Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Načo máme úradníkov?

Ľubomíra Pavlovičová | novohradapodpolanie.sk | Nehorázne jednanie úradníkov za zatvorenými dverami, či obyčajné zavádzanie pre uľahčenie si práce, na ktoré nakoniec doplatí obyčajný človek, sa na Slovensku len rozmáha a klient začína byť bezmocný. 

Prednedávnom som bola svedkom "náročnej" úradníckej práce na UPSVaR. Na chodbe som stála asi pol hodinu. Na chodbe čakali viacerí klienti, na tom, samozrejme nie je nič čudné, keby pracovníčky riešili iné pracovné povinnosti. Tie, však, všetky v jednej kancelárii, s hrnčekmi kávy, alebo čaju v rukách, hlasno konverzovali na témy módy, rodinných noviniek a iných "dôležitých" záležitostí. Konverzáciu sprevádzali hlasné výbuchy smiechu. Úradníčky vôbec netrápilo ani to, že majú otvorené dvere a na chodbe všetko počúvajú klienti. Po pol hodine, to už zrejme bolo trápne aj vedúcej oddelenia a tak sa zdvihla zo svojho teplého miesta a prešla cez chodbu. Nie, ak si myslíte, že svoje podriadené upozornila, že je pracovná doba, že na chodbe na nich čakajú klienti a že takéto ich správanie je neprípustné, tak sa mýlite. Zatvorila na kancelárii dvere a znovu zmizla vo svojom tichom pracovnom hniezdočku. Pracovníčky ani len brvou nemihli a spokojne klábosili ďalej. 

Riešenie? Neexistuje. Pôjdete sa sťažovať vedúcej, ktorej je to úplne jedno? Alebo pôjdete za riaditeľom, ktorý nič z toho nevidel a samozrejme ani nikto iný zo zamestnancov? Ľudia, ktorí sú v evidencii UPSVaR vám to nedosvedčia, lebo sa boja vyradenia z evidencie, alebo inej šikany zo strany úradníkov. Takže čo urobíte? NIČ. Vedia to aj úradníci a keďže im nikto nič nemôže, tak sa spokojne ďalej tvária ako nadľudia, ktorí keď vybavia nejakého klienta, tak mu vlastne robia láskavosť. 

Arogancia je jeden z problémov úradníkov, iný problém je ten, že za úradníkom často krát prichádzate kvôli informáciám, ktoré by vám mal poskytnúť. Lenže, ak by vám poradil, musel by vynaložiť nadmerné úsilie a s radou by možno prišlo aj vyplnenie nejakého papiera, alebo iná náročná práca navyše. A tak vám, aby si uľahčil prácu niečo nepovie, alebo vám povie, že je všetko v poriadku. Asi by malo byť normálne, že sa na slová úradníka spoľahnete. Každý predsa predpokladá, že za okienkom, alebo vo svojej kancelárii sedí preto, lebo je dostatočne fundovaný. Ale pozor, jeho vyjadrenie si buď nahrajte, alebo dajte vlastnoručne napísať a aj podpísať, pretože sa vám môže stať to, čo našej čitateľke. 

Tá svoju skúsenosť v Sociálnej poisťovni opisuje takto: 

"V máji 2013 sa mi narodila dcérka, čo so sebou prinieslo okrem radosti aj kopu papierovačiek a behačiek po úradoch... ok, všetko som zvládla. Po skončení materskej som si vybavovala Rodičovský príspevok, ktorý vypláca UPSVAR. Pri návšteve Sociálnej poisťovne, kde som sa uisťovala (tak ako všade), či je vybavené všetko, či nič iné nepotrebujem predložiť, podpísať... atď, mi bolo povedané, že oni už so mnou odteraz nič nemajú, že už si mám všetko riešiť len na UPSVAR-e, pretože za mňa už odteraz na Sociálnej poisťovni všetko vybavuje a platí štát. V septembri tohto roku som mala svadbu, ku ktorej samozrejme patrí zmena priezviska a ešte viac behačiek. S ešte čerstvým občianskym som sa, pre istotu (napriek ich tvrdeniu že u nich nemám vôbec čo riešiť), išla spýtať do Sociálnej poisťovne či je aj u nich potrebné urobiť zmenu priezviska, minimálne aby ma mali v systéme. Najskôr mi bolo povedané že nie. Ale potom zrazu: "choďte sa pre istotu spýtať do okienka č. 4, kvôli dôchodkovému poisteniu, či tam netreba urobiť zmenu". Tak dobre. Pri spomínanom okienku mi po nájdení mojich údajov v systéme milá pani pracovníčka oznámila, že som prišla o vyše roka dôchodkového poistenia, pretože som sa neprišla do Sociálnej poisťovne osobne prihlásiť na dôchodkové poistenie vtedy, keď som prechádzala z materskej na rodičovskú dovolenku...!!! S mojím výrazom v tvári bude pani asi zaspávať... Bola som, pýtala som sa, uistili ma že nič netreba a poslali ma preč... Kto mi to teraz vráti? Ako dokážem, že to nie je moja vina? Prišla som o vyše roka, kvôli neschopnosti našich úradníkov... V prípade že mi viete poradiť, či existuje nejaký spôsob ako to riešiť, tak vás poprosím o info... Ale v podstate rátam s tým že je to už stratené...

Pravdepodobne má naša čitateľka pravdu, je to už stratené. Myslíte si, že by to mala dostať k náhrade pani, ktorá túto chybu urobila? Áno, aj ja si to myslím. Určite aj pani s touto skúsenosťou, no buhužiaľ, na úradoch nikto za nič nemôže, nikto nie je za nič zodpovedný, väčšinou nikto nič nevidí a nepočuje. Dokonca, raz mi jedna pani úradníčka povedala, že nie je povinná poskytovať informácie. A tak mi napadá, načo tých úradníkov vlastne máme? Namiesto úradov by nám vlastne stačili dve búdky. V jednej by boli zbierky zákonov, pretože ak idete na úrad, tam vám informácie nedajú a všetko máte mať naštudované. A v druhej by mohli byť tlačivá, ktoré máte vyplniť. No a už by stačila len nejaká schránka, kde by ste ich hádzali. Raz za týždeň by prišla pracovníčka, ktorá by pracovala na dohodu a doma by pekne papiere zosumarizovala a nahodila do systému. Úradníci by sa nemuseli trápiť s otravnými stránkami. Otravné stránky by sa nemuseli stresovať s arogantnými úradníkmi a štát by ušetril kopu peňazí na platoch a prevádzkovaní aj tak zbytočných úradov a úradníkov. A všetci budeme spokojní!


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
gulak | 12-10-2014 19:43:22
A,kde ste čítali,že ja som navštívil úrad práce počas obednej prestávky,to by som si musel od zamestnávateľa vypýtať priepustku..a pre istého dotyčného..čítaj pozorne a nečum..jak bacil do lekárne..
Peter | 12-10-2014 18:03:26
Vsetci zamestnanci maju narok na prestavku,a to ze gulak ju vyuzil na navstevu uradu kde maju v tom case tiez prestavku a potom sa rozculuje svedci o niecom velice neprijemnom pre navstevnika uradu!Je to dost zretedelne?
denis pre gulaka | 12-10-2014 14:57:37
Zatvoreny?? :-D urad prace v seredi byva cez obednajsiu prestavku otvoreny uz min. rok :-D tolko k tomu
pre pre pre | 11-10-2014 19:26:43
Predstavte si takych ludi na urade,ako je gulak(lebo ako sa skoro vzdy vulgarne prejavuje).To by sme asi vsetci nestacili utekat.Teraz k veci,jedna tvrdi,ze nepracovali,druhi tvrdia,ze mali obednajsiu prestavku,overit sa to neda.No hned odsudit vsetkych statnych zamestnancov a uradnikov?
gulak | 11-10-2014 16:48:18
pre:Denis..najprv sa naučte čítať..nepísal som,že sa to stalo mne a ked už ste taký priateľ tých úradníčok,tak by ste mal vedieť,že ked je obednajšia prestávka,tak je úrad zavretý,čiže o ten krk by ste už prišiel a ako ja vykonavám moju prácu,dotoho je Vás veľké H.O.V.N.O.-ja nie som štátny úradník...
dadka | 11-10-2014 16:35:28
prvy krat v zivote som sa tam dostala kvoli synovi na PN ale otrasne jedna uradnicka biele druha cierne obrazne no horor otrasne
Pre Denisa | 10-10-2014 19:58:05
Neviem, preco sa na nazor od gulaga hnevate a neprimerane reagujete. Zrejme je nejaka vasa znama pracovnickou uradu, takze sa vas tento prispevok dotkol. ale vyjadril sa urcite inteligentnejsie a samozrejme mu davam za pravdu. Fakt si iste osoby v uradoch neuvedomuju ze su tu pre nas. Samozrejme cest vynimkam.
Denis | 10-10-2014 16:44:17
Gulak...vam uz ozaj je....šibe?! Kto povedal ze sa im.nechce robit? Zato ze si vy myslite ze ste najdolezitejsia na svete a ked cakate lebo zeny maju vela roboty tak pisete taketo primitivne clanky...napr. viem, ze sa stretavaju spolu v jednej kancelarii cez obed, co robi kazdy na hocijakom inom pracovisku...to ze ste tam prisli prave vtedy(zato dam krk) a myslite si ze kvoli vam niekto obetuje svoju obednajsiu prestavku tak to snad ich problem nie je.chcel by som vidiet vas,ako vykonavate svoju robotu? Ci vy ibu nemate ako pisat take stupidity?
fascínovaný :) | 10-10-2014 14:56:47
Pridám moju skúsenosť:
Prevzal som doporučenú predvolánku na úrad do GA.
Prídem v stanovený čas do kancelárie a pani mi podá dokument so slovami: zaneste to do deviny... Ja že prosím? Ona: zaneste do dverí č.9. Aha, tak ja že oki a kde Vám podpíšem prevzatie? Ona: netreba, iba to tam zaneste... Ja že: a tam mi potvrdia prevzatie? Ona: nie, len to tam jednoducho zaneste a hotovo. Krucinááááál, tak na to som dcestoval do Galanty aby som urobil poslíčka a prenieesol ten papier o dvoje dvere vedľa? To je teda sila.
gulak | 10-10-2014 14:22:14
Neviem,čo Vám na článku vadí,napísala svoj postreh a hotovo....a Vy,čo to spochybňujete je tiež v poriadku,každý má svoj názor,ale pripadá mi tragikomické,ked tu kvákate o tom,aké osoby tam chodia a pod..ved ked sa tým dámam tam nechce robiť,tak nech dajú výpoved a idú robiť do Lidla..dnes je kopec žien nezamestnaných a takúto robotu si istotne budú vážiť a nebudú ju brať,ako nutné zlo..
Martin | 10-10-2014 11:43:41
Tak tomuto článku veľmi nerozumiem. Podľa mňa niektorí ľudia nemajú čo rozoberať a preto sa navážajú do všetkého čo ich obklopuje. Ja mám s úradom práce v seredi len tie najlepšie skúsenosti a iný názor som ani od mojich kamarátov nepočul. A to že niekto si dá prestávku, možnože aj obedňajšiu, tak to je samozrejmá vec. Chcel by som vidieť niekoho z nás ako by to bral, keby denno denne chodili za nami všelijaké individuá a ešte nás pomaly urážali. Lebo presne toho som tam bol svedkom ja. Moja skúsenosť s úradom práce v seredi je teda úplne iná, vždy som sa stretol s ochotou a vždy som všetko bez problémov vybavil, ako som potreboval.
lucka | 10-10-2014 11:16:11
Tak k tomuto mi nedá nenapísat komentr. Sama som bola svedkom toho,ze na Urade prace som sa stretla s milymi pracovnickami. Slovo narocna v uvodzovkach si mohla autorka clanku odpustit pretoze som zvedava co by ona robila keby sa jej denno denne chodia hlasit romovia a pod. Tento clanok mi pride ako kompenzacia vlastnych problemov a urszka dám,ktoré sa ba mna usmeju vzdy, aj ked zrovna nemusia mat dobry den...vracam z tohto clanku,fuj
info | 10-10-2014 09:51:14
mne pri ukončení md a nástupe na rd automaricky povedaki o dôchodkovom....a hlavne som si ešte pre pôrodom zistila,čo kde kedy a ako vybaviť..aby som na niečo nezabudla..je to zhon po pôrode,ale za 2dni som mala všerko vybavené...stačí si poriadne naštudovať čo zo zákony vyplýva...
Katka | 10-10-2014 09:24:17
Presne toto isté sa stalo aj mne.Keď som nastúpila do nového zamestnania po materskej,mala som nahlásiť zmeny aj na Sociál.poisťovni a tiež mi tam milá pani oznámila-ale veď vy ste sa nenahlásili na dôchodk.poistenie.Zostala som ako obarená,pretože som sa vtedy tiež pýtala či tam mám všetko ok,nikto ma o tom na úrade neinformoval,že sa musím sama prihlásiť,veď načo.Neznalosť zákona je predsa môj problém!!

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign