Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Masové zneužívanie mestských novín ohrozuje férovú kampaň. Volebnú súťaž krivia pred nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami šéfovia radníc, ktorí ovládli tlačené mestské médiá.

226

TI SK |MM|  Veľká časť úradujúcich primátorov a starostov je pred novembrovými komunálnymi voľbami vo výhode. Ovládli radničné noviny, ktoré za obecné peniaze šíria ich propagandu. Protikandidáti sa na stránky mestskej tlače môžu dostať ak tak len cez platenú inzerciu. Ukázalo to v poradí druhé hodnotenie užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávneho charakteru mestských novín v 100 najväčších mestách, ktoré uskutočnila Transparency International Slovensko (TIS).

Z celkom 86 novín zaradených do hodnotenia až polovica (47)  neponúkla čitateľom žiaden kritický názor na politiku radnice, alebo preň vyhradila menej ako percento zo svojho obsahu venovaného samosprávnym témam. Primátori naopak dominujú.  Opäť kandidujúceho dlhoročného šéfa krajskej Nitry Jozefa Dvonča dokázali zmieniť dva mestské tituly v celkom 10 hodnotených vydaniach až 175-krát. V jednom z júnových čísel týždenníka Mesto Nitra informuje sa Dvonč objavil napríklad až v 8 z celkom 10 článkov. Na týchto 2 stranách vložených do schránkových novín Echo je až 5 jeho fotiek.

To, čo by bolo na celoslovenskej úrovni nepredstaviteľné, je v lokálnych verejnoprávnych médiách bežnou praxou. „Volebná súťaž nie je pred nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami férová a pomáhajú ju kriviť aj radničné noviny,“ reagoval analytik TIS Michal Piško na fakt, že iba v jedinom hodnotenom titule – Ružomberskom hlase dostal bezplatný priestor protikandidát primátora. Lekár Karol Javorka v poslednom  júnovom čísle ohlasuje, že chce vrátiť zdravie mestu, ktoré teraz vedie Igor Čombor.

Aj prístup protikandidátov do mestských novín cez platenú inzerciu bol výnimočný. Umožnilo ho napríklad Ružinovské Echo, to prijalo rozhodnutie, že kandidáti sa u nich môžu prezentovať týmto spôsobom. Noviny skončili najlepšie v tohtoročnom hodnotení, so skóre 74 % však ani ony nedokázali preniknúť do hornej štvrtiny škály Indexu Benefit, ktorý meria užitočnosť radničných novín. Na rozdiel od Nitry sa však v Ružinove nesprávajú ako hlásna trúba šéfa radnice a  ponúkajú priestor aj pre polemické názory. V júni tak napríklad informovali, že väčšina poslancov vyjadrila nedôveru starostovi Dušanovi Pekárovi. V septembrovom čísle poslanci dôvody nedôvery aj vysvetľujú, pričom zaznieva ostrá kritika.

Na vydávanie tlačených periodík plánujú hodnotené samosprávy vynaložiť v tomto roku dokopy necelé dva milióny eur, v priemere 25.000 € na jednu samosprávu(v skutočnosti je to ešte vyššia suma, mnohé mestá do nákladov na radničné noviny nezarátali personálne náklady). Radničné printy sa pritom najčastejšie dostávajú k občanom zadarmo v schránke a sú často jediné médium, čo pokrýva samosprávu pravidelne. „Pre mestá z 16 až 30-tisíc obyvateľmi určuje zákon limit na výdavky kandidáta na kampaň 50.000 €. Až polovicu tejto sumy môžu úradujúcim primátorom de facto priniesť noviny financované z mestského rozpočtu,“  upozornil riaditeľ TIS Gabo Šípoš na neférovú výhodu. Aj to je podľa neho jeden z dôvodov, prečo viac ako dve tretiny primátorov a starostov kandidujúcich v predošlých voľbách dokázalo obhájiť svoje posty a podobnú úspešnosť možno predpokladať i v týchto voľbách.

Úroveň hodnotených radničných novín sa od prvého hodnotenia v roku 2016 zlepšila len nepatrne, keď priemerný Index Benefit stúpol aj vďaka úprave metodiky z 45 na 49%. Stále je v pásme pod 50%, kde prevažujú negatívne ukazovatele nad pozitívnymi. Slovensko tak tesne zaostáva za susedným Českom, kde dosiahli v rovnakom hodnotení noviny priemerný Index Benefit presne na úrovni 50 %. Obe krajiny majú výrazný náskok oproti Poľsku (predbežné výsledky), kde je priemerný Index Benefit na úrovni 42%. Radničné noviny v Poľsku však na rozdiel od slovenských dokážu vo väčšej miere zapájať verejnosť do rozhodovania obcí cez zverejňovanie participatívnych projektov.

Tlačené periodiká sú pritom na Slovensku naďalej zneužívané, nielen na propagandu šéfov radníc ale i na vybavovanie si účtov s oponentmi. Dokonca v zvýšenej miere. Prípady, keď napádaní oponenti nedostali žiaden priestor na reakciu saobjavili až v 35 hodnotených samosprávach. V roku 2016 to bolo len v 21 tituloch. Tzv. poškodzujúcej plochy majú slovenské verejnoprávne lokálne printy  najviac spomedzi trojice krajín zaradených do projektu financovaného Vyšehradským fondom a Holandským veľvyslanectvom (Slovensko v priemere 0,6%, Poľsko 0,38%, Česko 0,34%). Ako najviac problematické sa z tohto pohľadu stále javia Humenské noviny, vydávané samosprávou pod vedením primátorky Jany Vaľovej.

Poslankyňa Národnej rady SR po negatívnom hodnotení v roku 2016 svoju mediálnu politiku nielenže neprehodnotila, ale podiel poškodzujúcej plochy v jej periodiku dokonca vzrástol z 5% na 8% z celkovej samosprávnej plochy. „Opozícia nemá v týchto novinách takmer priestor, veľmi často je však predstaviteľmi radnice napádaná a dehonestovaná,“ poukázal analytik TIS Ľuboš Kostelanský. Vaľová sa tiež v mestských novinách nadmerne zviditeľňuje. V piatich vydaniach bola zmienená až 129-krát, čo je po primátorovi Nitry Jozefovi Dvončovi a primátorovi Tvrdošína Ivanovi Šaškovi tretí najvyšší počet.

Pozitívnym príkladom môže byť Prešov, ktorý sa dostal z chvosta rebríčka za rok 2016  (73. miesto z celkovo 83 miest) až na druhú priečku. Pre dvoma rokmi Prešovský magazín nadmerne propagoval primátorku Andreu Turčanovú. V piatich číslach sa spomínala až 121-krát, v aktuálnom hodnotení klesol počet zmienok na polovicu (59). „Prešovský magazín teraz primátorku nijako zvlášť neoslavuje, texty sa držia v neutrálnej spravodajskej rovine. Je tu vyhradený značný pravidelný priestor pre poslancov,“ zhodnotil Kostelanský. Polemika o problémoch mesta však i v týchto novinách absentuje.

Hodnotenie radničných novín sleduje viacero pozitívnych i negatívnych faktorov ako sú podiel samosprávnych tém v novinách, poskytnutie priestoru pre kritické a polemické názory, zapájanie verejnosti do budúcich rozhodnutí, anonymita článkov, nadmerná propagácia primátora a vedenia mesta či podiel zmienok poškodzujúcich oponentov. Ak by v periodiku panovala rovnováha medzi  pozitívnymi a negatívnymi ukazovateľmi, jeho skóre by dosiahlo 50 percent (Index Benefit).

Nad touto hranicou skončilo 47 s celkovo 86 hodnotených novín, prevažovali v nich teda pozitívne nad negatívnymi ukazovateľmi. Avšak len mierne - až 35 titulov sa cez stred škály prehuplo len o menej ako 10 percentuálnych bodov.  Podľa Piška to poukazuje na deficit v kvalite lokálnych samosprávnych médií, keď aj najlepšie tituly nemožno označiť za naozaj užitočné ale skôr iba priemerné.  Radnice pritom podľa analytika TIS majú nárok na svoje PR aj v mestských novinách, nie však do takej miery, aby z toho nebola propaganda, kde alternatívne názory vôbec nepočuť.  „Za úvahu stojí, či by Slovensko po vzore susedného Česka nemalo novelizovať svoj tlačový zákon, ktorý by stanovil pravidlá založené na princípoch verejnoprávnosti a vyváženosti aj pre periodiká vydávané samosprávou,“ uzavrel Piško.


Priložené súbory k článku:



Fotogaléria k článku:

159
Autor: TI SK
159
Autor: redakcia - tlačové správy

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Jano pre Majka | 09-11-2018 19:09:52
Áno. Len pre rypákov čo vo všetkom vidia negativizmus sa to zdá málo.
Jano pre Majka | 09-11-2018 19:08:46
Áno. Len pre rypákov čo vo všetkom vidia negativizmus sa to zdá málo.
občan | 16-10-2018 11:52:40
Kto si dovolí tvrdiť iné ako Martin a jeho kumpáni, tak je problém. to je svätá pravda. Objektívnosť, sebareflexia a veci podobné sú neznámymi pojmami.
V Seredi je to tak | 14-10-2018 18:16:40
Ak máš v tomto meste iný názor na veci verejné ako “vrchnosť” si nepriateľ č. 1 !!!
Pre Obcan | 09-10-2018 203340 | 12-10-2018 22:26:31
Sereď tam je, máš to v prílohách 30. miesto z 86
Podomnou | 12-10-2018 18:12:57
Ale paradox je v tom ze zatial nenapisal nic rozumne ale len same blaaa blaaa blaaa
Pre Pedro | 12-10-2018 17:24:41
Suhlasim s Tebou ,ale keby si co rozumneho napisal,tak ta tu odfuknu ako balon.Volici rozhodnu!
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 12-10-2018 15:39:54
Pedro | 12-10-2018 15:25:36 | - PLUS druhe (teda Martinove prve) volebne obdobie a navyse 80 MILIONOV Sk na ucte nechanych Vranovicom (asi jediny primator, ktory vedel ze nekandidoval, no nechal plny ucet hotovosti, pripravene projekty s ich vyfinancovanim) a PLUS EUROFONDY.

O kolkych MILIONOCH EUR a dohromady MILIARDACH SK teda hovorime?

Len pripominam, ze NASICH SPOLOCNYCH PENAZI. Tzv. verejnych financnych zdrojov pochadzajucich z dani a teda prace obcanov.

Aj tych obcanov, ktorym sa primator Tomcanyi arogantne otocil chrbatom LEN(?) pre ich iny nazor, ci NEochotu tolerovat NEvyhodne zmluvy pre obyvatelov mesta.

Moc destruuje, absolutna moc je problemom uz aj pre tych, ktori mu pomohli do funkcie.

Este stale malo?
Pedro | 12-10-2018 15:25:36
ja neviem presne čo koľko stojí, je 12,5 mil. až tak strašne vela, neviem? Chodníky, cesty, všetko niečo stojí a zrejme to nieje málo. Hovorím len to, že sa to pohlo dopredu oproti rokom stagnácie. Takže preto možno aj tie pozitívne vnímané veci mnohých obyvateľov..
Otazka | 12-10-2018 15:18:00
V ciastke 12;5 miliona eur na rok su zaratane aj plafy zamestnancov MÚ
Sered?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 12-10-2018 15:10:50
Pedro | 12-10-2018 12:42:21 | - mesto disponuje s rozpoctom asi 12,5 MIL Eur rocne. Za 4 roky to je cca 50 MILIONOV Eur.
Nie pre vysoke cislo, ale pre lepsiu predstavivost - za obdobie ide prakticky o 1,5 MILIARDY Sk.

Je na objednavku vedenia mesta urobeneho a NAMI OBCANMI ZAPLATENEHO za tieto peniaze dost a v dostatocnej kvalite?

Dakujem za odpoved.
Aj ja pre Pedra ) | 12-10-2018 14:38:12
Súhlasím s vami Pedro, že: "sa niečo v meste robí, nastal určitý rozvoj mesta". A aj s tým, že veľa ľuďom to stačí a sú spokojný. Tiež som rád, že sa v meste konečne aspoň niečo pohlo, ale uvedomujem si, že na to aké má mesto príjmy oproti minulosti je to veľmi slabé. Napríklad prvoplánové vyliatie asfaltu a rosypanie štrku na chodníku pod "hokejkou". Centrum mesta by si zaslúžilo trochu premyslenejšie riešenia než len čierny asfalt. Alebo lavička lásky s výhľadom na betonové parkovisko a karisieťou pripevnenou na cestné zvodidlo. Projekty mesta sa mi zdajú málo koncepčné a bez pridaj hodnoty. A to aj keď ich porovnávam s okolitými dedinami. Ekonomike sa darí a malo by to byť vidieť. Stačí sa pozrieť na rozvoj iných miest a uvedomíte si, že ako ste sám napísal - je tu len "určitý rozvoj mesta". Prajem pekný deň.
Pedro | 12-10-2018 14:31:50
ved otvor oči najbližšie ked pôjdeš po meste.
And don´t be negative :D
Pre pedra | 12-10-2018 14:15:32
Pozitivne je aj to ked sa rano bezbolestne vyseries takze daj konkretne činy alebo znovu nič
Pedro | 12-10-2018 12:42:21
no som spokojný s tým, že sa niečo v meste robí, nastal určitý rozvoj mesta hoci samozrejme vždy je čo vylepšovať. Nie vždy sme na to boli totiž zvyknutí. A osobne sa stretávam skôr celkovo s pozitívnymi reakciami ľudí.
Otázka pre Pedra | 12-10-2018 12:31:58
Môžete mi prosím napísať s čím ste spokojný? Ja som totiž na opačnej strane. Nie som spokojný....
Pre Pedro | 12-10-2018 11:44:52
Asi si ,NAS. CLOVEK,
Z coho si usudil,ze viac je spokojnych ako nespokojnych obcanov?
Skor by som povedal,ze vacsina je lahostajnych a sklamanych
ako spokojnych
Pedro | 12-10-2018 10:45:55
..ja si myslím, že tento rok to bude jednoznačné víťazstvo aj bez akéhokoľvek zneužívania čohokoľvek. Viac ľudí je totiž spokojných ako nespokojných
aaaaaa | 12-10-2018 08:38:40
hmmaaaaaaa
Transparentnosť | 11-10-2018 21:50:14
obyvatel | 11-10-2018 19:50:58
A co sa cudujete? Ved v tomto meste sa to dotiahlo az na taku uroven ze v tomto marazme uz nikto ani nechce a nema zaujem kandidovat. Ved stale sa tu toci len to iste prepojene osadenstvo. Nic nove a rozumne. Ved nie je koho volit. Este stastie ze aspon p. Kurbel sa postavil proti tomuto marazmu ale viac nikto. Ved tu vas, bud skorumpuju alebo znicia. Uz aj p. Hanus zmlkol resp. asi musel zmlknut. Poviete pravdu a hned vas znicia a spravia z vas triedneho nepriatela mesta. Je to naozaj otrasne kam az sme to dotiahli. Hnus a grc
Nazor | 11-10-2018 11:03:13
Kandiduju aj ini,ale mozno nemaju financne prostriedky ani moznosti
sa tak zviditelnit ako Tomcani / noviny,bilbordy../ Samozrejme ze o v vsetkom rozhodneme my obcania ...Treba ist k volebnym urnam



Halo | 11-10-2018 10:47:26
To ja len z hľadiska objektivity;To nikto iný nekandiduje?Alebo sa má dobrovolne vzdať kandidatúry,lebo ako to myslíte.Nerozhoduju o tomto voliči?
Obcan | 11-10-2018 09:35:15
P.primator Tomcany
Netreba vesat mega predvolebne bilbordy
aky je v Seredi na Cepenskej dobre viditelny
na ceste od Trnavy
Zbytocne velka financna investicia..Treba dokazovat vzdy len a len skutkami
ako vam na nas obcanoch mesta zalezi
Predvolebne letaky- zbytocny reklamny smog..
Ja by som tak povedal uz ste tam akosi pridlho..
Kdo si zvykne na starostovsku stolicku ,tazko ju opusta..
A keby aj sam chcel,prisluhovaci nedovolia.
Budme uprimni tu Ide skor O dobry plat ,spolocensku poziciu
o najblizsich kamaratov ako o obyvatelov mesta
Za vsetko dobre dakujeme. Zo zleho sa chceme poučit
P.TomcanyDajte sancu aj novym kandidatom ..

Jozef | 10-10-2018 06:24:13
u nas v Seredi? co Vas nema.....
\"Šerif i soudce - gangsteři, oba řádně zvolený\"
Transparentnosť | 09-10-2018 22:47:26
Keby sa v Seredi zneužívali na osobné a politické ciele len Seredské noviny .........
Obcan | 09-10-2018 20:33:40
Esteze tam nebola Sered. Ta propaganda primatora Tomcanyiho v Seredskych novinkach by prevalcovala vsetky mesta a ich noviny.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign