Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Na námestie Slobody prišla jeseň už v júni?

19

 

SEREĎ,  nedeľa. 10.6.12. Nám. Slobody popoludní. Na novom detskom ihrisku je „vypredané“, zopár postarších ľudí sa prechádza po chodníkoch alebo posedáva na lavičkách. Hlavná vydláždená plocha slúži dvom či trom skejtbordistom. Jednoducho nedeľná idylka. Pohľad na čerstvo vyrastenú trávu narúšajú zožltnuté listy s ktorými sa pohráva vetrík. Ďalej to však už také idylické na písanie nie je. Snažil som sa zistiť odkiaľ tie suché listy na zemi sú. Ich zdrojom  sú minimálne štyri pôvodné lipy,  ktoré v čase projektovania parkovej úpravy námestia odolali aj náporu p. dendrologičky. Tieto lipy majú dnes slabo rozvinuté listy, z časti zožltnuté a z časti už uschnuté. Je to neklamný dôkaz toho, že je to s najväčšou pravdepodobnosťou ich  posledná jar, ktorej sa dožili. Tak som si ich odfotil. To vo mne vyvolalo niekoľko zvedavých otázok prečo je to tak. Súčasná výšková úroveň vydláždených ale aj zelených plôch je nižšia oproti pôvodnému stavu o cca 30 cm. Ak ku tomu pripočítam hrúbku dlažby a podkladovej vrstvy, vychádza mi, že z pôdy  musela byť na niektorých miestach  odstránená min. 50 cm vrstva zeminy. A to sa aj stalo. Kto sa prešiel okolo staveniska pred zhruba tromi mesiacmi a všímal si čo sa tam deje,  mohol vidieť, že okolo kmeňov niektorých stromov boli ostrovčeky  s pôvodnou zeminou. Ako veľa bola zasiahnutá aj koreňová sústava  u týchto stromov, ako dôsledok zmeny terénnej výšky, sa začalo prejavovať už (až?) teraz. Pozoruhodné je, že práve všetky tieto vysychajúce  stromy majú okolo seba gabiónovú ohrádku v tvare kruhu.  U iných stromov až na dva či tri ďalšie  gabióny nie sú. A tie stromy vyzerajú byť zdravé. Aspoň ich listy tomu nasvedčujú. O celú vec som sa začal trochu viac zaujímať a tak som sa z dobre informovaného zdroja dozvedel, že táto úprava je vynútená a že pôvodný realizačný projekt takéto gabiónové ohrádky nepozná. Touto úpravou sa mala zachrániť koreňová sústava a úhyn týchto líp. Ale ako som už spomenul, štyri z nich to podľa môjho odhadu neprežijú. A možno  aj jeden ďalší.  Na mieste je oná už okrídlená otázka: „kde udelali soudruzi z NDR chybu?“ Odpoveď na ňu, okrem mňa určite zaujme aj viacerých obyvateľov Serede. Dá ju niekto  z  kompetentných ?


Fotogaléria k článku:

19
Autor: Ivan Sklenár
19
Autor: Ivan Sklenár
19
Autor: Ivan Sklenár

Zobraziť všetky fotografie
19
Autor: Ivan Sklenár
19
Autor: Ivan Sklenár
19
Autor: Ivan Sklenár

19
Autor: Ivan Sklenár
19
Autor: Ivan Sklenár
19
Autor: Ivan Sklenár

19
Autor: Ivan Sklenár
19
Autor: Ivan Sklenár
19
Autor: Ivan Sklenár

19
Autor: Ivan Sklenár
19
Autor: Ivan Sklenár
19
Autor: Ivan Sklenár

19
Autor: Ivan Sklenár

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
občan | 19-06-2012 11:16:29
Dnes som sa prešiel po námestí a som v šoku. Podľa mňa tých stromov čo neprežijú bude oveľa viac. Zo strany od drogérie skoro všetky! Konečne nebude Malý park, ale nám. Sahary pardon slobody.
anonym | 13-06-2012 18:43:57
Predpokladám, že každý človek podieľajúci sa na revitalizácii parku zobral za svoju prácu nejakú odmenu. Načo by sa ten ktorý človiečik ešte vyjadroval a niečo vysvetľoval? Pre nich je to už pasé, "misia" sa skončila. A občania sa môžu pýtať ako by hrach na stenu hádzal. Iné vysvetlenie ma nenapadá.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 13-06-2012 13:50:37
- vidim pricinu. Nulova komunikacia za dany stav zodpovednych s verejnostou. Povedane inak, ti, ktori su plateni za pracu v prospech verejnosti a ti, ktori za toto dielo zoberu miliony korun, si nepovazuju za povinnost verejnosti (ktora to cele financuje) vysvatlit, preco to tak je, kto za to zodpoveda a ako bude za to postihnuty.

Preto sa niet comu cudovat - ludia sa dozaduju iba toho, co im patri.
V buducom roku sa chysta vyrazne zvysenie dani a to aj z nehnutelnosti. Verte, ludia budu mat este vacsie problemy plati svoje ucty a raz pride doba, ked sa nasrati zacnu ovela intenzivnejsie domahat odpovedi na otazky, preco niekto dostane ich peniaze za spackanu robotu a preco ten kto to ma kontrolovat, veci bagatelizuje.

Vsetko je o komunikacii. Ake informacie ste vy obcania dostali okrem cez SOL od vedenia mesta, architekta a ostatnych kompetentnych? A kedy ste informacie dostali naposledy?
babraci | 13-06-2012 13:40:05
na Slovensku po slovensky, zase sa tu banda ludi co v zivote nic nedokazalo snazi poukazovat na chyby druhych, ktori sa snazia nieco pre toto mesto urobit...Presiel som celu diskusiu,vsetko absolutne nepodlozene tvrdenia, typicke senkove reci!!!Ma toto uroven???Chcel by som vidiet vase diskutujuce ksichty, co nemaju ani paru o tom co hovoria....
P. Sklenar - pardon, tento prispevok sa netyka Vasho clanku, ale vidim ze diskusia sa ubera inym smerom a nedalo mi nezareagovat.Je mi jasne, ze Vam v clanku ide skor o princip ako o obvinovanie.
vidim | 12-06-2012 23:05:25
ze plno truhlikov sa tu asi zase ozvalo z vedenia mesta , aby si vychvalovali svoj na ''ludsky vykal'' projekt !
pan architekt Kral - ked mas trosku sudnosti tak v zivote uz nic nenavrhni. lebo to pojebabres ako v Seredi !!!
je to proste hanba ako to namestie vyzera. pred 100 rokmi ked bolo namestie len prachove to malo vacsiu uroven...
anonym | 12-06-2012 21:48:22
Pán architekt nemal zjavne chuť odpovedať. Dúfam, že pri najbližších komunálnych voľbách budú mať túto jeho "ochotu" ľudia na pamäti.
Ivan Sklenár | 12-06-2012 21:06:47
Zopár diskutujúcich zrejme nepochopilo na čo som chcel poukázať. Celá história revitalizácie nám. Slobody má svoju históriu s tragickým koncom pre 25 takmer 100 ročných líp, ktorý, stále zastávam ten názor, nemusel byť. Ale o tom už nechcem ďalej polemizovať. Dnes sa problém štyroch, možno až piatich vysychajúcich líp starých okolo 70 r. objavil aj ako interpelácia poslanca p. Rampáška. Namiesto fundovanej odpovede hlavného inžiniera projektu, v jednej osobe aj poslanca MsZ tam prítomného, odpovedal sám p. primátor. Pán architekt nemal zjavne chuť odpovedať. Jeho viac trápi skutočnosť, že sa namiesto pomenovania nám. Slobody používa Malý park. Presnú citáciu odpovede na interpeláciu p. Rampáška nemôžem uviezť, ale mala asi ten zmysel, že pri takých náročných projektoch sa vyskytujú aj chyby, ktoré sa za pochodu riešia. Len poznamenám, že interpelácia smerovala aj ku tomu, kto uhradí tieto náklady navyše, ktoré počas realizácie vznikli. Odpoveď bola asi v zmysle: bude sa na tom podieľať aj mesto. Z tohto všetkého sa nemôžem zbaviť dojmu, že módus rokovaní a rozmýšľania poslancov je zhodný s tým, aký vládol keď sa schvaľovalo zadanie na projekt. Žiadne zrozumiteľné vysvetlenie, žiadne zdôvodnenie, prečo. Nikto z nich sa nepýta. Asi to bolo každému jasné alebo ľahostajné. To neviem. Tak sa pýtam ja: chyba sa stala sama, alebo ju spravil niekto iný? Bola to chyba projektu, alebo pochybil realizátor prác? Alebo spravilo chybu mesto, keď je ochotné znášať náklady na tieto naviac práce? Prečo to nevadilo(í) ani jednému z tam prítomných poslancov? A otázky sa dajú klásť ďalej. Prečo má byť ochudobnený rozpočet mesta a teda nás všetkých, za chyby, ktoré spôsobil niekto iný? Mám za to, že pri ochote spoznať vinníka by nebolo potrebné vynaložiť veľké úsilie.
P.S. pre tých, čo zmýšľajú podobne ako „tomas“: nepasujem sa tu za „odborníka na všetko“. Len nechápem, prečo mám byť spokojný so všetkým, čo sa nám naservíruje. Onedlho vypadnú štyri staré stromy, ktorých náhrada niečo stojí. To je tá menšia polovina zlého, tá väčšia je, že ani dve generácie po nás sa nedočkajú takých stromov, aj keby ich vymenili hneď zajtra!
gulak | 12-06-2012 16:08:59
To námestie presne vystihuje Sered-odfušované,predražené,bez ladu a skladu,spolitizované
do jarmoku narastiem | 12-06-2012 14:05:50
No čuduj sa svete to už za tak nehorázne peniaze a nemohli tam dať kobercovú trávičku ved sa len pozrite ako je posadená ešte tam trčí stará tráva a kríčky zo zeme .
Pre Tomáša | 12-06-2012 13:24:41
Ano konečne sa tu niečo robí to ale to ešte neznamená že musíme chváliť aj zle návrhy a realizácie.Mne osobne sa viac páčil park po starom.Bolo tam viac zelene.A dokonca ešte aj ukážky dlažieb na Trnavskej sa mi zdajú byť krajšie.Je to môj osobný názor, niekomu sa to môže aj páčiť.A ešte sa vrátim k cyklotrase..nápad vysypať okraje kamienkami bol veľmi veľmi špatný.To ozaj neni na chválu.Ja som sa potešila že máme cyklotrasu ale ked som to vyskusala na korculiach zostala som smutná.Na krajoch kamienky a tiez panelove prechody su dost nebezpecne.Takže Tomáš ešte stále mám chváliť niečo len preto že to je??
ROMAN | 12-06-2012 12:15:00
Hladate konecne na niecom dobrom , vsetko zle...je kopec zlych veci a ludi v Seredi.Rieste to!
Valentino | 12-06-2012 12:01:45
Pravda
IVETA | 12-06-2012 12:01:19
Ked idem večer okolo noveho namestia je to pekne ale cez den ... detsky kutik rovno pri križovatke,polovyschnute stromy,par laviciek,jedna nefunkcna fontana,domcek a samy beton nadhera???JE Sice pekne ze sa nieco obnovilo ale chcelo by to trosku citu a dvakrat merat a raz strihat.
vynutena uprava | 12-06-2012 09:34:12
1.uskutocnilo sa nieco, s cim projekt neratal - niekto chcel a islo to...ale kolko bolo reci, ze sa nic neda!

2.aj toto svedci o amaterizme tvorcov projektu - od architekta po odbornicku na zelen...kto zaplati odstranovanie vyschnutych lip?
Ked to pojde von aj s korenmi, aby tam zasadili "vzrastle" stromy, rozoberu pol namestia, alebo tam jednoducho postavime crepnik s tujkou a vybavene?! A mame, co sme (mozno aj traja ludia) chceli!

3. Nove lipky su vysadene pri hlavnej ceste tak, ze za par rokov budu rast (snad) koruny do cesty - to ich zasa bude treba odborne orezat - prejdite sa okolo Sokolovne, ako sa odborne rezu lipy v Seredi! Az nakoniec povie odbornik, ze su chore... Nie je chore nieco ine?
mino | 12-06-2012 09:18:42
a neni to zle? sak polku stromov vypilili a druhu polku postupne zabiju. radsej to mali vyliat betonom. kedy najblizsie dostane mesto 40 milionov na nove namestie? preco neurobili sutaz navrhov ale vybrali priamo poslanca? potom to aj tak vypada
tomas | 12-06-2012 08:18:37
Robí sa námestie, všetko je zle....robí sa cyklotrasa, všetko je zle...klobúk dole pred ,,odborníkmi", ktorí tu píšu a vo všetkom sa vyznajú!!
Pre je to trapas | 11-06-2012 23:49:37
Radšej nepíš lebo kto nechce tak nevidí a že staré námestie bolo lepšie može napísať len truľko chmulko.Ale aj takí musia žiť.
prekvapeny | 11-06-2012 23:41:27
mat tak taketo problemy, tak som asi veeelmi stastny :D. Ludia, prve vedenie mesta, ktore nieco urobilo, za Vranovica a Janciho z budy ste suchali nohami a prizerali sa na krasnu alej s ciganmi, fetakmi a opilcami...Skuste si raz vybavit co i len projekt za 500 euro pre toto mesto, saq vas *ebne po prvom dni!!! A trapas je, ze vela seredanov za PC ma ozaj zrazu z nicoho nic hlavu plnu myslienok ako to tam malo vypadat---toto je trapne a usmevne, troska sa spamatajme, SLOVAC :D
a este | 11-06-2012 21:56:12
este ma zaujala na namesti jedna vec :
a to akysi naznak v dlazbe na historicku hranicu bratislavskej a nitrianskej zupy s osadenou pamatnou tabulkou. na tom by nebolo nic zvlastne ale:
preco sa uprednostnil nazov ''zupa'' ked hranica ''zupy'' viedla tade len cca 30 - 40 rokov a bol zabudnuty nazov ''stolica'' ktory sa pouzival cca 800 rokov do roku 1848.
spravne by som tam podla dlzky a vyznamu dal ''Bratislavska a Nitrianska stolica'' i ked aj to co je tam teraz je v podstate spravne...
a kludne by som tam pre lepsie porozumenie osadil do dlazby tabulu - do roku XYWZ uzemie Sintavy a alebo byvale koryto vahu... :)
Katarína | 11-06-2012 21:48:27
Námestie je pekné, mohlo tam byť viacej stromov plus tá fontána sa bude ešte nejak upravovať? mohla by aj krajšia ...
Elias | 11-06-2012 21:43:11
Ja som velmi zvedavy, ako bude odtekat voda z tohoto travnateho bazenu pocas prudkych dazdov. Ked prvykrat poriadne zaprsalo, tak cele detske ihrisko aj viacere chodniky boli kompletne zatopene.
lívia | 11-06-2012 21:30:33
som veľmi zvedavá,ako vysvetlí p.architekt kontrolnej komisii z EU tie zmeny,ked pred revitalizáciou vysvetľoval,že už sa nič meniť nemôže.......
je to trapas | 11-06-2012 21:28:46
cely projekt a aj jeho realizacia je ako zo zleho sna, a este sa tym bude architekt Kral a firma Alpine chvalit ?
doraz na detail? ale kde ze... vyschnute stromy? nevadi
toto cas nezahoji. mali sme tu krasnu alej a par kde stacilo urobit nove chodniky a revitalizovat zelen ...
a teraz tu mame betonovu vzorkovu zahradu zamkovej dlazby , hajzlom , ''fontankou'' proste co ostalo na firmam na sklade to sa *eblo do serede
co dostalo mesto sered za 40 000 000 sk ? odflaknute dielo , ktore ma hodnotu tak 10 000 000 . kdeaky malicky milionar ma okolo svojho domu krajsiu zahradu ako nase namestie (byvaly park)...
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 11-06-2012 19:35:54
Pan Sklenar, ja to vidim asi tak, ze Vy ste to napisali privelmi sofistikovane. Zjednodusene to vyzera takto - po nedelnej navsteve namestia sa da predpokladat, ze nejaka ta dalsia lipka pojde z namestia hore kominom, - mozno viacere. Ale mozno dostanu infuziu, aby prezili do otvorenia namestia. To len aby sa tam v pripade dobreho pocasia ludia neupiekli ako slanecky.

Pozreli sme si tie vzrastle stromy, ktore su vysadzane. Mozno je vela takych, ktori nemaju predstavu, co su to vzrastle stromy. Ale zial, su aj taki, ktori tomu rozumeju. A ti musia ronit krokodilie slzy. A pytat sa - co sme komu urobili...

Inak, chodniky na namesti su fakt pekne a v noci tiez nevyzera zle. Az teda na tie "drobne" nedostatky. Cas mozno rany zahoji. Len stale akosi nechapem, preco je vsetko nutne robit zrovna cez chirurga...
anonym | 11-06-2012 19:02:48
Poručíme větru, dešti.. ach tí naši komunisti

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign