Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Jeden sa pýši a druhý plače

Mnohí ľudia túžia spoznávať nielen súčasnosť, ale aj históriu, najmä kultúrnych pamiatok. K takýmto cestovateľom patrím aj ja. Pokiaľ mi ešte i na dôchodku sily stačia, odchádzam každý rok na poznávacie zájazdy do zahraničia a pochopiteľne, rád sa zoznamujem spolu s manželkou či kamarátmi i na Slovensku s hradmi a kaštieľmi. Naposledy ma zaujali kaštiele v Oponiciach a v Seredi. Prekvapilo ma, že majú veľa spoločného, hoci sú dosť od seba vzdialené. K ich histórii sa viažu aj 2 hrady. Keď máte chvíľu času, vyberte sa tam aspoň v predstavách so mnou. Oplatí sa. Už i preto, že jeden kaštieľ sa pýši krásou a druhý, keby vedel plakať, tak zaplače.

Pekný ako pri zrode

Už od 13. storočia sa z Tribečského pohoria nad Oponicami týči neprehliadnuteľná pamiatka – hrad. Mal chrániť Nitriansky kniežací hrad pred nájazdmi Tatárov a neskôr Turkov. Pravdaže, už je starobou schátralý a pomaly zomiera. Odchádza navždy i so svojou bohatou históriou. Za jeho najslávnejších majiteľov považujú historici uhorský šľachtický rod Apponyiovcov.

Ale hrad sa z pamäti domácich obyvateľov celkom nevytratil. V roku 2000 vzniklo v obci Občianske združenie Apponiania, ktorého cieľom je záchrana hradu. Odvtedy sa hrad podarilo vyčistiť od stoviek náletových drevín a spomaliť deštrukciu muriva. Z dediny sa tam dostanete rezkým krokom za pol hodiny. Je nesmiernym turistickým lákadlom a nostalgiou poznačenou stáročiami.

Čo však má hrad spoločného s kaštieľom v obci, hneď vedľa hlavnej cesty od Nitry smerom do Topoľčian? Nuž to, že kaštieľ si postavili Apponyiovci v 16. až 17. storočí, keď hrad po rôznych majetkových sporoch opustili a prišli bývať do luxusnejších priestorov než boli na hrade. V kaštieli bývali až do roku 1940. Po roku 1948 štát kaštieľ znárodnil. Potom začal objekt slúžiť viacerým inštitúciám. A môžete si domyslieť: Stávala sa z neho ruina. Zdevastovaný bol aj takmer desaťhektárový anglický park okolo kaštieľa. V roku 2007 si však tento objekt s parkom kúpila spoločnosť I&P Slovakia a.s. Ihneď začala s excelentnou prestavbou kaštieľa v duchu doby, čo ju stálo vyše 10 miliónov eur. Park tiež dostal novú podobu. V kaštieli je dokonca slávna Apponyiovská knižnica s 30.000 zväzkami vzácnych kníh.

Dnes je kaštieľ hotelovým komplexom s nadštandardnými službami. Pre takú malú obec (má iba 1.000 obyvateľov), je to hotový skvost. Odchádzal som odtiaľto ako jeden z tých najspokojnejších hostí. Nielen kvôli službám, ale hlavne preto, že Oponice sú ukážkou, ako sa dá zachrániť aj rozpadávajúca sa historická pamiatka.

Opustený kričí o pomoc

Sereď prevzala kaštieľ vo svojom meste v roku 1993. Mesto má 18.000 obyvateľov a s Oponicami má spoločné určite to, že aj tu bol hrad, hoci ide o rovinu a nie je tu žiadne pohorie. Lenže, aby ste sa nemýlili. Tento hrad je známy z histórie ako Šintavský hrad. Kde teda bol? Nuž, aj v Šintave, aj v Seredi. Ten istý hrad. Darmo archeológovia po ňom dlhé roky pátrali a vraví sa, že rozkopali polovicu Šintavy, obce hneď vedľa Serede. Nič nenašli.

Ako to v skutočnosti bolo? Hrad stál už v 11. storočí v Šintave a strážil brod cez Váh do Serede, neskôr aj mosty na dôležitej obchodnej ceste tzv. Českej ceste, ktorá spájala dve kráľovské mestá, Budín a Prahu. Časom však zmenil Váh svoj tok a hrad sa dostal na stranu Serede. Až v roku 1983 archeológovia objavili vykopávkami na dvore kaštieľa v Seredi základy stredovekého hradu v plnej kráse základových murív! Okrem iných nálezov tu našli až 503 mincí. Je to najväčší počet mincí a iných numizmatických predmetov objavený v priestoroch jediného hradu. O archeologickom výskume písali všetky noviny a vykopávky ukazovali v televízii... Stredoveký hrad Thurzovci prestavali na renesančnú pevnosť. Podľa opisu z roku 1423 bol postavený na štvorcovom pôdoryse orientovaný podľa svetových strán. Ďalší majitelia Esterházyovci prestavali hrad na barokový, neskôr na klasicistický kaštieľ (1841). Ten vznikol spojením a prestavbou západného a južného krídla vonkajšieho hradu. Ďalšie zvyšky hradu sa dnes nachádzajú pod terénom zámockého parku. Vykopávky sa však pre nedostatok finančných prostriedkov zastavili a ako bol hrad vykopaný, tak ho aj zakopali.

Ničili a kradli

Novovekým dejinám seredského kaštieľa sa výskum venuje len v posledných rokoch. Kaštieľ bol v polovici 19. storočia rezidenciou majiteľa s dobovo primeraným vnútorným zariadením, medzi ktorým bolo veľa umeleckých diel a krásneho nábytku. Svoje miesto si tu našiel japonský a čínsky porcelán... Inventár zahŕňal 64 miestností a chodieb kaštieľa. Hlavnými reprezentatívnymi priestormi kaštieľa boli tzv. Letný salón, Letná obývačka, Žltý salón a Knižničný salón. Súpis postupoval od obytných a reprezentatívnych priestorov a končil sa komorami, pivnicami a stajňami. Skrátka – kaštieľ bol vybavený tým najkrajším a najlepším zariadením, aké len na to obdobie mohlo byť. Jednoducho prepych nad prepych.

V rokoch 1799-1857 bol majiteľom kaštieľa Karol Esterházy, ktorý uskutočnil poslednú prestavbu kaštieľa. V tejto podobe (klasicizmus) i keď zničený, sa zachoval dodnes. Ale pán hospodáril zle a panstvo odkúpila v roku 1860 kňažná Angeliqua de Alsace de Hénin de Brienen z francúzskeho šľachtického rodu. Potom si toto panstvo v roku 1912 odkúpil barón Henrich Ohrenstein zo židovskej rodiny, maďarskej národnosti. O kaštieľ sa staral správca, lebo rodina majiteľa bývala väčšinou v zahraničí.

Z obdobia od roku 1925 až do roku 1938 nie sú o vedení hospodárstva na majetku a pôsobení majiteľa takmer žiadne správy. Nové časy však prispeli k tomu, že sa kaštieľ dostal do majetku štátu. A z kaštieľa sa stávala pokladnica pre zlodejov...

Plienenie kaštieľa sa začalo v roku 1945, keď bývalí páni buď zutekali, alebo im majetky štát zobral. V publikácii „Šintavský hrad, vykopaný a zakopaný“, ktorú vydalo Občianske združenie Vodný hrad v Seredi sa o tom píše: „Nemeckí vojaci spustili lavínu pustošenia kaštieľa, jeho zariadenia i parku... V ničení pokračovala neskôr ruská armáda. Používala zariadenie kaštieľa, postele, prikrývky, skrine, kuchyňu a pod. Drevenými časťami zariadenia, parketami a vzácnymi knihami si kúrili. V parku vyrúbali vzácne stromy a použili ich na stavbu provizórneho mosta cez Váh, keďže pôvodný most vyhodila do vzduchu ustupujúca nemecká armáda. V ich šľapajach kráčali miestni občania, ktorí za osem dní vyrúbali päť hektárov agátového lesa...“ Ako vyzeral kaštieľ po odchode vojsk? Z nábytku patriacemu ku kaštieľu ostalo len málo vecí, ktoré boli úplne zničené. Celkový stav kaštieľa bol (a je) neopísateľne zlý, kľučky boli odmontované, vodovody upchané a v niektorých miestnostiach na poschodí bola povala popukaná. Ešte horšie vyzerali priečne steny, poškodené od explózie mosta cez Váh. Celkové škody boli vyčíslené na 490.000 Kčs. Výbuch mosta zapríčinil trhliny na konštrukčných častiach stavby, poškodenie klenieb, pilierov, nosných stien a stropov. Trhliny boli na prízemí, v pivnici i na poschodí. Zničené alebo veľmi poškodené boli tiež všetky dlažby, parketové a vlysové podlahy, vodovodné a inštalačné zariadenia, chýbali osvetľovacie telesá a vytrhaná bola aj elektrická inštalácia. Všetky sporáky, pece a kachle boli tiež zničené...

Do takto zničeného a potupeného kaštieľa sa od roku 1948 na dlhé roky presťahovali rôzne úrady ako napríklad Okresný národný výbor, Okresný súd a ďalšie desiatky rôznych iných organizácií a inštitúcií. Na opravu budovy neboli peniaze a keď sa aj našli, bolo ich mizerne málo.

Schátralá budova

Ešte i teraz je kaštieľ opustený, schátralý a volá o pomoc. Veľmi dobre si počína Občianske združenie Vodný hrad a Mestský úrad v Seredi. Všetkými silami bojujú o záchranu toho, čo sa ešte dá. Podarilo sa im obnoviť a využívať bývalé pivničné priestory (bastion), rozsiahly park, ba dokonca aj znovuzrodiť amfiteáter vedľa kaštieľa. Je to zatiaľ zrejme všetko, čo urobiť mohli. V investičných plánoch mesta na rok 2015 sa ráta i s ďalším zveľaďovaním kaštieľa a priľahlého parku. Časť kaštieľa budú asanovať a opravia nad zachovalými časťami strechu. Na tento projekt boli získané financie z grantov EHP (Island, Lichtenštajnsko a Nórske kráľovstvo). Mesto sa bude na tomto projekte podieľať spolufinancovaním 15 percent z celkovej sumy, čo predstavuje takmer 100 tisíc eur. Ďalšie zdroje na kaštieľ získalo mesto z európskych fondov.

V roku 2004 si mesto Sereď založilo vlastné Mestské múzeum, v ktorom sú vystavené predmety nájdené pri archeologickom výskume hradu Šintava. A usilovne pracuje na ďalších projektoch, ktoré súvisia s kaštieľom. Ten ponúkalo mesto záujemcom za jednu korunu, ale s ubezpečením múdreho využitia tohto vzácneho historického objektu. Žiaľ, o prijatie tejto ponuky sa doteraz nijaký vážnejší záujemca neprihlásil...


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
gulak | 13-03-2015 15:52:41
Do KSČ nemusel nikto vstúpiť...vstupovali tam vychcanci,čo chceli mať výhody oproti nekomunistom a po roku 1989...väčšina týchto vychcancov zahodila knižky a vstúpili do iných strán,ale samozrejme vždy do tých víťazných...v Seredi je dosť takýchto jedincov...a Vy ich neustále volíte..trpíte slepotou,či demenciou..
Miroslav Košťany | 13-03-2015 14:30:18
Odkaz anonymovi \"Podstatné je\": Skutočne som ešte od nikoho taký ohlas hlúposti neočakával. To, že ste zaťažený svojím iným politickým názorom, ako majú iní, je váš problém, ale nechápem, keď ma vôbec nepoznáte, ako môžete tvrdiť také hlúposti. Ako vy môžete vedieť, či som vôbec vystúpil z KSČ a o čom som ako novinár písal. Ukážte svoju tvár, predstavte sa a rád vás pozývam na osobné stretnutie a môžeme si veci vysvetliť. Len už prestaňte ubližovať ľuďom, ktorých prácu a život nepoznáte.
Jozef | 23-02-2015 19:46:04
Nejde o to, ci to respektujem ja.
Ide o kazdy jeden individualny pribeh cloveka.
Preco podlahol?, preco podpisal?
Ty to vies?
Lebo ja nie.
Po 89. bolo vydanych dost knih o tych zverstvach. Skus si ich precitat.
Davam do pozornosti Krvave jahody od J.S.Kupku.
Skus sa vzit do koze tych ludi a pouvazuj.
A priemerny clen, ktory nemal vplyv na nic?.....
Len na zivot svojej rodiny....
skus tu:
http://www.szcpv.org/sno.html
pre Jozef | 22-02-2015 21:08:21
Zaujímavý názor. Je pravdou, že ak chcel niekto študovať alebo dostať flek, tak musel byť v strane. Ja si však vážim tých, ktorí mali hrdosť a do strany nevstúpili ani s vidinou lepšieho uplatnenia. Aj dnes to v podstate tak funguje a tiež to rešpektuješ?
daniel | 22-02-2015 20:33:08
pre . "Ale žil". Ja som napísal len to čo viem. Nikde som nepísal že pra pra pra babka bola kuchárka. Si z toho celý nejaký uletený ! :-)
Jozef | 22-02-2015 20:17:53
Takze jeden je smiesny sudruh, dalsi bolsevicka svina a treti ma komunisticku gulu.
Len ty si potomok doktora Galena, ktory rad cita byvaleho krajskeho redaktora dennika praca.
Ked sa vidis v zrkadle, nemas okolo hlavy taku divnu ziaru?
Tento článok | 22-02-2015 20:10:06
podo mnou sa nevzťahuje k príspevku Emana ale Jozefa
Váš názor | 22-02-2015 20:06:21
Vám nikto neberie, mňa ani nezaujíma.Vy samourejme s komunistickou veštiacov guľov máte právo na všetko. Ako táto boľševická sviňa. Dúfam, že na ňu budete písať ódy.

Tu si môžete niečo prečítať.A potom uvidíte čo a kto bolo alebo je zlo.
Biľakovi odhalili pamätník.
ÚPN prejavuje úctu účastníkom a veteránom protikomunistického odboja a tisíckam spoluobčanov, ktorí akýmkoľvek spôsobom trpeli počas komunistickej totality. "Odmietame sa nečinne prizerať, ako zásluhou straty pamäti sa z bývalých prenasledovateľov stávajú novodobé obete," povedal.

Pamätník komunistického politika Vasiľa

V mene ÚPN preto Krajňák vyjadruje rozhodný protest proti tomu, aby sa na Slovensku, 25 rokov po skončení komunistickej totality, začali stavať pamätníky nepotrestaným členom a exponentom zločineckých organizácií. "Vyzývam všetky demokratické sily na Slovensku, aby sa pripojili k protestu a odsúdili takúto a podobne zvrátené iniciatívy, ktoré sú znevážením pamiatky obetí komunistickej totality. Žiadny kultúrny dom v obci Krajná Bystrá či iné zásluhy Vasila Biľaka v prospech jeho rodákov nemôžu ospravedlniť zlo a zločiny, ktoré boli vďaka KSČ a KSS počas viac ako 40 rokov a aj za jeho pôsobenia vo vrcholných straníckych funkciách spáchané," dodal.
Emana | 22-02-2015 20:04:44
Mna članok p. Koštanyho velmi zaujal, verne a pravdivo opisal celu historiu nasho kaštiela. Co , kto a kedy tuto pamiatku zdevastoval, už nie je podstatne. Je to minulost a treba sa zaoberat tym ako tuto pamiatku zachranit, využit.
Teraz obyvaju nase mesto ine živly, ak bude tato pamiatka zrekonstruovana, tak by som navrhla, aby tam sidlila Mestska policia. Možno by bol park bezpečnejši a dostupnejši i staršim občanom.
Jozef | 22-02-2015 19:51:48
No vidis, a napriek svojim skvelym predkom si taky aky si.
Povrchny a zly.
Pre veštca | 22-02-2015 19:32:35
Jozef | 22-02-2015 19:11:31
Vážený pán Jozef s najväčšou mierou pravdepodobnosti Vám dal do ruky veštiacu guľu spomínaný novinár.Lebo je falošná. Ale ak Vás to zaujíma, tak môj dedo bol uznávaný lekár a aj za Prvej republiky od robotníkov a chudobných nezobral ani groš.Pokiaľ viem, tak ani môj otec nebol murár, ale zhodou okolností lekár.A promoval pol roka pred boľševickým Februárom. Často mi hovorieval, že jeho mladší spolužiaci už nemali šancu promovať.Samozrejme nie všetci. A určite Vás sklamem, ja tiež nie som murár....
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 22-02-2015 19:31:43
Ale sa nam to tu rozfofrovalo... ;-)

Mira poznam aspon 30 rokov. Viem o nom, ze bol v KSS a je novinarom skoro 50 rokov.

Co sa tyka Mira, na rozdiel od mnohych (mozno aj niektorych sucasnych diskutujucich), on sa s tym netaji a neobracia kabaty ako ini tak, ako im to vyhovuje pre ich dalsi "politicky, karierny rast a spolocnensky status".

Miro zostal clovekom a nehra sa na to, co nikdy nebol. Som rad, ze SOL ma moznost prinasat jeho tvorbu, ktora je bohata este aj v jeho veku a zdravotnom stave, v ktorom sa nachadza.
Ale žil | 22-02-2015 19:25:03
a viem čo súdruh Koštáni písal, ako naberal svoju inšpiráciu v Kačabare. Len tak mimochodom.Mňa skutočne nezaujíma výklad dejín od pána Koštániho, ja mám podstatne radšej pána Dvořáka.A totho aj čítam. Lebo on bol, je a dúfam že aj bude super historik.Osobne o tom nepochybujem.No a pre Daniela len toľko.Skutočne tam bola Tvoja babka kuchárka??? Na Tvojom uletenom vyjadrovaní to nebadám.
Jozef | 22-02-2015 19:11:31
Ta si asi v tych casoch nezil.
Keby ano, tak by si neodsudzoval obycajnych radovych komancov.
Co mohol taky novinar v okresnych novinach ovplyvnit?
Ked si vtedy chcel studovat, dostat flek.... tak si musel byt clenom.
Radovym, statistyckim cislom.
A pokial viem, tak Miro to nikdy netajil, aj v svojich knihach o tom pise.
A teraz mi dufam, ze napises o tvojom dedovi, ktory sice makal na stavbach ako murar, ale nikdy nepodpisal.
daniel | 22-02-2015 19:06:30
No a čo tým : Ty truľo! Ja som na tvoj článok nereagoval! Keď som to písal,ešte som tvoj príspevok ani nevidel! Si zbrzdený,za to ja nemôžem
No a čo tým | 22-02-2015 19:01:44
chcel súdruh povedať. Podľa Vás by bolo asi najlepšie zavolať si na správcovanie kaštieľa celý bývalý Okresný výbor Komunistickej strany Slovesnka z Galanty. Ste nenapodobiteľne smiešny. Ja so sa nepýtal, či bola Vaše babka chyžná, ale čo novinár M.K. bol členom Komunistickej strany.
daniel | 22-02-2015 18:57:17
Moja babka vlastnila ešte po svojej pra pra pra...babke obedovú súpravu z pravého čínskeho porcelánu bielo modrej farby aj s erbami Esterházyovcov na každom kúsku. Nepoškodenú. Boli to dve polievkové misy,6.hlbokých a 6.plytkých tanierov,tácky a čajové šálky s podnosmi. Tá pra pra pra...babka totiž niekedy pred 200.rokmi robila v kaštieli vrchnú chyžnú a keď odchádzala do dôchodku grófka jej to darovala za dobré služby. Aby ju nikto nemohol obviniť že to ukradla,dostala k tomu aj darovaciu listinu,ktorú som ešte ako chlapec videl na vlastné oči. Z tých tanierov som ako sopliak jedával nedeľnú polievku u babky.

Ale babka si asi prilepšila a súpravu možno predala alebo ktovie čo s ňou urobila. Keď zomrela,po súprave sa zľahla zem...
A začať | 22-02-2015 18:48:52
tam tlačiť Hlas ľudu.Páni a dámy, pokiaľ budete stále dzobať z rúk bývalých komunistov, alebo ich pritakávačov, nikdy sa na Slovensku nič nezmení. Ak bude pán novinár M.K. mať vlastné vydavateľstvo, nech si tam vydáva a píše čo chce.Aj svoje právnické úvahy ako redaktor Hlasu ľudu.O tom, ako bránil svojou hruďou nespravodlivo trestaných. Pokiaľ viem SOL je určitená nie na reklamu vlastnej tvorby , samozrejme mimo platenej. SOL je na vyjadrenie názorov občanov. Aspoň tak som to tu čítal.Koho to bude zaujímať, ten si to kúpi a nič sa nedeje. MOja posledná otázka. Bol alebo nebol spomínaný novinár členok KSS a komunistický novinár, alebo nebol????
daniel | 22-02-2015 18:27:00
Len škoda že Mirko nie je trochu mladší! Hneď by som ho navrhol aby v zrenovovanom kaštieli robil kastelána alebo akéhosi správcu. Hodilo by sa to k nemu
Takže omyl | 22-02-2015 18:25:09
Ja som si nekopol.To, čo som napísal, je, alebo nie je pravda??? Takže kopol Ty.Ty umelec. Čítaj aj príspevky predo mnou!
Jozef | 22-02-2015 18:14:21
Podstatne je, ze si si kopol.
Skus si precitat Mirove knihy, skus sa poinformovat o Mirovi a zistis aky si bulo.
Tisic k jednej...
Podstatné je | 22-02-2015 16:50:23
že to píše komunistický novinár. Tisíc k jednej že stranícku knižku zahodil 18.novembra 1989. Tovtedy mu bola dobrá.Neverím, žeby novinár M.K. nebol býval členom strany. alebo sa mýlim. Viete, celý problém našej spoločnosti je v tom, že aj po revolúcii ju viedli obracači kabátov.V drvivej väčšine bývalý komunisti a keď už nevládali, nahradili ich ich boľševickí panghardti. Však súdruh minister.Ich zoznam by bol neuveriteľne dlhý.
pre scheley | 22-02-2015 14:56:08
V cechah nevladli komunisti?Diametralny rozdiel medzi slovenskymi a ceskymi pamiatkami a vladli tu ti isti komunisti!Ak sa mylim rad sa poucim!
shelley | 22-02-2015 14:26:53
Ruskí vojaci, nemeckí vojaci, komunisti, zlodeji, vandali ...pekná zbierka chrapače....tomuto neodolá ani stredoveký hrad...komunisti opisovali hradných pánov ako nepriateľov robotníckej triedy, tak ich treba zdevastovať.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign