Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Moja návšteva Bibliotéky 2016 (Nedá sa odstrihnúť osobný svet od tvorby)

1056

Tohto roku som sa tak ponorila do písania článkov, že poézia šla trochu bokom. Na najväčší knižný veľtrh na Slovensku, Bibliotéku, ktorá sa každoročne koná v bratislavskej Inchebe, by som hádam aj zabudla, keby mi ju nepripomenuli priatelia na sociálnej sieti. Raz darmo, internet vie byť užitočný aj pre spisovateľov a čitateľov. S priateľmi som sa teda elektronickou formou dohodla, že posledný deň Bibliotéky, nedeľu 13. novembra 2016, využijeme okrem hrabania sa v knihách aj na osobné stretnutia.

 24. medzinárodný knižný veľtrh Bibliotéka a s ním i 21. výstava vzdelávania a didaktickej techniky Pedagogika prebiehali už od 10. 11. 2016. Trochu som sa spoliehala na to, že práve nedeľa už bude na Bibliotéke trochu pokojnejšia, pretože v minulosti som tam v skoršie dni veľtrhu zažila poriadne tlačenice.

 A tak som si v nedeľu ráno nabalila do ruksaku zopár kusov svojej najnovšej básnickej zbierky a s nimi i s nabitým fotoaparátom som sa vybrala autobusom do Bratislavy.

 Keď som prišla do Incheby, hneď ma ovanula vôňa kníh, ktorú milujem, či už sú to nové knihy alebo knihy z antikvariátu. Boli tam také i také a neodolala som: zaliezla som do stánku prvého antikvariátu, okolo ktorého som išla a za veľmi výhodnú cenu som si kúpila 3 knižky. Potom som sa poprechádzala okolo stánkov a zisťovala som, kde sa chystá aký sprievodný program. Ľudí nebolo príliš veľa, nemusela som sa pomedzi nich predierať.

 

 Napokon som šla k Programovému centru 1. Pred ním i v ňom som obdivovala detské kresby a tiež eseje mladých ľudí inštalované na stenách – práce zaslané do súťaže Viem, čím budem a prečo. Spomínala som si, že ako dieťa som tiež rada kreslila. Ocenené či neocenené, všetky kresby sa mi zdali byť zaujímavé. Porotcovia súťaže mali určite ťažkú prácu. Každému dieťaťu želám, aby si raz zvolilo povolanie, ktoré ho bude baviť a napĺňať, aj keď to možno nebude práve to, ktoré si vysnívalo v detskom veku.

O 11:00 hod. sa v Programovom centre 1 začalo podujatie Poďte s nami do sveta rozprávok. Bola to prezentácia kníh pre deti a mládež, ktoré vydalo Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov. Dôraz bol kladený hlavne na slovenské vydania kníh Ericha Kästnera.

Podujatie moderovala spisovateľka a poetka Zuzana Kuglerová. Na úvod prečítala úryvok z knihy Ericha Kästnera – 35. máj (alebo Konrád cvála do Oceánie), ktorá vyšla len nedávno. Úryvok bol plný nespútanej a vtipnej fantázie. Pre čistý a pekný humor je táto knižka vhodná pre začínajúcich detských čitateľov.

Ako poznamenala prekladateľka detských kníh tohto autora, Iva Vranská Rojková, ktorá od roku 2010 spolupracuje s Vydavateľstvom Spolku slovenských spisovateľov, kníh pre deti v súčasnej dobe vychádza celé more, no mnohé z nich sledujú len komerčný úspech a kopírujú módne trendy.  Správne knihy majú podľa nej osloviť dušu, pomôcť rásť a riešiť problémy. Ako dieťa mala napríklad veľmi rada knihu Lietajúca trieda, práve od Ericha Kästnera. Sú to príbehy z internátnej školy, určené dospievajúcim čitateľom. Tohto autora preferuje preto, že k deťom pristupoval ako k dospelým a jeho detské knihy ešte i dnes pomáhajú deťom žiť. Takou knižkou je napríklad aj Lienka a Anton, určená pre deti od 7 do 10 rokov, rozprávajúca príbeh o kamarátstve dievčatka z bohatej rodiny a chudobného chlapca. Knižka je okrem pútavého príbehu plná aj nevtieravej pedagogiky. Najznámejšou knižkou pre deti od Ericha Kästnera je dobrodružný príbeh Emil a detektívi, ktorý už na Slovensku vyšiel aj v minulosti. No jeho voľné pokračovanie Emil a tri dvojčatá vyšlo v roku 2015 v slovenčine po prvý raz, a to práve vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov. Knižky sú vhodné pre vekovú skupinu detí od 10 do 15 rokov.

Zuzana Kuglerová prezradila, že Iva Vranská Rojková je nielen prekladateľka, ale aj autorka kníh pre dospelých i pre deti. Napísala napríklad knižky o zvedavej lúčnej víle Krídluške, v ktorých reaguje na niektoré aktuálne problematické javy v spoločnosti.

 Iva Vranská Rojková prekladá aj z ruštiny a ako povedal riaditeľ Vydavateľstva Spolku slovenských spisovateľov Roman Michelko, vďaka nej majú preložené komplet všetky knižky Nikolaja Nosova o Nevedkovi.

 Na prezentácii boli spomenuté aj ďalšie zaujímavé knižky, ako napríklad Zázračná cesta Nilsa Holgerssona s divými husami po Švédskuod švédskej autorky Selmy Lagerlöfovej. Knižka je, žiaľ, už vypredaná a na našom knižnom trhu chýba. Vznikla tak, že štát zadal Selme Lagerlöfovej úlohu, aby napísala vlastivedu pre deti. Autorka si svedomito naštudovala zemepis i folklór Švédska a jej knižka vyšla v dvoch častiach v rokoch 1906 a 1907. Odvtedy bola mnohokrát preložená do rozličných jazykov.

 Spomenutá bola i knižka Utečenec na vtáčom strome od Ondřeja Sekoru, ktorú som mala veľmi rada, keď som bola malým dieťaťom.

 Roman Michelko zdôraznil, že politikou ich vydavateľstva je znova prinášať detským čitateľom klasické diela, ktoré by nemali ostať zabudnuté. Podľa jeho názoru dieťa skôr emocionálne dozreje pri klasických literárnych dielach než pri fantasy.

 

 Krátko po 12:00 hod. sa začal rozhovor Romana Michelka so Zuzanou Cigánovou, ktorá je nielen známou slovenskou herečkou, ale i spisovateľkou, a rozprávanie o jej dvoch najnovších knihách – Špaky v tŕníAksál. Roman Michelko veľmi oceňuje reflexívnosť jej tvorby, a to, ako šikovne opisuje prežívanie, predovšetkým ženských hrdiniek svojich príbehov. Napokon, jej príbehy sú dobre oceňované literárnymi kritikmi a je dvojnásobnou finalistkou literárnej ceny Anasoft litera.  Viaceré jej knihy vyšli vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov.

 Podľa slov Zuzany Cigánovej sa v ich rodine vždy čítalo a čítanie považuje za jednoduchú a účinnú formu vzdelávania. Myslí si, že ľudia podceňujú lásku a vzťahy všeobecne. Mnohí z nich pokladajú knihy len za suchú teóriu, ale pritom o vzťahoch sa možno najlepšie naučiť z kníh, divadla, kina. Najdôležitejšie v živote je podľa nej nájsť si dobrú prácu a dobrého človeka k sebe.

 Roman Michelko súhlasí s jej názorom, že písanie pre silnú vnútornú potrebu podeliť sa s nejakými myšlienkami je autentickejšie ako písanie na objednávku. Podľa neho každý autor píše vlastne len jednu knihu – knihu svojho života.

 Zuzana Cigánová vraví, že podnety na napísanie kníh sú často zaujímavé. Napríklad k napísaniu knihy Šampanské, káva, pivo ju inšpirovalo to, keď jeden pán v rozhlase rozprával, že stretol na psychiatrii človeka, ktorý mal v igelitke papieriky s rôznymi slovami. Keď sa ho ten pán opýtal, aký to má zmysel, človek s igelitkou odpovedal, že sa vôbec nemá s kým zhovárať, a nechce slová zabudnúť.

 Kniha Špaky v tŕní je zase o tom, aký je pre nás dôležitý náš vonkajší vzhľad. Ako vraví Zuzana Cigánová, trápia ju ľudské trápenia. Či je totiž človek malým dievčatkom alebo storočným vedcom, trápenia sa mu nevyhýbajú.           

Táto spisovateľka napísala i jednu divadelnú hru s názvom Divadelná hra, ktorá sa však napokon v divadle nehrala, vyšla len knižne.

Autorka o sebe sebakriticky vyhlásila, že jej písanie je tak trošku drzosťou, pretože nemá teoretické literárne vzdelanie. Roman Michelko na to zareagoval, že ľudí, ktorí ovládajú literárnu teóriu je iste viac ako ľudí, ktorí vedia napísať dobrý príbeh a Zuzana bez pochyby dobré príbehy písať vie.

 Zaznelo i viacero otázok z publika. Zuzana Cigánová okrem iného prezradila, že najlepšie sa jej píše ráno. Potom prečítala dva úryvky zo svojej knižky Špaky v tŕní, v ktorých hlavná hrdinka debatovala so susedkami o manželstve, deťoch či neverách. Miestami to bola zábava, miestami smiech cez slzy, ale vyznievalo to hlboko ľudsky.

 

O 13:00 hod. prišiel na pódium Dado Nagy so spisovateľkou Andreou Gregušovou, ktorá prišla predstaviť svoju novú knihu Nina – Tanec v zajatí dymu.  Táto autorka už napísala viacero kníh pre deti: Červík Ervín, Operácia Orech a iné dedkoviny a Marína a povaľači. Jej najnovšia knižka je určená pre tínedžerov. Všetky jej knižky vydal Slovart. Andrea Gregušová prezradila, že svoj príbeh o princeznej Nine napísala z jednoduchého dôvodu: naozaj sa stal a potrebovala sa z neho „vypísať“. Vo svojom príbehu chcela poukázať na to, ako sa mladý človek môže zmeniť pod vplyvom niektorých okolností.

Dado Nagy jej položil otázku, aká ďaleká bola cesta od rukopisu ku knihe. Andrea Gregušová sa priznala, že bol trochu problém s tým, že veci príliš osobné sú jasné autorovi, ale nemusia byť jasné čitateľovi. Preto musela v príbehu niektoré časti upraviť. Intenzívne spolupracovala aj s editorkou.

Dado Nagy sa pozastavil aj nad tým, aké problematické vzťahy mala hlavná hrdinka príbehu – princezná Nina so svojimi kráľovskými rodičmi. Na to mala autorka jedinú odpoveď: „Tak sa to stalo.“ Zaujímavou postavou je aj Svetlonos. Zo začiatku nevedel Nine dobre poradiť s jej problémami. V príbehu sa vyvíjal, zistil o sebe veľa vecí.

Andrea Gregušová prečítala zo svojej knižky úryvok, z ktorého sme sa dozvedeli čo-to o vzťahoch rodičov a detí v kráľovskej rodine. Ninu charakterizovala ako v podstate dobré dievča, ktoré si však myslelo, že problémom sú vždy tí ostatní, a nie ona sama. Čakala, že všetko budú riešiť za ňu iní.

Autorka je presvedčená, že osobný svet sa nedá odstrihnúť od tvorby. Rada hľadá nie celkom tradičné formy a spojenia, lebo ani život vždy nebeží tak, ako očakávame. Pracuje na ďalších literárnych dielach, no okrem literárneho sveta žije aj vo svete hudobnom – venuje sa deťom v súbore, ktorý hrá ľudovú hudbu. Od detí zo súboru zbiera aj námety na postavy a na dej svojich knižiek.

 

 Takýto sprievodný program som teda absolvovala v Programovom centre 1 na Bibliotéke. Samozrejme, stretla som sa aj so svojimi priateľmi. S hanbou som zistila, že svojich knižiek som si vzala primálo, a tak ma čaká ešte rozposielanie. K trom knižkám v taške pribudli nakoniec ďalšie dve: básne Wisławy Szymborskej a najnovšia knižka poézie Zuzany Kuglerovej Hraj (sa so mnou), ktorú som dostala osobne od autorky.

 Po mnohých príjemných stretnutiach s literatúrou i s ľuďmi okolo nej som absolvovala s kamarátkou cestu peši z Incheby až na autobusovú stanicu Mlynské Nivy. „Pochod“ som zvládla úplne v pohode a s úsmevom. Ešte to nie je s mojou fyzickou kondíciou pri sedavej robote také zlé!


Fotogaléria k článku:

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

Zobraziť všetky fotografie
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

1056
Autor: Ružena Šípková

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign