Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Karol Voltemar okolo sveta na bicykli po roku

Miloš MajkoDátum03. 05. 2014 17:47:01TémaCyklocestovanie
200

Je tomu už rok, čo sme sa s Karolom stretli pod  Devínom, aby sme boli pri jeho odchode na cestu okolo sveta. Uplynul rok. Ako život okolo seba vníma samotný Karol? Prinášame jeho zhodnotenie

"Roku na ceste okolo sveta na bicykli"

O pár dní bude prvé výročie zaujímavého, a na Slovensku jedinečného projektu World Bike Travel, alebo cesta okolo sveta na bicykli. Je to pre mňa veľký míľnik na náročnej ceste, ktorá mi dala veľa. Nielen v ponímaní poznávania sveta a naberania skúseností, ale aj poznanie ľudí a spoločnosti. Pozajtra to idem doraziť, vyrážam z Esperance smerom Perth. Poriadne si to užijem, tak ako si to užívam celý rok. Nie je to vždy slasť, tak ako si to mnohí prestavujú. Ide hlavne o príjemné pocity, ktoré mám mimo toho čo nám ponúka pohodlný život a komfort, ktorý teraz vnímam úplne inak a teším sa z úplne odlišných vecí.

Viac ako 21 000 km, so 145 000 m výškovými metrami a 1150 hodín v sedle bicykla, aj napriek nehode a problémom s vízami v Ázii. S teplotami od 49 stupňov v tieni, až po -10 stupňov v noci.  Do 300 km na hikoch, cestovanie vlakom, busom, lietadlom, stopom v rámci regenerácie po nehode. Môžem povedať, že toto bola tá náročnejšia časť expedície. Väčšinu trás nájdete tu http://www.worldbiketravel.sk/sien-slavy/. Pýtate sa za čo to všetko stálo? Precestovaných 24 krajín v Európe, Ázii a Oceánii. Množstvo zážitkov, nové skúsenosti, množstvo nových skvelých poznatkov a ľudí, ktorých som spoznal na svojich potulkách. Cestovanie je o slobode, a jej užívaní si. Sloboda je o zodpovednosti, lebo život na ceste nie je vždy bezpečný. Všetko je o tom ako si to nastavíme. Občas to trochu extrém, a občas nenormálna pohoda.

Týmto by som Ťa chcel pozvať na prezentáciu v Bratislave koncom septembra, ktorá bude pravdepodobne 21.9.2014.

Všetko čo v živote robíme nám berie čas a energiu, ktorú do toho vkladáme. Preto by väčšina činností a aktivít nám mala niečo prinášať.  Mali by sme mať z toho dobrý pocit, osoh pre seba, a pre spoločnosť.

Ak niekto robí niečo nútene, nikdy to nedopadne dobre. Kompromisy by mali byť v našom živote bežným riešením situácie, ak neexistuje iné východisko, no aj tak nás všetky rozhodnutia časom dobehnú. Lepšie je sa rozhodovať štýlom buď-alebo. A ak sa to dá, treba byť šťastný nielen vo vnútri, ale robiť šťastných aj ľudí v našom okolí. Prispôsobovanie sa situácii patrí k životu. Je to základná ľudská vlastnosť, vďaka ktorej ešte ľudstvo ako také existuje.

Súčasťou prezentácie a teda aj výstupom mojej cesty, je aj tento web. Mám Facebook stránku projektu, a robím rôzne aktivity počas cesty. Na stránke nájdete aj fotopríbehy z cesty. Slúži hlavne na to, aby sa vedelo, kde som a čo robím. Možno aj trošku inšpirovať ľudí k tomu, že žiť sa dá aj inak, ako sme zvyknutí.

Prednedávnom som si povedal, že prvý rok na ceste si zaslúži poriadny výstup. Začal som sa pohrávať s myšlienkou spracovania knihy, ktorá by mala dokumentovať príbeh prvého roku cesty. Pracovný, a možno aj finálny názov knihy je World Bike Travel Chronicles. Bude v anglickom aj slovenskom vydaní.

Ide o fotoknihu, ktorá bude sprostredkovávať príbehy, miesta, zaujímavosti z krajín, ktoré som prešiel, videl, ukázať krásne aj nie príliš oku lahodiace miesta na zemi. Cez spojenie fotografií, máp, popisov na viac ako 400 stranách vám prinesiem svoj príbeh. Áno, svet nie je iba krásny ako to je štandardne prezentované, a toho sa treba držať, inak vás môže čakať sklamanie. Často sa mi to stávalo pri čítaní rôznych cestopisov, knižiek a blogov, ktoré sa na to pozerajú nereálne, cez ružové okuliare. V prípade zájmu o knižku, mi môžete dať vedieť prostredníctvom mojej e-mailovej adresy karol.voltemar@gmail.com. Chcem všetkým hlavne odpovedať na základné otázky, kadiaľ som išiel, čo som zažil, a kde sa nachádza aké miesto, pri pohľade na nejakú fotku. Možno v knihe nájdete inšpiráciu pre cestovanie, alebo bicyklovanie do budúcnosti. Miesta, ktoré môžeš navštíviť alebo ísť pojazdiť na biku.

Pýtate sa prečo cestovať a plytvať takto časom? Odpoveď je prostá, je to jedna z mála možností, ako sa vymaniť zo systému, spoznať svet a ľudí. Na dovolenke ho nikdy nespoznáte.

Cestovanie dlhodobo vám umožní prepnúť do voľnejšieho a slobodnejšieho módu, ktorý má vplyv aj na vaše myslenie. Nie je to pre každého, niekto ma rád usadlejší spôsob života, a niekto zas rád žije na hrane. Rozhodnutie dlhodobejšie cestovať je určite správne. Pre mladých ľudí v dnešnej dobe je to ťažšie, ak nepoznajú svet a necestujú. Svet sa rýchlo mení, je dynamický, a treba sa vedieť prispôsobovať novým impulzom a podmienkam. Presne to cestovanie, a extrémne podmienky naučia dokonale. Skúsenosti, spoznávanie, ľudia, kultúry a iný životný štýl.

Prečo na bicykli? Cestovanie na bicykli do práce je skvelý, slobodný a hlavne zdravý spôsob prepravy, ktorý mne ako cyklistovi umožňuje sa udržať fit. Je to prekonávanie samého seba, množstva kopcov, ktoré nás učia nielen trpezlivosti, ale aj vytrvalosti.  Odporúčam vyskúšať cykloturistiku s batožinou. Samozrejme dá sa ísť aj bez nej, ale bude to stáť iné peniaze. Na dlhých vzdialenostiach, kde najbližší obchod je 300 km treba mať jedlo, vodu, a samozrejme všetko potrebné na prežitie, udržanie priemernej telesnej teploty a prípadný komfort. Napríklad druhý set oblečenia na bicyklovanie, keď po týždni sa v tom prvom už veľmi nedá, je veľmi užitočný. Práčky tiež nerastú na stromoch, a vodu treba na hlavne na pitie, ak jazdím v suchých oblastiach.

Aj tento projekt má svoje úskalia a problémy. Tak ako všetko na tomto svete, a tie treba riešiť. Pri cestovaní ide hlavne o problémy s prebujnenou byrokraciou pri vybavovaní rôznych vstupov a víz, prípadné zdravotné problémy, ktoré dokážu nepekne skomplikovať dlhodobejšiu cestu. Ja som mal a mám permanentne oba tieto problémy. Víza do Číny dostanem možno v Hong Kongu, spoliehať sa na to nemôžem, a preto nemôžem riskovať. Druhé čínske víza v tom istom roku dostanem len doma, na Slovensku. Tak som sa rozhodol, že navštívim domovinu. Vyriešim všetky potrebné veci, rodinné, spoločenské a organizačné stretnutia. Taktiež odprezentujem svoju cestu. Na lietadlo sadám 29.9.2014, a z Prahy letím do Chengdu, kde ma bude čakať bike. Potom pokračujem smerom Vietnam cez Čínu.

Zhrnutie za rok

Som spokojný. Žijem si svoj sen na ceste, žijem síce život na hrane, ale robím to, čo ma baví. Neustále spoznávam svet, učím sa, fotím. Ďakujem všetkým čo mi pomohli , aj keď najväčšia záťaž je na mojich pleciach. Vybavenie prešlo náročnou skúškou. Zodral som 7 kolies, 4 plášte, 2 kazety, stredy, kľuky, ridy, vidlu. Za obeť zlodejom padla kamera, helma a stan mi už pomaly deravie. Fotoaparát, hlavne objektív aj s notebookom od nehody blbnú, ale ešte ako tak prežívajú, no budem potrebovať čoskoro nové.

Najviac ma teší, že som prežil nehodu, dal sa späť dokopy, a môžem pokračovať ďalej. Teším sa na tento rok, nové nepreskúmané územia a výzvy. Trošku ma mrzí prístup ľudí, ale vo svete je dosť skvelých ľudí, ktorí mi to vynahradia, pomôžu a podporia výnimočné veci.

Na úvod mi veľmi pomohli aj partneri projektu, ktorý mi venovali vybavenie vo výške asi 50%, a tým pokryli moje počiatočné náklady. Za to som im veľmi vďačný. Zamrzí, aj to, že ani jeden z partnerov okrem Ortliebu nespomenul projekt na nejakom zo svojich webov, a ani jeden nezdieľal fotky na svojom Facebooku. Internetový marketing je na Slovensku v plienkach. Nič hrozné sa síce neudialo, len na to doplácajú všetky strany. Ako mediálny partner mi najviac pomohol asi Mtbiker.sk, ktorý publikoval články rýchlosťou blesku. Najviac ma podporila moja mama, čo si veľmi cením, ale nemala by to preháňať.  Tiež mi pomohlo zopár ľudí, ktorí sú v sieni slávy. Samozrejme sa teším, že mám priateľku, ktorá aj napriek šialenému projektu stále stojí pri mne.


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Foto: (C) Karol Voltemar

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Majka | 04-05-2014 14:14:52
Pútavé čítanie,obdivuhodné...Prajem veľa šťastných kilometrov bez nehody.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign