkrikom – „Muž cez palubu – no bez známok ochoty hodiť mu záchranné koleso.

Úzkosť predsedu vlády z fiaska vo voľbách prezidenta prechádza aj na najbližších straníkov s poznaním termínu Bodu zlomu. Toho kritického punktu, kedy chaos štátu čaká na posledné gesto humánnosti, na Motýli efekt. No nádej u imitátorov socializmu s Ficovou tvárou, zomiera predposledná. Vzor všetkých po diktatúre túžiacich vodcov našiel živnú pôdu aj na Slovensku. V tej chvíli sa aj vystrašení kolesíkovci zhodli, že jediným kto spĺňa kritéria obetného baránka je Róbert Fico.

V samotnej neštandardnej strane je viera úspechu naštrbená, ako stará kosa a tak nikoho neprekvapuje, že plynový pedál míňania verejných peňazí je na samej podlahe.

Súdruh Richter, vyučený brúsič, má veľa peňazí, dôchodcovia ich majú málo, no a súdruh Borguľa, člen Smer-SD, ešte ďalej do dôchodku, čo nie je prekážkou, aby mu bol vyplatený špecifický „vianočný príspevok“ pre dôchodcu vo výške takmer 300 tisíc eur.

Súdruh Glváč vetrí nebezpečenstvo „napadnutia“ Slovenska a roztáča ruletu nákupu nových stíhačiek a vrtuľníkov, lebo jeden z vlastníkov Smer-SD je unudený dennodenným vysedávaním v úrade predsedu vlády. Ešte že pár dni naspäť minister ubezpečil občana o úspechu pri Mokyse, nefunkčnom systéme, ktorý začal svoj život málo nad 300 miliónov Sk a dnes je z neho neduživý starec za viac ako 11 miliárd .

Z informácií, ktoré sa ešte nedostali do médií, neprekvapuje nový podnikateľský úspech troch členov vlády, ktorých očarilo stavebníctvo. Samozrejme s už overeným financovaním cez PPP projekty.

Priehrštie aktivít tých, ktorých povinnosťou je služba občanovi so skrývaným protipólom. Povinnosťou občana splácať dlhy vyrobené kýmsi iným na dlhé obdobie desiatok rokov.

Veľká noša strachu Róberta Fica, že do volieb bude prichytený pri korunnom klamstve iba dosvedčuje existenciu väčšieho bláznovstva, ako jeho nositeľ. Pri lži, kde nepoprel, že bol v konšpiračnom byte Penty.

To je svet komunistického miliardára Róberta Fica a vlastníkov neštandardnej strany Smer-SD, spoločnosti s veľmi obmedzeným ručením.

Vo svete občana, voliča, dozrieva poznanie, že Hranolčeky sú jedlom zdraviu škodlivé napriek ubezpečeniu, že sú vyrobené z vreca slovenských zemiakov.
pre sudr.udr.fico | 29-12-2013 10:00:58
Prosím zapíšte si riadne za uši, že ten, kto je červený je blbeček.Fica budú určite voliť len tí, ktorí podľa mňa patria to tej skupiny. Ale potom je tu problém. Je vlastne na Slovensku kandidát hoden to postu? Nechápen čo tam hľadá Kňažko, bývalý najbližší spojenec diktátora Mečiara. Vy "demokrati" Ste asi vskutku nepochopili, že tento Augiášov chliev sa skutočne musí vypucovať od základov? Tak prosím Vás nevyskakujtena nás červených, ale na Vašich demokratov, ktorí tu tie všetky svinstvá páchajú. HAWK
SUDr. Fico PrD. | 29-12-2013 09:38:55
Hlavne si zvolte opat 25 rokov po revolucii komunistu za prezidenta tak ako boli zatial vsetci a potom tu vyspevujte ako su rakusaci pred nami a kolko zarabaju. Hlavne si vsimnite ake znaky trha ich orlica na statnej vlajke - ze by kosak a kladivo?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/Austria_Bundesadler.svg/220px-Austria_Bundesadler.svg.png
červený | 29-12-2013 09:16:37
No jak koukám, Vaša rétorika sa začína oslobodzovať od čierno- bieleho myslenia.Dokonca už pripúšťate že slovo komunista nemusí znamenať nedemokrat.Presne o to ide.Doby sa menia, žiaľ určitá skupina ľudí jen schopná vstúpiť aj do Marťanskej sociálno-kapitalisticko- boľševickej partaje len preto, aby mohla uzurpovať moc a vládnúť. K moci a vláde treba pustiť tých, ktorí sú odborne vzdelaní a ich morálka nie je pošramotená. Ja vskutku nechcem nič iné, len aby v politike platilo aspoň 50% zásad platných v Rakúsku.A určite by na Slovensku nastal Raj. Všetko dobré v 2014.
anonym | 29-12-2013 07:39:56
V slovenskom parlamente neexistuju nijaki socialni demokrati.
Ano, je tam jedna kryptobolsevicka partia, ci si nad seba postavila takuto cedulku (predtym mala cedulku "tretia cesta"), ale ti so socialnou demokraciou v zapadoeuropskom ponimani nemaju spolocne absolutne nic.
Je to taky mix normalizacneho komunizmu a primitivneho nacionalizmu .
J.R.Nem. | 28-12-2013 20:27:05
Prosim Vas aby sa to neplietlo,demokracia OK.ale pod ruskou demokracie sa zacinaju robit nespravedlnosti, na ktore vzdy doplaca obycajny clovek.Zacina sa totizto presadzovat tvrdy globalny kapitalizmus.ktory nam prinesie este vela utrpenia.Svetove banky nas sacaju z jednej krizy do druhej robia vysoko rizikove hry,ked vyhraju vynos zhrabnu,ked prehraju skodu im uhradi spolocnost,pretoze ich nemoze nechat zkrachovat.Zabuda sa na to ze banky su tam na to aby podporovali pozickami realne hospodarstvo.Mocne Konzerny sa stahuju tam kde maju najlacnejsu pracovnu silu,vsetky vlady sveta tancuju podla nich.Obchadzaju platenie dani,vytvoria tisice firiem existuju miliardy drahe koncerny,ktore neplatia ani cent dani.10 procent ludi z celeho sveta vlastni 70 procent veskerych penazi na svete.Rozdiel medzi bohatymi a chudobnymi je cim dal vaecsi.Ked k tomu pripocitame korupcnych politikov,ktori su vlastne vsade,tak mame rovnicu,kde nam vychadza,ze zataz na ludi,ktori sa zivia poctivou pracou,je privysoka.Nejaky mudry clovek povedal citujem:Nie je problem ,aby spolocnost uzivila chudobnych ludi,problem je totizto uzivit tych bohatych.Ale presto vsetko je demokracia to najlepsie co mame,takze si ju musime strazit a o nu bojovat,ono totizto uz neplati prirovnanie komunista=nedemokrat a kapitalista =demokrat.Vsetko sa vyvija,co bolo prv spravne uz nie je a naopak.Socializmus,komunizmus s tym uz si ludia chvala bohu lamat hlavu nemusia,Bola to cast naseho zivota a musime sa stym vysporiadat.Ked bol niekto vinny tak potrestat,samotna ucast vo strane este nebol zlocin.Tento rok zomrel Mandela,predstavte si ze by bol trval natom,ze vsetci bieli musia byt potrestany,tak by sa to tam mlelo doteraz.Najidealnejsi stav by bol demokracia=socialny trh,tak ako sa to snazilo robit Nemecko za vlady Erharda,znamena to asi Zit si a nechat zit.
Pre Jozef, Hombré | 28-12-2013 16:11:39
Pánovia je pochybné, že dielo M.R.Štefánika poznáte, ale určite Vám pomôže, keď si prečítate toto:
Už tam stačí len dosadiť zmenu mien a každý s IQ nad mínus 10 to musí pochopiť.


Přirovnávat Zemana ke Gottwaldovi je hodně mimo mísu

Prezident Miloš Zeman se rozhodl přerušit tradici novoročních prezidentských projevů a místo ní navázat na tradici prezidentů z období první republiky, kteří místo na Nový rok přednášeli občanům své projevy již v období vánoc.

Těžko říct, zda to byl rozumný nápad – lidé (myslím teď ty, kteří vůbec nějaké projevy našich politiků poslouchají) si na jejich novoroční načasování již přece jen zvykli a navíc řada z nich má druhý vánoční svátek spojený s návštěvou příbuzných, případně s účastí na některých kulturních či sportovních akcích. Já například jsem byl v době vysílání prezidentova projevu s kamarády na cestě do Zlína, neboť hokejový šlágr mezi PSG Zlín a brněnskou Kometou jsme si prostě nemohli nechat ujít. Proto jsem si obsah Zemanova vánočního poselství přečetl až na druhý den v novinách.

Když bych ho měl zhodnotit stručně, tak bych asi řekl: Zeman sice vyloženě nezklamal, ale ani neoslnil. I já jsem jako řada jiných čekal, že se prezident více dotkne problémů dnešní doby a s ním spojených starostí i radostí občanů této země. Téměř celý projev pojal jako hodnocení svého ročního působení ve funkci hlavy státu, s kterým Zemanovi příznivci nejspíš souhlasili a jeho odpůrci naopak nikoliv.

Pokud byl prezidentův projev některými kritizován v tomto duchu, pak s nimi lze souhlasit. Ovšem jako obvykle se našla řada Zemanových permanentních odpůrců, kteří se stále nesmířili s tím, že na Pražském hradě sedí on a nikoliv Karel Schwarzenberg, a cítili potřebu si v Zemanově kritice trochu „přisolit.“ Za všechny bych jmenoval včerejší článek kolegy blogera Pavla Kuly, který našeho současného prezidenta přirovnal rovnou ke Klementu Gottwaldovi.

„Prezident Zeman klidně mohl pokračovat v Gottwaldovské tradici a odrecitovat svoji „Ódu na nejmoudřejšího vladaře“ 1.ledna stejně, jako to zavedl první komunistický prezident, otec pracujícího lidu a vrah Milady Horákové, soudruh Klement Gottwald. Nebylo by to totiž zdaleka to jediné, co mají tito dva „státníci“ společného.“ To jsou úvodní slova z blogu pana Kuly (poslední citovaná věta je podle autora zřejmě tak výstižná, že ji nechal zvýraznit tučně).

Přirovnáním kteréhokoliv současného politika ke Klementu Gottwaldovi vždy autor u části čtenářů zaboduje – zejména u takzvaných zásadových antikomunistů. Má však v případě Zemana taková kritika aspoň špetku racionality? Zeman sice byl krátkou dobu členem KSČ – vstoupil do ní na jaře roku 1968 a kvůli nesouhlasu se sovětskou okupací z ní byl v roce 1970 vyloučen. Což vidím jako zásadně jiné než když například jeho dva soupeři v prezidentské volbě (Jan Fischer a Vladimír Dlouhý) byli členy KSČ až do roku 1989. Zeman navíc ještě před vypuknutím revoluce v roce 1989 publikoval v Technickém magazínu článek Prognostika a přestavba, který hodně ostře kritizoval tehdejší socialistický režim (a byl pak kvůli němu propuštěn ze zaměstnání). Zajímalo by mě, zda se podobným skutkem mohou pochlubit i ti, kteří Zemana dnes přirovnávají ke Gottwaldovi …

I když jsem Zemana v prezidentské volbě volil, nemám problém s jeho kritikou, pokud je oprávněná - což v řadě případů skutečně je. Ovšem některé mediální kritiky na jeho vánoční poselství (byť nebylo úplně nejvydařenější) opět překročily únosnou mez. Zemanovi je často vytýkáno, že přes svůj avizovaný slib společnost nespojuje, ale naopak rozděluje. Je však otázkou, zda je v tomto směru hlavním viníkem on sám .
Pevne verím, že v tomto článku sa viacerí ľudia nájdu.Aj Tí, ktorých môžeme volať demokrati o dušu.
anonym | 28-12-2013 15:37:08
re:Pre hombré | 28-12-2013 14:56:33 Milan Rastislav Štefánik:„Boľševizmus je negáciou demokratizmu.... Boľševizmus je prejavom chorobným, apokalyptickým chaosom, v ktorom sa prejavujú hrubé, najnižšie pudy. Hovorím vám to z hĺbky duše: boj proti boľševizmu vo všetkých jeho prejavoch musí prevládať v našej morálke," povedal Štefánik, keď sa vrátil z Ruska.
Pre hombré | 28-12-2013 14:56:33
To Vy máte toľko drzosti a odvahy mňa vyzývať na konkrétnu odpoveď??? Toto je tenm Váš citát o tej slávnej sametovej revolúcii: " Áno, priznávam, že „zamatová“ nebola revolúcia ale len výmena vyšších straníckych kádrov za nižšie " .
Takže súdruh Ombré kto tam tých údajne zdemokratizovaných boľševikov trpí??? Ja Určite nie. Kto ich volí? Ani ja nie.Tomuto všetkému Ste na vine Vy, lebo ľudí Ste obláznili sametovou revolúciou, vyhnali Ste ich do ulíc k kľúčami.Štrngotať.Vy sa nezmôžete na nič len na prekrúcanie faktov. Presne ako táto terajšie sametovo-bolševická junta ktorá tu vládne.Keď konečne prestanete oblbovať ľudí tak tí určite aj bez Vás pochopia koho majú voliť, aby im bolo lepšie.A nemajte obavy, určite to nebude kandidátka Národného frontu. Ani Klémové, ani Tondové heslá.Už mi tu vyčítajte to, že som vinný za vládu súdruha Širokého a nenahraditeľného a do neba volajúceho primitíva Karola Bacílka. Viete o tom, že už sa píše rok 2013? Pretože Vy a Vám podobní ich určite podľa môjho názoru povediete do Sametovej revolúcie č.II. Ako sám nižšie priznávate, tú prvú sametku tie doviedli do poriadnej prdele. A svoju zlosť si vybíjate na tých, ktorí s touto vládnucou čvargou nemajú nič spoločného,ale dovolia si obhajovať veci, ktoré boli v socializme nepochybne správne ,spravodlivé a dokonca dobré. Čierno- biele myslenie vždy viedlo k záhube.
Registrovaný hombre hombre | 28-12-2013 13:52:22
Pánovi, ktorý tu tak tvrdošijne obhajuje minulý režim pod rôznymi nikmi a nemá ani toľko chochmesu, aby sa skrýval aspoň za jeden rovnaký nik. Vo Vašich početných reakciách sa nestalo ani raz, že by ste reagoval na položené otázky alebo súvisiace odpovede. Stále je to len o tom istom: „sameťáci“ sú za všetko , čo tu je zlé zodpovední a basta! Lenže povedzme si na rovinu, Mečiar bol 3 krát premiér, Fico je 2. Krát. Spolu je to bez troch mesiacov 18 r. z tých celkových 23. Všetko komouši jak vyšitý! A to treba povedať, že v prvej stredopravej vláde tam boli tiež (Kanis, Ftáčnik, Smögnerová,..) A to pán dnešný premiér nepostrehol, že v 89 prišlo ku nejakej zmene v politickom systéme. Vážený súdruh, nechcem uraziť tých, ktorí si zaslúžia oslovenie pán a ani by Vám oslovenie pán veľmi nesvedčalo, pokúste si spomenúť na mená a politickú minulosť tých, čo dostali do vienka VSŽ, Mlyny, ZŤS-ky a celý rad menších podnikov, ktoré vytunelovali a nechali skrachovať. A na mená tých poslancov za HZDS, SDL ale aj súčasný SMER, ktorý tvorili zákony, ktoré tak dokonale chránia súčasný stav v našej krajine.Ten je len zhutneným zrkadlovým obrazom toho, čo sa tu za tie roky dialo. Príklad: prečo v parlamente poslanci SMER-u v tomto mesiaci zablokovali mimoriadnu schôdzu na ktorej sa mal vyriešiť problém dnešného systému exekútorstva? A na priame otázky novinárov poslancom, na túto tému, všetci do jedného unikali pred kamerou, aby nemuseli odpovedať. Len preto že to navrhoval poslanec, ktorý nie je zo SMER-u? Akú politickú minulosť má za sebou terajší poslanec SMER-u a súčasný riaditeľ Fak. Nemocnice v NR, ktorý chránil nezákonné praktiky voči lekárke, keď poukázala na protizákonný postup pri liečbe malého dieťaťa a ešte k tomu aj klamal na kameru TV? A sú to všetko Vaši rodní! Oni tu robia zákony a to čo je zlé, čo aj Vy nekonkrétne kritizujete, nie sú ochotní zmeniť. Áno, priznávam, že „zamatová“ nebola revolúcia ale len výmena vyšších straníckych kádrov za nižšie. Už sa zmôžte na odpoveď s konkrétnymi poukázaniami a nie len na tie stranícke bláboly!
Milan Rastislav Štefánik | 28-12-2013 13:25:14
Milan Rastislav Štefánik:„Boľševizmus je negáciou demokratizmu.... Boľševizmus je prejavom chorobným, apokalyptickým chaosom, v ktorom sa prejavujú hrubé, najnižšie pudy. Hovorím vám to z hĺbky duše: boj proti boľševizmu vo všetkých jeho prejavoch musí prevládať v našej morálke," povedal Štefánik, keď sa vrátil z Ruska.

to vážne ? | 27-12-2013 23:20:22
V sporoch so systémom teda s KSČ.- Ďaľší divoký sen.Predpokladám, že to by si už nenapísal ani v Hlase ľudu...
Jozef | 27-12-2013 23:08:51
aj Dikobraz vydavali pod hlavickou KSČ. To na veci nic nemeni.
Dolezite je, ze teraz neriesime Mira K. ale ten byvaly system. Okrem ineho, v nasom meste je stale este vela zivych ludi, ktorym Miro v tej dobe pomohol v sporoch so systemom.
A este jedno posledne. Zatial som ani v jednom mojom prispevku metvrdil, ze tento "system", ktory tu teraz zijeme, je spravodlivy, alebo najlepsi.
Ale je a my ho zijeme. A je podstatne lepsi, ako ten Tvoj.
Dobru noc.
pre Jozef | 27-12-2013 23:03:28
Takže prvorade sme si nepotykali.No a moment, ja som dával a dával ľuďom prácu.Vy tomu asi patrne nerozumiete aký je rozdiel dávať ľuďom prácu, veľmi dobre ich zaplatiť, dokonca za nich odvieť odvody, a ludí zdierať. No a ktore tam tých bývalých komunistov volí? No ja určite nie. Keby bolo podľa mňa, jediná zmena politického dresu by mala znamenať doživotnú diskvalifikáciu politikovi. Až potom sa to tu všetko snáď vyčistí. Lenže to Vy sameťaci nemôžete pripustiť. Z čoho by Ste žili?
na doplnenie | 27-12-2013 22:57:00
A najviac sa mi páči iniciativa novinára Hlasu ľudu M.K. Za vlády KSČ bol novinárom. Ten Hlas ľudu vydával Západoslovenský krajský výbor Komunistickej strany Slovenska. Opýtajte sa novinára M.K prečo nenastúpil do redakcie Pravdy. Toto tu uvádzam len preto, že práve článok novinára komunistického plátku je teraz predmetom našej zaujímavej diskusie. Že ten novinár už svoje názory v takejto podobe nezverejnil aj v dobe vedúcej úlohy strany.Ja som to na rozdiel od neho spravil a nemal som problém v dobe socializmu opustiť vskutku lukratívny flek.To ma snáď opravňuje k tomu, aby som mal vlastný názor a nehádzal všetko do jedného vreca lopatou obracača. Ako niekto iný. A pritom som si po tej sametke nerobil žiadne nároky titulom krivdy. A nepochybujem o tom, že kapitalizmus je to najväčšie svinstvo čo človek doteraz dokázal vytvoriť.
Jozef | 27-12-2013 22:54:20
a musim zareagovat na Teba z 22:42:41:
sametovi bratia v statnej sprave su az do dnes prave Tvoji sudruhovia.
A este jedna vec - ako mozes , ako sudruh zamestnavat nejakych ludi? Ved to je proti Tvojmu presvedceniu. Ved vsetky vyrobne prostriedky, predsa patria paracujucemu ludu.
Či?
Jozef | 27-12-2013 22:49:36
Dobre, sudruzenko, tak podme odpovedat na Tvoje otazky a dost divne uvahy.
Ked v 48 roku prisiel bolsevik k moci tak postupne zacal kradnut obyvatelom krajiny majetok.
Uz som to popisal skor.
Nejaky ten chlp museli pustit, aby sa nevzburila cela republika. Takze nejake skoly, sidliska, nemocnice a tak podobne sa samozrejme postavili. Ale nie z toho, co dokazali vyprodukovat, resp. zarobit vdaka planovanemu hospodarstvu, ale len z toho co predtym ukradli. Pardon znarodnili, zkolektivizovali...
A Ty si myslis, ze nemci, ktori boli po vojne na kolenach,myslim tych zlych - zapadnych, zostali spat?
Ti nemali bolsevika a kam sa dostali? Nekradli, neznarodnovali. Makali a stavili na schopnosti ludi, nie na kradeze, vrazdy, strielanie a zatvaranie. A kde su dnes, kde boli pred 30 rokmi?
A o tych narkomanoch, vrahoch, zlych sudcoch....? Ved boli aj vtedy a vo velkom meradle, len Vy bolsouni ste to tajili, aby tu vsetko vyzeralo "očeň chorošo".

A o tom ako "prehovarali" mojho deda, aby vstupil do druzstva aj so svojim majetkom v seredskom kastieli pomocou gumovych hadic po nohach, bez toho, aby rodina vedela co s nim je, Ti hovorit nebudem.
pre pre Trdohlavého | 27-12-2013 22:42:41
Dovoľte mi mať svoj vlastný názor a úprimne povediac vždy lepšie mať tvrdú hlavu ako mäknúci mozog spojený so stratou súdnosti v dôsledku opojenia sametovou revolúciou. Ale ako vidím, tak sameťáci majú aj veštiace schopnosti. To odkiaľ viete, že som za starého režimu tento využíval.Vážení panáčkovia, ja som ani počas 23 ročného bačovania Vašich triednych sametových bratov v štátnej sfére nepracoval a zarábal si sa seba sám.Vlastnou hlavou a dával prácu v priemere ďaľším dvadsiatim ľudom mesačne a týmto aj riadne platil. Nie ako Tí Vaši sameťáci.Takže opäť sa Vás pýtam, v čom Vám konkrétne v dobe socializmu bolo ukrivdené. Česť práci!
Tvrdohlavému | 27-12-2013 22:21:58
bolševikovi, ktorý má jednosmerné videnie sveta, teda po svojom a ktorý pozerá na svet cez optiku, ktorá mu dovoľuje spominať na časy ked sa mal dobre: Neodpovedal ste ani na jeden historický fakt, ktoré tu veľmi stručne popísal Jozef | 27-12-2013 18:56:48. Za tých 23 r. od zmeny koľko rokov sú vo vláde boľševici? Mečiar, Kanis, Ftáčnik, Smognerová, Fico a jeho kumpáni. Koho sú to deti? Kto vládne v súdnictve? Všetko Vaši bolševickí pohrobkovia. A tak to aj vypadá. Že tých ortodoxných komunistov odstavili od válova aby mohli kradnúť oni? Veď ste ich to učili na straníckych schodzach dlhých 40 r. Tak čo sa čudujete?
Pre Jozef | 27-12-2013 21:51:09
Jáj, áno máte pravdu. Snažím sa len provokovať, u nás Vaši sameťáci a demokrati nezokradli všetko a to čo nerozkradli vytunelovali/ napr. Branisko/, súdy fungujú, štúdium na vysokých školách zdarma, nevieme čo sú to narkomani,nepoznáme vraždy, nepoznáme slovo záložne, čo to je vlastne slovo exekútor, tu nie sú bezdomovci, okradnutí ľudia a banda zbohatlíkov na úkor iných. Samozrejme že len provokujem, pretože o tom čo tu píšem sa mi len sníva. A ešte Ste zadudol dopísať ako Vám v dobe existencie Československej socialistickej republiky bolo krivdené.
Jozef | 27-12-2013 21:38:00
J.R.Nem. - pre Vas bola adresovana len ta prva veta.
Ostatne bolo pre roduverneho bolsevika.
A este pre Vas, Jozef: Nepochybujem, vzhladom k Vasej minulosti a odchodu z raja, ze by ste nemali prehlad o zlocinoch komunistov.
To, co tu popisal bolsevik ako odpoved na moj prispevok, snad ani netreba komentovat. Staci ho odkazat na moj koment z: 23-12-2013 13:12:48
P.S. aj tak som presvedceny, ze len sa snazi provokovat.
Pán Nemec | 27-12-2013 20:06:13
toto je predsa adresované pre Jozefa. Dík
J.R. Nem. | 27-12-2013 19:56:00
No v poriadku,len nechapem preco tento rozsiahli nahlad do historie adresujete prave mne.
výborne | 27-12-2013 19:52:25
Presne Ste napísal zločiny , ktoré od roku 1989 napáchali tzv. demokraticky zvolení zástupcovia ľudu. Rozbili družstvá teda JRD, totálne rozbili a rozkradli ekonomiku,z ľudí spravili otrokov, stovky ľudí dohnali k samovraždám, narkomani, vrahovia, - to je výsledok ich demokracie. Nefunkčné súdnictvo a podobné vymoženosti Sametovej revolúcie. Hnus, patriaci to žumpy.Môžete mi konkrétne napísať ako Vám resp. z Vašej rodiny komunisti ublížili. Ale presne v čom. Mne teda ublížili strašne, umožnili mi vyštudovať vysokú školu, riadne sa zamestnať,riadne bývať, ale je pravdou nedovoli mi mať ten fantastický pocit strachu z exekútorov.Kurvy komunistické nedovolili aby kadejaké nebankovky za 100 eura pôžičky ľudí oklamali a obrali ich o celoživotné úspory, rodinné domy alebo byty.Tie boľševické ***** nedovolili, aby sa platilo za štúdium na vysokých školách, svine svinské nedopustili chudobu a bezdomovcov. Vo výpočte týchto krívd by som mohol pokračovať do rána, ale Vy ma určite doplníte o Vaše skúsenosti. Viete koľko vtedy zarábal predseda MsNV, teda terajší primátor napr. v Seredi ? 4350 Kčs čo pri násobku 10 je 43,350 Sk teda okolo 1400 EUR. Viete koľko zarábajú teraz starostovia na dedinách.....
Jozef | 27-12-2013 18:56:48
pre -J.R.Nem:
samozrejme mate pravdu komunizmus ako taky tu nikdy nebol, ale aj napriek tomu tu komunisti od 48. vladli.
A rabovali, vrazdili, nicili zivoty a kurwili celu krajinu.

"A my jsme stranou československého proletariátu a naším nejvyšším štábem je skutečně Moskva. A my se chodíme do Moskvy učit, víte co? My se od ruských bolševiků do Moskvy chodíme učit, jak vám zakroutit krk. A vy víte, že ruští bolševici jsou v tom mistry... Přejde vás smích!"
- Klement Gottwald

Po prevrate v roku 1948, začali v Československu rozhodovať a fakticky vládnuť sovietski poradcovia, ktorí zaviedli koncepciu ťažkého priemyslu, násilnú kolektivizáciu a monopol komunistickej kontroly nad vedou, kultúrou a školstvom. Hlavný záujem mali o bezpečnosť, armádu, prokuratúru a súdy.
Po prezidentovi Benešovi, ktorý pomohol Gottwaldovi a komunistom dostať sa k moci, nastúpil na miesto prezidenta samotný Klement Gottwald. Za jeho vlády došlo na začiatku 50-tych rokov k mnohým vykonštruovaným politickým procesom, bol rozpútaný politický teror, vynesených viac než 230 trestov smrti a viac ako 100 tisíc občanov bolo odsúdených na doživotie, alebo dlhoročné väzenie. Nakoniec na Stalinov nátlak, Gottwald poslal na šibenicu aj 11 svojich najbližších komunistických spolupracovníkov v čele s Rudolfom Slánským.

2. RABOVANIE, KRÁDEŽE A LÚPEŽE
Komunisti tomu hovorili kolektivizácia a znárodňovanie, za silnej podpory ŠtB. Dôsledky týchto komunistických krádeží pretrvávajú do dnešných dní. Komunistická rabovačka postupne získavala na kvalite. Súdruhovia sa vzájomne obdarúvali i vzácnymi umeleckými dielami, ktoré patrili štátu, múzeám a galériám. Takto si postupne zriadili doma vlastné súkromné galérie.

» Kolektivizácia
Naši komunisti sa ju rozhodli urobiť, napriek skúsenostiam zo ZSSR, kde kolektivizácia spôsobila hladomor a smrť miliónom ľudí.
Pre komunistov boli potraviny prostriedkom na ovládanie ľudu a tak ešte v roku 1948 urobili pozemkovú reformu t.j. vyvlastnili pôdu nad 50 ha. Aby udržali pokoj, vyhlasovali že u nás "kolchozy nebudú", len pozemková reforma. Následne však začali vytvárať JRD (jednotné roľnícke družstvá), pričom tvrdili, že JRD nie je kolchoz.
Samostatne hospodáriacim roľníkom zaviedli povinné dodávky z produkcie, ktoré im postupne navyšovali až do takej výšky, že ich jednoducho nedokázali plniť. Mohli si vybrať, či budú potrestaní za sabotáž, alebo vstúpia do JRD. Bežne sa používali rôzne vyhrážky, hlavne také, ktoré by ublížili deťom. Tí, ktorí sa nedali zlomiť nátlakom, boli odsúdení za sabotáž, vlastizradu, špionáž a iné vymyslené zločiny.

» Znárodnenie
Začalo sa to hneď po februárovom prevrate v roku 1948, s cieľom zlikvidovať súkromné podnikanie.
Prvé znárodnili podniky nad 50 zamestnancov a o rok neskôr postihlo to isté živnostníkov. Postup bol podobný ako pri kolektivizácii. Obmedzili im nákup materiálov a surovín, boli vyradení z viazaného trhu, čo znamenalo obrovský nárast cien vstupných materiálov. Toto mnohí nevydržali a ukončili svoje živnosti. Na ostatných boli neustále posielané kontroly, alebo inak sa im znepríjemňoval život.
Došlo k militarizovaniu ekonomiky, pretože Stalin údajne plánoval 3. svetovú vojnu, aby ešte pred smrťou vytvoril komunistickú Európu. Všetok, v Československu vyťažený urán, putoval do ZSSR.
Na riadenie ekonomiky sa začali používať 5 ročné plány.

» Menová reforma
Najrafinovanejšiou formou bola Menová reforma v roku 1953, pri ktorej prudko poklesla životná úroveň a kúpyschopnosť obyvateľstva. Prepočet starej meny na novú, obral v priemere ľudí o desatinu úspor, pričom členovia KSČ a príslušníci ozbrojených zložiek dostali výhodnejší kurz (iba pomocou nich sa mohli komunisti udržať pri moci).

Táto lúpež je spojená s menom ďaľšieho komunistického prezidenta Antonína Zápotockého. Do poslednej chvíle klamal národ, že naša mena je pevná a žiadna menová reforma nebude, hoci vedel, že táto sa začala pripravovať už za jeho predchodcu Gottwalda.

Okradnutí ľudia sa začali búriť, komunistami ovládané odbory sa vôbec nezastali pracujúcich a režim odpovedal zatýkaním. Menová reforma bola priamym dôsledkom bezhlavého kopírovania "úspešného sovietskeho modelu" riadenia našími komunistami.

...a napriek tomu sa najdu jedinci, ktori su na to hrdi a chceli by navrat toho svinstva.
súhlas&súhlas | 27-12-2013 12:15:51
Veľmi výstižný,ale žiaľ pravdu vyjadrujúci komentár.pažravci vydávajúci sa za komunistov len prevliekli kabáty do kapitalistického lesku a svoje nenažraté ambície realizujú ďalej cez zbedačovanie celého národa. No a keď si ich ľudia opäť zvolia, iné Vám pán Majko nezostane len túto stránku zrušiť. Nemá predsa význam bojovať za noečo, čo 90 % ľudí nechce a chcú byť ďalej okrádaní a zbedačovaní. Určite im to takto vyhovuje.
J.R. Nem. | 27-12-2013 11:55:05
Porovnavaju sa tu veci,ktore sa porovnavat nedaju.Na Slovensku nikdy ziaden komunizmus nebol a uz nikdy nebude.Za minuleho rezimu nemali ludia moznost ovplyvnit svoj osud a zit sa muselo.Teraz v tejto dobe maju podla ustavy moznost sami svoj zivot viest podla vlastnych predstav,ale nejak to Tiez nefunguje.Mnohi sa pytaju preco je to tak,preco existuje tolko nenavisti,klamstva ,zlodejiny rodinkarstva a koropcie.Podla mna preto,lebo v kazdom zriadeni existuje typ ludi ktori su nenasytny,ktori podvadzaju,klamu a na ukor druhych sa obohacuju.To su podla mna ludia,ktori Vas utlacali za takzv.komunizmu a to je ten isty typ ludi v dnesnej dobe.A este k neznej revolucii,bez Gorbacova by sa nic doteraz nezmenilo.Ludia mali moznost vytvorit novu spolocnost,nebojim sa povedat,ze mohli prevzat par veci aj z minulosti.Ono sa vzdy porovnava demokracia=kapitalizmus.Existuje aj demokracia,ktora dava pozor aby bol v krajine socialny mier.
anonym | 27-12-2013 09:45:53
ale ved nebankovky a exekutorov vlastnia komunisti vyskoleny v moskve a ozobracuju obycajnych ludi, za pomoci smeru, ktory nechce zmenu zakonov.
pre p.Kurbela | 27-12-2013 08:51:26
Bona zua domnul Kurbel. Takže už Ste až v Rumunsku. No fain. Viete čo chce 99 percent obyvateľov Rumunska ? Návrat Nicolaea Ceausesca. Tak sem napíšte niečo o tej Čine a o slovenských zlodejoch, vrahoch, feťákoch, o štátnych tajomníkoch, ktorí cez svoje nebankovky napáchali viac zla ako my komunisti za 40 rokov.
anonym | 27-12-2013 07:23:46
Po druhej svetovej vojne bolo Československo, Rakúsko a Nemecko v podstate na rovnakej ekonomickej úrovni, keď veľkosťou HDP na obyvateľa Československo dokonca mierne prevyšovalo Rakúsko i Nemecko. A bolo výrazne lepšie ako Španielsko, Portugalsko a Grécko. Po štyridsiatich rokoch centrálne riadenej ekonomiky bola situácia už výrazne odlišná, keď sme klesli takmer až na polovičnú výkonnosť ekonomiky Rakúska a Nemecka.
gulak | 27-12-2013 06:34:22
Prečítajte si-Čierna kniha katolíckej cirkvi....jedna bagáž,ako komunisti...
Robo Horvath :( | 26-12-2013 23:47:25
Samozrejme v kazdom rezime sa robia zverstva ktore sa maju trestat. Ale aj pod ruzkom demokracie sa napr. rozdavaju zbrane akoze na zmenu rezimu coho dosledkom je zabijanie aj nevinneho obyvatelastva ale dobre vieme ze v pozadi je chamtivost kapitalistickej demokracie o nerastne zdroje.

Ale podme na slovensko. Nedavno popravili aj v číne vysokeho politika generala za korupciu a rozkradanie. Koho z vysokych politikov aspon odsudili a nie to este popravili za nieco podobne na slovensku? A to mame rozkradnutu celu republiku. A to sme mali pri prevrate jedinecnu sancu ktora uz mozno niekolko dalsich desatroci nebude, spravit z tejto republiky raj na zemi. A pritom stacilo malo. Nieco dobre si nechat co sme tu mali overene a odskusane z komunistickeho rezimu a nieco dobre si sem pustit z kapitalistickeho rezimu. Ale tie podstatne energeticke a nerastne zdroje mali ostat v statnom dobre kontrolovanom vlastnictve.
Obyvatelia tohoto statu to mali jedinecne v rukach co sa uz asi nebude opakovat nakolko neviem ci sa to bude niekedy znarodnovat. Ale my sme si tam odvolili zlodejov a ostali tu uz len oci pre plac ako to tu cele dopadlo je hrôza.
Pavol Kurbel | 26-12-2013 21:57:19
Pre nadšencov komunizmu. Dnešný článok zo Sme


Rumuni po 24 rokoch účtujú s minulosťou



Alexandru Visinescu je prvý na zozname 35 veliteľov komunistických väzníc a pracovných táborov. Doteraz si spokojne žil v Bukurešti a užíval nadpriemerný dôchodok za služby štátu. Na jar ho začnú súdiť.

BUKUREŠŤ, BRATISLAVA. Jilava, Mislea a Ramnica Sarat sa stali symbolom najkrutejšieho komunistického režimu vo východnom bloku, ktorý padol počas Vianoc 1989 popravou diktátora Nicolaea Ceaušesca.

Boli to pracovné tábory a rumunské väznice, kde zomierali odporcovia režimu v neľudských podmienkach – od hladu, od zimy, bez liekov či na následky zranení a mučenia.

Ani 24 rokov od pádu komunizmu za to, čo sa tam dialo, nepostavili pred súd žiadneho z veliteľov táborov. Budúci rok sa to zmení.

Dlhý zoznam veliteľov

V auguste rumunský Inštitút pre spracovanie komunistických zločinov (IICCMER) zostavil prvý raz zoznam 35 bývalých šéfov väzníc a obvinil ich z vrážd a nehumánneho zaobchádzania s väzňami.

V septembri prokuratúra začala tieto zločiny vyšetrovať a v polovici decembra rumunský ústavný súd rozhodol, že vražda je nepremlčateľná.

To umožní po 24 rokoch postaviť pred súd napríklad Alexandra Visinescusa, jednotku na zozname veliteľov pracovných táborov a väzníc.

V Rumunsku sa tým začalo zúčtovanie s bývalým režimom, aké ešte krajina od pádu Ceaušescovho režimu v decembri 1989 nezažila.

Oficiálne vyšetrovanie či súdny proces s Visinescusom, ktorý by sa mohol začať budúci rok na jar, sú pre Rumunov niečím celkom novým.

„Sme svedkami výmeny generácií,“ vysvetlil pre magazín Der Spiegel 31-ročný historik a šéf inštitútu Andrei Muraru. „Naša generácia sa pýta na minulosť a politická elita sa už nesnaží všetko ututlať,“ hovorí.

Doteraz za to veliteľov táborov súdy nestíhali, úrady kruté zaobchádzanie popierali.

Päťkrát vyšší dôchodok

O Alexandrovi Visinescuovi, ktorý bol v 50. a 60. rokoch šéfom najobávanejších väzníc, sa Rumuni prvý raz dozvedeli v auguste.

Dovtedy si žil 88-ročný muž vo svojom byte v Bukurešti a mesačne dostával 760 eur. Dôchodok za služby štátu, ktorý je päťkrát vyšší, než má priemerný dôchodca v Rumunsku.

Už na jar by ho mohli za jeho minulosť začať súdiť. Komunistická justícia poslala v rokoch 1945 až 1989 z politických dôvodov do väzníc a pracovných táborov viac ako 600-tisíc väzňov, asi 120-tisíc zahynulo.

Mnohí od hladu, na samotkách, bez lekárskej pomoci či na následky mučenia a neľudského zaobchádzania.



Ceaušescu veril až do konca

Rumunského diktátora popravili s manželkou pred Vianocami 1989.

BUKUREŠŤ, BRATISLAVA. Je to už 24 rokov, čo rumunského diktátora Nicolae Ceaušesca a jeho manželku Elenu 22. decembra 1989 obvinili z genocídy a po krátkom procese zastrelili. Areál v Targovišti, kde sa to stalo, od septembra sprístupnili verejnosti ako Múzeum komunizmu.

Ľudia si môžu pozrieť kasárne, kde diktátora i jeho manželku súdili, i stenu, pri ktorej ich zastrelili.

Z Bukurešti do Targovišta previezol Ceaušescovcov Alexander Popu, osobný pilot páru. Dramatický útek zo strechy budovy ústredného výboru opisuje v knihe Posledný let s Ceaušescovcami, ktorá vyšla len tento rok.

Pilot, ktorý deväť rokov vozil Ceaušesca na polovačky, sledoval proces i popravu. „Počul som ho kričať Nech žije socialistické Rumunsko a smrť zradcom,“ píše v knihe Popu.









pre p. Robo Horvath | 26-12-2013 19:36:16
to co tu monentalne mame je asi tiez nahovno.

Nesúhlasím s Vami. Tej zlodejskej bande to určite velice, velice vyhovuje. Ja pána Kurbela nepoznám, škoda že mi neodpovedá na moje čínske otázky.
Robo Horvath :) | 26-12-2013 17:34:21
Moj prispevok na pana Kurbela a Činu nebolo myslene v zlom a proti vam pan Kurbel,ale len na porovnanie ze nieje vsetko komunisticke len zle. A ak to takto pojde dalej s touto kapitalistickou demokraciou tak ten činsky komunizmus nas o par rokov nacisto ovladne.
To je bohuzial realita. Ja som zazil obidva tabory a v kazdom bolo a je aj nieco dobre a asi je to len na nas ze co a ako to tu vlastne chceme mat a co dovolime aby nam tu niekto diktoval a nariadoval. Ale jedno je iste,ze to co tu monentalne mame je asi tiez nahovno.
pre pána Kurbela | 26-12-2013 14:59:11
Pán Kurbel, Vy Ste boli v Číne. Videli Ste tam niečo podobného. Ak áno, ako sa Vám páčia tí čínsky komunisti?
anonym | 26-12-2013 11:30:00
Nevidim problém nakupovať u zbedačených ludi v CHine co pracuju na komunistov za 2usd na den aj deti!!!! problém vidim v hranatých komunistoch zo zderu_sd ,nosia kapitalisticke HODINY ZA 50-100 tisic eur, podnikajú ,zdieraju, okradajú a na BMV X6 maju plnu papuľu istot.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 26-12-2013 10:48:58
pre Horvatha | 26-12-2013 09:56:33 | - plna pravda. Ti, co necestujupo svete, zial nemozu poznat sposoby zivota v tychto krajinach.

U nas si ani len nevieme predstavit, ze by dieta lezalo bezvladne 20 hodin ci dlhsie na chodniku a vsetci by ho jednoducho prekracovali alebo obchadzali. A pri nom by zastavil mimionar a isiel do restauracie na veceru. Ozbrojenci prekladaju peniaze z banky do pancieroveho auta. Policajti hliadkuju po ulici a ludia kludne nakupuju...
... a dieta mozno zomiera od hladu a smadu ...

Cina - velkomesta, Hong Kong ci Shenzen su vybudovane tak, ako vacsina Europskych miest nebude ani za 20 rkov a Slovensko zial nikdy.

Ale v jednom Cinanov obdivujem. Kradnucich ci funkcie zneuzivajucich funkcionarov strany su schopni verejne popravit na vystrahu. To beriem...
Stale sa mame sa co ucit.

pre pre Horvath | 26-12-2013 10:12:51
A Vám v tej Číne takí ľudia vyhovujú? Ja som sa Vás pýtal na niečo iné. Takže svätenie zbraní proti Sovietskemu zväzu je tiež prejavom kresťanskej lásky? Alebo sa mi to len zdá? To čo spletáte v odpovedi pre pána Horvátha je asi tak dôveryhodné, ako dôvody pre odvolanie J.E. Róberta Bezáka. Tam sa teda tá Vaša cirkev vyfarbila. V spektre všetkých farieb. Najmä tých čiernych. A vždy bude pravda, že s ultraklerikárom a ultraľavičiarom sa normálny človek málokedy dohodne.
pre Horvatha | 26-12-2013 09:56:33
Predpokladám, že vám mlieko netečie po brade a tak si pamätáte, že komunizmus bola a je diktatúra proletariátu. Aspoň podľa ich vlastných hesiel.
Ak sa vám nepáči príklad Kórei zaplatím letenku na Kubu. Tam je to super. Tento týždeň tam dovolili kupovať a predávať nové autá. Budete sa môcť povoziť. A čo sa týka tej Číny. V Číne je v bežnom živote taký istý kapitalizmus ako u nás. Ba možno ešte tvrdší, nakoľko tam neexistovalo kresťanstvo, ktoré aspoň trochu nabádalo ľudí k súcitu. Tam vás kľudne bez povšimnutia nechajú na ulici umrieť. Komunizmus je len v ideológii. Všetci komunisti čo len trochu mohli, sú dnes v bežnom živote kapitalisti a komunistami sú len na straníckych schôdzach.
pre mýty | 26-12-2013 09:50:05
Čo to prosím Vám meliete aké hovadiny. Aké mýty slovenských komunistov? Tu sa teraz bavíme o slovenských demokratoch odsudzujúcich komunizmus na jednej strane a na druhej strane s tým hnusným a zaostalým komunizmom sa im neprieči veľmi aktívna obchodná spolupráca. Bolo by skutočne dobré, keby Ste si zobrali tušku a papier / nie MADE IN PRC teda Čina/ a napísali čo zlého sme my komunisti napáchali vo Vašom okolí, ako sme Vám ožobračovali, nedali Vám právo na prácu, vzdelanie, ľudskú dôstojnosť a podobné podľa Vás iné kraviny, ktoré Vám teraz dáva Vaša demokracia ala Havel. Ja viem len o jednej obrovskej krivde, ktorú sme spáchali voči Vatikánu.Presnejšie, že sme spravili z farára Sokola biskupa.A toto bol náš jediný zločin voči Vatikánu. A pokiaľ sa budete vracať aj do rokov 1950, prosím Vás začnite už v roku 1941, keď pápež svätil hitlerove zbrane voči Sovietskemu zväzu, alebo radšej zržte huby a nefalšujte históriu.
myty | 26-12-2013 07:48:00
myty Slovenskych komunistov o Cine su smiesne........HDP na obyvateľa Činy je nižšíe ako Albánska.
ling piao kur-bel | 26-12-2013 03:16:02
Takže pán Kurbel, ako je to s tým Vašim odporom ku komunistom. Ak je pravdou to, čo sem písal pán Robeo Horváth, tak Ste v peknej sračke.Myslím v tej morálnej.Vo väčšej, ako bojovník za práva cirkvi p.Sokol.
Robo Horvath :) | 25-12-2013 21:25:55
Pan Kurbel asi nie je komunizmus ako komunizmus. Ten vas priklad je skor priklad diktatury ale mozete dat aj ako priklad Cinu kde s radostou chodievate a obchudujete s touto komunistickou krajinou ktora uz cochvilu ovladne svet.
Takze?
pre pre to je sila | 25-12-2013 21:04:54
Nuž Vážený pán resp. pani. Na Vaše otázky Vám veľmi jednoducho odpoviem matematikou. Čakám ešte na Vaše vysvetlenie páchania zločinov tou Vašou demokraciou. len taká maličká otázočka. Čo vládne v Rusku? Veď Vaša EÚ sa z Vóvočku Putina posrala v momente, keď Ukrajine poskytol pomoc. Akurát že jastrabom a bankárom zhatil plány na totálnu deštrukciu Ukrajiny.Vďaka za Americkú demokraciu, ktorá má krvavé ruky z Vietnamu.Dúfam, že aj Vás a Vašu rodinu oslobodil strýčko Sam. Inak, my červení sme tu skutočne niečo vybudovali/ kde bývate?/ a Vy demokrati to v pohode rozkradli.
pre to je sila | 25-12-2013 20:43:28
Poprosim vysvetlit jednoduche fakty:

1. Preco zapadne Nemecko bolo vyspelejsie ako vychodne? Ten isty narod, to iste pocasie, tie iste prirodne zdroje.. akurat kapitalizmus a komunizmus
2. Preco je sever Korei zaostaly a juh taky vyspely? Ten isty narod, to iste pocasie, tie iste prirodne zdroje.. akurat kapitalizmus a komunizmus

25 rokov dozadu aj Rusi zistili ze komunizmus je mrtvy a nefunkcny system. Vy ste na to neprisli doteraz?
to je sila | 25-12-2013 20:24:01
Takže pán Kurbel ďakujem za ponuku za jednosmernú letenku, ja Vám odporúčam spočítať si tie zlodejiny a zločiny Vašej demokracie,tých samovrážd ku ktorým tá Vaša demokracia dohnala ľudí,tých bezdomovcov, tých obetí nebankoviek... tej Vašej demokracie pre pedofilov v sutanách. A potom si na nás červených vyskakujte. Ale až po zrátaní tých svinstiev sametovej revolúcie. Nakoniek zistíte, že my skutoční boľševici sme vlastne pre Vás vzor. Ale v slušnosti.Nech žije Váš Havel eventuálne aj ctihodný pán Sokol. Myslím toho v tej sutane, lebo v Seredi meno Sokol nosia aj slušní a pracovití ľudia.
Pavol Kurbel | 25-12-2013 19:42:44
Nadšencom a obdivovateľom komunizmu odporúčam prečítať si knihu s názvom Čierna kniha komunizmu. Ak by ani to nestačilo, dávam tu verejný prísľub, že tomu najväčšiemu obdivovateľovi zaplatím jednosmernú letenku do Severnej Kórei. S tým, že ten šťastlivec tam úspechy socializmu a komunizmu bude študovať minimálne rok. Ak by sa mu tam však veľmi páčilo, môže tam zostať aj na vždy.
xxxxx | 25-12-2013 19:17:51
iba toľko
http://zorvan.blog.sme.sk/c/344566/Sme-zaostali-a-je-to-super.html#ixzz2nXP6JrzL
Ľudovít Štúr | 25-12-2013 07:51:56
Ľudovít Štúr:
"Nech by sa akokoľvek komunizmus namáhal a predstieral, že chce ľuďom dopomôcť k ich právam, nič nevie o ľudstve, žalostne ho ponižuje, a keďže lipne na ustanovizniach, ktoré sú nepraktické a neuskutočniteľné, patrí k najdivším výplodom, aké vôbec vzišli z ľudského mozgu."
tak gulak čo si bol? | 24-12-2013 22:18:54
už tu napíš čo si ty bol za zvláštny úkaz socializmu?
pre Jozefa | 24-12-2013 20:59:11

Keby si nieco podobne urobil v dnesnom rezime, teda ze by si napisal pravdivu kritiku toho stastia čo bolo za socializmu a čo tu dnes mame, tak dnes by sa stalo iba to jedine: dnes by ta nikto nestihal, kazdy by na teba sral, ale ty by si mal urcite pocit naplnenej demokracie a stastia na Slovensku! Si dostatocne sprosty a netvarny!
Robo Horvath:) | 24-12-2013 20:47:43
gulak, mozno ta nepotesim ale mozno sa to este raz vrati a budes predsa len komunista, ale to uz ponovom taky demokraticky europsky komunista.

http://finweb.hnonline.sk/video-817/europska-unia-je-novy-komunizmus-599246
shelley | 24-12-2013 20:15:39
Neviem, či toto bude ešte niekto čítať, predsa len , sú tu už novšie témy...ale zočula som dobrý text piesne Pavla Braxatorisa ( textoval pre Gejzu Dusíka) cca z r. 1958 : citujem úryvok....bol som liberál, teraz som už radikál...atď..lebo dobrý politik, toho neprekvapí nik, len čo sa karta obráti, ihneď kabát prevráti...Prajem šťastlivý Nový rok!
gulak | 24-12-2013 17:18:03
Treba čátať pozorne-spomeň mi aspon jeden môj článok,kde som obhajoval bývalí režim-takéto obvinenia striktne odmietam-nebol som ani v SZM,ani som nebol komunista,no v Seredi poznám veľa komunistov,ktorí využívali výhody bývalého režimu a teraz sa tvária,ako veľkí demokrati-kvôli tomu,že nikto z mojej rodiny nebol komanč-tak kvôli tomu ma nezobrali na školu,na ktorú som sa hlásil,musel som ísť na inú,zobrali mi na 3 roky pas-zažil som režim,viem,čo viem,ale niektorí ľudia sa tu snžia systematicky manipulovať s faktami,chceš mi povedať,že to,že obyčajní ľudia si vtedy stavali domy je klamstvo-aj teraz si ľudia,čo sú zamestnancami stavajú domy-dnes sa 30ročné byty,čo stáli okolo 50 000 korún-predávajú za 50 000 eur a viac -ja neobhajujem komunistické zverstvá v 50 rokov-vtedy som ešte nežil,ale píšem o tom,čo som zažil-aj ja som vstával rady na južné ovocie,na mäso,pre dieťa na miláčika,či jogurt,lebo som nepoznal súdruhov vedúcich z potravín-a prečo neutočíte na cirkev-tá tisíce ľudí upálila,umučila a predsa chodíte do kostola...
Jozef | 24-12-2013 16:22:21
gulak, nechcel som reagovat na Teba, ale musim.
Dal si si prezyvku (nick) podobny strasnemu zariadeniu, preco?
A teraz tu obhajujes byvaly rezim. Preco?
Co zle napisala "šely"? Ved vsetko co napisala je pravda.
Kedysi sem na SOL napisal moj oblubeny bloger vetu - ze Vranovica nam nezvolili Patane.
To same plati aj vo velkej politike. Ved bolsevika si volime stale. A volime ho my, je jedno ako si dnes hovori, stale je to bolsevik.
P.S. ak sa mylim v Tvojom nicku, tak ho objasi.( co znamena "gulak" ?)
gulak | 24-12-2013 15:27:50
pre:Shelley:čo som zle napísal-pravdu-tá vždy bolí a kto si prejedol budúcnosť-ľudia,ktorí teraz pracujú za smiešne mzdy-budúcnosť nám teraz prejedajú-politici,podnikatelia,čo platia minimálne dane,ojebávajú na DPH-naša budúcnosť odchádza do zahraničia-tam totiž idú väčšinou zisky z predaja,či výroby-píšeš,že cigánov treba vzdelávať-ked navrhneš nejaký fungujúci systém-tak dostaneš za to Nobelovú cenu-ale ked nič nevieš navrhnúť-tak to sú iba populistické žvásty-vždy som tvrdil,že revolúcia-bez potrestania komunistických pohlavárov,bonzákov a eštebákov nie je žiadna revolúcia-bola to,len obyčjná šaškáreň-a ešte sa chcem spýtať-prečo do mestského zastupiteľstva-stále volíte bývalých kounistov,alebo ich detičky-potom sa čudujete,že Sered vyzerá tak,ako vyzerá..
anonym | 24-12-2013 14:45:28
Ulohou medii je poukazovanie na korupčne spravanie,roznu nezákonnosť, zneuzivanie verejnych financii ,su"predlzenou rukou" obcana pri kontrole moci. Novinari a media pri Ficovi klesli na totalne dno. Obmedzili sa na informovanie o zlomených lavickach, autonehodach,ako dodrzovat pitny rezim,aka velka mrkva narastla v hornej dolnej.Vdacna tema je cirkev , cigosi a podobne nezmysli,len aby sa nepisalo o zlodejinach komunistov zo smeru.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 24-12-2013 12:59:41
anonym | 24-12-2013 12:51:20 | - osobne povazujem za dolezite, uz konecne prestat hladat vnutorneho ci vonkajsieho nepriatela vsade tam, kde veci nefunguju. Chapem, ze to je pohodlne a clovek ma pocit ze za nic nemoze, len to je neskutocne klamlive.

Obcan ma neskutocnu moc uz od roku 1989. Ze sme sa nechali natiahnut na LenOna pana Meciara ako neskuseni v semokracii - chapem. To je ospravedlnitelne.

Ale ze ludia cakaju aj stvrt storocie po revolucii na Janosikov, vodcov so zarucenymi pravdami, hladaju tych, ktori budu vecne rozhodovat za nich - to teda uz fakt nepochopim.

V demokracii, v pravnom state o vsetkom musi rozhodovat obcan!

Ked ale trpime volenych funkcionarov, ktori par hodin po volbach verejne a bez hanby vyhlasia, ze "obcan rozhoduje iba v den volieb", tak sme naozaj iba ovce.

Zaklad je - politik musi sluzit obcanom a nie opacne. Politici to nepochopia skor, ako samotni obcania. A ak to pochopi vacsina, politici zacnu konat v prospech nej.
anonym | 24-12-2013 12:51:20
Za tento komunisticky marazmus nesu najvacsiu zodpovednost TV a novinari ,70% sa nechalo kupit a 20% ma opravneny strach, preto aj v mediach o zlodejinach smeru a komunistov(a je ich asi najviac v historii SR) nie je ziadna zmienka.
Rok volebný! | 24-12-2013 12:28:59
Pán Majko to tu napísal veľmi dobre. Ale čo teraz?Čo ďalej? Keby ľudia volili a odvolávali aktívne s účasťou 70% a vyššie,aktívne sa zaujímali o veci verejné,to by bolo celé inak.Ale nebude lebo tie 3% majú moc,média, majú všetko,to tu takto budú udržiavať.

Národ nerozumie politike, nerozumie veciam verejným, nezaujíma sa o príčinné súvislosti medzi zločinom,mafiou a najvyššími politickými fungciami a o vzťahy medzi nimi. Občania to nechú počúvať,pochopiť,nechú vyznať sa v tom,nechcú chodiť na volby,nebudú chodiť na volby, je im to jedno,ich predkom to bolo jedno,im je to jedno.

Ja sa pýtam,,,napíšte mi niekto,ako toto zmeniť.Ďakujem.

PS:Po revolúcii bola širšia skupina ľudí,ktorým záležalo na budúcnosti...po 24 rokoch,je vačšina z týchto v USA,Kanade,Austrálii, Nemecku, Taliansku, Anglicku....v poslednom období hlavne v ČR a Rakúsku.
Aj ja som zažil tú dobu | 24-12-2013 11:58:56
Pracoval som ,mal som peniaze!Pracujem teraz a mám peniaze!Pracuj aj Ty a budeš mať peniaze a nezhánaj niekoho kto bude pracovať namiesto teba!Ty jediný si múdry ako vyplýva z tvojho príspevku a čuduj sa svete nikto nechce na Teba robiť!To je ale skazený svet!Alebo že by bola drvivá väčšina chytrejšia ako Ty?Pouvažuj aké zriadenie by Ti vyhovovalo!
pre: Ja som zažil tu dobu! | 23-12-2013 12:27:02 | 24-12-2013 11:45:57
Normálne mi ťa prišlo ľúto, že nevieš už rok zohnať zamestnanca. Podľa teba nikto nevie nič robiť. Tak napíš nám pán podnikateľ akú prácu ponúkaš a za koľko. Možno aj ja pochopím prečo už rok nevieš nikoho zohnať.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 24-12-2013 10:38:22
Mozno to stele vela ludi tazko akceptuje, no za stav demokracie v krajine sme si zodpovedni skutocne my sami. Vy, kolega pod Vami, nad Vami, clenovia Vasej rodiny, mojej i ja.
Cim skor si to ludia uvedomia, tym rychlejsie moze nastat akakolvek zmena, po ktorej vacsina slusnych beznych ludi tak dlho tuzi.

Zmena nikdy nepride zhora. Ti, ktori robili legislativu, ktori sa striedaju pri moci od revolucie, ti zmeny nepotrebuju. Im vyhovuje sucasny stav a ci to uznate alebo nie, im vyhovuje minimalny pocet volicov. Oni si tych "svojich" oslovuju zaviazanim za stranicke nominacie a miesta na uradoch a pod.

Denne pocuvam, ako sa ludia stazuju a ako nadavaju na volicov SMERU - SD. Nestotoznujem sa s nimi. V demokratickej spolocnosti ma pravo kazdy na slobodu vierovyznania, na slobodne volby a slobodu slova ci pohybu.

Respektujem nazory volicov kazdej strany ci kazdeho politika a to aj takych, ktorych fakt nemusim. A je ich dost.

Vyhrady vsak mam k tym aspon 70 % volicom, ktori nevolia!! A ospravedlnuju sa sami pred sebou buchajuc sa do prs, ako odignorovali tych "zlodejov". Oni vsak odignorovali samych seba, svoje deti a prave vsetkym "zlodejom" davaju dalsie a dalsie sance vladnut.

Je mi jedno, kto bude pri moci. Ak bude demokraticky zvoleny - VACSINOU.

Ak to vsak budu takto pokracovat dalej, tak 97 % naroda bude ovladat 3 % tych, ktorym sa netazi ist volit a ktori chapu, ze volby su tym najdemokratickejsim nastrojom riadenia spolocnosti.

V nasledujucom roku nas cakaja tolko volieb, ze ludom z nich bude zle. Ked sa pozrieme na rok nie kalendarny, ale zacinajuci pred volbami do VUC a konciaci volbami do mestskych a obecnych samosprav, ide o super volebny rok. Ten sa nevyskytuje az tak casto.
Zacal ucastou, resp. viac ako 80% neucastou beznych ludi nasho regionu na volbach. Mame teda dovod cudovat sa, ako to tu vyzera?
anonym | 24-12-2013 09:50:09
komunisti ruka v ruke s fašistami boli masoví vrahovia, vyvraždili desiatky miliónov ľudí, fašistov svet zastavil, urobil čiaru a komunistov presunul od Moskvy po Berlín.
A v roku 2013 my občania v Slovenskej Komunistickej Gubernii v rámci EÚ sme vystavení novodobému červenému psychoteroru synáčikmi a vnukmi obersúdruhov.
Naše nešťastné komunistické Slovensko, teraz je to omnoho ťažšie, súdruhovia chameleóni disponujú miliardami a nebijú po papuli, rovno Vám cez TV kanály ovládajú mozog v hlave.
Kedysi ste maskovaného komunistického papaláša rozoznali ihneď podľa reči, dnes podľa toho, koľko má na účte a ktorých kamarátov má vo vláde, v parlamente a na súde.
pre Komunistom špagát okolo krku | 24-12-2013 02:05:22
Pri takýchto imbeciloch, ako si ty ani mať demokraciu nikdy nebudeme. Len samé debiloviny tu píšete a nič nerobíte. Čakáte, čo sa bude diať, ale same sa to nespraví.
Komunistom špagát okolo krku | 23-12-2013 23:55:46
1) Komunizmu zlomil krk vnútorný dlh (budovalo sa z toho čo sa ukradlo ľuďom, čo vybudovali medzivojnovú ČSR, ale na obnovu už nezostali zdroje) a celková zaostalosť (napr. neboli viečka na jogurty pretože sa dovážali zo západu, neschopnosť vyrobiť homokinetické kĺby - preto mali autá kardány alebo motor vzadu)
2) Poľnohospodárstvo nám závideli možno v Afrike, západ nám nemal čo závidieť. V roku 1987 ČSR spotrebovalo 230 kg hnojív na hektár (aby sa splnila päťročnica), dnes stačí cca. 110 kg. Tieto látky môžu byť karcinogénne, takže sme sa sami otravovali.
3) Každý mal prácu - zákonom o povinnej práci vznikla umelá nezamestnanosť, ktorá deklasovala produktivitu práce. Napr. pražský hotel Pyramida mal 227 zamestnancov, reálne potreboval iba 80.
4) Zbrojný priemysel - padla železná opona, kto by kupoval zastarané zbrane? Angola, Kongo, Sýria a Lýbia áno, ale akosi neplatili.
5) Aká zmena nastala? HZDS = ŠTB, Fico = komunisti, všetci doterajší prezidenti boli komunisti - kamarát, my sme tu demokraciu ešte naplno ani nemali.
Pre: shelly | 23-12-2013 23:32:57
Komunizmus padol preto lebo voľakedy "vládli!budovali,investovali každý mal prácu blízko bydliska.Novodobým komunistickým funkcionárom sa nechcelo za pomerne malý plat a pritom platiť členské do strany takto vládnuť,tak prevrátili kabáty,nemusia platiť nemalé členské,platíme im to my všetci,majú obrovské platy,nemusia nič robiť-vidíme to v parlamente,čakajú na zahraničných investorov,zdierajú ľudí na daniach.Nemajú žiadnu zodpovednosť-radosť vládnuť.To čo pod týmto niekto napísal,že všetci robili a nikto nič nerobil,asi nevie čo píše.Budovalo sa,investovalo a výsledok práce už štvrť storočia politici rozkrádajú!Prosím neklamme sa navzájom.A poľnohospodárstvo-to nám západ závidel,boli sme potravinovo sebestačný.Pre to ho hneď po zbrojnom priemysle zlikvidovali.Jesť musí každý a každý deň.Automobilky? Pozrite na Detroit.Aj tu po čase ostane len zdevastovaná najúrodnejšia pôda.Bohužial.
Pre:ja som zažil tú dobu | 23-12-2013 23:10:22
Že nemôžeš nájsť rok zamestnanca to je asi výbornými podmienkami čo ponúkaš!
shelley | 23-12-2013 23:05:25
Dobre píšu títo podo mnou (mimo gulaka). Komunizmus musel padnúť okrem iného preto, lebo technicky a ekonomicky zaostával, prečo ľudia utekali na Západ a nie zo Západu sem? Komunisti spôsobili ten obrovský duševný marazmus u nás, lebo ešte stále pretrváva heslo: Kto nekradne, okráda svoju rodinu. To sa len tak ľahko nedá vymazať z pamäte národa, a preto sa teraz každý snaží nahrabať si majetok za každú cenu. Ale niektorí ľudia nemajú kritické myslenie aj keď vedia písať a čítať. Treba mladým o tom hovoriť a vzdelávať ich, aby poznali svoju históriu, i keď bola smutná. Za to, ako to teraz na Slovensku vyzerá, môžu naši politici a my, ktorí ich volíme. Už neplatí: starajte sa o mňa, ako to stále chcú Cigáni. Cigánov treba vzdelávať, lebo s tým ich primitívnym myslením je to hrozné. Áno,bolo mlieko za dve koruny, ale jeho výrobná cena bola asi 7 korún. A povedzte mi, ktorý hospodár takto môže robiť? Bolo to na úkor niečoho iného. Prejedli a presrali sme si svoju budúcnosť. A teraz tu ide ktosi za nimi banovať. Vieme kto.
gulak | 23-12-2013 17:49:29
A tí gazdovia z čoho boli bohatí? Asi z toho,že za pár grajciarov tam ľudia dreli od svitu do mrku-a že za komančov nič nebolo-a čo tie domy,čo si stavali normálni pracujúci ľudia-a Ty,čo nemôžeš rok nájsť zamestnanca-ako si dovoluješ tvrdiť,že nikto tu nič nevie robiť-sa zobud-to,že je tu kopec nezamestnaných-je dôsledok toho,že na Slovensku sa zrušilo kopec podnikov,ktoré zamestnávali desaťtisíce ľudí-si pozri Ćeskú republiku-to,že majú malú nezamestnanosť,nie je dôsledok ich politiky,aj ony majú podplatených a korupčných politikov,ojebávačov DPH a pod.čvargu,ako my-ale je to dôsledok toho,že väčšinu fabrík nezrušili-súkromný sektor nie je schopný zamestnať desaťtisíce ľudí,pretože nedokáže konkurovať zahraničiu a domáci sektor je o ničom...
Jozef | 23-12-2013 13:12:48
seredan,pridam sa ku kolegovi podo mnou.
O com pre boha tocis? Tiez som tu dobu zil, a musim Ti povedat, ze to vidis velmi skresleno.
V 48 roku bolsevik zobral vsetkym co nieco mali, vsetko.
Znarodnil, kolektivizoval a urobil velku menu penazi.
Vies kto chodil po bohatych gazdoch, majiteloch prevadzok, tovarni a vobec vsetkych co nieco vlastili?Ubohe nicky, nímandi a podobna svoloc. Vsetko im pobrali, kto nesuhllasil skoncil zle.
A potom, po troske bolsevik pustal chlpy.
Ano postavili skoly, nemocnice, byty a pod. , ale to vsetko postavili z toho co predtym nakradli.
A svoloc sa tesila.
Ako pise kolega podomnou. Nikto nic nerobil, ale vsetci mali robotu.
Preco, podla Teba ten vynikajuci socialny a spravodlivy system padol?
A pre toho co si stale mysli, ze Carnogursky rozvratil JRD - cka. Mas pristup na net, pozri si v starycgh zaznamoch kto bol pri moci, ked sa menil zakon o druzstvach.
Bol to Meciar a jeho min. podohospodarstva kto priniesol zakon umoznujuci rozdrobit prosperujuce spojene druztva.
Ja som zažil tu dobu! | 23-12-2013 12:27:02
Bol to humus,všade bordel špina,zaostalosť neskutočná,všetko sa len flákalo,sprosté bolo,ničoho nebolo,nikto nič nerobil,nemali sme nič,nemohlo to ďalej vydržať,musela prísť realita,lenže boli ste naučený nič nerobiť a tuto realitu nie ste schopný obstáť.Akých nezamestnaných?O čom tu píšeš?Rok hladám zamestnanca,nikto tu nevie nič robiť,realna nezamestnanosť je 4%,cigánov a bezdomovcov je tu rovnako,len vtedy si nemal informácie a teraz máš.Dnes môžeš robiť čo chceš,môžeše mať penazí a bývania koľko chceš,len všetci čakáte čo vam kto kedy dá a medzi tým pozeráť noonstop TV HNOJ.Sa chytte roboty,začnite niečo robiť,ničoho tu nie je len dovážaný brak,všetky firmy idú na plné gule,jediné čo nejde je maloobchod s volovinami.Tu budeš písať o nezamestnanosti o jakej prosím ta?Čo vedia robiť tí nezamestnaní?Akú majú pracovnú disciplínu?To čo je dnes nezamestnané,to už zamestnané nikdy nebude.Dodnes sú ludia z týcg čias nenormálne obmedzený,kedy to skončí.
seredan | 23-12-2013 08:40:22
Chcem sa spýtať tu diskutujúcich,koľko z vás tú dobu zažilo?To vás asi v škole učili,aká to bola doba.Je pravda,že komunisti takto robili z ľudmi,ale bolo ich len pár stovák.Ale dnešná doba čo dobré priniesla???Tisícky nezamestnaných,tisícky bezdomovcov,pol miliona cigánov.Aešte by som sa vrátil k autorovi tohoto článku.Ja si ho veľmi dobre pamätám z čias komunizmu.Ako je možné že sa mal tak dobre v tej dobe?Veľa ľudí si ho pamätá.Verejné tajomstvo:Buď bol v strane alebo donášal.A teraz tu ide vypisovať ako bolo zle.Veľa ľudom ublížil a veľa aj pomohol.Podľa toho odkiaľ vietor fúkal.Nikto nevedel čo je zač.Stretával sa väčšinou z basistami v "kačabare"nadrbaný skoro každý deň.Teraz sa tu prezentuje ako majster sveta,ale starší ľudia si ho dobre pamätajú.
VEŠAŤ? | 23-12-2013 07:49:14
Anonym, anonym, vieš veľmi málo o živote. Mal by si byť v obraze. Nebol som komunista, ale v tej dobe bol každý zamestnaný, mal pravidelný prísun peňazí, mohol za pár korún mať vlastné bývanie, zdravotníctvo bezplatné, školstvo bezplatné a bol relatívny poriadok. Dnes? Bezdomovci, drogy, nezamestnamosť, u lekárov samí nadštandatný úkon, len aby si ho musel zaplatiť, lieky ani nehovorím. Na školu sa neplatilo. A teraz sa zamysli nad tým. Každý tu opisujete, ako zle bolo a teraz je lepšie. Dnes taký "typu mňa do tých všetkých nerátajte" čo sa v tichu viezli s ostatnými, teraz ako mierny zbohatlíci, nadobudli nejaký majetok a už sa im komunizmus zhnusil. Lepšie je viezť sa s ľuďmi typu KDH (bývalí najvyšší), ktorý nechal vyplieniť a rozkradnúť družstvá a štátne majetky, teraz kandiduje za prezidenta!!!!
On bol jedným s tých, čo razvrátili celé polnohospodárstvo. Teraz sa hrá na svojom advokátskom piesočku na spravodlivého a nevinného. Celé je to samá špina a hnus. Toto je lepšie, ako za komunistov? Tak to ďakujem veľmi pekne. Hlásať vodu a piť víno? Zlodejina a bezprávie je dnes, nie vtedy.
anonym | 23-12-2013 07:07:47
Ach za komunistov muselo byt super. Za zopar protistatnych hesiel dostanete moznost sa stretnut s hokejovymi majstrami sveta, ktorym uz nejde o zlaty kov, ale o uranovy kov v Jachymove. Komunisti sa mali vesat!
občan | 23-12-2013 00:47:34
Ja keď počujem kolkým je luto za touto dobou a ako velmi sa im to páčilo,nadobúdam presvedčenie, že to ešte nie je za nami...a počas tejto chvílky "slobody" pozeram google maps Chicago.
Pavol Kurbel | 22-12-2013 22:07:48
Mňa do tých všetkých nerátajte.
seredan | 22-12-2013 22:01:46
A kolko ludi čo by za to dalo aby sa to vratilo naspäť.Asi všetci !!!
Jozef | 22-12-2013 13:35:09
Brrr.
A to sa najdu ludia, ktorym je za touto dobou luto.
Ved mlieko za dve kacky....

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign