Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Načo sú vlastne učitelia?

Tibor NešťákDátum05. 09. 2011 17:45:05TémaBlogy
49

S nastávajúcim školským rokom sa v spoločnosti opäť derú na hladinu informácie o škole, učiteľoch, študentoch a mnohých iných tématických oblastiach. Určite nielen mne sa dostal do očí zaujímavo napísaný blog Tibora Beňu. Po jeho prečítaní môže mať desať ľudí dvanásť názorov. Ak máte čas a chuť, posúďte sami...    

 

 
"Prečo sa tento rok so začiatkom školského roka ozýva čoraz nástojčivejšie hlas učiteľov v médiach? Čo vlastne chú? Aby sme porozumeli ich volaniu, mali by sme si trošku lepšie uvedomiť, aké funkcie v spoločnosti vlastne plnia a aké na to majú podmienky, čo spoločnosti dávajú a čo od spoločnosti dostávajú. Poďme na to v kľude spolu. Čo dávajú učitelia spoločnosti. Začnime pekne od rána, keď rodičia odchádzajú do práce, aby uživili seba, svoje deti a ostatných, ktorí sa nedokážu uživiť sami. Prvá funkcia učiteľa bude

STRÁŽNIK.

Oceňme úlohu učiteľa, ako strážnika.

Koľko dáte bodygárdovi alebo nejakej slečne za opatrovanie dieťaťa na hodinu, ak stráži len jedno vaše dieťa?

Tri eurá, päť?

Koľko by ste chceli dostávať vy za stráženie tridsiatich pubertiakov naraz, na štvrtom poschodí, s okennými parapetmi vo výške jedného metra a byť za nich plne zodpovedný?

Po tridsiatich sekundách premýšľania si odpovedzte.

Úloha strážcu ale zostáva aj po skončení hodiny, kedy sa musí učiteľ rozdvojiť a jedna jeho polovica musí ísť po nekonečných chodbách do zborovne odniesť triednu dokumentáciu, pripraviť sa na nasledujúcu hodinu, zobrať novú triednu knihu a druhá jeho polovica zároveň musí držať dozor na chodbách.

Ak sa v triede niečo stane,...kto mal službu na chodbe?

Na túto operáciu má približne 5 až 10 minút, pretože keď zazvoní, nemôže popíjať kávičku a čítať novinky....ďalšia hodina začína. Poklusom klus!

Ako strážnik by si na hodine mohol posedieť, prečítať tie noviny, popočúvať rádio,....ale to nemôže, pretože má aj ďalšiu funkciu,

VYCHOVÁVATEĽ.

Koľko hodín denne ste so svojim dieťaťom? Koľko hodín z toho sa venujete jeho výchove? Máte s pubertiakom po hodine výchovného vplyvu „problémy“?

Pomôže vám učiteľ. Vychováva aspoň 150 takých pubertiakov denne, v skupinkách po tridsiatich. Koľko dáte psychológovi za hodinový pohovor, ak sa v kľude venuje len vám?

Na koľko eur by ste si cenili šesť takýchto sedení s tridsiatkou mládežníkov každodenne?

Po tridsiatich sekundách si odpovedzte.

Tieto posedenia ale nie sú len výchovné, pretože asi najdôležitejšou funkciou učiteľa v spoločnosti by malo byť učenie.

Za toho predpokladu, že sa nemusí príliž venovať stráženiu a vychovávaniu. To je ale pri dnešných hyperaktívnych deťoch, pri dodržaní všetkých ich práv a absencii donucovacích a trestných právomocí učiteľa nezanedbateľný problém. Ak tieto prekážky zvládne, konečne sa z neho stáva aj

UČITEĽ.

Učiteľa už máme, ale kde je študent?

Nie každý žiak na škole chce aj študovať. Ak je učiteľ a nie je študent, neprebieha vyučovací proces. Ak by bol študent bez učiteľa, dostatočne motivovaný, môže nastať proces samoštúdia. Bez študenta to ale nejde.

V škole je podľa študákov vyučovanie určené hlavne na dospanie po ťažkej noci, na stretnutie sa s priateľmi, podelenie sa o dojmy zo včerajška a naplánovanie spoločných poobedných aktivít. Samozrejme, v dobrej nálade a s humorom.

Učenie bolí, treba dodržiavať pravidlá slušného správania, dávať pozor a k tomu ešte aj preukazovať znalosti, vedomosti a zručnosti... A to sa žiadnemu študákovi nechce.

Potom sa nemôžeme čudovať výsledkom našich žiakov v medzinárodnom porovnávaní, hlavne vo vzťahu k výsledkom ázijských študentov...

Ako motivujete vašu odrastenú ratolesť aby umyla riady, povysávala, pomohla v záhrade, postarala sa o chorú babku?

Čo môžete ako rodič urobiť, aby ste potomka donútili vykonať niečo, čo sa mu vôbec nechce? Aké sankcie voči nemu môžete vyvodiť?

Po desiatich sekundách si odpovedzte.

Ako by ste ako učiteľ motivovali spolok tridsiatich humoristov, aby sa naučili čo je exponenciálna funkcia, ak práve preberajú včerajší pitný režim?

Aké výchovné a donucovacie prostriedky by ste použili, keď sú zakázané fyzické tresty, zvýšeným hlasom môžete dieťaťu spôsobiť šok a neustálym opakovaním svojich požiadaviek vyvoláte u študenta zajakávanie? Na dobrých známkach mu príliž nezáleží a čokoláda je drahá. Z triedy ho nemôžete vyhodiť v žiadnom prípade, ste za neho zodpovedný!

Po tridsiatich sekundách si odpovedzte.

To by bola motivácia.

Ak je študent motivovaný a chce sa učiť, zabezpečíte mu poobedné hodiny angličtiny.

Koľko zaplatíte za hodinu jazykového kurzu?

Na koľko peňazí by ste si ohodnotili vašu snahu naučiť niečo z matematiky skupinku tridsiatich otrávených očakáteľov fajčpauzy?

Po tridsiatich sekundách si odpovedzte.

Súčasťou učenia nie len preberanie novej látky, ale aj preverovanie vedomostí.

Z učiteľa sa stáva

HODNOTITEĽ.

Koľko nádejných študentov zoberú univerzity do prvého ročníka? Koľko môžu! Veď sú platené od počtu študentov.

Koľko študentov môže učiteľ ohodnotiť stupňom „NEDOSTATOČNÝ“?

Najlepšie nikoho, lebo to znamená, že asi nevie učiť. Okrem toho by mohol žiaka demotivovať a ten by mohol odísť na inú školu....

Vedenie školy nemá zvyčajne záujem, aby učitelia takto "neprimerane" hodnotili tých lenivejších žiakov, lebo by takýmto spôsobom mohli ohroziť zdroj financií.

Veď aj stredné a zákaldné školy sú platené od počtu žiakov.....

Preto vedomosti žiakov a hodnotenie učiteľa v systéme, ktorý je takto zle nastavený, nie sú takmer vôbec dôležité. Najlepšia známka – štvorka. Spýtajte sa ratolestí doma, aká známka im stačí.

A čo hodnotenie správania?

Aj trojka zo správania je známka. To nikomu neprekáža, to sa nesleduje, na výšku sa dostanú študáci i tak. Bude z neho manager ako vyšitý.

Na medicínu radšej nepôjdu, tam sa treba veľa učiť a niesť zodpovednosť. Veď lekárov budeme mať v rámci globalizácie z Ukrajiny a z Indie....

Keďže MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU

so svojím rozpočtom na všetky jeho zložky vo výške cca 4% z HDP a prebujneným aparátom situáciu v školstve dlhodobo nezvládalo, „umožnilo“ školám vytvoriť si v rámci „reformy“ Školské vzdelávacie programy.

Tie štátne, ktoré predtým tvorili za slušný plat tímy odborníkov, teraz tvoria učitelia za kredity, číže za prísľub, že AK, TAK POTOM MOŽNO budú aj peniaze. Tie isté tímy a spústa ďalších školiteľov teraz učia učiteľov za skutočné peniaze, ako majú robiť ich bývalú robotu....za kredity. Takže, nová úloha učiteľa je

REFORMÁTOR.

Dostanú odmakať reformu príkazom a hotovo! Veď máme v školstve dosť veliteľov!

Zákon o ochrane duševného vlastníctva určite nikoho nezaujíma.

Nesmieme zabudnúť na veľmi dôležitú funkciu, ktorou je

BYROKRAT.

Neuveriteľné množstvo tlačív a výkazov čaká na vyplnenie. K tomu triedny učiteľ musí byť aj dobrý

INFORMÁTOR A PORADCA.

Za aký príplatok, to si úpozrite v poslednej časti tohoto príspevku. Jeho povinnosťou je sledovať, či chodí študent do školy, volať rodičom, urgovať ospravedlnenky, aby nemusel volať na „sociálku“, prípadne na políciu. Okrem toho musí sledovať psychický stav žiaka a predpokladať možné problémy a zabezpečiť žiakovi prípadnú radu psychológa. Ak si žiak niečo urobí, bude to určite kvôli šikane a učiteľ sa bude ťažko vyzúvať zo zodpovednosti... Ale na dobrého právnika sa v rodinnom rozpočte vždy nájdu peniaze. Už asi trochu preháňam, ale ozaj len trochu.

Žiakom s rôznymi disfunkciami treba v rámci integrovania do tridsaťčlennej triedy venovať zvláštnu pozornosť a dodržať všetky ich práva na špeciálny prístup k výuke. Bežný učiteľ odborných predmetov vlastne vykonáva prácu, akú by mal robiť

ŠPECIÁLNY PEDAGÓG,

ktorý takýto smer pedagogiky vyštudoval, ale nemôže byť predsa v každej triede jeden.... Napríklad, na technickej škole strojníckeho zamerania sa spomedzi tridsiatky adeptov na maturitu osobitne venovať disgrafikovi, osobitne diskalkulovi a tak ďalej. Našťastie by mali byť v triede maximálne štyria takíto žiaci. Potom sa môže venovať aj ostatným.....

Veľmi nevďačná úloha učiteľa je

VÝPALNÍK - VYDIERAČ.

Príspevky z rozpočtu nie sú dostatočné na chod škôl a zriaďovateľ školy má často zťažený prístup k eurofondom, hlavne v bohatších regiónoch Slovenska.

Preto sú učitelia vedením škôl nútení od rodičov a iných sponzorov vymáhať rôzne "dary" a iné formy pomoci pre školu. Na zabezpečenie skriniek, vymaľovanie, výpočtovú techniku,...

Úspešnosť v tejto funkcii sa na poradách pravideľne vyhodnocuje.

Koľko dostane finančný poradca za vyplnenie tlačiva formátu A4 pri zriaďovaní životnej poistky alebo zabezpečení úveru?

Bolo by slušné, keď už učiteľ tým vydieračom musí byť, keby bral aspoň nejaký podiel z vybraných peňazí, ktoré štát alebo región nemusí do systému vložiť, nie? Je vám zle? To je určite nevhodnou stravou...

 

Má učiteľ nejaké spoločenské funkcie aj po návrate z práce?

Samozrejme, že má.

V spoločnosti sa musí správať slušne, aby bol vzorom pre študentov aj v nákupnom centre, ak ich stretne. Určite by nemal byť ráno o druhej opitý v krčme, tam by ho tiež mohli stretnúť.

Osoby opačného pohlavia by mal na zábavách a diskotékach obchádzať na dva metre a nepozerať sa im do očí, aby to mládežníci nepovažovali za sexuálne obťažovanie.

Pri komunikácii na sociálnych sieťach by nemal zabúdať, že je vzorom pre študentov aj tu, lebo oni sú jednoducho všade. Mal by byť pre svojich študentov

VZOROM.

Ako vzor pre seba by si mohol zobrať niektorých našich čelných predstaviteľov, chlebodarcov a tvorcov zákona. Napríklad, pána Slotu. Aby sme nekrivdili iným, určite aj ich.

Slušne by sa mal správať aj doma, pri opravách písomiek, pri odbornom dovzdelávaní sa, pri príprave na kreditové vzdelávanie, pri prípravách na ďalší 5 – 6 hodinový maratón prednášok na budúci deň, výchovy a spravodlivého hodnotenia. Veď má možno vlastné deti a oni vedia, že je učiteľ. Ráno by mal vychádzať z domu pekne oblečený, upravený a reprezentovať učiteľský stav.

Ošatné a reprezentačné sme ešte nespomínali?

A čo za to?

 

ČO UČITELIA OD SPLOČNOSTI DOSTÁVAJÚ

Mzdu. Plat? Či len paušálny poplatok za stratu času?

Zhodnoťte to sami.

PLATOVÉ TARIFY PEDAGOGICKÝCH ZAMESTNANCOV A ODBORNÝCH ZAMESTNANCOV

Stupnica platových taríf (v eurách mesačne, platné pre všetky regióny v SR)

Platová trieda

Pracovná trieda

Platová tarifa

6

1

359,00

 

2

384,00

7

1

398,00

 

2

426,00

8

1

441,50

 

2

471,00

9

1

494,00

 

2

527,00

10

1

539,00

 

2

575,00

11

1

575,00

 

2

615,50

12

1

632,50

 

2

676,50

Bežný remeselník by za teké peniaze ani z postele nevstal. Ale pedagóvovia len mrnčia a zapýtať si odmenu za prácu sa ešte nenaučili.

Platová tarifa sa pedagogickému zamestnancovi a odbornému zamestnancovi s účinnosťou od 1. januára kalendárneho roka zvyšuje o

1 % za každý celý rok započítanej praxe dosiahnutej k 31. decembru bežného kalendárneho roka až do 16 rokov započítanej praxe.

Za každý celý rok započítanej praxe od 17 rokov až do 32 rokov sa platová tarifa zvyšuje o0,5 %.“

(Aby na staré kolená príliž nezbohatol!!! J)

Čo to znamená? Napríklad, učiteľ s praxou 10 rokov, s prvou atestáciou, zaradený v 11 platovej a druhej pracovnej triede dostane k 615,50 eurám príplatok 61,55, to je spolu

677,05 EUR hrubého príjmu, všade na Slovensku.

Ekonómovia sa snažia dosiahnuť v spoločnosti "zdravú" infláciu vo výške +2%, čiže v dobre fungujúcej ekonomike v prvých šestnástich rokoch praxe stráca učiteľ pri takomto plánovanom raste 1% hrubého príjmu, v druhej polovici kariéry už stráca 1,5 % ročne.

Aj tomu sa dá hovoriť rast miezd. Ale záporný.....

Dorovná tú stratu prípadná valorizácia?

O eurovaloch a podpore gréckych 1600 eurových dôchodkov radšej ani nezačínajme.

Ďalšie prípadné príplatky nájdete v Zbierke zákonov č. 317/2009: http://www.zbierka.sk/zz/predpisy/default.aspx?PredpisID=209136&FileName=zz2009-00317-0209136&Rocnik=2009

Čo iné ešte dostáva učiteľ od spoločnosti?

Napríklad skvelú možnosť vyhorenia v polovičnom čase ako administratívni pracovníci polície a možnosť neísť v štyridsiatke do dôchodku s výsluhovým dôchodkom. Názornný príklad nájdete na tomto videu: http://www.youtube.com/watch?v=2fJSTzDE4RQ

Mladý, nádejný, zaľúbený, neperspektívny učiteľ pravdepodobne dostane košom od vydajachtivej partnerky. Určite i možnosť užiť si skutočný americký sen podľa seriálu PRIATELIA. Predstava hypotéky pre učiteľa je možná len vo fáze REM spánku!

Skúsme kráčať v ich topánkach a možno pochopíme ich snahu dostať za ťažkú prácu primeranú plácu a uznanie.

Peňazí je dosť, len by sa nesmeli rozkrádať v podivných tendroch a budovaní najdrahších diaľnic v Európe.

Veríte, že peňazí je málo? Školstvo máme "zadarmo" (podľa ohodnotenia učiteľov to tak aj vyzerá) a naši bývalí šikovní študenti odídu radi za lepším zárobkom do zahraničia, kde platia dane a veľa z nich aj všetky odvody a spoločnosti nevracajú nič... To naši pedagógovia otročia pre ekonomiku Veľkej Británie a ostatných globálnych zamestnávateľov?

Bolo by slušné od niekoho, kto tvrdí, že nemá peniaze a uvažuje o zvyšovaní daní, aby najprv ukázal vlastné vrecká a transparentne preukázal hospodárenie so zverenými prostriedkami!

Aké dôchodky asi vypočítajú učiteľom z ich mizerných platov, ak sa dožijú dôchodkového veku? Ich žiaci ich budú určovať. Pozrite sa, ako dopadol prvý dôchodkový pilier. Čo bude, keď budú vládnuť dnešní mládežníci?

Po tridsiatich sekundách si odpovedzte.

Ak by išli všetci učitelia aspoň na jeden mesiac štrajkovať, asi by sme hneď pochopili a ocenili hodnotu ich práce pre spoločnosť. To jediné, čím si pomôžu, je

O S T R Ý  Š T R A J K.

Prosby, žiadosti a náreky sú už trápne.

Súčasné postavenie učiteľského stavu výhražným prstom ukazuje na totálnu neschopnosť našich „politikov“ riešiť budúcnosť ďalších generácií v globalizovanom svete. Alebo to tak robia úmyselne?

Po tridsiatich sekundách si odpovedzte.

Vďaka Vám za dočítanie, snáď sa vám nebude snívať, že ste učiteľ....

P.S.: Ďakujem za plodnú diskusiu. Verím, že tým, ktorí nad touto problematikou doposiaľ hlbšie neuvažovali poslúži na vytvorenie si reálnejšieho obrazu o stave v školstve a tých, ktorí už majú svoj názor vyprofilovaný, posunie od úvah k činom. Je najvyšší čas konať."

 

Tibor Beňa, sobota 3. septembra 2011 19:25, SMEblog


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
maroš | 27-02-2012 21:18:27
Slovenské školstvo je biedne. Myslím, že dnes je sereďské školstvo v šedom slovenskom priemere. za socializmu to bol otras - hlavne vďaka gymnaziálnym pseudoprofesorom, ako boli napr. pani Mazáková a spol., ktoré týrali študentov a na škole sa udržali len vďaka tomu, že mali červenú knižku - členstvo v KSČ. Dnes požívajú (ne)zaslúženú úctu ako poctiví malomeštiacki sereďskí dôchodcovia...
nechutné | 23-11-2011 21:38:29
a na čo sa snažíte nájsť vinníka? žiada vás o to niekto? tá pani len opisovala ako žije ona, rovnako ako to opisujú učitelia, zdravoťáci a iní. ona ani nikto vás neprosí o príspevok tak sa nezaťažujte hľadáním vinníka kto za čo môže keď aj tak to uzavriete výsledkom, že každý za to môže sám . V poriadku je to Váš názor. Dúfam, že sa vám bude len dariť, lebo keby sa náhodou stal opak, nevinte zamestnávateľa , iných , že majú viac ...proste nikoho , iba sám seba . Rozmýšľajte trošku nad svojimi komentármi a nad tým, že niekoho sa to môže aj dotknúť a že je to cudzí človek , ktorý s Vami husi nepásol. Vy máte toľko , druhí toľko. Majte na čo chcete, ale netreba sa povyšovať, lebo sa to môže vrátiť ako bumerang. Prajem pekný večer.
pre nechutné | 23-11-2011 18:30:21
Na začiatok by som rád uviedol, že nie všetky anonymné príspevky sú automaticky moje. Ale o to tu nejde. Ak vidíte v tom príspevku nejaké urážanie alebo osočovanie, je to Váš uhol pohľadu. Nedám si námahu presvedčiť Vás o opaku. Stojím si za slovami, že každý si môže za to koľko zarába. Dnes sú možnosti zárobkov rôzne. Niekto berie 400 €, niekto 1000 €, iný 4000 €. Všetko je o schopnostiach jedinca. Na túto tému bolo popísaných už veľa príspevkov. Ak ste pohoršený/á práve z môjho príspevku, s tým ja nič neurobím. Napísal som len to čo si myslím. Bez úmyslu urážať. Ja ani nikto iný naozaj nemôže za to, že ktosi zarobí 420 €. Nemám dôvod opovrhovať človekom, ktorý má malý plat. Iba sa snažím nájsť vinníka, ktorý za to môže. A zase sme pri tom, že každý si za to môže sám. Vidíte stále v tom osočovanie?
nechutné | 23-11-2011 16:33:37
anonym - nechutné ako ste sa vyjadrila k príspevku pod Vami "presne tak" ... chválite sa teplučkým miestom, predpokladám , že v štátnej správe, lebo inde teplejšie už nie je a haníte a urážate tu príspevkami hocikoho koho ani nepoznáte. Nemáte právo tú pani osočovať a pohrdať ňou a jej názorom len preto , že zarába koľko zarába. Ale robí a robí všetko pre to aby mala a žila. A na rozdiel od Vás, napísala možno prvý koment aj to ste ju hneď následne urazila ... vy anonym tu píšete neustále a všade, ste neprehliadnuteľný nik. Vaša práca na tom teplučkom a dobre platenom mieste je potom veľmi zaujímava a málo zaplnená keď máte čas a chuť na neustály koment vo všetkých príspevkoch. Stačí sledovať Vaše komenty a človek zistí , že ste veľmi zlá a intrigačná osoba. Veľa šťastia prajem, nech nájdete iný zmysel svojho života.
anonym | 22-11-2011 06:49:21
Skúste dešifrovať slová "za pracu sa nema nikto hanbit iba za taku, ktora je relativne dobre platena v teple a pohodli a skodi". Mám relatívne dobre platenú robotu, som v teple a pohodlí, možno mi tá sedavá práca aj škodí. Mám sa hanbiť?
obciansky | 21-11-2011 21:52:23
Film "Obciansky preukaz" je odpoved na celu ruto plejadu - dnes pracuju ako robotnici aj vysokoskolsky vzdelani ludia, za pracu sa nema nikto hanbit iba za taku, ktora je relativne dobre platena v teple a pohodli a skodi , ci nie je spravena ako my byt...
anonym | 21-11-2011 21:15:26
Pani mali ste sa lepšie učiť. Za to koľko zarábate si môžete sama. Uvedomujete si to?
presne tak | 21-11-2011 21:01:23
A opytam,sa takto kto da nam obycajnym robotnikom, ja robim na tri zmeny za 420 euro aj to mam s bonusom a musim drzat hubu a to kolko razy tahame 12 tky tak sa vas opytam drahy ucitelia nestaci vam plat 677 eur ja by som skakala 5 metrov do vysky a este by som si kazdy mesiac mohla odkladat ja by som si to s vami vymenila ze ucite ale sedite v teple a kolko oducite si dajte otazku oducite 8 hodin denne alebo 12 urcite nie kolko mate volna ako obycajny robotnik ho nemam mam len dovolenku aj z tej nas kolko razy odvolaju tak co sa stazujete ked sa vam nepaci neucte tak ako aj nam hovoria v robote a tiez ste neni az taky naj....nehovorim ze decka su dobre svete ze vzdy posluchaju a ked vas neposluchaju tak asi neviete ucit ja osobne si pametam my sme mali dobrych ucitelov a k tomu vedeli perfektne vysvetlovat pri nich sme sa nenudili a aky mali kedysi plat a museli vyzit len ja mam jedno porekadlo kto ma dost chce mat este viac .A ked uz sme pritom ked pisete ze skolstvo nema peniaze ze beriete od sponzorov od rodicov .Tak vtedy moze byt decko aj najsprostejsie ale ked da rodic peniazky ako sponzor to uz nevadi .Ked to je decko obycajneho robotnika ktory ledva vyzije a to dieta urobi to iste ako dieta toho sponzora tak vam poviem ako to chodi vzdy sa vyhresi len to jedno aku to mate spravodlivost mozte si pisat co chcete normalny clovek mi da za pravdu nic by som vam nezvysila aj tak to ide vsetko z nasich penazi ja vyrabam tak nieco tvorim vy sediete na zadkoch a par hodin oducite a este sa aj stazujete
anonym | 12-10-2011 19:35:22
Erich mate pravdu ale to sa dalo cakat, ze urobia vsetko, aby sa vratili k "hrantom". No poslanci vzdy a rychlo zabudaju, koho volu maju presadzovat alebo v zmysle koho maju konat. Je to nechutne, co sa deje. No ved sa nechajme prekvapit, co urobia vsetci statni zamestnanci, ktori su plateni aj z nasich dani.
Erich | 12-10-2011 15:20:34
Vážení učitelia, očakávam, že teraz, keď budete mať milovaného vodcu Róberta Fica pri moci, štrajkovať nepôjdete. Zase sklepnete podpätkami a budete 4 roky držať huby a kukať, ako mesiac čo mesiac peniaze, ktoré mohli ísť do školstva, pôjdu do tunelov, krádeží, nejasných tendrov, stavieb Ficovho bratranca a rôznych ŠTBákov.
mimo | 16-09-2011 14:04:19
P.Klokner, ste mimo.
Peter Klokner | 16-09-2011 10:14:23
Mám pomerne dosť negatívnych vlastností.
Často dosť nebezpečných, nakoľko vyvolávam kolapsové stavy niektorým diskutujúcim, ktorí tu potom s blaženým pocitom tepla v dolných partiách čítajú ako ma niekto neanonymne zhovadí :-)
A ešte k tomu navyše nedokážem oceniť ani prínos Šeherezády a Onura k zvýšeniu kultúrnej vzdelanosti národa.

Chápem....že učitelia, lekári, hasiči, úradníci a pod. majú pocit nedocenenosti.
Nechápem..... prečo na riešenie svojich problémov majú potrebu používať ako živé štíty občanov - pacientov, rodičov, žiakov, cestujúcich.

Ako mizerne sa asi cítia zamestnanci v Samsungu. Vyhrážať sa neosadením plošáku do základovej dosky asi moc nefrčí. Ani v pečivárňach by asi moc nedosiahli vyhrážkou že horalky nebudú taká mlsanica ako doteraz.

Štátna a verejná správa prípadne rezorty ako zdravotníctvo a podobne túto nespornú výhodu majú. Použijú občana bez mihnutia oka. Na dosiahnutie svojich cieľov.

Neverím tomu, že jeden jediný z diskutujúcich okrem momentálne lekárov či učiteľov s tým verejne súhlasí. Niečo iné je o svedomí.

Nerozumiem, čo majú s platmi učiteľov spoločné žiaci ? Ich rodičia? Čo s platmi lekárov ich pacienti ?

Podľa mňa o tomto je podstata zverejneného článku. Učiteľský život popísaný podrobne a vcelku ironicko-negativisticky.
Kto z nespočetného množstva zamestnancov súkromných a iných spoločností by však nebol schopný popísať svoje starosti rovnako obšírne a srdcervúco ?

Zasa sme v jadre iba pri podstate. Že je super mať možnosť použiť občana ako rukojemníka.

To nie je situácia keď vypatlaný magor ktorému nedali pôžičku už ani v Providente príde na "pytačky" do banky pre istotu s pančuchou na opačnom konci tela a so striekačkou v pazúroch. Aj on má svoj cieľ a možnosť použiť klienta banky na jeho dosiahnutie. Chce peniaze a za každú cenu. A keď nie tak majú smolu tí naokolo.

Napísal som už že nakoniec sa dosiahne iba skazené renomé tentoraz učiteľského "stavu". A k tomu nejaká omrvinka na platových tarifoch.
Či to za to stojí je otázne.

A nedá mi nedodať k tým x-krát spomenutým zmrdom:
máme vraj 1500 výpovedí. Kde? U odborárov v úschove :-)
Na akom zákonníku práce momentálne frčia tí lekári ? Vždy som myslel že výpovede sa podávajú zamestnávateľovi.
Zjavne som sa mýlil.
A keďže som požral všetku múdrosť ako tu bolo správne poznamenané, ide skôr o pokus zastrašiť ministerstvo ale aj pacientov a vydolovať čo sa dá. Veď následky z podania výpovede odborárskemu bossovi sú, priznajme si úprimne, ŽIADNE.
No uznajte, to sa to parádne vyjednáva :-)
urcite podrzali | 16-09-2011 09:07:54
Ano film "Obciansky preukaz". Tak som to poznal aj ja a budem vzdy pripominat, lebo vsetci by najradsej zabudli.
podrzali | 16-09-2011 07:35:57
odporucam film obciansky preukaz tam je pekne znazornene ako podrzali.... ale vacsina uz asi na tie casy zabudla...
ucite podrzal? | 15-09-2011 21:38:56
Na ZDS a SVS v Seredi? Nikdy. Bol som vyznamenany, ale raz som nepozdravil pani ucitelku, (lebo som vonku nemal okuliare a na dialku som ju nespoznal) z SVS, a dala mi na polroka 4.ku.Vsetci to vedeli a nic. Alebo v 6 tej na konci solo 2 ku z pracovneho, vraj hriadka nebola vyrovnana, a vsetci povedali, ze bola predsa najkrajsia, a na matematiku prisiel ucitel casto opity, a po zvoneni sa ucitelske pariky z nasej ZDS bozkavali po chodbach...atd.
cmuko | 15-09-2011 20:38:57
Vynikajúci článok a bohužiaľ pravdivý
Alena Beńová | 14-09-2011 19:49:04
Na úvod sa vrátim k pôvodnej téme a to je platové nedocenenie našich pedagógov. Právom sa ohradzujú, za ten výkon s našimi ratolesťami považujem ich súčasné platy za hlboko pod normu a všetkým pochybovačom vrele doporučujem, aby si to na pár týždńov vyskúšali. Deti dnes a tie deti, ako sme boli my- sú dva odlišné pojmy..Preto Vás prosím, skúste si v duchu spomenúť aj na tie pozitíva v školských laviciach..určite každý z vás stretol učiteľa s veľkým U...ktorí Vás podržali, keď ste zakopli, ktorí si povedali..tak Ty na to máš, a ja to z teba dostanem..a odpustili sólovú dvojku z telesnej výchovy. Týmto zdravím a ďakujem všetkým mojim pedagógom. A primerané platové ohodnotenie určite patrí k istému bonusu za vykonanú prácu. Spokojný pedagóg = spokojný rodič.
Na záver pre p. Kloknera: naozaj ma mrzí Vaša negatívna skúsenosť so slovenskýcm zdravotnístvom.
porovnavat | 14-09-2011 12:32:01
Nezabudajme, ze u nas mozeme porovnavat platy len s byvalymi satelitnymi krajinami CCCP. Platy na zapade su preto take ake su, lebo tam je za tym 65 rokov hospodarenia a pomoc Marsalovho planu po vojne, a ludia tam idu do dochodku az v 65-ke. Ked budu firmy tak fungovat ako tam aj u nas, a budu odvadzat take dane ako tam, za 40 rokov ich snad dohonime. Po vojne tam pracovali ludia este za mensie platy ako u nas a museli tiez zacinat z nicoho. V skolkach napr. mala jedna vychovavatelka aj 40-50 deti a zarobila v prepocte 250 €.
Jozef | 14-09-2011 09:46:59
a teraz som zvedavy na vyjadrenie vysluzileho zmr... ups lampasaka.
P.S. ale si mu to Alenka "nandala".
Peter Klokner | 14-09-2011 09:42:01
Milá moja pani doktorka. Ak ste pochopili môj príspevok práve tak ako chápem ja vaše dva posledné príspevky, tak ma to priznám sa nemilo prekvapilo.
Nerozumiem tomu prečo sa chcete silou mocou radiť k lekárskej elite označenej mnou ako zmrdi pretože moje skúsenosti s nimi sú práveže úplne opačné ako je to vo vašom prípade. Ale teraz konkrétne, aby naozaj nenastal nejaký komunikačný problém. V prípade že si za operáciu v trnavskej nemocnici vypýtate toľko ako sa od mojej matky požadovalo, že si necháte nosiť podarúnky za riadnu starostlivosť personálu aby ste sa nestali kolom v plote a nepoužili ten stupídny pípák nad posteľou iba ak na obesenie či spôsobenie traumy nočnej zmeny, ak priveziete svokra do nemocnice totálne bezvládneho a odbijú vás sestričky a po mimoriadnom rozruchu aj lekárka tým že to musí ísť najskôr cez obvoďáka, ak sa obvoďáka po telefonických urgenciách dočkáte až keď ho za golier vytiahnete k imobilnému pacientovi vlastným autom a on vám povie že stačí mastička, ak na druhý deň veziete skolabovaného pacienta na pohotovosť a odtiaľ do tej istej nemocnice kde bol predvčerom odmietnutý a ak tam napokon idete aj pre jeho veci lebo na JIS-ke do rána zomrel, tak potom vás môžem zaradiť k tým ktorých v tejto kategórii mám ja osobne.
Našťastie v našom prípade som ten horší ja ako pacient a vás ako lekárku nemám dôvod uraziť čo sa však vám tak trochu podarilo.
Ale to sa už v prípade netrpezlivých vojenských dôchodcov stáva že keď sa cítia úplne mizerne tak miesto v čakárni radšej ležia doma :-)
Vaša reakcia ma trochu mrzí na rozdiel od reakcií anonymov s potrebou na niekoho nakydať. Môj problém je len to že často veci pomenujem tak ako si zaslúžia pomenovanými byť.
A predpokladám že teraz by som sa vám asi nemal ukázať silno-silno dlho na oči :-) Pokúsim sa.
anonym | 14-09-2011 08:42:44
No super ! Nariekajú nad svojou neutešenou situáciou, nedocenením a nezaplatením nielen učitelia, ale i lekári. Ešte aby sa pridali policajti, colníci, vojaci a môžeme si to ísť hodiť ! Prečo normálny človek pracujúci pre SZČO, PO, alebo sám podnikajúci nenarieka, nežiada. Preto, že vie, ako bude pracovať a kde bude pracovať, tak sa bude mať. Ak nie je spokojní, má právo výberu iného zamestnania, pozície. Ak je učiteľ nespokojní, nech si nájde inú školu, ktorá ho zaplatí inak. Prípadne nech ide pracovať mimo školu, ako urobilo už mnoho učiteľov a sú dnes spokojní. Ak nie je spokojný lekár, môže predsa "súkromničiť" ako mnoho iných a zarobia naozaj slušne s vlastnou ambulanciou. Nech by mali akýkoľvek plat, vždy by žiadali viac a viac a bez všimného to proste u nás ani nejde. Uvedomujem si, že lekárske povolanie z pohľadu vzdelania a náročnosti je jedno z najťažších. No nie je až tak zle platené a ak si zariadia vlastné ambulancie, sú strojcami svojo "šťastia" i príjmu.
Vážení učitelia, tiež si uvedomte, že pedagogická škola stredná i vysoká nepatrí k tým náročnejším a študujú ju masovo mladí ľudia, len aby študovali a nemuseli robiť. Inak sa mi zdá, že na každom kroku dnes máme vysoké školy,a to s odbormi absolútne neuplatniteľnými v SR, hlavne, že študujem a nepracujem a budem mať titul. Potom idem nastúpiť do práce a moje očakávania sú tak "nenažrané", že je to smutné. Nič som ešte nedokázal, ale mám titul a chcem dobrý plat. No vrátim sa k tomu, je veľa veľa vyštudovaných mladých učiteľov, ktorí iste ochotne nahradia tých, ktorí sú už zamestnaní v školstve a nespokojní. Títo zase môžu svoju nespokojnosť uspokojiť prácou iného charakteru. Vždy je to o tom, ako k svojmu životu pristupujeme a ako sme aktívny.
Alena Beńová | 13-09-2011 23:50:21
Je mi ľúto, ale nedá mi to..na margo tých zmrdov lekárov...priemerný lekár odpracuje každoročne do 1000 hodín nadčasov ročne,tí nadpriemerní..predovšektým chirurgické odbory mnohonásobne viac...všetky služby,príslužby na telefóne,kedy X-dní v mesiaci ste k dispozícii, čí nepotrebujú overiť zdroj krvácania, či asistenciu pri operácii.... alebo PL vykonáva pohotovostné služby,v rozpore so zákonníkom práce...aby zacharánili životy vašich najbližších...kvantum personálu, ktoré nevnímate, pretože ho nevidíte....ale sú tam,napriek tomu, že 32 hodín práce je protizákoných?
Nuž, profesionálny vojak Po X/15/-rokoch praxe zoberie dôchodoch za službu vlasti...sú mu poskytované nadštardatné prostriedky v sociálnom systéme/ napr. kúpeľná liečba, náklady na pohreb a pod./, vojenský dôchodoch, ktorý nho nelimituje pri výkone ďalej práce a pod./ ZA ČO????? ŽIJEME V MIERI!!!!!
ALE lekár s nezaplateným nadčasom je zmrd??? Možno je problém financovania v zdravotníctve a školstve niekde inde..chyba prerozdelania štátnych peńazí?





Alena Beňová | 13-09-2011 23:06:13
Som matkou 2 detí,krstnou matkou ďalších 3 deti, aktívne sa podieľam na ich výchove a po dlhoročných skúsenostiach poviem vždy a čestne- skladám hold pred akýmkoľvek dobrým pedagógom, pretože vzdelávanie dnes v praxi nie je len o vzdelaní..ale je často aj o výchove-zanedbanej z domu, o neprimeraných nárokoch rodičov na výchovný systém, hoci sami ruku k dielu nepriložia.
ďakujem svojmu pacientovi p.Kloknerovi za názornú ukážku rešpektu voči lekárom. Fakt, že lekárska fakulta aj podnes deń ako jediná plodí absolventov s titulom DOKTOR/medicin.univers.dokt/ zrejme verejnosti nehovorí nič. Všetci ostatní absolventi vysokých škôl v SR sa k titulu doktor v danej oblasti dostanú až po nadstavbovom štúdiu... Ale nevadí,my zmrdi-lekári, ako sa pán Klokner vyjadruje, budeme naďalej našich pacientov ošetrovať s úsmevom na tvári, pretože sme profíci...študovali sme,a stále študujeme, bez ohľadu na subjektívne postoje,.....nie pre peniaze, ale pre pocit z dobre vykonanej práce...kým sa v čakárni neobjavia netrpezliví pacienti, ktorí zjedli všetku múdrosrť sveta...my - skromní lekári sa len skláńame pred premúdrelosťou tých najlepších....pôvodný dodatok som zo slušnosti vymazala.
riešenie | 13-09-2011 11:22:11
Pre diskutujúcich pod týmto článkom mám jedno riešenie. Učiteľom odporúčam vzhľadom na nízky plat vyskúšať prácu v inej sfére. Tým, ktorí sa sťažujú, že síce zarobia viac, ale zajtra môžu zostať bez príjmu, odporúčam skúsiť prácu pedagóga. Síce za nižší plat, ale s takmer istotou do dôchodkového veku. Pevne dúfam, že všetci budú spokojní a nebudú písať len o negatívach, ale aj o výhodách svojej práce. Pretože aj ten, ktorý nechce vidieť náročnosť učiteľského povolania a vidí iba zaručený príjem, mal rovnakú možnosť si ten zaručený príjem zabezpečiť. Rovnako ako pedagóg mal možnosť využiť VŠ vzdelanie na vyšší príjem, ale možno volil istotu stáleho príjmu. Akosi prišlo do módy spomínať iba nevýhody svojho povolania a nikto nenapíše o výhodách. Ja tvrdím, že každý má dôvod zotrvať v tom svojom povolaní - jeden kvôli zaručenému príjmu a druhý kvôli dostatočnej výške príjmu. Ale možno sa mýlim.
Peter Klokner | 13-09-2011 10:42:39
Pani "učiteľka" ste v tom trošku nevinne a zbytočne strácate trpezlivosť. Takú reakciu si môžeme dovoliť my, čo sme nie učiteľské typy prípadne vulgárne založení jedinci :-)
Od vás by som čakal odpoveď o podstate problému a nie urazené tresnutie dverami. Učiteľov si treba vážiť ale naozaj iba tých čo si to zaslúžia. Na stretávke po 30 rokoch som v nemom úžase sledoval, ako ma moja triedna na rozdiel od spolužiakov bez problémov spoznala či ako si telkocvikár s úsmevom spomínal na to že som nenávidel behanie po štadióne. Viete ako to poteší že ste pre niekoho neboli iba čiarka v klasifikačnom zozname?
Dnes je tak ako Miloš výstižne napísal úplne iná doba. A bohužiaľ menia sa aj učitelia. Stres a neustále inovácie spôsobili, že sme ako rodičia nadobudli - a často až príliš oprávnene- dojem, že najväčším problémom pre učiteľský zbor je zdvihnúť sa po zvonení a ísť na svoju hodinu. Aj z rozprávania kantorov sa dá vycítiť, že to pravé učiteľské je fuč. Debaty a mužských či ženských záležitostiach sú to hlavné čo v kolektíve odznieva. Nezamysleli ste sa aj nad tým, že deti sú vnímavé nielen na konanie svojich rodičov ale aj učiteľov ? Generalizujete úplne zbytočne, pretože aj v rozvrátenej rodine vyrastajú nesmierne nadané deti a každý z nás ak pouvažuje minimálne jeden taký prípad pozná.

Chybou je možno to čo som už spomenul.
Ako mávnutím čarovného prútika (skôr odborára ale to je jedno) sú zrazu všetci zamestnanci štátnej správy nespokojní. Keď už sa - neprávom - pokladáte za základ vzdelanosti nenapadla vás v tých premúdrych hlavách aj taká konštrukcia, že síce zarobíte MENEJ ale máte to ISTÉ, kdežto nepomerne viac tých vami kritizovaných rodičov, dávajúcich deťom zlý príklad , zarobí o TROCHU VIAC (možno) ale zo dňa na deň môžu byť bez práce ? A aj bez vašich odchodných, odstupných, predvianočných aj predprázdninových odmien ? Zdá sa že toho o bežnom živote vystresovaného rodiča málo viete alebo chcete vedieť.
anonym | 13-09-2011 08:31:44
Pani učiteľka tu prispela komentárom o mzde 400,- netto. Tak mi to nedalo a dala som si to do súvislosti. Ako viem z konkrétnych prípadov, mnohí iný VŠ zarábajú 400,- netto a to za podstatne viacej odrobených hodín denne, čo je v priemere 8,5 - 9 hodín. Tak mi to vychádza, že ak učiteľka príde do školy na 8,00 a odchádza o 14,00 hod.(mnohokrát podstatne skôr), odrobí cca 6 vyučovacích hodín, čo je čistého času 4,5 hodiny skutočne (1 vyučovacia hodina = 45 min.). Nie vždy však vyučuje všetkých 6 hodín za sebou. Preto mi to stále vychádza ako nie najhoršie povolanie.
Stále platí možnosť, ak ste nespokojní, uplatnite sa mimo školstva. Dajte šancu mladým vyštudovaným pedagógom, ktorí radi zaujmú Vaše miesto. Neplačte stále, pretože strácate sympatie. Stále pýtate viacej a viacej a z čoho ? Kde na to vziať ? Dajú nám menej na výplatu, viacej zdania, aby bolo na platy v štátnej sfére ? Ak ja chcem zarobiť, musím pracovať aj 9 hodín denne. Ak nie som spokojná, musím si nájsť iné zamestnanie, ktoré uspokojí či už úplne alebo čiastočne moje očakávania. A podotýkam, že učitelia ak raz nastúpia do práce, túto majú takmer istú do dôchodku. Skvelá vyhliadka v dnešnej dobe. Asi sa rekvalifikujem, urobím si pedag. minimum a pôjdem učiť.
kto | 13-09-2011 07:51:34
a v minulosti studovali len deticky komunistov a za prasiatka z druzstva, za vino z Huberta, atd. z robotnickeho riaditela, ci robotnika funkcionara v niklovke s ukoncenou ZDS bol zrazu Ing., RNDR.,DR...a vsetci SZM-acky funkcionari zo skoly Marxizmu-leninizmu boli "uspesni" dialkovi, ci popri zamestani "studenti" so zapespecenou veducou, dobre platenou poziciou...nezabudame, hoci by sa to mnohym ratalo, aby sme zabudli.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 12-09-2011 22:43:11
Povolanie ucitela sa za roky vyrazne zmenilo. Za mojej skolskej dochadzky bol ucitel autorita, nedovolili sme si ziadne spatne slovo a ked nahodou niekto urobil preslap, letela facka. Nie, nechcem aby tomu bolo tak aj dnes, i ked s odstupom casu to hodnotim ako ucinnu vychovnu metodu.

Povolanie ucitela zial uz nie je tym co niekedy. Niektori nevychovani ziaci si dovolia vselico - ucitelia by mohli rozpravat... Rodicia si asi naozaj nechcu uvedomit, ze ich dieta je ich obrazom.

Ako napisala ucitelka, vzdelanie straca svoju hodnotu - dovolim si poopravit (prosim o odpustenie) - vedomosti stracaju hodnotu, vzdelanie mnohi dokazu kupit a to je hanba spolocnosti!! Citame, ze su vysoke skoly, na ktorych dokaze genialny potomok rodica s legitimaciou jednej strany vystudovat aj do dvoch rokov a to este dialkovo. Diplom z vysokej skoly!! Taky, ktory ma rovnaku hodnotu ako diplom, jeho kolegu - poctivca, ktory drel denne 5 rokov. Dehonestujuce a potupa pre kazdeho slusneho cloveka. Najma v statnej sfere vsak vzdelanie je podmienkou ci uz udrzania sa na fleku alebo prijatia na zaujimavy flek. A ze nik neskuma, ako a kde bolo vzdelanie dosiahnute? Ved obrazom tohto stavu je stav samotnej statnej spravy. Odbornikmi vystudovanymi napriklad aj pocas materskej dovolenky vratane doktoratu a samozrejme dialkovo sa to len tak hemzi...

Nuz, budu to mat nase deti tazke. Prekonat tych geniov ktori sa zase zabetonuju na desiatky rokov nebude lahke. Jedine ze by ich pre blbost poslali na vyssie fleky, kde budu skodit (mozno) o nieco menej. Zial, aj v tomto zijeme nie dobru dobu v spolocnosti, ktora ma pomylene priority.
ozvena | 12-09-2011 22:34:23
Ako sa do hory vola, tak sa z hory ozyva. Vaznost a autorita sa neda vynutit. Ta je alebo nie je, to je ako s hudbou, alebo nam robi dobre a paci sa nam, alebo nie. Ak niekto nevie zaujat, nebude o nikto pocuvat. A potom to skusa silou zlych znamok, atd. ...
ucitelka | 12-09-2011 22:22:17
Naco sú nám vlastne ucitelia? Na základe týchto príspevkov, asi ozaj len na to aby sa starali o deti v case ked su rodicia v práci. A podla toho ako si nás vážia rodicia, si nás vážia aj deti v škole. Čiže čím dalej, tým menej... vzdelanie stráca svoju hodnotu v dnesnej dobe. Toto je odomna posledný príspevok na tému o tomto luxusnom povolaní, ktoré by každý rad so mnou menil.
Peter Klokner | 12-09-2011 20:15:02
Mrzí ma ak sa môj názor niekoho dotkol, ale bez vetra sa lístok nepohne. Už tu spomenuli viacerí diskutujúci, ako zajtra vyslaní a vyvolení zástupcovia idú zúčtovať s nehodnou vládou čo neplní svoje sľuby (a programové vyhlásenie). Prispievateľka "učiteľka" tu asi zámerne mystifikuje alebo naozaj nechápe že niekoho kto pracuje ako otrok môže poznámka že učitelia si na ten bratislavský výlet MUSIA brať dovolenku asi priviesť do šialenstva.
Je to presne ako som predpokladal. Svojimi akciami aj reakciami si nakoniec namiesto sympatií vyslúžite akurát opovrhnutie tých, čo by si luxus vášho povolania radi s vami vymenili.
anonym | 12-09-2011 19:58:47
Ja som myslela konkrétnu školu, kde moje dieťa má skutočne skrátené vyučovanie. Ak v škole, kde učíte je zabezpečené riadne vyučovanie detí a ide iba pár vyslancov a to počas svojej dovolenky, to je v poriadku. No dokázateľné sú aj prípady, keď niektoré školy zajtra vôbec nevyučujú ! Čo majú robiť rodičia, ktorých deti mali byť v škole, kam ich umiestnia ? Majú si zaplatiť opatrovateľku na tento deň a dať náklady preplatiť vedeniu konkrétnej školy ?
Poznám z vlastnej skúsenosti VŠ vzdelaných ľudí, ktorí nezarábajú ani tých 400,- netto, priamo na mojom pracovisku. Vedia, že to bude stáť veľa úsilia a času, aby sa vypracovali a zarábali viacej. No robia denne min. 8.5 hodiny a dovolenku majú max. 5 týždňov. Ak ste si vybrali toto povolanie a odbornú školu, vedeli ste do čoho idete. Ak Vám plat nestačí a cítite sa nedocenení, nech sa páči. Zúčastnite sa konkurzu a vyhrajte na inú pozíciu. Naozaj šikovní ľudia sa nestratia a uplatnenie si nájdu. Prečo toľko nariekate. Vaša priemerka na hodinu je nadštandardná i učiteské benefity skrátenej prac. doby, dovolenky ako takej je nad rámec bežný v SR. Čoby iní za to dali ! Vážte si čo máte. Ak ste nespokojní, presuňte sa na inú prácu, preškolte sa. Je normálne, že dnes vyštudujem jednu školu a pracujem úplne v inom odbore, ktorý ma zaujíma a ktorý ma uživí.
anonym | 12-09-2011 18:50:20
Veru aj s vysokou skolou inde zacinaju s 400 € ale pracuju od 7,30 do 17,00 s jednou 30 min. prestavkou a jednou 15 min. pretavkou a 21 dnami dovolenky v roku. Zmente zamestnanie, preskolte sa. Ja som zacinal v 1971 s 1 150 Kcs. Odisiel som zo skolstva, preskolil sa a pracujem dalej. Nikto Vas nenuti zostavat, uz sa len tolko nelutujte.
anonym | 12-09-2011 18:50:19
Veru aj s vysokou skolou inde zacinaju s 400 € ale pracuju od 7,30 do 17,00 s jednou 30 min. prestavkou a jednou 15 min. pretavkou a 21 dnami dovolenky v roku. Zmente zamestnanie, preskolte sa. Ja som zacinal v 1971 s 1 150 Kcs. Odisiel som zo skolstva, preskolil sa a pracujem dalej. Nikto Vas nenuti zostavat, uz sa len tolko nelutujte.
ucitelka | 12-09-2011 17:41:54
pre anonym | 12-09-2011 12:37:12


Viete, že zajtra majú deti na školách skrátené vyučovanie /ba ako písal iný prispievateľ, vôbec nevyučujú v tento deň/?
- na našej škole sa riadne vyučuje, vyslaní zástupcovia si musia vziať dovolenku, poprpípade neplatené voľno.

Do práce idú na 8,00 a končia o cca 13,00. To je skvelá práca, takýto úväzok.
- tak ja nastupujem do práce na 7:30 a končím o 14:00, podotýkam, ze o 14:00 idem domov možno raz za mesiac.

Taký človek vie, že aj zajtra bude mať prácu a na chlieb a rožky pre seba a deti.
- Nástupný plat učiteľa je 400 eur v čistom, myslíte si že takémuto človeku dajú v banke úver ?! A ak mienite argumentovať tým, že aj v iných povolaniach ludia zarabaju 400 eur, pýtam sa... sú vysokoškolsky vzdelaný? Isteeeeeeeeeeeee, že nie....

a porovnávať lektorovanie s učením je 100 a 1.
anonym | 12-09-2011 15:02:16
Nemám strach, žeby toto zamestnanie "vymrelo". Stále je dosť učiteľov, ktorí o túto prácu záujem majú a mnoho ich t.č. na toto povolanie aj študuje. Vedia čo to obnáša i koľko činí mzda. Taktiež je mnoho absolventov VŠ, ktorí by sa radi dostali do školy učiť, no učia "babky demokratky", ktoré nie a nie do dôchodu, príp. učiteľky a učitelia, ktorí toto povolanie neberú vážne a od srdca. Len prežívajú na tejto pozícii do dôchodku.
br | 12-09-2011 14:42:38
Vy teda doprajete ucitelom. Len aby mal vase deti prip. vnucence v buducnosti kto ucit...
anonym | 12-09-2011 14:06:11
Áno, robila som lektoring niekoľko mesiacov. Nič hrozné to nie je ! Len učitelia tak neprimerane reagujú akú majú hroznú prácu,akokeby robili v bani.
A navyše sa čudujem tvorcovi článku nad komentármi, aký obšírny text dal dokopy. To sa nedá prečítať, toľko toho je a o ničom !
Problem | 12-09-2011 13:45:29
Kazdy tu ma vela mudrych reci,no ucili ste uz niekedy?
anonym | 12-09-2011 12:37:12
Plne súhlasím s vyjadreniami p. Kloknera i s názormi Ericha.
Všetci v tejto spoločnosti plačú, že málo zarábajú, hrozia štrajkami. Asi si málo uvedomujú, že majú to šťastie, že vôbec prácu majú !!!
K učiteľom asi len toľko:
1. Viete, že zajtra majú deti na školách skrátené vyučovanie /ba ako písal iný prispievateľ, vôbec nevyučujú v tento deň/? Tak teda sa pýtam, budú mať adekvátne k tomu aj krátenú mzdu či iný postih za absenciu na pracovisku ? Ak by som ja neprišla do práce /nedajbože išla štrajkovať/, zajtra by som tú prácu už nemala !
2. Učitelia plačú, ako málo zarábajú. Nech si urobia priemerku na hodinu svojej práce a mali by prestať plakať. Do práce idú na 8,00 a končia o cca 13,00. To je skvelá práca, takýto úväzok. Ja pracujem aj 9 hodín denne, mnohé veci si pripravujem do práce doma, študujem materiály a beriem to ako samozrejmosť. Ak by si tie písomky vyhodnotili v práci, nemusia sa tváriť, ako veľmi musia doma na úkor školy a nízkeho platu okrádať svoju rodinu o spoločný čas. Normálne by ostali polhodinu, hodinu dlhšie ako do 13,00 hod.a písomky, či prípravu si urobia v práci.
3. Majú takmer istú prácu - "štátnu prácu". Ja dnes neviem, či prácu pre a.s. spoločnosť budem mať aj zajtra, tak je nestabilná, inak ako mnoho iných ľudí takto pracuje. Je iba výhodou pracovať v štátnom sektore. Taký človek vie, že aj zajtra bude mať prácu a na chlieb a rožky pre seba a deti.

No prácu učiteľov si vážim, viem, že nie je úplne ľahká (z pohľadu zvládania detí). Avšak túto prácu si dobrovoľne zvolili ako svoje poslanie a vedeli ako je odmeňovaná. Navyše aj medzi učiteľmi je mnoho mnoho "zlých", ktorí by sa v inej bežnej práci neuplatnili. Česť dobrým učiteľom, ktorí vedia deti zaujať, naučiť - no žiaľ, tých nie je veľa !
anonym | 11-09-2011 18:36:48
re ucitelka - no aby ste sa od roboty nepretrhli, mozno keby ste tie plany robili cez prazdniny (namiesto dvojmesacneho nicnerobenia), alebo v piatok poobede, hned ako ste prisli o druhej domov, mohli ste mat v sobotu volno...
pripravy | 10-09-2011 17:37:24
su zaplatene, dve hodiny denne, a uz sa ozvali hlasy, ze tuto cinnost si nebudu ucitelia "brat domov", ale budu zostavat na pracovisku 8 hodin, teda tolko, kolko im stat plati, a kolko je v praci kazdy clovek.
ucitelka | 10-09-2011 14:00:37
pánovi kloknerovi odporúčam prečítať si tento článok:

http://jaroslavakuchtova.blog.sme.sk/c/274754/Radsej-umyvat-mrtvoly.html

mimochodom, je sobota a ja pracujem na tematicko výchovno-vzdelávacích plánoch a ked ich dokoncím budem pokracovat plánom triedneho ucietela... aby som sa cez vikend nahodou nenudila :-)
Peter | 09-09-2011 17:34:43
Jedina podstatna vec je, aby mal kazdy pracu aspom tak ohodnotenu, aby mal na rozok a a chleba a kde prespat. Hlavnym zamestnavatelom, by mal byt stat. Velke vyrobne podniky s istym odytom tovaru. (Kedy si to boli JRD druzstva, sklarne, bane, kovovyroba) Tam sa najde prace pre kazdeho a dovolim si tvrdit, ze bude lepsie platena ako ta ucitelska. Tak kedy stat nieco produktivne zacne robit ?
zvonar | 09-09-2011 16:50:06
Ono bude problem aj v tom, ze takmer monosexualna populacia nemoze naplnat ciel produkcie kvalitnych vajec, ked potentnych sliepok je este menej ako kohutov.
anonym | 09-09-2011 14:43:15
Príspevok "Peter Klokner" - veľmi výstižné !
pedagog | 09-09-2011 14:43:05
Kym pan Klokner, zacnete pisat, najprv sa vydychajte, lebo plny emocii zabudnete ze raz tolko zarabat ja iba tolko, ked uz 2x tolko, a nevyhnete sa ani preklepom a skrytym vulgarizmom, ale to je jedno, na tie, ak prekazaju, urcite reaguje majitel novin. Uviedli ste pravdive priklady a suhlasim, ak je niekto tak velmi nespokojny so svojim zamestnanim, a je jedno s akym, ma moznost odist a zacat niekde inde. Ja som to urobil v roku 1993, lebo som nebol spokojny s tym, ako sa u nas vyucovalo a ak som chcel presadit nieco lepsie, prekazal som. Dnes pracujem ako pedagog, nie ucitel, v zapadnej europe. Ale musel som na sebe "makat". Nelutujem.
anonym | 09-09-2011 12:29:35
UCITELIA???.. asi mali malo dovolenky, ked po tyzdni chodenia do prace maju v soporni v utorok 13.9 riaditelske volno!!!.. dufam a verim ze je to na ukor ich dovolenky? alebo sa mylim???
Peter Klokner | 09-09-2011 09:36:34
Krásna a plodná diskusia :-)
Na úvod dve konštatovania. Lekári chcú vyššie platy, inak dajú výpovede a hodia totálny kakáč na liečbu neborákov, ktorí majú tú smolu, že na vyštudovaní takých zmrdov sa podieľali tým že celý život pracovali.
Aj učitelia chcú vyššie platy, lebo na nich je zodpovednosť za úroveň vzdelanosti. Aká v skutočnosti je vieme.
Aj odborári chcú pre všetkých vyššie platy lebo oni vedú ľúty boj za každ=ho zamestnanca.
Ale v ktorej prdeli sa akože tie prychy majú kotiť ?????
Kto z tých vzdelancov teda aspoň naznačí kde hľadať východisko ?
Inak pýtam sa asi blbo ale úprimne, prečo niekto vyštuduje odbor, ktorý nie je zlatou baňou ?
Prečo miesto zubára či chirurga nemáme jadrových fyzikov, miesto učiteľov vedecké kapacity ktoré konečne posunú úroveň vedy a výzkumu v tomto štáte aspoň na európsku úroveň ?
Ja plne chápem ich nespokojnosť ale prvý chybný krok urobili už keď sa rozhodovali o svojom zamestnaní.
Mimochodom, je zopár vecí ktoré účiteľom závidím nielen ja.
Napríklad:
- pracovnú dobu a všetky vymoženosti, ktoré z nej robia niečo neidentifikovateľné (čo by za to dal obyčajný plebs, ktorý chodí na fajčiarsku aj prestávky mimo hangáre a na WC si môže odskočiť iba ak má náhradu....)
- dva mesiace prázdnin (pardon dovolenky) ktorú si ešte ušetríme tradičnými maródkami (čo by za to dali tí čo po práci na tri smeny nemajú čas na vyje...vanie so sociálnym zabezpečením ani pomyslieť,

Úprimne obdivujem schopnosť pracovať s deťmi. Skrotiť ich nie je občas jednoduché a tobôž nie v dobe, keď kdejaký mamľas čo zbohatol na okrádaní zamestnancov a neodvedení DPH robí zo svojho vylágrovaného potomka avatara. To naozaj nie je ľahké ale vážení, do takýchto povolaní sa nechodí iba pre peniaze. K nim má byť aj nejaký vzťah. Ak ide iba o hmotnú stránku tak manuál skutočne dokáže zarobiť raz toľko ako vy. Len je to bez kávičky, diskusií v kabinetoch, bez starostí o pekné nechty či možnosti riešiť objednávky z Avonu.

Odporučil by som zostať pri zemi a vyhnúť sa tak averzii, s akou prijímajú bežní ľudia vydieranie lekárov. Sami sa tak napasovali do stavu keď sa v spoločnosti ich profesia automaticky spája s úplatkárstvom, falošnou kolegialitou a hlavne arogantnou neprofesionalitou.
Maslím že o to učitelia naozaj nestoja a ak áno, asi je niekde systémová chyba.
Problem | 08-09-2011 16:19:46
Erich, no reforma skolstva...to je beh na dlhu trat.
Peter | 08-09-2011 09:52:19
Investicie nebudu pokial nebudeme mat dialnicu cez cele Slovensko. U nas je problem postavit 100km dialnicu, vsetci su z takeho useku dosrati. KDH sa asi modli, ze na 7 den nam pan Boh postavi vsetky cesty, lebo vsetko zastavili ..
Erich | 07-09-2011 15:17:49
Rozprúdila sa tu dobrá debata.. ale všetky reči sú k ničomu. Ja by som doprial učiteľom aj 1000 € mesačne, policajtom a lekárom aj viac - veď si zaslúžia. Ale pri našej hospodárskej sile to proste nejde (až teda na výnimky, ako napr. Grécko).

Aby sa rozprúdila ekonomika, je potrebné investície - a hlavne veľké zahraničné. Žiaľ, od poslednej Dzurindovej vlády sem nikto neprišiel. Ficove sociálne podniky a blbosti o silnom štáte (keď štát=ľudia v ňom) sa neujali - ale s tým nikto aj tak nerátal. Napriek tomu má 40% podporu a verím, že ho chodia voliť aj učitelia a aj žiaci stredných škôl. Takže - čo ste si volili, to máte.

Sledoval niekto včera debatu na STV 2 o reforme školstva?
Jozef | 07-09-2011 13:50:58
ved to, "dobry ucitel".
kolko ich uci v dnesnych skolach?
P | 07-09-2011 13:39:18
...a este jedna vec. Nezabudnite, ze vdaka komu tuna pisete a citate prispevky. Porovnavat murara a ucitela je nezmysel. Su to 2 odlisne profesie. A preco by mali byt vyssie platy? Dobry ucitel by mal byt aj dobre zaplateny.
Problem | 07-09-2011 13:32:24
Tych co nadavaju na ucitelov, ze nic nerobia...by som nechal aspon rok ucit. Bol by som zvedavy, kolko silnych reci by bolo...
anonym | 07-09-2011 12:59:14
Všetci učitelia len vystonávajú ako málo zarobia a ako sa narobia, a preto nechápem, prečo potom zostávajú aj dlho po dôchodku chodiť do školy učiteľovať. Potom by bolo možno lepšie ísť dôchodku a zamestnať sa ako predavačka.Treba skúsiť.
skola | 07-09-2011 11:26:24
V statoch so zavedenou povinnou skolskou dochadzkou musia rodicia davat deti do skoly a stat musi zamestnavat ucitelov. V USA mozu rodicia za urcitych podmienok ucit deti doma, alebo mozu mat domaceho ucitela, atd. Kedze povinna dochadzka nas zaväzuje, nie je nam jedno, komu a do akych podmienok davame nase deti. V BRD sa vobec nehovoria tituly, vsetci ucitelia su oslovovany ako Herr/Frau Muster. Vychovavatelia tiez. U nas si dovolia hovorit stredoskolskemu ucitelovi profesor, tento TITUL udeluje len prezident. A este kratko, ten, kto ma napr. PhDr, Mgr, neznamena, ze ma dve vysoke skoly. Je to stupen ukoncenia vysokej skoly, napr. s diplomom, stupen s magisterskou pracou a skuskami - Mgr,(M.A. a M.Sc. medzinarodne) rarita u nas je rigorozna praca po ukonceni vysokoskolskeho vzdelania, skusky k nej, a potom ste napr. PhDr., ale na ozajstny titul "Dr" sa vsade vo svete musi pisat dizertacna praca, ktora sa uvernuje ako kniha, kazdy ju ma moznost citat, aby sa predislo plagiatom... Ak ma niekto v zahranici Dr.Dr.,znamena, ze pisal dve dizertacne prace na dve rozne specializacie. Na jednu dizertacnu pracu je treba cas od 3 do 5 rokov atd. Ale este ziadny titul nie je zaruka na dobreho ucitela, ten musi mat dalsie klucove kvalifikacie - kompetencie: krativnu, socialnu, metodicku, personalnu a jednaciu. A nesmel sa zabudnut smiat...Ludi nezmenime, ak to jedinci nechcu.
adela | 07-09-2011 09:38:09
Vzdelavame sa pre seba,keby nie,tak remeselničime,vzdelanie a praca je celkom niečo ine.Niekdo robi VŠ len preto,že sa mu nechce robit,len aby školu mal a druhy,aby niečo dokazal a venoval sa,tomu,čo vyštudoval :-( Neda sa to všetko plošne hadzat do jednoho vreca.Horšie je,ak skonči školu a nemože naplnit svoje ambicie preto,že mu to spoločnost neumožni,vid vyberove konania.Myslim,ti ludia v tejto spoločnosti,za všetkym hladaj človeka a klientelizmus!
anonym | 07-09-2011 09:10:28
Za tretí stupeň vysokoškolského vzdelania sa určite nepovažuje PaedDr. Keby si aspoň tú skratku napísal dobre. Nejde o oháňanie sa vysokoškolským vzdelaním, ale čo je to za spoločnosť, ktorá si nevie vážiť vzdelaných ľudí? Všade sa píše, že základom je vzdelanie a kde je skutočnosť? V spoločnosti, kde výučný list znamená viac ako vysokoškolský diplom asi nebude niečo v poriadku. To píšem pri všetkej úcte k tým, ktorý ten výučný list majú. Ale oplatí sa vzdelávať a investovať do vzdelania, keď priemerný živnostník by za učiteľský plat ráno ani nevstal z postele? Veď je to na hlavu postavené.
anonym | 07-09-2011 08:50:07
Žiaľ, oháňať sa dnes vysokoškolským vzdelaním? Už to nie je tá sláva čo bývala, dnes to má už skoro každý - nielen straník. A ani tretí stupeň vysokoškolského vzdelania (ako je napr. nezmyselné malé doktoráty typu PaeDr.) na tom nič nezmení. Prečo? Pretože vzdelanie nie je patent na rozum.

Ak tu padlo tvrdenie, že učitelia formujú deti a našu budúcnosť, nesú za to aj zodpovednosť? To už nie. A že si nejaká p. učiteľka nevie predstaviť, ako bude učiť v 65ke? A viete si predstaviť 65-ročného murára, inštalatéra alebo automechanika? To skôr si predstavím tú učiteľku...
adela | 07-09-2011 07:56:08
Nie ste v tom sami učitelia,pozrite na nas zdravotnikov,vaše deti idu poobede domov,naši pacienti zostavaju,robit nočne je velmi namahave,ale je to potrebne.Keby som svoju robotu nemilovala,už by som bola niekde inde,ale tu ide o poslanie a to je aj vaš pripad.Nastupujuci lekar a sestra maju menej ako 5OOe,a poviem vam,za to polovicu noci nespime,nechame v nemocnici rodinny život,zdravie a pod.Cely osobny život mame naplanovany podla chodu nemocnice,ideme niekam len podla služieb a pod ,ale milujem tu robotu a pomahat ludom,je to vysoko nad všetkym.
anonym | 07-09-2011 06:39:09
Pekne napísané.
ucitelka | 06-09-2011 23:11:07
Zasnem nad názormi niektorých ludí... Ludia by si konecne mali uvedomiť, že bez učitelov nemoze spolocnost fungovat. bez ucitelov by tu neboli lekári, policajti, právnici, ekonómovia ani politici... Kto vás naučil písať, počítať? Či Slovensko je krajina samoukov? Nestudovala som 5 rokov na to, aby som chodila na brigadu do samsungu a okrem toho mám cez prázdniny dosť roboty. Ucebné osnovy, casovo tematické plány, materiály na hodinu za mna nepripraví nikto. Peniaze samozrejme nemajú byť pre učiteľa motiváciou, ale... chcelo by to adekvátne ohodnotenie tak ako u iných vysokoškolsky vzdelaných ludí. Farmaceut má nástupný plat 1000 eur, ja 500... Zdá sa vám to spravodlivé? prídem domov nemozem si vylozit nohy na stol, mam zodpovednosť za deti, ktoré sú nevyspitateľné... o papierovačkách a plnení trmínov radsej nehovorím. Ked sa kohokolvek z okolia spýtam, ci by sa so mnou vymenil, hádajte aká je odpoveď? NIEEEEE, Ja by som tie deti bil!!! Ja mojich ziakov nebijem, svoju prácu mám nadovsetko rada... ale chce to zmenu systemu.
anonym | 06-09-2011 23:07:30
ľudia, ekonomické zákony - tu predsa o to vôbec nejde. Ani o to, že by učitelia viac učili, keby mali viac peňazí. Ide o nezaplatenú prácu pre štát. Stačí si pozrieť platy politikov, na tie sa z rozpočtu nájdu financie. ále, mohli by sme takto vymenúvať ďalej. a všetkých učiteľov hádzať do jedného vreca je tiež neskutočná drzosť. Vlastne sa mi k tomu ani nechce viacej vyjadrovať. Komentujú to tu ľudia, ktorí sa tomu prd rozumejú, česť výnimkám. Pozdravujem Tibora!
neznama | 06-09-2011 22:07:42
žasnem to su ale nazory.porovnavat učitelov s profesiami so stredoškolským vzdelaním prípadne len s ukončenou Zš.A to nemyslím ako urážku . Platy učitelov treba porovnávat s vysokoškol. vzdelan. skupinou zamestnancov.Tak npr. školstvlekarnika všetci s uctou oslovuju pan magister.Všetci učitelia su Mgr.a velka skupina ma aj ine akademicke tituly RNDr. Paaedr. ...atd.Velka skupina vyučujucich ma aj druhu atestaciu.Porovnajme tak plat učitela s druhou atestaciou a lekara s druhou atestaciou.Učim na strednej škole 28 rokov.Napriek negativem v školstve ma praca bavi, ale dokedy aj jažijem s penazi.A ešte jedna poznamočka.Učitelia nemaju prazdniny maju dovolenku ktoru si musia vyčerpat vdanom termine a ešte neviem si predstavit učit v 65 rokoch.To si ma študenti vyzdvi.hnu v kabinete aby som trafila do triedy ,pomožu my prejt tri poschodia a vyčovanie može začat ale len vtom pripade ak ma budu akceptovat lebo už nebudem mat sil udržatš 30 študentov v klude.To sa žije polcajtom
spominam | 06-09-2011 17:18:56
Ja si mozem rad spomenut len na 3 - 4 ucitelov zo ZDS a dvoch z SVS. Na univerzite to bolo uz o inom, okrem jedneho zapolitizovaneho funkcionara to bolo na urovi oci, kolegialne a tvorive, a preto hovorim mojim detom, vydrz to nutne zlo, ono to bude neskor uz len lepsie.Pri niektorych vyucujucich deti trpia nudou a niekedy aj kvoli nie prave peknyim vyrokom.Dobry ucitel je vzdy dobry a je jedno, kolko dostane na konci mesiaca, a tych ostatnych neprerobi ziadny zvyseny plat.
Registrovaný Tibor Nešťák Tibor Nešťák | 06-09-2011 16:20:36
Samozrejme, ze VÁC PÁSIK neznamena VÁC ADIDAS ... tu primarne o peniaze nejde ... skor to vnimam ako mentalny teror stale sa striedajucich schizofrenikov na MŠ SR ... 14 rokov som ucil a len vdaka tomu, ze som sa nedostal so ziadnym skolskym inspektorom do blizkeho kontaktu mam dnes cisty register trestov ... tolko odomna k teme, aj tak prd vyriesime
Peter | 06-09-2011 16:09:35
Keby nahodou Dzurinda a spol zvysili platy ucitelom, aky to bude mat efekt ? Budu nase deti mudrejsie ? :D
Erich | 06-09-2011 15:58:37
Verím, že za 400€ sa veľa ľuďom neoplatí pracovať - ale na úrade práce viac nedostanú. Každý má možnosť robiť to, čo chce. Problém je iba v tom, že môžme vyskakovať iba do úrovne štátneho rozpočtu - a teda opäť sa pýtam - KOMU ZOBRAŤ? Odkiaľ vyčarovať ďalšie peniaze na platy učiteľom?

Výška mzdy skutočne nie je produktivita práce - ale od produktivity práce priamo závisí. A štátny sektor získava peniaze zdaňovaním súkromného - takže akú produktivitu má súkromný sektor, také sú mzdy.
Registrovaný Tibor Nešťák Tibor Nešťák | 06-09-2011 15:34:47
Vyzera to tu na celkom plodnu debatu, akurat ten PLOD je rozvirenie temy a koncom septembra po tom, zase na urcitu dobu, nestekne ani pes.

Citam tu aj "tazke" nazory s ekonomickymi prirovnaniami, ale vedomosti, schopnosti a zrucnosti nie su produkt - skola nie je vyrobna sfera - ucitelia su plateni v ramci verejnej sluzby statom. Stat plati - podporuje rozne skupiny, od ucitelov po ciganov.

Kto neucil, bez ohladu ci "ma na to skoly", teda clovek bez pedagogickej praxe vie len skreslene zaujat objektivne stanovisko.

Odkedy vymysleli peniaze, spokojny clovek je len ten, ktory ich ma dostatok na uspokojenie svojich potrieb. Malo aj vela skodi, tak ako vsetko s cim pridete do styku. Stretol som par spokojnych ucitelov, ale boli to "blazni" pozitivne postihnuti v roznych smeroch - nerobili to pre peňáze, nemali v tom hlavny zdroj prijmu.

Primarny problem skolstva je AKO SA UCI resp. co musia ucitelia dodrziavat od zakona cez vyhlasky, stale sa meniace vzdelavacie programy atd. Poznate Lukasa Janosku? - je sampion v koseni travy - povodne ucitel - ucil inak - vyhodili ho.

Jurzyca je akou takou nadejou, ze SA nieco v tomto smere pohne, ale kazda zmena trva roky - desatrocia. Dovtedy bude ucit skutocne len ten, ktory ine vychodisko nema.

Ekologicke zakony prirody nepustia - kde sa neda prezit, odtial musi jedinec zdrhnut inak uhynie ... chvalabohu, ze nie sme rastliny
br | 06-09-2011 15:08:44
pre Erich: "väčšina má v skutočnosti presne toľko, koľko si zaslúži - to sa volá produktivita práce" - to sa nevolá produktivita práce. Produktivita práce je niečo iné.
problem | 06-09-2011 14:32:51
Erich - porovnavate neporovnatelne.
Problem | 06-09-2011 14:30:41
Skolu na to mam, ucit by som mohol, ale za tych par stoviek to naozaj nemozem. Kedy by som si zalozil rodinu? Z coho splacal hypoteku? Rad by som ucil, ale financne to proste nejde..
Erich | 06-09-2011 14:07:43
Ja nie som na výplatnej páske tohto štátu - práve naopak. A môžem začať vyplakávať, že mám málo. Ale opýtaj sa kohokoľvek - každý ti povie, že má málo. Ale väčšina má v skutočnosti presne toľko, koľko si zaslúži - to sa volá produktivita práce. Preto neplatí, že ak učitelia dostanú 2x toľko, tak budú 2x lepšie učiť. Dostanú 2x toľko, ak budú 2x toľko pracovať. Ekonomické zákony nepustia.
pre erich | 06-09-2011 13:59:40
jasne, ze na jazykove ucebnice su mnozstevne zlavy a je tiez mozne, ze si to niektori ucitelia nechaju pre seba, resp. kupia ucebnice pre seba, ktore by inac musela platit skola, urcite to ale nebudu ziadne horibilne sumy...aj ked by bolo poctivejsie, keby tu zlavu premietli do ceny pre ziaka.. lyzovacky sa tykaju hlavne telocvikarov, ti by mali z ucitelov pindat najmenej, ziadne pripravy na hodiny, opravy pisomiek, stale su na sutaziach a ked su v robote, aj tak toho vela nemusia robit...nas telocvikar nam hodil loptu a isiel na nakupy...kazda profesia ma ale nejake vyhody a nevyhody, urcite aj tebe tvoje zamestnanie ponuka nejake moznosti, o ktorych nebudes nahlas hovorit..
Erich | 06-09-2011 13:38:58
Aj tak sme už dosť od témy - učitelia a peniaze. Takže, komu zoberieme?

Armáde? Národ, ktorý si nezaplatí vlastnú armádu, bude živiť armádu cudziu.
Polícii? Ešte len potom budú nože nielen v lavici, ale aj v rukách.
Lekárom? Tí majú zodpovednosť za naše životy.
Poslancom? To je málo peňazí. Tak komu?

P.S. Pani učiteľky, koľko dostávate províziu za predaj anglických a nemeckých učebníc? Fraus tuším dáva 10%. Priznávate to? A čo tak nepeňažné plnenia v podobe rodičmi zaplatených výletov, škôl v prírode a lyžovačiek?
Erich | 06-09-2011 13:28:58
Pekné. Tzv. Filip Lenárd - Philipp Lénárd:
- Lenard's parents were German, and his family had originally come from Tyrol in the 17th century
- Lenard became in his youth an ardent Magyar nationalist
Slovák ako repa.

Ten druhý sa narodil v USA - čo má spoločné s našim školským systémom? Medzi ľuďmi existuje predstava že naše deti sú najnadanejšie a oproti deťom z USA/Írska/Veľkej Británie/(doplňte si kohokoľvek) sme ozaj experti. Nakoniec im naše deti chodia umývať taniere a obsluhovať ich vo fastfoodoch. Zobuďte sa. Náš školský systém je úplne zlý. Odmeňuje recitáciu textu namiesto pochopenia zmyslu. Uprednostňuje stádovosť pred individualitou. Pre dieťa je potrebné vedieť iba 3 veci - práca s počítačom, jazyky a komunikačné a prezentačné schopnosti. Ale hlavne, aby dieťa na maturite vedelo, o čom je svetovo významné dielo René mláďenca príhodi a skúsenosťi!
pre Ericha | 06-09-2011 12:57:26
http://ii.fmph.uniba.sk/~filit/wwwboard/messages/610.html
Optimista | 06-09-2011 11:02:50
Niečo na odľahčenie:
Keď chcem nahnevať kamaráta - učiteľa, hovorím mu:

Rok má 365 dní
Z toho soboty a nedele 105 dní
Pracovné dni počas prázdnin 42 dní
Sviatky počas roka 10 dní
Jarné a zimné prázdniny 10 dní
Choroba 5 dní
Riaditeľské voľno 5 dní
Prvý a posledný deň šk. roka - sviatočný 2 dni
Nepočítam ešte niekdajšie uhoľné prázdniny

To znamená, že cca pracuješ každý druhý deň v roku, aj to iba 5 hodín denne. A to každá hodina má iba 45 minút.
Táto argumantácia ho vždy vytočí a mám problém ho upokojiť.
Neberto to odo mňa ako narážku na učiteľov, v rodine ich mám niekoľko, berte to ako žart a možnosť nahnevať niektorých pedagógov.
Erich | 06-09-2011 09:10:58
Mladý človek dostane priemerné základné vzdelanie, potom nasleduje stredné, kde okrem učňovky sú všetky ostatné odbory odtrhnuté od praxe. Výjde školu a hľadá si prácu - a zistí že skoro nič nevie robiť! Po 13 rokoch chodenia do školy? Preto urobí ďalšiu chybu - prihlási sa na vysokú školu, pretože si myslí, že s nejakým Bc. alebo Mgr. bude majster sveta, kravaťák s mobilom, pánko. Žiaľ, nebude to tak.

Všimli ste si skladbu výučby na vysokých školách? Ako zrazu neexaktné vedy prevalcovali exaktné (neexaktné vedy - to sú tie, kde na otázku nasleduje odpoveď, ktorá sa dá "obkecať", exaktné = na odpoveď existuje iba jedna exaktná odpoveď - napr. číslo, hodnota, výsledok).

Kopa ľudí tu študuje estetiku, históriu, sociológiu, sociálnu prácu či právo - avšak kde sa všetci títo ľudia uplatnia? Prešiel som profesia.sk a skutočne sociológa nehľadá nikto - avšak zváračov aj desať. Keď začala diskusia o spoplatnení vysokoškolského štúdia, niektorí tvrdili, že študenti sa nebudú môcť toľko učiť, pretože budú zabíjať čas na brigádach. Dnes už viem, že brigáda nie je zabíjanie času. Zabíjanie času je to štúdium...
Erich | 06-09-2011 09:00:33
Chyba často nie je v učiteľoch, ale v školstve - a učitelia by mali tlačiť na tie zmeny. Žiaľ veľa učiteľov si pamätá umelú poctu zachovanú zo socializmu - ale dnes už zadarmo úcta nie je - je treba si ju vybudovať.

Myslím si, že celý koncept školstva je úplne zlý:
- každý školák vie vymenovať diela Sládkoviča či Hviezdoslava, avšak len málokto to čítal
- každý školák vie vymenovať sústavy ľudského tela, avšak máloktorý vie dýchanie z úst do úst
- každý školák vie vymenovať vybrané slová, avšak prečítajte si napr. komentáre k tým chlapcom, čo havarovali za Šoporňou - to už nie je pravopis ani podľa Štúra, dokonca ani podľa Bernoláka

Vidíte? Teoreticky je človek pripravený skutočne dobre, v praxi je ale neschopná nula. Zabité roky za žiadne praktické vedomosti. Slabé výsledky. A chcú priplatiť? Začo?

P.S: Existuje učiteľ, ktorý na začiatku zahodí sylaby a neučí memorovanie?
anonym | 06-09-2011 08:12:56
Neviem prečo učitelia plačú, už okolo 13.00 idú komótno zo školy, a chodia (alebo robia?) dávno aj po dôchodku. A tých prázdnin. Potom neviem (keď je to tak náročné povolanie ako si ho učitelia deklarujú) prečo ZŠ zamestnávajú nervóznych dôchodcov-učiteľov, keď vychádza x mladých vzdelaných učiteľov, ktorí nemajú takto šancu získať miesto a končia niekde úplne inde.Voľakedy bol učiteľ učiteľom,venoval sa deťom telom aj dušou, dnes je medzi nimi velice málo učiteľov sú to len strážcovia detí počas časti pracovnej doby ich rodičov.
realita, ale | 06-09-2011 07:48:25
www.schulradar.de je jeden z viacerych moznosti hodnotenia skol a ucitelov verejnostou. Stupnica v skolach je od 1 do 6. a napr. 1- znamena 1,25 2+ znamena 1,75.
1=sehr gut (velmi dobre)- vynimocne vysledky pisomne,ustne
2=gut (dobre)- uplna spokojnost s vysledkami
3=befriedigend (uspokojujuco)-vseobecna spokojnost
4=ausreichend (dostatocne)-ma nedostatky,ale vseob.staci
5=mangelhaft (nedostatocne, ale s moznostou zlepsenia)
6=ungenügend (nedostatocne, bez moznosti zlepsenia)
Vseobecne hodnotenie je vo vysvedceni par viet o zapajani sa na vyucovani, vseobecnych vedomostiach,domace ulohy, talent a zaujmy vyuzite v prospech vyucovania, iniciativa pri projektoch.
Jana | 06-09-2011 07:16:50
úplne súhlasím so všetkým, čo napísal Erich...Presne si všetko vystihol!
realita, ale | 06-09-2011 06:48:48
...prave pre tie nedostatky ktore Erich spominal som odisiel po 25 rokoch zo skolstva a do zahranicia, za rok som ovladal rec a pracujem v novom odbore a zarobim tak, ako kazdy tu, a musim a chcem robit do 65, lebo tu sa vzdy robilo do 65, aj zeny, a moji byvali kolegovia maju tu istu moznost, a mozu ist do hospodarskeho sektoru a preskolit sa a budu zarabat viac, ale v praci budu do 17,00 az 19,00 a nie do 14,00, nebudu mat lacny teply obed na pracovisku a dovolenku dostanu 3-4 tyzdne a nie takmer 11 tyzdnov v roku ...a?
Peter | 05-09-2011 23:27:12
Skolstvo je cierna diera a plytvanie verejnymi financiami. Plni len vychovnu funkciu nie odbornu. Deti sa tam naucia len memorovat, nie rozmyslat a pouzivat vsetky tie informacie k vlastnemu dobru. Prilis vela uciva vyrazne skodi mysleniu .. Potom si kazdy mysli, ze musi ist na VS, kde dostane titul xXx, s ktorym bude mat vyssi plat ako jeho ucitelia, kt. ho ucili ?!

Potrebujeme skoly, kt. budu specializovane na konkretne odborne cinnosti s naozajstnymi odbornikmi (kt. je zalostne malo).

Kvalifikovany pedagog, odbornik je na nezaplatenie. Tak ako dobry doktor, kt. sa to naucil od svojho ucitela alebo specialne komando s vybavenim a skusenostami z boja.

Ucitelia maju momentalne status vychovavatelky, kt. strazi moje deti aby sa im nic nestalo, ked rodicia musia cez den pracovat ...
Erich | 05-09-2011 22:45:36
1. Priemernosť školstva dokazuje napr. počet slovenských univerzít v top 500 (celkovo 0) alebo počet nositeľov Nobelovej ceny (rovnako 0). Za dôkaz považujem aj (ne)uznávanie našich titulov na západe a aj to, že VŠ vzdelaní ľudia tam chodia varovať deti a umývať riady.
2. Učitelia majú dlhšiu dovolenku ako ľudia v súkromnom sektore, navyše nehrozí, aby pracovali cez víkend alebo počas štátneho sviatku. Navyše majú dovolenku ideálne rozloženú, nemusia si ju vybrať celú cez zimu ako v iných odvetviach.
3. Učitelia nemajú obedové prestávky?? Majú prestávku každých 45 minút - a platené. Bežný človek má 30 minút prestávku na obed - a neplatenú.
Matej Šalmík | 05-09-2011 22:25:17
Milý Erich - zamysli sa nad svojimi písmenami...45 minút? Áno, koľkokrát 7-8 krát denne, bez obedňajšej prestávky, len s takými tymi pseudo päťminutovkami, cez ktoré sa akurát tak stačí vydýchnuť a rozmýšľať o ďalšej hodine. Ich plat je podpriemerný, oni vedú mladú generáciu k budúcnosti a ak nemajú motiváciu (a peniaze sú najlepšia a najuniverzálnejšia motivácia), tak deti nemajú svoj vzor, pretože ležérnosť a sklamanie predbieha akčnosť a pracovné nasadenie. Ak píšete takéto bludy, neviete o čom hovoríte, moja mama je 20 rokov učiteľka a verte, je to jedno z najťažších povolaní súčasnosti, pri dnešnej mládeži. Brigáda v Samsungu cez leto počas "nadštandardnej dovolenky?" To snáď ani nemôžte myslieť vážne. A o bezpečnosti v škole, kam deti okrem drog a alkoholu nosia aj zbrane (hlavne nože), nemáte ani tušenia.

Nechcem, aby ste môj koment brali ako útok na vašu osobu, no s prepáčením nemáte páru o tom, čo je to robiť učiteľa/ku. Cením si, že platíte dane a poctivo pracujete, no učiteľská práca vám do života dala asi to najviac, tak si ju skúste vážiť a nehovoriť o priemernosti v školstve...
Erich | 05-09-2011 21:55:01
Viem si predstaviť čo obnáša práca učiteľa. Avšak možno práve učiteľ si nevie, čo obnáša práca ostatných ľudí. Ak sa mu však zdá, že iné pracovné pozície sú oproti učiteľstvu "teplé miestečká", má právo zmeniť zamestnanie. Ja si myslím, že práca učiteľa je jedno z tých "top" zamestnaní - vzhľadom na iné povolania. Každý učiteľ si môže cez nadštandardnú dovolenku (a dokonca aj cez leto a aj v zime) zobrať nejakú brigádu, napr. v Samsungu alebo Peugeote, a nech porovná, ktorá práca je lepšia.
neznáma. | 05-09-2011 21:28:58
Pre Erich:
myslím že nemáš predstavu o tom čo všetko páca pedagóga /učiteľa/ zahŕňa..Nerobí síce nočné ako v iných ku nám pritiahnutých podnikoch,ale robí po nociach.Síce doma ,možno na gauči,alebo aj v posteli,ale robí. Pripravuje sa na ďalší deň, na ďalšie vyučovanie, opravuje písomky, pripravuje si cvičenia, úlohy..Oči musí mať na stopkách stále, rieši problémy medzi žiakmi-a to nie len pubertiakmi...V práci síce nezmoknú,ale pot nielen po tvári im tečie neustále...Hlavne ak sa snažia niečo naučiť a dotyčný to nevie pochopiť.. To nehovorím o psychickej záťaži..A tá je oveľa horšia ako tá fyzická, len to naozaj nepochopí ten, kto nikdy pri katedre nestál, najľahšie je frflať. V závode si odrobia zmenu a idú domov. V obchode zatvoria a predavačky majú fajront. V školstve to ale tak nie je..a nikdy nebude..
Erich | 05-09-2011 20:40:59
Žiaľ, zo sociálnej poisťovne nejde učiteľom počas aktívneho učenia ani cent. Krajina je v takom stave, že si môže dovoliť zaplatiť učiteľom iba toľko, koľko je v tabuľke. Skúste ináč voliť, ja za to nie som zodpovedný. Iba som chcel podotkúť, že ak jedna strana žiada viac, nech povedia aj na koho úkor - pretože sú to spojené nádoby.

P.S. Za prácu bežného učiteľa je to podľa mňa celkom primeraná odmena. Pracovná hodina trvá iba 45 minút, nemajú výrobné normy ako kolegovia v Don Jingu, nepracujú na smeny ani v noci, v práci nezmoknú ani im nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Ak sa im zdá málo nech idú robiť do Tesca do pokladne - veď o tom je trh, no nie?
anonym | 05-09-2011 20:34:43
nuz naco si siel pracovat do zahranicia? co mas z toho ?? snad daco na prilepsenie k tym 184 euram .. alebo to malo este mensi vyznam ako ucit ??
anonym | 05-09-2011 20:15:47
vyčerpávajúci článok, škoda len, že pochopia iba zainteresovaní!!!
anonym | 05-09-2011 20:09:54
Erich, nie je potrebné za každú cenu niekomu uberať. Skôr by sa vládcovia mali zamerať na to, aby všetci platili to čo platiť zo zákona musia. Napr. taká Sociálna poisťovňa zverejní zoznam neplatičov a čuduj sa svete koľko je tam celebrít a iných mediálne známych hajzlov. Niektorí akože podnikatelia tam majú státisícové nedoplatky a pritom otŕčajú svoj majetok, aby každý videl ako sa má dobre. Ak má však niečo platiť, tak zrazu nemá. Štát si s takýmito ľuďmi nevie poradiť, ale keby si vedel... Vyzeralo by to inak. Keby boli zákony skutočne na to, aby sa dodržiavali a daňováci by si vedeli preklepnúť každého, kto odrbáva daňové priznanie, vieš koľko by to bolo peňazí? Chyba je v tom, že štátu toto asi vyhovuje. Páni poslanci predsa nepôjdu proti sebe.
úschovňa | 05-09-2011 20:08:45
Rodičia dávajú deti do školy ako do úschovne počas doby v ktorej pracujú, nepracujú, chodia do fitka, na kávičky - myslím si že ako pracovníci úschovne sú učitelia dobre platení, ale prečo sa potom ich práca volá učenie?
Erich | 05-09-2011 20:03:34
Kým nebude konkurencia platy neporastú - veď prečo by mala firma zvýšiť plat, keď na jedno pracovné miesto pripadá viac ako sto kandidátov? V ekonomike platí, že hodnotu má iba vzácnosť - preto je zlato drahšie ako železo. A preto majú vyššie platy skôr špecialisti ako priemerní ľudia.

Paradoxne majú práve učitelia priamy dosah na to, ako sa budeme mať - vzdelávajú dorastajúce generácie. Sami by mali upozorňovať na to, že naše školy vyrábajú iba priemerných ľudí - rovnako vhodných do Billy za pokladňu, ako za pás do fabriky. V ľuďoch zabíjame individualizmus a nevedieme ich k samoštúdiu.

Školstvu vyčítam zbytočný obsahovo prázdny deviaty ročník, ktorý uberá rok z aktívnej činnosti mladých ľudí, a nezmyselné vysoké školy, ktorých väčšina nemá zmysel študovať. Aby sa už človek začal hanbiť za čestne dosiahnuté tituly..
realita, ale | 05-09-2011 19:52:22
Suhlasim s Erichom. Sam som odrobil v skolstve 25 rokov, potom som odisiel pracovat a studovat do zahranicia a vlani mi vypocitali, ze z tych odpracovanych 25 rokov mi budu vyplacat dochodok 184 €. Ked pridat, tak vsade, ale z coho? Preto treba podporovat vsetko, co prinesie pracu a tym aj zisk z dani. V 1971 som bol s 1 150 korunami na tom este horsie,rodicia pomahali ako sa dalo...
Erich | 05-09-2011 18:27:36
Učitelia hovoria, že im treba pridať, policajti, lekári, zdravotné sestry, dôchodcovia, v podstate celý štátny sektor - ale ja sa pýtam - keď pridajú jednej skupine, musia niekomu ubrať - veď máme deficitný rozpočet. Takže komu?

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign