Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Nech sa udeje čokoľvek, vždy si to odnesie obyčajný človek...

Miloš MajkoDátum08. 12. 2011 21:25:29TémaBlogy
200 Miliardy ktoré by mohli ísť do vedy, zdravotníctva či potlačenia chudoby vo svete idú do vojen a presadzovania vlastných politických a náboženských záujmov. Bojujú proti sebe náboženstvá, stavajú múry, do plotov púšťajú elektrinu, kladú nášlapné míny. A na bazáre v Jeruzaleme si v jednom stánku bez problémov kúpite symbol kresťanstva, židovského náboženstva či arabského. Pekne vedľa seba. Nuž čo, biznis je biznis. Ten na politiku nehladí. A ani kupujúci...
-  Foto (C) Miloš Majko

Európa má poslednú šancu - tvrdia politici pred stretnutím, na ktorom chcú rozlúsknuť  oriešok nazvaný kríza. Veľká kríza. Že najväčšia v histórii. A že budú potrebné tvrdé  opatrenia a šetrenie všade, kam sa pozrieme. Že budeme uťahovať opasky.

Bohatý sever Talianska chce odtrhnutie od chudobnejšieho juhu. V Grécku a Taliansku idú zvyšovať dane, aby naplnili prázdne štátne kasy a znížili deficity verejných financií.

Aj ďalšie nadpisy článkov v novinách sú pre nás bežných ľudí povzbudzujúce.  Gorbačov vyzval na anulovanie ruských parlamentných volieb - tisíce ľudí protestujú proti zmanipulovaným voľbám v Rusku, ruská polícia zatýka. Dokonca sú schopní nasadiť armádu. V Egypte sú nepokoje viac menej už stále, Tunis si svoje prežil iba nedávno. Španielsko a Portugalsko  sa borí s problémami. Nezamestnanosť láme rekordy pomaly od druhej svetovej. Nemecko sa pripravuje na prechod meny  - s DM Markou sa Nemci naozaj lúčili ťažko. Veľká Británia pracuje na krízových plánoch  a pripravuje sa na rozpad Eurozóny. Gréci v momente skončenia jedného generálneho štrajku chystajú ďalší. Protestujú piloti  ČSA, British Air - pasažier dnes pred odletom už nepozerá prioritne na letový poriadok ale na to, kedy, kde a kto štrajkuje. Keď si dajú všetci niekoľko dňovú prestávku, určite sa k životu prebudí minimálne  islandská  Katla. Na všetko však doplatí obyčajný človek. Ten, kto iba platí a platí ako jeden blbý kôň a následne  sa zložito a zase za svoje prachy musí domáhať svojich práv.

Od januára zdražie plyn, elektrina a ktovie čo ešte. Bežný človek za plnú nádrž do auta vysolí takmer tretinu výplaty - spotrebné dane máme jedny z najvyšších v únii. Stúpla  DPH  a stále je málo. Dokedy? Dokedy bude možné žmýkať obyčajného človeka  (nemyslím Matoviča)  už dnes žijúceho od výplaty k výplate - ak je vôbec zamestnaný? Dokedy bude nasledovať jedna reforma za druhou robená vždy viac menej tými istými - ak nie tak určite podobnými, no vždy neschopnými politikmi, ktorí sypú nápady na oživenie ekonomiky a vytvorenie nových pracovných miest vždy iba pred voľbami?

Čínske námorníctvo by malo podľa vyjadrenia  prezidenta Chu Ťin-tchaa urýchliť budovanie svojich vojenských síl a pripraviť sa na vojnu. Američania karhajú Izrael, Číňania si stále nárokujú Juhočínske more a  Thajwan. Japonci chcú späť Kurily - už od vojny nie a nie ich od Rusov dostať. Asi im krajina o rozlohe šestiny sveta nestačí - ja by som ich Japoncom dal, nech by bol konečne pokoj.

Tísíce rokov  mohutnejúce ľadovce pri severnom póle sa roztápajú a namiesto boja o ich zachovanie politici bojujú za vplyv a ovládanie severnej cesty, ktorá sa už otvára. Nuž, biznis je biznis... Z čoho by ešte tak politici asi vyťažili?

Harabin kontrolórom ministerstva financií opäť zabuchol pred nosom dvere. Nie svoje, domáce, ale na Najvyššom súde  SR. A najnovšia správa -  Mojsejová ide do politiky a spojí sa aj s diablom. Tak to je už naozaj v prde.. ... Nemôžem, lebo jedného by z toho snáď porazilo. Nech sa totiž udeje čokoľvek, nech politici pokazia nepokaziteľné, nech v ktorýchkoľvek voľbách ktoréhokoľvek štátu vyhrá ktokoľvek, vždy je to rovnaké. Narobí ťažko vyčísliteľné škody a vždy - opakujem a zdôrazňujem - vždy účet zaplatia obyčajní ľudia. Občania, ktorí ich živia. Oni a ich dedi, vnuci a dnes už snáď šieste pokolenie. A to nevieme, kde to skončí... Alebo ste snáď od čias Nicolae Čaučeska videli, že by ešte niektorý politik za krivdy napáchané voči občanom  odvisol?  Sme humánna spoločnosť. Až tak veľmi humánna, že pohltíme sami seba. To je masochizmus, čo?

P.S: Čo sa deje aktuálne?  Ďalšia správa tlačových agentúr - "Lídri zachraňujú na summite euro i celú úniu" .  - nechávam bez komentára...

- - -

Popis pod fotografiu: 

Miliardy ktoré by mohli ísť do vedy, zdravotníctva či potlačenia chudoby vo svete idú do vojen a presadzovania vlastných politických a náboženských záujmov. Bojujú proti sebe náboženstvá, stavajú múry, do plotov púšťajú elektrinu, kladú nášlapné míny. A na bazáre v Jeruzaleme si v jednom stánku bez problémov kúpite symbol kresťanstva, židovského náboženstva, moslimského  či arabského. Pekne vedľa seba. Nuž čo, biznis je biznis. Ten na politiku nehladí. A ani kupujúci... -

Foto (C) Miloš Majko
 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Robo Horvath | 09-12-2011 14:45:21
Podstata z prevzatého príspevku spočíva v nenažranosti každého . Od nového roku sa budú zvyšovať energie, takže vlastne sa bude zvyšovať všetko. V podstate si kopeme vlastný sociálny hrob. V tomto zmagorenom systéme mi chýba už len platba za kyslík čo dýchame. Ale tak nám treba, veď komu niet rady tak niet ani pomoci. A netreba ani ďaleko chodiť. Pred nedávno tu dal niekto argument, že preto sa musí zvýšiť cena za smeti, lebo je to stratové a že si treba pozrieť aj iné mestá podobné aké majú ceny. Tak toto môže napísať len chuj a nie normálny človek. Tak zvyšujme ceny preto lebo ich zvyšujú aj inde. Tak nie aby sa spravilo maximum pre efektívnosť a kontrolu, ale radšej dvihnime ceny. Super, len takto ďalej a na rok sa niektorí môžu začať vešať , lebo po takomto zvyšovaní nebudú mať možno ani na stravu pre svoju rodinu . Je to hnus a choré myslenie na ktoré doplatíme všetci.
seredan | 09-12-2011 14:31:36
j.f. plne s tebou suhlasim. Toto sa nemoze skoncit inak ako vojnou. V podstate vojna sa uz zacala, staci spomenut Libyu. Kvoli rope musela padnut. Rovnako skoncil aj Irak. Kedze kriza sa prehlbuje a mocnosti budu potrebovat dalsie zdroje je len otazkou casu kedy napadnu dalsiu obet. A co sa tyka financnej krizi, tak ta je len vymyslom bankarov a ich spriaznenych posluhovacov vo vladach. Stacilo by, aby sa odpustili nehorazne uroky, neprimerane vyberane za pozicky a z niekolkych bilionov eur by sa razom stalo len niekolko milionov. Ale chamtivost bank a skorumpovanych politykov daco taketo nepripustia. Budu zmykat obycajnych pracujucich ludi a privedu ich na pokraj existencie.
j.f. | 09-12-2011 09:58:12
Kazdopadne vsetko speje len k jednemu, a to su celosvetove tvrde nepokoje, ktore pravdepodobne skoncia vojnou a na ktorej paradoxne zarobia prave ti najbohatsi, ktori tento stav sposobili. Mne osobne je luto deti a starych ludi, ktorí budu v takomto pripade trpiet najviac. Kiez by to tak nebolo.
Igor Lehocký | 09-12-2011 08:51:11
"prevzaté", veľmi výstižný a pravdivý príspevok, na hanbu celému súčasnému systému, prikrytému demokraciou a hlavne slobodou, ktorou sú ľudia úplne osprostení. Kapitalizmus a kompletne celá jeho podstata fungovania, v chamtivosti, bezohľadnosti a klamania politikov, u ktorých sú na prvom mieste vždy a všade iba peniaze a vlastný prospech. Nuž, ak ma pamäť neklame, do bodky takto opísali podstatu "demokracie" asi pred 150 rokmi páni Karol Marx a Fridrich Engels, čo je smiešne tragické.
prevzaté | 09-12-2011 05:59:10
Euro padne! Zarobte na tom! S takýmto názvom som kdesi na internete zahliadol článok, súvisiaci so súčasnou krízou. Ten názov ma zvlášť zaujal preto, lebo obdivuhodne stručným spôsobom poukazuje na skutočnú príčinu dnešnej krízy, ktorá spočíva v samotnej podstate kapitalistického systému. Je ňou túžba po zisku! Princíp dosahovania zisku! A to bezohľadne, akýmkoľvek spôsobom a za akúkoľvek cenu! Dobre sa totiž dá zarábať vtedy, keď ekonomika funguje, ale paradoxne i vtedy, keď ide ekonomika do krachu. Dobre sa dá zarábať v mieri, ale paradoxne i vo vojne a potom na vojnou zničenej obnove krajiny. Dobre sa dá sa zarábať pri dostatku a nadbytku, ale aj na chudobe a biede. V slobodnej spoločnosti sa predsa možnostiam zisku nijaké medze nekladú! Veď to by bolo obmedzovanie základného ľudského práva - práva na zisk!

Je samozrejmé, že bez primeraného zisku to nejde. Tu však máme na mysli predovšetkým zisk vysoko neprimeraný. Zisk špekulatívny, zisk bezpracný prostredníctvom rôznych machinácií na burzách, zisk z vysokých úrokov, zisk z rôznych daňový či iných finančných podvodov, tunelovania a podobne. Európska dlhová kríza v skutočnosti vznikla z túžby po zisku, rovnajúcej sa bezhraničnej chamtivosti, ktorá sa vymkla spod kontroly. Európska dlhová kríza vznikla nezodpovedným požičiavaním nemeckých a francúzskych bánk nezodpovedne hospodáriacim európskym krajinám. Je pochopiteľné, že nemecké a francúzske banky požičiavali na úrok, no a práve vidina obrovských bezpracných ziskov z úrokov im úplne zahmlila zrak a zdravý úsudok. Chamtivo požičiavali donekonečna vidiac pri tom len a len budúci zisk, pričom si akosi neuvedomili, že požičaná suma narástla až do takých astronomických rozmerov, že ju už reálne vôbec nemožno splatiť.

Takto vznikla kríza. Vznikla z chamtivej túžby po zisku! V európskych pomeroch zrazu krachlo to, čo sa po dlhé roky úspešne osvedčovalo v Afrike. Tam sa totiž tiež veľkoryso a pod pláštikom pomoci požičiavalo chudobným štátom, ktoré sa zadĺžili natoľko, že boli každoročne schopné splácať už iba úroky z dlhov. Týmto spôsobom potom dlhé roky prúdil takzvaným “dobročinným darcom” bezpracný zisk z chudobnej Afriky. Naozaj veľmi jednoducho a ešte pod pláštikom pomoci sa dá dobre zarábať i na chudobe.

Preto sa teda veľkoryso požičiavalo i Grécku. Skutočným dôvodom pôžičiek však nebola pomoc, ale vidina obrovských ziskov. Sebecký cynizmus bielych golierov sa však v európskych pomeroch akosi prerátal a my tu máme zrazu dlhovú krízu.

Európski politici, bankári a štátnici sa stretávajú a snažia sa spoločne krízu riešiť. Paradoxom ich úsilia je však fakt, že títo ľudia nie sú stále schopní myslieť inak, ako iba tak, ako uvažovali vždy a stále až doteraz. To znamená v intenciách čo najväčšieho zisku! V tom však spočíva určité pokrytectvo všetkých ich stretnutí a nemožnosť nájsť účinné východisko von z krízy. Keď sa totiž stretnú a toto východisko spoločne hľadajú, každý z nich podvedome iba číhavo striehne a na to, čo by sa z toho ešte dalo vytĺcť.

Navonok sa síce hovorí o pomoci a záchrane Európskej únie, ale v skutočnosti ide predovšetkým o pomoc a záchranu nemeckých a francúzskych bánk a o hľadanie spôsobu čo najmenších strát ich možných ďalších ziskov. Naivným masám sa však táto sebecká pravda samozrejme interpretuje prijateľnejším spôsobom. V čom ale spočíva skutočné východisko z danej situácie? Jednoznačne v zmene spôsobu myslenia a tým i v zmene celkového prístupu k realite, pretože princíp sebeckého zisku za každú cenu a za akejkoľvek situácie nám ukázal svoje hranice, za ktorými sa nachádza už len skaza.

Tento skazonosný a zvrátený princíp musí byť preto nahradený niečím iným! Pri všetkých rokovaniach a snahách o riešenie krízy musí byť v zúčastnených prítomná naozaj úprimná snaha po všeobecnom prospechu. Po skutočnom všeobecnom prospechu, ktorý bude vysoko nadradený úzkym a egoistickým záujmom rôznych finančných skupín, štátov a bánk. To je ale niečo nesmierne ťažkého! Niečo, na čo sme doteraz vôbec neboli zvyknutí. Avšak iba v tomto jedinom, čiže v spoločnej snahe o všeobecný prospech bez akýchkoľvek postranných úmyslov je ešte možné nájsť východisko z danej situácie.

Dokážeme to? Dokážeme myslieť na prospech celku viac, ako na prospech vlastný, osobný, či úzko národný? Alebo je v nás sebecký egoizmus zakorenený až tak hlboko, že sa s tým už nedá vôbec nič robiť? Realita je však taká, že okrem týchto dvoch alternatív žiadnych iných niet.

To znamená, že buď budeme myslieť a jednať po starom a doženie nás to ku katastrofe, alebo sa spamätáme a začneme uvažovať po novom, v čom jedinom spočíva šanca na úspech. Spočíva v jednoznačnom nadradení prospechu všeobecného nad prospech osobný, alebo inak úzko ohraničený! Spočíva v čestnom, poctivom a primeranom zisku z vlastnej práce a nie v rôznych špekulatívnych, bezpracných, bezohľadných, či inak vysoko neprimeraných formách zisku, ktoré dohnali celý svet ku pokraju kolapsu.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign