Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Mesto Sereď vyhlasuje verejnú podprahovú zákazku: Spevnené plochy v meste Sereď 2013

Iveta TóthováDátum20. 02. 2013 18:49:31TémaMestský úrad
24

2665 - WYP
Vestník č. 35/2013 - 19.02.2013
VÝZVA NA PREDKLADANIE PONÚK
Formulár: VÝZVA NA PREDKLADANIE PONÚK podľa Vyhlášky č. 530/2009 Z. z.
ODDIEL I: VEREJNÝ OBSTARÁVATEĽ/OBSTARÁVATEĽ
Mesto Sereď
IČO: 00306169
Námestie republiky 1176/10, 926 01 Sereď
Slovensko
Kontaktné miesto (miesta): Mestský úrad Sereď, Námestie republiky 1176/10, 92601 Sereď
Kontaktná osoba: Bc. Branislav Koričanský
Mobil: +421 905335839
Telefón: +421 317892392
Email: branislav.koricansky@sered.sk
Adresa hlavnej stránky verejného obstarávateľa (URL): http://www.sered.sk
Adresa stránky profilu kupujúceho (URL): http://www.sered.sk/profil-verejneho-obstaravatela
Ďalšie informácie možno získať na: už uvedenej adrese a kontaktnom mieste (miestach)
Súťažné a doplňujúce podklady možno získať na: už uvedenej adrese a kontaktnom mieste (miestach)
Ponuky budú doručené na: už uvedenej adrese a kontaktnom mieste (miestach)
I.2. Druh verejného obstarávateľa/obstarávateľa
I.2.1. Druh verejného obstarávateľa/obstarávateľa
RO - Regionálny alebo miestny orgán
Zatriedenie obstarávajúceho subjektu podľa zákona: § 6 ods. 1 písm. b)

ODDIEL II. PREDMET ZÁKAZKY

II. OPIS

II.1. Názov zákazky
Spevnené plochy v meste Sereď 2013

II.1.2. Druh zákazky a miesto uskutočňovania stavebných prác, dodania tovarov alebo poskytovania služieb
Stavebné práce
Hlavné stavenisko alebo miesto uskutočňovania stavebných prác: Kataster mesta Sereď.
NUTS kód:
SK021

II.1.3. Stručný opis zákazky alebo nákupu (nákupov)
Predmetom zákazky je vybudovanie prístupovej komunikácie v zámockom parku a priľahlej spevnenej plochy v parku zo zámkovej dlažby. Rekonštrukcia a modernizácia MK na Lúčnej ul. a vybudovanie I. etapy cyklistickej cesty pod cestným mostom nad riekou Váh.

II.1.4. Spoločný slovník obstarávania (CPV)
Hlavný predmet
Hlavný slovník: 45233252-0
Doplňujúce predmety
Hlavný slovník: 45233162-2, 45432112-2, 45233290-8, 45233123-7, 45236300-3

II.2. Množstvo alebo rozsah zákazky

II.2.1. Celkové množstvo alebo rozsah

4 stavebné časti

II.2.2. Predpokladaná hodnota zákazky bez DPH

Hodnota: 178 588,1800 EUR

II.3. Trvanie zmluvy alebo lehota dodania

Obdobie: v intervale
Začatie: 01.04.2013
Ukončenie: 30.09.2013

ODDIEL III. OSOBNÉ POSTAVENIE, EKONOMICKÉ, FINANČNÉ A TECHNICKÉ INFORMÁCIE

III.1. Podmienky účasti

III.1.1. Osobné postavenie

Informácie a formálne náležitosti nevyhnutné na vyhodnotenie splnenia podmienok účasti: 1.1.1Uchádzač musí spĺňať podmienky účasti uvedené v § 26 ods. 1 zákona o verejnom obstarávaní. Ich splnenie preukáže podľa § 26 ods. 2 zákona o verejnom obstarávaní predložením originálnych dokladov požadovaných v bodoch 1.1.1.1 až 1.1.1.6 alebo ich úradne osvedčených kópií:

1.1.1.1Výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace, ktorým uchádzač preukáže nebol on ani jeho štatutárny orgán, ani člen štatutárneho orgánu právoplatne odsúdený za trestný čin korupcie, za trestný čin poškodzovania finančných 1/3 záujmov Európskej únie, za trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, za trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny alebo za trestný čin založenia, zosnovania alebo podporovania teroristickej skupiny alebo za trestný čin terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme.

1.1.1.2Výpis z registra trestov nie starším ako tri mesiace, ktorým uchádzač preukáže že nebol on ani jeho štatutárny orgán, ani člen štatutárneho orgánu právoplatne odsúdený za trestný čin, ktorého skutková podstata súvisí s podnikaním.

1.1.1.3Potvrdenie príslušného súdu nie staršie ako tri mesiace, ktorým uchádzač preukáže, že nebol naňho vyhlásený konkurz, nie je v likvidácii, ani nebolo proti nemu zastavené konkurzné konanie pre nedostatok majetku alebo zrušený konkurz pre nedostatok majetku.

1.1.1.4Potvrdenie Sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne nie staršie ako tri mesiace, ktorým uchádzač preukáže že nemá evidované nedoplatky poistného na zdravotné poistenie, sociálne poistenie a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, ktoré sa vymáhajú výkonom rozhodnutia.

1.1.1.5Potvrdenie miestne príslušného daňového úradu nie staršie ako tri mesiace, ktorým uchádzač preukáže že nemá evidované daňové nedoplatky, ktoré sa vymáhajú výkonom rozhodnutia.

1.1.1.6Doklad o oprávnení realizovať stavebné práce, ktorým uchádzač preukáže, že je oprávnený realizovať stavebné práce.

1.1.2Uchádzač zapísaný do zoznamu podnikateľov pre verejné obstarávanie môže doklady podľa § 26 ods. 2 zákona o verejnom obstarávaní, požadované v bode 1.1.1, nahradiť predložením úradne osvedčenej kópie platného potvrdenia o jeho zapísaní do zoznamu podnikateľov podľa zákona o verejnom obstarávaní.

1.1.3Uchádzač so sídlom mimo územia Slovenskej republiky môže niektorý z dokladov podľa § 26 ods. 2 zákona o verejnom obstarávaní, požadovaný v bode 1.1.1, nahradiť rovnocenným dokladom vydávaným krajinou jeho sídla. V prípade, že krajina jeho sídla takéto doklady nevydáva možno ich nahradiť čestným vyhlásením podľa predpisov
platných v krajine jeho sídla.

1.1.4Ak má uchádzač sídlo v členskom štáte inom ako Slovenská republika a právo tohto členského štátu neupravuje inštitút čestného vyhlásenia, možno ho nahradiť vyhlásením urobeným pred súdom, správnym orgánom, notárom, inou odbornou inštitúciou alebo obchodnou inštitúciou podľa predpisov platných v krajine pôvodu alebo v krajine sídla uchádzača alebo záujemcu.

1.1.5Skupina dodávateľov preukazuje splnenie podmienok účasti vo verejnom obstarávaní týkajúcich sa osobného postavenia osobitne. Splnenie podmienky účasti podľa bodu 1.1.1.6 preukazuje člen skupiny len vo vzťahu k tej časti predmetu zákazky, ktorú má zabezpečiť.

III.1.2. Ekonomické a finančné postavenie

Informácie a formálne náležitosti nevyhnutné na vyhodnotenie splnenia podmienok účasti: Uchádzač v ponuke predloží nasledovné doklady, ktorými preukazuje svoje finančné a ekonomické postavenie ako dôkazy, že v predchádzajúcom období bol z hľadiska svojho ekonomického a finančného postavenia schopný úspešne splniť zmluvy rovnakého alebo podobného charakteru ako je predmet zmluvy, ktorá je požadovaná, resp. v súčasnom období je z hľadiska svojho ekonomického a finančného postavenia schopný riadne plniť takúto zmluvu. Požadované finančné a ekonomické postavenie uchádzač preukáže:

1.2.1 Vyjadrením banky alebo pobočky zahraničnej banky alebo bánk alebo pobočiek zahraničných bánk v ktorých uchádzač mal vedené účty za obdobie rokov 2010, 2011 a 2012 a vyjadrením banky alebo pobočky zahraničnej banky alebo bánk alebo pobočiek zahraničných bánk, v ktorých má uchádzač vedené účty v čase predkladania ponuky, o
schopnosti uchádzača plniť svoje finančné záväzky, ktoré musí obsahovať:

1.2.1.1 že uchádzač nebol za predchádzajúce tri roky v nepovolenom debete, ak uchádzač bol v takomto debete, predloží zdôvodnenie prečo sa tak stalo,

1.2.1.2 že v prípade splácania úveru dodržuje splátkový kalendár,

1.2.1.3 že jeho bežný účet nebol a ani nie je predmetom exekúcie, Vyjadrenie uchádzač doloží platným dokladom nie starším ako tri mesiace ku dňu uplynutia lehoty na predkladanie ponúk alebo jeho úradne osvedčenou kópiou.

1.2.3 Uchádzač môže na preukázanie finančného a ekonomického postavenia využiť finančné zdroje inej osoby, bez ohľadu na ich právny vzťah. V takomto prípade musí uchádzač verejnému obstarávateľovi preukázať, že pri plnení zmluvy bude môcť reálne disponovať so zdrojmi osoby, ktorej postavenie využíva na preukázanie finančného a
ekonomického postavenia. Túto skutočnosť preukazuje uchádzač písomnou zmluvou uzavretou s touto osobou, obsahujúcou záväzok osoby, ktorej zdrojmi mieni preukázať svoje finančné a ekonomické postavenie, že táto osoba poskytne plnenie počas celého trvania zmluvného vzťahu. Osoba, ktorej zdroje majú byť použité na preukázanie
finančného a ekonomického postavenia musí spĺňať podmienky účasti podľa bodu 1.1.1.6. vo vzťahu k tej časti predmetu zákazky, na ktorú boli zdroje záujemcov.

1.2.4 Ak uchádzač nedokáže z objektívnych dôvodov preukázať finančné a ekonomické postavenie určeným dokladom, verejný obstarávateľ môže uznať aj iný doklad, ktorým sa preukazuje finančné a ekonomické postavenie. Výpis z účtu verejný obstarávateľ neuzná.

1.2.5 Skupina dodávateľov preukazuje splnenie podmienok účasti vo verejnom obstarávaní týkajúcich sa finančného a ekonomického postavenia spoločne.

III.1.3. Technická alebo odborná spôsobilosť

Informácie a formálne náležitosti nevyhnutné na vyhodnotenie splnenia podmienok účasti: Uchádzač v ponuke predloží nasledovné doklady, ktorými preukazuje svoju technickú spôsobilosť na dodanie predmetu zákazky ako dôkazy, že v predchádzajúcom období bol schopný a technicky spôsobilý úspešne plniť zmluvy rovnakého alebo podobného
charakteru ako zmluva, ktorá je požadovaná, resp. v súčasnom období je schopný a technicky spôsobilý riadne plniť 2/3 takúto zmluvu. Požadovanú technickú spôsobilosť uchádzač preukáže:

1.3.1 Podľa § 28 ods. 1 písm. b) zákona o verejnom obstarávaní zoznamom stavebných prác uskutočnených za predchádzajúcich päť rokov doplneným potvrdeniami o uspokojivom vykonaní stavebných prác s uvedením cien, miest a lehôt uskutočnenia prác a zhodnotenia uskutočnených prác podľa obchodných podmienok, ak odberateľom
a) bol verejný obstarávateľ podľa zákona o verejnom obstarávaní, dôkaz o plnení potvrdí tento verejný obstarávateľ,
b) bola iná osoba ako verejný obstarávateľ, dôkaz o plnení potvrdí odberateľ; ak to nie je možné, vyhlásením uchádzačao ich dodaní.

1.3..2Uchádzač môže na preukázanie technickej spôsobilosti alebo odbornej spôsobilosti využiť technické a odborné kapacity inej osoby, bez ohľadu na ich právny vzťah. V takomto prípade musí uchádzač verejnému obstarávateľovi alebo obstarávateľovi preukázať, že pri plnení zmluvy bude môcť reálne disponovať s kapacitami osoby, ktorej
spôsobilosť využíva na preukázanie technickej spôsobilosti alebo odbornej spôsobilosti. Túto skutočnosť preukazuje uchádzač písomnou zmluvou uzavretou s touto osobou, obsahujúcou záväzok osoby, ktorej technickými a odbornými kapacitami mieni preukázať svoju technickú spôsobilosť alebo odbornú spôsobilosť, že táto osoba poskytne svoje kapacity počas celého trvania zmluvného vzťahu. Osoba, ktorej kapacity majú byť použité na preukázanie technickej alebo odbornej spôsobilosti, musí spĺňať podmienky účasti podľa bodu 1.1.1.6 vo vzťahu k tej časti predmetu zákazky, na ktorú boli kapacity záujemcovi alebo uchádzačovi poskytnuté.

1.3.3Skupina dodávateľov preukazuje splnenie podmienok účasti vo verejnom obstarávaní týkajúcich sa technickej a odbornej spôsobilosti spoločne.
Minimálna požadovaná úroveň štandardov : 1.3.1.1V súlade s § 32 ods. 6 zákona o verejnom obstarávaní verejný obstarávateľ požaduje pre minimálnu úroveň technickej spôsobilosti, aby zoznam podľa bodu 1.3.1 obsahoval úspešne uskutočnené stavebné práce rovnakého alebo podobného charakteru a zložitosti, ako je predmet zákazky, pričom aby aspoň jedna z nich bola realizovaná za zmluvnú cenu rovnakú alebo vyššiu ako 60 000,00 eur bez DPH.

1.3.1.2Verejný obstarávateľ požaduje predloženie dokladov podľa bodu 1.3.1 za účelom preukázania technickej spôsobilosti na dodanie predmetu zákazky ako dôkaz, že v predchádzajúcom období bol uchádzač schopný a technicky spôsobilý úspešne plniť zmluvy rovnakého alebo podobného charakteru ako zmluva, ktorá je požadovaná.
Vyhradené zákazky pre chránené dielne alebo chránené pracoviská: Nie

ODDIEL IV. POSTUP

IV.1. Kritériá na vyhodnotenie ponúk

IV.1.1. Kritériá na vyhodnotenie ponúk

Voľba: Najnižšia cena

IV.1.2. Použije sa elektronická aukcia

Áno

IV.2. Administratívne informácie

IV.2.2. Podmienky na získanie súťažných podkladov a doplňujúcich dokumentov

Lehota na prijímanie žiadostí o súťažné podklady alebo o prístup k dokumentom
Dátum a čas: 01.03.2013 12:00
Úhrada za súťažné podklady
Uvedte: Nie

IV.2.3. Lehota na predkladanie ponúk
Dátum a čas: 08.03.2013 12:00

IV.2.4. Podmienky otvárania ponúk
Dátum a čas: 08.03.2013 14:00
Miesto : Mestský úrad Sereď, Námestie republiky 1176/10, Sereď 92601 zasadačka 1. poschodie.
Osoby oprávnené zúčastniť sa na otváraní ponúk : Na otváraní obálok s ponukami nebude v súlade s ustanovením § 43 ods. 3 zákona 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní umožnená účasť uchádzačov.

ODDIEL VI. DOPLŇUJÚCE INFORMÁCIE

VI.1. Zákazka sa týka projektu /programu financovaného z fondov EÚ
Nie

VI.2. Ďalšie informácie
1. Potvrdenia, doklady a iné dokumenty požadované vo výzve, musia byt predložené ako prvopisy/originály alebo ich úradne osvedčené
kópie, pokiaľ nie je určené inak. Ponuka musí byt vyhotovená v písomnej forme, ktorá zabezpečí trvalé zachytenie jej obsahu.
Ponuka musí byt vyhotovená písacím strojom, alebo tlačiarenským výstupným zariadením výpočtovej techniky, ktorej obsah je pre fyzickú osobu čitateľný. 2. V prípade podaní vysvetlení, verejný obstarávateľ podá vysvetlenie všetkým jemu známym záujemcom a zároveň vysvetlenie umiestni aj na www stránke. 3. Súťažné podklady
budú prístupné bez omedzenia na stránke verejného obstarávateľa v jeho profile verejného obstarávateľa po zverejnení výzvy vo vestníku.

VI.3. Dátum odoslania tejto výzvy
15.02.2013
3/3

 

zdroj a viac info: www.sered.sk


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Robo Horvath | 25-02-2013 22:51:45
Predmetom zákazky je vybudovanie prístupovej komunikácie v zámockom parku a priľahlej spevnenej plochy v parku zo zámkovej dlažby.

Prosim vas vysvetlite mi niekto naco a pre koho ideme naliat miliony a robit novu zamkovu cestu a parkovisko k zdevastovanemu amfiku a kastielu v parku? Pocul som ze niekto sa uz zalizuje na tu zatvorenu restauraciu v parku a tusim preventivne a v predstihu si uz zabezpecuje za mestske z nasich dani novu prijazdovu cestu aj s parkoviskom?
Lebo inak to nechapem. Lebo inak sa to robi opacne,ze najskor sa zrekonstruuje trebars kastiel alebo amfik a na zaver sa po stavebnej nakladnej technike urobi hoci aj zamkova komunikacia. Ale tu sa zas ide nieco robit opacne. A hlavne mi tu chyba informovanost obcanov o zamere mesta kde a ako chce vyhodit peniaze nas danovnikov. Zas sa tu ignoruje informovanost a nazor obyvatelov o potrebe opravy komunikacii skor na inom mieste ako v parku.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign