Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Literárny večer Ruženy Scherhauferovej (Čitateľ je rád, keď sa v knihe nájde)

1056

Som toho názoru, že novembrové počasie je na čítanie ako stvorené a takisto aj na besedy s autormi zaujímavých literárnych diel. Preto som v piatok 25. novembra 2016 prišla do Mestského múzea v Seredi, kde sa konal Literárny večer Ruženy Scherhauferovej.                    

Príjemná a útulná miestnosť, v ktorej sa podujatie konalo, sa čoskoro zaplnila milovníkmi literatúry. Literárny večer sa začal o 17:00 hod. prvým vystúpením hudobných hostí: klaviristky Viki Nagyovej a speváčky Hany Černej. V ich podaní sme si vypočuli šansóny Čerešne a Čakám. Potom všetkých prítomných srdečne privítala Mária Diková, vedúca Mestského múzea v Seredi. Zvlášť privítala hostí, ktorých si spisovateľka Ružena Scherhauferová pozvala, aby porozprávali o svojej literárnej tvorbe.

Potom odovzdala slovo Ružene Scherhauferovej, ktorá priam vyžarovala optimizmus a dobrú náladu. Povedala, že by bola rada, ak by sme sa tiež celý večer usmievali.

Žiaľ, spisovateľka Miroslava Varáčková nemohla na literárny večer prísť pre náhlu chorobu v rodine. Prišla však poetka Dana Janebová a prozaik Norbert Ölvecký.

O Dane Janebovej Ružena Scherhauferová prezradila, že učí na Základnej umeleckej škole v Šali hru na akordeóne a tanec. Poetka prezradila, že svoju prvú báseň napísala asi v pätnástich rokoch na strednej škole, keď súperila so svojou spolužiačkou v skladaní básní. Neskôr sa síce priklonila viac k voľnému veršu, no jej básne obsahujú aj viazané časti. Dana Janebová potom prečítala niekoľko básní zo svojej knižky Moje ruky sú láska, ktorá vyšla v roku 2008.

Následne Ružena Scherhauferová predstavila Norberta Ölveckého.  Charakterizovala ho ako sympaťáka a pohoďáka, ktorého nič nerozhádže. Skočil do literatúry oboma nohami naraz a hoci si vyberá ťažké témy, ich stvárnenie zvláda výborne. Napríklad vo svojej prvej knihe Na krídlach duše opisuje skutočný životný príbeh psychicky týranej a ponižovanej ženy. Táto žena sa s ním skontaktovala na sociálnej sieti. Chcela, aby o jej príbehu vyšla kniha, vďaka ktorej sa o ňom dozvedia aj iné ženy a budú si môcť vziať z neho ponaučenie. Ružena Scherhauferová podotkla, že Norbert Ölvecký má na svoje knižky na internete len dobré recenzie. Tiež vyzdvihla autorovu peknú čistú slovenčinu bez vulgarizmov. Na ukážku sme si vypočuli jednu recenziu na knihu Na krídlach duše.

Ružena Scherhauferová položila autorom ešte mnohé otázky. Napríklad Dana Janebová o svojej knižke Odsúdená na lásku prezradila, že hnedú obálku má preto, lebo hnedá je podľa nej farbou smútku. Knižka obsahuje básne o konci lásky, o rozchodoch. V nadväznosti na to sme si vypočuli v podaní Viki Nagyovej a Hany Černej šansón Rozvod.

Norbert Ölvecký sa priznal, že písaniu sa venuje len po večeroch, pretože dni mu vyplňuje jeho povolanie a starostlivosť o rodinu. Preto mu aj vychádza len jedna kniha ročne. K svojmu menu povedal, že všade sa predstavuje ako Olvecký, pretože dve bodky nad O mu nie sú sympatické. Spomenul i humornú príhodu, keď jeho meno niekomu pripadalo ako turecké.

Dana Janebová sa teší, že mala šťastie na výborných ilustrátorov, ako Čeněk Žiaček a Ľubica Ema Mázik. Zažartovala, že možno si niekto kúpi jej knižky len kvôli obrázkom. Bližšie porozprávala o trilógii svojich knižiek: biela (Moje ruky sú láska) je všeobecne o vzťahoch, hnedá (Odsúdená na lásku) je o rozchodoch a žltá (Tvoje oči sú cesta) je hlavne o pozdnej láske v zrelom veku, o láske medzi mužom a ženou, ale i o Božej láske. Má farbu slnka, a teda je pozitívna. I z hnedej a žltej knižky sme si vypočuli ukážky.

Norbert Ölvecký porozprával aj o svojej druhej knihe Nečakaná diagnóza. Je to fiktívny príbeh biológa, ktorého syn sa pri kúpaní nakazil nebezpečným druhom améby. Autor sa inšpiroval poznatkami z vlastného zamestnania, keďže sám pracuje ako biológ a mikrobiológ. Na Slovensku ešte nebol hlásený prípad nakazenia touto amébou, no napríklad v Čechách už 18 ľudí z tohto dôvodu zomrelo. Vypočuli sme si recenziu na túto knižku. Na otázku, ako sa popasoval s lekárskou terminológiou, Norbert Ölvecký odpovedal, že ju samozrejme konzultoval s lekármi, lebo hodnovernosť je podľa neho veľmi dôležitá. Nasledovalo prečítanie ukážky z tejto knihy, a potom šansón Intrigán, v texte ktorého boli prítomné aj irónia a satira. Tie trochu odľahčili atmosféru. Ku klaviristke a speváčke sa pridal i Ľuboš Novosad, hráč na cajon. Norbert Ölvecký po pesničke prezradil, že jeho nový román Nebezpečná nákaza vyjde na jar. Po otázke Ruženy Scherhauferovej, či si pred písaním robí osnovu svojich literárnych diel, sa obaja zhodli na tom, že pri písaní príbehu vždy zhruba vedia, ako začne, skončí a čo bude medzi tým. Keď im počas písania niečo dôležité napadne, zakomponujú to do príbehu.

Dana Janebová sa priznala, že dlhé roky bola veľmi aktívna na blogu, a teraz sa zase realizuje na Facebooku. Ako inak, s poéziou.

Ďalšia otázka Ruženy Scherhauferovej bola zameraná na to, čo autori milujú na besedách a na stretnutiach s čitateľmi. Norbert Ölvecký odpovedal, že kedysi bol veľký trémista. Písanie mu však veľmi obohatilo život, stretnutia s čitateľmi ho nabíjajú pozitívnou energiou a stretnutia so spisovateľmi ho tiež veľmi tešia. Danu Janebovú podľa vlastných slov pozdvihne, keď ľudia povedia, že sa v jej básňach našli, keď básne zafungujú tak trochu univerzálne. Na to Ružena Scherhauferová zareagovala, že čitateľ je vždy rád, keď sa v knihe nájde.

Ďalej sme sa dozvedeli napríklad to, že Norberta Ölveckého posilňujú pozitívne ohlasy na jeho tvorbu, stretnutia s čitateľmi, dobrí priatelia a celkovo dobro a pozitívne myšlienky. Dana Janebová zase povedala, že na ňu posilňujúco pôsobia pochvaly a pochvaly treba používať aj pri usmerňovaní detí, aby u nich nezvíťazila ľahostajnosť a neúcta k ľuďom či k prírode.

Ružena Scherhauferová sa takisto zaujímala, aká otázka na besede je pre autorov ťažká či nepríjemná. Dana Janebová odpovedala, že jej žiadne otázky neprekážajú. Norbert Ölvecký určite nikdy neodpovie na otázku, kto je hlavná hrdinka románu Na krídlach duše, pretože ona si želá ostať v anonymite. Ružena Scherhauferová zase nemá rada otázky, ktorá kniha ju najviac oslovila a ktorý autor je jej vzorom, pretože toho prečítala veľmi veľa a nikdy si nevie narýchlo spomenúť.

Dozvedeli sme sa aj to, že Ružena Scherhauferová rada píše v autobuse a dobrú inšpiráciu jej prinášajú koncerty.

Dana Janebová všade so sebou nosí pero a notes. Kedysi, keď veľa jazdila na bicykli, často z neho musela zostúpiť, aby si poznačila myšlienku, ktorá sa jej hodila do básne. Norbert Ölvecký si nápady nahráva do mobilu.

Nasledoval krst najnovšej knižky poézie Dany Janebovej – Moje brehy. Knižka má obal ladený do modrosiva a témou básní v nej sú opäť vzťahy. Ružena Scherhauferová pokrstila knižku modrými kamienkami a každý účinkujúci tomuto dielu na cestu k čitateľom niečo zaželal. Potom z neho autorka zopár básní prečítala a prezradila, že zrejme na budúci rok jej vyjde ďalšia knižka. Jej témou bude duchovno a má pracovný názov Vibrácie neba.

Ružena Scherhauferová sa poďakovala všetkým, ktorí sa podieľali na zdarnom priebehu Literárneho večera.

Program zakončil šansón Co mi dáš. Keď znel jeho refrén, účinkujúci aj niektorí poslucháči spontánne tlieskali do rytmu. Všetci účinkujúci dostali od pracovníčok múzea krásne červené ruže. Ružena Scherhauferová napokon pozvala všetkých na recepciu s občerstvením. Účastníci Literárneho večera mali tiež možnosť zakúpiť si knižky Norberta Ölveckého a Dany Janebovej.

Literárny večer sa skutočne vydaril, vďaka dobrej literatúre i dobrej hudbe. Podľa mňa boli spokojní všetci – účinkujúci i publikum. A ja som napríklad odchádzala s poznaním, že nielen ja píšem často v autobuse a získavam inšpiráciu na koncertoch.


Fotogaléria k článku:

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

Zobraziť všetky fotografie
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Dana Janebová | 27-11-2016 19:48:02
Ja sa chcem podakovat Ruzenke Sipkovej za krasne napisany clanok, ktory presne vystihuje atmosferu vecera. Bola som milo prekvapena, ze Ruzenka prisla na tuto akciu. Ruzenka, srdecne ta zdravim a dakujem este raz za tvoju knizku- uz ju citam...:-)Poprosila by som ta o kontakt na teba. Napis na fb.
Mária Fačkovcová | 27-11-2016 17:00:43
Bol to naozaj príjemný a obohacujúci večer. Stalo sa už tradíciou, že Ruženka nás vždy takto pred blížiacimi Vianocami zoznámi so súčasnými literárnymi osobnosťami, no predovšetkým s pokornými a veľkými ľuďmi. Teším sa už o rok, aké prekvapenie pre nás nachystá. Ruženka, ďakujeme!

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign