Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Iniciatíva občana môže veci posunúť dopredu. Multifunkčnú halu v meste chceme!

24

Dnes  Ing. Ondrej Kurbel  zaslal primátorovi mesta návrh, kde by multifunkčná hala mohla alternatívne stáť. Ide o alternatívne miesto, ktoré by mohli akceptovať aj občania.

Z listu vidieť, že Ing. Kurbel vytvoril  stručný materiál, ktorý nie je populistický, nie je spracovaný demagogicky a poukazuje ako na klady, tak zápory projektu. Hneď po odoslaní pošty vedeniu mesta, Ing. Kurbel oslovuje aj širokú verejnosť s tým, aby sa vyjadrila k návrhu.

E-mail uverejňujeme bez akýchkoľvek úprav:

 

Vážený pán primátor

Nech ide investor do Galanty, naše deti nech korčuľujú na jazerách!

alebo, Kam umiestniť Halu

Mnohí Sereďania v posledné dni trávia viac času za internetom čítaním, prípadne prispievaním do diskusií pod viacerými článkami k téme investičného zámeru spoločnosti KMHT, s.r.o. postaviť a prevádzkovať v našom meste Multifunkčnú  športovú  halu. V jednej z nich som našiel aj príspevok, ktorý sa mi zdal natoľko provokačný, že som si ho dovolil použiť. Dúfam, že sa diskutujúci, ktorého ironické slová som si prepožičal, nenahnevá.

Len pre istotu zdôrazním, že asi ako každý v tomto meste, vítam každý takýto projekt, držím mu palce a dúfam, že budem čím skôr môcť učiť svoje deti korčuľovať bez toho, aby sme museli cestovať inam.

Považujem za pozitívne, že sa k problematike umiestnenia stavby takéhoto rozsahu spustila aspoň aká-taká diskusia. Možno trochu neskoro, neorganizovane, ale predsa. Viem že investor z toho v súčasnosti nemusí byť práve najšťastnejší, som však presvedčený že spokojnosť obyvateľov – budúcich klientov dokáže vykompenzovať nejakú menšiu časovú stratu.

Verím že po utorkovom zamietnutí zámeru umiestniť daný objekt v lokalite Garbiarska ulica mestským zastupiteľstvom (čo mňa osobne potešilo),  investor nezahodí celý projekt za hlavu, ale že pristúpi na možnosť nájsť v našom meste iný priestor, ktorý by bol vhodnejší, ako z pohľadu odbornej, tak i laickej verejnosti.

Odznelo už viacero možných alternatív: polohou ideálny pozemok SL.S Sereď, priestor bývalého Tecomu, lokalita pri kaplnke v Strednom Čepeni atď.  a ku každej by sa dalo napísať pár riadkov čo však nemá zmysel.

Napíšem radšej klady a zápory umiestnenia haly v priestore Základnej školy na Fándlyho ulici, ktorá je podľa môjho názoru pre daný zámer najvhodnejšia:

a)         pozitíva lokality ZŠ Fándlyho

- dopravné napojenie lokality na hlavnú cestu - bez potreby zachádzania (okrem iného aj autobusmi) do vnútrobloku sídliska

- lepšie možnosti riešenia statickej dopravy - pred halou územná rezerva - možnosť riešenia parkingu spomínaných autobusov (prezentovaná štúdia neobsahovala riešenie žiadnych nových parkovacích miest).

- nižšia hustota zástavby v okolí, väčšie odstupy k obytným budovám – odpadnú obavy obyvateľov o zvýšenom zaťažení hlukom technológiami haly (najbližšie susediace objekty - bývala kotolňa školy - dnes autodielňa (na juhovýchode), na severe objekt kotolňa)

- rozptylové plochy - priestor pred vstupom do objektu (v prípade havárie, požiaru...)

- menšia vzdialenosť lokality od areálu bývalej Niklovej Huty (zámer investora využívať odpadové teplo z prevádzky depolymerizačnej linky). Úspora investora pri budovaní energovodu, ako aj nižšie energetické straty vedením.

- úspora investičných nákladov investora a úspora času potrebného na odstánenie stavby (Garbiarska ulica).

- investor na videu v SOL deklaroval, pre lepšie využitie haly, záujem ponúknuť na určitý čas ľadovú plochu pre základne školy - telesná výchova a.i. V prípade umiestnenia na Garbiarskej ulici by bolo treba počítať s dopravou detí - čas na presun.

V prípade umiestnenia v priestore ZŠ Fándlyho, by sa pre značnú časť detí tento presun podstatne zjednodušil  a bola by tu reálna možnosť vytvoriť na tejto Základnej škole hokejovú prípadne športovú triedu (ľadová plocha, plavecký bazén, telocvične, multifunčné ihrisko a iné...), čo by mohlo pritiahnuť do školy aj deti zo širšieho okolia a to je pre mesto, ako aj pre samotného investora ďalšie plus.

- Mesto by neprišlo o budovu bývalej ZŠ na Garbiarskej ulici s určitou nezanedbateľnou hodnotou a z prenájmu, resp. z prípadného predaja, by mohlo za utŕžené peniaze napríklad vybudovať novú atletickú dráhu a ihrisko v areály ZŠ Hviezdoslavova. Takto by z toho celého profitovali nielen všetky školy ale hlavne šport v našom meste ako taký.

b)         negatíva lokality ZŠ Fándlyho

- vzdialenosť lokality od verejnej dopravy – autobusovej stanice, čo by malo vplyv hlavne na ľudí dochádzajúcich z okolia ( Čiastočne to riešia zastávky prímestskej dopravy na uliciach Dionýza Štúra a Cukrovarskej. Predpokladám že diaľkové linky, ktoré stoja len na autobusovej stanici neobsluhujú spádové územie budúcej multifunkčnej haly. )

            - umiestením na Fándlyho ulici by mesto, resp. škola prišla o antukovú atletickú dráhu (zanedbaná) a trávnaté futbalové ihrisko + spevnené plochy vo dvore (basketbal, volejbal). Škola má však k dispozícii nové multifunčné ihrisko s umelým povrchom a získala by možnosť využívať veľkú športovú halu a ľadovú plochu (aj keď asi za poplatok – čo je však vecou dohody mesta a investora).

Dúfam, že sa vám, ako vedeniu mesta, spolu s investorom podarí nájsť všeobecne akceptovateľnú lokalitu na umiestnenie plánovaného objektu, na základe odbornej a možno aj verejnej diskusie. Snáď sa o pár rokov pri korčuľovaní na jazerách nebudeme musieť utešovať tvrdeniam,i že pohyb vonku je aj tak zdravší J. 

V prípade záujmu z vašej strany, prípadne zo strany zástupcu investora, som ochotný pre zachovanie investičného zámeru v našom meste ako stavebný inžinier v rámci svojich časových možností bezodplatne pomôcť v hľadaní schodného riešenia (vypracovať urbanistickú, príp. hmotovú štúdiu zámeru v novej lokalite... ).

Pre demonštrovanie uskutočniteľnosti zámeru v lokalite ZŠ Fándlyho, prikladám situačnú štúdiu s osadením navrhovanej haly na pozemok.

S pozdravom

Ing. Ondrej Kurbel

 

- - -

Aj z listu Ing. Kurbela vidieť, že sú v meste ľudia, ktorí sú ochotní dobrej veci pomocť. Priložiť roku k dielu a aj vlastným menom a silami sa pričiniť o to, aby naše deti v budúcnosti mali možnosť  športovať a zmysluplne tráviť voľný čas.

Ako nám povedal v telefonickom rozhovore - uvedomuje si nevyhnutnosť komunikácie s občanmi. Uvedomuje si, že takýto projekt a investícia do mesta neprichádza  každý deň.  Pomôže to? Čas totiž investora tlačí.

Ako sa na vec pozeráte vy, občania mesta?

- - -

Návrh nájdete v priloženom súbore  PDF.


Priložené súbory k článku:



Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
ostali vám už len oči pre plač | 12-11-2016 18:52:27
Multifunkcna hala nebude :)))) dobre ze ?? Vsimli ste si vobec niekto ze toto cele bolo len divadlo aby sa odputala pozornost od pripravovanej straty kontroly obyvatalstva nad tepelnym hospodarstvom?? Ciel bol excelentne splneny. Obyvatelom bola predhodena na jednu udicu navnada, v podobe multifunkcnej haly a pritom na druhu udicu sa tajne uz tahal kapitálny ulovok,cele tepelne hospodarstvo. http://www.seredonline.sk/clanky/ako-dalej-mestsky-bytovy-podnik-/ Takze na prvej udice ste obyvatelia na navnadu skocili, co bolo aj ucelom len skoda ze vam silon odstrihli :))) A teraz po case uz co na tom, ze? Ved kapitalny ulovok je uz v suchu a v teple je uz aj naporcovany a v pozadi sa uz len papka. Nuz, tak dobru chut obyvatelia. Len skoda ze zostanete po takejto rybacke len hladnejsi a este aby to nestacilo tak vam k tomu ostal uz len vypaleny rybnik :))
Robo Horvath | 05-02-2013 14:47:02
Tato lokalita je urcite lepsia ako Garbiarska. A to zarastene ihrisko je aj tak malo vyuzivane. Obyvatelia z okolia by nemali az take velke zatazenie nakolko ich obydlia su vo väcsej vzdialenosti. Ale co je pre mna podstatne je ekonomicka rovina. To ihrisko inak bude len zarastene a malo uzivane ihrisko a teda pre mesto bez prinosu ale pre investora mensie vydaje na buranie nakolko to ma skoro zelenu luku co je idealne pre zacatie stavby. Ale budovu a pozemok na Garbiarskej môze mesto predat a teda mat prijem z predaja a nasledne z platenia dani. A prave toto je pre mna zasadny prinos pre mesto dobuducna na rozdiel od toho co tu presadzuje vedenie mesta. Skratka mesto na tom ihrisku nepride o nic ale len ziska.
abcde | 05-02-2013 13:04:53
pre pozorovatel: cigani a narkomani hokej nehraju....:)
Ondrej Kurbel | 05-02-2013 08:07:59
pre "ivestor ma pravdu" | 04-02-2013 23:34:53
Nie je to celkom tak, investor má predsa záujem na realizovaní projektu. Pokiaľ chcú stavať v Seredi (ako sa vyjadril zástupca investora- depolymerizácia plastov v bývalej Niklovke), nevidím dôvod prečo by investor mal byť proti, ak mu mesto ponúkne iný - minimálne rovnako vhodný pozemok. Veľkosť ani dostupnosť parcely na Garbiarskej nie je vhodná pre objekt takéhoto rozsahu.
Ondrej Kurbel | 05-02-2013 07:51:03
Pre pána Motyčáka: -plne s vami súhlasím. Hľadať lokalitu pre hotový projekt rozhodne nie je ten správny postup. Osobne ma prekvapil najmä fakt, že pri neformálnych rozhovoroch investora z mestom nebol výber pozemku konzultovaný so žiadnou príslušnou odbornou komisiou mesta (vyplýva to z vyjadrenia Ing. arch Kráľa na zastupiteľstve 30.1.) Treba sa však pozrieť aké sú aktuálne možnosti, keď sa na MsZ neschválil zámer vybudovat objekt na investorom vyhliadnutom pozemku. Tiež som názoru že jednoduchými úpravami by sa dal projekt lepšie prispôsobiť daným podmienkam v náhradnej lokalite (napr. ustúpenie traktu s ľadovou plochou...). Nechcel som však zasahovať do štúdie nakoľko neviem v akej projekčnej fáze sa daný projekt nachádza a išlo mi len o demonštrovanie uskutočniteľnosti investičného zámeru v alternatívnej lokalite.
pozorovateľ | 05-02-2013 05:53:07
Ja by som tú halu navrhol postaviť v Šoporni ....
ivestor ma pravdu | 04-02-2013 23:34:53
Ludia o com to diskutujete? Nic so tymto navrhom neposunie dopredu. Investor si kladie podmienky, nie iny. On si urcil co je pre neho vyhodne, teda lokalita Garbiarska. Premrhana prilezitost nasho mesta. Poslanci hlasujuci proti, ale aj ti co sa zdrzali, co myslite kolko bude este takychto prilezitosti? Obavam sa, ze uz ziadna. Podobna vec sa tu uz udiala. Priemyselny park za dialnicou, ako to dopadlo? Tak isto ako tento projekt. Strata casu, rozvoja mesta, pracovnych moznosti a pod. Zle myslenie kompetentnych, tych, ktory mohli vec aspon posunut dopredu a nie hned odmietnut.
Registrovaný Miro Motyčák Miro Motyčák | 04-02-2013 23:14:19
Podla mna tiez jednoznacne lepsie umiestnenie. Aj kompozicne, aj hmotovo podla mna taka masa lepsie zapadne k hmotam skoly, ako k panelakom. Aj ked nieje uplne dokonale, kedze je dost blizko tych jestvujucich budov, ale myslim, ze by nebol problem trochu prepracovat dispozicne navrh haly na iny pozemok. Problem je, ked sa objekt ide skusat osadzat na ine pozemky. Architektura by mala vznikat pre konkretne miesto, aby zohladnovala svoje okolie, cize po spravnosti by bolo lepsie, keby sa investor spojil s mestom, povedal o svojom zamere a pribliznej potreba na plochu, ktoru na to potrebuju. Dostali by nejake vytypovane mestske pozemky, kde by sa dalo uvazovat s podobnou vystavbou a na tie konkretne mieste by sa spravili len nejake hmotove studie a podla tych by sa najlepsie vedelo vybrat to najvhodnejsie miesto. Len ked sa opat nieco ide robit pod tlakom toho, ze to tlaci termin na fondy, tak sa obavama ze bude o velkych kompromisoch a uskodi to kvalite samotneho projektu. Ale verim ,ze este nic nieje stratene.
vždy bude niekto nespokojný | 04-02-2013 22:52:48
pre pána Čomaja,
súhlasím, teraz sa ozvú ľudia, žijúci v tejto lokalite, nabudúce zase tí, v inej...
demokracia je o vôli väčšiny, na zasadnutí bola hŕstka ľudí, informácia bola denne v éteri, na stránke mesta, zverejnená na tabuli,
budova sa dovtedy, kým sa dohodne väčšina, rozpadne...
mnee | 04-02-2013 22:18:01
aj tak tu nic nebude
Ondrej Kurbel | 04-02-2013 21:10:54
Vážený pán riaditeľ,
myslím, že rozdiel medzi mojim postupom a postupom, ktorý som kritizoval je jasný. V tomto článku je len môj osobný pohľad na vec a nebránim sa žiadnej diskusii. O tú sa práve naopak snažím. Nehovoriac o tom, že názor občana a mimoriadne zasadnutie MsZ s jasným návrhom uznesenia sú dve celkom odlišné veci. V každom prípade ma Váš názor zaujíma.
Garbiarska | 04-02-2013 21:05:50
Palec hore p.Kurbel.
Anna | 04-02-2013 20:49:45
Pan Comaj mate moznost sa vyjadrit teraz, navrh sa neschvaluje ani dnes ani zajtra...
Pridavam dalsi palec hore pan Kurbel!!!
aaaa | 04-02-2013 20:44:58
super pan Kurbel
tttt | 04-02-2013 20:32:12
palec hore
Registrovaný Jaroslav Čomaj Jaroslav Čomaj | 04-02-2013 20:30:38
Škoda, že pán inžinier Kurbel neprišiel najprv do školy a neopýtal sa naozaj na pozitíva a negatíva takéhoto riešenia z pohľadu školy. Pripomína to potom presne taký istý postup ako sa kritizoval pri umiestnení haly na Garbiarskej.
Ivan Sklenár | 04-02-2013 19:43:48
Takto nejako mal vypadať výstup z odbornej komisie pre rozvoj mesta a ŽP, čoby poradenstvo pri rozhodovaní poslancov vo veci výstavby športovej haly na Garbiarskej. Nachádzam len dve vysvetlenia pre jej výstup. Buď to celé komisia odflákla alebo odignorovala. Dôvod nech si každý domyslí..
Vďaka patrí p. Ing. O.Kurbelovi za vynaloženú iniciatívu a jeho osobný vklad pre riešenie vzniklej situácie. Myslím, že je to dostatočný počin pre magistrát, aby sa nad tým ako to chodí v MsZ zamyslel.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign