Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Modlitba pred vraždou?

Bol mesiac lásky, máj. Milenci sa vodili po parkoch, bozkávali, sľubovali si vernosť až do smrti, alebo sa jednoducho ešte len ako priatelia zabávali. Luna bola láskavá, teplá, prítulná. Nie však všetci boli vonku alebo doma, zamilovaní. Niektorí radšej siahli po návšteve v pohostinstve, aby sa dobre zabavili pri pijatike. Takto sa rozhodli stráviť májový deň, večer, ba i noc, dvaja priatelia: Matej zo Šulekova a Roman z Leopoldova. Spoločne si zašli do pohostinstva Pranier v Leopoldove.

Šokovaná babička

Sedemdesiatpäťročná babička, ktorá medzitým už zomrela, bývala v inkriminovanom čase v Šulekove pri Hlohovci. Bola vdova a jeseň života trávila vo svojom rodinnom dome. Večer sa troška pomotala po dvore a dome, a krátko pred polnocou sa uložila v spálni do postele. Pravda, inak to u starších ľudí ani nemôže byť. Predtým ešte riadne zamkla bránu a vchod do bytu. Ako každý deň, aj teraz bolo všetko v najlepšom poriadku.

Babička si spomínala:

„Tuho som zaspala. Krátko po polnoci som sa zobudila na nejaký šramot. Medzi dverami, ktoré vedú z kuchyne do spálne stál muž. Na hlave mal kuklu. Zakričal, aby som mu dala 5 000 eur. V ruke mal dlhý kuchynský nôž. Povedal, že vie, že mám v banke peniaze, ale musím mať peniaze aj doma. Odpovedala som, že doma žiadne peniaze nemám. V banke peniaze mám, ale to si šetrím na svoj pohreb. Muž prišiel ku mne, položil mi nôž pod krk a povedal, že keď mu nedám peniaze, tak ma zabije. Začala som sa modliť k Pánu Bohu. Prosila som ho, by ma zachránil. Bola som celá bez seba a triasla som sa o svoj život. Vari mám takto na starosť umrieť? To predsa nemôže Pán Boh dovoliť! Potom muž, ktorý bol pri mne, zakričal do obývacej izby na svojho spoločníka. Boli dvaja, ktorých som nevolala. Ten druhý prehľadával celý môj byt, vyhadzoval zo skríň všetky veci a hľadal peniaze. Vraj, aby zatvoril dvere, že tento, čo stál pri mne, ma ide zabiť. Myslela som si, že to sú posledné chvíle môjho života. Len, kto to neprežil, môže iba s ťažkosťami pochopiť a precítiť, čo sa vo mne odohrávalo. Pritom som ani nevedela, prečo si tí dvaja vybrali práve mňa, obyčajnú, jednoduchú, staručkú a takmer bezvládnu ženu. Stále som sa modlila a spod periny mi trčali iba prestrašené oči. Nechápala som, ako sa ku mne dostali, keď som celý dom riadne pozamykala...“

Príchod cez strechu

Staručká pani však nezamkla vchod, či východ z kuchyne na povalu. To ani nikdy doteraz nerobila. Nevítaní návštevníci ako keby to vedeli. Najskôr obaja preskočili plot či bránu v dome. Pokým Roman čakal pred vstupom do bytu, Matej vyliezol po zabudovanom rebríku na stene domu na strechu. Tam vybral niekoľko škridiel, vošiel na povalu a odtiaľ už bola veľmi ľahká cesta prísť dnu, do bytu. Hneď popri dverách vchodu otvoril okno, čo bol vchod pre svojho kumpána. Keď už boli obaja dnu, otvorili vchodové dvere zvnútra, lebo tam bol zasunutý kľúč. A mohli začať rabovať! Východ mali zabezpečený pre bezpečný odchod. Hlavne, nepozorovaný, veď bola noc a ulice akoby mŕtve...

Babičku pod hrozbou smrti tak vyľakali, že nič iné jej neostávalo, ako povedať, že má v kuchyni peňaženku a v skrini tiež peniaze. Zlodeji, či vlastne lupiči, si odniesli z bytu babičky napokon niečo do 400 eur. Už neodchádzali cez strechu, iba ticho preskočili opäť plot a zmizli preč. Babičke nechali okrem šoku zapichnutý kuchynský nôž v gauči v spálni, hneď vedľa jej postele a nezabudli sa vyhrážať, že keď zavolá políciu, tak o päť minút sa vrátia a jej cesta povedie už len na cintorín. Pre istotu jej zobrali i mobil. Onedlho si peniaze rozdelili a verili, že na nich nikto a nikdy nepríde. Ako aj v mnohých iných prípadoch, preceňovali sa a políciu podcenili.

Ale, tak to už býva. Čo ani netušili, stalo sa skutočnosťou.

Policajti ich predsa len vypátrali.

Vzájomné obviňovanie

Bolo ako vyšité z podobných prípadov, kde ide o spolupáchateľstvo. Páchatelia si neuvedomujú, že čo v prípade zlodejstva spáchal jeden z nich, berie sa to ako keby to spáchal každý z nich. Keď ide však do živého, snažia sa utopiť za každú cenu toho druhého. Aj teraz to bolo tak. Matej obviňoval Romana a Roman Mateja. Pri prvom vyšetrovaní sa ku všetkému pekne priznali. Ale, keď čas plynul a každý mal svojho advokáta, už vypovedali inak. Isté bolo zatiaľ iba to, že sa obaja stretli v Leopoldove a chľastali do nemoty. Už opití špekulovali, ako získať peniaze. Roman začal tvrdiť, že na všetko ho naviedol Matej, ktorý býva v Šulekove. Tam vraj chodí ku svojej babičke, ktorá mu povedala, že naproti bývajúca babička musí mať peniaze, lebo predala nejaké pozemky a s tým sa aj chválila. Preto bol vybratý aj tip na túto babičku. Matej už raz mal za ušami. Bez povolenia svojho kamaráta zobral jeho auto a havaroval. Ešte k tomu mal aj vypité. Samozrejme, že ho za to potrestali. Teraz ani nikde nepracoval.

Roman sa tváril, že je celkom nevinný. Keby neboli pili, nikdy sa nestane to, čo urobili. Zároveň však s Matejom tvrdili, že sa nedopustili lúpeže, ale len krádeže. Ich advokáti im dali rozum. Lúpiť vraj nechceli, lebo keby chceli lúpiť, zobrali by si so sebou strelnú zbraň. Išli iba kradnúť, lebo si mysleli, že babička nebude doma, ale u svojej dcéry v Hlohovci.

Bolo to ináč

Dokazovaním sa preukázalo, že Matej a Roman odišli po polnoci z Leopoldova do Šulekova. Tam vošli do garáže jedného z nich, zobrali si kukly i rukavice a vybrali sa opití ako prasatá zháňať peniaze do vopred vytipovaného rodinného domu. Darmo sa vyhovárali. Kriminalisti ich podľa spôsobu spáchania trestného činu a pomocou svedkov, zanechaných stôp a podobne, vypátrali.

Zaujímavý je ďalší priebeh deja. Roman pristal na uzatvorenie dohody o vine a treste s prokuratúrou, ktorú súd schválil a vyfasoval päť rokov odňatia slobody nepodmienečne. Tým sa pre tohto zbojníka celá vec skončila a náhrada škody je už v jeho prípade priam zanedbateľná. Iba sa veľmi čudoval, že jeho spolupáchateľ, ktorého považuje za hlavného vinníka, dostal po priam neskutočných rozsudkoch krajského súdu, majúcemu vždy výhrady proti rozsudku okresného súdu, iba trest odňatia slobody nepodmienečne v trvaní troch rokov.

Obaja svoj čin, podľa ich vyhlásenia, úprimne ľutujú a vraj už sa nikdy nijakého, ani len najmenšieho porušenia zákona, nedopustia.

Čo  ostáva? Skúsime im veriť, naozaj...?

 

(Nabudúce: Pestovateľ čínskeho čaju)

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign