Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Medzinárodný týždeň nosenia detí (8.10.- 14.10.2012)

726 foto:Veronika Mihalská

 

Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že mu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka...

 Kde je vlastne pravda a čo je správne?

Predtým ako boli vynájdené kočíky, bolo nosenie detí v šatkách bežné.Aj keď to teda neboli klasické šatky, naše prababičky, babičky si spomínajú ako nosili v obrusoch, plachtách a pod. Táto metóda nosenia detí sa prenášala z generácie na generáciu. Bohužiaľ sa ich použitie začalo vytrácať práve vtedy, keď bol kočík vynájdený, ale nie úplne. Kedže kočík bol výdobytok modernej doby a vyššej spoločenskej vrstvy, nie každý si ho mohol dovoliť.V Nemecku a aj v niektorích krajinách Európy sa opäť dostáva používanie šatiek do povedomia rodičov.Stáva sa to trendom.Nosenie detí v šatkách a nosenie detí ako také celkovo je prirodzené, pohodlné a príjemne.

O nosení bolo publikovaných mnoho článkov, či už pre, alebo proti aj zo strany odborníkov. Nosenie je stále kontroverzná téma. Tento týždeň oslavujeme medzinárodný tyždeň nosenia ( International babywearing week 8. -14.10.2012)

 

Nosenie nepredstavuje zdravotné riziko, ak sa nosí správne.Pri ergonomickom nosení, je váha dieťatka rovnomerne rozložená a chrbát  nosiča je zaťažovaný rovnomerne, ergonomická poloha podporuje zdravý vývoj dieťatka.

Preto aj tento článok je venovaný ergonomickému noseniu a tiež výberu vhodného nosiča. Na trhu ich je hneď niekoľko, jeden Vás láka dizajnom, iný cenou...

 

Ako pri všetkom platí, čo je "in" neznamená vždy, že je dobré. Veľmi nás pri výbere produktov ovplyvňuje reklama.

Nebudem sa rozpisovať o tom, prečo nosiť svoje deti, tomu sa budeme venovať v nasledujúcich dňoch. V krátkosti spomeniem, že pri nosení ide aj o pocit bezpečia a lásky, fyzického kontaktu medzi dieťatkom a matkou, alebo dieťatkom a niekým, kto ho nosí. Aby sa k nemu podľa potreby mohlo kedykoľvek pritúliť. A tak z toho logicky plynie, že telo dieťatka, alebo jednoduchšie napísané, jeho bruško a tvár smeruje k Vášmu telu. Nohy dieťata sú roztiahnuté doširoka a kolienka sú v úrovni jeho pupku, zadok je podsadený a chrbát jemne zaoblený. Pre predstavu si pomôžeme abecedou. Nohy, zadok a kolienka sú v tvare písmena M a chrbátik je zaoblený do tvaru písmena C. Vtedy hovoríme o abdukčne flekčnej polohe, čiže polohe, ktorá podporuje správny vývoj a o ergonomickom nosení.

Aj keď dieťa voľne zodvihnete na ruky, či už si ho dáte na svoju hruď, do kolísky vytvorenej z rúk, alebo ak vie už sedieť a dáte si ho na svoj bok,  zaujme túto polohu. Vždy obtočí svoje nôžky okolo Vášho tela, a zaoblí chrbátik. Toto je pre neho prirodzená poloha a teda dieťa je prispôsobené na nosenie od jeho narodenia.

Žiaľ stretávame sa s rodičmi, ktorí svoje deti nosia tvárou od seba, aj keď majú šatky, babyvaky, či ergonomické nosiče. Určite to so svojimi deťmi myslia dobre, no tento spôsob nosenia nie je správny a rovnako nie je zdravý. Chrbát dieťata v tejto polohe nie je správne zaoblený, naopak je rovný. Čím u dieťatka môže dôjsť k nesprávnemu držaniu tela a bolestiam chrbta. Nôžky dieťatka nie sú naširoko rozkročené, voľne visia a správny vývin kĺbikov nie je možný. Jeho váha je nesprávne rozložená a dieťa visí za genitálie, u chlapcov môže dôjsť k stlačeniu mieškov. V tejto polohe nie je možné, aby sa dieťa pritúlilo k svojmu rodičovi. Tiež celá nosnosť nosiča je sústredená na plecia a nosiacej osobe to je po čase nepohodlné. Ak máte pocit, že Vaše dieťa chce vidieť viac, že sa zaujíma o okolie, dajte si ho radšej na bok, alebo na chrbát, ale aj tu platí "abeceda".Na boku či chrbáte sa k Vám môže dieťa pritúliť.

Rovnako to je aj pri krosnách a klokankách. Krosny sú vhodné len na turistiku, sú vhodné pre staršie deti a chýba fyzický kontakt medzi rodičom a dieťatkom.

Klokanky sú cenovo dostupné, nosiť sa v nich dá len vpredu, majú malú nosnosť a pruh medzi nôžkami nie je dostatočne široký, teda nie je možné docieliť správne rozkročenie nôh, tým ani správne zaoblenie chrbátika, a teda nie sú na nosenie vhodné, aj keď sa predávajú ako nosiče detí. Prečo sa teda predávaju? Rovnako sa predávajú aj cigarety a alkohol, a o ich škodlivom vplyve na zdravie tiež vieme...

Ak už sa teda rozhodnete pre nosenie, nezabúdajte, že zdravie našich detí je prvoradé, majte to na pamäti pri výbere nosiča a tiež polohe nosenia. Opatí sa radšej viac investovať, alebo máte možnosť kúpiť nosič či šatku aj z bazára. Kvalitné nosiče a šatky majú dlhú životnosť. Investícia sa Vám vráti v podobe spokojných a usmiatych detí.

Ak sa chcete naučiť viazať šatku, alebo potrebujete poradiť ohľadom výberu šatky, či nosiča. Môžete tak urobiť aj osobne. V materskom centre MAMA klub na Jesenského ulici, každý štvrtok v čase od 9.30 do 11.30 je okrem konzultácie dojčenia, možnosť poradiť sa aj o nosení. K dispozícii sú aj šatky a nosiče, avšak je potrebné sa nahlásiť vopred telefonicky na čísle 0904 610 924, alebo mailom na diana.eliasova@nosmesa.eu, aby som ich mala zo sebou. Toto poradenstvo je poskytované za poplatok.

Viac o nosení ako aj o recenziách na šatky a nosiče nájdete tu :www.nosmesa.eu

V budúcom článku sa budeme venovať mýtom a faktom o nosení, a prehľadu najčastejších otázok o nosení.

(odkazy na články v anglickom jazyku: Článok o nosení aj s odkazmi na lietráturu a štúdie: http://www.bobafamily.com/research/strollers-baby-carriers-and-infant-stress/

O správnej polohe pri nosení a o nosení: http://onyababy.com/blog/2012/09/babywearing-baby-positioning/

Fotky s priesvitnou šatku nájdete tu: http://jeportemonbebe.com/en/faq

 

 

 

 


Fotogaléria k článku:

726 ako správne nosiť
Autor: Diana Eliášová
Popis: ako správne nosiť
726 ako správne nosiť
Autor: Diana Eliášová
Popis: ako správne nosiť
726 ako správne nosiť
Autor: Diana Eliášová
Popis: ako správne nosiť

Zobraziť všetky fotografie
726 ako správne nosiť
Autor: Diana Eliášová
Popis: ako správne nosiť
726 správna ergonomická poloha (zelená)
Autor: Diana Eliášová
Popis: správna ergonomická poloha (zelená)
726 nosenie tvárou od seba je nesprávne
Autor: Diana Eliášová
Popis: nosenie tvárou od seba je nesprávne

726 rozdiel medzi klokankou a ergonomickým nosičom
Autor: Diana Eliášová
Popis: rozdiel medzi klokankou a ergonomickým nosičom

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
lucia | 09-10-2012 10:22:14
Dakujem autorke za skvele clanky aj o noseni aj o dojceni. Je skvele, ze robi takuto osvetu. V dobe, kedy sme tak trosku prestali byt "ludsky"
Pre Zuzanu...kym bolo dieta v brusku, tak ste neuvazovali nad tym, ci spi alebo nie a vysavali ste, vrtali, buchali ak bolo treba. Pre dieta su tie zvuky dobre zname. Je pravda, ze dieta ktore spi samo v postielke vyrusi akykolvek zvuk. Dieta spiace pri matke je uspavane jej rytmom srdiecka, ak matka nestresuje z niecoho, tak srdiecko bije pekne pokojne, to je signal pre dieta, ze moze kludne spinkat. Naozaj deti v satke, ci v nosici pri mame dokazu spat ovela kludnejsie a pokojnesie, aj pri beznej cinnosti matky.
Diana | 09-10-2012 10:13:54
Zuzana, ohľadom toho vyšiel dnes daľší článok. Čas nosenia nie je ombezdený, môžete nosiť tak dlho, ako vy sama chcete.Dieťa bolo Vašou súčaťou, deti nemusia mať kľud, aby sa hojne vyspali, stačí im blízkosť matky. Akákoľvek činnosť pri nosení je vítaná, dieťa je jej súčaťou, učíme ho, že v živote sa niečo deje. Keď je dieťa v šatke, dokáže sa v prípade potreby izolovať od vonkajších vpyvov. Veľa matiek Vám potvrdí, že ich dieťa dokázalo nerušene spať v šatke, aj keď susedia vŕtali :)
Zuzana | 09-10-2012 09:05:50
Dobry den,nosenie satky sa mi paci, ael obavam sa, ci ej to vhodne na "dlhodobe nosenie", t.j., aby dieta v tom aj spalo, aj ked matka je, alebo ide na WC. Na bezne nosenie- 1-max.1a 1/2 hodiny v tom nevidim problem, ale ak je to dlhsie, a dieta v tom aj spi, tak si mylsim, ze to je pre dieta unavujuce. Vsak dieta ma mat pri spani klud, nie? mozno tomu nerozumie, ale velmi by ma zaujimal Vas odborny nazor a vopred dakujem.Zuza
shelley | 08-10-2012 17:07:49
Ja už takéto starosti mám za sebou, ale aj tu sa zase potvrdilo, že staré pravdy nie sú také zlé a zaostalé, ako sa nám to snažili v istej dobe nahovoriť. A teda, ako sa hovorí : všetko je inak!
maca | 08-10-2012 14:45:50
vazene damy, p. diana eliasova Vam naozaj dobre poradi, mna naucila tiez viazat satku a na jej odporucenie som si tiez kupila ergonomicky nosic manduca. dodnes krpca nosim ako v batohu a to ma cez 1,5 roka. cize nevahajte, nechajte si poradit.
AjaK | 08-10-2012 12:58:45
Tento clanok sa mi paci, konecne nieco co je aj pre mamy.Ze sa aj u nas nieco take konecne robi, a ze je tu niekto, kto sa nam venuje. Tych zlych rad dostane clovek vela, aj o dojceni, za nosenie kritizovat vie kazdy. Ale kto to raz skusi, kto zazije ten nadherny pocit, uz nikdy nevymeni.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign