Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Máte aj Vy neporiadok v ohrádkach na smetné kontajnery? Pozreli sme sa nato, ako to s ich čistením vlastne je: VIDEO

Iveta TóthováDátum26. 09. 2013 15:32:53TémaČistota v meste
24

Už niekoľko rokov má mesto Sereď vybudované stanovištia na odpadkové kontajnery.  Oproti minulosti, kedy boli kontajnery voľne rozostavané sú tieto stanovištia kultivovanejšie plochy a v nich sa jednotlivé kontajnery sústreďujú.  Väčšinou  je podlažie zo zámkovej dlažby a oplotenie tvorí zváraná sieť.  Čistota v týchto stanovištiach je často témou medzi občanmi samotnými, medzi občanmi a pracovníkmi SITA ako aj občanmi a vedením mesta.  A práve tento problém bol nastolený na poslednom stretnutí občanov s predstaviteľmi mesta.  Jeden z obyvateľov ulice  D. Štúra  sa prišiel posťažovať na problém čistoty stanovíšť kontajnerov a svoju sťažnosť podložil aj fotodokumentáciou. ( záznam nájdete vo videu ).  A práve to nás inšpirovalo k natočeniu reportáže.

Následne sme po tri dni  chodili po meste a sledovali stanovištia. Asi sme mali šťastie  alebo sme si možno nevybrali najvhodnejšie dni, ale kontajnery boli až na pár výnimiek relatívne čisté.  No to ešte neznamená, že tomu skutočne aj  tak je. Vyjadrenia obyvateľov hovoria za všetko.  ( aj ich odpovede nájdete vo videu)

Treba dodať, že neporiadok v konečnom dôsledku majú na vine vždy samotní obyvatelia.  Niekedy sa stane, že aj keď sú kontajnery prázdne, smeti  hodia jednoducho na zem. Samotnú kapitolu tvoria bezdomovci. Prehŕňanie sa v kontajneroch a následné vyhadzovanie odpadkov tiež na čistote nepridá.  No a v neposlednom rade na takéto stanovištia nepatrí stavebný odpad, nábytok, elektronika a pod. Nielen, že to zaberá miesto ale na tento odpad slúži zberný dvor, kam sa odpad môže zdarma odovzdať.

Keďže chceme byť objektívni, obrátili sme sa na samotnú spoločnosť SITA a opýtali sme sa, či sú pracovníci povinní čistiť stanovištia na kontajnery a či skutočne toto čistenie aj vykonávajú. No a samozrejme sme sa opýtali aj na iné podrobnosti. Odpovedala nám Mgr. Kateřina Kodadová manažérka pre komunikáciu:

 Ze smlouvy vyplývá povinnost pracovníků SITA Slovensko odstranit drobný odpad, který se nachází u odpadových nádob. Pan Karol Šlachta, správce provozu, potvrdil, že pracovníci toto skutečně v souladu s povinnostmi vyplývajícími ze smlouvy činí, a to vždy ve dnech svozu. Svoz probíhá následovně: každé úterý je odvážen komunální odpad. Následně ve středu odváží naši pracovníci separovaný sběr a současně stanoviště čistí. Sběr velkoobjemného odpadu realizujeme opět dle smlouvy vždy po dohodě s městem. Poskytované služby byly rozšířeny o údržbu zeleně v okolí stanovišť, zatím zhruba u poloviny z nich, postupně zeleň doplňujeme i na ostatní. Tím se snažíme nad rámec úklidu stanoviště odpadu v mezích možností zvelebit.
Dnes, tedy 25. 9. 2013, proběhlo setkání s představiteli města Sereď. Tato setkání se v zájmu zkvalitňování poskytovaných služeb a vzájemné komunikace konají pravidelně vždy po zasedání zastupitelstva. Na dnešním setkání bylo konstatováno, že zvýšené úsilí pracovníků SITA Slovensko při udržování pořádku má požadovaný efekt a neobjevily se nové stížnosti.Také probíhají některá další opatření:

1. Rozšířili jsme spolupráci s objednavatelem: s městem a s městskou policií komunikujeme operativně v případech, kdy je na stanovišti zaznamenán nepořádek, velkoobjemný odpad nebo parkující vozidla. Tak zajišťujeme, aby dotyčné stanoviště nezůstalo neobsloužené.
2. Aktuálně provádíme zvýšený monitoring. Naši pracovníci budou stanoviště po dobu příštího měsíce pravidelně fotografovat. Ze zkušeností z jiných měst víme, že někdy je odkládán odpad od neoprávněných osob či podnikatelů a z fotografií se dá problém, resp. původce identifikovat a přistoupit k dalším opatřením.
3. Pokud by monitoring ukázal potřebu zvýšit počet dalších odpadových nádob, jsme připraveni nalézt řešení.
Dovoluji si zároveň požádat obyvatele města, aby přistupovali zodpovědně k odpadovému hospodářství ve svém okolí. Každý jistě pochopí, že ani zvýšeným úsilím, které nyní na údržbu odpadových stanovišť vynakládáme, nemůžeme zajistit 100% úklid po jedincích, kteří nemají na rozdíl od většiny občanů k čistému životnímu prostředí žádný vztah. Vycházím z prvních výsledků našeho monitoringu okolí stanovišť.

Na záver ostáva len dodať, že v konečnom dôsledku môžu za neporiadok v ohrádkach vždy len a len ľudia. Niekedy stačí aj maličkosť. Ak nám pri vynášaní odpadkov  spadne na zem nejaké smetie, treba ho jednoducho zodvihnúť a hodiť do kontajnera.  Nezabúdajme, že aký budeme udržiavať poriadokv okolí, v takom prostredí aj budeme žiť.

 Viac v priloženom videu.


Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
shelley | 27-09-2013 23:18:51
Bordel okolo kontajnerov je po celej Seredi, pochopiteľne ma najviac mrzí ten, ktorý je pri mojom bydlisku. A ja si dovolím tvrdiť, že na príčine bordelu sú samotní ľudia! Čo je to za človeka, ktorý porozhadzuje smeti okolo a nie do kontajnera? Plastové fľaše sa majú pred odhodením zlisovať, t.j. stupiť na ňu a ju ešte aj zavriem, aby nenasala opäť vzduch do seba. Podľa tohto vidieť kultúru národa. Ivetka, natočte ešte reportáž z okolia smetných nádob niekdke v Rakúsku. A potom si to vyhodnotíme. Ľudia nadávajú, že sa veľa platí za odvoz, ale keď majú možnosť usporiť na objeme plastov, ani to minimum neurobia. Tak o čom je tu reč? Výchova už v školách. Aj tie odhodené staré postele - čo to má byť vyhodené pri smetiakoch! Nezvaľujme neporiadok na vandrákov, my sami sme tí najväčší bordelári! Minule som videla vyložené vrece s plastovými fľašami pri dome tam ako sa ide k Bille, na rohu. Ani tú námahu si majiteľ nedal, aby tie fľaše skrčil , aby nezaberali toľko miesta. Toľký primitivizmus - až sa mi chce vracať. Ale frfľať - to áno.
Miroslav | 27-09-2013 20:27:48
Súhlasím s Petrom a pani s kamerou odporúčam nech sa tam príde pozrieť.
martina | 27-09-2013 09:15:03
ja teda neviem, ale raz som osobne sla na MsU s tym, ze za lidlom je dlhsi cas vyhorety kontajner, ktory inteligenti plnili viacc a viac a vysypavat sa nedal, pochopitelne, ked bol obhorety. este v ten den ho niekto z pracovnkov MsU odpratal. takisto na svetelnej krizovatke na ostrovceku sa povalovali viac ako 3 mesiace pozostatky z dopravnej nehody, tak tie tiez hned v ten den pracovnici odsranili.
osobne clovek viac vyriesi ako pisomnou formou - mailom. moje maily tykajuce sa cistoty mesta sa vzdy stratili vo vzduchopriestore.
Peter | 27-09-2013 07:18:44
Stačí sa prísť pozrieť ku ohrade na kontajnery za Hokejku (ohrada ktora je situovaná na rohu budovy B1 vzadu) a uvidíte čo je to "čistota" ... Pravidelne totálny neporiadok a to najmä z tejto prevádzky...
Mám aj niekde odložene množstvo fotiek nielen tejto ohrady na kontajnery ako bežne vyzeraju...
Robo Horvath :( | 26-09-2013 21:22:12
Tu aspon vidime ze nas maju na háku a na tie stretnutia s vedenim mesta preto ludia nechodia, lebo to nema zmysel.
rudolf | 26-09-2013 16:38:36
tak ako sú tie foto na videu,tak to bolo po mojom pripomienkovaní po dvoch dňoch odstránené.Bolo tam čistúčko,tak asi dva dni.Vtedy som hlavne poukazoval na kontajner na sklo a fľaše,ktoré boli po zemi,lebo kontajner bol plný.Po týždni zobrali kontajner preč a hádajte čo tam je teraz.Prázdny kontajner nám nedali a tak je to už dva týždne, fľaše a sklo po zemi.Pýtam sa,čo som vlastne vybavil na stretnutí občanov????Bordel je tam zasa!!!Ale mám trpezlivosť a na ďalšom stretnutí poukážem na tento problém opäť,možno to naši kompetentný vyriešia,MOŽNO!!
Registrovaný Denisa Némethyová Denisa Némethyová | 26-09-2013 16:11:44
čo sa týka čistoty, obyvatelia činžiakov ju dodržiavajú, aj smetiarov som nedávno videla ako upratali aj čo bolo popadané na zemi...dôvodom sú cigáni a bezdomovci, za 24 hodín sa v kontajneroch "kutrú" aj 10ľudia, čo si všimnem či už keď venčim, alebo idem na balkon. Neviem či sa tam ešte dá niečo nájsť, kedže skutočne majú silnú konkurenciu...a tieto špindíry všetko vyhadzujú von z kontajnerov, následne to buď rozfúka vietor, alebo je v ohrade strašný bordel. škoda, že neboli robené tie zamykateľné.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign